Archiwum Forum Marzec 2013
(398 tematów na forum)
-
Wywłaszczenie trwające lat bez decyzji - represje wobec rodziny kardynała
przez: biuropiotr | 2013.3.15 11:57:47
W zwłoce pozostaje Skarb Państwa reprezentowany przez Starostę, który traktuje mnie jak obywatela gorszej kategorii - naruszając art. 32 Konstytucji. Działa z nienawiści do wiary chrześcijańskiej, (...) czytaj dalej»
-
Poprawienie błędu w świadectwie pracy - procedura
przez: mala | 2013.3.15 12:0:56
błędne świadectwo pracy na świadectwie pracy ( wystawione w 2009 roku) jest błędnie wpisane miejsce urodzenia , czy wystarczy przekreślić wpisać poprawne i pzrystawic piecząte ?/ czytaj dalej»
-
Długie oczekiwanie na odbiór mieszkania komunalnego po remoncie
przez: katarzyna.jeziorska | 2013.3.15 12:14:26
W sierpniu dostaliśmy mieszkanie komunalne do remontu. 10 grudnia 2012 złożyłam wszystkie niezbędne papiery i podanie o odbiór mieszkania. Do tej pory nikogo nie było. Słyszałam od znajomego, (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie chorobowego i świadectwo pracy przy wypowiedzeniu z przerwą na L4
przez: anula8926 | 2013.3.15 13:58:36
Witam, potrzebuję porady. Moja umowa była na czas określony 5 lat, a przepracowałam nie całe 3 lata. Niestety zachorowałam, chorobowe było od dnia 30 stycznia do 17 lutego bez przerwy, po przyjściu (...) czytaj dalej»
-
Wymagany staż pracy do zasiłku macierzyńskiego
przez: evelyn188 | 2013.3.15 15:49:33
Witam serdecznie... Mam umowę o prace do dnia porodu (przewidywany termin 4 maja 2013r)-więc po tej dacie przejmuje mnie ZUS i wypłaca mi zasiłek macierzyński moje pytanie: 1.W jakim terminie i (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje mi zasiłek chorobowy i urlop macierzyński między umowami
przez: eliniak | 2013.3.15 16:30:36
Witam 06.02.2013 zakończyłam współpracę z dotychczasowym pracodawcą. Od 11.02 miałam rozpocząć nową pracę jednak uległam kontuzji i pozostaję na zwolnieniu lekarskim. Nowej umowy jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy od byłego partnera za kredyty i długi
przez: sandrusia1234 | 2013.3.15 16:55:51
Witam nie wiem czy pisze w dobrym miejscu ale co mi szkodzi. Mam problem i licze ze ktos bedzie potrafil mi na to odpowiedziec. Otóż z moim bylym (konkubent) bylam w zwiazku prawie 8 lat jest rowniez (...) czytaj dalej»
-
Przepisy kodeksu postępowania karnego nieznajdujące zastosowania w postępowaniu wykonawczym
przez: carolencja | 2013.3.15 18:16:10
Witam mam problem z rozwiązaniem pytania: Wskaż trzy przepisy kodeksu postępowania karnego, które w postępowaniu wykonawczym - na podstawie art. 1 par. 2 kkw nie znajdują zastosowania. Odpowiedź (...) czytaj dalej»
-
Czy można mnie zwolnić po dniach pracy bez podpisanej umowy
przez: chudyrte | 2013.3.15 18:17:45
Witam. Od razu zaznaczę, że jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o "sprawy" prawne, więc proszę o wyrozumiałość. Sprawa wygląda tak: Dostałem pracę w pewnym międzynarodowym koncernie jako (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie zaległych alimentów - egzekucja z nieruchomości po 6 latach
przez: zeze.rere | 2013.3.15 18:27:27
Witam. Mam takie pytanie. Zawsze płaciłem kobiecie z którą mam dziecko pieniądze (nie alimenty tylko utrzymywałem dziecko nie będąc z matką dziecko). po paru latach matka zrobiła się chciwa, (...) czytaj dalej»
-
Kradzież przez byłego pracownika - groźby i żądanie zapłaty
przez: pelek20 | 2013.3.15 19:50:5
Ok dzięki mrozowskim za pomoc dam znać jak dalej się potoczy sprawa czytaj dalej»
-
Ojciec dał pieniądze na mieszkanie dla kobiety - jak odzyskać środki
przez: zofia-66 | 2013.3.15 20:12:1
Znalazlam sie w bardzo trudnej sytuacji.Od wielu lat mieszkam za granica.Moja mama zmarla 4 lata temu i ojciec zostal sam.Ma 84 lata, jest fizycznie sprawny ale psychicznie podupadl po smierci mamy.Kilka (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę oddać utwory muzyczne do gry komputerowej za wymienienie w twórcach
przez: rambo2 | 2013.3.15 21:22:46
Witam. Jestem muzykiem amatorem,i piszę utwory dla własnej przyjemności. Niedawno ,po przesłuchaniu moich utworów na jednym z serwisów,napisała do mnie osoba ,która tworzy grę komputerową,abym (...) czytaj dalej»
-
Gdzie zgłosić nielegalny handel dopalaczami przez internet?
