Archiwum Forum Marzec 2007
(86 tematów na forum)
-
Alimenty na dorosłą żonę przy oczekiwaniu dziecka
przez: znikaj | 2007.3.1 16:56:33
I jak masz zamiar utrzymac siebie i maleństwo skoro bankrutujesz? czytaj dalej»
-
Wcześniejsza emerytura - prawa nabyte przed reformą emerytalną
przez: elkamelka | 2007.3.1 16:59:50
Do takiej emerytury trzeba nabyć prawo do końca 2007,co nie znaczy,że należy składać o nią wniosek do końca tego roku.Inną sprawą jest sposób wyliczania emerytury-do końca 2008 obowiązuje (...) czytaj dalej»
-
Bezosobowy fundusz płac - wyjaśnienie wypłaty i przeznaczenia środków
przez: cholek | 2007.3.1 17:31:2
Witam. Chcialbym się dowiedzieć coś na temat bezosobowego funduszu płac, gdyż spotkałem się z nim poraz pierwszy i nie bardzo wiem co to jest. Chodzi o to, że jestem związany z pewną firmą pośredniczącą (...) czytaj dalej»
-
Bezosobowy fundusz płac - wyjaśnienie wypłaty i przeznaczenia środków
przez: cholek | 2007.3.1 17:50:57
Witam. Chciałbym się dowiedzieć coś na temat bezosobowego funduszu płac, gdyż spotkałem się z nim poraz pierwszy i nie bardzo wiem co to jest. Chodzi o to, że jestem związany z pewną firmą (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie nauczycielki na forum - paragraf 212 kodeksu karnego
przez: wierzbik | 2007.3.1 17:57:39
Witam Ostatni na pewnym forum napisalem odnosnie mojej bylej nauczycielki nastepujace zdanie ,, najgorsza na swiecie nie ma co mowic ,, po uplywie roku otrzymalem list polecony od mojej wychowawczyni , (...) czytaj dalej»
-
Ugoda ze spółdzielnią po eksmisji - umowa najmu na rok, co dalej?
przez: mar | 2007.3.1 22:10:56
Czy można się dowiedzieć jak sprawa się zakończyła? czytaj dalej»
-
Alimenty na pełnoletniego uczącego się w liceum dla dorosłych
przez: chris172 | 2007.3.2 14:0:42
dziki za informacji. Zlozylem wniosek do sadu i z checia podziele sie z wami rezultatem. Mam nadzieje ze pozytywnym dla mnie, a i dla syna bo moze to go czegos nauczy. Krzysiek czytaj dalej»
-
Nowa ustawa spadkowa - zwolnienie z podatku przy starych postępowaniach
przez: 2250 | 2007.3.2 19:0:33
Dziekuję bardzo za iformację czytaj dalej»
-
Rozwód po latach za granicą - dokumenty i procedura dla Polaków
przez: Magneto | 2007.3.3 6:52:2
Dzięki wielkie za odpowiedz.Własnie wróciłem z PL i wynająłem sobie adwokata co by nie było żadnych niespodzianek.Wiem ze na 1 rozpraiw musze byc osobiscie jesli beda kolejne to juz pani mecenas (...) czytaj dalej»
-
Różnica między wspólnym mieszkaniem a wspólnym gospodarstwem domowym
przez: phuedi | 2007.3.3 11:7:26
Jaka jest różnica pomiędzy wspólnym mieszkaniem a wspólnym gospodarstwem domowym ?? Jeśli ktoś dysponuje wyrokami SN, bardzo proszę o informacje !! czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez matkę z powodu konfliktu - prawa pełnoletniej córki
przez: balbinka1001 | 2007.3.3 15:53:2
mam 21 lat i od listopada ubieglego roku nie mieszkam pod adresem stalego zameldowania .Mama przebywala za granica i w udieglym roku przyjechala razem z jakims facetem konkubentem. Ten czlowiek sklocil (...) czytaj dalej»
-
Jubilat za 35 lat pracy podczas przechodzenia na rentę
przez: wiltshire | 2007.3.4 12:18:38
Witam! Mam takie małe pytanko dla znawców. Od 5 miesięcy jestem na L4, ciężko choruje i staram się o rentę. Za 2 miesiące ide na komisje lekarską, więc prawdopodobnie od czerwca bede już rencistą. (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko z poprzedniego związku przy kolejnym dziecku
przez: niesamotna | 2007.3.4 15:9:11
czy Ty czytałas to, co napisałaś? czytaj dalej»
-
Niebezpieczne warunki mieszkaniowe - odpowiedzialność właściciela kamienicy
