Archiwum Forum Październik 2010
(316 tematów na forum)
-
przez: leśniewski | 2010.10.1 7:29:16
moje pytanie brzmi czy spółdzielnia mieszkaniowa ma prawo odmówienia wydania zaświadczenia potrzebnego do sądu do założenia księgi wieczystej które ma stwierdzać kto jest właścicielem danego (...) czytaj dalej»
-
przez: MaciejM | 2010.10.1 7:42:18
wystąpiłem do krajowego rejestru skazanych i pomimo iż wyrok czyli zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres lat trzech jak i środki karne czyli grzywna oraz upublicznienie wyroku zostały (...) czytaj dalej»
-
przez: agnieszka236 | 2010.10.1 9:6:33
Ja też niedawno byłem świadkiem, takiego zdarzenia jak dwóch chłopaków znęcali się nad zwierzęciem. Nie rozumiem jak coś takiego może im przychodzić do głowy. Przecież to (...) czytaj dalej»
-
przez: tomasz18 | 2010.10.1 9:32:42
Nie wiem czy jest możliwość żeby ukarać kogoś za śmierć po dopalaczach, ponieważ niby są one legalne. czytaj dalej»
-
przez: Milenka34 | 2010.10.1 9:42:48
Najlepiej jak pojeździsz się dowiedzieć do konkretnego ośrodka opiekuńczo-adopcyjnego, tam najszybciej powiedzą Ci jakie papiery musisz złożyć. Podstawowymi dokumentami są: -dane osobowe- adres (...) czytaj dalej»
-
Upoważnienie do rejestracji samochodu
przez: volbi | 2010.10.1 9:47:20
Bez problemu możesz rozpisać zwykłe upoważnienie które będzie zawierać Twoje i Twojej zony dane. czytaj dalej»
-
przez: dzunior62 | 2010.10.1 10:49:52
Witam czy może mi kto odpowiedzieć na moje pytania, -kto może wydaje decyzje o konfrontacji? -kto oprócz stron wezwanych może znajdować się na konfrontacji ?? czytaj dalej»
-
Zasiłek z UP za znalezienie pracy
przez: swirus45 | 2010.10.1 11:35:24
Jeżeli spełniasz ten warunek to możesz ubiegać się o dodatek: w wyniku skierowania przez powiatowy urząd pracy podjęliśmy zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym (...) czytaj dalej»
-
przez: dominik-gama | 2010.10.1 11:37:37
Najlepiej takie rzeczy to zgłoś do PIPu. czytaj dalej»
-
Czy rodzice moga wymeldować mnie bez mojej zgody
przez: anielka | 2010.10.1 12:18:49
Witam Mam pytanie czy moi rodzcie moga mnie wymeldowac bez mojej zgody nie mieszkamy juz razem nie mamy kontaktu, ale ja jestem ciagle tam zameldowana?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Dziecko nie chce pracowac ani się uczyć-czy dalej jest obowiązek alimentacyjny?
przez: angelika26 | 2010.10.1 12:25:17
nie. obowiązek alimentów jest do ukończenia 18 roku życia lub do 25 roku jeżeli sie uczy!! czytaj dalej»
-
Płacenie alimentów na studentkę
przez: angelika26 | 2010.10.1 13:22:24
musi płacić do ukończenia 25 roku życia jeżeli nadal jest kontynuacja nauki... czytaj dalej»
-
sparwa o alimenty a dobrowolne płacenie aliemntówe przez ojca
przez: Malgorzata76 | 2010.10.1 15:53:0
Zawsze to jest lepiej mieć uregulowane alimenty sądownie. Tym bardziej, że ojciec dziecka płaci nieregularnie i w różnych wysokościach. Wiem to z własnego doświadczenia. Mogę Ci polecić bardzo (...) czytaj dalej»
-
Mąż nie chce zgodzić się na rozwód-i co dalej?
