Archiwum Forum Wrzesień 2012
(248 tematów na forum)
-
Najgroźniejszy polski przestępca wychodzi na wolność w 2013 roku.
przez: albertkow | 2012.9.19 7:23:14
na miejscu rodzin to bym przez ten czas pieniadze na zabójce zbierał, i kazał odstrzelić typa zaraz po wyjściu z więzienia, najlepiej pod samym więzieniem. czytaj dalej»
-
Nienależyte wykonanie telekomunikacyjnej usługi powszechnej
przez: nortoner | 2012.9.19 7:30:39
Wyznaczony przedsiębiorca telekomunikacyjny. czytaj dalej»
-
Złożenie reklamacji usługi telekomunikacyjnej.
przez: cereyl | 2012.9.19 7:32:20
Drogi panie, użytkownik niezadowolony ze świadczonej usługi ma prawo do złożenia reklamacji, w terminie 12 miesięcy od końca okresu rozliczeniowego w którym zakończyła się przerwa w świadczeniu (...) czytaj dalej»
-
Jak poprawić błąd na fakturze?
przez: aapsikk | 2012.9.19 8:32:38
Wszystko zależy czy jesteś wystawcą czy odbiorcą faktury. Odbiorca może skorygować błędy formalne poprzez notę korygującą natomiast wsytawca ma do dyspozycji jedynie korektę § 14. 1. Fakturę (...) czytaj dalej»
-
Witam, Jestem właścicielem działki na której wybudowany jest mój dom już od 30 lat. Za ogrodzeniem
przez: Marek Jacek | 2012.9.19 9:42:19
Witam, Jestem właścicielem działki na której wybudowany jest mój dom już od 30 lat. Za ogrodzeniem mojej działki w odległości około 3 m budowany jest blok mieszkalny, którego okna wychodzą (...) czytaj dalej»
-
przez: Fklala55 | 2012.9.19 17:58:21
Witam. Moja babcia(obecnie juz nie żyje 4 lata) wynajeła część domu na czas określony do 2017 roku. Lokator cały czas zajmuje ten lokal, nie ma tam meldunu. Około 3 lat temu w/w lokator sprowadził (...) czytaj dalej»
-
kasacja wyroku - jazda pod wpływem alkoholu
przez: aneri1996 | 2012.9.20 8:31:26
Płacę na moją prawie byłą żonę alimenty w wysokości 1000 zł.Sprawa odbyła się bez mojego udziału,dowiedziałem się o płatności,kiedy to komornik zablokował moje konto,z tego co mi wiadomo,zawiadomienie (...) czytaj dalej»
-
przez: ewka9 | 2012.9.20 9:21:34
Czyli z tego co widze to bardziej zmiany dla pracodawców, no ale faktycznie pilnowanie przestrzegania wpłat PFRON jest też w gesti pracownika ważne. To słuszna zmiana. czytaj dalej»
-
Nowe dokumenty dla kierowców od 19 stycznia 2130 roku.
przez: noemi10 | 2012.9.20 9:22:45
Nie, nie ma pan obowiązku. Wymieni je pan po okresie kiedy upłynie ważność pańskiego prawa jazdy. I naturalnie że pan ze nia zapłaci bo zawsze się ze nie płaci, nie ważne czy ta zmiana unijna (...) czytaj dalej»
-
Sędzia i prokurator którzy chronili Amber Gold zostali ukarani.
przez: tymonek00 | 2012.9.20 9:27:47
Czy wobec pani prokurator będzie wszczęte jeszcze postępowanie o podejrzenie łapówkarstwa lub współdziałania z Prezesem Plichtą? czytaj dalej»
-
co to jest kredyt samochodowy?
przez: malis9 | 2012.9.20 9:36:6
O kredyt ?na samochód? może wnioskować osoba prywatna i osoba prawna, kredyt samochodowy można zaciągnąć również w walucie obcej. Okres kredytowania dla kredytu samochodowego wynosi nawet 10 lat. (...) czytaj dalej»
-
Pracownicy dostaną dodatkowe dni wolne w 2013 r.
