Archiwum Forum Marzec 2011
(750 tematów na forum)
-
Ile dni urlopu przysługuje po technikum i licencjacie
przez: maja83 | 2011.3.16 19:48:39
Witam, Chciałabym się dowiedzieć ile prysługuje mi dni urlopowych. Skonczyłam technikum 5-letnie, a potem licencjat (3 lata). W trakcie trwania studiów, na drugim roku zaczęłam pracę i pracuję (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę nałożyć czynsz na rodziców w separacji?
przez: luk24j | 2011.3.16 19:56:15
Witam.Mam problem.Od siedmiu lat jestem posiadaczem połowy mieszkania w domku jednorodzinnym piętrowym.W tej połowie mieszkają moi rodzice którzy są w separacji.Sądownie ustaloni iż oby dwoje płacą (...) czytaj dalej»
-
Rekompensata finansowa za odwołanie ślubu przez narzeczonego
przez: zrozpaczona28 | 2011.3.16 20:39:36
Witam! Jestem zrozpaczona! 6 dni przed ślubem porzucił mnie narzeczony, oświadczając, że nie może mnie dłużej okłamywać, bo kocha inną kobiete!!! Musiałam wszystko odwołać... Do ślubu (...) czytaj dalej»
-
Jaka kara za nieumyślne spowodowanie śmierci na dyskotece?
przez: frank23 | 2011.3.16 22:28:53
Hej! Ostatnio mój kumpel na dyskotece uderzył tak chłopaczka, że ten upadł i pełknął mu krwiak w głowie. Został oskarżony o nieumyślne spowodowanie śmierci. jaka kara mu za to grozi? Dzięki (...) czytaj dalej»
-
Czy zasiłek pogrzebowy wystarczy na organizację pogrzebu w Krakowie
przez: Pikolo34 | 2011.3.16 22:33:57
Witam!!! Czy po obniżce od marca zasiłek pogrzebowy będzie wynosił 4 tys.??? Czy to wystarczy na zorganizowanie pogrzebu w Krakowie? Czekam na odpowiedź czytaj dalej»
-
Pomoc finansowa dla ofiar przemocy domowej
przez: Anulia123 | 2011.3.16 22:54:40
Witam, Mówisz NIE przemocy, którą ktoś stosuje wobec Ciebie?! Upomnij się o pomoc finansową! WAŻNE! Masz prawo do ubiegania się o pomoc finansową, z której możesz skorzystać niezależnie (...) czytaj dalej»
-
Prawo pracodawcy do kontroli komputera służbowego pracownika
przez: bacław | 2011.3.16 23:13:41
witam. chciałbym się dowiedzieć, czy pracodawca ma prawo kontrolować sposób, w jaki pracownik korzysta z powierzonego mu mienia służbowego, tj komputera (z dostępem do sieci). Jeśli tak, to w (...) czytaj dalej»
-
Zadośćuczynienie za naruszenie dóbr osobistych przy kontroli laptopa
przez: bacława | 2011.3.16 23:18:35
witam. pragnęłabym się dowiedzieć w jaki sposób mogę żądać zadośćuczynienia od pracodawcy, który naruszył moje dobro osobiste podczas kontroli służbowego laptopa... czytaj dalej»
-
Ulga internetowa - czy można rozłożyć na dwa lata
przez: baczysław | 2011.3.16 23:23:4
W 2010 roku zapłaciłem za używanie internetu w sumie 1 tys. zł. Chcę skorzystać z ulgi internetowej. Czy w PIT za 2010 rok mogę odliczyć 760 zł, a w rozliczeniu za 2011 rok pozostałą kwotę, (...) czytaj dalej»
-
Prawo odstąpienia od umowy przy zakupie na firmę przez internet
przez: moni678 | 2011.3.16 23:24:46
Witam! Poczułam się oszukana przez jedną z sieci telefonicznych. Chciałabym odstąpić od umowy, ale nie wiem czy mogę. umowe otrzymałam 7 dni temu. W jakich przypadkach moożna odstąpić od (...) czytaj dalej»
-
Ulga internetowa przy pakiecie internet plus telewizja cyfrowa
przez: baczysława | 2011.3.16 23:27:50
W 2010 roku kupiłam u operatora telekomunikacyjnego pakiet usług ? internet razem z telewizją cyfrową. Operator pobiera jedną opłatę za cały pakiet. Czy taka forma opłacania internetu pozbawi (...) czytaj dalej»
-
Jak legalnie kontrolować pracowników używających internetu?
