Archiwum Forum Kwiecień 2005
(93 tematów na forum)
-
Zwrot nadpłaconych alimentów dobrowolnie płaconych ponad zasądzoną kwotę
przez: aliment | 2005.4.18 9:31:16
Mam podobną sytuację, straciłem pracę i nie mogę się doczekać na obniżenie alimentów. Sprawa trwa 2-lat. Może obniżą. Sąd czeka aż komornik zabierze mi mieszkanie lub ja się powieszę. Wiem (...) czytaj dalej»
-
Czy można ubiegać się o rentę z powodu martwicy oka?
przez: Pidu | 2005.4.18 10:55:33
Witam,mam 28 lat i straszny problem ze znalezieniem pracy ze wzgledu na wzrok,mam martwice lewego oka,czy moge sie ubiegac o rente?prosze o jakas porade. czytaj dalej»
-
Porównanie sekcji I i II ustawy w języku angielskim - gdzie szukać?
przez: hanush | 2005.4.18 11:43:7
musze porownac sekcje I i II i to w jezyku angielskim, ale polski mi wystarczy... jesli ktokolwiek jest w stanie mi pomic... gdzie tego szukac, moze ktos juz sie tym zajmowal PROSZE czytaj dalej»
-
Można sprzedać samochód bez zgody męża przy rozdzielności majątkowej?
przez: tulcia | 2005.4.18 12:14:4
we wrzesniu 2004 roku zakupiliśmy z męzem samochód pieniadze były z mojej lokaty (mąz nie pracował ja tak,właścicielem samochodu jestem ja a maz wspoł-wlascicielem ,na umowie tez widniejemy razem (...) czytaj dalej»
-
Jakie warunki i zasady jawności zobowiązań w spółkach kapitałowych?
przez: hanush | 2005.4.18 12:46:9
moje zadanie to przyblizyc warunki i zasady jawności, a także ważność zobowiązań przyjętych przez spółki kapitałowe, niestety mam dostep tylko do opracowan dostepnych na stronach www. PROSZE (...) czytaj dalej»
-
Gdzie znaleźć angielską wersję Kodeksu Cywilnego?
przez: TUNIA | 2005.4.18 16:35:7
Czy ktoś z Państwa ma angielską wersję KC lub wie gdzie ją można znaleźc? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Opłata sądowa 650 zł - już zapłacone 200 zł bez wniosku o raty
przez: Krzysiek | 2005.4.19 7:28:33
Opłaciłem 2 raty po 100zł ale nie złozyłem wniosku o rozłożenie na raty. Teraz sąd żąda zapłaty całości tzn. 650zł. Czy jest gdzieś w serwisie wzór wniosku? czytaj dalej»
-
Mieszkanie po rozwodzie - czy można eksmitować męża za brak płacenia
przez: smutas | 2005.4.19 16:6:24
Witam, za malo danych. Podaj sentencje wyroku. Jesli chlop mieszka z Toba na podstawie umowy najmu (zloz wniosek do sadu o ustalenie stosunku prawnego) to w przypdaku, gdy nie placi mozesz spokojnie wniesc (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku w Niemczech - prawa żony pracującej na czarno
przez: przerazona | 2005.4.20 0:0:0
Mieszkam w Niemczech, 3 lata temu wyszlam za maz. Moj maż ma kredyt na mieszkanie w wysokosci ponad 100 tys euro. Kredyt ten wzial wiele tat temu (wtedy byl znacznie wyzszy), kiedys ze swoja pierwsza (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie długu gdy brak dowodów na przejęcie telefonu
przez: BFP Kielce | 2005.4.20 12:40:10
Biuro Finansowo Prawne często spotyka sie z takimi pytanimi. Informujemy naszych klientów, ze zawsze powinni spisywać umowy cywilnoprawne np na urzyczenie telefonu jezeli był nabyty dla kogoś innego. (...) czytaj dalej»
-
Zaległe alimenty z Holandii - egzekucja po 7 latach
przez: lilka | 2005.4.20 15:57:40
mozesz wnosic o egzekucje komornicza za 3 lata wstecz czytaj dalej»
-
Wymeldowanie konkubiny z własnego mieszkania przed sprzedażą
przez: Jagna | 2005.4.21 18:56:3
Spróbuj w Urzędzie Gminy wymeldować ją w trybie administracyjnym. Nie powinno być to trudne jeżeli jest ("laska")gdzieś zameldowana na stałe. Jeżeli taki meldunek posiada w Twoim mieszkaniu (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja rodziny ze spółdzielczego mieszkania
przez: Jagna | 2005.4.21 19:6:37
Drogi Marku! Sprawa nie jest prosta, możesz próbować wymeldować uciążliwych współlokatorów przez UG, będą Cię odwiedzały pielgrzymki współczujących pań, które raczej niczego nie zmienią, (...) czytaj dalej»
-
Windykacja prowizji ubezpieczeniowej - brak informacji o długu
przez: egregia | 2005.4.21 19:8:58
Możesz ich olać, jak będą namolni to powiedz im, że działają poza prawem. Ja osobiście nie pamiętam bym podpisywał umowę agencyjną, w której można by mnie sprzedać firmie windykacyjnej wraz (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po zmarłej - mieszkanie garaż i samochód
przez: kasiek | 2005.4.22 13:43:38
spadek dziedziczą mąż i syn w częściach równych, co do wnuka dziedziczyć może po swoim ojcu, gdyby ten zrzekł się spadku bądź nie żył, siostra dziedziczyłaby tylko wtedy gdyby nie było (...) czytaj dalej»
-
Nazwiska wspólników na fakturach spółek cywilnych
przez: ANIA | 2005.4.22 22:5:12
OCZYWIŚCIE ŻE TAK czytaj dalej»
-
Co grozi za jazdę rowerem po alkoholu i czy można zachować prawo jazdy?
