Archiwum Forum Wrzesień 2025
(20 tematów na forum)
-
Orzeczenie ZUS o niezdolności do pracy przed 18 rokiem życia - renta socjalna
przez: Adam1777 | 2025.9.2 16:12:3
Dzień dobry. Jesteśmy w trakcie procedury ubiegania się o rentę socjalną. Do tej pory ZUS odmawiał udzielenia świadczenia twierdząc, że choroba zaistniała po ustawowych terminach. Tym (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka cen przez salę weselną tuż przed imprezą bez zapisu w umowie
przez: Marek22gg | 2025.9.2 18:40:28
W 2023 r. zawarliśmy umowę z salą weselną. W umowie nie ma żadnego zapisu o tym, że ceny mogą wzrosnąć. Na dwa tygodnie przed weselem spotkaliśmy się z właścicielką, która poinformowała (...) czytaj dalej»
-
Babcia przekazała majątek synowi na zakup mieszkania - wnuczka chce eksmitować
przez: Persching100 | 2025.9.2 22:44:9
Witam , nie wiem czy jestem w dobrej kategorii więc bardzo proszę o podpowiedź gdzie taki wątek zamieścić. Chcę przestawić sytuację mojej babci która ma 84 lata. 20 lat temu babcia postanowiła (...) czytaj dalej»
-
Poczta wydała emeryturę babci obcej osobie bez upoważnienia
przez: polaen | 2025.9.4 23:40:3
Babcia przebywa w szpitalu w innym mieście, jeszcze przez jakis czas tam będzie, także nie może nigdzie udać się osobiście. Zarówno urzad pocztowy jak i policja nie są zbytnio pomocni i nie próbują (...) czytaj dalej»
-
Gmina zniszczyła wjazd podczas budowy chodnika - jak dochodzić odszkodowania
przez: chrustonka | 2025.9.8 14:17:34
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie problemów przy budowie chodnika w mojej miejscowości. Trzy tygodnie temu gmina rozpoczęła prace, które obejmują granicę mojej posesji. Wykonawca zerwał (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie w pracy - zakucie w kajdanki na ręce i nogi
przez: comininhot6969 | 2025.9.10 22:52:1
widze, ze duzo czasu minelo, ale jak sie sprawa zakonczyla? :Pytam, bo znajoma miała ostatnio podobne przejscia. czytaj dalej»
-
Brak zwrotu nadpłaty za ogrzewanie przez wynajmującego - roszczenia najemcy
przez: Lukasz1205 | 2025.9.14 11:41:34
Dzień dobry. Poniżej ma pan odpowiedzi co zrobić. Niestety moja wypowiedz jest długa ale mam nadzieję że pomogę. Świetnie pan opisuje sprawę dobrze i ma pan sporo mocnych argumentów. Poniżej (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska po ślubie - żona nie może wymienić paszportu w kraju pochodzenia
przez: Kamil_PG | 2025.9.15 13:58:8
Po zawarciu związku małżeńskiego żona zmieniła nazwisko. Jednak kraj, z którego pochodzi, po ślubie nie zezwala na zmianę. Wobec czego nie może wymienić paszportu na nowy ze zmienionym nazwiskiem. (...) czytaj dalej»
-
Zakup pierwszego mieszkania przez żonę ze wspólnego majątku - obowiązek PCC
przez: EwelinaLukasz | 2025.9.16 11:56:32
Dzień dobry, mam pytanie o obowiązek zapłaty PCC lub jego brak w opisanej poniżej sytuacji. Mój mąż kupił przed ślubem mieszanie, na siebie, w kredycie, który jest spłacony. Biorąc ślub nie (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie pełnomocnictw pracownika po zmianie nazwiska - jak prawidłowo sporządzić
przez: pauliii | 2025.9.17 13:53:29
Pracownik firmy po ślubie zmienił nazwisko. Czy należy odwołać dotychczasowe pełnomocnictwa i udzielić nowe, na nowe nazwisko? Dotychczasowe są ważne, ale w praktyce mogą utrudniać wykonywanie (...) czytaj dalej»
-
Podwazenie podzialu majatku po matce - ukryte informacje
przez: michał | 2025.9.19 19:13:2
mam pytanie moja mama zmarła i przeprowadzili podział majatku tylko adwokat tak zatail i podstawił świadkow ze to było gospodarstwo rolne na ktorym mama nie pracowała i całośc nalezy sie bratu (...) czytaj dalej»
(Zobacz 82 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Alkomat 0,32mg i 0,31mg o 00:30 - co mi za to grozi?
