Archiwum Forum Maj 2012
(395 tematów na forum)
-
Podwyższenie świadczenia pielęgnacyjnego - czy możliwe
przez: gil | 2012.5.22 11:9:37
Witam mam pytanie, do kiedy dokładnie rodzice otrzymujący świadczenie pielęgnacyjne mogą składać wniosek o przyznanie 100 zł dodatku do tego wsparcia? czytaj dalej»
-
Odzyskanie ulgi mieszkaniowej przez spadkobierców III grupy
przez: jenga | 2012.5.22 11:18:9
III grupa podatkowa ma odzyskać ulgę mieszkaniową. Spadkobiercy, którzy musieli zapłacić podatek ze względu na utratę ulgi, będą mogli go odzyskać, składając wnioski do 31 grudnia 2013 r. czytaj dalej»
-
Wezwanie na komisariat jako świadek - czy można wywnioskować rodzaj sprawy z numeru
przez: rodgard | 2012.5.22 14:15:47
Witam Otrzymałem dzisiaj wezwanie na komisariat w char. świadka o numerze sprawy: B4-E-XXXX/XXX/12 gdzie X - cyfry Można coś wywnioskować po tych numerach, np jaki rodzaj sprawy dotyczy to (...) czytaj dalej»
-
Długotrwałe oczekiwanie na termin rozprawy rozwodowej bez orzekania o winie
przez: Eblouissement | 2012.5.22 15:16:56
Witam, trzy lata temu rozstałem się z żoną z jej ewidentnej winy, mianowicie miała przez rok kochanka, do którego otwarcie się przyznała, również w sądzie. Po ok roku od rozstania złożyłem (...) czytaj dalej»
-
Sześć mandatów za jazdę bez biletu - ktoś podrabia podpis
przez: aleksandra.r | 2012.5.22 20:47:27
6 mandatów za jazdę bez biletu Witam, ostatnio w urzędzie miasta dowiedziałam się, że mam 6 mandatów za jazdę bez biletu, co jest bzdurą. Napisałam odwołanie. Na 4 z 6 mam potwierdzenie, że (...) czytaj dalej»
-
Podpis podrobiony na kredycie przez byłego męża - co można zrobić
przez: mj | 2012.5.23 8:59:32
witam 12 lat temu maz podpisal za mnie kredyt teraz juz byly maz czy moge cos z tym zrobic bo narazie to ja musze to splacac chociaz podpis na umowie nie jest moj k czytaj dalej»
-
Zgoda drugiego rodzica na wycieczkę szkolną jako opiekun
przez: waldemara4 | 2012.5.23 9:12:52
Jeżeli rodzic ma przyznane prawa do opieki, albo inaczej, nie utracił ich. To musi on wyrazić zgodę na wyjazd dziecka poza granicę. W innym wypadku będzie to wywóz dziecka, a działanie to jest (...) czytaj dalej»
-
Materiały na pracę magisterską o tymczasowym aresztowaniu
przez: ingga17 | 2012.5.23 9:18:51
Tymczasowe aresztowanie na pewno nie może odbywać się w domu. Składane jest przez prokuratora przed sądem, w zasadzie nie może przekraczać trzech miesięcy. W szczególnych okolicznościach sąd (...) czytaj dalej»
-
Kara i punkty karne za zajęcie miejsca parkingowego dla niepełnosprawnych
przez: kasia61 | 2012.5.23 9:22:59
Mandat za zajęcie miejsca parkingowego dla auta kierowcy z niepełnosprawnością wynosi 500 zł. W planach są bardziej restrykcyjne zmiany mówiące o możliwości odholowania pojazdu na koszt właściciela. czytaj dalej»
-
Opodatkowanie nagrody pieniężnej za dobrą pracę w wysokości złotych
przez: redek38 | 2012.5.23 9:23:40
oczywiście, jest to korzyść majątkowa, jak pan sobie to wyobrażał, że będzie ona wolna od podatku? czytaj dalej»
-
Pozwolenie na sprzedaż alkoholu wbrew ustawie o trzeźwości - czy burmistrz łamie prawo
przez: mateushh | 2012.5.23 9:24:41
Zapewne nic mu nie grozi bo te pierdzi stołki najwyżej stwierdzą że to było ich nie dopatrzenie, bo kto z nich się przyzna że ma w dupie to co jest w ustawie tak długo jak jest ustawiony przez (...) czytaj dalej»
-
Termin na złożenie reklamacji wycieczki - czy to dni kalendarzowych