przez: kierownik12 | 2011.3.16 23:30:36
Witam! Jestem kierownikiem dośc dużej firmy. Każdy praconik posiada dostęp do komputera i sieci internetowej oraz telefonu. Otrzymałem informacje o nadużywaniu przez niektórych z pracowników (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać pełnomocnictwo do zarządzania nieruchomościami
przez: mileczka111 | 2011.3.16 23:36:4
Witam! Chcę upełnomocnić moją siostrę do zarządzania moimi nieruchomościami. Jakie informacje powinnam zawrzeć pisząc pełnomocnictwo? Dziękuję za porade czytaj dalej»
-
Jak wymeldować żonę brata z dzieckiem po rozwodzie?
przez: danut1234 | 2011.3.16 23:47:45
Witam! witam, Mam takie pytanie dotyczące wymeldowania. Mój brat jest w trakcie rozwodu, maja 6 letnia córke. Dotej pory mieszkali z moją matką, jednak była żona brata wyprowadziła się (...) czytaj dalej»
-
Ulga internetowa przy dzieleniu kosztów z współlokatorami
przez: baczysław | 2011.3.16 23:51:14
witam, razem z trójką współlokatorów dzielę się kosztami dostępu do internetu. Każdy z nas wydaje na internet po 20 zł miesięcznie. Czy w przypadku posiadania faktury za internet na imię i (...) czytaj dalej»
-
Czy ulga internetowa ma limit odliczenia?
przez: baczysława | 2011.3.16 23:54:2
W rozliczeniu za 2010 rok po raz pierwszy chciałabym skorzystać z ulgi internetowej. Moje miesięczne wydatki na sieć wynosiły w 2010 roku 98 zł. Czy ulga internetowa jest odliczeniem limitowanym? czytaj dalej»
-
Czy rozdzielność majątkowa wpływa na kryteria Funduszu Alimentacyjnego?
przez: kluska27 | 2011.3.16 23:56:23
proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
Czy można odliczyć wydatki na internet w laptopie
przez: cecylian | 2011.3.16 23:56:34
witam. korzystam z internetu w laptopie. Na tym komputerze używam internetu, za który co miesiąc płacę 50 zł. Czy wydatki na sieć w laptopie można odliczyć od dochodu? czytaj dalej»
-
Ulga internetowa w dwóch miejscach zamieszkania
przez: cezaria | 2011.3.17 0:1:26
witam, w 2010 roku mieszkałem i pracowałem w Krakowie. Zameldowany jestem jednak w Myszkowie. Wydatki na internet ponoszę w obu miejscach, tj. w Krakowie i Myszkowie. Czy od dochodu mogę odliczyć (...) czytaj dalej»
-
Czy można odliczyć koszty naprawy modemu internetowego
przez: daćbog | 2011.3.17 0:7:42
witam. mam pytanie dotyczące ulgi internetowej... w ubiegłym roku musiałem trzy razy naprawiać modem, za którego pośrednictwem używam internetu. Każda naprawa kosztowała mnie 300 zł. Czy wydatki (...) czytaj dalej»
-
Ulga internetowa na podstawie faktury elektronicznej online
przez: dzadzibóg | 2011.3.17 0:12:21
witam, mój operator internetowy nie wystawia mi papierowej faktury VAT. Posiadam jedynie dostęp do rozliczeń na stronie internetowej online. Czy na podstawie takiego dokumentu mogę skorzystać z ulgi (...) czytaj dalej»
-
Wyrzucona dokumentacja medyczna - naruszenie ochrony danych osobowych
przez: radzi23 | 2011.3.17 8:53:23
Hej! To skandal!!! Przeczytałam w gazecie, że odkryto przypadki wyrzuconej dokumentacji pacjentów na śmietnisku wraz z czytelnymi danymi osobowymi!!! Czy prawo o ochronie danych osobowych nie (...) czytaj dalej»
-
Czy można uwłaszczyć działkę należącą do gminy po zmarłym sąsiedzie
przez: włodek56 | 2011.3.17 9:31:57
Witam! Jestem mieszkańcem małej wsi. Niedaleko mojego domu jest działka mojego sąsiada, który nie żyje od 12 lat. Za jego zgodą uprawiałem jego działkę, siałem na niej zboże i zbierałem (...) czytaj dalej»
-
Co oznacza że opinia biegłego jest skażona względem wyjaśnień oskarżonego
przez: Aga | 2011.3.17 11:40:7
Co oznacza, że opinia biegłego jest skażona w stosunku do wyjaśnień oskarżonego? czytaj dalej»
-
Czy można odmówić przekształcenia użytkowania wieczystego we własność
przez: axel41 | 2011.3.17 13:26:54
witam, czy można odmówić przekształcenia gruntu który jest w użytkowaniu wieczystym we własność?? Ponoć jeśli właścicielem jest spółka z.o.o. to nie można przenieść własności na osobę (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od odmowy odszkodowania PZU za uraz palca
przez: Kukla37 | 2011.3.17 13:30:55
Oczywiście że pani należy się odszkodowanie! Nasza firma ARBITER.S.Ą jest kancelarią dochodzenia odszkodowań! Prowadzimy bezpłatne konsultacje i pomoc prawną poszkodowanym. W przypadku zlecenia (...) czytaj dalej»
-
Walka z siecią komórkową o wymianę wadliwego telefonu
przez: arseniusz33 | 2011.3.17 13:59:2
