Archiwum Forum Październik 2011
(432 tematów na forum)
-
Niewywiązanie się handlarza z dostarczenia dokumentów samochodu
przez: mrozowskim | 2011.10.14 15:50:50
Bo istniej taka zdrowa zasada z rączki do raczki nie będzie gorączki. Nie zastosował się Pan do niej. To są skutki. Zabiera się auto i komplet dokumentów lub nie wydaje pieniędzy z ręki. czytaj dalej»
-
Bezpłatne zastępstwa i wynagrodzenie nauczyciela bibliotekarza
przez: plastyczka | 2011.10.14 16:53:49
Dziękuję. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją? Jak udało się ją zakończyć? Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy najmu komunalnego przy nielegalnym lokatorze
przez: vitaniti | 2011.10.14 18:3:48
Dziękuję bardzo. Jestem bardzo wdzięczna za pomoc czytaj dalej»
-
Zasiłki na dziecko dla młodych rodziców
przez: pulkosia93 | 2011.10.14 19:39:0
witam , mam problem. moja kolezanka urodizla dziecko 2 sierpniu. ona ma skonczone 18 lat ale dalej sie uczy w technikum. od listopada wraca do szkoly. tata skonczyl zawodowke pracuje w piekarni, i tylko (...) czytaj dalej»
-
Samowola prezesa stowarzyszenia w zmianie składu zarządu bez głosowań
przez: szakal121 | 2011.10.14 20:7:21
Cześć. Mam mały problem i proszę o poradę. Prezes stowarzyszenia sportowego robi, co chce wprowadza sam do zarządu członków a także usuwa czy zmienia niektórym funkcje bez porozumienia się (...) czytaj dalej»
-
Bezskuteczna egzekucja alimentów - co robić gdy dłużnik nie pracuje?
przez: sebastian.biel | 2011.10.15 21:15:16
Czy jest Pani zainteresowana gorącym tematem niepłaconych alimentów ? prosze o kontakt sebus25szczecin@gmail.com czytaj dalej»
-
Odwiedziny żony w areszcie tymczasowym
przez: Monica | 2011.10.15 23:25:5
odwiedziny żony w areszcie?? PILNE Witam serdecznie. Moje pytanie wygląda następująco: czy moge odwiedzić męża który przebywa w areszcie jak sądze tymczasowo (bo niestety Pan policjant sam nie (...) czytaj dalej»
-
Firma budowlana łamie prawo pracy - gdzie zgłosić?
przez: bezsilna | 2011.10.16 12:1:54
Witam chcialabym sie dowiedziec gdzie moge zglosic takie sytuacje : w pewnej firmie budowlanej pracownicy pracuja od rana tj 0d godz 6-7 czasem nawet do godz 21-22 oprocz tego pracuja w soboty i niedziele (...) czytaj dalej»
-
Właściwość sądu w sporach o nieruchomości
przez: mariusz2678 | 2011.10.16 12:47:18
Witam.Nieruchomość - sąd właściwy dla w miejsca jej położnenia. czytaj dalej»
-
Odliczenie wydatków na internet przy różnych adresach na fakturach
przez: rob_zaj | 2011.10.16 16:8:46
Witam, Prosiłbym o poradę w sprawie odliczenia od podatku wydatków na internet. Moja sytuacja wygląda następująco. Cały 2011 rok mieszkam we Wrocławiu przy ulicy kruczej 14. Do tego lokalu cały (...) czytaj dalej»
-
Bony świąteczne po staż zawodowy i krótkoterminowej umowie o pracę
przez: kaola86 | 2011.10.17 9:10:23
Witam serdecznie. Zacznę od początku aby dokładnie przedstawić sytuację w której obecnie sie znajduję. Od 6 czerwca 2011 odbywam staż zawodowy, który kończy sie 5 grudnia 2011. Po stażu zawodowym (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za kontuzję bez pracy
przez: ewelina523 | 2011.10.17 12:24:34
doznałam poważnej kontuzji kolana, nigdzie nie pracuje. Jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna i tylko tam jestem ubezpieczona. Czy mogę się starać o odszkodowanie? czytaj dalej»
-
Dni wolne za szkolenie w weekend dla pracownika służby cywilnej
przez: zzpea | 2011.10.17 12:28:52
