Archiwum Forum Luty 2012
(526 tematów na forum)
-
Wysokość zasiłku pogrzebowego i procedura przyznawania
przez: anetapol | 2012.2.3 10:4:25
droga sprawa, ale jak cos to panstwo placi jesli rodziny nie steac co nie? czytaj dalej»
-
Wniosek o urlop po urlopie macierzyńskim - wyprzedzenie
przez: biurowypracownik | 2012.2.3 10:5:5
tygodniowe;) czytaj dalej»
-
Problemy z finalizacją transakcji kupna skutera - brak dokumentów
przez: viperpl | 2012.2.3 10:47:24
Kilka dni temu nabyłem drogą kupna jednoślad - skuter. Cała transakcja odbyła się zdalnie, gdyż dzieli mnie od sprzedającego znaczna odległość, a wartość pojazdu była nikła (niespełna 1000zł) Za (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie gospodarstwa rolnego przez dwóch braci
przez: eli88prawSTU | 2012.2.3 13:44:42
W pierwszej kolejności powołani są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek. Dziedziczą oni w częściach równych, z tym że część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza (...) czytaj dalej»
-
Zgłoszenie sąsiada palącego śmieci w piecu
przez: nadmierz | 2012.2.3 13:51:5
mandat przedewszystkim, do 5 tysiecy złotych!! czytaj dalej»
-
Co grozi za nieudzielenie pomocy pobitej osobie
przez: tim5 | 2012.2.3 14:42:25
boże jak ja nie nawidze takiej głupoty i znieczulicy, mam nadzieje ze dadza ci kare za to!! czytaj dalej»
-
Stewardzi na stadionach z prawem przeszukania i legitimowania
przez: pietrek | 2012.2.3 14:42:36
Grzywną będzie karane również naruszenie nietykalności wspomnianych służb. Tutaj kara jest wyższa i ustala ją sąd w tzw. stawkach dziennych. Najniżej może to być 120 stawek czytaj dalej»
-
Małopolska dostanie najwięcej dotacji unijnych
przez: Gordon Cappoen | 2012.2.3 14:42:41
koniec kwietnia ma być gotowa pełna dokumentacja dla inwestycji na placu inwalidów. czytaj dalej»
-
Parkingi podziemne w Krakowie - plany przed wyborami
przez: tomasz30 | 2012.2.3 14:42:45
koniec kwietnia ma być gotowa pełna dokumentacja dla inwestycji na placu inwalidów. czytaj dalej»
-
Czy mogę zerwać umowę z dostawcą internetu za słabą jakość
przez: filomen70 | 2012.2.3 14:42:48
w razie problmeów popros o pomoc urzad ochrony praw konsumenckich. czytaj dalej»
-
Nowe prawo dotyczące jazdy na nartach - mundurowi na stoku
przez: guci45 | 2012.2.3 14:42:52
w Cieniawie nie ma takiego zabezpieczenia, ale tam jeździ na nartach komnedant policji czytaj dalej»
-
Reforma liceów od września - obcięcie godzin i klasy specjalistyczne
przez: achaz | 2012.2.3 14:42:55
To eksperyment na żywym ciele. Najbardziej poobijani wyjdą uczniowie czytaj dalej»
-
Uszkodzony licznik gazu - kto płaci za zużycie bez odczytu
przez: wera8 | 2012.2.3 14:42:59
pewnie wylicza ci srednia jaka powinienes zaplacic i tyle, napisze ze nie uszkodziłęs plomby, ze nie wiedziałes i ze wyrazasz skruche ze sie nie zorjetnowałes i tyle. czytaj dalej»
-
Czy udostępnienie imprezy firmowej generuje przychód
przez: moreno | 2012.2.3 14:48:9
istnieje ryzyko, że fiskus będzie chciał sięgnąć po podatek od imprez za 5 lat wstecz, bo nie zmieniło sie prawo tylko interpretacja... pikne gowno. czytaj dalej»
-
Czy zerwać starą umowę o pracę przy zmianie warunków
przez: czeslaw77 | 2012.2.3 14:48:13
"czy poprostu podpisac nową? ta nowa wtedy by była wstanie uniewaznic tamta stara?"-- tak działa aneks do umowy ale nie sama umowa. czytaj dalej»
-
Jak jeździć samochodem oszczędnie żeby zaoszczędzić paliwo
przez: kubus30 | 2012.2.3 14:48:18
