Archiwum Forum Wrzesień 2012
(335 tematów na forum)
-
Firma nie wypłaca zarobionych pieniędzy za reklamy - jak odzyskać środki
przez: KingOfTheHeaven | 2012.9.14 14:28:43
Witam. Jestem właścicielem stron internetowych. W internecie znalazłem stronę zajmującą się pozyskiwaniem reklamodawców i wydawców. Firma ta zajmuje się reklamami CPS, CPL, CPC. Ma podane dane (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w ciąży - przysługują li alimenty przed urodzeniem dziecka
przez: Andzia | 2012.9.14 20:5:13
Czy jak bylam z facetem w zwiazku i sie rozstalismy i jestem w ciazy to czy przyznane mi beda alimenty na okres 3 miesiecy ciazy? a jesli on przed sadem powie ze nie jest ojcem a ja mam bardzo trudna sytuacje (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje prawne czytania i kasowania cudzych maili
przez: Wojtek | 2012.9.14 22:30:8
Moja była dziewczyna czyta i kasuje maile przychodzące na moją pocztę.. Podałem jej hasło. Czy może ona ponieść konsekwencje prawne z tego tytułu? Hasło podałem jej tylko po to by miała pewność (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja z mieszkania po rozwodzie - czy możliwa z dzieckiem?
przez: Jaconorris | 2012.9.15 6:8:13
Kobieto! Nie wiem z jakiego powodu się rozstaliście,ale to jego mieszkanie i to że pozwolił Ci tam mieszkać i jeszcze wszystko opłacał to jego dobra wola,bo alimentów dostałabyś 300zł. a czynsz (...) czytaj dalej»
-
Spadek zatajony przez braci - czy można się ubiegać po latach?
przez: Krysia966 | 2012.9.15 9:51:10
Witam, potrzebuje pomocy w poniższej sprawie. Ojciec zmarł w 2001 roku. Moi bracia dokonali podziału majątku zatajając o moim istnieniu. Jesteśmy jednego ojca, ale innych matek. Ja dopiero o tym (...) czytaj dalej»
-
Uniknięcie kosztów komornika po spłacie w ratach przez sąd
przez: magazynierka | 2012.9.15 12:54:55
Witam Prowadzę działalność gospodarczą, na początku roku podjełam się duzego zlecenia, dla pewnej firmy - przez kilka miesiecy bylo super, płacili faktury terminowo - wiec ja rownież płaciłam (...) czytaj dalej»
-
Dochód przekracza o 11 zł limit na stypendium socjalne
przez: ms87 | 2012.9.15 21:11:2
Zwracam się o pomoc w sprawie wypełnienia oświadczenia związanego z uzyskaniem stypendium socjalnego. Mianowicie na oświadczeniu wymagane jest podanie liczby osób w rodzinie zaś u mnie sytuacja (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem do rozprawy alimentacyjnej
przez: .Kaiser_soze | 2012.9.16 12:20:37
Witam. Mam taki problem w lipcu b.r. moja partnerka wyprowadziła się z wraz z moją wówczas 8-miesięczną córką, tego samego dnia złożyła pozew o alimenty na kwotę 1000 zł- zasądzono jej 400. (...) czytaj dalej»
-
Pozew rozwodowy - jak napisać i gdzie znaleźć wzór
przez: e-prawnikpl | 2012.9.16 14:34:55
Wzory pozwów rozwodowych można ściągnąć stąd: Pozew rozwodowy- bez orzekania o winie Pozew rozwodowy z orzeczeniem o winie i zasądzeniem alimentów dla dzieci czytaj dalej»
-
Praca w ciąży przy taśmie produkcyjnej - czy można na L4?
przez: diff09 | 2012.9.16 15:38:9
[cytat] Skoro jesteś w ciąży, to Twoja umowa w agencji pracy tymczasowej MUSI zostać przedłużona do końca ciąży (o ile to nie jest na okres próbny). L4 nie ma tu nic do rzeczy. Ludzie - miejcie (...) czytaj dalej»
-
Prawo do zasiłku po zwolnieniu z pracy na czas określony
przez: aneczka-wro | 2012.9.16 17:36:35
Witam serdecznie. Chciałam się dowiedzieć czy przysługuje mi w mojej sytuacji prawo do zasiłku. Od 4.01.2012 pracowałam na pełnym etacie, na umowie o dzieło, na czas określony do dnia 4.01.2012 (...) czytaj dalej»
-
Grafik pracy sprzedawcy 7 dni w tygodniu - czy zgodny z prawem?