przez: maniek32 | 2012.5.23 9:26:53
Tak jest, ma pani na to 30 dni, warto jednak taką reklamacje zgłosić opiekunowi grupy już na samym wyjeździe kiedy tylko pani znajdzie uchybienia. czytaj dalej»
-
Jazda bez prawa jazdy po zdaniu egzaminu - konsekwencje dla młodego kierowcy
przez: tadek44 | 2012.5.23 9:29:12
Proszę pana, jest to traktowane jak jazda bez dokumentu gdyż, brat nie odebrał prawa jazdy, nie pokwitował odbioru więc nikt nie uaktywnił dokumentu w sieci. To jest wykroczenie traktowane tak jak (...) czytaj dalej»
-
Zmiana kolejności w pakiecie turystycznym dzień zwiedzania dzień wypoczynek
przez: zbawa1 | 2012.5.23 9:30:6
Musi pan zobaczyć co ma zapisane w umowie, i ważne jest to czym biuro podróży argumentuje zmianę pakietu 7 na 7? czytaj dalej»
-
Błędny przelew banku i żądanie zwrotu wydanych pieniędzy
przez: abrahama | 2012.5.23 10:12:2
Witam. Ostatnio dostałem list od banku, że jestem winien zapłaty 250zł w wyniku błędu w banku i błędnie przelanego przelewu na moje konto. Nie wiem za bardzo kiedy miało to nastąpić, tzn. ja (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie kierowcy za dojazd do miejsca rozpoczęcia trasy
przez: alisza18 | 2012.5.23 10:14:57
Pracuje jako kierowca wycieczkowy i autobusów na trasach krajowych. Niestety często zaczynam trasę nie z mojego miasta, ale czasem wręcz z innego województwa. Pracodawca mówi mi że będzie mi za (...) czytaj dalej»
-
Kara za niezgłoszenie darowizny w terminie - nawet od żony
przez: bławatek | 2012.5.23 11:0:40
Przepraszma mam pytanie, jeżeli nie zgłoszę daroziwny w danym terminie, nawet od żony to grozi mi coś za to? jakas kara? karny podatek za brak zgłoszenie czy tylko upomnienie? czytaj dalej»
-
Samochody jako bankowóz - czy nadal można swobodnie brać kredyt
przez: usława7 | 2012.5.23 11:8:34
witam mam pytanie, czy dalej można swobodnie brać samochody jako bankowozy, czy zaraz bedzie jakas zmiana ktora tego zabroni? pytam, bo sie zastanawiam nad audicą^^ i na bankowóc bym ją wzioł własnie. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za dług wspólnika po rozwiązaniu spółki cywilnej
przez: PaulCube | 2012.5.23 11:17:54
W roku 2006 wraz ze swoim wspólnikiem rozwiązałem umowę spółki cywilnej, nie zalegaliśmy z żadnymi płatnościami, co mamy udokumentowane. Kilka dni temu dowiedziałem się, że jestem odpowiedzialny (...) czytaj dalej»
-
Czy umowa zlecenie może być nieodpłatna - forma wynagrodzenia
przez: magnet | 2012.5.23 11:32:51
"Za co podmiot A w formie wynagrodzenie nieodpłatnego, pracuje na rzecz podmiotu A" - ??? czytaj dalej»
-
Kontakt z adwokatem jako pełnomocnikiem i przekazanie informacji
przez: mik91 | 2012.5.23 12:7:3
Witam, pytanie pewnie banalne, jednak chciałabym miec pewność. Czy adwokat może udzielić mi-jako osobie trzeciej- informacji, że jest pełnomocnikiem danej osoby? Czy jeśli zadzwonię i po (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż połowy mieszkania nabytego w roku - podatki i koszty
przez: pierwiosnek | 2012.5.23 12:47:27
Dzień dobry, mam następujący problem: jestem właścicielką spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu (hipoteka spłacona, lokal posiada KW). Lokal został kupiony w grudniu 2006 r. Chcę (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wypowiedzenia podczas zwolnienia lekarskiego
przez: magnet | 2012.5.23 13:24:42
