Archiwum Forum Październik 2011
(432 tematów na forum)
-
Skutki odebrania praw rodzicielskich ojcu
przez: gosia36 | 2011.10.11 13:7:16
Co można zyskać tym, że odbierze się ojcu prawa rodzicielskie? Czy podwyrzszenie alimentów? Co sie z tym wiąże? czytaj dalej»
-
Wycena majątku przy podziale po rozwodzie
przez: huffka | 2011.10.11 13:14:34
Podział majątku odbędzie się długo po rozwodzie i w związku z tym mam pytanie, czy wartość majątku będzie ustalana na dzień rozwodu czy aktualnie? Czy to jest od czegoś zależne? czytaj dalej»
-
Różnice między pełnym a niepełnym przysposobieniem
przez: mis88 | 2011.10.11 13:29:41
Czym różni się takie niepełne przysposobienie od pełnego? Chodzi o obowiązek alimentacyjny? Czy jest on w takiej sytuacji jakoś ograniczony? czytaj dalej»
-
Podatek od dofinansowania gminnego na instalację grzewczą
przez: poracha | 2011.10.11 14:28:2
Podatek zapłaca Ci, którzy otrzymali dofinansowanie (a nie dotację) z budżetu gminy. czytaj dalej»
-
Koszty sądowe i adwokackie przy przegranej sprawie o podwyższenie alimentów
przez: ionka | 2011.10.11 14:57:7
Czy w przypadku złożenia pozwu o podwyższenie alimentów i przegrania sprawy, ja ponoszę koszty adwokackie i sądowe? czytaj dalej»
-
Udowodnienie wyższych zarobków przy podwyższeniu alimentów
przez: niulka | 2011.10.11 18:2:59
Istnieje jeszcze coś takiego jak możliwości zarobkowe więc druknij szanownemu panu parę ofert pracy w zawodzie z podaną stawką w 99% wszystko razem poskutkuje. czytaj dalej»
-
Liczenie godzin pracy podczas L4 przy nienormowanym czasie pracy w hotelu
przez: henio_6 | 2011.10.11 18:13:44
Witam. Mam pytanie odnośnie godzin pracy osoby przebywającej na L4. Mianowicie jestem zatrudniony na umowę o pracę z nienormowanym czasem pracy (hotel) Ile podczas mojej choroby (tygodniowo) powinno (...) czytaj dalej»
-
Złamanie tajemnicy bankowej przez udzielenie informacji nabywcy lokalu
przez: malenka | 2011.10.11 18:34:11
Witam, chciałabym uzyskać pomoc w odpowiedzi na pytanie czy złamałam tajęmnicę bankową - pracuję w banku i udzieliłam informacji na temat wejścia w życie aneksu zwalnijącego lokal z hipoteki (...) czytaj dalej»
-
Groźby i zastraszanie - ochrona prawna
przez: mariusz2678 | 2011.10.11 19:27:24
Witam.Tylko policja,nic więcej.Zawiadomić,że grożą. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za wypadek na uszkodzonym chodniku
przez: lex-kps | 2011.10.12 8:27:28
Jak najbardziej może się Pani ubiegać o odszkodowanie, proszę przy tym zwrócić uwagę, że może Pani ubiegać się o odszkodowanie bezpośrednio od ubezpieczyciela. Proszę pomiętać o tym, że (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania spółdzielczego przy zameldowaniu
przez: mrozowskim | 2011.10.12 10:48:44
Zameldowanie nie daje żadnych dodatkowych uprawnień w odniesieniu do mieszkania. Jest to jedynie wskazanie adresu pobytu dla celów administracyjnych. czytaj dalej»
-
Zgłoszenie naruszenia praw pracownika na L4
przez: mrozowskim | 2011.10.12 11:12:14
Najlepiej będzie złożyć skargę na pracodawcę do Państwowej Inspekcji Pracy. czytaj dalej»
-
Zmiana orzeczenia rozwodowego po latach na rozwód z winy męża
przez: nowalijka | 2011.10.12 11:50:4
Witam, po latach od rozwodu okazało się, że były mąż miał wtedy romans i ma dziecko z niego, czy można teraz zmienić orzeczenie sądu w sprawie rozwodowej? Na takie z winy męża? czytaj dalej»
-
Prawo ojca do wglądu w wydatkowanie alimentów na dziecko
