Archiwum Forum Sierpień 2012
(244 tematów na forum)
-
Kto z rodziny może wystąpić o zachowek?
przez: ghousta | 2012.8.7 9:37:32
Nie. Wystarczy że jest pani ustawowo przewidziana do dziedziczenia ale testament panią pominął. Wówczas osoby dziedziczące w testamencie muszą pani wypłacić zachowek. czytaj dalej»
-
Ile czasu dlugo wazna jest RMUA?
przez: babasz | 2012.8.7 9:39:47
RMUA wydawana jest co miesiąć. Czyli od podpisania rachunku za lipiec do podpisania rachunku za sierpień i wtedy będzie wydawana nowa RMUA. czytaj dalej»
-
przez: krzyś_g | 2012.8.7 9:41:15
Najpewniej? Sprzedać dług do Kruka albo Prowidenta. Inna opcja sprawa na policje jako przywłaszczenie mienia, a potem do sądu. Kolejna opcja wezwanie do przed sądowej zapłaty. Opcja czwarta (...) czytaj dalej»
-
Powrót do panienskiego nazwiska po rozwodzie.
przez: bartekaudi | 2012.8.7 9:42:7
Tylko z wyjątkowych względów można zostać przy starym nazwisku tak naprawdę. Tak więc nazwisko męża, była żona traci automatycznie z orzeczeniem rozwodowym. czytaj dalej»
-
Ubezpieczyciel powinien zwracać VAT?
przez: jaga27 | 2012.8.7 9:42:56
Ubezpieczyciel nie może sotsować takich sztuczek, są to praktyki niedozwolone. Tak wiec VAT powinien być zwracany. Jest w pańskiej sprawie inaczej? Radze pogadać z UOKiK. czytaj dalej»
-
Dobrowolna rezygnacja ze składek ZUS
przez: Maccaron | 2012.8.7 11:3:37
[cytat] Mnie też to denerwuje, dżizas, przecież w wolnym kraju sam powinienem wybierać gdzie chce i czy wogóle chce być ubezpieczony,. [/cytat] A skąd przekonanie, że Polska to wolny kraj? czytaj dalej»
-
Co to jest Piramida Finansowa.?
przez: radosław45 | 2012.8.8 9:13:5
Amber Gold wygląda jak piramida finasowa, ale narazie brak na to dowodów sądowych. Przede wszystkim to był lokatowy hazard, bo nie oszukujmy sie 15% zysku w skali roku i to ma być pewne i bez ryzyka? (...) czytaj dalej»
-
Ministerstwo Gospodarki zapowiada zmiany w prawie - stacje benzynowe.
przez: martaule | 2012.8.8 9:14:34
Zawsze mnie to denerwowało, beznyzne tankuje sama a gaz już nie? Absurd. Ale szczerze wątpię żeby to miało duży wpływ na ceny LPG. Śmiem wątpić, zaraz będzie podwyżka i spowrotem pożre (...) czytaj dalej»
-
znalezienie \"fantów\" przy pracach ziemnych
przez: interka | 2012.8.8 9:16:56
Pomijając próbę paserstwa, przywłaszczenie mienia i nielegalny nim obrót... i to że ktoś to tam zakopał i może to obserwować... to szczerze radzę to oddać i mieć to z głowy. Wątpliwe żeby (...) czytaj dalej»
-
przez: wacek9 | 2012.8.8 9:24:8
Powodami unieważnienia mogą być: -brak wymaganego wieku małżonków, -ubezwłasnowolnienie małżonka, ale nie gdy ubezwłasnowolnie zostało uchylone -choroba psychiczna albo niedorozwój umysłowy (...) czytaj dalej»
-
Co oznacza zasada wzajemnego szacunku?
przez: wizual | 2012.8.8 9:36:35
Art. 113 § 1 stanowi, że niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko będą mieć prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów. Zasada wzajemnego szacunku w relacjach pomiędzy (...) czytaj dalej»
-
Ile wódki można przywieźć z wakacji?