Jeśli umowa na czas określony nie zawiera klauzuli o dwutygodniowym okresie wypowiedzenia - to, tak, zgodnie z przepisami trzeba pracować. czytaj dalej»
-
Wykreślenie z KRS po zatarciu skazania - czy automatyczne
przez: magnet | 2012.5.23 13:36:45
W świadectwie pracy nie umieszcza się informacji o skazaniu (bądź jego braku). czytaj dalej»
-
Zmiana miejsca zamieszkania bez zmiany zameldowania - obowiązek zgłoszenia
przez: magnet | 2012.5.23 13:38:51
Tak, w urzędzie skarbowym i w ZUS. czytaj dalej»
-
Wyegzekwowanie pieniędzy od szefa na budowie
przez: magnet | 2012.5.23 13:40:23
Jakie bzdury. Najprawdopodobniej chodzi o umowę cywilnoprawną, a ta nie podlega kontroli PIP. czytaj dalej»
-
Określanie poziomu terenu w projekcie budowlanym - przepisy i normy
przez: wolfenS | 2012.5.23 13:46:32
Witam Mam pewne pytanie, dotyczące poziomu terenu. Otóż, czy istnieją jakieś akty prawne, normy, etc., które definiują jednoznacznie jak powinno się określać poziom terenu. Zgodnie z definicją (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nie płaci za szkolenia i zebrania wpisane w grafik
przez: magnet | 2012.5.23 14:5:8
lub piętro wyżej. czytaj dalej»
-
Wynajęcie mieszkania współwłaścicielom bez zgody pozostałych
przez: woojtas7 | 2012.5.23 16:29:29
Witam. Po śmierci mamy odziedziczyłem wraz z bratem i siostrą mieszkanie własnościowe. Jestem tam zameldowany wraz z byłą żoną i dziećmi.Mieszkam obecnie z nową rodziną w innym mieście. Zamierzaliśmy (...) czytaj dalej»
-
Składka zdrowotna ZUS za jeden dzień grudnia przy zawieszonej działalności
przez: ******21@**.** | 2012.5.23 16:29:55
Jak przedtawia się opłacenie składki zdrowotnej ZUS za 1 dzień grudnia 2011 .Zawieszając działalność gospodarczą(jestem emerytem) w m-cu XII 2011 w piśmie do UM zaznaczyłem datę 2.XII 2011. (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie prowizji od byłego pracodawcy po ustaniu stosunku pracy
przez: crashan2 | 2012.5.23 17:4:33
Witam, Krótki opis sytuacji: Z końcem miesiąca ustał mój stosunek pracy z poprzednim pracodawcą. Od 2 miesięcy negocjujemy warunki umowy o współpracy ( agencyjnej lub innej). Mailowo ustaliliśmy (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie przed odpowiedzialnością za długi przyszłego wspólnika
przez: dobrek40 | 2012.5.23 20:2:58
Witam Mam problem. Okazało się, że mój kolega z którym chcę zawrzeć spółkę pozostawi po prowadzonej jeszcze obecnie działalności gospodarczej zobowiązania wobec Urzędu skarbowego, ZUS-u, (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów - czy sąd uwzględni dochody konkubiny?
przez: AlbertKinga | 2012.5.23 22:47:18
może tvn na polskie Sądy i prawo do godnego życia dla ojców????!!!!! myślę, że uwaga by się tym chętnie zajęła czytaj dalej»
-
Zastraszanie i groźby po oskarżeniu o kradzież z samochodu
przez: konwogniu | 2012.5.24 0:2:1
Witam. Pare dni temu zaistniala sytuacja w ktorej zginelo radio i jakies tam rzeczy z auta na osiedlu, wlascicel przyczepil sie do mnie ze to ja ukradlem bo sasiadka widziala mnie mniej wiecej tamtej pory (...) czytaj dalej»
-
Wystąpienie z kościoła katolickiego - procedura i czas
przez: Szczurek12 | 2012.5.24 9:41:25
potrzebuje pan 2 świadków, i wcześniej trzeba zebrać i złożyć odpowiednie papiery, osobiście do swojej parafii.. zresztą odsyłam do art. http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/akt-apostazji-jak-wystapic-z-kosciola.html czytaj dalej»
-
Czy zmieniły się przepisy urlopowe dla studentów?