przez: kulerk | 2011.10.12 11:52:6
Witam, czy mam prawo do wglądu na co idą pieniądze z alimentów które place na dziecko ? czy mogę żądać od żony rachunków ? wiem ze to może niedorzeczne ale nie chcę aby te pieniądze szły (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż działki bez dojazdu po podziale spadku
przez: bruszka | 2011.10.12 12:13:17
Czy można sprzedać działkę do której nie ma dojazdu? Takie działki powstały przy podziale majątku po mojej babci. Co można z tym zrobić? czytaj dalej»
-
Zajęcie rzeczy męża przez komornika za dług żony sprzed małżeństwa
przez: Kania | 2011.10.12 12:16:17
Czy komornik może zabrać męża rzeczy za mój dług z przed małżeństwa? Opiszę dokładnie moją sytuację i proszę o pomoc.Całe życie byłam zameldowana u matki w mieszkaniu ale od 2001r. już (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie rocznej umowy najmu pokoju - okres wypowiedzenia i kaucja
przez: hugo77 | 2011.10.12 12:26:52
Chciałbym wypowiedzieć umowę wynajmowanego pokoju. Ale zawarłem tą umowę na rok i nie wiem jak ją wypowiedzieć. Jaki jest okres wypowiedzenia? Czy nie dostanę zwrotu kaucji? czytaj dalej»
-
Testament babci na przedwojenny majątek - zachówek dla pozostałych?
przez: monka32 | 2011.10.12 12:35:26
Po śmierci ojca, siostra dostała z testamentu połowę działki, czy mam prawo do zachowku ? Czy jeśli mama zapisała by mi swoją część to jak będzie wyglądała sprawa z zachowkiem? czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży odziedziczonej firmy
przez: raczkowski30 | 2011.10.12 13:43:41
Systematyczna wyprzedaż majątku firmy nie będzie traktowna jak prowadzenie działalności. czytaj dalej»
-
Skarga na działania urzędu skarbowego
przez: pimio | 2011.10.12 13:47:56
W takim piśmie najlepiej opisać czego dokładnie się domagamy i wskazać błędy fiskusa, przepisy tego nie wymagają ale lepiej to zrobić. czytaj dalej»
-
Pozwolenie na wycinkę drzew przy pozwoleniu na budowę
przez: tatjana | 2011.10.12 13:59:32
Z tego co wiem to nie jest konieczne załączanie takiego pozwolenia. czytaj dalej»
-
Terminy zasiedzenia nieruchomości i sposób wykazania
przez: olgga 34 | 2011.10.12 15:6:23
Termin zasiedzenia to 20 lat w dobrej wierze i 30 lat w złej wierze. czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo wysyłania faktur elektronicznych
przez: krzyśś32 | 2011.10.12 15:13:17
Wysyłanie faktur kontrahentowi w formacie pdf, niczym nie grozi. czytaj dalej»
-
Zachowek ciotki po dziadku gdy wnuk dostał mieszkanie w spadku
przez: ladiaa32 | 2011.10.12 15:33:52
Dostałem w spadku mieszkanie po moim dziadku. Teraz moja ciotka a córka dziadka żąda abym wypłacił jej zachowek, czy ma do tego prawo? czytaj dalej»
-
Spłata mieszkania spółdzielczego na rzecz byłego męża w podziale majątku
przez: izako1 | 2011.10.12 17:23:1
Witam. Bardzo proszę o poradę w mojej sprawie. Została zakończona moja sprawa o podział majątku. 19.10.2011r. zostanie wydany wyrok. Spór między mną a byłym małżonkiem toczy się o spłatę (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za rachunki za ogrzewanie po kupnie mieszkania
przez: krzysztof | 2011.10.13 3:29:37
Witam!W styczniu b.r. Kupilem mieszkanie.Do czerwca wynajmowałem je spółce należącej do córki byłej właścicielki.w maju była właścicielka dostała rozliczenie za ogrzewanie,nie zapłaciła (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy i dokumentów od nierzetelnego projektanta
przez: ggggg15 | 2011.10.13 10:58:5