przez: bratonia | 2012.8.8 9:37:52
1 litr mocniejszego alkoholu o mocy powyżej 80%. Albo 2 litrów alkoholu o mocy do 22 %, lub 4 litrów wina musującego i ostatnia opcja 16 litrów piwa. czytaj dalej»
-
Co należy zrobić aby otrzymać świadczenie w postaci \"wczasów pod gruszą\"?
przez: emett | 2012.8.8 9:42:20
To, czy pracownik może skorzystać z takiej formy pomocy, zależy od postanowień regulaminu Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ogólnie do korzystania z takich świadczeń są uprawnieni (...) czytaj dalej»
-
Czy można za darmo sprawdzić biuro podróży??
przez: ulaa28 | 2012.8.8 9:44:49
Tak:) KRD wystawia tzw. certyfikaty rzetelności. Firmy, które uczestniczą w programie, umieszczają certyfikat na swojej stronie internetowej. Jeśli certyfikatu nie ma to raczej lepiej sobie odpuścić (...) czytaj dalej»
-
Bezrobotny i umowa o zlecenie.
przez: dorvcia6 | 2012.8.8 9:45:43
Niestety tak. Jest to chore. Ale w takim kraju żyjemy. czytaj dalej»
-
Molestowanie dzieci nie przedawnia się?
przez: pudeka | 2012.8.8 9:55:43
Hej, mam pytanie czy już jest aktualna ta zmiana o której tyle mówiono że molestowanie dzieci nie będzie się przedawniać w czasie? czytaj dalej»
-
Anulowanie umowy sprzedaży - zwrot pieniędzy
przez: Antek2012 | 2012.8.8 12:59:3
Witam, zakupiłem w sklepie internetowym produkt i dokonałem za niego zapłaty przelewem. Niestety okazało się, że produkt jest nie dostępny i sprzedający zaproponował anulowanie zamówienia i (...) czytaj dalej»
-
przez: matias678 | 2012.8.8 19:15:49
Witam. Wątek trochę stary, ale jeśli ktoś szuka dobrego prawnika w krakowie w kwestiach prawa rodzinnego i rozwodowego, polecam Annę Jasielską z kancelarii radcowskiej Mariusz Boruch. Korzystałem (...) czytaj dalej»
-
Administrator poczty on-line...
przez: monika.kubiatowska | 2012.8.9 1:5:9
Czy administrator poczty on-line, w zamian za zmianę hasła do konta pocztowego, może ode mnie żądać numeru PESEL i ksero dowodu osobistego? I jak też powinno to przebiegać? Powinien być do tego (...) czytaj dalej»
-
Są pierwsze zawiadomienia od klientów Amber Gold.
przez: noemi10 | 2012.8.9 9:22:44
No i AMBER GOLD zaczął wczoraj wypłacać te pieniądze czy nie???? Czemu nie zlecono kontroli tego para banku wcześniej zeby sprawdzic czy jest on rzetelny i bezpieczny????? Tylko teraz jak sie sypie (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowe pieniądze dla bezrobotnych!!
przez: foggy | 2012.8.9 9:23:23
Hmmm... spoko opcja. Nie wie pan napewno ile wynosza te dodatki?? czytaj dalej»
-
przez: marcinek45 | 2012.8.9 9:25:12
Na pewno ta starsza pani, beknie solidnie, bo przecież w tamtym roku podniesiono wysokość kary grzywny za przeklinanie w miejscu publicznym. Pan zapewne będzie mógł powiedzieć że poniósł szkody (...) czytaj dalej»
-
Nie możność unieważnienia małżeństwa??