przez: Malgorzata76 | 2010.10.1 16:1:25
Myślę, że rada skorzystania z pomocy adwokata nie jest zła. Zastanów się czy sam sobie poradzisz bo już na wstępie widać, że łatwo nie będzie. Ja skorzystałam z pomocy dobrego adwokata też (...) czytaj dalej»
-
przez: adka5 | 2010.10.1 16:3:4
Witam Mam pytanie jestem na okresie próbnym dowiedziałem się sie że jestem w ciąży okres próbny ma trwa jeszcze dwa miesiące czy mam sie przyznać pracodawcy czy jeślu mu powiem to odrazu mnie (...) czytaj dalej»
-
Dobrowolna lub uzgodniona prawnie pomoc finansowa ze strony rodziców.
przez: Kamiiru | 2010.10.2 0:56:10
Chiałem dodać, że mam brata, 7 lat starszego, pracuje w policji i przez sytuacje jakie mama sprawiała jemu podczas nauki, wyprowadził się znajdując sobie prace. Ja chciałbym kontynuować nauke, (...) czytaj dalej»
-
przez: drabik123 | 2010.10.2 19:34:50
Witam i przepraszam za poziom pytania. Mam takie przykladowe dane (zaświadczenie o dochodach z urzędu): 1 Przychód 30 000 2 Koszty uzyskania 2 000 3. Należny podatek 1000 4. Składki zdrowotne (...) czytaj dalej»
-
Czy 17-letni ojciec musi placić alimenty?
przez: Beatris | 2010.10.3 9:53:28
Tak .Jeśli ojciec nie jest wstanie ich płacić,będą to robić jego rodzice. czytaj dalej»
-
czy moge brac alimenty jesli jestem za granica a corka w polsce
przez: iza12014gmail.com | 2010.10.3 11:9:16
ile lat ma córka i pod czyją jest obecnie opieką? czytaj dalej»
-
przez: wiola89 | 2010.10.3 12:19:38
Witam. Pracuje na umowe zlecenie w sklepie pracodawca ostatnio podpisał mi wniosek do banku o przyznanie kredytu mieszkaniowego. Teraz jak bede odchodziła żąda jakiegos oświadczenia że odchodze na (...) czytaj dalej»
-
przez: niulka | 2010.10.3 20:0:59
A czy szanowny pan równo traktował dzieci jak na jedno nie płacił bo przecież zaległości z niczego się nie wzięły i zgadzam się z maritą wyślij panią do pracy będzie wam lżej dorób trochę (...) czytaj dalej»
-
pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca
przez: dtk | 2010.10.4 7:52:50
[cytat] Nie sądzę aby miało to zasadniczy wpływ na pozbawienie władzy rodzicielskiej. Przecież nie mieszkacie razem z ojcem dziecka i co najważniejsze w tym temacie to ojciec trwale nie interesuje (...) czytaj dalej»
-
nie zgodziłam się na szczepienie-jakie konsekwencje??
przez: dtk | 2010.10.4 7:56:33
Tak. W Polsce istnieje zestaw obowiązkowych szczepien ochronnych dla dzieci i unikanie ich może skutkować karami administracyjnymi włącznie z doprowadzeniem dziecka przez pracowników opieki społecznej (...) czytaj dalej»
-
Skrócenie czasu wypowiedzenia!