witam, walczę z jedna z naszych sieci komórkowych o wymianę telefonu, telefon przestał działać po tygodniu a serwis sieci stwierdził że to z mojej winy. Byłem u rzecznika praw konsumenta, doradził (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie samochodu leasingowego przy wystąpieniu wspólnika ze spółki
przez: artemida | 2011.3.17 14:5:24
witam, co zrobić z samochodem który był w leasingu w czasie trwania spółki, teraz jeden z wspólników odchodzi i musimy zmienić umowy. Wspólnik oprócz zwrotu wkładu, żąda zwrotu części rat (...) czytaj dalej»
-
Ile może zabrać komornik z renty gdy ZUS już potrąca alimenty
przez: asta4 | 2011.3.17 14:13:54
Witam, ile powinien pozostawić mi komornik jeżeli dostaję rentę z zus-u ok 900 zł, i z tego zus potrąca 400 z tytułu alimentów. Komornik zabiera mi jeszcze 150 zł co wydaje mnie się zbyt dużą (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od egzekucji komorniczej bez powiadomienia
przez: astrid78 | 2011.3.17 14:19:23
Witam, mam problem z komornikiem który za dług w wysokości 100zł zabrał mi 300zł z pensji w dodatku bez żadnego powiadomienia mnie ani nic takiego, nie dostałem informacji o wszczęciu postępowania (...) czytaj dalej»
-
Czas na zgłoszenie wady ukrytej urządzenia
przez: atanazy | 2011.3.17 14:24:42
Ile mam czasu na zgłoszenie wady ukrytej urządzenia ?? Wyczytałem, że jest to miesiąc, ale od momentu zakupienia towaru czy wystąpienia wady?? Nie było możliwości sprawdzić sprzętu od razu, (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza z pensji przy długach w kilku bankach
przez: aurelia3 | 2011.3.17 14:30:33
witam, moja koleżanka z własnej głupoty wpakowała się w ogromne kłopoty finansowe, ma dług w paru bankach ale kwota miesięcznych rat przekracza jej możliwości zarobkowe. Nie jest w stanie dostać (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie wkładu mieszkaniowego ze spółdzielni po spadku
przez: axel9 | 2011.3.17 14:36:54
witam otrzymałem w spadku mieszkanie z wkładem, w spółdzielnie powiedzieli, że aby odzyskać wkład należy mieszkanie zdać i czekać aż zostanie wydane na przetarg. Jaka jest podstawa prawna ? (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie wkładu mieszkaniowego ze spółdzielni po spadku
przez: axel9 | 2011.3.17 14:37:6
witam otrzymałem w spadku mieszkanie z wkładem, w spółdzielnie powiedzieli, że aby odzyskać wkład należy mieszkanie zdać i czekać aż zostanie wydane na przetarg. Jaka jest podstawa prawna ? (...) czytaj dalej»
-
Obrona przed podwyższeniem alimentów przy nowym małżeństwie stron
przez: barbarka6 | 2011.3.17 15:7:17
witam , od kiedy były mąż powinien wpłacać podwyższone alimenty jeśli rozprawa była na początku miesiąca? Czy wyższa kwota należy się dzieciom dopiero od następnego miesiąca? czytaj dalej»
-
Czy zdrada żony po separacji to powód do rozwodu z jej winy?
przez: balcer7 | 2011.3.17 15:12:8
Witam, jesteśmy z żoną w separacji, jak się okazało zaraz po orzeczeniu separacji żona znalazła sobie nowego partnera. Czy może to być powód do orzeczenia na sprawie rozwodowej o winie żony?? (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może wypłacać całość na Fundusz Alimentacyjny
przez: bianka73 | 2011.3.17 15:35:20
witam, komornik ściąga teraz z byłe męża jakieś pieniądze ale twierdzi że wypłaca je w całości na FA ponieważ dług wobec funduszu ma pierwszeństwo! Czy tak jest na prawdę?? Jak jest podstawa (...) czytaj dalej»
-
Czy można nie pozwolić ojcu na wizyty z dzieckiem w domu
przez: bawita78 | 2011.3.17 15:44:59
Ojciec mojego dziecka ma sądownie przyznane wizyty u nas w domu, ja zabiegałam żeby ich w ogóle nie było albo przynajmniej w obecności kogoś trzeciego. Sąd nie uznał tego i wizyty mogą być sam (...) czytaj dalej»
-
Czy lekarz może odmówić aborcji gdy jest prawnie dozwolona
przez: bazylia7 | 2011.3.17 15:47:45
Temat bardzo delikatny, moja koleżanka jest w ciąży i podczas badań dowiedziała się że dziecko jest nieuleczalnie chore. Po długich przemyśleniach postanowiła usunąć ciążę jednak lekarz (...) czytaj dalej»
-
Podważenie przetargu gdy firma zmieniła wycenę po terminie
przez: heniol46 | 2011.3.17 15:50:10
Jestem właścicielem firmy i niedawno stawałem do przetargu na remont miejskiej kamienicy, wiem że najważniejszym kryterium była cena. Oddając projekt mój był z najniższą wyceną, oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Jak przekazać darowiznę córce omijając męża?
