Archiwum Forum Październik 2011
(432 tematów na forum)
-
Pomoc finansowa dla matki z niemowlęciem
przez: vera91 | 2011.10.4 17:59:33
Pomocy!!! W tej chwili mam 19 lat i miesięczną córeczkę, dopiero skończyłam liceum a ojciec dziecka ma wstawić się do zakładu karnego prawdopodobnie na 2 lata. Zostaje z dzieckiem bez środków (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe nagrody z konkursu marketingowego
przez: arash99 | 2011.10.4 19:18:29
Witam, Wygrałem nagrodę w konkursie o wartości 1800zł. Aby wziąć udział w konkursie wystarczyło uczestniczyć w spotkaniu marketingowym organizatora. Informację o konkursie znalazłem w Internecie. (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku mieszkania dla córki jako pierwsza linia spadkowa
przez: adimet | 2011.10.4 19:38:35
Witam, moja znajoma ma problem. Jej matka zmarła w styczniu 2006r. Zostawiła testament, w którym daruje mieszkanie córce. Córka obecnie nie ma własnego mieszkania. Teraz chciałaby przyjąć spadek. (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu przy egzekucji komorniczej po latach
przez: byla23 | 2011.10.4 20:6:3
Witam. W styczniu 2010r. dostałem mandat 500 zł i około grudnia 2010r pojawił się u mnie komornik. Miałem jeszcze 1 mandat 100 zł, który zapłaciłem lecz został jeszcze ten 500zł. Chciałbym (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za nie rozdzielenie bójki
przez: matekcfc | 2011.10.4 20:46:48
dziękuję bardzo ;) czytaj dalej»
-
Problemy z właścicielem wynajmowanego mieszkania dla studentów
przez: mrozowskim | 2011.10.4 21:50:40
To, że wynajmuje cały budynek jeszcze o niczym nie świadczy. Podatki może płacić, ale nie koniecznie do całości dochodu. czytaj dalej»
-
Prawa współwłaścicieli nieruchomości do wynajmu
przez: adminsc | 2011.10.4 23:54:11
We współwłasności nikt ze współwłaścicieli nie ma z reguły "swojej części domu". Mówiąc obrazowo, każda cegła i każdy metr kwadratowy jest własnością każdego ze współwłaścicieli (...) czytaj dalej»
-
Prawa osoby zameldowanej ale nie mieszkającej od 10 lat
przez: adminsc | 2011.10.5 0:5:1
Przy odpowiedzi na to pytanie ma znaczenie fakt, czy jesteście tam tylko zameldowane, czy też rzeczywiście tam mieszkacie. Jeśli rzeczywiście mieszkacie, to babcia nie może was wymeldować. Jeśli (...) czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy najmu z powodu opóźnień w płatnościach
przez: adminsc | 2011.10.5 0:17:32
Te przepisy zawarte są w Art. 11 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. Zgodnie z nimi, właściciel mieszkania może wypowiedzieć najem "nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego" (...) czytaj dalej»
-
Znaczenie postanowienia o zarządzeniu wykonania kary
przez: mariusz2678 | 2011.10.5 1:18:50
Witam.Oznacza zarządzenie wykonania kary zawieszonej na okres próby,o ile się Pani nie zgłosi na to posiedzenie.Reszty nie wiem,bo za mało danych. czytaj dalej»
-
Odmowa informacji o historii pojazdu przez dealera - ochrona danych osobowych
przez: Jarek | 2011.10.5 12:6:34
Witam Mam zamiar kupić samochód używany, który przez obecnego właściciela został zakupiony u dealera X. Zadzwoniłem do X, prosząc o informację dotyczącą historii pojazdu PRZED zakupem przez (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę nieletniego bez rodziców
przez: Pas366 | 2011.10.5 12:8:35
Mam skończone szesnaście lat i z dwoma braćmi chciałbym wyjechać za granicę na okres wakacji. Czy potrzebuje zgody rodziców ? Czy w ogóle można opuszczać kraj bez opieki rodziców? Jaka jest (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw rodzicielskich ojca płacącego alimenty