przez: anita | 2007.3.4 19:52:22
Do nadzoru budowlanego nie ma sensu sie zwracać. Mam podobną sytuację w której mieszkanie nie spełnia warunków technicznych jakie sa obowiazujace dla budynków mieszkalnych - zimno,mokro i teraz (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza podczas zwolnienia lekarskiego z pracy
przez: Libra17 | 2007.3.4 23:59:36
Witam serdecznie, mam pytanie. Jestem zatrudniona w jednej z firm na caly etat, oprocz tego prowadze dzialalnosc gospodarcza i sama oplacam wymagane ubezpieczenie zdrowotne. W najblizszym czasie ide do (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pożyczki bez umowy od nieuczciwego kolegi
przez: Egzi | 2007.3.5 14:15:45
Umowa ustna jest również w świetle prawa zobowiązująca.Ostatecznie możesz złożyć sprawę do sądu.Dobrze jakbyś miała jakiś świadków na to.Nawet głupi sms od niego,który może udowodnić (...) czytaj dalej»
-
Umieszczenie logo stacji TV na stronie internetowej - prawo autorskie
przez: wirsan | 2007.3.5 17:50:35
Jeżeli ich logo będzie prowadziło do ich stron to jest to dozwolone i jeszcze powinni za to zapłacić. Co innego jeżeli czyjeś logo uzyte zostaje do przekierowania na inne strony nie związane z (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd matki za granicę a pozostawienie dziecka pod opieką
przez: duke-wellington | 2007.3.6 6:16:2
Byly konkubent i zarazem ojciec dziecka przebywa z zamiarem stalego pobytu za granica,a matka ( byla konkubentka ) che wyjechac za granice i zostawic dziecko pod opieka osoby trzeciej lub swojej matki? (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie kredytu po 5 latach niespłacania - czy możliwe
przez: ania3261 | 2007.3.6 19:18:11
kredytobiorca otrzymal kredyt w 2002 roku w kwietniu ten kredyt nie zostal splacony z powodu krytycznej sytuacji materialnej do dzisiaj . czy istnieje mozliwosc albo szansa umorzenia kredytu takiej osobie (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie własnościowe - odpowiedzialność syna za długi ojca
przez: Anna | 2007.3.6 19:44:54
Mam identyczny problem, moze jednak ktos pomoze ? czytaj dalej»
-
Rozliczenie alimentów w zeznaniu podatkowym studenta
przez: balbinka1001 | 2007.3.6 20:10:33
ja mam ten sam problem matka i ojciec placa na mnie alimenta i niewiem czy musze sie z tego rozliczycz czy nie jak sie cos dowiesz to napisz do mnie balbinka1001@o2,ol czytaj dalej»
-
Wspólnota mieszkaniowa na działkach z różnymi prawami do gruntu
przez: tata41 | 2007.3.7 14:34:7
Problem polega na tym, że jest to klatka budynku niepodzielna, pod którą są dwa rodzaje własności. Połowa klatki położona jest na gruncie w użytkowaniu wieczystym pozostała część na własności. (...) czytaj dalej»
-
Cofnięty licznik w samochodzie - anulowanie umowy kupna-sprzedaży
przez: ********@*2.** | 2007.3.7 16:46:28
pewnie ze mozesz rządac zwrotu kasy za autko. Moj ojciec sprzedawal kiedys fiata brave i umowa ladnie spisana, wszelkie informacje ze kupujacy zna stan techniczny, i te wszystkie bla bla bla i koles drugiego (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu z lat 90. - firma windykacyjna po dekadzie
przez: ankaa | 2007.3.8 11:6:5
tak - z intrum - a o co chodzi? czytaj dalej»
-
Ochrona mieszkania przed długami ojca - separacja majątkowa
przez: ola | 2007.3.8 13:39:43
cóż mama powinna wrócić do ojca ojciec zrobić porządek z dziećmi mieszkanie taka sobie rzecz ... oddać dla MARKOTu czytaj dalej»
-
Obliczanie wynagrodzenia za czas choroby w lutym 2007
przez: tequila98 | 2007.3.8 16:12:25
Witam Mam duży problem z prawidłowym obliczeniem wynagrodzenia za czas choroby, oraz wynagrodzenia brutto za czas przepracowany w miesiącu lutym 2007. Analizowałam rózne przykłady obliczania wynagrodzenia (...) czytaj dalej»
