Archiwum Forum Październik 2011
(432 tematów na forum)
-
Zaliczki na podatek PIT przy pracy jako niania
przez: lolita55 | 2011.10.6 15:32:9
Koszty jakie można odliczyć, muszą być poniesione w celu osiągnięcia lub zachowania źródeł przychodu, które zostaną właściwie udokumentowane. Odliczać nie można wydatków (...) czytaj dalej»
-
Procedura przepisania części nieruchomości z ojca na syna
przez: maciejasty26 | 2011.10.6 19:41:42
Witam Chciałbym dowiedzieć się jak wygląda procedura przepisania części nieruchomości (poddasza ok 150m2) z ojca na syna . Jakie czynności i w jakiej kolejności należy podjąć aby dokonać (...) czytaj dalej»
-
Bezprawna podwyżka czynszu w kamienicy
przez: Piotr_76 | 2011.10.6 21:35:9
Jeżeli podwyżka czynszu jest niezasadna, lub zasadna ale nie w tej wysokości, można wnieść do Sądu pozew o ustalenie niezasadności tej podwyżki. Ciężar udowodnienia, iż podwyżka była zasadna (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie pożyczki od zadłużonej osoby
przez: Piotr_76 | 2011.10.6 21:56:37
Jeżeli pożyczka nie dotyczy z dwóch stron podmiotów gospodarczych, to termin przedawnienia roszczenia o zwrot pożyczki wynosi 10 lat. Pożyczka powyżej 500 zł powinna być potwierdzona (...) czytaj dalej»
-
Darowizna domku za dożywotnią opiekę
przez: Piotr_76 | 2011.10.6 22:7:44
Najpierw sugerowałbym uregulować kwestie spadkowe po wujku. Nawet jeżeli jego bracie nie żyją, w ich miejsce wchodzą ich dzieci. Trzeba przeprowadzić sprawę spadkową po wuju. Jeżeli okaże się (...) czytaj dalej»
-
Meldowanie dziecka gdy rodzice mieszkają w różnych gminach
przez: stresik5 | 2011.10.6 22:56:47
Dziecko po urodzeniu jest meldowane w miejscu gdzie zameldowana jest matka. czytaj dalej»
-
L4 w pierwszym miesiącu pracy i długie zwolnienia lekarskie
przez: milena44 | 2011.10.7 13:36:22
Witam, czy w pierwszym miesiącu nowej pracy można iść na L4? Od kiedy przysługuje możliwość dłuższego zwolnienia lekarskiego? czytaj dalej»
-
Czas pracy kierowców taxi poza Kodeksem Pracy - maksymalnie godziny
przez: kamil16 | 2011.10.7 13:38:10
Czy ktoś wie jakie przepisy odnosza sie do czasu pracy kierowców Taxi pracujących w korporacji ? Czy taki kierowca nie podlegajacy KP , moze pracowac nawet 24 h na dobę? czytaj dalej»
-
Praca w soboty z dniem wolnym w tygodniu - czy legalne?
przez: mookka | 2011.10.7 13:39:15
Pracuję jako stażystka w sklepie spożywczym, dodatkowo uczę się zaocznie. o czym PUP został poinformowany. Często pracuję w soboty za co dostaję wolny poniedziałek. Czy mogę odmówić pracodawcy (...) czytaj dalej»
-
Odległość drzew od granicy działki sąsiada
przez: kiepaa23 | 2011.10.7 13:48:14
Mój sąsiad posadził drzewka przy miedzy. Chciałabym się dowiedzieć czy jest jakis przepis mówiący jaka ma być odległość zasadzonych drzew od miedzy? Te drzewa za niedługo wyrosną i zarosną (...) czytaj dalej»
-
Kara za nierejestrację samochodu po 5 miesiącach od zakupu
przez: eryk28 | 2011.10.7 13:49:21
Mam taki problem, kupiłem samochód i musiałem wyjechać za granice, minęło już 5 miesięcy od zakupu wróciłem i chciałbym przerejestrować i ubezpieczyć czy grozi mi jakaś kara za nie zrobienie (...) czytaj dalej»
-
Zgodne z prawem pozbycie się alkoholika kuzyna z domu jednorodzinnego
przez: oppk | 2011.10.7 13:51:35
Mieszkam w domu jednorodzinnym z mamą oraz kuzynem, który jest alkoholikiem i stwarza problemy, czy jest jakiś sposób zgodny z prawem aby się go pozbyć? czytaj dalej»
-
Odmowa zgody gminy na podział działki zgodny z MPZP
przez: anakin123 | 2011.10.7 13:58:44
