Archiwum Forum Wrzesień 2012
(335 tematów na forum)
-
Zagrożenie wykupem mieszkania komunalnego przez osoby trzecie
przez: Marek149119 | 2012.9.19 23:20:34
Witam, mam problem z mieszkaniem,tzn... Mieszkanie komunalne jest zadluzone na okolo 10000 zl, Zameldowani sa dwaj bracia zony, moja zona i dwoje moich dzieci. Mieszkam z rodzina za granica i sprowadzilem (...) czytaj dalej»
-
Wykreślenie z rejestru skazanych po zakończeniu kary za jazdę po alkoholu
przez: aneri1996 | 2012.9.20 8:31:26
Płacę na moją prawie byłą żonę alimenty w wysokości 1000 zł.Sprawa odbyła się bez mojego udziału,dowiedziałem się o płatności,kiedy to komornik zablokował moje konto,z tego co mi wiadomo,zawiadomienie (...) czytaj dalej»
-
Nowelizacja ustawy o rehabilitacji osób niepełnosprawnych
przez: ewka9 | 2012.9.20 9:21:34
Czyli z tego co widze to bardziej zmiany dla pracodawców, no ale faktycznie pilnowanie przestrzegania wpłat PFRON jest też w gesti pracownika ważne. To słuszna zmiana. czytaj dalej»
-
Wymiana prawa jazdy do 19 stycznia - czy obowiązkowa?
przez: noemi10 | 2012.9.20 9:22:45
Nie, nie ma pan obowiązku. Wymieni je pan po okresie kiedy upłynie ważność pańskiego prawa jazdy. I naturalnie że pan ze nia zapłaci bo zawsze się ze nie płaci, nie ważne czy ta zmiana unijna (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie skorumpowanych urzędników w sprawie Amber Gold
przez: tymonek00 | 2012.9.20 9:27:47
Czy wobec pani prokurator będzie wszczęte jeszcze postępowanie o podejrzenie łapówkarstwa lub współdziałania z Prezesem Plichtą? czytaj dalej»
-
Kredyt samochodowy vs gotówkowy czy hipoteczny - porównanie
przez: malis9 | 2012.9.20 9:36:6
O kredyt ?na samochód? może wnioskować osoba prywatna i osoba prawna, kredyt samochodowy można zaciągnąć również w walucie obcej. Okres kredytowania dla kredytu samochodowego wynosi nawet 10 lat. (...) czytaj dalej»
-
Przywrócenie prawa do odbioru święta w innym terminie
przez: moskitiera | 2012.9.20 9:40:40
Dobry pomysł. Niby powinniśmy pracować więcej żeby kraj ratować. Ale zaraz nam się skóra zżółci i oczy skośne się zrobią bo tyle tyramy drodzy rodacy w naszym życiu ze szkoda gadać. Uważam (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka ceny kawy o 15% - przyczyny
przez: fratko | 2012.9.20 9:44:37
No jakby na to nie patrzeć to kawa jest towarem nie pierwszej ale drugiej potrzeby albo i trzeciej. Więc de facto to luxus więc za luxus się płaci. Niech drożeje lepiej żeby za to cukier staniał (...) czytaj dalej»
-
Informacje o logowaniach na pocztę bez wniosku policji
przez: jacek.jamroz | 2012.9.20 15:48:1
Witam, Mam pytanie czy istnieje możliwość otrzymania Informacji Dotyczących Logowań na pocztę (wp) bez wniosku z policji lub sądu. Jeżeli tak proszę o podpowiedź jak mogę otrzymać takie (...) czytaj dalej»
-
Budynek gospodarczy jako garaż - kara za nieprawidłowe zgłoszenie
przez: retro92 | 2012.9.20 16:18:49
Budynek gospodarczy na zgłoszenie w rzeczywistości jest garażem samochodowym. Rozumiem że ewentualne zgłoszenie nalezy wystosować do wydziału budownictwa- ale jaka za to może być kara? Bardzo (...) czytaj dalej»
-
Czy ciocia może zapisać ziemię siostrzeńcowi w darowiźnie
przez: renia2 | 2012.9.20 19:5:44
Chyba oszukała prawo!? Czy można ominąć prawo i ciocia może zapisać mojej siostry synowi ziemie jako siostrzeńcowi!? Moim zdaniem nie ale proszę o rade -siostra mówi ze tak . Pozdrawiam serdecznie czytaj dalej»
-
Zapisanie ziemi w darowiźnie jako siostrzeńcowi - czy to oszustwo
przez: renia2 | 2012.9.20 19:12:50
Czy ciocia może zapisać w darowiżnie ziemie wpisując jako siostrzeńcowi? Moim zdaniem to oszustwo!czy się mylę? Proszę o odpowiedz czytaj dalej»
-
Dzień wolny na poszukiwanie pracy przy wypowiedzeniu
przez: kardasz39 | 2012.9.20 19:32:19
