Archiwum Forum Luty 2005
(118 tematów na forum)
-
przez: braun-w | 2005.2.1 16:52:34
z mieszkania prywatnego? Dodam, że wszystkie sprzęty są stare, "najnowszy" to mały telewizorek, kupiony 3 lata temu... Czy może zająć auto, które jest kupione w kredycie bankowym, jeszcze (...) czytaj dalej»
-
przez: artsza | 2005.2.1 22:45:1
Zapomnialem napisac, ze kurator zebral opinie dotyczaca mojej kobiety i wypadla ona negatywnie(mieszkala na wiosce z mezem i tesciowa i przeprowadzila sie do ojca) ojciec rowieniz dostal negatywna opinie (...) czytaj dalej»
-
przez: Husar | 2005.2.2 10:44:12
Jestem studentem jednej z wyższych polskich uczelni. Mieszkałem w mieszkaniu znajdującym się w akademiku z trzema współ lokatorami. Jeden z nich po ostrej sprzeczce i wymianie zdań z nami udał (...) czytaj dalej»
-
przez: Husar | 2005.2.2 10:49:21
Jestem studentem jednej z wyższych polskich uczelni. Mieszkałem w mieszkaniu znajdującym się w akademiku z trzema współ lokatorami. Jeden z nich po ostrej sprzeczce i wymianie zdań z nami udał (...) czytaj dalej»
-
obrót materiałem siewnym (kwalifikowanym)
przez: odre | 2005.2.2 12:47:27
Witam serdecznie i pozdrawiam :) Z góry przepraszam jeśli zwracam się o pomoc do niewłaściwych osób ale spróbowac zawsze warto. Od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem związanym z (...) czytaj dalej»
-
dowód ze świadków - potrzebne materiały
przez: tomcik90210 | 2005.2.2 14:2:54
Witam potrzebuje materiałów na temat "dowód ze świadka". Jeśli macie jakieś materiały na ten temat to będe bardzo wdzięczny za ich nadesłanie. tomcik90210@interia.pl czytaj dalej»
-
przez: westbam | 2005.2.3 17:33:52
jesli jestes tam zameldowana przynajmniej 6 lat to musza ci dac to mieszkanie. czytaj dalej»
-
KUPUJĄC MIESZKANIE NA PRZETARGU ZAPŁACIŁEM ZA METRY KTÓRYCH NIE MA
przez: grzegorz64 | 2005.2.3 23:16:33
Zakup był w 1998r na przetargu w spółdzielni mieszkaniowej. Moje podejrzenie o mniejszy metraż spółdzielnia potwierdziła przemierzeniem mieszkania. Lecz co do zwrotu nadpłaty poinformowano mnie, (...) czytaj dalej»
-
przez: mangoosta | 2005.2.3 23:24:15
Witam, Pomóżcie Forumowicze!!! Jeśli ktoś posiada albo może podesłać link komentarza do art. 747 Kodeksu Postępowania Cywilnego to proszę o pomoc. Pytam o to, gdyż oprócz samych "suchych" (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje prawne, gdy PKP z powodu strajku nie wywiązuje się z umowy
przez: MiM | 2005.2.3 23:57:30
No cóż - może być z tym problem :-( Jeśli chodzi o umowę przewozu, to przewoźnik będący profesjonalistą generalnie odpowiada na zasadzie ryzyka za niewykonanie lub niewłaściwe wykonanie umowy (...) czytaj dalej»
-
przez: sioolyoo | 2005.2.4 9:3:10
Mam pytanie ! Gdzie mam sie zglosic ,co mam zrobic aby dostac pozwolenie na uprawe konopii wloknistych ! Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam . czytaj dalej»
-
przez: kingusia0 | 2005.2.4 10:42:49
Czy w przypadku gdy pracujaca jest sobota i niedziela można odebrac dni wolne (przyslugujace za prace w sobote i niedziele) w dni poprzedzajace prace??? Czy te dni powinny byc odebrane po przpracowanym (...) czytaj dalej»
-
Nota obciążeniowa z gazownictwa
przez: Ewa1975 | 2005.2.4 11:16:32
Co zrobić jeśli otrzymałam notę obciążeniową z gazownictwa i jej nie uznaję. Nota dotyczy (według nich) nielegalnego poboru gazu (tzn plomby były nienaruszon ani nie było ominięcią licznika (...) czytaj dalej»
-
Czy pracownik który dostał 3 - miesięczne wypowiedzenie z pracy może ubiegać ...
