Archiwum Forum Marzec 2012
(446 tematów na forum)
-
Termin na pozew o ekwiwalent za dodatkowy urlop wypoczynkowy
przez: Ania | 2012.3.16 11:14:8
ile czasu mam na wniesienie pozwu o zaplate ekwiwalentu za niewykorzystany dodatkowy urlop wypoczynkowy dodatkowy urlop wypoczynkowy wynika z ustalonej niepelnosprawnosci -umiarkowanej czytaj dalej»
-
Unikanie płacenia zachowku po otrzymaniu mieszkania przez darowiznę
przez: Jolantaschabowska | 2012.3.16 11:34:12
Kto z rodziny dokładnie, rodzenstwo, kuzynostwo, wujostwo?? można zawsze wydziedziczyć kogoś kto ma najwieksze prawa do spadku. Art. 1007. [40] § 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz (...) czytaj dalej»
-
Zalanie mieszkania przez sąsiada - kto ponosi odpowiedzialność
przez: pgyjas | 2012.3.16 14:7:55
Witam. Sąsiad zalał mi mieszkanie, jest on ubezpieczony w HDI Asekuracja. Przyszedł facet od nich, wymierzył plamy, wypełniłem ankietę, wysłałem i dostałem odmowę. Odwołałem się i dołączyłem (...) czytaj dalej»
-
Alimenty z funduszu alimentacyjnego - kalkulacja dochodów rodziny
przez: majab0206 | 2012.3.17 14:16:16
Aby dostać alimenty z funduszu alimentacyjnego na nowy okres zasiłkowy: czy w dochód rodziny wchodzi kwota alimentów jakie dostaje z funduszu i zasilek rodzinny. Sama wychowuje dwójkie dzieci nie (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne studentki po ślubie i ciąży
przez: paginakluj | 2012.3.17 15:25:33
Witam. Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego. W tym miesiącu wzięłam ślub, mój mąż wyjechał teraz za pracą do Niemiec, dopiero co znalazł pracę, ja aktualnie uczęszczam na studia (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po slubie corki - ustanie obowiazku
przez: paginakluj | 2012.3.17 16:3:9
Witam, Mam pytanie odnośnie alimentów, ponieważ dostawałam alimenty od ojca. Jestem teraz na 3roku studiow dziennych i w czerwcu zamierzam ukonczyc naukę. Jednak w tym miesiącu wzięłam ślub (...) czytaj dalej»
-
Zmiana środka wychowawczego z MOW na powrót do domu
przez: maszynq | 2012.3.17 17:41:17
Witam, mam 16 lat i zostałem umieszczony w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym za demoralizację. Toczy się sprawa,o zmiana tego srodka na powrót do domu,ale sędzina od 5 miesięcy wytacza sprawe. (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie prawa do zachowku - od kiedy liczyć?
przez: kristofer1983 | 2012.3.18 16:10:34
Witam, mam pytanie odnośnie prawa do zachowku. Moi dziadkowie zapisali mojej mamie i bratu mieszkanie i ziemie pół na pół drugi brat nie chciał niczego. Nie było testamentu tylko zapis u notariusza, (...) czytaj dalej»
-
Kontrola ze strony ojca wobec dorosłej córki - granice prawne
przez: princessa | 2012.3.18 20:58:36
Czy mogę prawnie coś z tym zrobić alby mieć spokój? Witam. Mam problem z ojcem, który od dłuższego czasu traktuje mnie jakbym była całkowicie jego własnością, wszystko tłumacząc, że tak (...) czytaj dalej»
-
Odstępne za wynajem pokoju studenta - obowiązek płatności
przez: Ophel | 2012.3.19 9:4:1
Witam, Jestem studentem wynajmującym pokój. Dziś z rana współlokatorka poinformowała mnie, że do końca tygodnia mam wpłacić jakieś odstępne (czyli 130zl za każdy miesiąc, czyli wyniesie (...) czytaj dalej»
-
Puszczanie muzyki z radia w sklepie - opłaty ZAIKS
przez: asiaa24 | 2012.3.19 9:15:28
hmmm, nie wiem czy mimo wszystko ma pan taką możliwość żeby puszczać muzykę nawet płacąc abonament. koło mnie zakład fryzjerski miał spore problemy za tego typu sprawę, ZIKiT się ich doczepił, (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie licencji zawodowych - wpływ na jakość usług