przez: nertaoa | 2012.8.9 9:28:10
Nie można unieważnić małżeństwa po jego ustaniu. Czyli jak jest najpierw rozwód, to znaczy ze był ślub i koniec. Ma to znaczenie przy podziale spadku. No bo małżeństwo unieważnione wyklucza (...) czytaj dalej»
-
przez: nie chce | 2012.8.9 9:30:15
Nie. możliwość odpowiedzi została wykluczona, musi wystarczyć sprostowanie. czytaj dalej»
-
Ustawa SLD o religii w szkołach.
przez: lech68 | 2012.8.9 9:31:0
To jest pomysł który w życie powinien wejść już dekadę temu. czytaj dalej»
-
Sprawa o spłatę rzeczy. Proszę o poradę.
przez: ksilas | 2012.8.9 10:35:26
pomoże ktoś ? czytaj dalej»
-
Straszenie zwolnieniem z pracy
przez: kadrywpraktyce | 2012.8.9 12:53:45
Taśma z nagraniem co do zasady nie będzie dowodem, a to ze względu na fakt, iż byłby to dowód nielegalny. Nie można bez zgody danej osoby rejestrować jej głosu. czytaj dalej»
-
przez: LucaO | 2012.8.9 12:57:58
witam mam pytanie odnsie mojej umowy o prace a chorobowym otóż od 02.Czerwiec do chwili obecnej tj 09.sierpień jestem na ciągłym zwolnieniu lekarskim,firma w której pracowalem dawała mi umowe (...) czytaj dalej»
-
Umowa o rozdzielności majątkowej a płacenie składki KRUS
przez: iza_dd | 2012.8.9 13:26:16
Witam Moje zapytanie dotyczy konieczności płacenia składki KRUS od gruntów, które mąż ostatnio dostał od teściów. Jestem zarejestrowana w PUP, ale z uwagi że tego pola jest ponad 2ha przeliczeniowego (...) czytaj dalej»
-
przez: Kapes | 2012.8.9 13:50:43
Witam Serdecznie Chcialem podzielić się z innymi pewną historią któras mi się przydażyła,otórz pewnego dnia gdy jechałem do pracy pewna kobieta wymusiła mi pierszeństwo w skutek czego udeżyła (...) czytaj dalej»
-
jak długo jest ważny paszport dziecka?
przez: morawa0 | 2012.8.10 9:22:19
5 lat są ważne, ale dopiero od 11 sierpnia. czytaj dalej»
-
Zmiany w prawie pracy - płatny urlop na szczepienie dzieci.
przez: moskitiera | 2012.8.10 9:23:19
Pracodawcy się mocno temu sprzeciwiają, słyszałem że nie tylko oni bo się nawey chyba jakiś związkowiec o tym niezbyt pozytywnie wypowiadał. czytaj dalej»
-
Deregulacja: Egzamin dla taksówkarzy.
przez: grubek5 | 2012.8.10 9:24:2
Tak jest. Chcesz być taksówkarzem w Wawie, Krakowie, Poznaniu i innych miastach wojewódzkich. To zdaj egzamin. Kropka. czytaj dalej»
-
przez: czesio11 | 2012.8.10 9:35:13
Witam, problem wygląda następująco. Niedawno kupiłem motor, lecz przy zakupie dogadałam się z osobą sprzedającą iż prześle mi tłumaczenia dokumentów za pobraniem które odbiorę. Jednak tłumaczenie (...) czytaj dalej»
-
Czy dostawca usługi telefonii komórkowej ma prawo zabronić mi zmianę taryfy?
