Archiwum Forum Marzec 2011
(363 tematów na forum)
-
Ujawnienie dokumentów z zakończonego postępowania karnego
przez: mgregorm | 2011.3.23 17:3:54
Była małżonka zgłosiła popelnienie przeze mnie przestępstwa. Ona popełniła takie samo więc także złożyłem kontrę.Zakonczyło się w obydwu przypadkach na warunkowym umorzeniem postępowania (...) czytaj dalej»
-
alimenty na dzieci ktore są z matka zagranicą
przez: baranek1509 | 2011.3.23 22:21:42
mam jeszcze jedno pytanie czy grozi jakas kara mojej byłej zonie za wywiezienie dzieci zagranice bez mojej zgody dodam ze jej matka procuje w urzedzie miasta i dlatego z łatwoscia wyrobiła im paszporty (...) czytaj dalej»
-
przez: ewa.grzybek-filinska-szczerba | 2011.3.23 22:47:56
[cytat] Mam spojrzenie na tę sprawę z drugiej strony. Wiem ile kosztuje utrzymanie i wychowanie dziecka. Kwota 800 zł/dziecko nie jest wcale wygórowana! Zapewniam Pana. W moim przypadku ojciec dziecka (...) czytaj dalej»
-
przez: krysia35 | 2011.3.24 10:23:12
Witam! Jestem po rozwodzie. Związałam się z mężczyzną, który ma podobne doświadczenia do moich. Mi nie dane było mieć dzieci, natomiast on ma córkę w wieku 15 lat, która mieszka z nami. Bardzo (...) czytaj dalej»
-
przez: agusiaprop | 2011.3.24 10:26:59
witam!!! Mam na imię Agata potrzebuje waszej pomocy a raczej mój brat jej potrzebuje.Jest po rozwodzie tydzień temu zmarła jego byla zona mają 2 dzieci najstarsze ma 4 latka a młodsze 3.Zaznaczam (...) czytaj dalej»
-
Prawo do opieki nad dzieckiem dla ojca, pomóżcie
przez: agusiaprop | 2011.3.24 10:35:14
Witam!!! proponuje abyś skontaktował się z fundacją działajacą na rzecz pomocy ojcom mojemu bratu bardzo pomagają.Powodzenia. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.24 10:38:9
Jaki był najlepszy OFE, okaże się po kilkudziesięciu latach przy przechodzeniu na emeryturę. Historyczne wyniki nie dają żadnej gwarancji osiągnięcia podobnych w przyszłości. czytaj dalej»
-
rezygnacja z własnej działalności, a konsekwencje prawne
przez: AgnieszkaMuzyk | 2011.3.24 12:53:24
o ile mi wiadomo to powinno być w warunkach współpracy, a zamknięcie działalnosći to poprostu powiesz ksiegtowej ze zamykasz, ona doprowadzi ci książkę, wysle deklaracje, powie jakie druki musisz (...) czytaj dalej»
-
przez: wawrzyniec7 | 2011.3.24 12:58:54
witam, mam 6 letniego syna mieszka on z matką, ale chciałby mieszkać ze mną, kiedy może się to stać? Matka nie opiekuje się nim źle, więc szans w sądzie na odebranie dziecka matce nie mam. Pytanie (...) czytaj dalej»
-
przez: wera8 | 2011.3.24 13:8:41
witam, czy aby przekazać pełnomocnictwo adwokatowi należy złożyć jakieś pismo, umowa ?? czytaj dalej»
-
mąż zabiera wszystkie pieniądze
przez: dagna3 | 2011.3.24 13:43:35
witam, czy mąż ma prawo wybierać z konta wszystkie pieniądze jakie dostaje z wypłaty i na życie dawać mi tylko tak mało że ledwo wystarcza?? Zaczął tak robić odkąd dostał podwyżkę. Twierdzi (...) czytaj dalej»
-
przez: umiła97 | 2011.3.24 14:8:27
witam, wynikła pewna sytuacja i chciała bym się dowiedzieć jak z prawnego punku widzenia wyglądają \"sprawy\" miedzy osobami z rodziny? Chłopak jest jakby moim kuzynem nasze babcie są siostrami, (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zatrzymania za nie płacenie alimentów