Opony o niskim oporze toczenia, sa niewiele dorsze a potafia zaoszczedzic 0,2 l paliwa na 100km. to zawsze cos. czytaj dalej»
-
Co trzeba mieć w samochodzie podczas kontroli drogowej
przez: wacławWawa | 2012.2.3 14:48:22
Gaśnica i trójkąt są obowiązkowe!! czytaj dalej»
-
Wyzwiska i pomówienia przez SMS i Facebook - co robić
przez: aannaa00 | 2012.2.3 14:50:11
ie zapominajcie, ze stalking, bo tak to się fachowo nazywa, od niedawna jest karalny. czytaj dalej»
-
Zgłoszenie na policję chamskiego taksiarza za środkowy palec
przez: PPHUEDMAR | 2012.2.3 16:22:36
Ludzie, przestańcie sobie i innym zawracać d...ę takimi bzdetami. Każdy z was wetknął sobie palec, tam gdzie mu się podobało i po sprawie. Niech Pan się nie ośmiesza zawiadamianiem o czymś takim (...) czytaj dalej»
-
Przerwanie postępowania kwalifikacyjnego do Policji - odwołanie możliwe
przez: qbejs | 2012.2.4 1:10:34
Witam. Starałem się o przyjęcie do Policji zdałem kilka testów lecz dziś dostałem informację że moje postępowanie kwalifikacyjne zostało przerwane... na podstawie § 20 pkt 2 lit.a rozporządzenia (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie dokumentacji spółki po rezygnacji z funkcji członka zarządu
przez: Adam | 2012.2.4 10:19:54
Złożyłem rezygnację z członka zarządu spółki z o. o. Zgromadzenie wspólników nie stawiło się na zwołane zebranie i nie wybrało nowego zarządu. O powyższym powiadomiłem KRS. Wezwałem dwukrotnie (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od rzekomej firmy ocieplającej
przez: niewiadomoco | 2012.2.4 16:50:35
Witam! Mam problem natury takiej iż nie chce/nie lubie/ brzydze się tym ,ale musze. W październiku była u nas w domu "firma" ocieplająca i odwadniająca dom. Rodzice sami w domu byli i "firma" (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania zadłużonego u komornika - procedura spłaty długów
przez: sebekmati | 2012.2.4 22:36:20
Witam chce kupić mieszkanie od właścicieli ale jest zadłużone u komornika. Komornik sądowy przy sadzie rejonowy . Mam 3 pisma o wysokości zaległości Na podstawie tytułu wykonawczego -sygn.akt (...) czytaj dalej»
-
Wymazanie wyroku i wstąpienie do służb mundurowych po skazaniu nieletniego
przez: potrzebujacyodp | 2012.2.5 6:6:24
Witam Wszystkich Z góry dziękuje za odpowiedz na kilka od dawna trapiących mnie pytać. Cala sprawa wygląda tak: Zostałem skazany wyrokiem karnym. Byłem sądzony jako nieletni. z tego co (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy najmu po 36 miesiącach - interpretacja zapisu
przez: michal_w81 | 2012.2.5 12:49:24
Witam serdecznie, Bardzo proszę o pomoc w zakresie możliwości odstąpienia od umowy przez Najemcę. Umowa najmu została zawarta 4.08.2009 roku na 10 lat. W umowie jest zapis: "Najemca może odstąpić (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę spłacić byłej narzeczonej pieniądze za remont
przez: Turpis | 2012.2.5 13:3:5
Jakiś czas temu rozeszliśmy się z narzeczoną. Zerwanie było decyzją jednostronną - moją. Razem byliśmy 9 lat. Na ok. rok przed zerwaniem rozpoczęliśmy remont mieszkania należącego do mojej (...) czytaj dalej»
-
Podział mieszkania i majątku przy rozwodzie z alkoholikiem
przez: Dexter85 | 2012.2.5 15:10:17
Witam, W dobie rodzinnego kryzysu, zwracam się do Państwa z prośbą o rozwianie pewnych niejasności tyczących się rozwodu i jego późniejszych konsekwencji. Może najpierw nakreślę naszą sytuację. (...) czytaj dalej»
-
1/2 ETATU ---Zasiłek dla bezrobotnych ???
