Archiwum Forum Wrzesień 2012
(248 tematów na forum)
-
Publikacja zdjęć dziecka w Internecie- Akcja \"Uważaj co wrzucasz\" 2012!!
przez: KarolinaK. | 2012.9.7 10:52:8
Bardzo ważna sprawa, internet to wielki śmietnik, niestety jak raz się coś umieści to nie ma co liczyć na to że potem można to z internetu usunąć, to już żyje osobnym życiem i jest nie do (...) czytaj dalej»
-
Utrata zaufania do pracownika - powód zwolnienia. Proszę o pomoc.
przez: hejprzygoda | 2012.9.7 10:53:7
... boże współczuje pani/panu takiego pracodawcy. Jest taki art. w prawie pracy mówiący w ogóle o czymś takim, tzn. stanwiący legalizację tego typu działań pracodawców? czytaj dalej»
-
przez: mati123 | 2012.9.7 10:54:16
Radzę to samo robić co ten pan. Wzywać na niego policję, zgłaszać pijaństwo, i zostawiać kiepy i puste butelki na wycieraczce. Złe? Nie uczciwe?... może i tak, ale za to skuteczne! czytaj dalej»
-
Pozwolenie na taras a wdomku jednorodzinnym?
przez: noemi10 | 2012.9.7 10:55:7
Szczerze powiedziawszy to zgłoszenie nic pana nie kosztuje, a jest to pewnego rodzaju podkłada jakby się ktoś później do tego przyczepił. czytaj dalej»
-
Miałem dzisiaj ogłoszenie wyroku w sprawie karnej. Jako że obeceność na odczytaniu wyroku nie była
przez: ******** | 2012.9.7 12:11:36
Miałem dzisiaj ogłoszenie wyroku w sprawie karnej. Jako że obeceność na odczytaniu wyroku nie była obowiązkowa, nie pojawiłem się na nim. W jaki sposób mogę poznać teraz treść (wymiar) ogłoszonego (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie - składka chorobowa co daje?
przez: robcook | 2012.9.7 14:33:32
po 3mcach pracy możesz mieć płatne L4 z ZUS czytaj dalej»
-
Zmiana obraźliwego nazwiska w wieku 16 lat
przez: martin009 | 2012.9.7 22:8:48
Witam! Mam pytanie odnośnie zmiany nazwiska, a mianowicie: Noszę nazwisko, które jest obraźliwe, tzn. powstało z dwóch słów. Bardzo chcę się pozbyć niechcianego drugiego ubliżającego członu. Na (...) czytaj dalej»
-
jak założyć sprawe cywilną o pomówienie
przez: herbert69 | 2012.9.8 17:51:27
Witam , chce założyć sprawe cywilna za nieprawdziwe pomówienie w internecie na temat mojej osoby i mojej dzialalności . Prosze o pomoc. czytaj dalej»
-
przez: noiro | 2012.9.9 11:24:6
Chcą odebrać mi dziecko! Bardzo potrzebuje pomocy, głównie w napisaniu wniosku o regulowanie kontaktów z synkiem (14 miesięcy). Wczoraj miałem zabrać syna na weekend do siebie, matka syna odmówiła (...) czytaj dalej»
-
odzyskanie wlozonych pieniedzy w romont mieszkania
przez: mrozowskim | 2012.9.9 20:58:3
Świadkowie to więcej niż nic, bo będą mogli poświadczyć sam fakt wykonania remontu, ale myślę, że trudno będzie w ten sposób udowodnić wysokość roszczenia. Rachunki byłby tu bardzo przydatne. (...) czytaj dalej»
-
Witam. Pracuję w niewielkim sklepie spożywczym. W grudniu 2011 wraz z koleżanką dałyśmy pewnej
przez: kuul | 2012.9.10 8:59:45
zapis na kartce nic nie znaczy. teraz tylko od niej zależy czy zapłaci czy nie, a panie mogą jedynie regularnie jej o tym przypominać. nic więcej. czytaj dalej»
-
Perfect Trade znajduje się na liście KNF!!