przez: mrozowskim | 2012.9.16 19:16:37
Moim zdaniem tak, ale sugeruję konsultację sprawy z inspektorem PIP. Dla pracowników mają darmowe porady z zakresu prawa pracy. czytaj dalej»
-
Wysokość wynagrodzenia adwokata za odszkodowanie z OC
przez: sindi | 2012.9.16 19:56:50
odszkodowanie z oc sprawcy zostałam potracona na przejsciu dla pieszych. doznałam złamania dwukostkowego goleni, złamania strzałki, skręcenia stawu skokowego i stłuczenia barku. ile weźmie adwokat (...) czytaj dalej»
-
Skuteczność wniosku o urlop złożonego w lokalu a nie w siedzibie
przez: mazurek23 | 2012.9.16 20:26:18
Jest taka sytuacja. Osoba zakłada działalność gospodarczą i prowadzi sprzedaż usług. Miejsce przedsiębiorstwa jest inne niż lokal w którym wykonywane są usługi. Pracodawca zatrudnia na umowę (...) czytaj dalej»
-
Przechwytywanie maili po rozwiązaniu współpracy - aspekt prawny
przez: Wojtas | 2012.9.16 23:3:19
Witam, jakiś czas temu współpracowałem z pewną firmą handlową. W ramach tej współpracy miałem założony adres mailowy (imienny) na serwerach tejże firmy. Po rozwiązaniu umowy o współpracy (...) czytaj dalej»
-
Koczowanie pod MS - sprawa 2 mln długu przez zaniedbania urzędników
przez: młynek | 2012.9.17 8:27:19
Ale Gowin do niej nie wyjdzie, tylko wyśle kogoś żeby ją spławił. Nie chodzi o to że nie może pomóc za bardzo, bonie może cofnąć czasu. Ale o to żeby z nią porozmawiał jak człowiek z człowiekiem. (...) czytaj dalej»
-
Zatruty alkohol z Czech - zamknięcie granicy
przez: police oficer | 2012.9.17 8:28:28
od dzisiaj jest zakaz sprzedaży alkoholu czeskiego w sklepach czytaj dalej»
-
Petycje Green Peace a prawa gmin - ustanawianie parków narodowych
przez: anita444 | 2012.9.17 8:30:27
Hmmm no muszę się zgodzić z tym iż o ile sam projkey poszerzania obecnych parków nie jest zły, to ustanawianie nowych może być bardzo szkodliwe dla lokalnych społeczności. Green Peacem to też (...) czytaj dalej»
-
Obraza policjanta nazwaniem go warzywem
przez: pragnieniee1 | 2012.9.17 8:31:17
Skoro policjant i pan sam to uznajecie za obrazę to jest to obraza. czytaj dalej»
-
Opłata za wpis do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych
przez: paulina457d | 2012.9.17 8:33:3
Nie. Nie podlegają opłacie skarbowej. czytaj dalej»
-
SMS-y charytatywne jako zbiórki publiczne
przez: tadek44 | 2012.9.17 8:34:2
Zgody napewno potrzebuja inaczej kazdy mógł coś takiego zrobić a to bardzo krótka droga do oszustwa. Nie są opodatkowane zdaje sie tylko. czytaj dalej»
-
Dyskryminacja przy rekrutacji ze względu na wiek i płeć
przez: dabosz | 2012.9.17 9:25:10
Hej, mam bardzo ważne pytanie. Czy ktoś z was spotkał się na rekrutacji o prace, jakąkolwiek z dyskryminacją, lub nie poważnym traktowaniem kandydata?! Powiedzmy że chodzi w danym przypadku o wiek (...) czytaj dalej»
-
Założenie lombardu przez osobę wielokrotnie karaną
przez: tomko99 | 2012.9.17 9:31:34
Czy osoba wielokrotnie karana może być założycielem lub właścicielem lombardu? Prawo te kwestię reguluje czy pozostaje ona wolna, tak jak np. otwarcie warzywniaka? czytaj dalej»
-
Oskarżenie o piractwo oprogramowania - ugoda czy sąd?
przez: Arudek2007 | 2012.9.17 16:14:16
Zarzadaj kopii rejestracji businesu w KRS, NIP i kopie jego zeznan do Urzedu Skarbowego, oplate za experta finansowego jego ksiag finansowych, sprawozdania bankowe, swiadectwo niekaralnosci i niezalegania (...) czytaj dalej»
-
Okno sąsiada na ścianie balkonu - czy dozwolone?
