Archiwum Forum Grudzień 09
(7554 tematów na forum)
-
Egzekucja zadłużenia teściowej z pensji zięcia - czy to możliwe?
przez: Iwona | 2008.11.18 14:59:15
Moja teściowa nie ma zwyczaju płacić rachunków, czynszu itp.Co jakiś czas zadłużenie za mieszkanie zostaje umorzone, lecz nie tym razem. Od pażdziernika mąż jest zameldowany na stałe na nasz (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia dla osoby chorej po udarze - jakie opcje wsparcia?
przez: Tomasz | 2008.11.18 15:56:59
Witam, Mój Tata, przepracował około 23 lat i ma obecnie 62 lata. Nie pracował od kliku lat. Jest osobą chorą na cukrzyce i nadciśnienie a przed czterema laty przeżył udar. O jakiego rodzaju świadczenie (...) czytaj dalej»
-
Limit zwierząt w mieszkaniu blokowym - rejestracja
przez: tiklas | 2008.11.18 22:22:4
Mam dwa pytania: Czy parwo reguluje limit zwierząt mogących zamieszkiwać mieszkanie w bloku? Obecnie mam królika, jednego ptaka i właśnie trzy koty, które w tej liczbie mogą jeszcze długo pomieszkać. Słyszałem, (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie należności ze spadku po latach - czy nie za późno na sprawę?
przez: Joanna | 2008.11.19 12:52:7
Kilka razy rozmawiałam z siostrą, żeby oddała część pieniędzy mnie i mamie, lecz takie rozmowy kończyły się wielką awanturą i tekstami typu "gów... wam się należy". Nie zależy mi aż tak (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie domu przepisanego na brata - czy jest szansa na zwrot majątku?
przez: H | 2008.11.19 18:52:55
Witam. Mój Ojciec wraz z moją babką a jego matką przepisali cały dom mojemu Bratu. Dostałem dorzywotnie użytkowanie Czy istnieje szansa na odzyskanie majątku ? Ojciec i babka żyją czytaj dalej»
-
Ile może trwać sprawa alimentacyjna od złożenia pozwu do sądu
przez: xxx | 2008.11.19 21:13:53
błyskawiczna odpowiedz :)))) czytaj dalej»
-
Opłaty za mieszkanie po pożarze podczas remontu
przez: sk0983 | 2008.11.20 11:44:46
Proszę zobaczyć na Portalu Wspólnota Mieszkaniowa www.wspolnotamieszkaniowa.pl Znajdują się tam orzeczenia, ustawy, komentarze, porady prawne, informacje z rynku wspólnot mieszkaniowych. Mogę naprawdę (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie się w trakcie urlopu macierzyńskiego - czy to możliwe?
przez: Patrycja | 2008.11.20 13:19:8
Jestem na urlopie macierzyńskim i mam umowę na czas nieokreślony. Chciałabym złożyć wypowiedzenie i zwolnić się w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego. Czy jest to możliwe? Co wtedy z dalszą (...) czytaj dalej»
-
Termin płatności alimentów - kiedy muszą dotrzeć do odbiorcy?
przez: vanillasky25 | 2008.11.20 17:19:38
Witam .Moje pytanie jest następujące; Teściowej przyznano płacenie alimentow na moje dziecko do 20 dnia kazdego miesiaca ,tesciowa napisała mi ze wysle mi alimenty dzien po ustalonym terminie tj,21 (...) czytaj dalej»
-
Mąż z kochanką zabiera 14-letnią córkę - co robić?
przez: Rodzinne | 2008.11.20 20:31:55
Witam! Pani pozwala przede wszystkim na kontakty córki z ojcem, które bez wątpienia dla córki są potrzebne... Może Pani na początek poprosić męża, aby z córką spotykał się bez obecności (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie matki po śmierci męża - jak pomóc w spłacie kredytów?
przez: kajas | 2008.11.20 21:51:2
Witam. Chodzi o moją mamę. Po śmierci mojego taty(6 lat), przestała radzić sobie z finansami.Jeszcze przed śmiercią brali kredyty na ratowanie mu życia. Kiedy brakowało jej na spłatę rat brała (...) czytaj dalej»
-
Zamiana mieszkania spółdzielczego a podwójne płacenie wkładu i odsetek
przez: LOVISA 1960 | 2008.11.20 23:26:56
Witam Mam pytanie w pierwszy mieszkaniu spółdzielczym mieszkałam 8 lat płacąc kredyt +odsetki oraz czynsz w roku 1989 otrzymałam zamianę mieszkania i spółdzielnia mieszkaniowa zażądała wpłaty (...) czytaj dalej»
-
Wyrzucony mandat za brak biletu - ignorować czy płacić?