przez: Mirek_Maja | 2012.2.5 15:31:52
Witam , mam 56 lat i dwa dni temu utraciłam możliwość pracowania na caly etat. Czy praca na pół etatu daje mi możliwość uzyskaniu zasiłku dla bezrobotnych ? czytaj dalej»
-
Rozliczenie z fiskusem świadczeń rodzinnych otrzymanych z Niemiec
przez: dorotaw2004 | 2012.2.5 19:10:6
rodzinne na dzieci z Niemiec jak rozliczyć je z fiskusem. mój mąż pracuje w Niemczech i z tego względu przyznano rodzinne na nasze dzieci, ale teraz jesteśmy po rozwodzie i nie wiem jak powinnam (...) czytaj dalej»
-
Detektyw Rutkowski znalazł rzeczy ale nie ciało Madzi
przez: kaludia | 2012.2.6 9:43:7
no to jakby to powiedziła pan rutkowski cyt: "Hyc o podłogę, dziecko kuffa bęc" czytaj dalej»
-
Czy malowanie twarzy na meczu może być zakazane
przez: roberto78 | 2012.2.6 9:51:11
\"W zgromadzeniach nie mogą uczestniczyć osoby, których rozpoznanie z powodu ubioru, zakrycia twarzy lub zmiany jej wyglądu nie jest możliwe\" to jest jeden z paragrafów artykuły---> \"których (...) czytaj dalej»
-
Czy żona może zabrać dziecko za granicę bez zgody męża
przez: olbracht | 2012.2.6 9:54:50
wszystko to teoria, a praktyka to dziecko pod pache i jedziesz i masz 90% pewności że cię żaden pogranicznik nie trzepnie. bo szengen to szengen... czytaj dalej»
-
Czy po śmierci ojca rodzina musi spłacić jego kredyt
przez: jolka99 | 2012.2.6 9:56:42
co jesli rodzina nie wiedziala o długach i przyjeła spadek, mozna teraz sie zrzec tego spadku zeby miec spokój od windykatora?? czytaj dalej»
-
Rolnicy będą płacić podatek dochodowy od działalności rolniczej
przez: wincent78 | 2012.2.6 9:57:45
no coś ty, za dwa lata to ma wejsc, teraz plany sa tylko, nawet nie ma co tematu roztrząsać bo sie jeszcze 10 razy zmieni. czytaj dalej»
-
Nowy system finansowania Kościoła - 1 procent podatku
przez: laszlo-hi89 | 2012.2.6 10:1:52
ej ale skoro to jest 1% podatku, to i tka to trzeba zapłacic co nie, to nie jest tak ze dostaniesz o 1% mniej, tylko 1% z tego co i tak oddajesz pojdzie na koscioł. moim zdaniem to dobry pomysł, kosciół (...) czytaj dalej»
-
Zmiana ceny aplikacji komorniczej z 6 na 4,5 tysiąca
przez: milusińska | 2012.2.6 10:6:26
no cóż, jak zwykle na czas... czytaj dalej»
-
Lista rzeczy które można odpisać od podatku
przez: łaciatka | 2012.2.6 10:12:34
wszystko zostało napisane oc moze pan odliczyc;) plus jeszcze oddawanie krwie, ale to prosze wejsc na storne krwiodastwa. czytaj dalej»
-
Czy ktoś czytał pełną treść umowy ACTA
przez: filipa | 2012.2.6 10:14:12
teraz sobie poczytam, jak już wszystko przycichło :] czytaj dalej»
-
Nowe leki na liście refundacyjnej od marca
przez: gumii | 2012.2.6 13:14:7
nie ma to jak poprawiac po 3 razy cos co mozna było raz zrobic dobrze:] czytaj dalej»
-
Czy sąd dla nieletnich może zabronić wyjazdu do USA
przez: kate34 | 2012.2.6 13:45:55