-
Wgląd w dokumenty ubezpieczyciela przy szkodzie AC
przez: Becket | 2007.3.8 21:24:55
Pogadaj z agentem prowadzącym- co masz zrobić, odwołuj się, składaj zażalenia- ale wszystko uzgadniaj najpierw ze swoim agentem. czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka po pozbawieniu ojca praw rodzicielskich
przez: izaiz | 2007.3.9 10:55:28
Skoro ojciec pozbawiony jest praw rodzicielskich nie bedziesz miala z tym problemow. Wszystko zalatwia sie w USC. mUSISZ TYLKO DO WNIOSKU DOŁĄCZYC WYROK POZBAWIAJĄCY OJCA PRAW. czytaj dalej»
-
Spadek mieszkania spółdzielczego - wykluczenie z członkostwa po rozwodzie
przez: R7J2 | 2007.3.9 11:50:23
Toś się brachu wpakował. Miałeś zawartą umowę o ustanowieniu spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego? Nie piszesz o tym, ale zakładam, że miałeś. Zostałeś wykluczony? To (...) czytaj dalej»
-
Koszty wylesienia 8 arów pod zabudowę letniskową
przez: schalker84 | 2007.3.9 12:2:28
Witam, z jakimi kosztami w praktyce nalezy sie liczyc przy wylesieniu działki o pow. 8 arów pod zabudowe letniskową. Wiem z Nadleśnictwa iz ogolny koszt podawany jest dopiero po złożeniu wszelkich (...) czytaj dalej»
-
Kredyt na 30 tysięcy przy umowie na czas określony
przez: Hannaaaaa | 2007.3.9 12:6:15
Z mężem chcieliśmy umozyć wszystkie kredyty jednym kredytem na kwote 30000zł ale mamy problem... żaden bank niezgadza się ze wzg. na to iz mąż ma umowe o prace na czas okreslony (6miesi.). Pracodawca (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowa opłata za ciepłą wodę w spółdzielni mieszkaniowej
przez: R7J2 | 2007.3.9 13:38:1
To jest tzw.opłata stała. Jeżeli regulamin to przewiduje, to można tak rozliczać. Koszt wytworzenia c.w.u. jest horendalnie wysoki i średnio wynosi grubo ponad 20 zł za 1 m3. Można rozbić te koszty (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania spółdzielczego na dziecko - zgoda współmałżonka
przez: R7J2 | 2007.3.9 13:39:52
Najprościej to zrobić u notariusza ;-) czytaj dalej»
-
Ogrodzenie zgodnie z mapą geodezyjną - pas drogowy
przez: Tolek4747 | 2007.3.9 21:11:26
Czy mogę postawić ogrodzenie z godnie z mapą geodezyjną. która jest podstawą do wpisu do księgi wieczystej? Czy muszę zostawić pas drogowy, ponieważ zamierzony pas drogowy nadal jest moją własnością (...) czytaj dalej»
-
Atak pitbulla i odgryzienie palca - postępowanie prawne
przez: patt | 2007.3.11 2:27:15
Witam, doszlo do powaznego wypadku. Otoz moja matke zaatakowal pitbull i odgryzl palec. W tej chwili jest po operacji i w trakcie leczenie. Dzis zostalo zlozone zawiadomienie na posterunku policji. Nie (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie wykonania kary więzienia po ślubie
przez: malybizon | 2007.3.11 13:14:19
prosze o odpowiedz,moja dziewczyna rozpoczela odbywanie kary 3,5 roku wiezienia,czy ma prawo wziasc slub ze mna .i na jakich zasadach, czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie jako ukryta umowa o pracę - miesięczne przedłużanie
przez: mover | 2007.3.11 15:31:32
Jakie rzeczy musza byc zawarte w umowie zlecenie aby mozna bylo ja uznac za Umowe o prace?? Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego (...) czytaj dalej»
-
Wspólnota mieszkaniowa - podwyżka składek vs lokatorzy mieszkaniowi
przez: aanija | 2007.3.11 16:55:18
tak ale jeśli jesteśmy w mniejszości wobec prowadzących działalność gospodarczą to na jak możemy ich zmusić do ustalenia zróżnicowanych stawek? przecież oni nie będą głosować za zwiększeniem (...) czytaj dalej»
-
Kupno kradzionego samochodu 4 lata temu - czy można zachować własność?
