Archiwum Forum Sierpień 2012
(244 tematów na forum)
-
przez: adamN | 2012.8.14 8:55:57
jeśli posiadasz plik muzyczny, książkę czy film bez problemu możesz podzielić się nimi ze znajomymi - dotyczy to zarówno fizycznych nośników jak i plików. mając folder zamknięty (...) czytaj dalej»
-
Stworzenie strony internetowej z nieuczciwymi pracodawcami
przez: adamN | 2012.8.14 8:58:38
brak znamion przestępstwa?? typowe.. nie odpuszczajcie, zgłosiło się 6 osób, ale być może ów "pracodawca" oszukał jeszcze więcej osób. Takich oszustów trzeba ścigać, (...) czytaj dalej»
-
AMBER GOLD nie wypłacalne - będą pozwy zbiorowe?
przez: adamN | 2012.8.14 9:45:42
gdyby ktoś jeszcze nie czytał, to polecam dzisiejszy artykuł z głównej: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/amber-gold-nie-oddaje-pieniedzy-sprawdz-porade-eksperta.html - będzie pozew (...) czytaj dalej»
-
przez: KarolinaK. | 2012.8.14 9:50:1
Jak sam pan napisał, ma pan ograniczone prawo własności. Radzę zajrzeć umowę którą pan zawarl tam powinno być określone to co może pan zrobić/co chce pan zrobić. pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Obrona pracy dyplomowej po latach jest możliwa ?.
przez: misiekkk | 2012.8.14 9:50:45
Po jakim czasie mozna obronic prace, najpóźniej? czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie mienia na poczet kary
przez: milst3 | 2012.8.14 9:52:19
Osoba której pan zadość uczynił powinna potwierdzić zadość uczynienie i komornik nie ma nic do gadania. W innym wypadku skarga komornicza i sprawa z powództwa cywilnego o przywłaszczenie mienia (...) czytaj dalej»
-
Osoba oskarżona i nagła choroba psychiczna
przez: footprint | 2012.8.14 9:53:50
tata kolegi, przez 6 miesięcy udawał wariata w psychiatryku żeby się uwolnić od postępowania sądowego i wierzyciela - zdaje się. nie wiem jak to się skończyło, ale to potwierdza wersje ze ludzie (...) czytaj dalej»
-
Świadek w sprawie i zwrot kosztów dojazdu do Komendy?
przez: złoticzka | 2012.8.14 9:54:48
Telefon na komende rozwieje pana wątpliwości. Zwrot obowiązuje, do pewnej kwoty. Rachunki za bilety i bilety proszę zachować, to kluczowa sprawa. Jak jedzie pan busem to paragon z busa naturalnie. czytaj dalej»
-
Użycie gazy do obrony osoby i mienia.
przez: tymonek00 | 2012.8.14 9:56:47
Nie trzeba pozwolenia na gaz. Gazu trzeba używać z rozmysłem w innym przypadku zostanie pan oskarżony o przekroczenie uprawnień, obrony koniecznej lub wręcz o napaść. czytaj dalej»
-
przez: m12345 | 2012.8.14 12:10:48
Zostałem ukarany grzywną za niezatrzymanie się do kontroli drogowej. Jestem studentem, nie pracuję i mieszkam z rodzicami. Mój termin na spłatę kary minął jakiś czas temu. Co mi grozi jeżeli (...) czytaj dalej»
-
przez: geforc | 2012.8.15 13:14:38
Witam, wyniknęła taka sytuacja że musze zwrócić psa którego kupiłem od hodowcy... nie będę się zagłębiał czemu, w skrocie napisze że chodzi o alergię... pies jest mały i niezbyt kumaty (...) czytaj dalej»
-
przez: zib1980 | 2012.8.15 19:44:52
Witam, od wczoraj borykamy się z żoną z zupełnie nowym dla nas problemem. Otóż matka mojej żony umarła początkiem 2009 roku (jeszcze jak nie byliśmy małżeństwem). Żona nie przewidując (...) czytaj dalej»
-
Będzie podatek dochodowy dla rolników w 2014 roku.