przez: TomekGD | 2008.11.21 10:8:4
Witam. Sprawa beznadziejna, ale mam nadzieję, że ktoś udzieli mi porady. Dostałem mandat za brak ważnego biletu w tramwaju. Mogłem go wprawdzie nie przyjmować, bo w momencie kontroli bilet był (...) czytaj dalej»
-
Czy nagrywanie i posiadanie filmów ściągniętych z internetu łamie prawo autorskie?
przez: jan | 2008.11.21 12:5:55
niestety nie kazde maslo jest maslem, ze wzgledu na zawartosxc tluszczu. niektore maja go po prostu za malo a za duzo wody ;). ale nic to, kerrygold to jest pewne maslo z 82% zawartoscia tluszczu. innych (...) czytaj dalej»
-
Remont instalacji wodnej przez spółdzielnię - kto płaci za zniszczoną glazurę?
przez: anika | 2008.11.22 11:45:15
Witam.wspólczuje Wam wszytskim,bo sama użeram się ze spółdzielnią,która przy wymianie wodomierzy urwała mi rurę-a dokładnie zrobił to jej wynajety pracownik. spódzielnia nie dała mi polecenia (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja należności z umowy o dzieło - nieterminowa płatność
przez: marek prawo-cywilne.net | 2008.11.22 19:53:33
zleceniodawca nie odbiera wykonanej usługi co robić? czytaj dalej»
-
Wyrzeczenie się rodziców biologicznych - czy możliwe?
przez: | 2008.11.22 20:8:59
Witaj , dokładnie nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie ,ale skoro zadajesz takie pytanie , widocznie masz ku temu poważne podstawy .Bez względu na to co się wydarzyło , wnioskuję z treści (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja kosztów sądowych przegranych przez wujka - czy spadają na rodzinę?
przez: Darek B | 2008.11.22 22:20:30
Tak wie zaczelo sie od tego ze moj wujek zalozyl sprawe w sadzie (cos na temat wlasnosci , ziemi , podpisu babci itp...) Sprawe przegral i zostawil to ...(tak mi sie wydaje) Po czasie moj Tata dostal (...) czytaj dalej»
-
Rutynowa kontrola - 1,8 promila alkoholu, zabrane prawo
przez: Kowal.. | 2008.11.23 8:51:49
Rutynowa kontrola... miałem 1.8 promila alkoholu. Zabrano mi prawo jazdy. Jakie grożą mi kary ? nie karany, brak punktów. z góry dzięki za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu - jakie kary za pierwsze wykroczenie?
przez: Kowal | 2008.11.23 9:5:52
Rutynowa kontrola... miałem 1.8 promila alkoholu. Zabrano mi prawo jazdy. Jakie grożą mi kary ? nie karany, brak punktów. z góry dzięki za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Nieszczelny kocioł gazowy u właściciela - jak zmusić do wymiany?
przez: reszka21 | 2008.11.23 11:2:10
Witam, problem jest tego typu ze gdy wynająłem domek gospodarczy był w nim stary kocioł tzw smieciuch-jedyne źródło ciepła w okresie zimowym, kocioł był nieszczelny wentylacyjnie-tzn przepuszczał (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja wyroku przeciwko żonie uciekłej do Anglii
przez: Marek | 2008.11.24 11:19:52
Posiadam wyrok sądu polskiego z klauzulą wykonalności wobec mojej byłej żony która przed egzekucją wyroku uciekła do Anglii. Dowiedziałem się że powinienem prosić o pomoc szczególnie takiego (...) czytaj dalej»
-
Budowa na łące - zmiana przeznaczenia gruntu
przez: | 2008.11.24 15:39:34
Dzien dobry. Szukam odpowiedzi na te same pytanie. Jesli juz pani cos wie to moze podzieli się ze mną mój mail : sylwiag7@o2.pl czytaj dalej»
-
Unikanie podatku od sprzedaży przez kolejne zakupy nieruchomości
przez: Marko | 2008.11.24 21:58:45
Możesz tak kupować i sprzedawać w nieskończoność. Nie łamiesz przepisów.Byle byś tylko wydawała całą kwotę ze sprzedaży na kupno nowej nieruchomości. czytaj dalej»
-
Podwyżka alimentów przy płaceniu renty - czy sąd uwzględni inne obciążenia?