przez: jsysh9 | 2012.9.10 9:5:32
Dla przypomnienia, niestety listy te nie są zamknięte to że dane przedsiębiosrtwo tam sie nie znajduje nie znaczy ze powinno. czytaj dalej»
-
Jak nabyć prawo własności nieruchomości przez zasiedzenie?
przez: dominika987 | 2012.9.10 9:7:10
Witam, mam pytaine do pana Mrozowskim, czy za zasiedzenie w złej wierze coś grozi? Jakaś kara czy tylko brak możliwości zasiedzenia? czytaj dalej»
-
Rada rodziców w szkole i obowiazek płacenia.
przez: andzrejki28 | 2012.9.10 9:11:30
Dziękuje za informację. Osobiście to je nie mam zamiaru płacić, ale nie mam też w zwyczaju wysyłać dziecko \"na krzywy ryj\" na szkolne dyskoteki i wyjazdy, ani tym bardziej mieć w dupie \"zebrania\". (...) czytaj dalej»
-
Jednolite stawki za używanie kart płatniczych
przez: artekoo | 2012.9.10 9:13:39
A możesz anito podać wysokość tych stawek :)? czytaj dalej»
-
Bank BGŻ dostał kare od UOKiK!!
przez: rrafał | 2012.9.10 9:15:0
Ha, czubek góry lodowej! Ha, bank jako instytucja zaufania publicznego! Ha, banki gdzie wzrost pensji prezesów nie współgra z wzrostem kapitału banków! Ha, obudźcie się ludzie! Kupujcie skarpety! czytaj dalej»
-
Reklamacja wycieczki last minute, 2012.
przez: księżniczek | 2012.9.10 9:16:19
Takie samo jest prawa do reklamacji last minute nie zmienia nic w tym przypadku, to biuro podróży pórbuje opchnąć to co im zostało i isę nie sprzedało, wiec to ty im a nie oni tobie robia przysługe. czytaj dalej»
-
Firma w mieszkaniu - koszty uzyskania przychodów można odliczyć ? pomocy.
przez: katarzyna | 2012.9.10 9:17:14
Musisz mieć wydzielony osobny pokój, który będzie twoim biurem lub inaczej zwanym miejscem pracy. Nie może być to pokój który pełnie tez jakąś inną wspólną cześć w twoim mieszkaniu. czytaj dalej»
-
Przekształcenie budynku gospodarczego na mieszkalny.
przez: qork3 | 2012.9.10 9:43:47
Witam, dokładnie chodzi o przekształcenie starego nie używanego od roku już chlewu, który przylegał do domu na pomieszczenia mieszkalne 2 piętrowe, lub parterowe z antresolą wewnątrz... Co w takim (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o dochodach na rozprawę o alimenty
przez: sylwiaa1993 | 2012.9.10 12:6:47
Witam, w październiku odbędzie się rozprawa o alimenty na rzecz dziecka mojego chłopaka, ma on dostarczyć zaświadczenie o dochodach. W piśmie z sądu nie pisze natomiast kiedy ma je donieść do (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2012.9.10 19:44:35
Rzeczywiście wielkość mieszkania ma się nijak do kosztów wymiany rur. Obciążenie powinno być raczej proporcjonalne do nakładu związanego z wymianą w poszczególnych mieszkaniach, a ten będzie (...) czytaj dalej»
-
budowa domu mniej niż 4m od granicy
przez: wadyl | 2012.9.10 21:23:5
aha ta opłata legalizacyjna może być bardzo droga bo oglądałem inne posty na ten temat także to może odpaść czytaj dalej»
-
Akt notarialny a zachowek po śmierci.
przez: sejno | 2012.9.11 1:14:32
Witam serdecznie. Rok temu otrzymałem mieszkanie w darowiźnie od swojej babci, którą się opiekuję. W akcie notarialnym została wypisana umowa darowizny, oraz umowa o służebność. Problem w (...) czytaj dalej»
-
Podział majatku za porozumieniem stron a zwrot spłaconej części kredytu przez drugą stronę
przez: ananko | 2012.9.11 9:1:9
Posiadam zaciągniety kredyt we franku wraz z byłą małżonką za który zakupiliśmy mieszkanie.Porozumieliśmy się iż to ja zostaje na mieszkaniu i będe sam spłacał kredyt.Wybraliśmy opcje aby (...) czytaj dalej»
-
śmierć prokurenta - co z prokurą?