przez: moskitiera | 2012.9.20 9:40:40
Dobry pomysł. Niby powinniśmy pracować więcej żeby kraj ratować. Ale zaraz nam się skóra zżółci i oczy skośne się zrobią bo tyle tyramy drodzy rodacy w naszym życiu ze szkoda gadać. Uważam (...) czytaj dalej»
-
przez: fratko | 2012.9.20 9:44:37
No jakby na to nie patrzeć to kawa jest towarem nie pierwszej ale drugiej potrzeby albo i trzeciej. Więc de facto to luxus więc za luxus się płaci. Niech drożeje lepiej żeby za to cukier staniał (...) czytaj dalej»
-
Budynek gospodarczy na zgłoszenie w rzeczywistości jest garażem samochodowym.
przez: retro92 | 2012.9.20 16:18:49
Budynek gospodarczy na zgłoszenie w rzeczywistości jest garażem samochodowym. Rozumiem że ewentualne zgłoszenie nalezy wystosować do wydziału budownictwa- ale jaka za to może być kara? Bardzo (...) czytaj dalej»
-
Obrona konieczna przeciwko dwóm napastnikom.
przez: guma26s21 | 2012.9.21 9:37:42
Najwyraźniej nie w tym przypadku. czytaj dalej»
-
NIELETNI, a odpowiedzialność karna.
przez: ziobro bobro | 2012.9.21 9:40:5
Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat. Wobec nieletnich sąd rodzinny może udzielić upomnienia; zobowiązać do (...) czytaj dalej»
-
Pytanie o ENA. Europejski Nakaz Aresztowania.
przez: Jurekwisniewski | 2012.9.21 9:43:49
Witam, w związku z pytaniem udzielam odpowiedzi ze tak, jak najbardziej ENA może mieć zastosowanie o którym napisano. Czyny które są w świetle prawa obowiązującego w państwie wydającym nakaz, (...) czytaj dalej»
-
przez: borys12 | 2012.9.21 9:44:39
Na wniosek pokrzywdzonego, nie inaczej. Ile to trwa? trudno powiedzieć, zależy od sądu. czytaj dalej»
-
przez: kamilka89 | 2012.9.21 9:46:4
Jeżeli pies został sprowokowany, miał prawo bronić się - zgadza się. Pies nie zaatakował sam z siebie tylko po wyrządzeniu krzywdy nie ważne czy świadomej czy nie. To zwierze nie człowiek. Musi (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o badania toksykologiczne
przez: kasiekkk | 2012.9.21 9:46:56
Jeżeli już coś to do prokuratury. Jednak czy część z tych środków nie będzie już nie do wykrycia? czytaj dalej»
-
Dobrowolne poddanie się karze za posiadanie.
przez: heniek102 | 2012.9.21 9:50:48
Jeżeli zostałeś zatrzymany na posiadaniu niewielkiej ilości narkotyków, wówczas po przesłuchaniu w charakterze podejrzanego zostaniesz zapytany, czy chcesz się dogadać z Prokuratorem, tzn. czy (...) czytaj dalej»
-
Współmałżonek wniósł do sądu wniosek o obniżenie alimentów. Sąd chce ode mnie pit za ub. rok.
przez: piotr | 2012.9.22 10:9:30
Współmałżonek wniósł do sądu wniosek o obniżenie alimentów. Sąd chce ode mnie pit za ub. rok. Czy ma do tego prawo? Ja ze sprawą alimentów współmałżonka nie chcę i nie mam nic wspólnego. (...) czytaj dalej»
-
NIE TERMINOWE PŁACENIE ALIMENTÓW
przez: AWConsult | 2012.9.22 11:51:45
Do komornika. czytaj dalej»
-
Eksmisja z domu NIE będącego własnością wspólną małżonków
przez: srogikotek | 2012.9.22 13:15:21
Witam, Historia wygląda następująco: mój brat się rozwodzi. Obecnie mieszka z żoną i dziećmi w domu, który sam pobudował przed ślubem. Żona nie jest zameldowana w tym domu, nie ma praw do (...) czytaj dalej»
-
przez: jerzyciszewski | 2012.9.22 13:57:5
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, to zapewne utrze nosa mądralom. pozdrawiam czytaj dalej»
-
Nielegalne oprogramowanie GPS w samochodzie.
