Archiwum Forum Grudzień 2008
(81 tematów na forum)
-
Przedłużenie umowy zawartej na czas określony
przez: Monia prawo-cywilne.net | 2008.12.1 15:32:24
czy ktos mi pomoze? jak napisac prosbe o przedłuzenie umowy? czytaj dalej»
-
przez: lenka | 2008.12.1 19:55:59
narusza czy nie??? ja jestem sama zbulwersowana taka sytuacją w pracy mojego męża.Po co wszystkim w biurze wiedziec jakie mamy dochody?? czytaj dalej»
-
Sprawa sądowa o pobicie, a miałem juz zawiasy...
przez: Hary666-17 | 2008.12.1 23:52:21
6 Miesięcy temu zostałem oskarzony o paserstwo, przyznałem sie do tego i dostałem 10 miesięcy w zawieszeni na 3 lata... A pod koniec sierpnia pobiłem kolkege i dał sprawe do sądu i 4 grudnia będzie (...) czytaj dalej»
-
przez: snikers | 2008.12.3 12:50:10
"czy po wyroku minie odpowiedni czas i bede mógł juz uzyskać zaświadczenie o niekaralności, Pyta(...)" tez bede wdzieczny za odpowiedz na w/w pytanie dziekuje pozdrawiam(...)" czytaj dalej»
-
przez: Witek prawo-cywilne.net | 2008.12.3 19:52:7
Witam. Moj ojciec wpadł w pułapkę finansową tzw. brał jeden kredyt aby spłacić drugi. Teraz nie ma jak go spłacić lecz wysłał pisma do bankow że jest niewypłacalny. Nie podawał fałszywych (...) czytaj dalej»
-
wymiana okien???? skutk???2 tygodnie na wymiane!!!????????
przez: szukaj w | 2008.12.3 22:1:56
W przypadku wspólnot mieszkaniowych poszczególne lokale są własnością poszczególnych lokatorów. Właścicielowi wolno czynić ze swoją rzeczą wszystko, co nie jest zabronione przez ustawy, zasady (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska spolszczonego na niemieckie
przez: Jacke | 2008.12.4 19:51:49
Witam! Mam problem z moim nazwiskiem na terenie polski. Mam 17 lat i uczęszczam do klasy maturalnej, mam podwójne obywatelstwo (polsko-niemieckie). Chcąc wyjechać do Niemiec na studia będę miał (...) czytaj dalej»
-
przez: mikki | 2008.12.4 21:4:6
Witam, proszę o poradę ! jestem po pierwszej rozprawie rozwodowej... i przydzielono mi ,, wywiad środowiskowy kuratora " KTO TO JEST? DLACZEGO? I PO CO? czytaj dalej»
-
czy kobiety to jeszcze kobiety
przez: maciek alimenty.pl | 2008.12.5 0:30:10
właśnie założyłem sprawę żonie[jeszcze]i teściowej . okazało sie że syn był bity przez te dwie kobiety mam nadzieje że w rozmowie z psychologiem wszystko opowie czytaj dalej»
-
przez: lex | 2008.12.5 15:53:24
jeśli chcesz kogoś legalnie nagrać, to musisz go o tym poinformować. w przeciwnym wypadku to ty będziesz miał kłopoty. zapoznaj się z prawem. czytaj dalej»
-
przez: dyzio | 2008.12.5 22:26:57
Moja mama przejeła gospodarstwo rolne "umową przekazamia własności gospodarstwa rolnego" 1978-wrzesień od swoich rodziców za emeryture w umowie wymienione są wszystkie działki w całości nie (...) czytaj dalej»
-
urlop podczas wypowiedzenia na poszukiwanie pracy
przez: zizi | 2008.12.6 21:41:39
Dni na poszukiwanie pracy to zupełnie co innego niż urlop wypoczynkowy. czytaj dalej»
-
jak wymeldowac matke z mojego mieszkania
przez: Aneta | 2008.12.7 19:28:54
