Archiwum Forum Sierpień 2012
(341 tematów na forum)
-
Sprzedaż domu przez matkę - jak zrzec się prawa własności przez dzieci
przez: cezar | 2012.8.11 1:7:40
mama chce sprzedać dom a ma trzech synów i córkę co my mamy zrobić aby zrzec się prawa własności czytaj dalej»
-
Podział mieszkania spółdzielczego między braćmi - sąd czy notariusz
przez: mlody24 | 2012.8.11 10:2:59
Witam zwracam sie do was z prosba. Wraz z bratem jestesmy najemcami mieszkania spódzielczego mieszkanie nie jest wykupione na wlasnosc ale mamy zamiar go wykupic w styczniu 2013 roku. Po śmierci rodziców (...) czytaj dalej»
-
Podział środków ZUS po śmierci ubezpieczonego - wyjaśnienie zawiadomienia
przez: Valentinee | 2012.8.11 14:59:24
WAŻNE Proszę, pomózcie mi zrozumieć owe pismo : ZAWIADOMIENIE O PODZIALE ŚRODKÓW Na podstawie art. 123 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst jednolity (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o dzieło zabezpieczonej wekslem in blanco
przez: altrumaltus | 2012.8.11 15:23:15
Niestety nie, nie odkryłem nic, co mogło by pomóc w rozwiązaniu tej sytuacji. czytaj dalej»
-
Czy można zmienić uciążliwego kuratora?
przez: marecki27i | 2012.8.11 16:12:23
Witam czy jest mozliwość zmienić kuratora mamy go od puł roku ale jest strasznie uciążliwy robimy wszystko co chce a on nom stop wymyśla nowe rzeczy z gury dzieńkuje czytaj dalej»
-
Zarabianie na prądzie przez dzierżawcę - czy dozwolone różne stawki
przez: margier123 | 2012.8.11 17:27:17
tam, mam takie pytanie. wynajmuję działke od instytucji związanej ze Związkiem Harcerstwa Polskiego. Prowadzę tam lokal gastronomiczny. Prąd również mam od tej instytucji. Rachunek za prąd (...) czytaj dalej»
-
Dobrowolne płacenie komornikowi - czy może zająć jeszcze wypłatę
przez: ania83ania | 2012.8.11 19:10:45
płace komornikowi sama dobrowolnie czy moze zajoc mi jeszcze wypłate czytaj dalej»
-
Testament matki i podział dóbr - prawo dzieci do spadku we Francji i Polsce
przez: agata89 | 2012.8.11 19:18:49
Dziendobry Pisze zeby zrozumiec jak bedzie wyglala moja sytacja po smierci mojej mamy. Chcialam uprzedzic ze opuscilam polske w wieku 15 lat, nie mialam wiec czasu zeby zrozumiec sposob funkcjonowania (...) czytaj dalej»
-
Dostęp do wspólnego mieszkania po wyrzuceniu przez konkubenta
przez: pantomima | 2012.8.11 20:59:36
Wraz z konkubentem jesteśmy współwłaściclelami mieszkania, w ktoórym mieszkaliśmy od 6 lat. Kilka lat temu ja mu odsprzedałam połowę mieszkania. On jest w tym lokalu zameldowany a ja w innym. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów remontu mieszkania po umowie słownej z ojcem
przez: barrywhite | 2012.8.12 7:49:26
Witam. na początku parę słów wstępu - kilka lat temu (około sześciu), mój ojciec zawarł ze mna umowę słowną dżentelmeńką, że wyprowadzając sie do innej kobiety (jest wdowcem)pozostawia (...) czytaj dalej»
-
Próg wykroczenia i przestępstwa podatkowego - kwota i zaległości z poprzednich lat
przez: amarok | 2012.8.12 12:14:9
mam pytanie odnośnie progu rozgraniczającego wykroczenie i przestępstwo podatkowe. ile wynosił on w tym roku i czy do tej kwoty zaliczają się także zaległości z poprzednich lat, które nie uległy (...) czytaj dalej»
-
Spadek po babci - prawa wnuków zameldowanych od 30 lat
przez: joanna ordon | 2012.8.12 12:52:14
ja i moich 3 braci jestesmy zameldowani od prawie 30 lat u naszej babci, ktora zmarla w 2005 rou nie pozostawiajac testamentu.dzis jej 4 dzieci po 7 latach chce swoje czesci spadku, moje pytanie to:co (...) czytaj dalej»
-
Kindergeld z Niemiec - czy ojciec może zatrzymać pieniądze?