przez: róża15 | 2011.10.5 12:12:51
Chce ograniczyć ojcu dziecka prawa rodzicielskie, płaci zasądzone alimenty, dziecko widuje raz w miesiącu około 2 godzin, ale nie pomaga mi w wychowaniu dziecka, mała mówi do niego Pan a nie tata. (...) czytaj dalej»
-
Opłata adiacencka przy podziale działki na własny użytek
przez: Jasiekkk | 2011.10.5 12:19:59
Gminy mogą pobierać opłatę adiacencką na podstawie art. 98a ustawy o gospodarce nieruchomościami. czytaj dalej»
-
Różnica między nabyciem spadku z mocy prawa a stwierdzeniem nabycia spadku
przez: iwona53 | 2011.10.5 12:25:51
Witam, mam takie pytanko, czym w praktyce różni się nabycie spadku w formie "z mocy prawa" a jakimś "stwierdzeniem nabycia spadku"? czy do czegoś jest wymagany akt notarialny? czytaj dalej»
-
Obowiązki syna zapisanego w darowiźnie ale pominiętego w testamencie
przez: misiek59 | 2011.10.5 12:35:18
Mam takie pytanie, czy jeżeli ojciec przed spisaniem testamentu zapisał mieszkanie synowi w formie darowizny, który później nie został uwzględniony w testamencie. Czy ten syn będzie coś musiał (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie całego spadku jednej osobie przy trzech spadkobiercach
przez: marcelll | 2011.10.5 12:37:30
Niedługo odbędzie się sprawa spadkowa po matce. Jest trzech spadkobierców, ale wszyscy chcą aby spadek dostała jedna osoba, jak należy to załatwić? czytaj dalej»
-
Kara pieniężna za niestawienie się do pracy w umowie zlecenie
przez: Mniamnia24 | 2011.10.5 12:38:29
Mam pytanie. Otóż byłam na rozmowie rekrutacyjnej i zostałam przyjęta do pracy. Zawarto ze mną umowę zlecenie na dwa tygodnie. W umowie jednak było napisane, że w przypadku nie zjawienia się (...) czytaj dalej»
-
Status pieniędzy z konta zlikwidowanego tydzień przed śmiercią spadkodawcy
przez: pwlik28 | 2011.10.5 12:46:2
Czy pieniądze na koncie w banku będą zaliczane do spadku jeśli konto zostało zlikwidowane na tydzień przed śmiercią spadkodawcy? Co dzieje się z tymi pieniędzmi ? Czy będa podzielone w spadku? (...) czytaj dalej»
-
Spisanie przez policję za przejazd rowerem przez przejście
przez: nieznajomy | 2011.10.5 12:53:16
Nie masz sie czego bac. Spisanie jest tylko dla nich zeby Cie pamietac. to nie idzie do zadnych wpisów czy co oni tam mają. Poprostu po paru dniach wyrzucą ta kartke. A spisują nawet za siedzenie grzecznie (...) czytaj dalej»
-
Fałszywe zgłoszenie uprawy konopi - konsekwencje dla niewinnego
przez: nieznajomy | 2011.10.5 12:57:59
aaa i pamietaj muszą miec nakaz prokuratora zeby pzreszukac dom czytaj dalej»
-
Odmowa wszczęcia dochodzenia za groźby karalne
przez: nieznajomy | 2011.10.5 12:59:36
jesli ktos ci grozil musisz miec na to jakis dowod czytaj dalej»
-
Mama oskarżona o kradzież tysięcy z kasy - pomoc dla latki
przez: nieznajomy | 2011.10.5 13:3:26
musi jakos udowodnic ze nie ukradla tych pieniedzy a i musi miec jakis papier ze spłacila tego faceta. Ale jak udowodnic to nie mam zadnego pomyslu. moze jakies kamery ?? przeciez w totku muszą byc kamery, (...) czytaj dalej»
-
Warunki uzyskania renty przy krótkim stażu pracy
przez: krzysiek_12 | 2011.10.5 13:23:0
Ale uzyskać ją jest dużo trudniej, warunki stawiane przez ZUS są trudne do spełnienia. czytaj dalej»
-
Wstrzymanie zasiłku chorobowego za przestępstwo
przez: wlodek55 | 2011.10.5 13:31:9
Jeśli choroba pracownika powstała w wyniku popełnionego przez niego wykroczenia, to wypłacane dla niego zasiłki będzie musiał później zwrócić. czytaj dalej»