Byłem zatrudniony na umowe o prace ta umowa była na pieć lat .Umowa miała wygasnać 30 . 12 . 2012 r. Nie stety nie dotrwałem do końca . Umowa została rozwiązana dnia 20.09. (...) czytaj dalej»
-
Podatek od niedotrzymania warunków zameldowania po darowiźnie
przez: wesoły | 2012.9.20 20:14:30
czy żona musi płacić podatek w US od niedotrzymania warunku zameldowania pięciu lat, po roku od otrzymania darowizny (dom+działka) dla domu czytaj dalej»
-
Przekroczenie obrony koniecznej przy ataku dwóch osób
przez: guma26s21 | 2012.9.21 9:37:42
Najwyraźniej nie w tym przypadku. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność karna 16-latka za pobicie
przez: ziobro bobro | 2012.9.21 9:40:5
Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat. Wobec nieletnich sąd rodzinny może udzielić upomnienia; zobowiązać do (...) czytaj dalej»
-
Europejski Nakaz Aresztowania - warunki zastosowania
przez: Jurekwisniewski | 2012.9.21 9:43:49
Witam, w związku z pytaniem udzielam odpowiedzi ze tak, jak najbardziej ENA może mieć zastosowanie o którym napisano. Czyny które są w świetle prawa obowiązującego w państwie wydającym nakaz, (...) czytaj dalej»
-
Czas wszczęcia sprawy o groźby karalne
przez: borys12 | 2012.9.21 9:44:39
Na wniosek pokrzywdzonego, nie inaczej. Ile to trwa? trudno powiedzieć, zależy od sądu. czytaj dalej»
-
Ugryzienie przez psa po nadepnięciu na łapę - prowokacja
przez: kamilka89 | 2012.9.21 9:46:4
Jeżeli pies został sprowokowany, miał prawo bronić się - zgadza się. Pies nie zaatakował sam z siebie tylko po wyrządzeniu krzywdy nie ważne czy świadomej czy nie. To zwierze nie człowiek. Musi (...) czytaj dalej»
-
Badania toksykologiczne zmarłego - do kogo skierować pismo?
przez: kasiekkk | 2012.9.21 9:46:56
Jeżeli już coś to do prokuratury. Jednak czy część z tych środków nie będzie już nie do wykrycia? czytaj dalej»
-
Dobrowolne poddanie się karze za posiadanie marihuany
przez: heniek102 | 2012.9.21 9:50:48
Jeżeli zostałeś zatrzymany na posiadaniu niewielkiej ilości narkotyków, wówczas po przesłuchaniu w charakterze podejrzanego zostaniesz zapytany, czy chcesz się dogadać z Prokuratorem, tzn. czy (...) czytaj dalej»
-
Brak współpracy policji w sprawie cyberprzestępstwa
przez: rafał28 | 2012.9.21 10:5:12
Witam na portalu społecznościowym poznałem dziewczynę. Szybko okazało się że to szajbuska. Policja z Sekcji Kryminalnej nie za Bardzo współpracuje, cały czas słyszę że to trudne do wykrycia, (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie sąsiada jako dowód w postępowaniu
przez: fadeaway | 2012.9.21 10:7:27
Mam pytanie, jeżeli mam sąsiada który często pije, awanturuje się zanieczyszcza kamienice i jej okolice, to jak nagram go na komórkę to zostanie to uznane za dowód? Czy mogę takie rzeczy robić (...) czytaj dalej»
-
Program lojalnościowy - jak fakturować prezenty dla klientów
przez: rudi111 | 2012.9.21 11:28:13
Witam serdecznie. Proszę drogich forumowiczów o pomoc w nietypowej sprawie. Prowadzę sklep internetowy i wdrożyłem ostatnio program lojalnościowy dla Klientów. W skrócie: Klient kupuje u mnie (...) czytaj dalej»
-
Bezpłatny biuletyn przekształcony w płatną prenumeratę
przez: falubaziara90 | 2012.9.21 14:37:9
Witam, mam 22 lata na pewnej stronie internetowej zamówiłam bezpłatny biuletyn, nie było mnie w domu przez 2 miesiące, gdy wrociłam okazało się że dostałam bezpłatny biuletyn i następną część (...) czytaj dalej»
-
Nieotrzymanie towaru po przelewie - działania prawne
przez: mirojet | 2012.9.22 4:58:37
Witam, ponad miesiąć temu zrobiłem przelew do sklepu który znalazłem na internecie jest to sklep z akcesoriami do samochodów, mailowałem z sprzedającym odnośnie ceny towaru i wysyłki (dodam że (...) czytaj dalej»
-
Czy sąd może żądać PIT od współmałżonka w sprawie obniżenia alimentów?