Czy w pracownikowi przysługują w zamian za szkolenie dwa dni wolne od pracy? Umowa na czas nieokreślony i pełen wymiar czasu pracy. Jestem pracownikiem służby cywilnej (nie urzędnikiem) zatrudnionym (...) czytaj dalej»
-
Opinia pracodawcy o pracowniku do adopcji
przez: Marcin | 2011.10.17 12:56:40
Witam!W jaki sposób napisać opinię (od pracodawcy)o pracowniku starającym się o dziecko w drodze adopcji dla sądu? czytaj dalej»
-
Praca matki podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego
przez: kozaczek91 | 2011.10.17 13:0:4
Można dorabiać w czasie urlopu macieżyńskiego ale oczywiście kodeks pracy wprowadza w tej kwesti ograniczenia. czytaj dalej»
-
Legalizacja ślubu zawartego za granicą
przez: patrycja | 2011.10.17 13:13:44
Mam taką sprawę, w jaki sposób załatwić sprawę ślubu z zagranicy? Gdzie w pierwszej kolejności nalezy się udac aby zalegalizować taki ślub w kraju? czytaj dalej»
-
Ochrona przed komornikiem przy długach ojca - własność rzeczy
przez: raczkowski30 | 2011.10.17 13:30:25
Czy mam się obawiac komornika, jeśli mój ojcić ma długi ? Mieszkam z nim ale dużo rzeczy w domu kupiłem za swoje pieniądze, ale oczywiście nie posiadam na nie rachunków. Czy komornik może zabrać (...) czytaj dalej»
-
Kary umowne przy odstąpieniu od internetu
przez: opllla | 2011.10.17 13:39:56
Witam, mam takie pytanie czy przy odstąpieniu od umowy świadczenia usług internetowych są jakieś kary umowne? Znaczy jeśli nie w umowie od operatora nie ma wymienionej kwoty kary, to jakie one sa? (...) czytaj dalej»
-
Rozliczanie wynajmu mieszkania w kosztach firmy
przez: kasia 28 | 2011.10.17 13:56:6
Oczywiście są ograniczenia, jeżeli mieszkanie będzie za długo najmowane fiskus może zakwestionować odliczenie. czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długu ojca w ZUS przez niepełnoletnie dziecko
przez: Eryk29 | 2011.10.17 14:0:53
Witam, czy dług jaki posiadał mój tato w ZUS będzie dziedziczony na dziecko? Czy jeżeli nie ukończyłem jeszcze 18 lat to dług ten przepadnie czy będzie na mnie czekał? czytaj dalej»
-
Prawo najemcy do żądania meldunku stałego przy tymczasowym
przez: bzikk | 2011.10.17 14:10:29
Wynajmuje dom pewnym osobą, które są tam zameldowane na pobyt tymczasowy. Czy wynajmujący ma prawo żądać ode mnie meldunku na stałe? Kiedy trzeba lokatora zameldować na stałe? czytaj dalej»
-
Nowe druki zwolnień lekarskich - terminy wprowadzenia
przez: pokerowy | 2011.10.17 14:14:36
Witam, słyszałem że mają obowiązywać nowe drugi zwolnieni lekarskich. Wiadomo od kiedy i które dokładnie druki zostaną zmienione? czytaj dalej»
-
Wydanie wyroku zaocznego przy nieobecności drugiej strony na rozprawie
przez: tracz5 | 2011.10.17 14:18:27
Czy można na rozprawie zażądać od sądu wydania wyroku jeżeli druga strona jest nieobecna? Czy jeżeli pismo zawiadamiające nie dotrze to sprawa zostanie odroczona? czytaj dalej»
-
Windykacja kredytu motocyklowego przy odmowie zajęcia pojazdu po wypadku
przez: justunn | 2011.10.17 14:46:26
Miałem kredyt w banku wzięty na zakup motocykla, końcówki tego kredytu nie spłaciłem i był w związku z tym u mnie windykator, ale nie wziął motoru bo był po wypadku. Czy w takim razie nie będą (...) czytaj dalej»
-
Opłacanie składek chorobowych przy umowie zlecenia
przez: RobertG36 | 2011.10.17 15:18:36
Zleceniodawca ma 7 dni na zgłoszenie do ZUS składek obowiązkowych, jeżeli w tym czasie dostarczymy wniosek o składki chorobowe zostanie on dołączony do ZUS ZUA. czytaj dalej»