przez: dtk | 2010.10.4 8:1:45
Pracodawca nie ma obowiązku zgodzić się na skrócenie okresu wypowiedzenia choć bardzo często można się porozumieć w tej kwestii. Jednak jeśli pracodawca nie będzie chciał nie ma możliwości (...) czytaj dalej»
-
Rodzice chcą żebym usunęła ciąże
przez: zrozpaczona11 | 2010.10.4 8:32:44
A co muszę zrobić jeśli chciałabym oskarżyć rodziców o alimenty ?? czytaj dalej»
-
przez: oliwer156 | 2010.10.4 9:25:4
Witam czy może mi ktoś powiedzieć ile lat mi się liczy do stażu pracy jeśli skończyłem: -3 lata szkoły zawodowej -3 lata technikum dla dorosłych a teraz jestem na czwartym roku studiów (...) czytaj dalej»
-
przez: kamila265 | 2010.10.4 9:34:2
Witam z końcem października kończy mi się urlop wychowawczy, dowiedziałam się że po jego skończeniu mogę wziąć urlop taryfowy. Tylko jak się dowiadywałam to mówiono mi że ten urlop należy (...) czytaj dalej»
-
17 letni chłopak złapany na okradaniu kiosku!!!
przez: betii65e | 2010.10.4 10:58:57
A czy to, że był nietrzeźwy, ma jakieś znaczenie? Czy może być to okoliczność łagodząca? czytaj dalej»
-
ograniczenie praw rodzicielskich-jak napisać uzasadnienie?
przez: angelika26 | 2010.10.4 11:17:30
a ojciec dziecka interesuje sie nim? placi alimenty? jest uzależniony od czegoś? to jest ważne ja wlasnie czekam na wezwanie w takiej sprawie wiec moge lekko pomóc czytaj dalej»
-
przez: czikorija | 2010.10.4 13:32:0
Witam. Moja prababcia zmarła 5lat temu. W testamencie jestem jedyną osobą, której zapisała mieszkanie. Z tego, co się dowiedziałem, to moja babcia, a jej córka powinna mieć do tego mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
otrzymana odprawa a złożony pozew o odszkodowanie
przez: mrozowskim | 2010.10.4 13:39:28
Kiedyś kodeks pracy ograniczał odszkodowania do trzykrotnego wynagrodzenia. Obecnie to ograniczenie zostało zniesione i obowiązują przepisy kodeksu cywilnego. Jeśli ma Pan uzasadnione roszczenie (...) czytaj dalej»
-
Ktoś znęca się nad moją córką gimnazjalistką - co robić???
przez: maryja | 2010.10.4 14:21:34
Trzba także porozmawiać z córką-zaaranżować tą rozmowę jak "najcieplej", aby zrozumiała ,że Pani chce jej pomóć!Rozmowa z psychologem szkolnym powinna byc także przeprowadzona w Pani obecności!To (...) czytaj dalej»
-
renta rodzinna / nie zdanie z 2 przedmiotów
przez: maja87 | 2010.10.4 17:5:28
Witam serdecznie. Zapisalam sie do 2 letniej policealnej szkoly, chodzilam do niej jeden rok bardzo sumiennie, po czym w sierpniu zrezygnowalam z tej szkoly bo stwierdzilam, ze to nie dla mnie i musze (...) czytaj dalej»
-
gdzie jest publikowana lista ogłoszonych upadłości firm
przez: Marysia264 | 2010.10.4 18:5:38
Najlepiej poszukaj w KRS albo Sądzie Rejonowym czytaj dalej»
-
chcem sprawdzic czy moje nazwisko jest na liscie w biku jak mam to zrobic
przez: Cezary12654 | 2010.10.4 18:17:3
Należy się zgłosić do BIK-u i złożyć wniosek, raz na pół roku można to zrobić za darmo czytaj dalej»
-
Wyrzucenie dziecja z domu-pomoc!!
przez: maryja | 2010.10.4 20:50:41
Przde wszystkim o tym powinna dowiedzieć sie dyrekcja szkoły i pedagog szkolny!Także oni w pierwszej kolejności powinni szybko działać!Jak najszybciej jutro zawiadom dyrektora!Jak beda problemy jakiekolwiek (...) czytaj dalej»
-
Była dziewczyna utrudnia mi kontakt z dzieckiem-co robić??