Właściciel działki chce ją podzielić na kilkanaście działek budowlanych o wielkości zgodnej z MPZP. Czy istnieje jakiś powód dla którego gmina może odmówić zgody na podział? czytaj dalej»
-
Czy mąż może wymeldować żonę w trakcie postępowania rozwodowego
przez: karolina39 | 2011.10.7 14:0:56
Co zrobić, aby sądownie wymeldować męża? Jesteśmy pod koniec sprawy rozwodowej. Czy zgłosic to w dodatkowym wniosku do sprawy karnej o znecanie się? czytaj dalej»
-
Kto może wystąpić o ubezwłasnowolnienie osoby - wymagania i powiązania
przez: jonna162 | 2011.10.7 14:18:20
Kto może ubezwłasnowolnić osobę? Czy z wnioskiem może wystąpić ktoś obcy? A jeśli tak to kto? Jakie musi być jego powiązanie z tą osobą? czytaj dalej»
-
Zmiana pozwu rozwodowego na rozwód z orzekaniem o winie
przez: łukasz46 | 2011.10.7 14:32:9
Czy przy sprawie rozwodowej z orzekaniem o winie ma znaczenie kto pierwszy złoży pozew o rozwód ? Jeżeli mąż złoży pozew o rozwód bez orzekania winy to czy zona w trakcie postepowanie może to (...) czytaj dalej»
-
Przywrócenie władzy rodzicielskiej i kontakty z dzieckiem
przez: rufuss1 | 2011.10.7 15:5:12
Czy wnioskując o przywrócenie władzy rodzicielskiej można razem wnioskować o uregulowanie kontaktów z dzieckiem? Czy to wymaga dwóch oddzielnych spraw? czytaj dalej»
-
Rejestracja w amerykańskiej loterii wizowej
przez: olek 54 | 2011.10.7 15:17:45
Rodzina osoby wylosowanej w loterii równierz będzie mogła imigrować do USA o ile ich dane będą zawarte w formularzu. czytaj dalej»
-
Podatek od wygranej w konkursie internetowym
przez: hanka 41 | 2011.10.7 15:28:21
Takie wygrane raczej nie korzystają z zwolnień podatkowych. czytaj dalej»
-
Legalność abonamentu gminnego za wodomierze
przez: twardowski964 | 2011.10.7 18:19:1
Mam pytanie czy gmina legalnie wprowadziła abonament na wodomierze na wodę. Zaznaczam , że to są wodomierze przez nas kupione. Od marca biorą abonament za wodomierze a roczny abonament to całkowity (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od policji za bezprawne zatrzymanie legalnego towaru
przez: szpilek77 | 2011.10.7 21:55:38
Pozwanie policji z powodu ich błędu. Od ponad roku prowadzę jednoosobową dg.zajmuję się handlem na bazarach portfelami paskami itp.Pewnego dnia 22.09.2011 postanowiłem zaryzykować i kupić w hurtowni (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciw policji za bezprawne zatrzymanie towaru - powtórzenie
przez: szpilek77 | 2011.10.7 21:59:24
Pozew peżeciw policji Od ponad roku prowadzę jednoosobową dg.zajmuję się handlem na bazarach portfelami paskami itp.Pewnego dnia 22.09.2011 postanowiłem zaryzykować i kupić w hurtowni zegarki (...) czytaj dalej»
-
Problemy z potwierdzeniem przelewu w sklepie internetowym
przez: KCNC | 2011.10.8 13:36:12
Za bardzo to mi pan nie pomógł. Kiedy próbowałem to wyjaśnić ale się nie da twierdzą ze nagle nie mają pieniędzy a wystawili rachunek i pisali ze dostali pieniądze a ja nie mam potwierdzenia. (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie pozwu o zachowek po pierwszym posiedzeniu sądu
przez: załamana | 2011.10.9 8:22:39
JAK WYCOFAĆ WCZEŚNIEJ ZŁOŻONY POZEW? Założyłam sprawę o zachowek po rodzicu.Jak się okazało nieudolny radca prawny i sąd wprowadzili mnie w błąd stwierdzając,że należy mi się spadek (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie dozoru policyjnego do innej jednostki
przez: dosproduction | 2011.10.9 11:10:22
JAK NAPISAĆ PISMO DO KOMENDANTA POLICJI W DANYM MIEŚCIE O ZMIANĘ/PRZENIESIENIE DOZORU POLICYJNEGO DO INNEJ JEDNOSTKI POLICJI? PROSZĘ O POMOC !!! czytaj dalej»