przez: kapustka4444 | 2012.8.12 20:36:17
-
Działu spadku przez sąd czy notariusza - książeczka mieszkaniowa po mamie
przez: Absynt | 2012.8.12 21:3:6
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza (i najszybsza) w tej sytuacji decyzja; czy wystarczy notariusz, (...) czytaj dalej»
-
Działu spadku przez sąd czy notariusza - książeczka mieszkaniowa po mamie
przez: Absynt | 2012.8.12 21:11:56
Jest nas dwóch braci. Moja Mama zmarła pozostawiając nam książeczkę mieszkaniową. Chciałbym wiedzieć jaka będzie najkorzystniejsza (i najszybsza) w tej sytuacji decyzja; czy wystarczy notariusz, (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie żony urzędnika do miejsca pracy męża - odmowa przełożonych
przez: julig | 2012.8.13 9:35:54
Małżeństwo urzędników zatrudnionych w jednym urzędzie z 20 letnim stażem .Żona dojeżdza do pracy ponad 40 km . Mąz pracuje w miejscu zamieszkania. Przełożeni odmawiają żonie przeniesienia (...) czytaj dalej»
-
Rozpoczęcie biznesu bez zameldowania w danym miejscu
przez: justynaggg | 2012.8.13 9:38:34
Tak, przecież może to być praca zdalna albo chałupnicza. Np. składanie długopuisów albo handel allegro. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie niepełnoletniej bez zgody rodziców
przez: massiw | 2012.8.13 9:39:43
Skoro nie mieszka to oczywiście. Pobyt stały najwyraźniej jest w innym miejscu więc tym bardziej. czytaj dalej»
-
Dyskryminacja płacowa w oddziałach tej samej firmy
przez: bartekaudi | 2012.8.13 9:42:14
Hehehe wobrażam sobie jak pan jedno osobowe pikietuje pokój prezesa i zapycha w ramach protestów automaty do napoi i pisuary. A różnica, pracodawca powinien za te samą pracę, lub te same bądź (...) czytaj dalej»
-
Zmiana warunków wypowiedzenia w trakcie jego trwania
przez: faron123 | 2012.8.13 9:43:3
W porządku, dziękuje za informacje. czytaj dalej»
-
Publiczne obrażanie pracodawcy na forum internetowym
przez: kamila9 | 2012.8.13 9:43:33
... chłop może być, zły ale to raczej nie obraza, tylko opinia. czytaj dalej»
-
Sprzedaż punktów karnych w sieci - jakie grozi kara prawna
przez: wisławylewa | 2012.8.13 9:57:7
Witam, Co grozi za sprzedaż punktów karnych w sieci? Proszę o jakąś informację prawną na ten temat. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Nadużycie stosunków czy podstęp - różnica prawna w kontekście przestępstwa
przez: kokpit | 2012.8.13 10:7:18
Witam. Dlaczego nadużycie owych stosunków czy krytycznego położenia nie sprowadza się do podstępu z art. 197? Przecież jest to przesłanka motywacyjna która eliminuje opór osoby jak nie patrzeć. Dziękuje (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie decyzji przez SKO - czy postępowanie od początku czy tylko rozpatrz
przez: gabrysikaem | 2012.8.13 10:14:15
Witam, pisze z zapytaniem, czy w przypadku gdy SKO podejmie decyzję o cofnięciu decyzji i przekazaniu jej do ponownego rozpatrzenia to organ wydający decyzje wszyczyna postępowanie od początku czy (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja z majątku żony przy ukrytej rozdzielności majątkowej
przez: pimiolek | 2012.8.13 10:58:58
forum na którym się pani znajduje udziela porad prawnych https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ tutaj podaje linka. Pomoc prawna poprzedzona jest zawsze darmową wyceną dającą pani możliwość (...) czytaj dalej»
-
Zalanie mieszkania przez pęknięcie zaworu - odpowiedzialność najemcy
przez: TomaszMZ | 2012.8.13 16:42:43
Wraz z mamą wynajmujemy mieszkanie w bloku od gminy reprezentowanej przez licencjowanego zarządcę. Niedawno pod naszą nieobecność w łazience pękł zawór wskutek czego zalało nie tylko nasze mieszkanie, (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad grilluje przy granicy działki - jak reagować?