Skoro matka nie mieszka to powinna sama sie wymeldowac ale z mojego doswiadczenia wiem ze to nie zawsze jest mozliwe:/ i to nikogo nie interesuje czy to jest mile nie miec adresu czy niemile... teraz weszły (...) czytaj dalej»
-
przez: desperado | 2008.12.7 23:57:13
Mam też problem z sąsiadami,puszczają głośno muzykę i nie pilnują swoich dzieci które to jeżdżą na deskorolce po mieszkaniu, a mieszkają nade mną. Pismo do spółdzielni nie wiele załatwi, (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka, Paszport dla dziecka bez zgody ojca.Ojciec za GRANICĄ
przez: Iwona | 2008.12.8 9:8:41
ja jestem juz po sprawie o zmiane nazwiska mojego syna. ojciec dziecka nie wyrazal zgody ale wzielam adwokata i pomogl mi sprawe wygrac. dziecko ma teraz moje nazwisko. czytaj dalej»
-
obywatelstwo dla dziecka matki ktora wyszla zamaz za niemca
przez: | 2008.12.8 16:11:54
dostanie czytaj dalej»
-
przez: krasnoludek77 | 2008.12.8 17:28:52
Witam, mam pytanie, wynajmuję mieszkanie w kamienicy na czas nieokreślony, właściciel kamienicy ma zamiar z jednego mieszkania zrobić bar (piwiarnia). Moje pytanie brzmi czy właścicel potrzebuje (...) czytaj dalej»
-
Chcę przystąpiś do pzretargu nieruchomości wystawionego przez GS,, Samopomoc Chłopska\" POMOCY!!!
przez: Gracjana | 2008.12.8 19:9:14
Czy ten przetarg należy do pisemnego? Co znaczy ograniczony i nieograniczony? czytaj dalej»
-
mam 14 lat i czy mogę wystąpić o pozbawienie praw ojca
przez: Kurator | 2008.12.8 21:48:14
Nie, nie możesz dopiero jak skończysz 18 lat bedziesz mogła o tym decydować. Teraz tylko twoja mama moze to zgłośic do prokuratury czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.9 18:32:19
Mieszkania dla nauczycieli przysługłują wg KN nauczycielon pracującym na wsi lub w miastach do 5 tys mieszkańców ale to jest w zasadzie tylko pomoc w znalezieniu lokalu do wynajmu bo za takie mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
przez: Ania | 2008.12.9 19:16:37
Uczelnia nie bedzie Cie zglaszala do ubezpieczen spolcznych i ubezpieczenia zdrowotnego, poniewaz nie masz w niej zadnego tytulu ubezpieczenia czytaj np. nie jestes jej pracownikiem. nikt nie bedzie za (...) czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.9 21:55:16
musisz niestety odważyć się na sprzeciw wobec prokuratora. W zażaleniu na decyzje zadaj retoryczne pytanie o podstawę prawną takiego stanowiska, które de facto wynika z układów lub lenistwa prokuratury. (...) czytaj dalej»
-
przez: Kasia | 2008.12.9 22:9:59
mój partner rozwodził sie przez ponad 2 lata po kilkunastu sprawach sąd prawnie orzekł o separacji prosze niech ktos mi udzieli informacji co teraz jaki jest czas separacji i kiedy mozna złozyc dokument (...) czytaj dalej»
-
przez: eljurek | 2008.12.10 7:20:8
C.D. (dalsza częśc pytania )---Czy tarczka tachografu stanowi pełną ewidencje czasu pracy???? czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.10 10:27:7
ma do tego prawo w okresie 3 lat od otwarcia testamentu, więc możesz spać spokojnie czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.10 14:13:25