przez: kingusia0 | 2005.2.4 13:34:54
Czy pracownik który dostał 3 - miesięczne wypowiedzenie z pracy może ubiegać się u swojego pracodawcy o zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy na okres 1 miesiąca???Czy w związku z nieświadczeniem (...) czytaj dalej»
-
przez: aamm | 2005.2.6 15:57:22
Witam ! Za dwa tygodnie mam sprawe rozwodową zmężem . Mamy 3 letnego syna .Nie mieliśmy kontaktów ze sobą przez ponad pół roku aż do sylwestra kiedy to spotkaliśmy się i ....nie można chyba (...) czytaj dalej»
-
Darowizna wyższa od schedy spadkowej
przez: iwa | 2005.2.6 18:11:17
należy dodać darowiznę do wartości spadku co daje 620.000 następnie podzielić przez liczbę spadkobierców(wg ich udziałów) co daje 310.000 i to jest wysokość schedy jaką każy powinien otrzymać (...) czytaj dalej»
-
przez: gadula | 2005.2.6 18:26:43
pracóje w zakładzie państwowym 22l zatrudnionych jest obecnie ok. 350 os. wcześniej jednak pomagałem rodzicom w gospodarstwie od 1976 - 1983 gospodarstwo to liczy sobie 1h2a czy moge dopisać sobie (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr | 2005.2.7 10:34:9
Ode mnie Urzad Skarbowy żąda teraz zwrotu pełnej kwoty VAT-u naliczonego, którą otrzymałem w lipcu 2001 roku , rozliczjąc zakup tzw. kratki dla mojej firmy. Obecnie firmę likwiduję ( po zawale) (...) czytaj dalej»
-
pozew do sądu pracy o wynagrodzenie
przez: Marcin | 2005.2.7 11:51:40
Chodzi zapewne o sąd pracy dla Pragi Pólnoc, który miejsci sie przy Al. Solidarnosci czytaj dalej»
-
Prośba o pomoc, mam do spłacenia dług a sprawa jest w kancelari adwokackiej i co
przez: marecki007 | 2005.2.7 14:28:2
Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Mam do spłacenia dług pewnej firmie zobowiązanie spłacałem przez pewien okres ale od 6 m-cy nic nie wpłaciłem (brak kasy). Dostałem informacje sms od jakiegoś (...) czytaj dalej»
-
Mam dług do spłacenia, chce spłacić ale nie chcę żadnych rozpraw
przez: marecki007 | 2005.2.7 15:4:39
sądowych. Jestem zadłużony w pewnej firmie. Dług spłacałem ale przez 6 m-cy zaprzestałem spłat, (brak pieniędzy) teraz dostałem sms od firmy windykacyjnej że sprawa jes w sądzie. Ja nie dostałem (...) czytaj dalej»
-
Problem z wyegzekwowaniem kaucji za mieszkanie !!
przez: kumek | 2005.2.7 18:39:3
Witam! Mam nastepujacy problem: wynajmuje mieszkanie, wplacilem za nie kaucje na wypadek zniszczen (1400pln). Co miesiac place wlascicielce 900pln + wszystkie oplaty (czynsz, woda, gaz prad telefon itd). (...) czytaj dalej»
-
W jakim wymiarze przysługuje urlop???
przez: asia | 2005.2.7 21:57:44
połowa tego urlopu czytaj dalej»
-
O co sąd pyta na sprawie alimentacyjnej???????
