Archiwum Forum Czerwiec 2016
(89 tematów na forum)
-
Ustalenie właściciela mieszkania z księgi wieczystej spółdzielni
przez: Jacob46 | 2016.6.19 13:45:32
Dzień dobry, Jakiś czas temu napisałem temat dotyczący ustalenia właściciela nieruchomości znajdującej się blisko mnie. Chciałem kupić małe mieszkanko i przekształcić je pod swoje biuro. Na (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje wypadku przy pracy bez aktualnych badań dla pracownika i pracodawcy
przez: 1985 | 2016.6.19 23:7:39
Jakie konsekwencje ponosi pracownik po wypadku bez aktualnych badań a jakie pracodawca? czytaj dalej»
-
Jaki dokument na opiekę nad niepełnosprawnym dzieckiem podczas wyjazdu
przez: Kirigato | 2016.6.20 9:41:52
Witam. Niepelnosprawna corka wyjezdza na miesiac nad morze pod opieka wujkow. Przez ten okres czasu musza sprawowac opieke, aby w przypadku nieszczescia wymagajacego leczenia mogli wyrazic na to zgode. Notariusz (...) czytaj dalej»
-
Czy kancelaria prawna może ściągnąć ode mnie koszty procesu
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.6.20 19:40:41
Dzień dobry, może i firma odszkodowawcza pokryje początkowo za Pana koszty prowadzenia postępowania, ale będzie miała prawo żądać ich zwrotu. W tym przypadku nie tylko kosztów sądowych, ale (...) czytaj dalej»
-
Podwójne opodatkowanie dochodów z Polski i Hiszpanii - jak się rozliczyć?
przez: marta_buu | 2016.6.20 20:16:15
Chciałabym poprosić o właściwe źródła, które wyraźnie opisują sytuację osób jednej narodowości, które zarabiają część przychodów w swoim rodzimym kraju, a część za granicą (w obu (...) czytaj dalej»
-
Czy na umowie na zastępstwo przysługują wczasy po grosza?
przez: Edyta | 2016.6.20 22:5:51
Jesli mam umowe na czas zastepstwa czy naleza mi sie wczasy pod gruszą, jaki jest czas wypowiedzenia umowy, jesli podjelam prace od listopada 2015r czytaj dalej»
-
Rezygnacja z konta bankowego przed podpisaniem umowy - czy to możliwe?
przez: Ankh95 | 2016.6.20 22:51:41
Witam, Pytanie dotyczy konta bankowego, otóż jeżeli założyłem konto osobiste przez internet w T-mobile. Dostałem powiadomienie na meila, że karta i dokumenty do podpisania zostały wysłane kurierem. (...) czytaj dalej»
-
Sadzenie roślin na drogach gminnych wzdłuż działki - legalność działań
przez: Monika4151 | 2016.6.21 17:31:46
Witam, Mieszkam na nowym osiedlu, gdzie jeszcze nie ma dróg asfaltowych i chciałabym się dowiedzieć jak jest z sadzeniem kwiatków czy innej roślinności na takich drogach wzdłuż działki. Chodzi (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę przygotować obronę w sprawie karnej w ciągu 6 dni
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.6.21 18:46:20
Dzień dobry, najważniejsze to zgłosić najpóźniej na najbliższej rozprawie niezbędne wnioski dowodowe. Do poniedziałku, wbrew pozorom, zostało jeszcze sporo czasu, więc warto skorzystać z usług (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu mieszkania osobie starszej - ochrona prawna lokatorów
przez: Viki | 2016.6.21 20:42:51
No i e-prawnik nie zna odpowiedzi... czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy internetu na czas określony - prawa konsumenta
przez: tndek | 2016.6.22 15:10:23
Witam. Wykupiłem karnet (drogą elektroniczną) w siłowni na 3-miesiące, ważny w dniach 2016-06-21 - 2016-09-18 za kwotę 134,50 zł. Okazało się, że otrzymałem pracę w zupełnie innym mieście (...) czytaj dalej»
-
Czy wyrok w zawieszeniu po roku nadal widnieje w Krajowym Rejestrze Karnym?
przez: maaa | 2016.6.22 16:8:11
czy jeżeli wyrok w zawieszeniu skączył mi się już rok temu to czy widnieje jeszcze w krk czytaj dalej»
-
Czy można wymagać sprzedaży towaru po cenie błędnie podanej w sklepie
przez: onemore | 2016.6.22 17:23:2
Następnie dostałem meila po zapytaniu dlaczego móje zamówienie zostało anulowane.. Witamy, Przepraszamy za zaistniałą sytuacje, natomiast w wyniku błędu systemu, została naliczona błędna (...) czytaj dalej»
-
Czy wynajmujący może zatrzymać kaucję za zerwanie umowy najmu
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.6.23 11:5:12
Dzień dobry, kaucja zabezpiecza konkretne roszczenia. W Państwa sytuacji prawdopodobnie będzie można dochodzić jej zwrotu, ale aby móc to stwierdzić na 100 % trzeba się zapoznać z umową i całą (...) czytaj dalej»
-
Niezrealizowanie zamówienia publicznego - jakie konsekwencje i czy umowa zawiązana?
