Archiwum Forum Wrzesień 2012
(335 tematów na forum)
-
Zwrot pieniędzy za silnik z luzami - windykacja przez Allegro
przez: _piotrek_ | 2012.9.28 3:23:55
Witam W czerwcu tego roku dokonałem zakupu na Allegro - silnik do skutera. Jeszcze przed zakupem umówiłem się ze sprzedawcą telefonicznie, że jak w silniku będą luzy na łożyskach wału - (...) czytaj dalej»
-
Pozbycie się komornika z pensji przy spłacanych alimentach
przez: almad | 2012.9.28 6:55:51
można zastosować art. 883 par.2 ( Art. 883. § 1. Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności. § 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w ulgach podatkowych PIT - drugie czytanie
przez: svsrt | 2012.9.28 9:30:15
No to teraz czekamy co zostanie a co nie. Ale pewne jest to że akurat to dla artystów to przejdzie jak nic, moim zdaniem troche populistyczne, ale zostawie sie ulgi dla rodzin, i słusznie. Internetową (...) czytaj dalej»
-
Nowa ulga podatkowa IKZE na oszczędzanie emerytalne
przez: radkoo1 | 2012.9.28 9:41:57
Tak, a ja już czytałem że nawet jak tylko 5% osób z teog skorzysta to rząs traci 3,5 mln zł. czytaj dalej»
-
Podwyżka cen papierosów i zakaz papierosów mentolowych
przez: poronek | 2012.9.28 9:43:23
Jak to usuwają mentole?!?!?! masakra jakaś... czytaj dalej»
-
Zmniejszenie odszkodowania firmie z powodu sytuacji rodzinnej
przez: jokala | 2012.9.28 9:43:58
To pytanie do prawnika, tylko szkoda że nikt nic nie odpowiada z nich . czytaj dalej»
-
Rezygnacja z polisy directowej - czy bez kar?
przez: aleksu67 | 2012.9.28 9:44:33
Czas na odstąpienie od umowy directowej to 30 dni z tego co pamietam. czytaj dalej»
-
Egzamin z pierwszej pomocy do prawa jazdy - nowe wymagania
przez: radmił | 2012.9.28 9:46:30
To bardzo dobra zmiana by była. Niestety umiejętności polskich kierowców w pomocy albo są mierne albo jakiś strach przed ich wykorzystaniem zawsze bierze góre w nich. Jestem jak nabardziej za taką (...) czytaj dalej»
-
Odmowa podania numerów telefonów podczas rekrutacji
przez: kolo1 | 2012.9.28 9:50:20
Oczywiście że można odmówić, i sam też bym odmówił, jak taki headhunter to niech te pracę weźmie na siebie. Ale fakt jest taki że nic z tym nie zrobisz jak cię nie przyjmą i wątpliwe że (...) czytaj dalej»
-
Potwierdzenie spłaty długu w firmie windykacyjnej
przez: heniek102 | 2012.9.28 10:6:6
zadzwoń a najlepiej napisz polecony do firmy która sprawę skierowała do windykacji o potwierdzenia spłaty zadłużenia czytaj dalej»
-
Wydanie paszportu dziecka bez zgody ojca - alternatywy prawne
przez: helena34 | 2012.9.28 10:7:6
Projekt nowelizacji ustawy o dokumentach paszportowych ma w planach zmiany, dzięki który wniosek o wydanie paszportu będzie można składać w dowolnym urzędzie wojewódzkim. A nie tak jak obecnie (...) czytaj dalej»
-
Kłótnia między rodzeństwem o dom - oszczerstwa i pogróżki
przez: polcode | 2012.9.28 11:47:8
Bez urazy, ale nie moge dojsc czy to jest telenowela czy problem prawny ;) czytaj dalej»
-
Separacja czy rozwód przy wczesnym rozstaniu małżonków
przez: daria507 | 2012.9.28 12:51:57
witam, 4 lutego wyszlam za maz , 2 tyg po slubie moj maz spowrotem zamiesszkal z mama,mieszkalam sama, ja nie pracuje, biorac slub bylam w ciazy maz nie dawal mi pieniedzy nie interesowal sie mna, gdy (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie prawa do testamentu przez siostrę
przez: emkaemka | 2012.9.28 14:45:47