przez: nie_szkodzi | 2013.3.15 22:17:51
ja też chciałabym zgłosić taką stronę, czy można to zrobić? czytaj dalej»
-
Czy członek rady nadzorczej może głosować nad swoim wyznaczeniem na prezesa
przez: zetes | 2013.3.15 23:44:22
Czy członek Rady Nadzorczej spółdzielni mieszkaniowej może wziąć udział w tajnym głosowaniu nad uchwałą Rady ws. wyznaczenia go do p.o. prezesa Zarządu tej spółdzielni z określonym w tej (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za zakażenie wirusem C w szpitalu - gdzie składać sprawę
przez: amo1957 | 2013.3.16 12:5:11
Witam! Szukam pomocy w sprawie złożenia pozwu do sądu w związku z zakażeniem mnie wirusem C. Przypuszczam, że zostałem zarażony kilkanascie lat wcześniej (około 20 lat temu). Mam dwa typy: albo (...) czytaj dalej»
-
Procedura sprzedaży gruntu rolnego przez osobę mieszkającą za granicą
przez: mari | 2013.3.16 12:35:12
jak sprzedac grunt rolny mieszkaj?c zagranic?? prosz? o porad?.Mieszkam zagranic? i chcialabym sprzedac grunt rolny w Polsce,problem w tym ,ze niemog? osobiscie tego zrobic bo niemoge przyjechac do Polski.co (...) czytaj dalej»
-
Jak sprzedać grunt rolny mieszkając za granicą
przez: mari | 2013.3.16 12:47:45
jak sprzedac grunt rolny mieszkaj?c zagranic?? prosz? o porad?.Mieszkam zagranic? i chcialabym sprzedac grunt rolny w Polsce,problem w tym ,ze niemog? osobiscie tego zrobic bo niemoge przyjechac do Polski.co (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie z urzędu celnego za nawigację kupioną na Allegro
przez: xmaksio | 2013.3.16 13:54:24
Witam, jakieś 2 lata temu na Boże Narodzenie kupiłem nawigacje na allegro.Po tych 2 latach z Urzędu celnego w Warszawie przyszedł do mnie list , ja sie zbytnio na prawie nie znam i nie wiem co do (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad prowadzi zakład w garażu - hałas i praca po godzinach
przez: pomylka8888 | 2013.3.16 14:9:17
Witam serdecznie, piszę ponieważ mam duży problem z sąsiadem który prowadzi działalność gospodarczą. Już wyjaśniam mieszkam w domu do którego przykleił się mój sąsiad oprócz domu również (...) czytaj dalej»
-
Konflikt w związku z dzieckiem z poprzedniego związku partnera
przez: nowa9 | 2013.3.16 14:30:41
Witam. Rok temu rozstałam się z narzeczonym. Moje życie pędziło w zły kierunek. I stało się miesiąc później poznałam mężczyznę. Ma 30 lat on również był w stałym związku. Ma 6-letnią (...) czytaj dalej»
-
Czy stawianie wiat handlowych bez mocowania do podłoża wymaga pozwolenia
przez: Piotr S. | 2013.3.16 16:21:21
Czy stawiając wiaty bez ich mocowania do podłoża na terenie prywatnym w celach handlowych (11 sztuk po 9mkw każda),potrzebne jest pozwolenie.Wcześniej był tam parking.Miejscem jest teren położony (...) czytaj dalej»
-
Czy otrzymam podwyżkę świadczenia pielęgnacyjnego od kwietnia przy dodatku
przez: Ziniewicz | 2013.3.16 17:51:31
czy otrzymam podwyżkę świadczenia pielęgnacyjnego od kwietnia 2013r. mając przyznany dodatek 100zł.do czerwca2013roku? Mój syn jest upośledzony w stopniu znacznym intelektualnie.Nie może egzystować (...) czytaj dalej»
-
Wymiana wadliwej myszki komputerowej zamiast wysyłania do serwisu
przez: geforc | 2013.3.16 18:0:40
Witam, w ostatni wtorek zakupiłem myszkę w sklepie arest.pl, odebrałem osobiście, niby wszystko ok, dostałem gwarancję, przychodze do domu, podłączam, niby też ok ALE, po 1 dniu czyli w środę (...) czytaj dalej»
-
Czy obowiązuje odliczanie wydatków za internet z podatku w roku
przez: paszek | 2013.3.16 19:39:19
odliczanie wydatkow za internet z podatk w 2012 r obowiazuje czytaj dalej»
-
Po jakim okresie ulega przedawnieniu recydywa za znęcanie nad rodziną
przez: kowalski | 2013.3.17 10:22:55