-
Sprawdzenie właściciela działki bez księgi wieczystej
przez: vicek1978 | 2011.10.9 22:38:59
Witam. Dostalem w spadku dzialke od wojka i postanowilem budowac dom , okazalo sie ze 4m u sasiade jest jeszcze moje za ktore placimy podatek caly czas.Zaczolem budowe domu po wczesniejszym spytaniu sie (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku czy darowizna - co korzystniejsze
przez: radek28 | 2011.10.10 11:55:18
Po śmierci rodziców odbyła się sprawa spadkowa dotycząca testamentu. Będzie równy podział majątku. Co będzie najkorzystniejsze, zrzeczenie się swojej części, czy dokonanie darowizny? czytaj dalej»
-
Moc prawna weksla in blanco bez umowy wekslowej
przez: wojak1 | 2011.10.10 11:58:17
Pracodawca zażądał ode mnie podpisania weksla in blanco. Nie było umowy wekslowej. Byla tylko umowa słowna, że w przypadku odejscia z dnia na dzien zapłacę kare 5000zł. Czy taki weksel ma moc (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie drogi gminnej niezaliczonej do kategorii dróg gminnych
przez: renatkka1 | 2011.10.10 11:59:54
Właścicielem drogi jest gmina, ale droga nie jest zaliczona do kategorii dróg gminnych to czy w dalszym ciągu jest ona drogą ogólnodostępną i czy może podlegać zasiedzeniu? czytaj dalej»
-
Przedawnienie odsetek naliczanych po prawomocnym wyroku
przez: k_mienio | 2011.10.10 12:20:1
Słyszałam że odsetki naliczane po wydaniu prawomocnego wyroku przedawniaja sie po 3 latach. Podstawa do tego ponoć jest art.125 kc. Czy dobrze rozumie?? czytaj dalej»
-
Rejestracja jako podatnik VAT-UE przy sprzedaży do UE
przez: bartoo86 | 2011.10.10 12:20:39
Nie jest wymagane rejestrowanie się jako podatnik VAT-EU. czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania męża przy meldunku tymczasowym w przypadku jego śmierci
przez: natwronka | 2011.10.10 12:23:20
Przeprowadziłam się do męża. Mam tam meldunek tymczasowy na 2 lata. Czy w takim przypadku gdyby mój mąż umarł to czy ja mam jakiekolwiek prawo do tego mieszkania pomimo braku zameldowania stałego (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie hipoteki po częściowej spłacie kredytu przez rozwodzących się
przez: kamil 31 | 2011.10.10 12:26:50
Chciałby spłacić połowę swojego kredytu i znieść hipotekę na mieszkaniu, byłą żonę spłaciłem z części mieszkania. Co moge w tej sytuacji zrobić, czy bank może odmówić zniesienia hipoteki? (...) czytaj dalej»
-
Koszty przy pracach twórczych pracownika
przez: dod1988 | 2011.10.10 12:29:17
Za pracę twórczą można naliczyć nawet 50 -proc. koszty uzyskania przychodu. czytaj dalej»
-
Zwolnienie dyscyplinarne za pracę pod wpływem alkoholu na podstawie świadków
przez: krystian51 | 2011.10.10 12:39:15
Pracodawca chce mnie zwolnić dyscyplinarnie, za powód podaje prace pod wpływem alkoholu, twierdzi że ma świadków. Czy może to zrobić nie mając żadnych innych dowodów i oznajmiając po tyg. od (...) czytaj dalej»
-
Brak odprawy przy umowie na czas określony po likwidacji pracodawcy
przez: marek39 | 2011.10.10 12:41:57
Witam, czy będąc na umowie o pracę na czas określony przysługuje mi odprawa jeżeli zrezygnuję z pracy? Jakie są warunki na otrzymanie odprawy? czytaj dalej»
-
Zasiłek dla bezrobotnych przy rejestracji po miesiącach od zwolnienia
przez: maly99 | 2011.10.10 12:45:9
Od kiedy przysługuje mi zasiłek ? Z pracy zwolniłem się pod koniec stycznia, a w UP zarejestrowałem się w połowie września. Czy dostanę zasiłek wstecz? Czy od daty otrzymania decyzji? czytaj dalej»
-