przez: irenka 67 | 2012.3.19 9:16:36
sporo się mówi o zaniżeniu oferowanych usług, a ja nie jestem pewien czy aż tak bardzo się obniżą, przecież osoby które nie będą się do tego nadawać szybko znikną z rynku. czytaj dalej»
-
Utrata świadczeń socjalnych po wygranej w loterii
przez: fran66 | 2012.3.19 9:17:52
w tym kraju nigdy nie wiadomo. tutaj wzbogacenie się nawet w kolekturze państwowej to może być ciężki grzech wobec skarbu państwa, nie powinno się wygrywać tylko kupować losy i tyle. czytaj dalej»
-
Uprawnienia Straży Granicznej do wystawiania mandatów za prędkość
przez: góral34 | 2012.3.19 9:19:40
z nowo planowanymi zmianami i rozporządzeniami panowie ze straży mają mieć prawo karania osób pływających na różnego rodzaju obiektach pod wpływem alkoholu i środków odurzających. czytaj dalej»
-
Podatek 0,3% vs 1% na rzecz kościoła - różnice
przez: wit6 | 2012.3.19 9:20:15
jestem ciekaw o ile po takich akcjach wzrośnie współczynnik apostazji?? czytaj dalej»
-
Groźby ukryte pod pozorem gry internetowej - jak się bronić
przez: lidiaM79 | 2012.3.19 9:22:8
na policji nic z tym nie zrobią. faktycznie admin i ban lub prośba o usunięcie konta tego gracza i zablokowanie IP. ale żeby można było to zrobić musi być faktycznie mocny powód. najpewniej będzie (...) czytaj dalej»
-
Fragment tekstu piosenki w profilu gry - obraza uczuć religijnych
przez: hej now | 2012.3.19 9:26:14
Znam ten kawałek, Behavior-Lenie. Sam kawałek uważam za wartościowy, jak się nie zna całego kawałka to może się on wydać \"bez wartościowy\" w szerszym kontekście cytat ma zupełnie inne znaczenie. (...) czytaj dalej»
-
Ponowne wyrobienie prawa jazdy w innym województwie po utracie
przez: erydiusz | 2012.3.19 9:28:12
o_0? proszę co... ? to chyba żart, można poważnie wyrobić takie prawko? A czy ona jest ważne jak nas zatrzyma policja. Chodzi o to czy tylko łatwo drugie takie wyrobić i tyle, czy jest ona zgodne (...) czytaj dalej»
-
Słowenia zamroziła ratyfikację ustawy ACTA pod naciskiem opinii
przez: mateusz-hejt | 2012.3.19 9:29:26
no ale jednak dalej jest sporo kraii które ten shit podpisały, co z nimi? one sie teraz też z tego wycofują? czytaj dalej»
-
Proces za bezpodstawne oskarżenia o narkomanię na wsi
przez: branko | 2012.3.19 10:22:9
Witam , czy jeżeli ktoś rozpowiada bezpodstawnie plotki po wsi że jestem ćpunem / narkomanem to można takiej osobie zgodnie z prawem wytoczyć jakiś proces ? czytaj dalej»
-
Poprawka rozliczenia VAT po zapomnieniu dwóch faktur
przez: wojcieszek30 | 2012.3.19 10:48:44
Proszę Panam, przedsiębiorca który zapomniał odliczyć VAT, może w ciągu pięciu lat złożyć korektę wcześniej wypełnionej deklaracji podatkowej. czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu karnego skarbowego
przez: AgniesxDD123 | 2012.3.19 10:51:36
Art.45 §3 ustawy z dnia 20 maja 1972 r. ? Kodeks wykroczeń, orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata. czytaj dalej»
-
Kary za błędy w PIT - konsekwencje zgłoszenia poprawki
przez: korołel | 2012.3.19 10:59:11
Pomyłki lub nieścisłości w zeznaniu będzie trzeba wytłumaczyć. Na tym etapie podatnik w zasadzie nie jest narażony na kary za błędy w PIT. czytaj dalej»
-
Plagiat w pracy magisterskiej - tłumaczenie i parafrazowanie
przez: werto77 | 2012.3.19 11:2:56
dobre pytanie, ja mam podobny problem parafrazowanie to nie cytat przecież, ani też nie plagiat. jak to rozumieć ? czytaj dalej»
-