przez: Sylwia | 2007.3.11 21:41:55
Na mocy art 169 par.2 jest pani wlascicielem samochodu jesli oczywiscie dziala pani w debrej wierze kupujac samochod i upłynęly trzy lata od nabycie samochodu. czytaj dalej»
-
Rejestracja działalności gospodarczej dla strony WWW i systemu mikropłatności
przez: Jola | 2007.3.12 11:39:25
Nie znam się na tym za bardzo ale działalność gospodarcza wiąże się z płaceniem podatku np. ryczałtu. A co w sytuacji jeżeli nikt na stronie internetowej nie zechce skorzystać z usługi i tym (...) czytaj dalej»
-
Agresywny ojciec na spotkaniu z dzieckiem wzywa policję
przez: link | 2007.3.12 15:19:2
mala ja nie wiem jak tam bylo. Mam tez widzenia z dzieckiem i to ja jestem wyzywany przez matke, to ja nie jestem wpuszczany. To mi odmawiaja wizyt, to na mnie pluja przy dziecku, to ja wzywam Policje (...) czytaj dalej»
-
PIT-37 - zasiłek dla bezrobotnych jako wynagrodzenie czy inne źródło?
przez: Olafasola | 2007.3.13 12:50:50
witam, mialam ten sam problem ,ale juz wszystko jasne, zasilek to pozycja nr. 5 , czyli inne zrodla niewymienione itd.. Na Pit 11, ktory otrzymala Pani z urzedu w pozycji przychod powinien byc numer i (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długów z działalności gospodarczej po 3 latach
przez: jacko111 | 2007.3.13 15:5:13
Moj ojciec kilka lat temu prowadzil dzialanosc (2000) po rezygnacji zostal z dlugami (niemalymi)dla co niektorych firm,wyjechal za granice i tyle go bylo,do chaty przychodzily pisma nigdy ich nie odbieralem,z (...) czytaj dalej»
-
Spadł bojler ze ściany po zamianie mieszkań - odpowiedzialność
przez: dolcia | 2007.3.13 16:5:43
Witam Mam problem i może któś będzie mógł mi doradzić jak się zachować i co zrobić. Dwa tygodnie temu zamieniliśmy się z inną rodziną mieszkaniami - przy dopełnieniu wszystkich formalnośc (...) czytaj dalej»
-
Niezgłoszenie małżeństwa za granicą w Polsce - konsekwencje
przez: mmmfff | 2007.3.13 18:3:38
Mam pytanie ,mieszkam od 18 lat w innym kraju w ktorym zawarlem zwiazek malzenski. Nie zglosilem tego w Polsce a bedac przy okazji w kraju wymienilem stary dowod na nowy podajac we wniosku stan cywilny (...) czytaj dalej»
-
Remont łazienki w mieszkaniu spółdzielczym - zgodna spółdzielni na zmiany
przez: kasia_rzepka | 2007.3.13 18:11:32
Witam. A dlaczego nie moze pan zrobić remontu? jaki powód podała spółzielnia?Proponuje zażyczyć sobie wglądu do regulaminu napraw i remontów obowiązujących w spółdzileni. Tam powinien Pan (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna studenta a dochody z dorabiania - podatek
przez: ksiezyc | 2007.3.13 19:56:14
Chcialbym sie dowiedziec co mam robic a wiec jestem studentem od czasu do czasu sobie dorobilem do tego otrzymuje po ojcu rente rodzinna. I sprawa wyglada tak iż renta rodzinna jak nie pracowalem byla (...) czytaj dalej»
-
Zmiana regulaminu wynagradzania podczas zwolnienia i macierzyńskiego
przez: exit110 | 2007.3.14 12:43:52
Posiadam umowę na czas niokreślony.Zaczynajac zwolnienie lekarskie (byłam w ciąży) w lipcu 2006 została mi wyliczone srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 msc. Do tej pory moje wynagr. wyglądało (...) czytaj dalej»
-
Odliczenia na cele kultu religijnego w PIT 2006
przez: Robert_F | 2007.3.14 20:47:37
Czy odliczenia na cele kultu religijnego w 2006 pozostały? Czy mając dowód wpłaty mogę dokonać odliczenia? Gdzie należy to wykazać w PIT? Jaka jest maksymalna kwota odliczenia? czytaj dalej»
-
Działka budowlana bez drogi - czy można dostać pozwolenie na budowę?
przez: seab | 2007.3.15 8:42:35
mam podobnie. mozesz to zalatwic w prosty sposob o ile ktoras dzialka obok ma dostep do drogi. musisz dogadac sie z wlascicielem tej dzialki aby zrobil wpis w swojej i twojej ksiedze wieczystej o SLUZEBNOSC (...) czytaj dalej»