-
Długi męża a zagraniczne konto żony
przez: iwona28 | 2011.10.17 15:24:27
Witam, mam takie pytanie, mój mąż zmarł i pozostawił po sobie długi, za życia oboje pracowaliśmy za granicą, czy jak przyjdą pieniądze na moje zagraniczne konto to komornik może je zabrać (...) czytaj dalej»
-
Udostępnienie zbiornika wodnego do rekreacji windsurfingowej
przez: grzegorz.nadolny | 2011.10.17 15:24:51
Nikt nic nie wie? czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku w sprawie alimentów
przez: kosma | 2011.10.17 15:27:26
Witam w jaki sposób trzeba napisać odwołanie od wyroku w sprawie alimentów? Czy od alimentów można się odwoływać? Czy na to jest jakiś wzór, czy trzeba pisać od siebie? czytaj dalej»
-
Remont mieszkania z darowizny - podział majątku
przez: PakulaArtur | 2011.10.17 18:35:31
Niestety nie może Pan domagać się przyznania części mieszkania. Może Pan natomiast wnosić o zwrot wydatków, jakie zostały poczynione na mieszkanie Pańskiej żony z Państwa majątku wspólnego (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad przesunął granicę działki
przez: PakulaArtur | 2011.10.17 18:51:6
Należy zwrócić się do zwrócić się do wójta/ burmistrza/ prezydenta miasta, aby w postępowaniu rozgraniczeniowym ustalił poprawne granice. Sposobem tańszym jest jednak wytoczenie powództwa windykacyjnego (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie prawne przy internetowej sprzedaży ziemi
przez: PakulaArtur | 2011.10.17 19:12:38
Proszę doprecyzować pytanie: o jakiego typu zabezpiecznie chodzi Panu/ Pani? Pojęcie aukcji internetowej nie jest zdefiniowane, ale odnoszą się do niego przepisy kodeksu cywilnego. Jeżeli oferentem (...) czytaj dalej»
-
Roszczenia nieuprawnionej współwłaścicielki mieszkania kredytowego
przez: PakulaArtur | 2011.10.17 19:28:48
Czyli ta pani współwłaścicielką mieszkania?? czytaj dalej»
-
Garaż wbudowany - lokal czy pomieszczenie przynależne?
przez: PakulaArtur | 2011.10.17 19:31:29
Garaż jest pomieszczeniem przynależnym. czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich za chęć usunięcia ciąży
przez: mrozowskim | 2011.10.17 20:8:34
Sugeruję Pani olać palanta i zająć się dzieckiem. Natomiast jeśli będzie nadal Panią nachodził, najlepiej będzie informować za każdym razem policję. Proponuję Pani również skierowanie do (...) czytaj dalej»
-
Prawa pracowników po śmierci właściciela firmy
przez: PakulaArtur | 2011.10.17 20:14:6
W spółce z o.o. śmierć udziałowca nie ma wpływu na istnienie spółki. Może Pan więc domagać się należnego Panu wynagrodzenia od spółki, jeżeli jest Pana pracodawcą. czytaj dalej»
-
Zakaz wstępu żony do mieszkania po rozdzielności majątkowej
przez: Piotr_76 | 2011.10.17 21:26:27
Witam Jeżeli dokonaliście zniesienia współwłasności mieszkania i jest Pan wyłącznym właścicielem lokalu, to Pana była małżonka może do niego wejść wyłącznie za Pańską zgodą. Nie może (...) czytaj dalej»
-
Polecenie adwokata w Częstochowie do sprawy cywilnej roszczeniowej
przez: A Zareba | 2011.10.17 22:34:3
Witam, Czy możecie Państwo polecić adwokata w Częstochowie, dotyczy sprawy cywilnej ( roszczeniowej)? Ile kosztuje prowadzenie sprawy w sądzie? Czy jeżeli ktoś wnioskuje o roszczenia finansowe (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność spółdzielni za wady konstrukcyjne balkonów
przez: PakulaArtur | 2011.10.18 8:44:3
Szanowna Pani, loggia w Pani przypadku, jako część budynku służąca wyłącznie do użytku Pani lokalu, stanowi jego składnik. Koszty remontów będą, więc niestety obciążały Panią. Potwierdza (...) czytaj dalej»