przez: piotr | 2012.9.22 10:9:30
Współmałżonek wniósł do sądu wniosek o obniżenie alimentów. Sąd chce ode mnie pit za ub. rok. Czy ma do tego prawo? Ja ze sprawą alimentów współmałżonka nie chcę i nie mam nic wspólnego. (...) czytaj dalej»
-
Ojciec nie płaci alimentów w terminie - gdzie się udać?
przez: AWConsult | 2012.9.22 11:51:45
Do komornika. czytaj dalej»
-
Eksmisja żony z domu męża po rozwodzie
przez: srogikotek | 2012.9.22 13:15:21
Witam, Historia wygląda następująco: mój brat się rozwodzi. Obecnie mieszka z żoną i dziećmi w domu, który sam pobudował przed ślubem. Żona nie jest zameldowana w tym domu, nie ma praw do (...) czytaj dalej»
-
Wykreślenie współwłaściciela z księgi wieczystej za brak łożenia na utrzymanie
przez: jerzyciszewski | 2012.9.22 13:57:5
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, to zapewne utrze nosa mądralom. pozdrawiam czytaj dalej»
-
Kontrola legalności oprogramowania GPS przez policję
przez: kato | 2012.9.22 15:42:54
Ani Policja ani ITD nie sprawdzą tego "od tak", bo byłoby to przeszukanie samochodu a do tego potrzebne jest podejrzenie popełnienia przestępstwa. Ale jeśli namierzy Cię firma, która jest producentem (...) czytaj dalej»
-
Oszustwa taksówkarzy pod lotniskiem Modlin
przez: kato | 2012.9.22 15:44:57
Trzeba uważać, takich naciągaczy jest więcej. A sprawę zgłosić do zarządu lotniska, jeżeli to jeszcze jego teren. czytaj dalej»
-
Odmowa sprzedaży antykoncepcji przez aptekarkę z powodów religijnych
przez: kato | 2012.9.22 15:54:39
Pierwszy raz słyszę o takim przypadku. Zazwyczaj apteka chce zarobić, więc sprzedaje. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność prawników za złe prowadzenie spraw
przez: kato | 2012.9.22 15:56:59
To, że ktoś jest "do dupy" nie podlega karze. Na tej samej zasadzie trzebaby było wsadzać do więzienia głupków. Natomiast mogą odpowiadać za uchybienia, nierzetelności itp. czytaj dalej»
-
Dozór policyjny wobec osoby stosującej groźby karalne
przez: kato | 2012.9.22 15:58:11
O tym zdecyduje sąd. czytaj dalej»
-
Wstrzymanie świadczenia rodzinnego przez pozew o alimenty
przez: sylwia | 2012.9.22 19:1:14
wstrzymane swiadczenie rodzinne przez pozew o alimenty zlozylam pozew o alimenty na dwoje dzieci do tej pory bylam w zwiazku z ich ojcem i otrzymywalam rodzinne ale z powodu tego ze zlozylam pozew rodzinne (...) czytaj dalej»
-
Zwrot błędnie potrącanych składek ZUS od zleceniobiorcy
przez: maratonczyk123 | 2012.9.23 10:40:56
Pracujący na podstawie umowy zlecenie może wymagać od szefa, aby zapewnił mu bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Od wynagrodzenia, które wypłaca zleceniodawca, naliczane są składki ZUS. Pokrywa (...) czytaj dalej»
-
Podatek od oszczędności w banku zagranicznym vs polskim
przez: ********@**.** | 2012.9.23 14:16:53
Witam, Czy powinienem zapłacić do US podatek od oszczędności, które mam w banku za granicą? Dlaczego nie muszę placić podatku od oszczedności w polkim banku? czytaj dalej»
-
Kredyt na drugie mieszkanie pod zastaw pierwszego bez dochodów
przez: kotto | 2012.9.23 15:55:17
Witam Chciałbym kupić drugie mieszkanie. Aktualnie jestem bezrobotny (jakiś czas temu, musiałem zrezygnować z działalności gospodarczej). Nie mam gotówki na kupno drugiego mieszkania, stąd moje (...) czytaj dalej»
-
Zwrot składek zdrowotnych płaconych we Francji i Polsce
przez: Emigrant | 2012.9.23 16:25:13