przez: adamN | 2012.8.14 8:49:17
jeśli nie respektuje ciszy nocnej - prosze zadzwonic po straz miejską, po jedenj-dwóch wizytach imprezy powinny się skończyć. Najważniejsze jest to, jakie ma Pan relacje z sąsiadem: jeśli (...) czytaj dalej»
-
Legalność korzystania z chomikuj.pl - prawa autorskie
przez: adamN | 2012.8.14 8:55:57
jeśli posiadasz plik muzyczny, książkę czy film bez problemu możesz podzielić się nimi ze znajomymi - dotyczy to zarówno fizycznych nośników jak i plików. mając folder zamknięty (...) czytaj dalej»
-
Pracodawcy niewypłacający wynagrodzeń - dlaczego bezkarni?
przez: adamN | 2012.8.14 8:58:38
brak znamion przestępstwa?? typowe.. nie odpuszczajcie, zgłosiło się 6 osób, ale być może ów "pracodawca" oszukał jeszcze więcej osób. Takich oszustów trzeba ścigać, (...) czytaj dalej»
-
Wiata na miejscu parkingowym - prawo użytkowania wieczystego
przez: KarolinaK. | 2012.8.14 9:50:1
Jak sam pan napisał, ma pan ograniczone prawo własności. Radzę zajrzeć umowę którą pan zawarl tam powinno być określone to co może pan zrobić/co chce pan zrobić. pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Ukończenie studiów jednolitych - praca magisterska po latach
przez: misiekkk | 2012.8.14 9:50:45
Po jakim czasie mozna obronic prace, najpóźniej? czytaj dalej»
-
Komornik przetrzymuje samochód pomimo zadośćuczynienia
przez: milst3 | 2012.8.14 9:52:19
Osoba której pan zadość uczynił powinna potwierdzić zadość uczynienie i komornik nie ma nic do gadania. W innym wypadku skarga komornicza i sprawa z powództwa cywilnego o przywłaszczenie mienia (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie praw od osoby zamkniętej w szpitalu psychiatrycznym
przez: footprint | 2012.8.14 9:53:50
tata kolegi, przez 6 miesięcy udawał wariata w psychiatryku żeby się uwolnić od postępowania sądowego i wierzyciela - zdaje się. nie wiem jak to się skończyło, ale to potwierdza wersje ze ludzie (...) czytaj dalej»
-
Czy komenda zwraca koszty przejazdu na przesłuchanie?
przez: złoticzka | 2012.8.14 9:54:48
Telefon na komende rozwieje pana wątpliwości. Zwrot obowiązuje, do pewnej kwoty. Rachunki za bilety i bilety proszę zachować, to kluczowa sprawa. Jak jedzie pan busem to paragon z busa naturalnie. czytaj dalej»
-
Kiedy stróż może użyć gazu żelowego w obronie?
przez: tymonek00 | 2012.8.14 9:56:47
Nie trzeba pozwolenia na gaz. Gazu trzeba używać z rozmysłem w innym przypadku zostanie pan oskarżony o przekroczenie uprawnień, obrony koniecznej lub wręcz o napaść. czytaj dalej»
-
Upadłość Amber Gold - co z klientami i wypłatami
przez: morawy | 2012.8.14 10:11:16
AMBER GOLD, pomimo wcześniejszych zapewnień ogłosiło upadłość. Parabank który zarzekał się iż zaczął wypłacać pieniądze dla swoich byłych klientów już kilka dni temu, być może nawet (...) czytaj dalej»
-
Niespłacona grzywna - czy mogą aresztować studenta?