przez: franeczko32 | 2011.3.17 15:51:33
Chcę przekazać darowiznę dla córki ale pomijając jej męża, obawiam się że automatycznie darowizna ta wejdzie w ich wspólny małżeński majątek. Czy da się jakoś zrobić żeby tak się nie (...) czytaj dalej»
-
Jak zmusić żonę do umożliwienia kontaktu z dzieckiem?
przez: benon | 2011.3.17 15:54:19
Jestem w trakcie sprawy rozwodowej, nie mieszkam razem z rodziną ale bardzo zależy mi na dziecku. Żona notorycznie utrudnia mi kontakt z nim a wizyty sądownie są jeszcze nie ustalone. Czy mogę jakoś (...) czytaj dalej»
-
Kiedy przyznawane są pieniądze na usamodzielnienie z PCPR?
przez: kara14-1993 | 2011.3.17 16:3:24
pieniadze z pcpr Więc ja sie wyprowadzam w czerwcu bo mam wtedy urodziny... w pcpr powiedzieli mi ze w te wakacje nie dostane pieniedzy tych na kontynułowanie nauki tylko bede przyznane we wrzesniu i (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od nieuczciwego sprzedawcy części samochodowych
przez: xularp | 2011.3.17 19:39:14
Dobry wieczór. Mam problem ze sprzedawcą od którego nie mogę odebrać pieniędzy. Sprawa wygląda następująco: Kupiłem używane części samochodowe . Mimo wcześniejszych zapewnień sprzedawcy (...) czytaj dalej»
-
Mandat za przekroczenie prędkości gdy fotoradar miał przeterminowaną legalizację
przez: mirianet | 2011.3.17 19:40:50
Wiem, że oklepany, ale... Dostałem pismo ze zdjęciem, że w terenie zabudowanym 50km/h a jechałem 76km/h. Dołączono Świadectwo Legalizacji Pierwotnej fotoradaru i widać wyraźnie, że UPŁYNĘŁO (...) czytaj dalej»
-
Przymusowa terapia uzależnienia dla ojca alkoholika
przez: basssiiiaaa | 2011.3.17 23:49:25
Witam! Mam 16 lat. Mój ojciec jest alkoholikiem, matka bardzo schorowana. ojciec urządza częste awantury i libacje alkoholowe w domu... Taka sytuacja bardzo mnie męczy i chciałabym się wyprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Czy można likwidować pocztę bez zgody mieszkańców gminy
przez: lolek222 | 2011.3.18 0:0:28
Witam! Mieszkam dużej gminie pod Krakowem. Ostatnio dochodzą mnie słuchy, że mają u nas likwidować budynek poczty... Czy mogą likwidować pocztę tak poprostu? Czy taka sytuacja mam miejsce w (...) czytaj dalej»
-
Czy farmaceuta może odmówić wydania tabletek antykoncepcyjnych
przez: wiki18 | 2011.3.18 9:47:2
Witam Czy Farmaceuta ma prawo nie wydać mi tabletek antykoncepcyjnych???? Ufam ,ze nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji aby farmaceuta miał kwestionować zalecenie lekarza. Jeśli lekarz przepisał (...) czytaj dalej»
-
Czy po rencie przysługuje zasiłek przedemerytalny
przez: agula89 | 2011.3.18 10:4:26
Witam! Moja mama chce starać się o wcześniejszą emeryturę. Jakie warunki musi spełnić? czytaj dalej»
-
Jak starać się o dotacje unijne na własną działalność gospodarczą
przez: mikuś45 | 2011.3.18 10:19:1
Witam! Planuje otworzyć własną działalność gospodarczą. Wiem, że można otrzymać dotacje z Unii Europejskiej, ale zupełnie nie wiem jak mam się za to zabrać. czy mógłby mi ktoś pomoc (...) czytaj dalej»