przez: mira5 | 2012.8.16 9:24:37
W polsce nic tylko być rolnikiem, na papierze. czytaj dalej»
-
ile są ważne paszporty dla 13 latków?
przez: theee | 2012.8.16 9:25:12
10 lat są ważne paszporty dla nastolaktów. czytaj dalej»
-
Montaż kolektorów słonecznych na obiektach budowlanych
przez: grubek5 | 2012.8.16 9:29:30
Montaż nie wymaga nawet zgłoszenia o ile kolektor nie jest większy niż 3 metry. czytaj dalej»
-
Propozycje zniesienia akcyzy za prąd.
przez: massiw | 2012.8.16 9:31:49
Zgadza się. Opłata konserwacyjna to tak jak płacenie klimatycznego za Hostel w Krakowie przy alejach. Nie ma to nic wspólnego z klimatem tak jak ta opłata z konserwacją. Konserwatora to widziałem (...) czytaj dalej»
-
przez: moniqqq | 2012.8.16 9:32:36
Ale to jest takie gadanie, czy to jest jakieś przedsięwzięcie pracodawców, tzn plan ustawy lub zmiany w prawie pracy? Proszę pisać dokładniej. czytaj dalej»
-
Emerytury 2013 - migracja stała.
przez: kruszzzzz | 2012.8.16 9:33:59
Nie rozumiem fenomenu przymusowego ZUS'u. Jakby każdy nie mógł się na własną rękę ubezpieczać lub też nie. Państwowo lub prywatnie. czytaj dalej»
-
AMBER GOLD - pozew zbiorowy przeciwko państwu ??
przez: kremer.a | 2012.8.16 9:35:49
Szczerze, to jeżeli dojdzie do pozwu, i trzeba będzie wypłacić kasę, to za to powinien polecieć nie jeden łeb. A ministrowie i posłowie za opieprzanie się, powinni mieć obcięte uposażenie o (...) czytaj dalej»
-
Dywidenda - odmowa wypłaty - co robić.
przez: niver | 2012.8.16 9:36:26
Muszą się zgodzić na dywidende albo na wykup. Mają wtedy prawo pierwokupu jednakoż. czytaj dalej»
-
Niepełnoletni i legalna antykoncepcja?
przez: roksana29 | 2012.8.16 9:37:18
To jest pytanie rodem wzięte z samosia.pl Jest pani na tyle bystra żeby surfować po internecie a nie wie czy antykoncepcja jest legalna? czytaj dalej»
-
przez: mazurrek | 2012.8.16 9:39:13
Bo w między czasie skończy się budować dom gdzie się przeprowadzę i tam chce być zamedlowany na stałe. czytaj dalej»
-
przez: kasia.stanusz | 2012.8.16 9:59:13
witajcie mam malz problem wiec tak jestem po sprawie alimentaczjnej ojciec mojego szna nie ma wladyz ale ma yasadyone alimentz po 400 yl od lutego na dyien dyisiejsyz ma yalegle ponad 2 tys i bierzace (...) czytaj dalej»
-
Kara za używanie niezarejestrowanego odbiornika - RTV 2012.
przez: e-prawnikpl | 2012.8.16 12:2:52
Można się również starać o umorzenie zaległości za niepłacenie abonamentu. Wystarczy złożyć odpowiedni wniosek do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. czytaj dalej»
-
co zrobic jak ktos wybudowal myjnie 5 metrow od mojego domu nie pytajac mnie o zgode czy to zgodne z
przez: ratujcie! | 2012.8.16 12:39:4
Też mam podobny problem. Cały dzień hałasują (odkurzanie, polerowanie, sprężone powietrze, woda). W obszarze zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej, okolica była cicha do momentu kiedy tą myjnie (...) czytaj dalej»
-
Czas trwania procesu o podział majątku po rozwodzie
przez: talrep | 2012.8.16 14:9:34
Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś końcowe terminy trwania sprawy o podział majątku po rozwodzie, czy to jest normalne że sprawa toczy się już prawie 6 (sześć) lat i czy (...) czytaj dalej»
-
przez: lajmisz | 2012.8.16 19:56:56
Witam Tracę zdrowie na nasze Sądy, chodzi mi o to czy to normalna sytuacja jest? W maju odbyła się rozprawa apelacyjna dot alimentów, ex dostał obniżenie alimentów, on wniósł tą apelacje. Dzwonię (...) czytaj dalej»
-
co grozi 13 latkowi za uderzenie w zabawie w krocze kolegi
przez: mamapatryka | 2012.8.16 20:56:27
co grozi mojemu synowi 13 latkowi (ur 11.1999), który w trakcie zabawy kopnoł kolege w krocze, kolega wieczorem pojechal z rodzicami na pogotowie, został na 5 dni na obserwacji. był duzy krwiak. teraz (...) czytaj dalej»
-
przez: rybcia_wanda | 2012.8.17 9:14:18
Chodzi panu zdaje mi się o strażnika społecznego państwowej straży rybackiej. Jeżeli tak to REGULAMIN SPOŁECZNEJ STRAŻY RYBACKIEJ mówi że: Do uprawnień strażnika społecznego---zalicza (...) czytaj dalej»
-
Agenci ABW w mieszkaniu Prezesa Amber Gold.
