Archiwum Forum Sierpień 2025
(24 tematów na forum)
-
Praca za granicą a stypendium socjalne i dodatki matki
przez: marek9 | 2025.8.1 21:36:3
Witam, moja sprawa wygląda tak dostaje stypendium socjalne i różne dodatki za to że utrzymuje nas tylko matka i ma mały dochód, chciałbym dorobić coś na wakacjach jak będę u rodziny za granicą, (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe umieszczenie w DPS bez ubezwłasnowolnienia - czy można opuścić?
przez: MilczarskiVon | 2025.8.1 21:39:28
Witam sąd rejonowy postanowił na wniosek spreparowanych i stronniczych papierów szpitala psychiatrycznego w czym nie brała udziału moja rodzina o umieszczeniu mnie w dps bez zgody przy czym nie zostałem (...) czytaj dalej»
-
Problemy z reklamacją rogówki - czy można odstąpić od umowy?
przez: tojapalka | 2025.8.2 9:55:34
Cześć, potrzebuję rady. Rok temu kupiłam rogówkę, po około miesiącu poduchy zaczęły się odkształcać, zgłosiłam reklamację, wymienili. Po wymianie poduch po około czterech miesiącach to (...) czytaj dalej»
-
Ekstradycja do UE - kolejność wykonywania wyroków i prawo do przerwy w karze
przez: *********@*****.*** | 2025.8.2 13:18:8
Jezeli na ENA na podstawie ktorego ktos ma zostac poddany ekstradycji wyszczegolnioniono dwa podpunkty tj. 1. Wyrok 1 roku pozbawienia wolnosci 2. Wyroku 1 roku i 10 mc Czy wyroki te wykonane zostana (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę podpisać oświadczenie o spowodowaniu szkody w pracy?
przez: Michal198555 | 2025.8.4 23:10:17
Dzień Dobry piszę z pytaniem czy muszę podpisywać takie oświadczenie Oświadczenie Ja, nizej podpisany zatrudniony na stanowisku magazyniera w firmie XXXX 06.07.2025r. podczas wykonywania obowiązków (...) czytaj dalej»
-
Dwóch komorników jednocześnie - alimenty vs kredyt
przez: djkuba47 | 2025.8.4 23:11:14
Witam mam pytanie niewiem czy dobrze pisze w tym ale mam nadzieję że mi pomożecie Przede wszystkim witamm uzytkowników forum prawnego oraz administratorów Mam taki problem mam zadłużenie w alimentach (...) czytaj dalej»
-
Zachowek po dziadku - czy dzieci mogą dochodzić roszczeń od ojca bez majątku
przez: napolen1717 | 2025.8.6 21:54:53
Dzień dobry, jestem w takiej sytuacji. Mój dziadek, mający 5 dzieci w 1995 roku przepisał dom i całe gospodarstwo na mojego ojca. W 2013 roku mój ojciec(częściowo ubezwłasnowolniony, jestem jego (...) czytaj dalej»
-
Podwójna opłata komornicza - opłata stosunkowa i egzekucyjna w jednej sprawie
przez: MarianP92 | 2025.8.9 7:31:9
Witam, mam zajęcie komornicze proszę o poradę gdyż widnieją dwie opłaty dla komornika, czy tak może być, że bierze opłatę stosunkową i egzekucyjna i jeżeli można obliczenia tego do 08.08.2025, (...) czytaj dalej»
-
Ukrywanie dochodów i zaciąganie tajnych długów przez męża - rozwód z orzeczeniem winy
przez: imanne | 2025.8.10 13:44:52
Dzień dobry. W związku małżeńskim od 4 lat, wcześniej przez 8 w konkubinacie. Ok. 3 lata temu byliśmy w terapii par, na której wypracowaliśmy rozwiązanie dotyczące finansów - na wspólne konto (...) czytaj dalej»
-
Szef grozi karą dyscyplinarną za rzekome opóźnienia w projekcie - jak się bronić
przez: psps_piotr | 2025.8.10 22:26:37
W dużym skrócie, szef pod stołem nie wypłacał mi umówionej kwoty, więc dałem mu do zrozumienia, przy zbliżającym się zakończeniu umowy, że nie będę przedłużał umowy. Po prostu chciałem (...) czytaj dalej»
-
Nadzór kuratora po ukończeniu 18 lat przez dziecko - czy sąd musi wydać postanowienie
przez: krysia77 | 2025.8.11 19:1:23
Dzień dobry. Potrzebuje podpowiedzi w zakresie nadzoru kuratora nad wykonywaniem władzy rodzicielskiej przez rodzica. Sąd w postanowieniu ograniczył matce władzę rodzicielską ustanawiając kuratora. (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie przestępstwa skutkowego - niewydolność oddechowa po zaniedbaniach lekarzy
przez: Doris2 | 2025.8.12 22:5:19
Dzień dobry Jestem osobą która została oszukana przez lekarzy, w celu doprowadzenia do przedawnienia moich roszczeń. W mojej sprawie chodzi o to że lekarze poprowadzili moje leczenie wady (...) czytaj dalej»
-
Anulowanie zaległości za subskrypcję CV-Maker po jednorazowym użyciu
przez: foczka344 | 2025.8.17 18:36:59
Witam, mam pytanie dotyczące płatności za subskrypcję. W serwisie CV-Maker wykupiłem subskrypcję ? pierwsza płatność wyniosła ok. 5 zł, natomiast kolejne już 75 zł miesięcznie. Chciałem (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia na L4 - jak zakończyć szybciej?