Równolegle z opłacaniem wszystkich składek we Francji opłacałem składki zdrowotne w Polsce. Jak się niedawno dowiedziałem, składki te były niepotrzebnie opłacane w ZUS. W jaki sposób mogę (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo w prowadzeniu pizzerii - odzyskanie pieniędzy od wspólnika
przez: pizzeriakamil | 2012.9.23 16:27:39
CZYTELNA WERSJA Witam wszystkich, temat jest dosyc obszerny ale staralem sie wiekszosc strescic, mam nadzieje, ze jestem w odpowiednim dziale . W dzisiejszych rolach glownych (...) czytaj dalej»
-
Wejście w spółkę amerykańską - procedury i podatki
przez: Mili87 | 2012.9.23 19:51:21
Witam .Znajoma od ojca otrzymala firme w nowym yorku. Ta firme chce prowadzic ze mna jako wspolnik. Ona jest amerykanka Jakie kroki musze poczac w Polsce aby wejsc w spolke w amerykanskiej firmie.? Jak (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd z pracy podczas zwolnienia L4 - czy dozwolone
przez: jonnyyyyyyyy | 2012.9.23 22:40:11
Witam, Aktualnie jestem na zwolnieniu l4 i wypowiedzeniu za porozumieniu stron, mam pytanie czy w trakcie zwolnienia moge podjechac do firmy w celu rozliczenia z posiadanych dokumentów, urzadzen czy (...) czytaj dalej»
-
Zaginięcie ubezpieczonej paczki z monetami - odszkodowanie
przez: Witold Pyś | 2012.9.24 4:12:32
Wysłałem monety okolicznościowe z okazji ME firmą kurierską OPEK ubezpieczona paczka zaginęła. Czy nie należy mi się odszkodowanie. Firma kurierska powołuje się na zapis w regulaminie o wykluczeniu (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność właściciela psa za zagryzienie kota
przez: tymonek00 | 2012.9.24 9:20:19
Zapewne kara grzywny pana będzie czekać i tyle. Bo nie było szczucia z pańskiej strony, próbował pan powstrzymać psa. Nie stał pan bezczynnie. Ale równie dobrze jeżeli kot był bez pański, a (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie komornicze za rachunki z 2002 roku - przedawnienie
przez: maniek61 | 2012.9.24 9:23:25
Czyli jeżeli doniosę iż jest to roszczenie przedawnione (pomijając czy zasadne), to nie będę musiał płacić? A czy można to zrobić tak iż zadzwonię do tej kancelarii i zgłoszę że jest już (...) czytaj dalej»
-
Nieobecność promotora - opóźnienie obrony pracy magisterskiej
przez: kopacze5 | 2012.9.24 9:26:55
Bardzo smierdząca sprawa moze z tego wyniknać. A sprawa wygląda tak iż każdy kto sie takimi sprawami zajmuje łapie ten smórd i ciągnie za sobą. Lepiej porozmawiać wcześniej z rektorem i dziekanem (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie etatu na 3/4 przez samotnego ojca - ochrona prawna
przez: pasatt | 2012.9.24 9:27:41
Wiem że to napewno przysługuje matką, ale nie wiem jak sprawa wyglada z samotynm ojcem. czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zostawiać 17-letniego praktykanta samego w sklepie?
przez: maria753 | 2012.9.24 9:32:26
Niech pan przejży sobie kodeks pracy i praca nieletniego. tam ma pan wszystko napisane. Czasami trzeba się wysilić i poszukać samemu. http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-pracy/ czytaj dalej»
-
Kradzież benzyny z baków - zatrzymanie z dowodem rzeczowym
przez: salomea34 | 2012.9.24 9:34:18
Chory kraj. Ale nie znaleźli przy nim wężyka nawet do spuszczania?? Zawsze może być podejrzenie o popełnienie wykroczenia przecież!! To jak ktoś zginie i ktoś dwie ulice dalej stoi z okrwawionym (...) czytaj dalej»