przez: dagobert7 | 2011.3.24 14:21:22
witam, pracuję za granicą ale dowiedziałem się ostatnio że u mnie w domu w Polsce była policja z nakazem zatrzymania za nie płacenie alimentów. Co mam teraz zrobić aby wjechać do kraju i bezpiecznie (...) czytaj dalej»
-
psychopata-Jak sie uwolnic,?!pomóżcie
przez: jolkasz | 2011.3.24 14:28:53
Wiem co piszesz, sama zyje z psychopata i wiem ze odejszie od niego jest prawie nie mozliwe,wypraowadziąm sie od niego i co z tego przychodził do nowego miejsca zamieszkania , albo grzecznie w odwiedziny (...) czytaj dalej»
-
podział majątku a pełnoletnie dziecko
przez: dajsa98 | 2011.3.24 15:8:59
witam, czy podczas podziału majątku rodziców będą brane pod uwagę wkłady dzieci?? jeżeli z bratem wyremontowaliśmy sobie część domu, to musimy się dogadać z rodzicami?? czy sąd zwróci na (...) czytaj dalej»
-
umowa przedwstępna, zwrot zadatku po zalaniu
przez: damian80 | 2011.3.24 15:35:19
witam, zawarłem umowę przedwstępna na zakup mieszkania w kamienicy, wpłaciłem zadatek. Mieszkanie uległo zalaniu i chce odstąpić od umowy i zwrot całej zaliczki, czy właściciel ma jakieś podstawy (...) czytaj dalej»
-
przez: fakir9000 | 2011.3.24 15:59:23
to z faktycznego miejsca pobytu wynika obowiązek i prawo do meldunku(rejestracji stałego pobytu) a nie odwrotnie, czyli jeżeli brat nie przebywa na stałe nie może być zameldowany. czytaj dalej»
-
badania okresowe a dzień wolny
przez: ricardo_tm | 2011.3.24 17:1:4
dziękuje za porade czytaj dalej»
-
przez: Malgorzata1122 | 2011.3.25 9:19:28
Oczywiście, tylko musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie z prośbą o ustanowienie pełnomocnika. Uargumentować, iż nie jest Pani w stanie ponieść kosztów pomocy pełnomocnika z wyboru, (...) czytaj dalej»
-
Wypłata będące skutkiem wykonanej pracy po zamknięciu działalności na terenie Niemiec
przez: mrozowskim | 2011.3.25 9:35:2
Nie jestem fachowcem od podatków, wiec proszę nie polegać na tym w 100%, ale ewentualnym rozwiązaniem może być wystawienie faktury z datą, kiedy jeszcze Pani prowadziła działalność z odroczonym (...) czytaj dalej»
-
jak udowodnić zaniżanie dochodów przez ojca - alimenty ??
przez: mrozowskim | 2011.3.25 9:49:24
Może Pani spróbować załatwić to przez urząd skarbowy zawiadamiając, że ojciec dziecka uzyskuje przychody z nieujawnionych źródeł. Urząd prześwietli dokładnie jego wydatki i porówna z deklarowanymi (...) czytaj dalej»
-
jak postawić dom na działce rolnej
przez: góral34 | 2011.3.25 12:8:28
Witam Rodzice przepisali mi działkę rolną. Chciałbym wybudować dom. Czy jest jakaś możliwość, aby mógł ten dom powstać na tej działce? Dzięki za odpowiedź. czytaj dalej»
-
kandydat na sołtysa z wyrokiem karnym
przez: żonkil33 | 2011.3.25 12:28:48
Witam Forumowiczów Mam pytanie zawiązane z obejmowaniem stanowisk samorządowych. Czy osoba karana może zostać dopuszczona do ubiegania się o pełnienie funkcji 'sołtysa'??? czy nie ma regulacji (...) czytaj dalej»
-
wymagania dotyczące budowy ogrodzenia
przez: kulka34 | 2011.3.25 13:39:6
Witam! Mam taki problem. wiedząc,że zgodnie z przepisami trzeba odstąpić min 5m od osi jezdni drogi gminnej,tj min 3m od granicy działki z drogą. Wybuduję sobie ogrodzenie nie zachowując tych (...) czytaj dalej»
-
czy na budowę ogrodzenia trzeba specjalne pozwolenie?