przez: matek8563 | 2025.8.23 9:45:57
Witam. Jestem na okresie wypowiedzenia trzech miesięcy i obecnie na L4 w związku z ciężkimi wydarzeniami w pracy i nastawieniem pracodawcy.. chciałbym aby moje wypowiedzenie zakończyło się jak (...) czytaj dalej»
-
Spadek po rodzicach w USA - podważenie testamentu i zachowek
przez: aldona1966 | 2025.8.23 9:46:19
Witam, W 2014 zmarla moja matka a w 2017 w pazdzierniku moj ojciec .Byli wlascicielami dwoch domow . Jeden na wsi ( nalezal do obydwojga ) I jeden po dziadkach w miescie Kozienice ( nalezal (...) czytaj dalej»
-
Dyskryminacja w podziale godzin pracy na umowie zlecenie w gastronomii
przez: takietamxxx | 2025.8.26 8:52:32
Witam Zaznaczam umowa zlecenie, branża gastronomiczna. Moje pytanie: Co miesiąc składamy dyspozycje na czas pracy w kolejnym miesiącu. Zespół 19 osób. Plus kierownik i zastępca na umowie o pracę. (...) czytaj dalej»
-
Budowa domku z mamą - ochrona przed podziałem majątku
przez: - | 2025.8.26 13:50:13
Witam Chcialbym uzyskac pomoc prawna w kwestii rozwodu i podzialu majatku. Bedzie to dlugie ale musze wszystko opisac. W 1989 rozpoczelam wspolnie z mama budowe domku jednorodzinnego. Do chwili slubu wspolnymi (...) czytaj dalej»
-
Roździelność majątkowa a podział majątku przy rozwodzie
przez: - | 2025.8.26 13:50:55
Czy w przypadku ustanowienia przez małżonków roździelności majątkowej, w przypadku następującego później rozwodu i wystpienia przez jednego z nich o podział majątku sąd może "odebrać" (...) czytaj dalej»
(Zobacz 66 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Szkoda całkowita w WARTA vs naprawa w serwisie partnerskim poniżej wartości
przez: post1 | 2025.8.28 12:42:26
Dzień dobry. Miałem drobną kolizję drogową. Auto ubezpieczone w WARTA, próba naprawy z AC. W ASO wyceniono naprawę na kwote przekraczającą 70% wartości auta, WARTA uznała szkodę całkowitą. (...) czytaj dalej»
-
Dom współwłasność - po rozwodzie mąż nie chce się wyprowadzić
przez: ZANCIAOSIAK | 2025.8.28 13:57:59
Bardzo proszę o pomoc w pewnej kwestii. Mąż mieszka obecnie u mnie w domu, którego jestem współwłaścicielem z rodzeństwem (dom otrzymany w darowiźnie). Za miesiąc mamy sprawę rozwodową, ale (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowa opłata za parking bez uchwały wspólnoty i wyznaczonych miejsc
przez: Ewelincia8 | 2025.8.29 19:1:59
Dzień dobry, administrator budynku wspólnoty wysłał nam pismo :" na podstawie zawartej umowy dzierżawy z gminą miasta wprowadza się dodatkową opłatę za miejsca parkingowe pld naszym blokiem. (...) czytaj dalej»
-
Grodzenie działki przy starym budownictwie - okna sąsiada
przez: Izaee | 2025.8.30 13:31:12
Dzień Dobry Mam działkę z domem ze starego budownictwa ogrodzoną prawie w całości prócz wjazdu, który należy do mnie. Ten fragment jest widoczny na mapie jednak nie jest ogrodzony dlatego, (...) czytaj dalej»
-
Czy wójt może zwołać zebranie wiejskie bez zgody sołtysa i mieszkańców
przez: zibipl | 2025.8.30 19:47:15
Witam mam pytanie jestem Sołtysem czy Wójt może zwołać zebranie w mojej miejscowości w takim terminie w którym mi jako sołtysowi i mieszkańcom nie odpowiada. Czy są takie ustawy czy uchwały. czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu 0,21-0,26 promila - jaka kara dla niekaranego z rodziną na utrzymaniu
przez: ukaszro | 2025.8.31 9:57:3
Dzień dobry, Zostałem zatrzymany na badaniu rutynowym jadąc samochodem. W wydychanym przy pierwszym badaniu 0,26, później w dwóch kolejnych 0.24 i 0,21. Nigdy nie byłem karany, na utrzymaniu rodzina, (...) czytaj dalej»