Archiwum Forum Luty 2009
(127 tematów na forum)
-
Praca bez umowy przez 3 miesiące - odzyskanie ostatniej wypłaty
przez: Alexandra | 2009.2.22 15:25:21
Witam, mam podobny problem i z tego co się dowiedziałam , to można wejść na sprawę sądową by odzyskać zaległe wynagrodzenie. W przypadku, kiedy pracodawca nie zgłasza pracownika to może podlegać (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie czasowe w miejscu pracy - czy obowiązkowe
przez: anna | 2009.2.22 15:57:21
Nie musisz mieć zameldowania w tej miejscowości co pracujesz. Teraz funkcjonuje takie pojęcie jak " adres zameldowania" i " adres zamieszkania".Więc dla ciebie adresem zamieszkania w tej chwili (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż grafiki stworzonej w programie na licencji GNU GPL
przez: aspartam1 | 2009.2.22 16:38:26
Witam Czy mogę sprzedać firmie grafikę stworzoną za pomocą ściągniętego za darmo z internetu programu Inkscape który jest na licencji GNU GPL i który wykożystuje bibliotekę graficzną GTK+ (...) czytaj dalej»
-
Nauczyciel z wyrokiem w zawieszeniu - czy szkoła może żądać zaświadczenia
przez: ewa | 2009.2.22 18:37:27
karta nauczyciela mowi o tym,ja takze jestem pozbawiona zawodu nauczyciela.Przepracowałam ponad 25 lat i jeden bład pozbawil mnie pracy.Czekam na wygasnięcie wyroku i wyczyszczenie z moich akt. czytaj dalej»
-
Linia zabudowy - czy liczy się budynek spoza obszaru?
przez: Beyka | 2009.2.22 21:56:19
Czy w ustaleniu linii zabudowy bierze się budynek znajdujący się na działce sąsiedniej ale nie leżący w terenie analizowanym.Definicja linii zabudowy mówi że to linia wyznaczona przez istniejący (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na byłą małżonkę po rozwodzie - obowiązek płacenia
przez: Rafał | 2009.2.22 23:27:19
W 1992r. zostały zasądzone alimenty na rzecz małzonki (w wyroku nie są wspomniane dzieci). W 1998 roku otrzymałem rozwód bez orzekania o winie i bez orzekania o alimentach. Dzieci uzyskały pełnoletnośc (...) czytaj dalej»
-
Rozwod z chora psychicznie zona
przez: rozpruwacz | 2009.2.23 0:35:18
Witam. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Dzis jestem juz po rozwodzie, czekam tylko na prawomocnosc wyroku, mam nadzieje, ze nie bedzie apelacji. Nie udalo jej sie wywalczyc ani zlotowki, jednak sprawa (...) czytaj dalej»
-
Spłata zadłużenia w TBS - czy trzeba płacić odsetki od przejętego długu
przez: ewka | 2009.2.23 13:29:23
Chcę się dowiedzieć czy spłacając za kogoś zadłużenie w TBS muszę spłacić również odsetki?Oczywiście mieszkanie to otrzymałam po spłacie zadłużenia ale podobno muszę jeszcze spłacić (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego - utrata bonifikaty przy sprzedaży
przez: Tenska | 2009.2.23 15:24:52
Witam, Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu poniżej opisanych wątpliwości. Mieszkam z rodzicami. Moi rodzice są najemcami lokalu komunalnego o dużej powierzchni. Planujemy się rozdzielić tak, (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zeznań świadka w procesie matki z mężem - czy można wyjść
przez: waldemar | 2009.2.23 19:21:22
a czy jest na to jakis paragraf albo ustawa? czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie w KRUS jako domownik - jakie korzyści?