przez: arcon | 2008.11.25 9:42:38
płace alimenty. teraz była żona wnosi o podwyżkę. i teraz jest taka sytuacja --- płace tez rentę pewnej osobie w sporej kwocie tak ze zostają mi z pensji grosze. czy sąd może podnieść alimenty?? (...) czytaj dalej»
-
Zamiana grzywny na areszt - czy można płacić w ratach?
przez: piotrksl31 | 2008.11.25 14:31:9
Mam pytanie miałem do zapłacenia grzywne 2500zł,nie zapłaciłem bo nie mam z czego,komornjik umorzył to postepowanie.Dostałem teraz wezwanie ze sądu że mam się stawić z dowodem wpłaty bo jak (...) czytaj dalej»
-
Kasacja wyroku za wypadek ze skutkiem śmiertelnym
przez: łuka2512 | 2008.11.26 9:11:23
Witam. Byłem oskarzony o spowodowanie wypadku ze skutkiem smiertelnym. W kwietniu zostałem skazany przez sad rejonowy na 4 lata pozbawienia wolnosci. Po odsiadce 9 miesiecy w areszcie poddałem sie dobrowolnie. (...) czytaj dalej»
-
przez: łuka2512 | 2008.11.26 9:15:54
prosze o kontakt czytaj dalej»
-
Renta po zmarłym mężu - warunki przyznania dla wdowy
przez: OLKA | 2008.11.26 10:24:12
Sytuacja wygląda nastepująco.. w 2007 roku zmarł mąż mojej znajomej. Otrzymywał On rentę "okresową" ( co 3 lata miał przedłużaną na kolejny 3 letni okres). Ten 3-letni okres kończy się w (...) czytaj dalej»
-
Licytacja spadku za długi firmy - jak zabezpieczyć mieszkanie rodziny?
przez: przemo | 2008.11.26 23:59:51
wiatm, prowadzac firme narobilem dlugow, na chwile obecna spadek po ojcu tj. dom w 1/4 moj bedzie licytowany, co sie stanie z mama i bracmi ktorzy sa wspolspadkobiercami? w jaki sposob odbywa sie w ogole (...) czytaj dalej»
-
Urlop po dziesięciu latach pracy z zaliczeniem studiów
przez: Tomasz | 2008.11.27 11:31:52
19,5 dnia zaokraglone do 20 dni czytaj dalej»
-
Groźby śmierci przez komunikator GG - jak ukarać sprawczynię
przez: madzia | 2008.11.27 19:48:37
Jeśli zgłosisz to na policję napewno ją namierzą i zatrzymają. Ostatnio nawet mówili w radiu że zatrzymali dziewczynę która groziła swojej koleżance na gg ,że ją pobije. czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniedzy od komornika za alimenty
przez: micha alimenty.pl | 2008.11.28 8:25:40
hymmmmm.. alimenty były płacone przez zus... a potem ojciec dwu krotnie spłacał to samo.... czytaj dalej»
-
Chcę być ojcem ale ona nie zgłosi ojcostwa
przez: meegi | 2008.11.28 13:53:16
Posłuchaj, składasz wniosek do sadu jak sie dziecko urodzi o ustalenie ojcostwa. A jeszcze mozesz od urodzenia dziecka wysyłać matce pieniadze przekazem pocztowym na utrzymanie malca. Trzymaj wszystkie (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna - wznowienie po przerwie na studia
przez: less | 2008.11.28 14:8:30
zdecydowanie tak. jezeli twoj okres nie przedluzy sie..bo jak ukonczysz 25 latek to rente ci zabiora. czytaj dalej»
-
Zmiana sumy ubezpieczenia w pozwie przeciwko PZU - jak poprawić błąd?
przez: Dawid Jaworski | 2008.11.28 19:56:39
Witam. Założyłem sprawę w sądzie, termin rozprawy ustalony na 9 grudnia. Chodzi o wypłatę słynnej już polisy PZU. Sumę ubezpieczenia którą później urealniam policzyłem procentem prostym (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzeczeniem winy - matka pracująca z kochankiem
przez: Rodzinne | 2008.11.28 21:56:51
Droga Pani! Jeżeli Pani jeszcze nie dostała odpisu pozwu z sądu, to proszę na nią czekać, jeżeli Pani podejrzewa, jeżeli Pani ma wątpliwości to może zawsze Pani udać się do Sądu Okręgowego (...) czytaj dalej»
-
Niestabilny psychicznie syn - jak go zabezpieczyć?
przez: agula | 2008.11.29 2:2:15
Witaj , taką osobę jak piszesz można ubezwłasnowolnić częściowo lub w całości , a czyniąc taki jrok musiałbyś się opiekować taką osobą , tyle ,że ta osoba nie mogłaby podejmować ważnych (...) czytaj dalej»
-
Czy można wymeldować syna pracującego w transporcie?