Podać go z powództwa cywilnego i tyle ! wpierw pismem wezwać go do zwrotu .Osobiście postraszył bym go tym, że w bonusie mogę go opisać z imienia i nazwiska w mediach. czytaj dalej»
-
Dwudniowy urlop ojca na opiekę nad dzieckiem - warunki przyznania
przez: qwant | 2011.10.13 13:10:1
Kiedy przysługuje ojcu wolne na opiekę nad dzieckiem, dwu dniowy urlop, jakie są warunki? Czy ważne jest że żona jest na macierzyńskim w tym czasie? czytaj dalej»
-
Zmiana pełnego etatu na dwa pół etaty w dwóch firmach - legalność
przez: Poli44 | 2011.10.13 13:20:15
Moja firma chce zmienić mój pełny wymiar pracy na 2 pół etaty z tym, że będę miała dwie umowy w dwóch oddzielnych firmach. Czy takie posunięcie firmy jest w ogóle zgodne z prawem? Czy mogę (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w prawie deweloperskim chroniące kupujących lokale
przez: miejjjk | 2011.10.13 13:29:25
Witam, chciałem się dowiedzieć jakie zmiany w prawie deweloperskim będą chronić kupujących lokale? Kiedy zmiany wchodzą w życie i co określają? czy nie będzie już sytuacji wyłudzania pieniędzy (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy najmu za brak stałego zamieszkania
przez: mrozowskim | 2011.10.13 13:48:0
Sugeruję nie przejmować się straszeniem ZGKiM, tylko wysłać do nich pismo zawierające przytoczone wyjaśnienia wraz z odrzuceniem propozycji rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Moim zdaniem, (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na wycinkę drzew na działce leśno-rolnej dla osoby fizycznej
przez: AleksanderW | 2011.10.13 14:14:35
Posiadam działkę leśno-rolną, jaka jest szansa na dostanie zgody na wycięcie drzew? czy jako osoba fizyczna muszę ponosić opłaty? Jeśli tak to jakiego rzędu? czytaj dalej»
-
Wynajem budynku wielorodzinnego bez zezwolenia na użytkowanie
przez: kazimierz69a | 2011.10.13 14:16:41
Czy budynek wielorodzinny, może zostać wynajęty jeżeli nie posiada zezwolenia na użytkowanie? czytaj dalej»
-
Zasiłek macierzyński z ZUS po szkole policealnej i rejestracji w urzędzie
przez: Milenka34 | 2011.10.13 14:36:24
Mam pytanie, obecnie chodzę do szkoły policealnej i jestem w ciąży, czy jak ją skończe w przyszłym roku i się zarejestruje w urzędzie to będę mogła pobierać zasiłek macierzyński, wypłacany (...) czytaj dalej»
-
Ponowne warunki zabudowy po podziale i sprzedaży części działki
przez: ster25 | 2011.10.13 14:39:8
Działka miała wydaną przez Urząd Gminy decyzję o warunach zabudowy, czy po podziale działki i sprzedaży jednej części będzie trzeba ponownie starać się o warunki zabudowy? czytaj dalej»
-
Osiągnięcie pełnoletności i reprezentowanie siebie w urzędzie przed 18 rokiem
przez: lesio71 | 2011.10.13 14:40:5
Witam, mam takie pytanie kiedy staję się osobą fizyczną? Czy do tego trzeba ukończyć 18 lat? Co uzyskuję kończąc lat 16 ? czy mogę się reprezentować w urzędzie ? czytaj dalej»
-
Podział darowizny od teściów przy rozwodzie
przez: poni345 | 2011.10.13 15:2:7
Darowiznę otrzymaliśmy z mężem od teściów, czy po rozwodzie będzie następował normalny podział ? Czy będzie miało znaczenie że darowizna była od rodziców męża? czytaj dalej»
-
Wymeldowanie nieletniego przez ojczyma z jego mieszkania
przez: Anetka39 | 2011.10.13 15:6:27
Witam, mieszkam z matką u ojczyma, nie mam skończonych 18 lat i jeszcze się uczę , czy ojczym może mnie wymeldować ? Mieszkanie jest jego ale mieszkam tu już od paru lat. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za odwołany lot - wysokość i dodatkowe zwroty