przez: leska | 2010.10.4 21:54:57
przede wszystkim powinieneś spróbować się z nią porozumieć, w przeciwnym razie pozostaje droga sądowa, czyli wystąpienie z wnioskiem do Sądu Rodzinnego o uregulowanie kontaktów z dzieckiem. Procedura (...) czytaj dalej»
-
Jak poinformować zbywcę mieszkania że nabywca nie akceptuje zawartej wcześniej umowy najmu
przez: Marcin | 2010.10.4 23:10:6
cd. Jak poinformować poprzedniego właściciela, a raczej faceta z którym podpisałem umowę, o zaistniałej sytuacji? czytaj dalej»
-
jak kara mi grozi za 0,25gr marihuany ??
przez: zofia36 | 2010.10.5 9:18:13
Za taka niewielką ilość prawdopodobnie nic nie będziesz miał. czytaj dalej»
-
Kto odpowiada za remont rur wodnych w bloku ??
przez: kamilswir | 2010.10.5 9:52:44
Czy może mi ktoś powiedzieć kto odpowiada za remont rur od wody w bloku ? czytaj dalej»
-
przez: grafi454 | 2010.10.5 10:14:46
Co mi grozi jak mnie złapią na malowaniu graffiti ?? czytaj dalej»
-
gdzie zglosic wyludzanie zasilku?
przez: Gosia11s | 2010.10.5 11:25:17
Najlepiej taka rzecz zgłosić na policje i do prokuratury czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.10.5 11:54:32
Tylko w porozumieniu z pracodawcą. Można wręczyć pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę i wraz z prośbą o skrócenie okresu wypowiedzenia lub zaproponować rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.10.5 12:26:37
Dyscyplinarne zwolnienie z pracy i wzmianka o tym fakcie na świadectwie pracy, co z pewnością utrudni Panu szukanie kolejnej pracy. Lepszym wyjściem jest rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nie wierzy mi, że byłem na pogrzebie - jak to udowodnić?
przez: mrozowskim | 2010.10.5 12:28:54
Trzeba było wziąć urlop przed udaniem się na pogrzeb lub nawet urlop na żądanie w dniu pogrzebu. Teraz jest Pan na łasce pracodawcy. Proszę się zapytać pracodawcy, jakiego dowodu się domaga. (...) czytaj dalej»
-
przez: angelika26 | 2010.10.5 12:55:37
znajac przypadek mojej kolezanki wiem ze jezeli jedzie pani do kraju do ktorego nie jest potrzebny paszport to moze pani wyjechac bez problemu :) no chyba ze jak moja poprzedniczka napisala potrzebny jest (...) czytaj dalej»
-
Moja córeczka jest molestowana przez księdza - co robić?
przez: jehhud | 2010.10.5 14:40:15
Powinna się Pani upewnić, czy taka sytuacja ma rzeczywiście miejsce. Może Pani udać się z dzieckiem do psychologa, on stwierdzi czy dziecko mówi prawdę. A jeśli tak, to na policję. Może Pani (...) czytaj dalej»
-
Zabudowany balkon - czy to zwiększy czynsz?
przez: jehhud | 2010.10.5 14:42:2
Najlepiej jeśli upewni się Pan u źródła, czyli wybierze się do spółdzielni. Zależy na pewno, jakiego rodzaju będzie to zabudowa. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Czy córka może wybrać, z kim będzie mieszkać po rozwodzie???
przez: jehhud | 2010.10.5 14:43:56
Podczas rozprawy Pana córka może wypowiedzieć się na ten temat, tzn. będzie się to odbywać poza salą rozpraw w obecności psychologa. Sąd może, ale nie musi wziąć pod uwagę tego, co powie (...) czytaj dalej»
-
przez: rybit | 2010.10.5 15:4:5
Naprawdę myślisz, że legalizacja marihuany jest rozwiązaniem wszelkich problemów? Przecież doskonale wiadomo, że większość narkomanów zaczynała swoją przygodę z narkotykami właśnie od marihuany.. (...) czytaj dalej»