Odrzucenie sprawy przez komornika - dzierżawa nieruchomości za darmo
przez: elpasonaso | 2012.3.19 11:13:12
Redakcja serwisu e-prawnik.pl udziela WYSOKIEJ JAKOŚCI porad prawnych https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ analiza i sporzadzenie odpowiedzi zajmuje nie więcej niż 24 godzin od zadania pytania. Dowodem (...) czytaj dalej»
-
Kto ma prawo do lokalu socjalnego - kryteria przyznawania
przez: tymonek00 | 2012.3.19 11:51:12
Drogi Panie, zgodnie z treścią art. 14 ust. 4 ustawy o ochronie praw lokatorów sąd musi przyznać loakl socjalny: cięzarnym, dzieciom do 18 roku życia, niepełnosprawnym i ubezwłasnowolnionym oraz (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw ojca hazardzisty nieodwiedzającego dziecka
przez: Prawnik1209 | 2012.3.19 12:33:25
Witam, Zgodnie z treścią art. 111 par. 1 i 1a krio przesłankami pozbawienia władzy rodzicielskiej jest trwała przeszkoda w wykonywaniu władzy rodzicielskiej, nadużywanie jej lub w sposób (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie na przystanku i otwieranie drzwi od strony jezdni
przez: zofija96 | 2012.3.19 12:37:21
i jeszcze kierowca autobusy dostał mandat!! to jakiś absurd jest. czytaj dalej»
-
Obowiązek alimentacyjny w konkubinacie - praca dyplomowa
przez: wiola58 | 2012.3.19 16:4:46
Witam, Chciałam się zapytać jak wyglądają alimenty(obowiązek alimentacyjny) w przypadku konkubinatu ,bardzo jest mi to potrzebne do pisania pracy dyplomowej dotyczącej obowiązku alimentacyjnego. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot opłaty stałej za przedszkole - doświadczenia rodziców
przez: dariusz.tos | 2012.3.19 19:15:53
Witam. Czy ktoś z zainteresowanych wystąpił z wnioskiem o zwrot opłaty stałej za pobyt dziecka w przedszkolu i czy ją otrzymał? czytaj dalej»
-
Spółdzielnia mieszkaniowa uchwaliła opłatę za psa pomimo zniesienia
przez: ilza | 2012.3.20 9:20:17
Jak to nie ma znaczenia, miasto jest nadrzędna jednostką nad spółdzielnią przecież! Pan/i Śliwa chce powiedzieć że gdyby miasto nie zniosło to wówczas trzeba było by płacić podwójnie? Miastu (...) czytaj dalej»
-
Jak złożyć skargę na stronę pobieraczek.pl
przez: jugoo | 2012.3.20 9:20:53
a nie może ktoś za darmo napisać jak napisać taki pozew przeciw nim? czytaj dalej»
-
Odwołanie od mandatu za picie alkoholu w miejscu publicznym
przez: sługapana | 2012.3.20 9:27:21
Ja dostałem mandat od straży miejskiej którego nie przyjąłem, udałem się na komendę złożyłem wyjaśnienia dlaczego mandatu nie przyjmuje i z czym się nie zgadzam. O sprawie sądowej która (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za wyważenie drzwi przez policję w fałszywym alarmie
przez: gnob kulisy | 2012.3.20 9:38:40
Nic pani nie grozi, ewentualne roszczenia i oskarżenia sąsiada są bezpodstawne. Policjanci też nie mają się czego obawiać gdyż działali zgodnie z prawem jak widać. Sąsiad będzie musiał za (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć zwrot podatku
przez: marcinn32 | 2012.3.20 11:12:53
jak się dowie że masz to pewnie że może;) czytaj dalej»
-
Zawartość wniosku o pozwolenie na budowę domu
przez: zgoda7 | 2012.3.20 11:16:31
Wniosek powinien zawierać akt własności nieruchomości, oraz decyzje o warunkach zabudowy i zagospodarowaniu terenu. Ewentualnie może to być aktualny wypis i wyrys z planu zagospodarowania gminy. (...) czytaj dalej»
-
Nowe zasady egzaminowania na prawo jazdy - kiedy wchodzą
przez: kibitka | 2012.3.20 11:18:25
Przesunięcie nowych egzaminów zostało zaakceptowane przez posłów 13 stycznia tego roku. czytaj dalej»