przez: | 2009.2.24 8:49:24
Witam! Jestem absolwentem studiów magisterskich. Ojciec poprosił, żebym pomógł mu w gospodarstwie przez pewien czas. Dodam że mieszkam w tym gospodarstwie i już wcześniej w miarę możliwości mu (...) czytaj dalej»
-
Ocena pracownika - prawo do znajomości kryteriów oceniania
przez: yaya | 2009.2.24 13:22:54
Witam Od niedawna w mojej firmie szefostwo wprowadziło tzw 'ocenę pracy'. Jest ona publikowana w formie tabeli, na podstawie zapisków pracowników typu: ja dzis robiłem to i to przez 2 godziny. (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie pelnoletnego dziecka przez rodzicow
przez: | 2009.2.24 14:1:0
mam ten sam problem i tez niewiem co robic czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów od pracującego na czarno
przez: MadameButterfly | 2009.2.24 14:56:39
aby odebrać prawo jazdy ? jakimi środkami dysponuję aby zmusić go do płacenia i odzyskania pieniędzy ? pozdrawiam ps mój eks ma już wyrok za znęcanie się nad rodziną czytaj dalej»
-
Alimenty od żony pracującej za granicą na czarno
przez: emila | 2009.2.24 19:22:8
Wyjechałam za granicę żeby zarobic na leczenie dla męża,nestety w tym czasie znalazł sobie"zastępczynie"i teraz domoga się odemnie alimentów .dodam,że wysyłam pieniązki dla niego i dzieci na (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie pełnoletniego dziecka przez rodziców sprzedających mieszkanie
przez: ania | 2009.2.24 19:45:50
mam pełnoletnia córkę i w żaden sposób nie mogę namówić ani zmusić jej do pracy i nauki, jest 3ci rok w I LO i nie może jej skończyć. Nie jestem w stanie jej utrzymywać próbowałam wyrzucić (...) czytaj dalej»
-
Ryczałt samochodowy i kilometrówka - obecne przepisy
przez: kredka prawo-pracy.net | 2009.2.25 11:41:38
WITAM. CZY MAM OBOWIĄZEK ZWROTU KOSZTÓW PONIESIONYCH PRZEZ PRACOWNIKÓW - BILLETY ZA PRZEJAZD PŁATNĄ AUTOSTRADĄ- , KTÓRZY BYLI W PODRÓŻY SŁUŻBOWEJ (SWOIM SAMOCHODEM) I DOSTARCZYLI MI KILOMETRÓWKĘ? czytaj dalej»
-
Kwalifikacje instruktora karate w przedszkolu - kto sprawuje nadzór
przez: teresa | 2009.2.25 16:23:42
Każdy odpowiedzialny dtrektor sprawdza kfalifikacje takich osób czytaj dalej»
-
Jak odzyskać dług od klienta który nie chce podpisać faktury?
przez: ziont21 | 2009.2.26 11:20:21
Jest tylko jedno wyjście,jak jesteś bez pracy to nie dasz rady,ale jest takie które możesz.Ja też jestem w takiej sytuacji i nie mam pracy a ciągle ponaglenia mnie doprowadzaja do szału. Już (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów po roku - dziecko lat studia
przez: magda | 2009.2.26 13:8:47
dostaje alimenty od 6 roku życia, skończyłam teraz dzienne studia, mam 22 lata i podjęłam naukę zaocznie na studiach magisterskich i czy mogę nadal otrzymywać alimenty do 25 roku życia ? czytaj dalej»
-
Portal internetowy z danymi osobowymi - obowiązek zgłaszania bazy danych
przez: Czytelnik | 2009.2.26 17:18:11
Witam. Chciałbym sie dowiedzieć czy jeśli ktoś prowadzi portal internetowy na którym logują sie osoby podając swoje dane to czy zarządzający musi tę bazę gdzieś zgłaszać??? czytaj dalej»
-
Student ubiegający się o alimenty od ojca - procedura sądowa
przez: Tomasz | 2009.2.26 23:30:47
Dzień dobry, jestem 21 letnim studentem studiów dziennych. Mój ojciec dotąd łożył na mnie pieniądze do czasu, aż nie dopadł go kryzys gospodarczy, jest aktualnie w poszukiwaniu pracy. Wnioskuję (...) czytaj dalej»
-
Problem z naliczeniem emerytury - brak roku 2008 w ZUS
przez: Kasia | 2009.2.27 10:58:2
Prośba o poradę: W styczniu 2008 złożyłam wniosek do ZUS, iż z końcem roku , czyli 31.12.2008 przechodzę na emeryturę-we wniosku zaznaczyłam iż w dalszym ciągu pracuję(czyli do 31.12.2008). (...) czytaj dalej»
-
Wstrzymanie premii przez pracodawcę - czy można się domagać wypłaty
przez: WXS | 2009.2.27 20:26:4
Witam! Mam następujący problem, gdy zatrudniałem się do pracy zostały mi przedstawione warunki otrzymywania comiesięcznej premii, nie zostały jednak uwzględnione w regulaminie pracy ani umowie. (...) czytaj dalej»
-
Umowa na czas określony bez możliwości wypowiedzenia
przez: dana | 2009.2.27 21:7:19
Nie można nie wypłacić wynagrodzenia za przepracowany czas. Umowę można rozwiązać, oprócz porozumienia stron, bez wypowiedzenia np z winy pracodawcy (opóźnione wypłaty, brak szkoleń BHP (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji i rozliczenie opłat po wynajmie mieszkania
przez: Lee | 2009.2.28 14:14:47
Przez rok wynajmowaliśmy mieszkanie i regulowaliśmy opłaty zgodnie z umową. Pół roku temu umowa się skończyła, wyprowadziliśmy się a do dziś nie odzyskaliśmy kaucji za mieszkanie ani właściciel (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność dzieci za długi rodziców - ochrona przed komornikiem
przez: załamana | 2009.2.28 21:10:2
Mam problem. Mieszkam z rodzicami, którzy mają długi. Trwa to już dość długo - nie chcę wdawać się w szczegóły, ponieważ sama na dobrą sprawę nie wiem ile w sumie tego jest. Wiem jedno - (...) czytaj dalej»