-
Nagranie rozmowy jako dowód w sprawie o pożyczkę
przez: pink1416 | 2011.10.18 9:47:37
bardzo dziękuję. czytaj dalej»
-
Umowa o wzajemnej promocji firm - wzór i konstrukcja prawna
przez: hartagram | 2011.10.18 10:43:16
Witam, Posiadam firmę świadczącą usługi xxx. Chciałabym wypromować swoje usługi poprzez współprace z pewnym sklepem. Chodzi mi o zawarcie umowy o wzajemnej promocji/ współpracy, która (...) czytaj dalej»
-
Reklama akcesoriów tytoniowych na samochodzie - ograniczenia prawne
przez: Ostrid | 2011.10.18 11:9:0
Czy można umieścić reklamę marek produkujących akcesoria tytoniowe na samochodzie???? PROBLEM Z REKLAMĄ WYROBÓW TYTONIOWYCH.... Pytanie odnośnie OKLEJENIA AUTA FIRMOWEGO REKLAMĄ - logo firmy (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek przesyłania dokumentów przez sąd do organu odwoławczego
przez: wojtass2 | 2011.10.18 13:57:52
Czy organ sądowy w przypadku zaskarżenia decyzji musi przesyłać oryginały dokumentów do organu odwoławczego? Dlaczego moja sprawa się nie ruszyła? Ponoć dokumenty nie zostały przesłane to już (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez wydział gospodarki komunalnej z powodu przebudowy ulicy
przez: wielmir | 2011.10.18 14:1:44
Czy wydział gospodarki komunalnej może mnie wymeldować w związku z przebudową ulicy? Nie zalegam z płatnościami, co mi przysługuje z tego tytułu? Czy mogę dostać jakieś odszkodowanie? czytaj dalej»
-
Status organizacji pożytku publicznego dla stowarzyszenia zwykłego
przez: tek45 | 2011.10.18 14:7:31
Witam, mam pytanie odnośnie statusu organizacji pożytku publicznego, czy stowarzyszenie zwykłe może uzyskać taki status? czy można wtedy uzyskiwać materialne wsparcie z 1% odpisów od podatku? czytaj dalej»
-
Renta po zmarłym współmałżonku przy rozdzielności majątkowej
przez: milka-4 | 2011.10.18 14:29:39
Mam takie pytanie, czy można starac się o rentę z ZUS po zmarłym współmałżonku, jeżeli była rozdzielnośc majątkowa? Czy ZUS bierze pod uwagę rozdzielność przy przyznawaniu renty? czytaj dalej»
-
Unikanie podatku przez inwestycję w nowe mieszkanie
przez: julka44 | 2011.10.18 14:46:23
A w przypadku kiedy przeznaczymy pieniądze na dwa mieszkania? czytaj dalej»
-
przez: lewusle | 2011.10.18 15:44:9
Witam mam problem, miesiąc temu miałem sprawę odnośnie podziału majątku naszego mieszkania (mojego i byłej zony )wyrok sądu jest taki ze moja była żona ma spłacić mnie (100tys) w zamian dostanie (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie wynagrodzenia przez komornika za Cyfrę Plus
przez: mrozowskim | 2011.10.18 22:28:32
1. Wniosek do sądu, który wydał nakaz zapłaty o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu do nakazu zapłaty uzasadniając go tym, że korespondencja była kierowana na nieaktualny adres zamieszkania, (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od żyranta kredytu
przez: mrozowskim | 2011.10.18 22:35:9
To jedyna droga, ale raczej nie będzie ona skuteczna. Żyrowanie kredytów to kiepski pomysł. Nie można na tym nic zyskać, ale dużo stracić. czytaj dalej»
-
Weekendowe widzenia z dziećmi przy ich niechęci do nowej partnerki ojca
przez: orsa | 2011.10.19 1:4:6
Witam, jakie mam szanse na uzyskanie weekendowych widzeń z dziećmi? Dzieci przyjeżdżały do mnie na weekend ale od czasu kiedy dowiedziały się,że mieszkam z nową kobietą nie chcą mnie odwiedzać. (...) czytaj dalej»