Naliczanie alimentów od dnia uprawomocnienia wyroku czy od początku miesiąca
przez: grzegorzzzzz | 2011.10.10 13:50:3
Wyrok w sprawie alimentów uprawomocnił się 21-go.Czy mam płacić część alimentów za okres od 21 do końca miesiąca? czy dopiero od następnego miesiąca? Mam płacić co miesiąc do 10-go. czytaj dalej»
-
Zwrot podatku za dziecko dla męża płacącego alimenty
przez: edytka43 | 2011.10.10 14:27:32
Czy mężowi przysługuje jakiś zwrot podatku za dziecko, gdy płaci alimenty? Czy wszystko dostaje była żona? Jeśli może się starać to w jaki sposób, sądownie? czytaj dalej»
-
Utrata dodatku dla samotnie wychowujących przy nazwisku ojca dziecka
przez: ola_55 | 2011.10.10 14:31:42
Dziecko ze związku konkubinatu ma nazwisko ojca, czy w tej sytuacji można utracić dodatek dla samotnie wychowujących na pierwsze dziecko? czytaj dalej»
-
Reklamacja gitary odrzucona przez serwis - prawa konsumenta
przez: kaka228 | 2011.10.10 16:13:47
Witam Kupiłem gitarę w pewnym sklepie, po jakimś czasie zauważyłem w niej wadę, więc dałem ją do sklepu, a oni wysłali do reklamacji i tu pojawił się problem, serwis powiedział, że naprawa (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa dziecka i odzyskanie dzieci z ośrodka
przez: kosatka | 2011.10.10 17:7:25
Mam problem i chce ustalić ojcostwo córki oraz odzyskać ja z ośrodka. Jestem w konkubinacie od 2001 roku konkubina ma własne dzieci z małżeństwa w czasie naszego związku urodziła nam się (...) czytaj dalej»
-
Spadek z długami - przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza czy odrzucić
przez: Lusterko87 | 2011.10.11 11:11:27
Witam, Pisze do was użytkownicy z prośba o pomoc : Mój ojciec wziął kredyt dla kuzyna na siebie na znaczną kwotę. Kuzyn z ojcem spisał umowę w której zobowiązał się spłacać raty kredytu. (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie towarów przez policję mimo legalnej dokumentacji
przez: mariusz2678 | 2011.10.11 11:39:12
Witam.Niech Pan złoży wniosek do prokuratury o wydanie rzeczy,uzasadnić tak jak Pan pisze wyżej. czytaj dalej»
-
przez: mariusz2678 | 2011.10.11 11:41:5
Witam.Wszystkie formy handlu fakturami są zabronione-kodeks karny skarbowy. czytaj dalej»
-
Kupno samochodu z darowizną dla teściów bez podatku od darowizny
przez: wierzyn | 2011.10.11 11:42:7
Zamierzam kupić samochód a następnie podarować go teściom. Jak najlepiej to zrobić aby nie płacić podatku od darowizny? Czy kupiony przeze mnie samochód wejdzie do wpólnoty majątkowej? czytaj dalej»
-
Pozwolenia na kiosk z kawą na wynos przy ulicy w Warszawie
przez: Ania | 2011.10.11 11:43:39
Chcę postwić budkę-kiosk z kawą na wynos w Warszawie. Jakie warunki muszę spełnić i jakie wnioski złożyć? Kiosk mały, blaszany, przy ruchliwej ulicy, wyjściu z metra. czytaj dalej»
-
Dostęp do prawomocnego wyroku sądu bez bycia stroną
przez: mariusz2678 | 2011.10.11 11:48:23
Witam.Można pojawić się na rozprawie podczas ogłaszania - wyroki są jawne. czytaj dalej»
-
Prawomocność wyroku ogłoszonego po dwóch tygodniach od rozprawy
przez: bino | 2011.10.11 12:59:39
Odbyła się już jedna rozprawa ale wyrok nie zapadł sąd ogłosi go za 2 tyg. Czy będzie to od razu wyrok prawomocny? Czy trzeba będzie czekać jeszcze 2 tyg na uprawomocnienie? czytaj dalej»
-
Zmiana umowy kupna-sprzedaży samochodu po uiszczeniu podatku
przez: Airo | 2011.10.11 13:0:59
Witam serdecznie. Mam problem odnośnie umowy kupna i sprzedaży. Kupiłem we wrześniu auto. Z braku wiedzy nt ubezpieczeń wpisałem jako kupującego tylko siebie a nie posiadam żadnych zniżek ubezpieczeniowych. (...) czytaj dalej»