przez: | 2008.11.29 2:9:15
Nie , nie można .Gdybyś przebywał poza domem więcej niż 3 miesiące to wtedy tak.Ale Twoim dokumentem jest to ,że masz kartę pracy kierowcy(gdzie i kiedy wyjeżdżałeś i kiedy wracałeś)Powodzenia (...) czytaj dalej»
-
Sprowadzenie auta z Niemiec - wymagania graniczne
przez: Jimodg | 2008.11.29 13:53:18
Witam wszystkich. Przyglądam sie tej rozmowie i mam pytanie. Jezeli kupie autko (iralndia) na chodzie i nim przyjade do kraju... i okaze sie ze nie oplaca mi sie go sprzedac w calosci tylko na części, (...) czytaj dalej»
-
Sprowadzanie samochodów z Irlandii - formalności celne i podatkowe
przez: jimodg | 2008.11.29 18:2:23
Witam wszystkich. mam pytanie. Jezeli kupie autko (iralndia) na chodzie i nim przyjade do kraju... i okaze sie ze nie oplaca mi sie go sprzedac w calosci tylko na części, to musze go wyrejestrowac (...) czytaj dalej»
-
Dodatek stażowy - co się wlicza oprócz świadectw pracy?
przez: kika | 2008.11.30 10:40:57
Co wlicza się do dodatku stażowego oprócz świadectw pracy z innych miejsc ? wiem ze zawodówka i wojsko ,dzienne studia. A studia zaoczne zaoczne ? szkoła średnia ? przykład - pracownik (...) czytaj dalej»
-
Mandat za brak świateł i pasy - jak udowodnić nieprawdziwe oskarżenia?
przez: Michał | 2008.11.30 13:47:37
Witam i proszę o poradę. Zatrzymała mnie ostatnio policja za brak świateł mijania. Co prawda w chwili zatrzymania światła były załączone bo kierowca jadący z naprzeciwka dał mi znać że światła (...) czytaj dalej»
-
Kupno samochodu z wadami ukrytymi - unieważnienie umowy po rejestracji
przez: ak | 2008.11.30 17:22:26
wlasnie przez takich palantow jak ty kazdy handlarz zyje bezkarnie czytaj dalej»
-
Ustanowienie spółdzielczego prawa do lokalu - wymagane formalności
przez: Sławek | 2008.11.30 18:43:17
Dzień Dobry! Otrzymaliśmy w spadku razem z wujkiem mieszkanie lokatorskie, a dokładnie po 50% wkładu. Zgodnie z prawem musieliśmy zdecydować kto będzie sie ubiegał o ustanowienie spółdzielczego (...) czytaj dalej»
-
Czy umowa najmu została przedłużona przez milczące zachowanie stron?
przez: Monia prawo-cywilne.net | 2008.12.1 15:32:24
czy ktos mi pomoze? jak napisac prosbe o przedłuzenie umowy? czytaj dalej»
-
Praca w kinie w dni świąteczne - czy pracodawca może nakazać?
przez: Sun_Tzu | 2008.12.1 17:12:42
Sprawa dotyczy kina Helios. Czy takie kino może być otwarte we wszystkie święta? Bo dowiedziałem się ,że będę musiał pracować we wszystkie święta oprócz Bożego Narodzenia. czytaj dalej»
-
Wymaganie oświadczenia o dochodach za talony świąteczne
przez: lenka | 2008.12.1 19:55:59
narusza czy nie??? ja jestem sama zbulwersowana taka sytuacją w pracy mojego męża.Po co wszystkim w biurze wiedziec jakie mamy dochody?? czytaj dalej»
-
Pobicie kolegi przy wyroku w zawieszeniu - co grozi?
przez: Hary666-17 | 2008.12.1 23:52:21
6 Miesięcy temu zostałem oskarzony o paserstwo, przyznałem sie do tego i dostałem 10 miesięcy w zawieszeni na 3 lata... A pod koniec sierpnia pobiłem kolkege i dał sprawe do sądu i 4 grudnia będzie (...) czytaj dalej»
-
Zamknięcie firmy przeniesionej przez urząd - jak uniknąć składek ZUS?
przez: Gosia | 2008.12.2 12:15:21
Dzwa lata temu zrezygnowałam z działalności , między czasie przeprowadzałam sie do innego miasta i moja firma została przez urzędy przeniesiona o czym dowiedziałam sie dużo później , w nowej (...) czytaj dalej»