przez: kato | 2012.9.22 15:42:54
Ani Policja ani ITD nie sprawdzą tego "od tak", bo byłoby to przeszukanie samochodu a do tego potrzebne jest podejrzenie popełnienia przestępstwa. Ale jeśli namierzy Cię firma, która jest producentem (...) czytaj dalej»
-
Pseudotaksówkarze z pod Warszawy!! Uwaga na oszustów!!
przez: kato | 2012.9.22 15:44:57
Trzeba uważać, takich naciągaczy jest więcej. A sprawę zgłosić do zarządu lotniska, jeżeli to jeszcze jego teren. czytaj dalej»
-
Odmowa sprzedaży środków antykoncepcyjnych, prezerwatyw i tabletek 72h w aptece.
przez: kato | 2012.9.22 15:54:39
Pierwszy raz słyszę o takim przypadku. Zazwyczaj apteka chce zarobić, więc sprzedaje. czytaj dalej»
-
Eksperymentowanie na kliencie młodych prawników.
przez: kato | 2012.9.22 15:56:59
To, że ktoś jest "do dupy" nie podlega karze. Na tej samej zasadzie trzebaby było wsadzać do więzienia głupków. Natomiast mogą odpowiadać za uchybienia, nierzetelności itp. czytaj dalej»
-
przez: kato | 2012.9.22 15:58:11
O tym zdecyduje sąd. czytaj dalej»
-
przez: kotto | 2012.9.23 15:55:17
Witam Chciałbym kupić drugie mieszkanie. Aktualnie jestem bezrobotny (jakiś czas temu, musiałem zrezygnować z działalności gospodarczej). Nie mam gotówki na kupno drugiego mieszkania, stąd moje (...) czytaj dalej»
-
brak splaty pozyczki i nie otrzymanie umowy spolki
przez: pizzeriakamil | 2012.9.23 16:27:39
CZYTELNA WERSJA Witam wszystkich, temat jest dosyc obszerny ale staralem sie wiekszosc strescic, mam nadzieje, ze jestem w odpowiednim dziale . W dzisiejszych rolach glownych (...) czytaj dalej»
-
Zagryzienie kota przez mojego psa.- co mi jako właścicielowi grozi?
przez: tymonek00 | 2012.9.24 9:20:19
Zapewne kara grzywny pana będzie czekać i tyle. Bo nie było szczucia z pańskiej strony, próbował pan powstrzymać psa. Nie stał pan bezczynnie. Ale równie dobrze jeżeli kot był bez pański, a (...) czytaj dalej»
-
Zaległy rachunek z cyfry + i przedawnienie sprawy.
przez: maniek61 | 2012.9.24 9:23:25
Czyli jeżeli doniosę iż jest to roszczenie przedawnione (pomijając czy zasadne), to nie będę musiał płacić? A czy można to zrobić tak iż zadzwonię do tej kancelarii i zgłoszę że jest już (...) czytaj dalej»
-
przez: kopacze5 | 2012.9.24 9:26:55
Bardzo smierdząca sprawa moze z tego wyniknać. A sprawa wygląda tak iż każdy kto sie takimi sprawami zajmuje łapie ten smórd i ciągnie za sobą. Lepiej porozmawiać wcześniej z rektorem i dziekanem (...) czytaj dalej»
-
Samotny ojciec i zmniejszenie etatu na opieke nad dzieckiem
przez: pasatt | 2012.9.24 9:27:41
Wiem że to napewno przysługuje matką, ale nie wiem jak sprawa wyglada z samotynm ojcem. czytaj dalej»
-
przez: maria753 | 2012.9.24 9:32:26
Niech pan przejży sobie kodeks pracy i praca nieletniego. tam ma pan wszystko napisane. Czasami trzeba się wysilić i poszukać samemu. http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-pracy/ czytaj dalej»
-
Podejrzenie o kradzież benzyny.