Witam. Mam problem, dzisiaj dostalem pisamo z sadu ze siostra chce mnie pozbawic prawa do testamentu po zmarlej matce. Jako powod podala ze nie odwiedzalem matki. za to siostra duza kwote co miesiac miala (...) czytaj dalej»
-
Wyrejestrowanie z urzędu pracy - konsekwencje dla ubezpieczenia dziecka
przez: baniabania | 2012.9.28 15:6:11
Witam Was Pomóżcie mi w pewnej kwestii... Od ponad 3 lat jestem zarejestrowana w UP tzn byłam ;) 2 razy mnie wyrejestrowano z powodu braku przyjęcia oferty pracy.Dla sprostowania -byłam zarejestrowana (...) czytaj dalej»
-
Odmowa odszkodowania za kolizję - odwołanie do ubezpieczyciela
przez: mmaciejewska9 | 2012.9.28 16:26:40
Jakiś czas temu doszło do otarcia dwóch pojazdów nie z mojej winy.Mój samochod stał natomiast sprawca omijal mnie. Spisaliśmy oświadczenie że sprawca przyznaje się do uszkodzenia mojego pojazdu. (...) czytaj dalej»
-
Wygaśnięcie alimentów - wypłata za ostatni miesiąc
przez: nailo06 | 2012.9.28 20:48:39
Witam. Postanowieniem sądu obowiązek alimentacyjny biologicznego ojca wobec mojego syna wygasł 1 września. Czy to oznacza że ostatnie alimenty w tym przypadku powinny zostać wypłacone tylko za (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja rolek - likwidacja sklepu Exi Sport
przez: Beata | 2012.9.28 22:36:47
witam oddałam rolki do exi sportu do reklamacji i exi sport się zlikwidował, a ja nie mam ani rolek ani pieniędzy, rzecznik kazał pisać do krs kto jest likwidatorem spółki i zwrócić się do (...) czytaj dalej»
-
Umowa przedwstępna kupna działki - ochrona prawna kupującego
przez: piotrboro | 2012.9.29 11:33:30
[cytat] Witam serdecznie.pytanie moje jest następujące: Kilka miesięcy zawarłem przed wstępną umowę oczywiście u notariusza kupna działki budowlanej przy której na umowie było spłacenie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów wypadku na motorze przez wadę silnika
przez: Emil | 2012.9.29 14:9:21
cz należy sie zwrot pieniedzy Witam. miałem wypadek na motorze, była to wina silnika który oddałem na gwarancje uznali mi gwarancje i zrobili silnik. Czy moge sie domagać o zwrot pieniedzy za: wysyłke (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za wypadek motocyklowy spowodowany wadą
przez: Emil | 2012.9.29 14:11:8
Witam. miałem wypadek na motorze, była to wina silnika który oddałem na gwarancje uznali mi gwarancje i zrobili silnik. Czy moge sie domagać o zwrot pieniedzy za: wysyłke silnika, uszkodzone części (...) czytaj dalej»
-
Jazda samochodem po zabraniu prawa jazdy - jakie konsekwencje?
przez: kferkus | 2012.9.29 15:0:40
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, co grozi osobie, która będzie jeździć samochodem pomimo zabranego prawa jazdy (zabrane zostało z powodu jazdy pod wpływem alkoholu). Ja szukałem tego, ale neistety (...) czytaj dalej»
-
Samoobrona pałką teleskopową i gazem - czy legalne dla nieletniego?
przez: mateusz.kruzycki | 2012.9.29 15:24:17
UWAGA PROSZĘ NIE CZYTAĆ TEGO CO WYŻEJ JEST NAPISANE, tu jest adnotacja, ponieważ pare rzeczy źle sie wkleiło. Witam, ostatnio zostałem napadnięty przez 3 agresorów. Jeden z nich miał (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa i komisja alkoholowa - jak się bronić przed fałszywymi oskarżeniami?
przez: elimanal | 2012.9.29 21:7:2
Witam! Mam bardzo poważny problem i nie wiem już gdzie szukać pomocy! A mianowicie. Moja znajoma jest ofiarą przemocy w rodzinie. Jest to przemoc dość nietypowa, ponieważ ma ona pięcioro (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa ojca wobec pełnoletniej córki - jak się bronić?