Powiem Ci jedno ja tez przegralem do iczego nie zmusisz jezeli ktos jej namieszal w glowie nic juz nie zrobisz ja tez jestem w bardzo podobnym szambie poprostu staralem sie jak moglem dalem jej wszystko (...) czytaj dalej»
-
zmiana imienia i nazwiska a obywatelstwo obce
przez: lubov | 2008.12.10 14:16:13
jestem obywatelką rosji, od osiemnastu lat mieszkam w polsce (karta stałego pobytu). chciałabym urzędowo zmienić moje dane na te, których używam od trzech lat (polskobrzmiące imię i nazwisko (...) czytaj dalej»
-
podzial majatku po 7 latach od rozwodu
przez: **@ | 2008.12.10 22:10:56
Witam Mam takie pytanie jak to wygląda po 7 latach od rozwodu? Moj maz ma nie zlatwiona sprawe podzialu majatku jego byla zona nie chiala tego przy rozwodzie. Pozniejsze proby polubownego zalatwienia (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec ma prawo przychodzić do dziecka kiedy tylko ma na to ochotę, bez mojej zgody
przez: Monika M | 2008.12.11 13:0:28
witam Mam 1.5 roczne dziecko, niedawno rozstałam się z mężem. On się wyprowadził, ale dziecko zostało przy mnie. Ustaliliśmy sposób widywania się męża z dzieckiem, ale on go nie przestrzega. (...) czytaj dalej»
-
przez: Misia | 2008.12.11 13:10:4
Mam ten sam problem :( czytaj dalej»
-
renta rodzinna a staż absolwencki
przez: alicja | 2008.12.11 22:25:50
Bardzo proszę, podaj w jakim akcie prawnym jest uregulowany fakt, iż renta nie może przekraczac połowy średniej krajowej. Bardzo mi zależy na stażu, ale panie z UP twierdzą, że w moim przypadku (...) czytaj dalej»
-
przez: kasia | 2008.12.12 8:18:20
dzieckiem. Aktualnie jestem studentką,która utrzymuje się z renty po rodzicach, nie stać mnie na prawnika... Natomiast babcia zobowiązała mi się pożyczyć pieniązki. Nie chcę jednak wydawać (...) czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.12 17:59:41
nim dwójkę chłopców. Sędzina zadawała mi mnóstwo pytań. MIała do mnie pretensje że ja nie pracuję. Ale musze opiekowac sie dziecmi. A on jak się okazuje od 13 lat wcale nie pracuje. Jego żona (...) czytaj dalej»
-
Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne a PIT
przez: Gaguła | 2008.12.14 15:40:53
Pracuję wyłącznie w oparciu o umowy o dzieło. Opłacam DOBROWOLNE UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE w NFZ. Czy składki płacone w ramach tego ubezpieczenia mogę odpisać od podatku w rocznym rozliczeniu PIT. (...) czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.14 21:59:51
Cześć, w ostatni piątek dostałem pozew o rozwód. Żona wnosi o rozwód bez orzekania o winie. Jako uzasadnienie żona napisała, ze na początku małżeństwa dochodziło między nami do drobnych (...) czytaj dalej»
-
przez: Anna | 2008.12.15 18:9:48
Witam serdecznie!!!Ponieważ chcę waszej porady muszę napisac, praktycnzie wszystko od poczatku. Obecnie mam 42 lata mam dwójke dzieci syna i corke z pierwszego małżeństwa i dwie córeczkie z drugiego. (...) czytaj dalej»
-
Czy jest to naruszenie prywatności?