przez: wejet | 2016.6.23 13:53:58
Witam, Proszę o pomoc. Jakie grożą mi konsekwencje za nie zrealizowanie zamówienia publicznego? Złożyłem ofertę była ona najkorzystniejsza. Otrzymałem zamówienie na wykonanie oferowanych komponentów. (...) czytaj dalej»
-
Czy dane IP udostępnione przez operatora po 12 miesiącach są ważne w sądzie?
przez: slawsur | 2016.6.23 18:1:50
Witam Od jakiegoś czasu toczy się przeciwko mnie sprawa karna z art 212 par.2 KK W tej sprawie oskarżonych jest jeszcze 5 osób. Oczywiście jestem niewinny i sąd zapewne przyzna mi rację w związku (...) czytaj dalej»
-
Zbyt wysokie alimenty i rachunki po rozwodzie - jak się odwołać
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.6.24 9:45:58
Dzień dobry, przy ustalaniu alimentów sąd powinien wziąć pod potrzeby uprawnionych oraz możliwości zarobkowe zobowiązanych. Po zapoznaniu się z Pana opisem można uznać, że jak najbardziej (...) czytaj dalej»
-
Nierzetelny wykonawca schodów - jak dochodzić zwrotu pieniędzy?
przez: sgaczynski | 2016.6.24 10:40:31
Witam Mam problem z wykonawcą, dokładnie pseudo stolarz, który wykonał mi schody. Dwa lata temu jak się wprowadzałem do domu podpisałem umowę oraz zaakceptowałem projekt schodów. Umówiłem (...) czytaj dalej»
-
Jak uzupełnić braki formalne we wniosku o zwolnienie z opłat sądowych
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.6.24 10:55:51
Dzień dobry, w wezwaniu sąd wskazał braki, jakie musi Pan uzupełnić i to nich trzeba się skupić. W piśmie przewodnim trzeba też wskazać strony, adres sądu, sygnaturę akt. Pozdrawiam, adwokat (...) czytaj dalej»
-
Były mąż grozi śmiercią przez SMS i telefony - znęcanie psychiczne
przez: Michal050505 | 2016.6.25 12:59:8
[cytat] Dzień dobry chciałbym zapytać o poradę ponieważ osoba która jest tematem tej rozmowy sama nie może tego zrobić bo jest przerażona i pełna niestety wstydu. A mianowicie chodzi o to (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja samochodu z Niemiec bez zapłaconej akcyzy - oświadczenie
przez: hennessy | 2016.6.25 15:50:9
Witam Kupiłem samochód sprowadzony z Niemiec, wszystko przetłumaczone, opłacone, oprócz akcyzy póki co. Sprzedawca powiedział, że złożył wniosek o akcyzę lecz trzeba poczekać i dośle drogą (...) czytaj dalej»
-
Komis sprzedał auto z niesprawną klimatyzacją - reklamacja po miesiącach
przez: mateuszz92 | 2016.6.25 17:35:11
Witam W dniu 6.02.2016 r. zakupiłem w komisie u pewnego znanego dealera samochodów osobowych w Polsce używaną 3,5 letnią skodę(dealer prowadzi również komis). Jako że teraz w maju zrobiło się (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania spółdzielczego po śmierci ojca i konflikcie z rodziną
przez: Ewafarna | 2016.6.25 17:57:51
Mam, problem po rodzicach zostało mieszknie spółdzielcze jestem tam zameldowna z siostrą, mieszkałam tam lecz reszta rodzeństwa mi bardzo dokuczala iż nie lubi mojego męża doprowadzili do takiej (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania spółdzielczego po śmierci ojca i konflikcie z rodziną
przez: Ewafarna | 2016.6.25 17:58:52
Mam, problem po rodzicach zostało mieszknie spółdzielcze jestem tam zameldowna z siostrą, mieszkałam tam lecz reszta rodzeństwa mi bardzo dokuczala iż nie lubi mojego męża doprowadzili do takiej (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie na dni - jak wygląda zapłata?