po jakim okresie czasu ulega przedawnieniu recydywa jestem 7 lat po wyroku za znecanie sie nad rodzina. odbylem pol roczna kare w zakladzie karnym. pol roku zostalo mi zawieszone. teraz prawdopodobnie (...) czytaj dalej»
-
Jak nazywa się wniosek o uregulowanie prawne niezgodności stanu faktycznego
przez: daniel | 2013.3.17 11:20:21
Witam, mam pytanie posiadam decyzję, w której zapisano niezgodność stanu faktycznego ze stanem prawnym. Jak nazywa się taki wniosek by tę sprawę uregulować prawnie. czytaj dalej»
-
Czy przysługuje mi ulga dla bezrobotnych za okres przed zatrudnieniem
przez: matafix6 | 2013.3.17 11:28:58
Witam. Pracuje od 28.07.12. Czy przysługuje mi ulga dla bezrobotnych za okres od 1 stycznia 2012 do 28.07.12r ? Jeśli tak to za 6 mc czy 7 ? Jak się ją nalicza ? czytaj dalej»
-
Ważność notarialnej zgody ojca na paszport dziecka
przez: JUSTYNA | 2013.3.17 11:34:37
Jak dlugo ważna jest zgoda ojca , podpisana przez notariusza, na wystawienie dziecku paszportu? Zgoda jest rownież potwierdzona pieczęcią Apostila. czytaj dalej»
-
Podwyżka alimentów z natychmiastową wykonalnością - wyrównanie
przez: kuskarol | 2013.3.17 11:45:53
witam, czy jeżeli sąd podwyższył mi alimenty od ojca z dniem 1 stycznia 2013, nadając wyrokowi natychmiastową klauzulę wykonalności zostaną mi wyrównane alimenty od stycznia? nadmieniam, że (...) czytaj dalej»
-
Praktyki w kancelarii prawnej - zadania przy sprawach karnych
przez: Leniwa | 2013.3.17 13:51:51
Witajcie, czy ktoś był na praktykach w kancelarii, gdzie do spraw karnych był przydzielony? Co trzeba było robić? i czy w razie rozprawy sądowej pisać coś trzeba było w tym sądzie? czytaj dalej»
-
Ochrona praw ojca do kontaktu z dzieckiem
przez: prawnik | 2013.3.17 14:7:45
I tylko dlatego chce dziecko zabrac od matki przeciez nie robi nic złego piszesz że ojciec sie nim zajmuje cały czas to wychodzi na to ze tez nie pracuje! czytaj dalej»
-
Czy nauczyciel może przejść na emeryturę po latach bez względu na wiek
przez: ewa maciejewska | 2013.3.17 14:35:33
czy mogę przejść od 1.09 2013 na emeryturę dla nauczycieli bez względu na wiek, jeśli 31.08 2013 będę mieć 30 letni staż pracy w szkole (w tym 20 lat pracy ,,przy tablicy")? czytaj dalej»
-
Niesłuszne oskarżenie o kradzież w sklepie - jak się bronić?
przez: rammstein22 | 2013.3.17 14:47:11
Witam, mam pewien problem, chciałbym uzyskać poradę jak powiniennem się zachować. Wczoraj w markecie zostałem oskarżony o kradzież trzech zupek chińskich. Sytuacja miała miejsce około godziny (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę zgłosić na policję nękanie przez kolegę z klasy na portalu
przez: Wiktoria | 2013.3.17 19:10:53
Czy mogę zgłosić to na policje ?? Nie jestem pełnoletnia , lecz ktoś mnie nęka na portalu ask.fm wyzywa mnie od dziwek , suk itp .mówi że mnie nienawidzi . Nie wiem kto to . Czy policja (...) czytaj dalej»
-
Czy złamałam prawo nagrywając zdradę partnera w jego mieszkaniu
przez: gii | 2013.3.17 23:6:22
Nagranie bez zgody Witam. Niedawno zaczelam się domyślać że mój partner mnie zdradza, przed wyjazdem na szkolenie umieściłam w widocznym miejscu kamere (do dzis sie zastanawiam jak jej nie zauważyli) (...) czytaj dalej»
-
Ochrona dzieci przed agresywnym ojcem - możliwe kroki prawne
przez: elpasonaso | 2013.3.18 8:8:28
Rozwodu nie ma, tak? To znaczy że ojciec zdradza matke, to jest powód do rozwodu z orzeczeniem winy, takiemu rodzicowi, w szczególności bez robotnemu trudniej będzie dostać dzieci (...) czytaj dalej»
-
Czy akt apostazji ma znaczenie prawne i usuwa z kościoła
przez: Ula_B | 2013.3.18 8:42:34
Przeczytałam gdzieś ostatnio, że akt apostazji nie ma żadnego większego znaczenia prawnego, że wcale nie 'usuwa' z kościoła. Czy ktoś mógłby napisać, jak to faktycznie jest? czytaj dalej»
