Archiwum Forum Wrzesień 2010
(498 tematów na forum)
-
przez: dtk | 2010.9.1 7:50:43
Najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe. Jeśli jest Pan jedynym spadkobiercą dopiero po uzyskaniu prawa do części majątku przypadającej żonie można będzie nią rozporządzać. Spadek (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.9.1 7:56:6
Konto firmy nie może być założone na inną osobę. Chyba że mąż jest współwłaścicielem firmy. czytaj dalej»
-
Na czym polega umowa przyzeczona?
przez: natalia-j | 2010.9.1 8:33:43
rozwodze sie z mezem, on chce zebym przepisala na niego polowe mieszkania po rozwodzie, byl nawet u adwokata zeby spisac umowe przyzeczona, po czym ja mam wziasc tylko na siebie kredyt hipoteczny a on (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje za brak dowodu osobistego
przez: stefaniiiiia | 2010.9.1 8:54:18
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jakie konsekwencje mogą mi grozić za brak dowodu osobistego? czy mogę go sobie nie wyrabiać dopóki mam legitymację szkolną? czytaj dalej»
-
przez: isteban | 2010.9.1 9:0:40
Witam, jeżeli osoba która jest dłużnikiem i spłaca dług u komornika zostanie zamknięta w zakładzie karnym to czy komornik może wystąpić o przedłużenie mu kary tytułem niepłacenia pieniędzy (...) czytaj dalej»
-
przez: kijo | 2010.9.1 9:3:40
Mój mąż ma dziecko, nieślubne, na które płaci alimenty. my także mamy dziecko i nie chcielibyśmy, aby po naszej śmierci nieślubne dziecko męża dostało coś w spadku. czy jest jakiś sposób, (...) czytaj dalej»
-
przez: iwo392 | 2010.9.1 9:35:4
Witam.Rok temu odbyla sie sprawa w sadzie o podzial majatku po zmarlych rodzicach pomiedzy troje dzieci.Wiem ze nalezy ten fakt zglosic w us. ,jednakze od smierci ostatniego z rodzicow mieszkajaca w ich (...) czytaj dalej»
-
przez: wrotek | 2010.9.1 9:39:41
Witam, jestem poszkodowanym w sprawie o rozbój. Chciałbym się dowiedzieć czy w takim przypadku mam prawo odwołać zeznania które złożyłem i w którym momencie mogę to zrobić? czy jak zacznie (...) czytaj dalej»
-
przez: urto | 2010.9.1 9:41:9
Wobec mojej osoby wszczęto śledztwo, wynająłem więc adwokata. Wkrótce okazało się, że postępowanie zostało jednak umorzone. Czy w takim wypadku ja muszę zapłacić adwokatowi za jego usługę (...) czytaj dalej»
-
przez: pokerowy | 2010.9.1 9:42:52
Witam, ostatnio zostałem napadnięty na ulicy przez dwóch kolesi, a ponieważ potrafię się bić, to kolesie dostali niezły łomot. I teraz, wyobraźcie sobie, oskarżają mnie o to, że to ja ich (...) czytaj dalej»
-
2 wyroki w zawieszeniu - czy to możliwe?
przez: paweł234 | 2010.9.1 9:46:9
Czy jeżeli mam wyrok w zawieszeniu za pobicie i teraz toczy się przeciwko mnie proces za kradzież, to czy jest jakaś szansa, że ten drugi wyrok też będzie w zawieszeniu? Czy jest możliwe, że sąd (...) czytaj dalej»
-
przez: monaa6 | 2010.9.1 9:46:10
Witam!! Mam taką sytuację wysyłałam paczkę pocztą i niestety towar do kupującego trafił uszkodzony i teraz mam problem bo chcę żeby poczta poniosła koszty?Jak mam to zrobić od czego zacząć?Z (...) czytaj dalej»
-
przez: krystianss | 2010.9.1 9:48:24
Mój brat trafił do Aresztu Śledczego w Bielsku-Białej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakie tam są warunki, czy obsługa dobrze traktuje osadzonych, czy sale w areszcie są duże... I kiedy można (...) czytaj dalej»
-
przez: ammann | 2010.9.1 10:11:8
Aby zostać taksówkarzem trzeba ubiegać się o licencję. Na początku należy udać się do Urzędu Gminy w której jest się zameldowanym i tam dowiedzieć się, czy są wydawane licencje na TAXI. (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca ma prawo przerwać urlop pracownika?