-
Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z Cyprem
przez: marta43 | 2011.10.5 13:36:26
Procedura ratyfikacyjna musiała by się zakończyc do końca roku w obu państwach, na co szanse są niewielkie. czytaj dalej»
-
Rozszerzenie działalności gospodarczej na ryczałcie o dodatkowe usługi
przez: domino13 | 2011.10.5 13:40:35
Prowadzę działalność gospodarcza i jestem na ryczałcie. Czy mogę rozszerzyć swoją działalność o dodatkowe usługi, czy mogę wtedy pozostać przy swoim opodatkowaniu? czytaj dalej»
-
Pozwolenie na wycinkę drzew na własnej działce
przez: Gabii1 | 2011.10.5 14:11:29
Mam takie pytanie, czy na swojej działce mogę wyciąć drzewa? Czy na taką wycinkę potrzebuję pozwolenia? Jakie wtedy trzeba posiadać dokumenty? czytaj dalej»
-
Podważenie ojcostwa po kilku latach od uznania dziecka
przez: lukasz. | 2011.10.5 14:47:4
witam mam podobny problem lecz ja sie do ojcostwa nie przyznałem a sąd powiedział że jestem ojcem i już bez żadnych badań dna nic tylko ze zeznania dziewczyny która to rozpoczeła ma ktoś jakieś (...) czytaj dalej»
-
Środki z ubezpieczenia matki w spadku przy upoważnieniu brata
przez: aniela98 | 2011.10.5 15:9:40
Czy środki zgromadzone na ubezpieczeniu mojej matki będą wchodzić w skład spadku? Do ubezpieczenia był upoważniony brat, czy może on teraz wybrac pieniądze z konta PZU? czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania przy zajęciu komorniczym emerytury
przez: elka45 | 2011.10.5 15:12:12
Moja Mama ma zajęcie komornicze na emeryturze, chcielibyśmy aby wykupiła ona mieszkanie od spółdzielni i darowała je mnie, czy jest szansa że po wykupie komornik zablokuje przekazanie darowizny (...) czytaj dalej»
-
Odsetki z lokaty firmowej jako dochód z działalności
przez: wczesława | 2011.10.5 15:20:55
Takie zyski nie są dochodem z działalności gospodarczej, stwierdził tak sąd w Warszawie (III SA/Wa 3095/10). czytaj dalej»
-
Część wypłaty zajmowanej przez komornika u jedynego żywiciela rodziny
przez: robberto | 2011.10.5 15:26:36
Jaką część wypłaty może zająć komornik? czy jeśli jest się jedynym żywicielem rodziny to zajęcie może być mniejsze? Albo komornik nie może zabrać nic? Proszę o pomoc. czytaj dalej»
-
Długi męża sprzed małżeństwa we wspólnocie majątkowej
przez: dankka | 2011.10.5 15:36:28
Czy długi męża z przed małżeństwa wchodzą do wspólnoty? Co zrobic aby się od tych długów odciąć? jakie są możliwości? czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania z darowizny przez męża przy żonie za granicą
przez: ela1964 | 2011.10.5 16:28:48
witam, wraz z mezem jestemy wlascicielami mieszkania przekazanego przez tescia jako darowizna, z roznych wzgledow nie jestemy razem chociaz nie mamy rozwodu ani sepracji, ja przebywam za granca (wymeldowalam (...) czytaj dalej»
-
Długi męża który wyjechał bez rozwodu
przez: mrozowskim | 2011.10.5 16:32:35
A podpisywała Pani jakąś zgodę na zaciąganie długów przez męża? czytaj dalej»
-
Unieważnienie podpisu na pozwolenie budowlane przed załatwieniem spadku
przez: Ewa | 2011.10.5 20:5:59
czy można... Czy można unieważnić podpis syna zmarłej matki na rozpoczęcie budowy domku jednorodzinnego, gdzie nie są załatwione sprawy spadkowe zmarłej? czytaj dalej»
-
Zabór oszczędności ze wspólnego konta przez brata współwłaściciela
przez: stresik5 | 2011.10.5 20:44:2
Rozumiem, że r-ek bankowy był wspólny Pana i brata. Mieliście więc równe prawa do dysponowania środkami znajdującymi się na r-ku. Brat mógł wypłacić pieniądze nie pytając Pana o zgodę. czytaj dalej»
-