przez: lalluniia | 2005.2.7 22:55:6
Mam takie pytanie! Za nie cały miesiąc mam sprawę o alimenty. Podałam swojego ojca o alimenty i nie wiem o co sad będzie pytał. Mój ojciec znalazł sobie kochankę w wieku 22 lat gdzie on ma 42. (...) czytaj dalej»
-
przez: tnorbil | 2005.2.7 22:58:49
niedopuszczalna jest taka praca przez pracowników zatrudnionych na umowę o pracę czytaj dalej»
-
Egzekucja długu firmowego z majątku firmowego współmałżonka
przez: eid | 2005.2.7 23:24:16
Witam, oto problem: mąż prowadził działalność gospodarczą i zaciągnął w imieniu firmy dług u innego przedsiębiorcy, spłacił tylko część -reszta stała się przedmiotem egzekucji komorniczej (...) czytaj dalej»
-
rozliczenie roczne z US. - PIT
przez: odre | 2005.2.8 8:59:44
Jestem rencistką , pobierajacą świadczenie w formie renty z KRUS. Chce rozliczyć się z mężem w rozliczeniu rocznym PIT tylko, ze mąż prowadzi gospdarstwo rolne w związku z czym nie musi rozliczać (...) czytaj dalej»
-
przez: qeb | 2005.2.8 9:57:23
Witam. Kto ma prawo sprawdzac, czy dana osoba jest karana? pozd Piotr czytaj dalej»
-
przez: hunter | 2005.2.8 11:5:30
witam mam pewne pytanie sprzedałem ostatnio pamięc ram przez allegro która przed wysłaniem sprawdzałem u siebie w komputerze czy działa i działała bez zarzutów, takze sprawdzałem ją na 2 innych (...) czytaj dalej»
-
W nawiązaniu do sprawy, ktora przedstawilem na forum, a która dotyczy
przez: mcich1 | 2005.2.8 11:40:33
wprowadzenia mnie w blad przy przyznawaniu podwyzki, mam jeszcze jedno male pytanie. Czy sprawa ta sie dezaktualizuje??? Oczywiste jest, ze poki nie znajde nowego zajecia nie moge wchodzic w spor z obecnym (...) czytaj dalej»
-
Urlop zdrowotny a prawa emerytalne
przez: 111zzz | 2005.2.8 11:50:51
Z art73.ust.2 należy wnioskować, iż takiego urlopu można udzielić wyłącznie osobie przed odejściem na emeryturę. czytaj dalej»
-
APELACJA w procesie karnym a brak pełnomocnika - BARDZO PILNE!!!
przez: Tygrys01 | 2005.2.8 11:57:26
Na marginesie; nie zapominaj, że sąd jest niezawisły co w praktyce oznacza dowolne widzimiswię niezależnie od obowiązującego prawa i stanu faktycznego. Interpretacja sądu bywa przewrotna. Znam (...) czytaj dalej»
-
działalność gospodarcza a rozdzielność majątkowa....
przez: Żona | 2005.2.8 16:45:33
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) (...) czytaj dalej»
-
działalność gospodarcza męża a odpowiedzialność żony...?
przez: Żona | 2005.2.8 16:48:9
mój mąż prowadzi działalność gospodarcza jako osoba fizyczna. Od pewnego czasu mamy rozdzielność majątkową. Przeprowadziłam ją z obawy o mieszkanie (które jest teraz moje, a firma męża) (...) czytaj dalej»
-
termin płatności to 30 dni??? czy nadal to obowiązuje???
przez: rafal1973 | 2005.2.9 10:57:22
Pojawiają się sprzeczne informacje dotyczące ustawowo obowiązującego 30 dniowego terminu płatności. Mianowicie część moich kontrahentów twierdzi, że mogą mi udzielić np. 90 dniowego terminu (...) czytaj dalej»
-
przez: ***** | 2005.2.9 11:24:27
Jakie sa podstawy prawne jesli chodzi o dziedziczenie mieszkania wlasnosciowego po rodzicach, rodziece zapisali je na jedno dziecko czy inne dzieci maja prawo do czesci tego mieszkania??? czytaj dalej»
-
przez: zaba | 2005.2.9 11:39:31
Mam ponad 25 lat i odrabiałam staż. U nas na stażabsolwencki miały szansę osoby do 27, jeśli skończyły studia wyższe. Warunkiem było pozostawanie absolwentem nie dłużej jak rok. czytaj dalej»
-
SPADEK PO ŚMERCI SIOSTRY BABCI - kto spłaca zaciągnięte kredyty ??????