przez: Daria | 2012.9.17 16:30:34
Czy okno sąsiada może znadować się na prawej ścianie mojego balkonu?? Witam, Chcę kupić mieszkanie w bloku. Problem w tym ,że na prawej ścianie mojego balkonu spółdzielnia chce wmontować (...) czytaj dalej»
-
Nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne
przez: madzia250895 | 2012.9.17 18:42:45
Witam. Mąż w 2005 roku podjął prace w Szwecji. W tym czasie pobierałam zasiłek rodzinny w Polsce do 2008 roku, ponieważ dowiedziałam się, że możemy starać się o rodzinne w Szwecji. Po 3 latach (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku spadkowego przy zaległym podatku
przez: jerzyciszewski | 2012.9.17 22:37:5
jest nastepujaca sprawa, przyjęto spadek (dom jednorodzinny)u notariusza przez spadkobierców -2 osoby i Urzad Skarbowy wyznaczył podatek do zapłacenia. Jedna strona zapłąciła a druga wystapiła (...) czytaj dalej»
-
Nowelizacja ustawy o środkach przymusu bezpośredniego - nowe uprawnienia służb
przez: stasia2422 | 2012.9.18 9:41:4
Nie wiem czy napewno zrozumiałem, straż miejska dostanie dzięki temu broń palną? Może ktoś potwierdzić te wiadomość, czy to raczej źle zinterpretowana lub zacytowana nowelizacja? czytaj dalej»
-
Nowy VI dział kodeksu pracy - rozliczanie czasu pracy
przez: kopacze5 | 2012.9.18 9:43:4
Moim zdaniem to dobre zmiany. czytaj dalej»
-
Prawo do zwrotu CV i danych osobowych po rekrutacji
przez: Hanna11 | 2012.9.18 9:44:41
Ha, o co można powiedzieć o przetwarzaniu danych osobowych pracowników. Nie da się odmówić aby nie stracić posady. Ale w przypadku CV jest to częsta rzecz, czasami organizuje się nabór pracowników (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek opiekuńczy dla małżonka - nowe przepisy
przez: marko40 | 2012.9.18 10:35:35
Specjalny zsiłek opikuńczy? Dobrze słyszeć :) Nie orientuje się ktoś może jak ma być wysoki? czytaj dalej»
-
Kiedy wejdzie nowe prawo jazdy
przez: pragnieniee1 | 2012.9.18 10:47:7
Hejka, proste pytanie, kiedy ma wejść i czy na pewno czy tylko na ileś tam %%, nowe prawo jazdy? czytaj dalej»
-
Prawo do strzelania do kobiet w ciąży i dzieci - kontrowersyjne zmiany
przez: januszbar1 | 2012.9.18 13:5:9
Jeżeli kobieta w ciąży, lub 12-letni dzieciak, będzie do funkcjonariusza mierzyć np. z broni palnej (ostrej) i gdy nie będzie innego już wyjścia, to funkcjonariusz będzie miał prawo strzelać. (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po 8 latach - przeciąganie przez żonę i podział majątku
przez: robak7273 | 2012.9.18 14:28:11
Witam serdecznie. Piszę i proszę o poradę może ktoś przechodził to samo co ja mam teraz przed sobą. Za dwa tygodnie mam pierwszą sprawę o rozwód ale już widzę że moja żona wszystko robi (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy były mąż stosuje przemoc psychiczną
przez: karol.reinert | 2012.9.18 14:54:34
Jeden z moich towarzyszy (kolegow) zaczol sprawiac klopoty np.: obrazal mnie w szkole, "podkradal" takie male typu piornik ktory sie odnajdywal. To oczywiscie stalo sie jednego dnia, po tym juz go wykluczylem (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę z dziećmi przy mężu w więzieniu
przez: katrinka42 | 2012.9.18 17:14:6
witam chciałabym sie dowiedziec czy moge jechac za granice a konkretnie do anglii z dziecmi nieletnimi mąz siedzi w wiezieniu czy jest mi potrzebna jego zgoda czy musze miec rozwód lub separacje czy (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna po mężu - nowe warunki i ponowny wniosek
przez: Paura | 2012.9.18 17:43:31
Dzień dobry. Mój mąż zmarł 6 lat temu. Niestety, moje dzieci nie uzyskały prawa do renty rodzinnej po nim. Wykazałam 16 lat opłacania składek, jednak brakowało ich w ostatnich latach, a także (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed zwolnieniem przy nabywaniu praw emerytalnych - umowa do 2014
przez: PL53042211814 | 2012.9.18 19:9:28
[cytat] witam Za 5 m-cy kończę 60 lat i nabywam prawa do wcześniejszej emerytury do 1999 roku miałem przepracowane 31 lat w warunkach szkodliwych a ogółem pracuję już ponad 44 lata. Mam pytanie (...) czytaj dalej»
-
Podłączenie pod działalność ojca - podatek ryczałtowy i PKD
przez: thestigee | 2012.9.18 20:13:17
Witam, planuje otworzyć biznes zajmujący się szeroko rozumianą rozrywkom. Chcę się podczepić pod firmę ojca, który to zajmuje się renowacją antycznych mebli i płaci podatek ZRYCZAŁTOWANY 8,5%. (...) czytaj dalej»
-
JAK POGONIC PIJAKÓW SPOD SKLEPU?
