Archiwum Forum Kwiecień 2005
(93 tematów na forum)
-
Agent ubezpieczeniowy - czy staje się VAT-owcem przy handlu
przez: marta | 2005.4.1 12:56:44
zanim osiagnie przychod, od ktorego obowiazkowo stanie sie VATowcem (zdaje sie ze jest to rownowartosc 10 tys. Euro), moze byc zwolnionym z VAT. po przekroczeniu tej kwoty, juz nie, chyba ze calosc sprzedazy (...) czytaj dalej»
-
Opodatkowanie delegacji krajowych i zagranicznych kierowców - zwolnienia
przez: marta | 2005.4.1 13:16:9
to niestety dosc mocno zlozony problem. ogolnie przepisy podatkowe stanowia, że do wysokości kwot limitu km (stawka km x ilosc km) i do wysokosci kwot diet (wszystkie te limity okreslaja szczegolowo (...) czytaj dalej»
-
Bank pomylił się z wpłatą 20 tysięcy - przekazane byłemu szefowi
przez: marta | 2005.4.1 13:27:20
przede wszystkim idz do prawnika! a odpowiedzi szukaj w przepisach prawa cywilnego dotyczacego bezpodstawnego wzbogacenia (zaslaniaj sie tym ze juz nie jestes wzbogacony). szefowi nie daruj - historia (...) czytaj dalej»
-
Kredyt na działalność w spółce cywilnej - zgoda wspólnika
przez: marta | 2005.4.1 13:54:50
to zalezy od umowy spolki (reprezentacja). bank zbada ja dokladnie :) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza przy pracy na etacie - składki ZUS
przez: marta | 2005.4.1 14:0:57
jesli na podstawie umowy o prace otrzymujesz przynajmniej minimalne wynagrodzenie (aktualnie chyba 849 zł), to wówczas - przy składaniu zgłoszenia do ZUS - składasz deklarację odnośnie tylko konieczności (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie działalności gospodarczej na inną osobę fizyczną
przez: marta | 2005.4.1 14:6:39
fajne pytanie (dla teoretyka hehehe). dzialalnosc gospodarcza jednoosobowa - jak sama nazwa wskazuje - jest zwiazana z dana osoba, ktora ja otwiera. i jej smierc np. oznacza de facto jej likwidacje. natomiast (...) czytaj dalej»
-
Wymiana dokumentów po ślubie - terminy i formalności
przez: Agma | 2005.4.1 14:15:16
A czy nalezy wymieniac dokumenty, jesli kobieta pozostaje przy swoim nazwisku? czytaj dalej»
-
Renta z niezdolności do pracy a posiadanie pola rolnego
przez: lop | 2005.4.1 16:12:20
ghgg czytaj dalej»
-
Ważność małżeństwa zawartego za granicą z fałszywymi danymi o stanie cywilnym
przez: veslla | 2005.4.1 20:12:48
małżeństwo istnieje (nie ma tu sankcji bezwzględnej nieważności) jeżeli zostało skutecznie zawarte tj. gdy spełnia wymogi art.1 k.r.o., ale jest wzruszalne (można je unieważnić). Chyba, że (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje odprawa gdy pracodawca zerwał umowę natychmiast?