przez: wacek9 | 2012.8.17 9:17:17
Szczerze, to wątpię żeby koleś który już po raz drugi utworzył piramidę finansową, miał 7 wyroków i zrobił tyle rodaków w balona, trzymał tak ważne dowody na siebie w domu... naiwność (...) czytaj dalej»
-
Zaskarżenie wyroku w sprawie znęcania się nad zwierzęciem do UE.
przez: ghousta | 2012.8.17 9:23:26
Już u nas sprawa będzie sprawdzana, bo nawet inni sędziowie z tego samego sądu są zdziwieni wyrokiem. czytaj dalej»
-
Przeklinanie i wysokość mandatu.
przez: wytrawny | 2012.8.17 9:31:7
Art. 141 Kodeksu Wykroczeń, przewiduje karę grzywny, nawet do 1500 zł za przeklinanie w miejscach publicznych. czytaj dalej»
-
Czy można znieść współwłasność?
przez: grubek5 | 2012.8.17 10:13:54
Witam Czy można znieść współwłasność? I czy jeśli tak to może nastąpić przedawnienie tej czynności? czytaj dalej»
-
przez: Rapttus | 2012.8.17 21:47:15
Kilka dni temu otrzymalismy (Zarząd PKZP) od dyrekcji taką informację: [i]"Zgodnie z art. 87, 871 i 91 KP, pracodawca dokonując potrąceń z wynagrodzenia pracownika jest zobowiazany przestrzegać (...) czytaj dalej»
-
Allegro - towar nie zgodny lub zgodny z opisem
przez: robcook | 2012.8.18 1:27:17
masz 10 dni na odesłanie zakupionego towaru - bo sie nie podoba i juz. niestety trzeba bylo doczytać opis. czytaj dalej»
-
ZATARCIE SKAZANIA BŁAGAM O POMOC
przez: damiano77dd | 2012.8.19 13:10:17
PROSZĘ O POMOC MIAŁEM WYROK 14 DNI POZBAWIENIA WOLNOŚĆ ALE PO 7 DNIACH ZOSTAŁEM ZWOLNIONY I KARA ZOSTAŁA ZAMIENIONĄ NA OGRANICZENIE WOLNOŚCI Z ODPRACOWANIEM I ODPRACOWAŁEM WSZYSTKO KIEDY NASTĄPI (...) czytaj dalej»
-
Trudna sprawa spadkowa-proszę o pomoc!!!!
przez: mrozowskim | 2012.8.20 17:50:55
Po pierwsze nie powinien Pan zrzekać się spadku. To już uchroni Pana przez pozbawieniem się prawa do części majątku. Kolejna sprawa to jak najszybsze złożenie wniosku w sądzie o stwierdzenia (...) czytaj dalej»
-
Moi rodzice wzięli kilka lat temu kredyt hipoteczny na remont. Od pięciu lat są rozwiedzeni.