przez: klux | 2012.9.11 9:12:7
Art. 1097 par 3 Kodeksu Cywilnego mówi że jak nabjardziej tak.. czytaj dalej»
-
przez: prawnik27 | 2012.9.11 9:12:36
Wszelkie ograniczenia prokury, muszą wynikać ze szczególnych regulacji. czytaj dalej»
-
przez: bonii | 2012.9.11 9:12:58
Napewno nie w tym roku! czytaj dalej»
-
odwołanie od decyzji sądu- potrzebna pomoc, jak je napisać?
przez: daniela_bonio | 2012.9.11 9:14:36
Za malo pani napisala. Najlepiej bedzie jak sobie pani poszuka na sekcji dokumenty na tym portalu, pism sądowych i albo pobierze je za darmo albo zapłaci za to dosłownie kilka złotych. Ja pare miesiecy (...) czytaj dalej»
-
przez: horacjusz | 2012.9.11 9:18:43
Nie można spozywać alkoholu w miejscach publicznych. Mówi o tym ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Plaża jest miejscem publicznym. Na plaze przychodza cale rodziny. (...) czytaj dalej»
-
Obciązenie komornicze na dochody
przez: wizual | 2012.9.11 9:19:15
Nie specjalnie. czytaj dalej»
-
przez: fafik88 | 2012.9.11 11:5:17
Cześć! Powiedzcie która odpowiedź w poniższym pytaniu jest prawidłowa: Pracownicy Zarządu Transportu Miejskiego w Lublinie są upoważnieni do kontroli zezwoleń wydanych przez: a) Prezydenta (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę dostać wezwanie na przesłuchanie?
przez: alesa | 2012.9.11 13:45:24
Witam Proszę o radę, bo nie wiem czy mogę dostać wezwanie na policję w sprawie samobójstwa. Sprawa wygląda tak. Mój były chłopak z którym już nie byłam od 2 miesięcy jakis czas temu (...) czytaj dalej»
-
Jak pomóc osadzonemu na wokandzie
przez: madzik2712 | 2012.9.11 15:20:54
Witam. Mój narzeczony kończy karę pod koniec grudnia 2012r. Na początku paźziernika będzie stawał na wokandę po raz któryś z kolei. Wszystko w rękach Dyrektora ZK w Płocku. Jeśli wystąpi (...) czytaj dalej»
-
sprawa za nielegalnego officea
przez: lolek5 | 2012.9.11 22:55:59
witam, 14.IX będę miał sprawę za posiadanie nielegalnego programu (office 2010) zainstalowanego na komputerze, art. 278 par. 2 kk. Od kwietnia mam wyrok w zawieszeniu na dwa lata za posiadanie, czy (...) czytaj dalej»
-
Picie alkoholu pod chmurką w 100% legalnie.
przez: wuzetka | 2012.9.12 9:14:21
Niestety nie można, z ustawy o wychowaniu w trzeźwości: Art. 46. 1. Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie - rozwiazanie możliwe w każdej chwili?
przez: tamara5 | 2012.9.12 9:15:57
W momencie kiedy nie masz umowy możesz w kazdym momencie zrezygnować z pracy. Z umową na zlecenie masz też tak że ma sie 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. Poza tym mozesz zrobic tak ze przestajesz (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja wakacji w biurze podrózy.
przez: wrażżż | 2012.9.12 9:17:8
Może pani reklamować całość lub jedynie część usług. Zwrotów kosztów radze w pani przypadku domagać się za wycieczkę która była nie udana, dobrze uargumentować to dlaczego była nieudana, (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać reklamacjię butów?