przez: crocki6 | 2005.4.23 22:20:40
Zostałem zatrzymany przez patrol policji jadąc na rowerze po 3 piwkach z kolegami. Badanie na alkomacie wykazało najpierw 0,60 a 20 minut później 0,52 promila. Został spisany protokół, którego (...) czytaj dalej»
-
Czy PIT-8C podlega rozliczeniu z fiskusem za rok podatkowy?
przez: jagrom | 2005.4.23 22:57:53
Mam pytanie: czy 8c wchodzi tzn. czy podlega rozliczeniu 2004 z fiskusem. Pozdrawiam wszystkich! Oczekuję szybkiej odpowiedzi. :) czytaj dalej»
-
Minimum socjalne przy egzekucji alimentów - wysokość kwoty
przez: rex | 2005.4.24 10:15:0
W grudniu 2003 r. minimum socjalne dla osoby samotnej w wieku produkcyjnym wynosiło łącznie 792,30 zł, dla samotnego emeryta - 732,50 zł. Dla rodzin z dwojgiem dzieci wartość koszyka oszacowano (...) czytaj dalej»
-
Jakie koszty ponosi pracodawca zatrudniając nieletniego?
przez: xyzluki | 2005.4.24 11:35:50
Jakie koszty ponosi pracodawca zatrudniając nieletniego, a może żadnych? czytaj dalej»
-
Gdzie znaleźć literaturę o prawidłowym naliczaniu wynagrodzenia godzinowego?
przez: kadziewicz | 2005.4.25 10:12:13
mam prośbę, czy ktoś mógłby polecić mi jakąś pozycję literatury z której można by było nauczyć się prawidłowego naliczania godzinowego wynagrodzenia czytaj dalej»
-
Czy przysługuje dzień wolny za pracę w sobotę na konkursie?
przez: mola | 2005.4.25 10:22:23
Pracuję w szkole, gdzie obowiązuje 5-dniowy tydzień pracy. W sobotę byłam z uczniem na konkursie w innym mieście, co zajęło niemal cały dzień (mam podbitą delegację). Czy w związku z tym wyjazdem, (...) czytaj dalej»
-
Badania sanitarno-epidemiologiczne - dzień wolny czy godziny pracy
przez: ela | 2005.4.25 12:59:29
Pracownicy wykonują badania okresowe wczasie godzin pracy. czytaj dalej»
-
Kredyt hipoteczny - CHF czy PLN, które bezpieczniejsze
przez: rogal770 | 2005.4.25 22:20:41
Jestem pracownikiem Banku (kieruje placówką i udzielam kredytów) i doradzam każdemu Klientowi kredyty w PLN (nie denominowane) ponieważ na dzień dzisiejszy widoczny jest wzrost nie tylko kursów (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić z wyrokiem za znęcanie gdy matka chciała wycofać pozew?
przez: Malwina555 | 2005.4.26 1:54:8
Moja matka 6 lat temu nie radziła sobie ze mna wychowawczo i słozyła pozew do sądu ,że się nad nią znęcam.Po roku chciała wycofać,ale nie mogła bo sprawa przeszła z oskarzyciela prywatnego (...) czytaj dalej»
-
Współposiadacz konta bankowego - przelewy bez zgody
przez: Grato | 2005.4.27 10:8:5
Mam podobny problem. W 2001 r. wygasło pełnomocnictwo, które kiedyś udzieliłam pewnej osobie. Z winy banku nie zostało to jednak wprowadzone do ich komputera i teraz ta osoba pobrała z mojego konta (...) czytaj dalej»
-
Agencja towarzyska w domu szeregowym - jak się bronić?
przez: janusz plewa | 2005.4.27 10:44:32
Zgodnie z lewicowym prawem , jest to nie tylko bezkarne, ale i polecane. A dzieci , w ten sposób uczą się tolerancji. czytaj dalej»
-
Jak wyegzekwować od banku zwrot pieniędzy pobranych przez pomyłkę?