przez: elimanal | 2012.9.29 21:20:45
Witaj! Mam podobny problem, tylko że ja nie jestem pełnoletnia. Te nagrania to bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem powinnaś jak najszybciej się wyprowadzić (wiem że łatwo się mówi), ale chociażby (...) czytaj dalej»
-
Składka zdrowotna rolnika przy przekroczeniu 6.7 ha
przez: piotr | 2012.9.30 9:28:5
Jestem rolnikiem posiadam grunty własne i współwłasność 1/2 które razem przekraczają 6.7 ha przeliczeniowe czy muszę płacić składkę zdrowotną teraz płacę ja i współwłaściciel czytaj dalej»
-
Obrona przed roszczeniem alimentacyjnym od alkoholika ojca
przez: Piter69 | 2012.9.30 10:10:50
Mama rozwiodła się z ojcem jak miałem 5 lat a mój brat 6.Bił nas troje.Alimenty płacił fundusz a on unikał płacenia.Nigdy nie utrzymywał kontaktów z nami, nie widział nas na oczy.zawsze pił (...) czytaj dalej»
-
Budowa garażu drewnianego na działce - pozwolenia
przez: Maestro | 2012.9.30 10:13:26
Witam, Chcę wybudować budynek z drewna o powierzchni 6mx5.8m i wysokości ok 3.5m który będzie przeznaczony w połowie na garaż a druga połowa będzie tylko zadaszona. To wszystko ma znajdować (...) czytaj dalej»
-
Dom za 610 zł - błąd w ofercie czy obowiązująca cena?
przez: OdiDesign | 2012.9.30 11:56:39
Chodzi mi właśnie o to, że allegro ma włąsny regulamin. Na stronie aliornieruchomości.pl nie ma żadnego regulaminu. Stąd moje odmienne pytanie. Z tego co od znajomej słyszałęm: Koleś wystawił (...) czytaj dalej»
-
Kwestionowanie postanowienia przez komornika po latach
przez: zakukany | 2012.9.30 13:18:57
Witam. Proszę o opinie, czy komornik może zakwestionować dokument POSTANOWIENIE wstrzymania wykonania zapłaty wobec złożenia wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu. Czy może on (...) czytaj dalej»
-
Serwis z darmowymi programami - opłaty za transfer
przez: Tweester | 2012.9.30 14:38:48
Witam! Chciałbym założyć serwis informatyczny, który udostępniał by darmowe programy (freeware). Zakładając że będzie istnieć duża ilość użytkowników, chciałbym mieć jakoś pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Noszenie zabezpieczonej wiatrówki w miejscach publicznych
przez: EvanSpencer | 2012.9.30 18:20:14
Czy mogę mając skończone 18 lat chodzić z zabezpieczoną wiatrówką pistoletem, w kaburze po ulicy, w klubie, kinie, sklepie ? W końcu pozwolenie na wiatrówkę jest od lat 18 czy jest jakiś problem (...) czytaj dalej»
-
17-latka z ograniczoną władzą rodzicielską - prawa i możliwości
przez: elimanal | 2012.9.30 20:25:48
Witam. Jakie prawa może mieć dziewczyna,która ukończyła 17 lat, jej rodzice mają ograniczoną władzę rodzicielską i stosują wobec niej przemoc psychiczną? Czy może się od nich wyprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Kredyt Rodzina na Swoim - strategia przed ślubem
przez: Tomek1981 | 2012.9.30 22:19:16
Zalozmy ze dojdzie do takiej sytuacji - singielkie bierze kredyt Rodzina na Swoim , czeka na wpis do ksiegi wieczystej (mieszkanie uzywane a wiec ksiega chyba juz istnieje) a nastepnie (nie wiadomo ile (...) czytaj dalej»
-
Monetyzacja strony bez firmy - zlecenie obsługi płatności
przez: grant1 | 2012.9.30 23:31:44
Mam pewien kłopot.Otóz jestem włascicielem strony internetowej od około roku czasu.Strona nie przynosi żadnych dochodów utrzymuje ja z własnej kieszeni./w chwili obecnej chcę to zmienic i chcę (...) czytaj dalej»