przez: raff | 2011.3.25 13:43:32
Witam! Zbliżają się ciepłe dni. Chciałbym zrobić porządek wokół domu i zbudować ogrodzenie wokół niego. czy jest konieczne pozwolenie na budowę ogrodzenia? Jakie są wymogi dotyczące (...) czytaj dalej»
-
przez: witalis8 | 2011.3.25 14:8:4
Witam, czy można wycofać pozew z sądu ?? Złożyłem pozew o ustalenie widzeń z synem jakiś tydzień temu, ale gdy poinformowałem matkę dziecka o tym to się jakoś dogadaliśmy. Co mogę teraz (...) czytaj dalej»
-
Mogę wyjść za mąż za własnego wujka?
przez: ula46 | 2011.3.25 14:12:46
Witam, jestem z mężczyzna który jest moim wujkiem znaczy jego mama to siostra mojej babci, czy ja mogę wziąć z nim ślub?? niema żadnych przeciwwskazań prawnych i kościelnych?? czytaj dalej»
-
Czy mogę nie wpuścić męża do mieszkania??
przez: egberta41 | 2011.3.25 14:37:36
witam, czy mam prawo nie wpuścić męża do mieszkania, które jest wynajmowane na niego? Mam podstawy sądzić że jest nietrzeźwy ale nie chcę wzywać policji.. czytaj dalej»
-
przez: edmunt3 | 2011.3.25 15:5:55
witam, 5 lat temu zostawiła mnie żona, wyjechała i ostatnio nawet nie mam z nią kontaktu. Czy jest możliwe uzyskanie szybkiego rozwodu ?? Na jak długo będę musiał ściągnąć tutaj żonę?? I (...) czytaj dalej»
-
marihuana posiadanie umorzenie postepowania
przez: lolek112233a | 2011.3.25 15:6:41
Pare dni temu zlapano, przeszukano mnie i znaleziono 1,3 g marihuany dla wlasnego uzytku . Mieszkanie zostalo przeszukane i nic w nim nie znaleziono. Zostalem przewieziony na komisariat, sporzadzono protokół. (...) czytaj dalej»
-
Czy będę zmuszony do rozbiórki garażu?
przez: ja333 | 2011.3.25 15:18:0
Czy będę zmuszony do rozbiórki garażu? Sprawa dotyczy garażu, który stoi w granicy działki z sąsiadem. Niedawno zakupiłem wolnostojący dom jednorodzinny z owym garażem. W dokumntach nie znajduję (...) czytaj dalej»
-
przez: ja333 | 2011.3.25 15:32:8
Sprawa dotyczy garażu, który stoi w granicy działki z sąsiadem. Niedawno zakupiłem wolnostojący dom jednorodzinny z owym garażem. W dokumntach nie znajduję zgody sąsiada na takie usytuowanie garażu. (...) czytaj dalej»
-
Żona może mnie nie wpuścić do mieszkania?
przez: erwin46 | 2011.3.25 15:44:56
Witam, mieliśmy problemy rodzinne z żoną i nie mieszkałem z nią przez dłuższy czas, ale mieszkanie wynajęte jest na mnie. Czy ona ma teraz prawo mnie nie wpuścić? Mówi że to już nie jest moje (...) czytaj dalej»
-
przez: fiolka | 2011.3.25 19:18:5
tak czytaj dalej»
-
przez: Malgosiacza | 2011.3.25 20:42:3
WITAM ,MAM WIELKI PROBLEM WYSZŁAM ZA MĄZ W ROKU 1988 ZA ROLNIKA .GOSPODARSTWO ZOSTAŁO MĘZOWI ZAPISANE PRZEZ JEGO RODZICÓW PRZED ZAWARCIEM ZWIĄZKU MAŁZEŃSKIEGO.JA NIE ZOSTAŁAM PRZEZ MĘZA DO (...) czytaj dalej»
-
Przy zakupie samochodu netto za granicą gdzie musze zapłacić podatek, jak musze ??