przez: Kentes | 2025.9.19 19:25:16
Witam 20 grudnia ubiegłego roku zatrzymano mnie do kontroli i kazano mi dmuchnąć w alkomat w pierwszym dmuchnięcie malem 032mg a drugi 031mg. Byla godzina 00:30 co mi za to grozi za odpowiedz serdecznie (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania przed upadłością konsumencką - zwrot pieniędzy
przez: AguSSS | 2025.9.19 21:34:59
3 lata temu dostałam jako darowiznę 1/2 mieszkania od rodziców. Przydział był na mamę i z jej środków wkład początkowy, ale otrzymane podczas małżeństwa, więc zaliczone do majątku wspólnego. (...) czytaj dalej»
-
Opinia o Pani Justynie Woźny - prośba o podzielenie się doświadczeniem
przez: avokado | 2025.9.19 21:36:26
Czy moze się ktoś podzielić opinia na temat Pani Justyny Woźny? czytaj dalej»
-
Zaoczny wyrok podwyższający alimenty z 350 na 2000 zł
przez: hugo59 | 2025.9.19 21:37:54
Dzień dobry , dzis otrzymałem pismo z sądu wyrok zaoczny zacznie podwyższenie alimentów z 350 na 2000 tys . Nie zarabiam tyle pieniędzy aby płacić tak duże alimenty . Nie unikam płacenia itp (...) czytaj dalej»
-
Windykacja przez spółdzielnię - procedura przekształcenia bez mieszkańców
przez: Arturo-91 | 2025.9.19 21:38:16
Witam. Szukamy bardzo dobrej pomocy prawnej okolice poznania .Mamy juz po 60l Mieszkamy w domu moich rodziców ponad 30 lat dom ok 100m2 budowany że szlaki i z czego było można było budować +budynek (...) czytaj dalej»
-
Dochód dziecka z umowy zlecenia a prawo do funduszu alimentacyjnego
przez: matrosbum | 2025.9.23 19:27:41
Hej, mam pytanie o fundusz alimentacyjny. Pobieram świadczenie na syna, który ma 16 lat. Teraz podjął pracę na umowę zlecenie. 1. Czy jego zarobki w ogóle są wliczane do dochodu rodziny przy (...) czytaj dalej»
-
Zapis o wyprowadzce na żądanie wynajmującego w umowie najmu okazjonalnego
przez: Atnek | 2025.9.26 23:25:24
Dzień dobry, czy w umowie najmu okazjonalnego podpisanej na kilka lat może być zapis, że "najemcy wyprowadzą się na pisemną prośbę wynajmującego w przeciągu 3. miesięcy od otrzymania pisma (...) czytaj dalej»
-
Mechanik nie oddaje pojazdu buggy po roku i żąda odszkodowania za zwłokę
przez: GrzegorzFigas | 2025.9.27 19:11:50
Witam. Na wstępie chciałem przeprosić za dodanie posta w niewłaściwej kategorii. W czerwcu 2024r oddałem do mechanika(po znajomości) pojazd typu buggy w celu wymiany silnika plus przeróbki (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie na posesji prywatnej do badania alkomatem - czy policja miała prawo
przez: mrdudek | 2025.9.29 15:45:34
proszę informacje zatrzymanie na posesji prywatnej do dmuchania alkomatem. jechałem drogą mijała mnie policja zawróciła za mną i przyjechałą do domu. staneli przed posesją i poprosili mnie o (...) czytaj dalej»