przez: gsx-r | 2012.9.18 21:13:19
Wszystko ładnie pięknie tylko co z takim przypadkiem zrobić: Jestem właścicielem sklepu na polskiej wsi i też sobie nie daje rady z pijaczkami, zgłaszałem sprawe kilkakrotnie policjantom ale oni (...) czytaj dalej»
-
24 nowe substancje na liście zakazanych narkotyków
przez: noemi10 | 2012.9.19 7:21:36
Ale dalej są sprzedawane w Polsce czy przez internet z Czech jak kiedyś? czytaj dalej»
-
Szatan z Piotrkowa - czy wypuszczać seryjnych morderców?
przez: albertkow | 2012.9.19 7:23:14
na miejscu rodzin to bym przez ten czas pieniadze na zabójce zbierał, i kazał odstrzelić typa zaraz po wyjściu z więzienia, najlepiej pod samym więzieniem. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za niewykonanie usługi telekomunikacyjnej
przez: nortoner | 2012.9.19 7:30:39
Wyznaczony przedsiębiorca telekomunikacyjny. czytaj dalej»
-
Prawo do reklamacji usługi telekomunikacyjnej - terminy
przez: cereyl | 2012.9.19 7:32:20
Drogi panie, użytkownik niezadowolony ze świadczonej usługi ma prawo do złożenia reklamacji, w terminie 12 miesięcy od końca okresu rozliczeniowego w którym zakończyła się przerwa w świadczeniu (...) czytaj dalej»
-
Czas oczekiwania na stwierdzenie niepełnosprawności
przez: grazynka57 | 2012.9.19 8:21:40
Wiecie ile teraz będzie trwało stwierdzenie czy ktoś jest niepełnosprawny i w jakim stopniu? 4miesiace! 4 piepszone miesiące! czytaj dalej»
-
Warunki zostania doradcą po deregulacji
przez: więcemiła | 2012.9.19 8:29:7
Witam, czy zdanie państwowego egzaminu (pisemnego i ustnego), a następnym odbycie dwuletniej praktyki jest dalej warunkiem do zosania doradcą. Czyderegulacja zmieniła coś w tym temacie? czytaj dalej»
-
Poprawianie błędów formalnych w dokumentach firmowych
przez: aapsikk | 2012.9.19 8:32:38
Wszystko zależy czy jesteś wystawcą czy odbiorcą faktury. Odbiorca może skorygować błędy formalne poprzez notę korygującą natomiast wsytawca ma do dyspozycji jedynie korektę § 14. 1. Fakturę (...) czytaj dalej»
-
Budowa bloku 3m od granicy działki - zgodność z prawem budowlanym
przez: Marek Jacek | 2012.9.19 9:42:19
Witam, Jestem właścicielem działki na której wybudowany jest mój dom już od 30 lat. Za ogrodzeniem mojej działki w odległości około 3 m budowany jest blok mieszkalny, którego okna wychodzą (...) czytaj dalej»
-
Problemy prawne przy pracy na czarno i spłacie sprzętu
przez: dawjek | 2012.9.19 13:29:36
Witam, pisze w sprawie porady odnośnie takiej sytuacji. Zostałem zatrudniony na czarno w sezonowej pracy jako instruktor. Po upływie miesiąca właściciel szkołki zasygnalizował, że musimy sformalizować (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu po śmierci wynajmującego - ważność do 2017 roku
przez: Fklala55 | 2012.9.19 17:58:21
Witam. Moja babcia(obecnie juz nie żyje 4 lata) wynajeła część domu na czas określony do 2017 roku. Lokator cały czas zajmuje ten lokal, nie ma tam meldunu. Około 3 lat temu w/w lokator sprowadził (...) czytaj dalej»