Ustalenie treści aktu zgonu z czasów wojny
przez: stresik5 | 2011.10.5 20:57:57
Jak powinien być napisany wniosek do sądu o ustalenie treści aktu zgonu. Sprawa dotyczy osoby, która zginęła podczas II wojny światowej. Urząd stanu cywilnego nie posiada dokumentacji z tego okresu. (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa przy ojcu przebywającym za granicą
przez: ReterereQwe | 2011.10.5 21:14:35
Zasila sprawa,będę sie streszczac. Mojego dziecka tatuś ani nieuznal,ani nigdy niewidzial,wyjechał do wielkiej Brytanii.mam jego aktualny adres zamieszkania,miejsce pracy.wiem ze nie podejmie wezwania (...) czytaj dalej»
-
Zmiana prawomocnego wyroku w sprawie działu spadku
przez: jorges | 2011.10.6 13:16:26
Dostałem spadek od babci na podstawie testamentu, na sprawie sądowej o zgodny dział spadku okazało się że dostałem 1/2 udziału w działkach masy spadkowej. Czy jest możliwość zmiany tego prawomocnego (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie działki przez brata teściowej
przez: m_osa | 2011.10.6 13:19:54
Jak należy złożyć wniosek o zasiedzenie? Gdzie się to składa? Jakie trzeba spełniać wymogi? Czy opłacanie podatku za działkę wystarczy do stwierdzenia zasiedzenia? A Czy kto kto, tą działkę (...) czytaj dalej»
-
Płacenie podatku od umowy kredytowej po terminie z odsetkami
przez: ikarjh | 2011.10.6 13:21:47
Nie zapłaciłem podatku od umowy kredytowej, i nie wiem co teraz zrobić, czy mogę normalnie zapłacić podatek i czekać na pismo o odsetkach? Czy samemu naliczyć odsetki? czytaj dalej»
-
Oddzielenie części działki przez męża bez zgody żony współwłaścicielki
przez: barbara32 | 2011.10.6 13:42:36
Czy mąż będący współwłaścicielem domu może bez zgody małżonki, oddzielić część działki i domu, stawiając ściane działową i ogrodzenie? Co można zrobic w takiej sytuacji? Zawiadomić (...) czytaj dalej»
-
Utrata prawa do lokalu komunalnego przez narzeczoną po ślubie
przez: jenko29 | 2011.10.6 14:3:15
Moja dziewczyna czeka na mieszkanie do remontu z Urzędu Miasta. Ja posiadam mieszkanie własnościowe. Czy po ślubie ona straci prawo do ubiegania się o ten lokal ? czytaj dalej»
-
Zwrot różnicy za działkę o mniejszej powierzchni niż w księgach wieczystych
przez: fafek2 | 2011.10.6 14:10:20
Sprzedałem działke o powierzchni 25 arów, taki był wpis do ksiąg wieczystych gminy. Po pewnym czasie osoba, która to odemnie kupiła dokonała pomiaru satelitarnego, i okazało się , że jest w (...) czytaj dalej»
-
Zwisające gałęzie drzew sąsiada nad domem - prawo budowlane
przez: milena54 | 2011.10.6 14:14:25
Posiadam działkę gdzie na granicy rosną drzewa. Chciałbym wyciąć te drzewa, ale nie wiem czy potrzebuję na to jakieś pozwolenia? Czy potrzebna jest zgoda sąsiada? czytaj dalej»
-
Zamiana mieszkania z darowizny - zachowanie ulgi podatkowej
przez: ewa_jo | 2011.10.6 14:18:43
Witam, ile wynosi podatek od darowizny składanej przez moją ciocię ? Jest to 3 grupa? W darowiźnie ma być mieszkanie, czy można podatek rozłożyć na raty? Niema zwolnienia z podatku od darowizny (...) czytaj dalej»
-
Zmiany limitów dla ryczałtu w przyszłym roku
przez: krzychu12 | 2011.10.6 15:0:25
Księgi rachunkowe muszą prowadzić spółki komandytowe i komandytowo-akcyjne, spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz akcyjne. czytaj dalej»
-
Podatki przy znoszeniu współwłasności nieruchomości
przez: gazik89 | 2011.10.6 15:19:45
Należy pamiętać, że wartość uatala się na podstawie cen rynkowych obowiązujących na danym obszarze w dniu zawarcia umowy o zniesienie współwłasności. czytaj dalej»