Takiego zakazu sąd nie wyda.Katalog możliwych do zastosowania wobec nieletniego środków ma Pan w ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich,w art.6. Niektóre z nich mogą taki wyjazd uniemożliwić,np.p.10. czytaj dalej»
-
Spadek oprocentowania lokat po likwidacji antypodatkowych
przez: golaka | 2012.2.6 13:53:17
Dla mnie zdecydowanie najlepszą formą inwestycji są lokaty. W getinie ostatnio założyłam lokatę last minute, bo super oprocentowana jest. Jak dozbieram do 1000zł to kolejną założę czytaj dalej»
-
Program cyfryzacji szkół - komputery czy aparaty cyfrowe
przez: eryka17 | 2012.2.6 14:42:51
Pytam po co słać 6 latki do szkół ( w ubiegłym roku 5 malców wpadło pod gimbusy) bo niektóre 6-latki ledwo nadają się do przedszkola. czytaj dalej»
-
Ustawa o podniesieniu wieku emerytalnego do 67 lat
przez: agrawka11 | 2012.2.6 14:42:55
A co z referendum przecież chyba miało być ??? czytaj dalej»
-
Co oznacza wzbogacenie bezpodstawne
przez: ulasa | 2012.2.6 14:43:0
Wzbogacony jest obowiązany do wydania korzyści w naturze, a gdyby nie było to możliwe (np. gdy przedmiot wzbogacenia został zbyty, utracony lub uszkodzony) to wówczas nobilituje go do zwrotu jej (...) czytaj dalej»
-
Rejestr testamentów - co to jest i ile kosztuje
przez: roberta23 | 2012.2.6 14:43:4
jak pan pójdzie z nim do notariusza to wówczas automatycznie(tak mi sie wydaje) zostaje on wpisany w rejestr notarialny. moze pan albo spisac testament z notariuszem albo sam a on go tylko zatwerdzi. czytaj dalej»
-
Ustawa o świadomym rodzicielstwie i legalizacji aborcji
przez: mozgi44 | 2012.2.6 14:49:27
palikot to skocznony baran czytaj dalej»
-
Czy matka może wymeldować dorosłego syna z mieszkania
przez: dstn | 2012.2.6 15:31:50
Moje matka ma 72 lata i jest na emeryturze. Ja mieszkalem 6 lat za granica is przez jakis czas mieszkam z nia w mieszkaniu w ktorym mieszkalem przed wyjazedm (od dziecka itp, mam 32 lata). Jestem w nim (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę parkować drugie auto w części wspólnej garażu
przez: armani_23 | 2012.2.6 15:54:33
Witam, mam pytanie do osób będących w temacie. Otóż, posiadam mieszkanie na pewnym osiedlu w Warszawie. Do tego wykupione miejsce postojowe w garażu wielostanowiskowym podziemnym (przypisane do (...) czytaj dalej»
-
Zimne mieszkanie na strychu - brak ocieplenia i pozwolenia na budowę
przez: MarcinValker | 2012.2.6 16:33:49
Witam, Przedstawie sytuacje - wątpliwości na końcu:) Adaptacja strychu na cele mieszkaniowe w kamienicy której właścicielem i administratorem jest prywatna firma. Adaptacje przeprowadziła równiez (...) czytaj dalej»
-
Spisanie przez policję na chodniku - czy wpłynie na karierę w organach?
przez: paweł | 2012.2.6 18:38:40
nie nic nie bendzie tak jak napisałeś oni tylko sprawdzali czy niejestes poszukiwany ani czy nie uciekłes z domu nic nie bd czytaj dalej»