przez: otoman | 2012.5.24 9:45:11
uhum... a czy wiesz może czy można się spodziewać rewolucji lub choćby małej rewolucji w zmianach? czytaj dalej»
-
Zeznanie nieprawdy w sprawie darowizny - kto zgłasza sprawę do sądu
przez: arsenia74 | 2012.5.24 9:45:50
jak tylko okaże się że zeznania były kłamstwem postępowanie jest wszczęte przeciw takiej osobie z urzędu. czytaj dalej»
-
Rzucenie pustą butelką szklaną - czy można uznać za napaść
przez: czekuś | 2012.5.24 9:46:23
w moim odczuciu tak, bo ta butelka miała zrobić ci krzywdę skoro była rzucona w twoim kierunku. czytaj dalej»
-
Hałas od sąsiadów w dzień - rolki deskorolka i piłka do koszykówki
przez: wojsława | 2012.5.24 9:47:55
Proszę pana, naturą młodzieży i dzieci są zabawy, szaleństwa i nie traktowanie na poważnie osób dorosłych. Nie pamięta wół jak cielęciem był? Poza tym, istnieje jeszcze możliwość zakłócania (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie molestowania nieletniej - po jakim czasie
przez: waclawa4 | 2012.5.24 9:48:28
obecnie po 25 latach, ale ma być plan zmian, bez przedawnienia. czytaj dalej»
-
Egzekucja z majątku żony przy ukrytej rozdzielności majątkowej
przez: adarpi | 2012.5.24 10:12:18
Opis sytuacji małżeństwo w 2007 roku umową notarialną zniosło wspólność majątkową, nie przeprowadzono podziału majątku wspólnego. Obydwoje małżonkowie prowadzą od 1995 r. jednoosobowe (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od błędnie pobranego podatku od garażu
przez: urszula7 | 2012.5.24 10:22:30
Chciałbym się dowiedzieć jakie podatek nalicza się od obiektów niemieszkalnych, takich jaki garaż(osobny nie przyłączony do mieszkania), strych w kamienicy, piwnice, lub schron przerobiony na piwnicę? (...) czytaj dalej»
-
Zakup mieszkania TBS i możliwość wykupu na własność
przez: nastolczyk | 2012.5.24 10:48:5
Chciałbym kupić mieszkanie TBS bo są po prostu tanie. Czy po pewnym czasie mozna to mieszkanie wykupić na własność? czytaj dalej»
-
Interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy
przez: paula6 | 2012.5.24 11:5:11
Krótkie pytanie. Chciałbym się dowiedzieć kto co do zasady posiada interes prawny w postępowaniu w sprawie o ustalenie warunków zabudowy ? czytaj dalej»
-
Ograniczone prawa rzeczowe po wywłaszczeniu na Euro 2012
przez: hunik | 2012.5.24 11:7:14
Zwracam się do waz z zapytaniem. Po wywłaszczeniu nieruchomości dla EURO 2012 ustanowione na niej ograniczone prawa rzeczowe utrzymują się czy nie? czytaj dalej»
-
Zasiłek chorobowy przy prowadzeniu działalności gospodarczej
przez: Marija | 2012.5.24 13:44:36
wysokość zasiłku na czas choroby Witam, w tej chwili jestem na zwolnieniu z powodu choroby do końca czerwca. Od stycznia 2012 prowadzę działalność i teraz z powodu choroby nie mogę być aktywna (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku przy sprzedaży papierów wartościowych przez spadkobiercę
przez: lulina | 2012.5.24 14:50:51
Sprawa jest dość złożona, jednak postaram się ją przedstawić jak najjaśniej. Po przeprowadzeniu postępowania w sądzie wszyscy spadkobiercy zgłosili się do US. Po jakimś czasie okazało (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo szkoły jazdy przy liczeniu godzin praktycznej nauki
przez: szymon1012 | 2012.5.24 18:54:20
Witam, jestem tu nowy i jeśli źle umieściłem temat lub coś źle napisałem proszę o wyrozumiałość Mam problem ze szkołą w której uczyłem się prawa jazdy. Kategoria A. Aby przystąpić (...) czytaj dalej»
-
Prawa autorskie do utworów po odejściu z zespołu muzycznego
przez: Sławek | 2012.5.24 20:33:49
Odszedłem z zespołu którego byłem założycielem , oni grają teraz moje utwory bez mojej zgody , jak mogę ubiegać się o prawa autorskie i zmusić ich do zaprzestania korzystania z moich piosenek (...) czytaj dalej»
-
Koszty adwokata w sprawie o spowodowanie wypadku - zwrot od sprawcy
przez: ola333 | 2012.5.24 22:3:53
Witam Czy mogłabym prosic o informację jakie obecnie sa koszty opłacenia adwokata w sprawie: a) rozwodowej b) tylko zasądzenia alimentów pozdrawiam Ola czytaj dalej»