przez: aidka77 | 2011.10.13 15:13:52
Witam, mam takie pytanie czy można domagać się odszkodowania za odwołany lot? Od czego zależy kwota odszkodowania? Jakich dodatkowych zwrotów można się domagać? czytaj dalej»
-
Szanse na pozostanie córki z matką przy rozstaniu rodziców
przez: katarzyna_w | 2011.10.13 15:30:48
Mam 21 lat i wychowuję 12 miesięczną córkę. Chcemy się rozstać z ojcem dziecka i on grozi mi,że odbierze mi córkę. Czy ma takie prawo? I jakie sa szanse ze córka zostanie ze mną a nie z ojcem? (...) czytaj dalej»
-
Bezpłatna dożywotna służebność pokoju - prawa osób trzecich
przez: franko91 | 2011.10.13 15:44:43
Co oznacza bezpłatna, dożywotnia służebność pokoju wraz z używalnością kuchni, łazienki i przedpokoju? Kto może korzystać z tych pomieszczeń? Czy tylko dożywotnik czy również osoby trzecie? (...) czytaj dalej»
-
Odmowa przyjęcia postanowienia sądu przez komornika przy alimentach za granicą
przez: comx12 | 2011.10.13 19:43:53
Witam .Otóż mam problem , moja była małżonka przebywa za granicą . I sąd podwyższył mi alimenty na dziecko . I komornik nie chce przyjąć postanowienia sądu , dlatego że uważa że nie może (...) czytaj dalej»
-
Przeznaczenie gruntów klasy 6z pod zabudowę bez planu zagospodarowania
przez: kunc ireneusz | 2011.10.13 20:34:59
pytanie staram sie o przeznaczenie gruntow klasy 6z pod zabudowe jedno rodzinna czy muszę czekac na plan zagospodarowani przestrzennego. czytaj dalej»
-
Konsekwencje po zapłaceniu kolegium za jazdę po alkoholu
przez: zainteresowany | 2011.10.14 9:35:52
zaplace kolegium i co dalej zostaly mi zatrzymane prawo jazdy za jazde w stanie po spozyciu alkocholu 0,66 promila dostalew wezwanie do zaplacenia kolegim w kwocie od 200 do 500zl co jeszcze mnie teraz (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie prawa do zachowku - warunki i terminy
przez: rysioo | 2011.10.14 12:31:45
Czy prawo do zachowku może się przedawnić? Jakie warunki muszą zaistnieć aby zachowek mógł się przedawnić? czytaj dalej»
-
Przepisanie domu w testamencie przy rodzeństwie - zachowek i zrzeczenie
przez: jasiekk77 | 2011.10.14 12:53:21
Moi rodzice chcą przepisać na mnie dom w formie testamentu ale mam jeszcze rodzeństwo. Czy mają prawo do zachowku lub innych roszczeń? Czy mogą się zrzec spadku na moją korzyść? czytaj dalej»
-
Zachowek po ojcu zmarłym 15 lat temu z mieszkaniem przepisanym na córkę
przez: halinka | 2011.10.14 13:7:41
Ojciec, zmarł 15 roku temu miał jeszcze jedną córkę, na którą przepisał aktem notarialnym mieszkanie przed śmiercią. Czy mogę ubiegać się o zachowek? Czy zachowek mi przysługuje czytaj dalej»
-
Podział wkładu mieszkaniowego po rozwodzie
przez: miloszek165 | 2011.10.14 14:17:3
Witam, mam pytanie co dzieje się z wkładem mieszkaniowym po rozwodzie? Małżeństwo otrzymało mieszkanie na 3 lata przed rozwodem. czytaj dalej»
-
Rozliczenie zakupu towaru w UE z zamiarem sprzedaży w kraju
przez: pawkaa | 2011.10.14 14:35:40
Na jakich zasadach należało by rozliczyć zakup towaru za granicą ale na terenie unii z zamiarem sprzedaży do innej firmy w kraju? czy jest tu ważny rodzaj transportu? czytaj dalej»
-
Nowe przepisy o minimalnych standardach zatrudnienia pielęgniarek
przez: zoskka | 2011.10.14 14:43:0
Słyszałam o nowych przepisach określających minimalne standardy zatrudnienia pielęgniarek. Kiedy takowe miały by wejść w życie? Czy ktoś wie coś więcej na ten temat ? czytaj dalej»