przez: artro1 | 2010.9.1 10:16:0
Tak, pracodawca ma takie prawo niezależnie od charakteru urlopu pracownika, jednak może to zrobić pod pewnymi warunkami: 1. w miejscu pracy zaistniały okoliczności, które wymagają obecności (...) czytaj dalej»
-
przez: szelma2 | 2010.9.1 10:47:54
Witam, mój syn właśnie został oskarżony o kradzież przedmiotu o wartości 300 zł.. jest pierwszy raz zamieszany w taką sprawę, ma 17 lat.. czy pójdzie do więzienia czy dostanie kuratora? dziś (...) czytaj dalej»
-
przez: kosmonauta1 | 2010.9.1 11:5:5
spowodowałem wypadek i potrąciłem 2 ludzi na pasach... ich obrażenia wymagają żeby leżeli dłużej niż 7 dni w szpitalu. sytuacja była taka, że jechałem lewym pasem a prawym jechał tir. bardzo (...) czytaj dalej»
-
przez: mateusz11s | 2010.9.1 11:25:14
Witam, moja zona pracuje w piekarni wczoraj czyli (31.08 2010) dowiedziala sie ze dnia 2.09.2010 ma isc na dwudniowy platny urlop, dlatego tez mam taki pytanie czy jej przymusowy urlop jest z zgodny (...) czytaj dalej»
-
przez: milla4 | 2010.9.1 11:26:23
Witam! Mam takie pytanie jestem niepełnoletnia i dostałam mandat chcę się odwołać mandat dotyczył braku legitymacji podczas kontroli w autobusie jak to zrobić?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: szymonn89 | 2010.9.1 11:32:35
Witam Mam pytanie po jakim czasie ulega przedawnieniu mandat za brak biletu w autobusie?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: ujkol | 2010.9.1 11:34:46
Witam, mój sąsiad robi mi zdjęcia codziennie kiedy idę do samochodu albo wracam do domu z samochodu. Czy on może to robić, jeśli kilka razy prosiłam go, żeby tego zaprzestał? czy ja mogę to (...) czytaj dalej»
-
przez: sinusoida | 2010.9.1 11:39:31
Mój mąż ma cukrzycę typu 1. Czy ta choroba może być argumentem aby nie poszedł do więzienia (jest skazany za przestępstwo skarbowe). Czy sądu uznają taki argument zdrowotny czy nie ma to znaczenia (...) czytaj dalej»
-
prace społeczne zamiast więzienia?
przez: mojjjjj | 2010.9.1 11:41:58
witam, w jakiego rodzaju przestępstwach można starać się o zamianę kary więzienia na prace społeczne? jakie są warunki które trzeba spełniać aby móc ubiegać się o prace? czy sądy często (...) czytaj dalej»
-
przez: tomer_lok | 2010.9.1 11:55:35
Witam, czy skazani odbywający karę w więzieniu mają dostęp do leków typu aspiryna, coldrex, czyli leków na przeziębienia dostępnych bez recepty? Bardzo proszę o informację, to bardzo ważne czytaj dalej»
-
przez: sonean | 2010.9.1 13:54:48
dodam jeszcze że nie otrzymałam wezwania do zapłaty, ale do wstawienia się na sprawę egzekucyjna do sądu. Być może te informacje bardziej pomogą by udzielić rady... czytaj dalej»
-
umowa na czas określony, a zwolnienie L4
przez: ona prawo-pracy.net | 2010.9.1 17:28:15
jej czytaj dalej»
-
-
spisanie za siedzenie na ławce - co dalej?
przez: dtk | 2010.9.2 7:26:6
Nic się z tym nie dzieje. Spisali was prewencyjnie i zapewne pozostanie to tylko w ich notatnikach. A co do mandatu to osobie niepełnoletniej nie można go wypisać i wręczyć ot tak. Musieli by wezwać (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.9.2 7:28:4
Oczywiście. Jest on Pani własnością i może Pani dowolnie nim rozporządzać. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.9.2 7:31:20
Można spróbować perswazji przy pomocy administracji portalu aukcyjnego a także załozyć sprawę w sądzie o wypełnienie warunków umowy sprzedaży czyli wydania wylicytowanego przedmiotu. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.9.2 7:41:23
Jeśli towar nie posiada wad nie ma mowy o reklamacji. Tylko dobra wola sprzedawcy umożliwia zwrot bądź wymianę pełnowartościowego towaru. czytaj dalej»
-
przez: wisławylewa | 2010.9.2 8:49:11
Mój brat ma w Polsce spory dług za niespłacone raty, teraz urósł on do ponad 12 tys. zł. Brat mieszka za granicą i sprawą zajął się komornik. Chciałem zapytać czy istnieje taka możliwość, (...) czytaj dalej»
-
minimalna kwota zarabiana przez dłużnika?
przez: stolllka | 2010.9.2 8:59:24
Witam. Mam taki problem że mam 4 tys. zł długu i będę miała postępowanie komornicze. Zarabiam niewiele, bo 500 zł na umowie zleceniu. Czy z takiej kwoty komornik może pobierać pieniądze, czy (...) czytaj dalej»
-
służebność osobista domu a nowi lokatorzy
przez: weed | 2010.9.2 9:2:43
Witam, czy jeżeli osoba ma służebność osobistą polegającą na zamieszkiwaniu w całym domu, to czy właściciel tego mieszkania może zameldować na okres czasowy w tym domu inne osoby? czytaj dalej»
-
Czy mozna cofnac darowizne mieszkania wlasosciowego ?