przez: grato | 2005.4.27 11:49:43
Z ewidentnej winy banku, gdyż nie zniesiono pełnomocnictwa na korzystanie z mojego rachunku, ogołocono mi konto pobierając znaczną kwotę. Pełnomocnictwo nadane było na czas określony do stycznia (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę - czy sąsiad może zablokować zakład blacharski
przez: jasiu60 | 2005.4.27 17:17:24
Sprawdź co tam w planie zagospodarowania przestrzennego, bo może, o ile to jest strefa zamieszkania to on nie dostanie zgody na uruchomienie tam uciążliwej działalności. A przejedź się do gminy (...) czytaj dalej»
-
Ile razy można zatrudnić na umowę zlecenie tego samego pracownika
przez: Agata | 2005.4.27 17:43:53
TAk właśnie - bez ograniczeń. czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu karnego - terminy i konsekwencje
przez: jerem | 2005.4.27 19:5:13
To jest chyba art. 77 prawa przewozowego z dnia 15 listopada 1984 r. ale nie jestem pewien czytaj dalej»
-
Kiedy jestem uznawany za osobę niekaraną po wyroku w zawieszeniu?
przez: Adaś | 2005.4.27 21:28:40
Powiedzmy ze dostałem rok w zawieszeniu na 3 lata, z tego co wiem to w przypadku wyroku w zawieszeniu po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby jestem uznawany za osobe niekaraną... Ale jak czytam (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie spadkowe zamienione w małżeństwie - prawa po rozwodzie
przez: kasia | 2005.4.28 18:33:8
A kto widnieje w akcie notarialnym zamiany mieszkania? jesteś sama czy z mężem? To jest Twój majątek odrębny tym bardziej że zamieniłąś mieszkanie na mniejsze więc on nie dołożył ani złotówki. (...) czytaj dalej»
-
Firma windykacyjna narusza ustawę o ochronie danych osobowych
przez: czarna | 2005.4.28 20:52:11
poprosze o linka asia-police@wp.pl czytaj dalej»
-
Amortyzacja części samochodowych w ubezpieczeniu AC
przez: Jaca | 2005.4.28 22:20:8
Właśnie jestem w trakcie wyceny udszkodzeń (polisa AC WARTA podstawowa)... Jak bedę miał jakieś szczegółowe informacje dam znać, powiem tylko że starsznie sie ciężko współpracuje z WARTĄ (...) czytaj dalej»
-
Opłata dodatkowa za brak biletu - kiedy trzeba zapłacić?
przez: *********@****.** | 2005.4.29 0:59:11
Po prostu spróbuj. Jak Cię przyłapią to: 1) bądź bardzo grzeczny 2) powiedz, że Ci ukradli portfel w tym autobusie i był tam bilet miesięczny 3) powiedz, że bardzo Ci przykro, ale nie pamiętasz (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy - zmiana warunków i norma 188 godzin miesięcznie
przez: aga | 2005.4.29 10:43:45
W przypadku umów terminowych zawartych na czas określony, w których nie została zastrzeżona możliwość rozwiązania ich za wypowiedzeniem, nie istnieje prawna możliwość wypowiedzenia takiej umowy. (...) czytaj dalej»
-
Jakie konsekwencje zanieczyszczenia autobusu pożywieniem?
przez: Dubs | 2005.4.29 16:21:38
na wstepie chciałbym przeprosić jeśli pomyliłem dział lub wogóle forum. sprawa wyglada nastepująco - w sierpniu ub. roku spowodowaliśmy ze znajomym zanoeczyszczenie autobusu linii nocnej pożywieniem...stało (...) czytaj dalej»
-
Jak przepisać umowę najmu lokalu komunalnego na żonę po separacji?
przez: casio | 2005.4.29 16:58:25
Witam.Sytuacja wygląda tak ,że jesteśmy z żoną w separacji,ja chcę rozwiązać umowę najmu z gminą(jestem głównym najemcą lokalu komunalnego) gdyż mam gdzie mieszkać i chcę się wyprowadzić.Teraz,co (...) czytaj dalej»
-
Koszty zwrotu uszkodzonego towaru - kto ponosi obowiązek
przez: Marek D. | 2005.4.29 19:3:5
Aktem prawnym właściwym w tym wypadku jest raczej Ustawa oszczególlnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie ustawy Kodeks Cywilny a dkoładniej art. 8 ,jeżeli oczywiście chodzi w tym (...) czytaj dalej»
-
Czy można powołać się na eksperyment będąc złapanym na gorącym uczynku?
przez: yolk | 2005.4.29 21:51:55
co myslice o powolaniu sie na art. dotyczacy experymentu bedac zlapanym na goracym uczynku? prosilbym o opinie, stan faktyczny oczywiscie teoretyczny :) czytaj dalej»
-
Wygaśniecie prawa jazdy - czy rozporządzenie sprzeczne z ustawą
przez: 25111947 | 2005.4.30 14:44:44
Kochani kierowcy. Nie dajcie się zastraszyć tym, że w chwili kontroli drogowej, jeżeli nie macie ważnego prawa jazdy a złożyliście wniosek o jego wymianę chociażby w ostatnim dniu, to winę za (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną po rozwodzie
przez: magda | 2005.4.30 18:57:58
Moj mąz ma działalnosc gosp. tj.stacje LPG.Nie funkcjonuje ona jedna tak jak powinna zalega mąż z fakturami i rachunkami.Czy mozliwe jest teraz spisanie umowy o rozdzielnosci majatkowej aby uniknąc (...) czytaj dalej»