przez: sosen86 | 2012.8.10 11:31:48
Podpisujesz umowę na konkretną ofertę. Regulamin nowej promocji daje możliwość zmiany oferty lub nie. W oferty bez limitu możesz skorzystać przy przedłużeniu umowy (w niektórych przypadkach (...) czytaj dalej»
-
rozwód z przyznaniem sie do winy
przez: Prawnik1209 | 2012.8.10 12:39:50
Witam, Nie bardzo rozumiem dlaczego chce Pan wziąć całą winę za rozpad małżeństwa na siebie. To nie będzie procentować w przyszłości. Jeżeli nie ma między Państwem konfliktu ani spraw majatkowych (...) czytaj dalej»
-
witam do jakiej max wysokości mogę postawić płot od strony sąsiada - sąsiad ma 0,5 m podwyższoną
przez: Anna | 2012.8.10 16:13:2
witam do jakiej max wysokości mogę postawić płot od strony sąsiada - sąsiad ma 0,5 m podwyższoną działkę - max wyskość jest mierzona od mojego poziomu czy od jego? czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło, weksel In blanco - wypowiedzenie umowy przez wykonawce
przez: altrumaltus | 2012.8.11 15:23:15
Niestety nie, nie odkryłem nic, co mogło by pomóc w rozwiązaniu tej sytuacji. czytaj dalej»
-
przez: marecki27i | 2012.8.11 16:12:23
Witam czy jest mozliwość zmienić kuratora mamy go od puł roku ale jest strasznie uciążliwy robimy wszystko co chce a on nom stop wymyśla nowe rzeczy z gury dzieńkuje czytaj dalej»
-
Czy jako współwłaściciel mieszkania muszę mieć zgodę grugiego współwłaćiciela na meldunek
przez: pantomima | 2012.8.11 20:59:36
Wraz z konkubentem jesteśmy współwłaściclelami mieszkania, w ktoórym mieszkaliśmy od 6 lat. Kilka lat temu ja mu odsprzedałam połowę mieszkania. On jest w tym lokalu zameldowany a ja w innym. (...) czytaj dalej»
-
Gdzie mogę prowadzić działalność gospodarczą?
przez: justynaggg | 2012.8.13 9:38:34
Tak, przecież może to być praca zdalna albo chałupnicza. Np. składanie długopuisów albo handel allegro. czytaj dalej»
-
wymeldowanie niepelnoletniego dziecka
przez: massiw | 2012.8.13 9:39:43
Skoro nie mieszka to oczywiście. Pobyt stały najwyraźniej jest w innym miejscu więc tym bardziej. czytaj dalej»
-
przez: bartekaudi | 2012.8.13 9:42:14
Hehehe wobrażam sobie jak pan jedno osobowe pikietuje pokój prezesa i zapycha w ramach protestów automaty do napoi i pisuary. A różnica, pracodawca powinien za te samą pracę, lub te same bądź (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może w czasie trwania wypowiedzenia zmieniać warunki wypowiedzenia?
przez: faron123 | 2012.8.13 9:43:3
W porządku, dziękuje za informacje. czytaj dalej»
-
przez: kamila9 | 2012.8.13 9:43:33
... chłop może być, zły ale to raczej nie obraza, tylko opinia. czytaj dalej»
-
przez: kamilla11 | 2012.8.13 9:46:0
Nie do końca na temat, ale wiem od osoby mi bliskiej, że zakładają często działalność gospodarczą, odliczają sobie koszta różnych dziwnych rzeczy i podatki na te działalność. W zwiazku z (...) czytaj dalej»
-
przez: salomea34 | 2012.8.13 9:46:40
Zrozumiałem "wzwodzi". Ale to by się zgadzało bo ostatecznie robi ich w ch... czytaj dalej»
-
Poszukuję sprawdzonego prawnika do obrony przed egzekucją na terenie Śląska
przez: pimiolek | 2012.8.13 10:58:58
forum na którym się pani znajduje udziela porad prawnych https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ tutaj podaje linka. Pomoc prawna poprzedzona jest zawsze darmową wyceną dającą pani możliwość (...) czytaj dalej»
-
sąsiąd - grille, alkohol i krzyki
przez: adamN | 2012.8.14 8:49:17
jeśli nie respektuje ciszy nocnej - prosze zadzwonic po straz miejską, po jedenj-dwóch wizytach imprezy powinny się skończyć. Najważniejsze jest to, jakie ma Pan relacje z sąsiadem: jeśli (...) czytaj dalej»