przez: albertkow | 2010.9.2 9:17:4
Możesz ja cofnac jesli jeszcze darowizna nie zostala jeszcze wykonana. wtedy jeszcze mozesz to odwolac. czytaj dalej»
-
przez: ulenka47 | 2010.9.2 9:25:54
Witam Mam pytanie kupiłam odtwarzacz na allegro i niestety kara gwarancyjna nie była podpisana i co teraz?Czy jest ona ważna?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: anetka1112 | 2010.9.2 9:29:2
witam, Co mam zrobić w sytuacji gdy kupiłam rzecz na allegro przez opcje kup teraz za 1 zł wpłaciłam pieniądze na konto razem z przesyłka wyszło około 30 zł teraz sprzedawca odmawia mi sprzedaży (...) czytaj dalej»
-
art. 286 $ 1 k.k. - czy jest szansa na zawiasy?
przez: huffka | 2010.9.2 10:5:38
Witam, chciałbym zasięgnąć opinii co do art. 286 $ 1 k.k. Nie byłem wcześniej karany a teraz jestem oskarżony z tego art. Czy jeśli dobrowolnie poddam się karze to czy jest szansa że dostanę (...) czytaj dalej»
-
przez: jurgern | 2010.9.2 10:7:27
Witam... ostatnio zostałem zatrzymany z moją dziewczyną gdy uprawialiśmy sex w parku. ona ma 16 lat ja 17. czy coś nam za to grozi? czy moi rodzice muszą się o tym dowiedzieć? bardzo proszę o (...) czytaj dalej»
-
przez: burek54 | 2010.9.2 10:11:10
Witam. Mam taki problem chcę reklamować sprzęt, który całkiem niedawno kupiłem, ale mam kartę gwarancyjna ale bez paragonu czy taka karta jest ważna?Czy można jakoś po raz drugi wydrukować (...) czytaj dalej»
-
przez: olgga5 | 2010.9.2 10:19:59
Witam Moje pytanie dotyczy praktyk zawodowych ile powinnam dziennie pracować i czy przysługuje mi urlop bezpłatny?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
gdzie mozna zlozyc doniesienie o znecaniu sie nad zona
przez: czarnainez | 2010.9.2 10:34:42
Doniesienie takie należy zgłosić na Policji, gdyż czyn taki podlega pod kodeks karny, a konkretnie art. 207 Kodeksu karnego, który mówi: § 1. ?Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą (...) czytaj dalej»
-
czy za art.271 par.1 i 286 par.1 moze byc wystawiony europejski nakaz aresztowania
przez: syrenka11 | 2010.9.2 10:43:7
ENA może mieć zastosowanie w stosunku do wszystkich czynów, które w świetle prawa obowiązującego w państwie wydającym nakaz, zagrożone są karą co najmniej roku pozbawienia wolności albo w (...) czytaj dalej»
-
komornik chce zajac zasilek pielegnacyjny
przez: edic | 2010.9.2 10:45:29
witam chcialbym sie dowiedziec czy komornik ma prawo zajac zasilek pielegniarski mojej zony, ktory przychodzi na konto ? czytaj dalej»
-
przez: Mlody99 | 2010.9.2 10:53:52
witam, chce wynajac synowi mieszkanie w prywatnej kamienicy z wpisem dozywotkiego zameldowania i mieszkania w niej. ale nie wiem czy wystarczy podpisac umowe z wlascicielem kamienicy czy musza byc jacys (...) czytaj dalej»
-
oplata za powierzchnia mieszkania na poddaszu
przez: bartoszer | 2010.9.2 10:57:36
Witam, kupilem mieszkanie corce jest ono na ostatnim piętrze i są tzw. skosy, które częściowo znajdują się poniżej 80 cm do podłogi. Czy w takim razie ta powierzchnia powinna być wliczana do (...) czytaj dalej»
-
zasady dzialania systemu zmianowego
przez: paula5+ | 2010.9.2 11:1:7
moj sym ma system cztero brygadowy proszę o odpowiedz jaki jest okres rozliczeniowy dodatkowych dni wolnych przysługujących za przepracowany miesiąc tak zwanych (dwd) i czy jest coś na temat czasu (...) czytaj dalej»
-
przez: inkainka | 2010.9.2 11:21:50
Witam serdecznie, Mój mąż umarł nie byliśmy po rozwodzie, ale już bardzo długo nie mieszkaliśmy razem z małżeństwa mamy syna, który ciągle się uczy boje się że mąż pozostawił długi (...) czytaj dalej»
-
nieumyślne spowodowanie śmierci przez lekarza
przez: czarnainez | 2010.9.2 11:22:10
Witam, chciałbym zapytać jak można oskarżyć lekarza o nieumyślne spowodowanie śmierci przez to, że zaniedbał swoje obowiązki? tzn. konkretnie gdzie należy na początku to zgłosić, od czego (...) czytaj dalej»
-
16 latek pijący w miejscu publicznym
przez: mujek | 2010.9.2 11:25:51
jaka kara mi grozi - jestem nieletni, mam 16 lat i spożywałem alkohol w miejscu publicznym, to znaczy w parku...?? czy rodzice sie o tym dowiedzą, bo na razie policja mnie spisała i nie wiem co się (...) czytaj dalej»