przez: salomea34 | 2012.9.24 9:34:18
Chory kraj. Ale nie znaleźli przy nim wężyka nawet do spuszczania?? Zawsze może być podejrzenie o popełnienie wykroczenia przecież!! To jak ktoś zginie i ktoś dwie ulice dalej stoi z okrwawionym (...) czytaj dalej»
-
Skarga na postępowanie policji
przez: tahlia | 2012.9.24 9:35:0
W każdej komendzie z reguły w poniedziałki, przyjmuje komendant wnioski skargi na działanie koemndy i funkcjonariuszy. czytaj dalej»
-
Jak zamknąć budżet bez zwiększenia podatków.
przez: zawada | 2012.9.24 14:19:3
Jestem za tym, żeby oszczędności zacząć wprowadzać zaczynając od góry. Zmniejszyć ilość pracowników administracji i tak te panie siedzą i nic nie robią a jak chcesz coś załatwić to do (...) czytaj dalej»
-
przez: karolina_aa3 | 2012.9.24 15:21:53
Witam! mam pytanie dotyczące uniewaznienia małżeństwa. własnie jestem w trakcie sprawy . Zostali przesłuchani swiadkowie z obu stron . Bardzo mnie ciekawi co teraz bedzie . na co mam czekać ? czy (...) czytaj dalej»
-
Niepodpisana umowa a wypowiedzenie za porozumieniem stron?
przez: Misiek | 2012.9.24 16:32:20
Niepodpisana umowa a wypowiedzenie za porozumieniem stron? od 03.09 bylem pracownikiem pewnej firmy do dnia dzisiejszego czyli 24.09 nie otrzymalem umowy do podpisania. Dzis 24.09 poszedlem zlozyc podanie (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna z Niemiec, a zaoczna szkoła policealna...
przez: takinick | 2012.9.24 17:1:33
W niedługim czasie zamierzam podjąć naukę w zaocznej szkole policealnej. Chciałbym się dowiedzieć, jak to będzie wyglądało z rentą po ojcu, który zmarł kilka lat temu? Czy w Deutsche Rentenversicherung (...) czytaj dalej»
-
Kiedy następuje przedawnienie niezapłaconego rachunku.
przez: salomea34 | 2012.9.25 9:46:31
po 3 latach z tego co ja wiem, a wydaje mi się że wiem dobrze, zresztą ostatnio ktoś pisał coś podobnego na forum i było 3 lata. czytaj dalej»
-
Prywatne rozmowy przez służbowy telefon.
przez: lalik | 2012.9.25 9:48:34
Bilingi drogi panie, bilingi. Co więcej będzie to wtedy opodatkowane chyba nawet na koszt pana. Ale tutaj nie mam pewności. czytaj dalej»
-
przez: ukulele | 2012.9.25 9:52:35
Bardzo prosta sprawa. Wystarczy albo sporządzić nowy testament i wówczas tamten traci ważność. Mozna również na starym testamencie napisać iż jest on już nieważny, przekreślić go lub zniszczyć (...) czytaj dalej»
-
List ministrów nauki i pracy do Polskich Uczelni.
przez: fatalistka22 | 2012.9.25 9:54:13
Ja tam nie wiem czy mi to akurat pomoże że ministrowie napiszą do uczelni, bo wiem jak działają uczelnie wewnątrz. Degrengolada i dekadencja. Jestem zapisana do biura karier od roku, i od roku nawet (...) czytaj dalej»
-
Toalety dla niepełnosprawnych w galeriach handlowych.
przez: pipipi | 2012.9.25 9:55:28
O kurcze, to jest mega jazda. A toalety dla pełnosprawnych się nie brudzą? A tam nie może być kradzieży - mydła, papieru, desek klozetowych? A tam bezdomni nie mogą koczować? Do gazety iść, (...) czytaj dalej»
-
Wszyscy wspólnicy mają równe prawa w spółce?
przez: Student-ik | 2012.9.25 9:56:48
Jeżeli ustawa lub umowa spółki nie stanowi inaczej, wspólnicy mają równe prawa i obowiązki w spółce. Jednak w przypadku gdy umowa spółki przewiduje udziały o szczególnych uprawnieniach, uprawnienia (...) czytaj dalej»
-
Wysokość udziału kapitałowego wspólników
przez: wisławylewa | 2012.9.25 9:59:1
Zgodnie z kodeksem spółek handlowych udział kapitałowy wspólnika odpowiada wartości rzeczywiście wniesionego wkładu. czytaj dalej»