-
Kto może sporządzać świadectwo charakterystyki energetycznej budynku
przez: aleksandro | 2012.3.20 11:28:52
Osoba ta nie może być karana za przestępstwa przeciwko mieniu, wiarygodności dokumentów, obrotowi gospodarczemu, pieniędzmi i papierami wartościowymi. czytaj dalej»
-
Kradzież złota za granicą - postępowanie wobec 17-latka
przez: digtus | 2012.3.20 14:34:18
witam wszystkich mam 17 lat mieszkam zagranica od paru lat dalej mam pochodzenie Polskie i Polski paszport rodzina legalnie tu pracuje ja chodze od szkoly ostatnia klasa liceum. chce pomocy i opisac swoja (...) czytaj dalej»
-
Opodatkowanie inwestycji w nieruchomość - remont i sprzedaż
przez: Piotr | 2012.3.20 14:49:5
Witam, Chciałbym się dowiedzieć jak rozliczać podatki w przykładzie sytuacji opisanej poniżej. Czy przedsięwzięcie rozliczać na osobę fizyczną, czy jednoosobową działalność gospodarczą? (...) czytaj dalej»
-
Interpretacja zapisu o reprezentacji stowarzyszenia przez zarząd
przez: paulos84 | 2012.3.20 18:40:7
Bardzo bardzo proszę o pomoc w następującej kwestii: Czy z poniższego zapisu dotyczącego sposobu reprezentowania podmiotu wynika, że uprawnionym do reprezentowania jest Prezes Zarządu wraz z jednym (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie rozprawy sądowej o eksmisję - możliwe strategie
przez: maexr | 2012.3.20 18:43:43
Chciałbym odroczyć rozprawę sądową cywilną o eksmisję. Sprawa jest przez niepłacenie, brak tytułu prawnego i naruszanie porządku domowego (i to i to i to). Tylko trzeci zarzut jest prawie (...) czytaj dalej»
-
Wiek emerytalny dla funkcjonariuszy służb mundurowych
przez: oligarcha | 2012.3.21 9:2:18
ja bym z tymi emerytutrami poczekal, bo to będzie jak z ACTA, Tusk dużo mówi a potem jak się ludzie postawią to się wycofa prędko do swojej nory z tymi pomysłami. czytaj dalej»
-
Ekshumacja zwłok bez zgody rodziny - konsekwencje prawne
przez: indygol | 2012.3.21 9:3:52
dobra dobra cwaniaki, ja bym się wolał dowiedzieć jakie są wyniki Ekshumacji?! czytaj dalej»
-
Zabudowa balkonu - przepisy prawa budowlanego
przez: wojcieszek30 | 2012.3.21 9:5:21
Dzięki qwarq za info;) dodam tylko ze w wypadku gdy dana przebudowa balkonu szpeci to należy ją zmienić albo wrócić do stanu pierwotnego. Ten obowiązek spada na osobę biorącą się za przebudowę, (...) czytaj dalej»
-
Mandat za jazdę bez biletu gdy idę oddać krew
przez: wolbor | 2012.3.21 9:6:47
Znając życie pewnie panu kanary powiedzą w tej swojej budce dla ptaków, że mógł pan tam iść na piechotę a wracać tramwajem. No ale trzymam kciuki za Pana. czytaj dalej»
-
Naliczanie ulgi na dziecko urodzone w ostatnim dniu miesiąca
przez: michas_2 | 2012.3.21 9:8:7
dzięki Mika68* ja zawsze miałem ten sam problem co fghjfdzghghjgt* ale to miło że akurat w tym wypadku prawo działa na rzecz obywatela. czytaj dalej»
-
Skarga konstytucyjna - procedura gdy prawo narusza konstytucję
przez: wszemira | 2012.3.21 9:9:11
@justyna rozumiem że to taka forma informacji dla nas na forum;)? bardzo fajna, jakaś parafraza to jest rozumiem, czy dokładny cytat z Konstytucji?. czytaj dalej»
-
Straż miejska nie wystawi mandatu za nieopłacony parking
przez: rubaszka | 2012.3.21 9:10:51
A co ze sprawami które się jeszcze toczą bo nie przyjęło się tego 2 mandatu? Można powołać się na zmianę w przepisach? czytaj dalej»
-
Odwołanie od mandatu za przejazd koło tramwaju na przystanku
przez: romualdin | 2012.3.21 9:11:43
moją kuzynkę potrącił taki skończony baran jak ty! obyś gumę złapał dzisiaj ty klocu! czytaj dalej»