przez: babilas | 2012.9.12 9:25:16
Napisz 2 wersję i wydrukuj w dwóch egzemplarzach. Jeden z nich przekażesz sprzedawcy, drugi zostawisz sobie. Dokładnie zidentyfikuj towar którego dotyczy reklamacja oraz wskaż okoliczności zakupu (...) czytaj dalej»
-
przez: prymasik | 2012.9.12 9:29:7
Wprowadzone zostały zmiany w zakresie organizacji i prowadzenia nadzoru nad kąpieliskami i miejscami wykorzystywanymi do kąpieli w związku z nowelizacją ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Proszę sobie (...) czytaj dalej»
-
Niekaralne formy korupcji ????
przez: dominika22 | 2012.9.12 9:30:4
Ok, dzięki za info. czytaj dalej»
-
Kamera społdzielni filmująca prywatną kamienicę.
przez: anikka | 2012.9.12 9:31:3
Do kancelarii iść, zawiadomienie przed sądowe wystosować, z nakazem przesunięcia kamery- innego jej umieszczenia bez możliwości filmowania kamienicy obok. A w między czasie faktycznie, ze śrutu (...) czytaj dalej»
-
Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi- mówi gdzie można legalnie pić?
przez: garb2 | 2012.9.12 9:32:23
Hoł hoł hoł. No ja jednak poczekam aż się prawnik z tego forum wypowie. Hociaż nie wiem czy nie jest tak że właśnie rady miasta albo gminy same mogą sobie ustawic jak to u nich jest. czytaj dalej»
-
kiedy nabywca praw majątkowych może wprowadzić zmiany do utworu ?
przez: lol | 2012.9.12 11:37:36
Art. 49. 1.Jeżeli w umowie nie określono sposobu korzystania z utworu, powinien on byćzgodny z charakterem i przeznaczeniem utworu oraz przyjętymi zwyczajami. 2.Następca prawny, choćby nabyłcałośćautorskich (...) czytaj dalej»
-
rozgraniczenie przed sądem a zasiedzenie
przez: misza55 | 2012.9.12 11:51:34
[cytat] Witam. Mam taki oto problem. Od około 20 lat sąsiad użytkuje fragment mojego pola. Jest to pas przygraniczny. Aby mu to udowodnić zleciłem geodecie wznowienie granic. W czasie zbierania (...) czytaj dalej»
-
Podatek od spadku, sprzedaz spadku
przez: lucrah | 2012.9.12 17:2:52
Witam, 3 lata temu zmarł brat mojego ojca, dostałam po nim spadek i wzięłam rzeczoznawce do wyceny ponieważ działka była wąska (brak możliwości budowy) oraz stał na niej stary całkiem zniszczony (...) czytaj dalej»
-
przez: strach40 | 2012.9.12 17:4:59
Zarabiam ik 120 ,170 f tygodniowo z czego musze placic ponad 50 f. Alimentow na ,2 dzieci vzy moga tak robic. ,5 miesiecy temu parrtner wywalil mnie i moja 19 letnia corke z domu na ulice ,bez zadnej (...) czytaj dalej»
-
przez: ptysiagosia | 2012.9.12 19:5:32
Witam, mam pytanie, czy jako właściciel sklepu muszę rejestrować pracującego w nim mojego konkubenta? czytaj dalej»
-
przez: malgorzata.osowiec | 2012.9.12 19:25:17
CZESC MAM PYTANIE,TEZ ZLOZYLAM POZEM O ROZWOD BEZ ORZEKANIA O WINIE I CZEKA ; PROSZE NAPISZCIE ILE TRZEBA CZEKAC NA PIERWSZA ROZPRAWE czytaj dalej»
-
Mandat za spożywanie alkoholu w parku - Piwo Karmi się kwalifikuje pod ustawe?!
przez: seremek | 2012.9.13 10:17:26
Moim zdaniem dobrze pan zrobił nie przyjmując mandatu. Teraz odwołanie i czyste konto. Ustawa mówi że do 0,5% włącznie. czytaj dalej»
-
Legalna broń palna bez pozwolenia.
przez: taramtarak | 2012.9.13 10:22:35
Tak, ta broń palna nawet jako replika wykonana choćby wczoraj, ale zgodnie ze wzorem broni z przed tam zdaje sie 1854 roku, czyli z przed roku kiedy ustawa zezwala na broń, to może pan posiadać taką (...) czytaj dalej»