-
Czy nowa inwestycja wymaga nowej decyzji środowiskowej przy zmianie projektu
przez: romannnn | 2013.3.18 10:59:47
Witam serdecznie. Mam do Państwa następujące pytanie otóż sprawa wyglada następująco. Planujemy dużą inwestycje - wytwórnia pasz, otrzymaliśmy decyzje środowiskową, oraz na tej podstawie (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić czy właściciel mieszkania ma zarejestrowany wynajem w urzędzie skarbowym
przez: pawel | 2013.3.18 11:37:55
Witam, mam pytanie, jak sprawdzić czy właściciel wynajmującego mieszkania ma to zarejestrowane w urzędzie skarbowym czytaj dalej»
-
Ciąża podczas trwania małżeństwa - przygotowanie do rozwodu
przez: Prawnik1209 | 2013.3.18 11:43:33
Witam, Jak rozumiem ojcem dziecka nienarodzonego jest Pani nowy partner. To niestety komplikuje sprawę. Pani mąż na pewno zechce to wykorzystać aby orzeczenie winy za rozpad małżeństwa spadło (...) czytaj dalej»
-
Brak zabezpieczenia alimentów pomimo pozytywnego wyroku sądu
przez: Prawnik1209 | 2013.3.18 12:9:12
Witam, Trudno mi ustalić dlaczego do dnia dzisiejszego nie dostała Pani zabezpieczenia alimentów. Może Pani źle sformułowała wniosek o zabezpieczenie. Gdyby Pani nie dostała zabezpieczenia powinna (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o przyspieszenie wydania dowodu tymczasowego dla dziecka
przez: P.G | 2013.3.18 12:17:27
jak napisać wniosek o przyspieszenie wydania dowodu tymczasowego dla dziecka? dziecko jest zameldowane na pobyt czasowy w polsce i mam problem bo musze czekac 2-3 miesiece az wyrobia dziecku dowod. czytaj dalej»
-
Kryteria powoływania na funkcję syndyka po uzyskaniu licencji
przez: zenek1100 | 2013.3.18 13:27:25
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przystąpieniem do egzaminu na licencję syndyka. Jeżeli chodzi o sposób uzyskania licencji to wszystko jest jasne, natomiast zastanawia mnie kwestia powołania (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę odliczyć internet mobilny po dwóch latach odliczania
przez: PIOTR | 2013.3.18 14:57:50
Witam, mam pytanie czy w tym roku moge odlicZyć internet mobilny, ponieważ słyszałem że jeśli ktoś dwa razy już sobie odliczył to w tym roku już nie może. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za najechanie na leżącego na drodze mężczyznę
przez: drola | 2013.3.18 14:59:6
Witam tuż przed świętami Bożego Narodzenia, jadąc autem wraz z mężem . mieliśmy tragiczny w skutkach wypadek. Otóż na leżącego na drodze mężczynę ( nie ma jeszcze wyników sekcji, wg. (...) czytaj dalej»
-
Czy w Polsce istnieje biuro zajmujące się sprawami spadkowymi w Szwecji
przez: Arek | 2013.3.18 15:25:52
Czy w Polsce istnieje jakieś biuro, które zajmuje się sprawami spadkowymi w szwecji? czytaj dalej»
-
Czy przejazd PKP do aresztu w innym mieście jest za darmo
przez: zaba | 2013.3.18 17:47:51
jak jest z dojazdem do aresztu w innym mieście? słyszałem ze przejazd PKP jest za darmo czy to prawda . na jakiej zasadzie to działa i co trzeba zrobic czytaj dalej»
-
Czy mogę żądać rachunku lub faktury VAT od sprzedawcy po miesiącach
przez: dariusz | 2013.3.18 17:52:16
2 miesiace temu kupowalem aparat fotograficzny. dopiero teraz zorientowalem sie ze sprzedawca wystawil mi paragon. niestety potrzebuje rachunku lub f-vat. czy moge zadac jednej z tych rzeczy od sprzedawcy? (...) czytaj dalej»
-
Czy ZUS może odmówić zasiłku za niestawienie się na komisji po terminie
przez: mamamaia | 2013.3.18 19:59:45
Od 15.12.2012 jestem na zwolnieniu lekarskim.18 marca otrzymałam decyzję,że ZUS odmówił mi prawa do zasiłku od dnia 16.02.2013 z powodu nie stawienia się na komisji lekarskiej.Ja odebrałam wezwanie (...) czytaj dalej»