przez: m12345 | 2012.8.14 12:10:48
Zostałem ukarany grzywną za niezatrzymanie się do kontroli drogowej. Jestem studentem, nie pracuję i mieszkam z rodzicami. Mój termin na spłatę kary minął jakiś czas temu. Co mi grozi jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Praca w okresie wypowiedzenia podczas upadłości firmy
przez: Marta | 2012.8.14 18:26:24
Witam, przebywam na okresie wypowiedzenia do końca września oraz jestem zwolniona z obowiązku świadczenia pracy. Dodam, iż spółka jest w trakcie składania wniosku o upadłość. Czy w tym czasie (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek rodzinny przy przekroczeniu dochodu - obowiązek pracodawcy
przez: eliotta | 2012.8.14 20:46:20
witam mam pytanko,podiełam prace na pełny etat,zarabiam najnizsza srednia krajowa ale według naszego prawa juz przekroczylam dochod i nie nalezy mi sie zasiłek rodzinny z mopsu .prosze mi powiedziec (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania zakładowego a roszczenia byłego męża po latach
przez: Zdesperowana_eks-żon | 2012.8.15 11:30:58
Dzień dobry, potrzebuję porady rawnej. Byłam żoną górnika. W 1998 r. otrzymalismy z kopalni mieszkanie zakładowe. W r. 2000 mąż porzucił rodzinę, zostawił mnie z długami i odszedł do innej (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja balustrady kutej - wadliwe wykonanie i brak ocynkowania
przez: basick | 2012.8.15 12:49:57
Witam, mam takie pytanie odnośnie tego co mam robić w skrócie opisze sytuację i barrdzo proszę pomóżcie. Zleciłam firmie wykonanie balustrady kutej z ocynkiem i proszkowym malowaniem oraz montażem, (...) czytaj dalej»
-
Zwrot psa do hodowcy z powodu alergii - czy możliwy?
przez: geforc | 2012.8.15 13:14:38
Witam, wyniknęła taka sytuacja że musze zwrócić psa którego kupiłem od hodowcy... nie będę się zagłębiał czemu, w skrocie napisze że chodzi o alergię... pies jest mały i niezbyt kumaty (...) czytaj dalej»
-
Naliczenie urlopu i wynagrodzenia przy zwolnieniu z likwidacji etatu
przez: J.Florczyk | 2012.8.15 17:36:35
Witam,zostałem zwolniony z pracy z 3miesięcznym wypowiedzeniem.Pierwszm m-c to urlop,2i3 m-c zakład zwolnił mnie z obowiązków .Powodem zwolnienia jest likwidacja mojego etatu.Jak powinien być naliczony (...) czytaj dalej»
-
Ukryte długi po śmierci matki - jak odrzucić spadek?
przez: zib1980 | 2012.8.15 19:44:52
Witam, od wczoraj borykamy się z żoną z zupełnie nowym dla nas problemem. Otóż matka mojej żony umarła początkiem 2009 roku (jeszcze jak nie byliśmy małżeństwem). Żona nie przewidując (...) czytaj dalej»
-
Ważność paszportu 13-latka - 5 czy 10 lat?
przez: theee | 2012.8.16 9:25:12
10 lat są ważne paszporty dla nastolaktów. czytaj dalej»
-
Czy montaż kolektorów słonecznych wymaga pozwolenia?
przez: grubek5 | 2012.8.16 9:29:30
Montaż nie wymaga nawet zgłoszenia o ile kolektor nie jest większy niż 3 metry. czytaj dalej»
-
Pozew zbiorowy przeciw państwu w sprawie Amber Gold
przez: kremer.a | 2012.8.16 9:35:49
Szczerze, to jeżeli dojdzie do pozwu, i trzeba będzie wypłacić kasę, to za to powinien polecieć nie jeden łeb. A ministrowie i posłowie za opieprzanie się, powinni mieć obcięte uposażenie o (...) czytaj dalej»
-
Spółka odmawia wypłaty dywidendy - co można zrobić?
przez: niver | 2012.8.16 9:36:26
Muszą się zgodzić na dywidende albo na wykup. Mają wtedy prawo pierwokupu jednakoż. czytaj dalej»
-
Legalność antykoncepcji u dziewczyn poniżej 17 lat
przez: roksana29 | 2012.8.16 9:37:18
To jest pytanie rodem wzięte z samosia.pl Jest pani na tyle bystra żeby surfować po internecie a nie wie czy antykoncepcja jest legalna? czytaj dalej»
-
Przedłużenie meldunku tymczasowego po wygaśnięciu
przez: mazurrek | 2012.8.16 9:39:13
Bo w między czasie skończy się budować dom gdzie się przeprowadzę i tam chce być zamedlowany na stałe. czytaj dalej»