przez: doris27 | 2005.4.1 22:4:35
Prosze o porade co w sytuacji kiedy pracodawca zerwal ze mna umowe natychmiast bez wypowiedzenia ale nie dyscyplinarnie? czy mial do tego prawo?Przepracowalam w tej firmie 9lat i 8 miesiecy czy nalezy (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty z 2005 za kredyt z 1996 - czy przedawniony
przez: gregor | 2005.4.2 16:8:17
jeżeli wcześniej przed terminem wymagalności ostatniej raty nie było wypowiedzenia umowy to wierzytelność się nie przedawniła(dla pożyczek/kredytów jest to okres 3 lat). W tym przypadku bieg (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o molestowanie dziecka w zabawie w doktora
przez: kolumb7 | 2005.4.2 20:35:8
małżonka wyprowadzila sie rok temu z córką 3,5 letnią i mieszka u teściów. Nie występowaliśmy ani o rozwód, ani o separacje. Po kilku miesiącach poukladaliśmy sprawy zwiazane z dzieckiem, tzn. (...) czytaj dalej»
-
Windykacja długu z uczelni prywatnej po 4 latach - przedawnienie
przez: mariusz | 2005.4.2 22:31:36
i tu się Pan myli - firmy windykacyjne mogą dużo - oczywiście bez ogzekucji oraz postępowania sądowego lecz z reguły mają podpisane umowy stałe z radcami prawnymi więc mogą bez problemu przeprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja mandatu komorniczej dla osoby mieszkającej za granicą
przez: *****01@***.** | 2005.4.4 13:2:52
Jezeli w okresie 5-lat nie przyjedziesz do polski Mandat ulega przedawnieniu czytaj dalej»
-
Rozliczenie nadpłaty za centralne ogrzewanie przy sprzedaży mieszkania
przez: mmrozowski | 2005.4.4 16:27:13
Nadpłata należy się osobie, która korzystała z mieszkania i opłacała koszty c.o. w okresie, którego rozliczenie dotyczy. To samo dotyczy niedopłaty. W obydwóch przypadkach jest to sprawa byłego (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku przed rozwodem - rozdzielność od marca 2005
przez: Anduina | 2005.4.4 20:27:14
Firma powstala w trakcie trwania wspólnosci majtkowej, prawde mówiac z mojej inicjatywy i jedynie wzgledy podatkowe sprawily ze jedynym wlascielem firmy zostal maz. Co do zobowiazan to zalozmy ze na (...) czytaj dalej»
-
Małżeństwo w wieku 17 lat bez zgody rodziców
przez: ania | 2005.4.5 7:56:57
sąd może zezwolić kobiecie 16 letniej na zawarcie związku małżeńskiego, ale tylko z ważnych powodów, nie wiem jaka jest twoja sytuacje, ale jeżeli tak po prostu chcesz wyjść za mąż to nie (...) czytaj dalej»
-
Stypendium naukowe a dochód do zasiłku alimentacyjnego
przez: dzol | 2005.4.6 8:23:24
stypendium nie jest dochodem w rozliczeniu rocznym nie uwzględnia się go czytaj dalej»
-
Składki ZUS przy działalności gospodarczej i umowie o pracę
przez: bbb | 2005.4.6 12:1:22
Trzeba zarejestrować się w ZUS, ale opłaca się tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne aktualnie jest to 162,43 z czego 148,10 można sobie odliczyć od podatku płaconego z tyt.prowadzonej działalności, (...) czytaj dalej»
-
Jakie mieszkanie przysługuje po wyburzeniu lokalu lokatorskiego?
przez: qns81 | 2005.4.6 13:3:12
Posiadam mieszkanie lokatorskie w bloku, dostalem je z urzędu miasta, ponieważ bylem pracownikiem miejskim. Nie jest ono moją własnością z tego tytulu że nie dało sie go wykupic.. Mieszkanie jest (...) czytaj dalej»
-
Jak przekwalifikować ziemię na siedlisko - procedura i zgody
przez: re123 | 2005.4.6 13:59:14
Witam, Mam 2 ha 2 klasy ziemi i chciałbym ją przekwalifikować na siedlisko , jakie kroki powinienem poczycić ? (Jak się do tego zabrać ?) . Czy nadal obowiązuje zgada ministerstwa na przekwalifikowanie? czytaj dalej»
-
Czy można sprzedawać modele bez działalności i czy potrzeba licencji?
przez: _andrzej | 2005.4.6 21:32:5
Witam, Moje pytanie dotyczy zarówno praw autorskich jak i podatków. Jako że nie chciałem mnożyć pytań w różnych działach oba pytania umieszczam w jednej wiadomości. Jestem modelarzem i tworze (...) czytaj dalej»
-
Jak poskarżyć się na arogancko zachowującego się lekarza?
przez: piotrdy | 2005.4.6 23:13:55
Jak poskarżyć sie na lekarza zachowującego się arogancko? Czy w tej Polsce pacjent ma jakiekolwiek prawa? Do jakich instytucji się odwołać? Czy jest szansa, że lakarz może mieć jakiekolwiek konsekwencje? czytaj dalej»
-
Alimenty przy rozdzielności majątkowej podczas separacji
przez: studentka_prawa | 2005.4.7 22:13:16
Witaj Prosze o maila w tej sprawie kajka10@wp.pl Pomoge Pozdrawiam Kaja czytaj dalej»
-
Czy muszę łączyć PIT-8b z pracy z PIT-11a z renty w zeznaniu?
przez: fania | 2005.4.9 11:22:5
Mam problem z Pit-em 11a. Otrzymałam go w tym roku pierwszy raz (dotychczas był to PIT-40), ponieważ rentę socjalnąa, którą otrzymywałam do sierpnia, wstrzymano mi, gdyz zaczęłam pracować. I (...) czytaj dalej»
-
Czy prezes spółki może świadczyć usługi na działalności gospodarczej?