przez: Ewa. | 2008.12.15 21:53:41
Witam. Nazywam się Ewa, bardzo prosze o bardzą szybką odpowiedź na to pytanie. Moja teściowa, posiada działke o powierzchni 3arów, obok mojej posiadłości. Komornik, poprzez długi zajoł jej działke(3ary). (...) czytaj dalej»
-
przez: | 2008.12.16 14:22:1
A ja mam sąsiada, który jest zameldowany sam a non stop mieszka u niego rodzina. Mamy wspólny wodomierz i gazomierz na cały budynek. Opłaty ponosimy więc wspólnie z pozostałymi sąsiadami za tych (...) czytaj dalej»
-
sprawdzonyu dwokat w ketrzynie lub okolicach
przez: bbb | 2008.12.16 18:16:26
znam świetną p.adwokat z Olsztyna .jest to p.Joanna Kucharzewska -dosyć droga ,ale warto.prowadziła moją sprawę rozwodową .polecam czytaj dalej»
-
prosze o porade-mieszkanie komunalne
przez: anonim | 2008.12.17 9:27:57
Proponuje zgłosić się do administracji i zapytac o szczegóły. Nie jest tak do końca jesli mama nie mieszka. Jak by nie było Pan pozostał w lokalu. czytaj dalej»
-
Rodzice alkoholicy a opieka nad dziećmi
przez: john | 2008.12.17 9:30:51
Witam, mam taką sytuację rodzinną, że mieszkająca 50km ode mnie ciotka i jej mąż są alkoholikami. Są rodzicami 8 i 11 letnich dzieci. W domu jest tragedia cały czas są pijani i nie dbają w (...) czytaj dalej»
-
przez: Guaranes | 2008.12.17 13:56:37
Policja postawiła mi zarzut z art.224kk,czy mogę na wniosek złożyć wyjaśnienia(zeznania) do innej prokuratury w innej miejscowości w celu bardziej obiektywnej analizy sytuacji??? czytaj dalej»
-
Urlop na żądanie a umowa na czas określony.
przez: des | 2008.12.17 14:3:13
Prawo do urlopu 20 dni czy 26 otrzymuje się po przepracowaniu pełnego roku w tym 4 dni na żądanie. Przy umowie na 3 miesiące, bedziesz miec prawo do dwóch dni po przepracowaniu całego miesiąca. (...) czytaj dalej»
-
przez: slonce alimenty.pl | 2008.12.17 16:30:19
bardzo bym chciala sie stobo skontaktowac pysiek 30 jestesmy w tej samej sytuaci a dokladnie ja juz po to juz 7 lat jak niewidze synka ale czekam a tym kto mi odebral prawa do dziecka obiecuje kwiaty (...) czytaj dalej»
-
przez: Tamarylisa | 2008.12.17 20:58:37
Nie powiadamiaj, mam podobne odczucia ze powinnam, ale to niczemu nie służy. Tez z mezem nie rozmawiam, wnioslam pozew, wynajelam adwokata... czytaj dalej»
-
renta rodzinna a studia zaoczne
przez: Nika | 2008.12.17 21:3:33
A co jeśli studiując zaocznie podejmę pracę?Czy wtedy również przysługuje mi prawo do renty rodzinnej? czytaj dalej»
-
ZWOLNIENIE Z PRACY NA URLOPIE WYCHOWAWCZYM?
przez: monia prawo-pracy.net | 2008.12.17 22:36:40
nie może czytaj dalej»
-
przez: Paulina | 2008.12.18 11:19:29
hmmm - trudno powiedzieć o jakiś ogólnych testach bo to Każdy Sąd Okręgowy sam ustala zasady przyjęcia na aplikację - ja akurat jestem na aplikacji i miałam test i ustne pytania, ale rok wczesniej (...) czytaj dalej»
-
Bardzo proszę o pomoc - TBS, a rozwód
przez: Iwona | 2008.12.18 16:27:20
Witam Pani Agnieszko przeczytałam Pani post na forum. Zaczynam dopiero drogę przez mękę i podział mieszkania TBS. Czy Pani sprawa już się skończyła?Jaki był efekt!Proszę o omoc, gdyż na (...) czytaj dalej»
-
przez: Zbych152 | 2008.12.18 21:36:57
OGRODZENIE POSESJI Nie ma specjalnych wymogów odnośnie odległości budowanego ogrodzenia od strony drogi. Ogrodzenie takie powinno być natomiast wzniesione w granicach istniejącej działki budowlanej, (...) czytaj dalej»