przez: phenix26 | 2005.2.9 11:45:10
Umarła siostra mojej babci, miała zaciągnięte kredyty jej syn zrzekł się spadku - kto w takim przypadku spłaca kredyty (bez żyrantów) proszę o odpowiedź - sebastianssz@interia.pl Dzięki czytaj dalej»
-
Czy świadek musi zeznawać przed sądem?
przez: fukos perawnikos | 2005.2.9 12:17:34
e prawnik pierdzielisz farmnazony stawic sie musisz ale nie musisz mówić... czytaj dalej»
-
przez: mmagda45 | 2005.2.9 15:0:11
Jak najlepiej zatrudnic emeryta zeby placic tylko składke zdrowotną i na jakich zasadach czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o niekaralności1
przez: sylwia7876 | 2005.2.9 18:44:11
Tylko ty możesz złozyć i tylko ty odebrać. Nie musisz odbierać osobiście, sąd przesyła również pocztą, lecz trwa to dłużej. jesli nie byłes karany, gdy zjawisz się po niego osobiście przeważnie (...) czytaj dalej»
-
przez: granulla | 2005.2.10 18:36:33
bardzo proszę o poradę,co jest kożystniejsze dla mnie/[jestem osoba ubogą] brat chce oddać mi aulto czy spożądzić umowę kupna,czy darowizny, za poradę dzięki czytaj dalej»
-
kupno czy darowizna -proszę o radę
przez: granulla | 2005.2.10 21:9:18
brat chce oddać mi samochód, jestem osobą ubogą,proszę o radę co jest dla mnie korzystniejsze,umowa kupna , czy darowizny za każdą podpowiedz dzięki czytaj dalej»
-
prosze odpowiedzcie na moje pytanie zadane wczesniej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przez: lareina | 2005.2.10 22:25:3
czekam czytaj dalej»
-
nieterminowe opacenie skadek ZUS
przez: elka26 | 2005.2.10 23:40:33
Witam, dzis powinnam dokonac opaty skladek ZUS 10.02,ale...niestety nie udalo sie.Wpata zostanie dokonana jutro11.02, czy bede placic jakies odsetki za zwloke? jesli tak to w jakiej wysokosci?i jak mam (...) czytaj dalej»
-
dopłata do funduszu remontowego
przez: 31081963 | 2005.2.11 10:13:14
W czerwcu 2004 r. wykupiłam mieszkanie komunalne i przystąpiłam do wspólnoty mieszkaniowej. Zawsze regularnie uiszczam wszystkie opłaty- poprzednio naliczane przez ADM, obecnie przez Wspólnotę. (...) czytaj dalej»
-
przez: BBB | 2005.2.11 10:46:29
TAK. W ZWIĄZKU Z TYM MUSISZ ZŁOŻYĆ ZEZNAIE WSPÓLNE ALE NIE MOŻESZ ZŁOŻYĆ PODPISU ZA MAŁŻONKA I ZGODNIE Z SUGESTIAMI MF NIE WPISUJ DANYCH ADRESOWYCH ZMARŁEGO. czytaj dalej»
-
przez: CyberKid | 2005.2.11 20:5:26
Jestes podejrzanym to maja prawo Ci sciagnac odciski i Cie sfotografowac, przeciez to moze pomoc w sprawie, tj, to sa dowody Twojej winy i niewinnosci tak jak alibi etc. a podejrzenie policja wysuwa z (...) czytaj dalej»
-
okradziono mieszkanie w którym wynajmuję pokój
przez: pawel_jw23 | 2005.2.12 12:20:25
Witam. Wyanajmuję pokój przy starszej Pani. Ostatnio jest fala przestępstw polegających na tym że ktoś pokazuje starszej osobie obrus, pościel czy jaką kolwiek inną szmatę i stara się jej to (...) czytaj dalej»
-
przez: michalb | 2005.2.12 13:43:5
Czy umowa taka jest wazna jesli wynajmujacy nie zglosil tego faktu w spoldzielnie ? czy moge w jakis sposob rozwiazac umowe przed uplywem jednego roku pomimo zawartego w niej punktu o podtrzymaniu umowy (...) czytaj dalej»