przez: kreon | 2005.4.9 15:35:11
Na podstawie umowy o pracę oraz powołania na członka zarządu otrzymuję dochody za zarządzanie sp. z o.o. Dochody te są objęte pdof na oglónych zasadach (skala progresywna). Obecnie zamierzam zarejestrować (...) czytaj dalej»
-
Separacja z wyłączną winą - zmiana na rozwód z obopólną winą
przez: lukasz32 | 2005.4.9 17:0:59
jestem teraz w separacji z moją wyłączną winą. nie chciałem przed sądem mówić nic złego o mojej żonie. minęły już 2 lata od rozstania i mam ochotę ułożyć życie na nowo. teraz zależy (...) czytaj dalej»
-
Ograniczanie kontaktu ojca z 13-miesięczną córką przez matkę
przez: Kriss28 | 2005.4.10 12:49:41
Mam podobny problem co w kilka postow nizej lecz z drugiej strony: mam corke 13-miesieczna i jej Matka ogranicza mi strasznie widzenia. Nie moge nawet sam z corka isc na spacer, nie mowiac juz o tym ze (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić bez podstaw po zwolnieniu chorobowym?
przez: karolina21 | 2005.4.10 17:36:36
Pracowałem na CPN ORLEN wszystko było ok dopuki nie poszedłem na zwolnienie zdrowotne po przyjściu do pracy i przepracowaniu 4 dni dostałem wypowiedzenie z dwutygodniowym okresem ale do pracy juz (...) czytaj dalej»
-
Darmowe ubezpieczenie zdrowotne na umowie zlecenie
przez: Lukasz | 2005.4.10 20:25:21
Czy pracujac na umowe-zlecenia mam prawo do darmowego ubezpieczenia zdrowotnego?? czytaj dalej»
-
Naliczanie pensji w CPN Orlen - brak transparentności
przez: bbb | 2005.4.11 10:27:40
Na podstawie art.85 par.5 masz prawo wglądu do dokumentów na podstawie których zostało obliczone Twoje wynagrodzenie, możesz sprawdzić czy zgadza się liczba godzin przepracowanych i wypłaconych (...) czytaj dalej»
-
Jaki wyrok grozi za przestępstwo z art. 270 KK przy wcześniejszej karze?
przez: 1amanda2 | 2005.4.11 10:47:18
JAKI GROZI WYROK ZA CZYN Z ART.270KK&1 JEŻELI TA OSOBA MA JUŻ WYROK ZA CZYN Z ART.286KK(WYROK 29.11.2003 - 1 ROK W ZAWIESZENIU NA 2 LATA). CZYN Z ART.270KK MIAŁ MIEJSCE W 2000 ROKU A NATOMIAST CZYN (...) czytaj dalej»
-
Rozwód kościelny - czy potrzebny adwokat do sądu biskupiego
przez: barbara | 2005.4.11 22:58:27
dostaniesz adwokata "z urzędu", oczywiście kościelnego. Jeśli to nie Ty wniosłeś sprawę to raczej przegrałeś. Mój brat był w takiej sytuacji. Miał jedną żonę, a bratowa już 3 (...) czytaj dalej»
-
Czy adwokat może żądać zapłaty po raz drugi za tę samą sprawę?
przez: daga77 | 2005.4.12 9:40:59
W toczącej się już sprawie karnej zaistniały pewne okoliczności i musi się się zacząć od nowa. Adwokat, z tego tytułu, chce dostać pewną kwotę po raz drugi. Czy ma prawo tego wymagać? Dodam, (...) czytaj dalej»
-
Błąd przy zakupie auta za granicą - zaniżona kwota na umowie
przez: naczelnik | 2005.4.12 20:43:10
Naczenik: Uiszczyć grzywnę w wysokości 380,00zł czytaj dalej»
-
Kto ma prawa do zdjęć ślubnych - klient czy fotograf?