przez: Czarek | 2016.6.26 21:0:52
Witam lekarz wystawił mi chorobowe na 7 dni sprawdziłem ze mój pracodawca policzył mi tylko 4 bo tyle miałem pracujących w danym tygodniu czy to jest zgodne z prawem czy powinien zapałacić za wszystkie (...) czytaj dalej»
-
Pies pogryzł psa sąsiada - odszkodowanie i odpowiedzialność
przez: meg0000 | 2016.6.27 8:5:39
2 miesiące temu byłam z psem na spacerze bez smyczy pies sąsiadki też był bez smyczy. Mój pies go ugryzł miał 2 ugryzienia.Sądziedzi powiedzieli,że będę płacić powiedziałam oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Czy rząd promował OFE przez trolli internetowych
przez: DawidPotul | 2016.6.27 8:54:52
Miejmy nadzieję, że dobra zmiana obejmie i również i OFE. czytaj dalej»
-
Styropian na sąsiedniej elewacji zasłania światło w oknie - czy to legalne?
przez: loobin | 2016.6.27 9:11:19
Witam, to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję że ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie. Otóż w budynku wielorodzinnym dobudowanym pod kątem 90 stopni do mojej kamienicy zaczynają (...) czytaj dalej»
-
Zakaz prowadzenia pojazdów w Polsce - czy obowiązuje w Norwegii
przez: skrille123 | 2016.6.27 9:48:51
Witam , nie mogę nigdzie naleźć informacji dotyczącej mojego problemu więc stwierdziłem ,że stworze nowy temat . Sytuacja wygląda tak ,iż dostałem rok zakazu na poruszanie się pojazdami mechanicznymi (...) czytaj dalej»
-
Opłata sądowa za sprawę dziedziczenia całości nieruchomości
przez: gina39 | 2016.6.27 14:17:48
Witam W lutym odbyla sie sprawa o nabycie spadku. Maz jest jedynym spadkobierca polowy posiadlosci po ojcu, druga polowa nalezy do wspolwlasciciela.ktory zatail, ze w 1985 roku zrzekl sie prawa do swojej (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za błędnie złożony wniosek bankowy jako telemarketer
przez: Ewaknopa | 2016.6.27 22:49:41
Potrzebuje pomocy,mianowicie pracowałam jako telemarketer skladajac wnioski o rachunki bankowe.Z pewnym klientem zlozylam wniosek o rachunek w innym banku (przypadkowo) niz on wyrazil na to zgode.Zglosil (...) czytaj dalej»
-
Czy dopiski ręczne w umowie najmu muszą być parafowane
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.6.28 11:38:38
Dzień dobry, tak jak wskazałam poprzednio: parafki powinny być dla celów dowodowych, a nie pod rygorem nieważności. Pozdrawiam, adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz ulewicz.kancelaria@onet.eu czytaj dalej»
-
Oddalenie wniosku o zasiedzenie - czy mogę wnioskować o drogę konieczną?
przez: anitamaria | 2016.6.28 17:40:10
Witam. Mam taką sprawę. Sąd rejonowy oddalił mój wniosek o zasiedzenie służebności przejazdu drogą po działce sąsiada z której korzystam od lat. Sąd apelacyjny również oddalił apelację. (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad alkoholik z pluskwami domowymi zaraża blok
przez: piotr.r | 2016.6.29 12:46:8
Mam sąsiada alkoholika, u którego pojawiły się pluskwy domowe. Rozmnożyły się w oszałamiającym tempie i rolazły się po bloku - w tym trafiły również do mojego mieszkania. Już dwa razy przeprowadzałem (...) czytaj dalej»
-
Błędna faktura VAT przy zakupie auta - co robić z korektą i urzędem skarbowym?
przez: old_pj | 2016.6.29 12:47:53
Witam malzonka (obywatelka Niemiec) nabyla uzywane auto w salonie firmy X. w Poznaniu, niestety sprzedano jej go w cenie netto -> niewiedza jej a co gorsza sprzedawcy, przy probie zarejestrowania auta (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna wygasła w maju - czy można odzyskać za czerwiec
przez: cezary602 | 2016.6.29 14:2:8
Zapomniałem dodać, że jestem studentem - studia oczywiście kontynuuje. czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie ze współpracownikiem - czy jestem właścicielem strony internetowej?
przez: joker199 | 2016.6.29 23:19:35
Witam, chciałbym zapytać o następującą sytuację, od jakiegoś czasu posiadam z kolega strone internetową, male zarobki z adsense i innych programów partnerskich, kolega założył firme, i wyszedł (...) czytaj dalej»
-
Wypełnienie wniosku o niepełnosprawność - stan rodzinny w konkubinacie
przez: Anna Wielądek | 2016.6.30 12:44:31
Witam Proszę o pomoc w wypełnieniu wniosku o niepełnosprawność. Jestem w konkubinacie, a dorosłe dzieci nie mieszkają z nami. Proszę mi powiedzieć co powinnam wpisać w rubryce - stan rodzinny Pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło z agencją - wypowiedzenie i dni przepracowane
przez: klaiudia775 | 2016.6.30 22:8:40
Ogromnie dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»