przez: jarek | 2012.8.20 20:49:32
prosze o skasowanie tego wpisu czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy o dzieło przez wykonawcę przed rozpoczęciem
przez: kasia10_05 | 2012.8.21 8:23:28
Witam, Podpisałam wczoraj umowę o dzieło. Dziś okazało się, że nie będę w stanie dzieła wykonać. Chodziło o wykładanie towaru na sklepie. Dziś okazało się, że nie będę mogła podjąć (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich ojca
przez: Prawnik1209 | 2012.8.21 10:41:35
Witam, Zgodnie z treścią art. 111 par. 1 Jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób (...) czytaj dalej»
-
Allegro. Niewywiązanie się z terminu dostawy przesyłki.
przez: michal.gil | 2012.8.21 11:5:54
Witam, dnia 13.08.2012r. zakupiłem przedmiot na allegro. W kosztach dostawy jest napisane jasno "Przesyłka kurierska pobraniowa - przybliżony czas realizacji do 2 dni", " Sprzedający wysyła (...) czytaj dalej»
-
Udaremnione przywłaszczenie mienia 284 / 1
przez: Prawnik1209 | 2012.8.21 12:51:47
Witam, Zgodnie z treścią art. 284 par. 1 kk przestępstwo zawite w tym art. zagrożone jest karą pozbawienia wolności do lat 3. Na wymiar kary mają wpływ nie tylko okoliczności popełnienia przestępstwa (...) czytaj dalej»
-
wyludzanie pieniedz za pobicie ktorego nie bylo??!!!
przez: Prawnik1209 | 2012.8.21 13:6:45
Witam, Proszę sprawdzić czy lokal w którym byliście nie ma monitoringu w środku lub na zewnątrz. Może lokal obok lub monitoring uliczny. Proszę pamiętać, że także z lokalu mógł ktoś zapamiętać (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać skutecznie i szybko dług od dłużnika
przez: Prawnik1209 | 2012.8.21 13:34:18
Witam, W pierwszej kolejności proszę wystosować za potw. odb. ostateczne wezwanie do zapłaty. Następnie w braku reakcji może Pan wnieść pozew np. w postepowaniu nakazowym czy upominawczym do sądu. (...) czytaj dalej»
-
przez: Malgorzata1122 | 2012.8.21 17:30:20
Dla żony trzeba będze ustanowić kuratora, natomiast pan będzie przesłuchiwany przed konsulem. Powinien mieć Pan pełnomocnika nwet w osobie rodziny. Pozdrawiam, czytaj dalej»
-
mieszkanie z urzedu jak sie starac
przez: kasia | 2012.8.21 22:24:44
witam mam pytanie czy ktos wie jak sie moge strac o mieszkanie z urzedu jesli moja mama mnie wyrzucila z domu podczas ciazy , lecz nie jestem u niej zgloszona do czynszu lecz jestem tam meldowana na stale.poniewaz (...) czytaj dalej»
-
Czemu tak długo trwa postępowanie (8 miesięcy)
przez: Arudek2007 | 2012.8.22 16:6:12
Zlóz SKARGA do przewodniczacego .... o przewleklosc postepowania i opowiedz dlaczego pilne. Ch...a ci pomoze ale tam trzeba szczekac a nie tutaj! czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2012.8.22 16:31:35
Jest taka możliwość. W pierwszym kroku należy wezwać sąsiada (pisemnie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru a kopia pisma do Waszych akt) do usunięcia ogrodzenia z Waszej działki i wyznaczyć (...) czytaj dalej»
-
Chcialbym sie dowiedziec czy bede figurowal w rejestrze karnym
przez: lysy098 | 2012.8.22 19:28:1
Witam. Dostałem pismo ze sprawa skierowana jest do sadu a po dwóch miesiącach dostałem wyrok który przyniósł mi listonosz. Dokładnie 100godzin do odrobienia a to bylo z art 193. I chciałbym sie (...) czytaj dalej»
-
mieszkanie spółdzielcze wykupione na własność
przez: prawnikkrakow | 2012.8.23 6:47:30
Szanowna Pani, Prawnik specjalizujący się w prawie nieruchomości wskaże ewentualne zagrożenia związane z zadanymi przez Panią pytaniami i dokona wyboru sposobu ich uniknięcia. Kontakt mailowy: (...) czytaj dalej»