Archiwum Forum Czerwiec 2025
(15 tematów na forum)
-
Darowizna w spadku - czy można ją zaliczyć do masy spadkowej?
przez: Wanda55 | 2025.6.5 20:36:6
Dzień dobry. Na co patrzec w K.W. czy darowizna (mieszkanie) przekazana dla wnuka bedzie możliwa do zaliczenia jej do masy spadkowej. Jak wiem jest wpisana notarialnie (mam kopie), jest nazwisko (...) czytaj dalej»
-
Mama chce mnie wyrzucić z mieszkania będąc współwłaścicielem
przez: Patipati95 | 2025.6.11 17:58:20
Witam, mam nietypowa sytuację i potrzebuje porady. Obecnie jestem wlascicielka mieszkania, przy czym moja mama jest współwłaścicielem. W mieszkaniu mieszkam że swoim partnerem oraz jego córka. (...) czytaj dalej»
-
Koszty pobytu brata w DPS - czy rodzeństwo musi płacić?
przez: Oollaa | 2025.6.12 6:46:57
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie kosztów pobytu brata w DPS -ie. Wiem,że prędzej czy później pewnie tam trafi. Opiszę w skrócie sytuację. Brat jest osobą niepełnosprawną (intelektualnie) (...) czytaj dalej»
-
Podatek PCC 2% przy zakupie pierwszej nieruchomości
przez: monika08043244 | 2025.6.16 12:56:36
Czy kupując pierwszą w życiu nieruchomość gruntową zabudowana domem jednorodzinnym jestem zobowiązana zapłacić podatek PCC 2%? Nieruchomosc zostanie kupiona przez 2 osoby (każda z osob po 1/2 (...) czytaj dalej»
-
Opieka nad dzieckiem - szanse ojca w konkubinacie
przez: rob95 | 2025.6.17 19:57:34
Ktoś ze znajomych mi polecił mecenas Justynę Węgrzynowicz do sprawy o kontakty z dzieckiem i nie żałuję. Bardzo zaangażowana i świetnie ogarnia procedury. czytaj dalej»
-
Była żona utrudnia kontakt z dzieckiem mieszkając w Anglii
przez: rob95 | 2025.6.17 19:58:39
Gdyby ktoś szukał prawnika rodzinnego w Krakowie ? z czystym sumieniem polecam mecenas Justynę Węgrzynowicz. Pomogła mi w sprawie o rozwodowej i o ograniczenie praw rodzicielskich. czytaj dalej»
-
Podział majątku przy rozwodzie - dom z darowizny przed ślubem
przez: rob95 | 2025.6.17 20:6:54
Rozwodziłem się z osobą, która bardzo utrudniała wszystko ? pani mecenas Justyna Węgrzynowicz nie tylko mnie reprezentowała, ale też podpowiadała, co robić poza salą sądową. Super pomoc. czytaj dalej»
-
Przyspieszenie rozwodu przy chorobie malzonki
przez: Karol89 | 2025.6.19 19:28:13
Mecenas Justyna Węgrzynowicz przeprowadziła mnie przez cały proces rozwodowy ? od pozwu po podział majątku. Działa sprawnie, rzeczowo, a przy tym z klasą. czytaj dalej»
-
Rozwód z wyrokiem w zawieszeniu - czy żona może odmówić?
przez: Karol89 | 2025.6.19 19:29:37
Miałem trudny rozwód i dzięki pani mecenas Justynie Węgrzynowicz czuję, że w końcu odzyskałem kontrolę nad swoim życiem. Działa głównie w Krakowie i okolicach ? warto się odezwać. czytaj dalej»
-
Prawa do opieki nad dzieckiem bez ślubu - ochrona przed wywiezieniem
przez: Karol89 | 2025.6.19 19:32:29
Polecam panią mecenas Justynę Węgrzynowicz szczególnie przy sprawach o alimenty i kontakty z dziećmi. Działa głównie w Krakowie i ma bardzo dobre opinie. czytaj dalej»
-
Użytkowanie wieczyste - problemy z przekształceniem na własność
przez: jakuub | 2025.6.22 21:49:26
Jestem właścicielem "lokalu stanowiącego odrębną nieruchomość". W związku z tym mam także udział w nieruchomości wspólnej (dalej "budynek"). Cały budynek w księdze wieczystej jest opisany (...) czytaj dalej»
-
Awans w inspekcji sanitarnej - jak egzekwować swoje prawa?
przez: Marcela887 | 2025.6.23 9:5:6
Dzień dobry, również jestem ciekawa jak to wygląda. Składam podania o awans od 3 lat. Ciągle słyszę że Stacja nie ma budżetu. czytaj dalej»
-
Gra w kasynie internetowym - legalność i podatki
przez: sikor1993 | 2025.6.23 17:34:51
Chciałbym grać w kasynie internetowym, tylko nie wiem czy to wogle możliwe. Znalazłem artukuł w internecie, że gra na terenie naszego kraju w zagranicznym kasynie( a w takim właśnie chce grać) (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja wspólnego kredytu po rozwodzie - podział długu
przez: ZINA926 | 2025.6.24 11:47:42
W trakcie trwania małżeństwa wspólnie z żoną wzięliśmy kredyt konsumencki na spłatę innych zobowiązań żony. Umowa kredytu była zawarta na mnie i na żonę. Po rozwodzie komornik domaga się (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie aut na osiedlu przez ciężarówkę - jak dochodzić szkody?
przez: Marta2017 | 2025.6.25 8:47:16
Dziś mija dwa tygodzie od kiedy zostało zgłoszone na policję sprawa uszkodzenia dwóch moich aut Dwa tygodzie tematu w nocy sąsiedzi słyszeli halas Było to gdzieś po północy cizarowka wjechała (...) czytaj dalej»