przez: magdagrz | 2005.4.12 21:38:59
witam wszystkich zwracam sie z prosba o wyjasnienie i przytoczenie odpowiednich przepisow w b. nietypowej sprawie w skrocie - ja i moj maz zaproponowalismy bratu meza robienie zdjec na naszym slubie. my (...) czytaj dalej»
-
Rozmowa kwalifikacyjna na kuratora zawodowego - czego oczekiwać
przez: adomanska | 2005.4.13 13:28:9
Witam! Mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Niebawem mam rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko kuratora zawodowego. czy ktoś może mi podpowiedzieć czego mogę się spodziewać na takiej (...) czytaj dalej»
-
System pracy brygadowej i zatrudnienie w ruchu ciągłym
przez: grzegorz04 | 2005.4.13 14:7:15
co to za forum skoro ktos zadaje pytanie w marcu 2004 roku--ja otwieram w kwietniu 2005 roku zainteresowany tematem i nic--do bani z takim forum- czytaj dalej»
-
Podatek VAT od wykupu mieszkania spółdzielczego na własnościowe
przez: pati | 2005.4.13 22:8:19
podobno do konca 2006 roku jest 0% a od 2007 r - 22% czytaj dalej»
-
Oświadczenie o rozwodzie bez orzekania winy - podział majątku
przez: pioula | 2005.4.14 10:26:48
Najllepszą opcją jest umieszczanie takiej informacji w pozwie rozwodowym, lecz jesli jej tam nie było, to strona wnosząca o rozwód musi uzupełnić pozew wnioskiem o zaniechanie orzekania o winie, (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić żeby wujek wyprowadził się z domu po spadku?
przez: Iwona_24lj | 2005.4.14 10:44:47
Witam, spróbuję w skrócie opisać sytuację mojej rodziny... W roku 1997 została przeprowadzona sprawa taka, że rodzice mojej teściowej i rodzeństwo zrzekli się swoje domu na rzecz mojej teściowej. (...) czytaj dalej»
-
Śmierć dziecka i alkoholizm męża - separacja czy rozwód
przez: Iwona_24lj | 2005.4.14 11:10:52
Mam problem. w marcu 2000r. wyszłam za mąż. W sierpniu tego samego roku urodził nam się synek, który umarł w styczniu 2002r. Od tamtej pory mój mąż pije prawie non stop. Jest w tym też trochę (...) czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu po raz drugi - jakie grożą kary
przez: studentka_prawa | 2005.4.14 13:28:49
Witaj Prosze o maila w tej sprawie, gdzy potrzebne sa szczegoly, co nie jest wskazane na forum publicznym. Moj mail: kajka10@wp.pl Pozdrawiam Kaja czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania winy - czy jedna strona może wnosić opłaty
przez: *@*** | 2005.4.14 13:35:43
Wszystko zależy od umowy między małżonkami, ale zwykle koszty są ponoszone solidarnie przez małżonków po 1/2. Przy orzeczeniu o winie koszty są ponoszone przez stronę winną rozkładu pożycia. czytaj dalej»
-
Tajny testament ojca - czy można ubiegać się o zachowek po 6 latach
przez: WOJTASZEK | 2005.4.15 16:43:33
Witam.Prostując moje sprawy własnościowe dowiedziałem się że istnieje testament w którym nie zostałem uwzględniony.Mój ojciec przepisał wszystko swojej córce co skrzętnie przede mną ukrywała.Od (...) czytaj dalej»
-
Darowizna czy kupno mieszkania od teściów - koszty i wspólność majątkowa
przez: abby0 | 2005.4.15 20:39:19
korzystniej jest kupic placi sie wtedy 2% wartosci,darowizna to 10% wartosci do skarbowki czytaj dalej»
-
Uczestnictwo w kolizji z pijanym kierowcą - czy grozi odpowiedzialność
przez: studentka_prawa | 2005.4.16 10:7:17
Witaj Prosze o maila kajka10@wp.pl Pozdrawiam Kaja czytaj dalej»
-
Sąsiad kłamie i zgłasza fałszywe oskarżenia - zniesławienie po umorzeniu
przez: romanw | 2005.4.16 18:45:7
Mój adres poczty: romanwiorek@wp.pl czytaj dalej»
-
Czy można odliczyć darowizny na tacę w kościele od podatku?
przez: Bogumil5 | 2005.4.17 13:41:10
czy moge odliczyc sobie darowizne na kościół rzymsko katolicki - co niedziele daje na tace 10zł w roku troche tego było czy moge sobie to odliczyc w wyskokości 350zł darowizny ??????????? czytaj dalej»
-
Obciążenie kosztami egzekucji alimentów - czy sąd może
przez: jaga70 | 2005.4.18 9:17:47
Dzieki za wsparcie!! On niestety mauczony jest, ze mnie latwo zastraszyc. czytaj dalej»