przez: thieri | 2011.3.26 11:53:25
Przy zakupie samochodu netto za granica musze w Polsce odprowadzić podatek ?? Witam:) Mam firmie tj. komis samochodowy. Od niedawna kupuje samochody w niemczech netto wczesniej kupowałem brutto. Mam (...) czytaj dalej»
-
alimenty a niepełnosprawność dziecka
przez: dorota.zych | 2011.3.26 14:59:17
Ja dostałam 350 zł na syna chorego na auttyzm, gdzie tatuś jest młody (30lat) tylko uchyla się od pracy, a na drugiego zdrowego 250!!! Nie jest powiedziane że sąd przyzna wysokie alimenty, mam 600zł (...) czytaj dalej»
-
nadużycie władzy przez kontrolerów biletów
przez: mrozowskim | 2011.3.26 15:10:23
Trzeba było nie wysiadać, tylko im odpowiedzieć raz jeszcze, że ma Pani bilet i nigdzie nie będzie Pani wysiadać, a jak chcą wzywać policję, to droga wolna, a jak tylko policja przyjedzie, złoży (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.26 15:26:18
Jeśli Pan nie podpisywał żadnych dokumentów związanych z zaciąganiem zobowiązań przez żonę, to nie odpowiada Pan z jej długi, a wierzyciele mogą się jedynie zaspokajać z majątku żony. Komorni (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.3.26 15:31:24
Nie możecie Państwo wymagać od sąsiada, żeby ogrodził staw na swojej działce. Nic Wam do tego. Jeśli obawiacie się o dzieci, to sami musicie ogrodzić Waszą posesję. Gmina ma rację, że nic (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 19:38:12
Przede wszystkim skutecznie sporządzić testament (dopilnować kwestii formy itp.). Po drugie dokładnie opisać przyczynę wydziedziczenia - w sposób konkretny ale też prawdziwy (najlepiej jeżeli (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 19:50:29
Jeżeli chodzi o kwestie prawne, wszystko co znajduje się na gruncie stanowi własność właściciela gruntu. Jeżeli nieruchomość gruntowa stanowi własność spadkobiercy, jest on również właścicielem (...) czytaj dalej»
-
wydziedziczenie i pozbawienie zachowku
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 20:8:38
Podważyć testament można w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku, o ile wykaże się, iż zachodzą przesłanki wyłączające możliwość testowania określone w art. 945 par. 1 kc (brak świadomości (...) czytaj dalej»
-
Jak długo może trwać sprawa rozwodowa?
przez: Piotr_76 | 2011.3.27 20:12:50
Jeżeli nie występują inne kwestie (opieka na dziećmi, kontakt z dziećmi, alimenty) to sprawa powinna zakończyć się na pierwszym terminie. W razie pytań proszę o kontakt adw. Piotr Meller te. (...) czytaj dalej»
-
Proszę o pomoc podział majątku - trudny przypadek
przez: pawel369 | 2011.3.28 0:29:4
Dodam że ojciec wogóle nie wykazuje zainteresowania tą sprawą, odpowiada mu to że się ciagle to przeciąga, a on mieszka sobie w tym pustym domu, korzysta z zycia (podroze,wyjazdy,imprezy) i w dodatku (...) czytaj dalej»
-
droga gminna, której już niema
przez: wasla | 2011.3.28 12:12:15
dziękuję barzdo za informacje, co do zasiedzenia jaki okres czasu w chodzi w grę?? czytaj dalej»
-
wygrana sprawa o ojcostwo po 5 latach -co z dlugami? wyjatkowy temat
przez: kazikkk | 2011.3.28 12:45:37
w 2007 roku jak wrocilem do Polski dowiedzialem sie z pisma od komornika ze mam wyrok zaoczny z 2005 r ze jestem ojcem i alimenty na nie.To byl szok! wiedzialem ze to oszustwo! probowalem przez 2 lata (...) czytaj dalej»
-
przez: elwira20 | 2011.3.28 12:58:54
Witam, mam pytanie o zasiłek z GOPS, czy mogę starać się jednocześnie o zasiłek okresowy i celowy?? czytaj dalej»
-
Przymusowa zmiana nazwiska po rozwodzie !!!
przez: eryka46 | 2011.3.28 13:38:45
Jestem w trakcie rozwodu z mężem, od lat prowadze swój biznes sygnując go naszym wspólnym nazwiskiem. Teraz w trakcie rozwodu mąż chce mi odebrać nazwisko i zmusić do panieńskiego. Czy ma do (...) czytaj dalej»
-
przez: tadek 54 | 2011.3.28 13:39:16
Chyba jednak nie do końca, gdyż Pani wiedziała, że część domu jest zapisana na siostrę, więc wchodzi w grę zasiedzenie w złej wierze - 30 lat. czytaj dalej»