Archiwum Forum Marzec 2013
(398 tematów na forum)
-
Przywrócenie prawa jazdy po połowie odbytego zakazu
przez: mozila | 2013.3.18 20:6:51
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mogę starać się o przywrócenie mojego prawa jazdy po połowie odbycia wyroku? Prawo jazdy odebrano mi na 6 miesięcy. Nie jechałem po alkoholu itp. Nie przekroczyłem (...) czytaj dalej»
-
Czy uwzględnić w statucie fundacji możliwość prowadzenia działalności gospodarczej
przez: ananai | 2013.3.18 20:13:20
Dzień dobry, zwracam się z prośbą o pomoc. Pracuję nad statutem fundacji. Moje wątpliwości dotyczą zapisu, w którym zaznaczam, że fundacja może prowadzić działalność gospodarczą. Fundacja (...) czytaj dalej»
-
Uczynnienie braci współwłaścicielami odziedziczonego mieszkania
przez: funwind | 2013.3.18 20:28:24
Proszę o opinię w sprawie odziedziczonego mieszkania. Otrzymałam je w spadku po babci. Sprawa spadkowa odbyła się i jestem jedyną właścicielką tegoż mieszkania. Mam dwóch braci, których chciałabym (...) czytaj dalej»
-
Czy można zrzec się dziedziczenia i wykupić udział teścia w mieszkaniu
przez: krzysiek.zukocinski | 2013.3.18 20:30:17
Witam Mam spory problem, otóż niedawno zmarł mój teść. Pozostawił po sobie całą góre długów. Sprawa była by prosta tylko niestety miał też udział w mieszkaniu mojej żony. Czy jest (...) czytaj dalej»
-
Małżeństwo bez wspólności majątkowej - jak zabezpieczyć interesy obu stron?
przez: paulina35 | 2013.3.18 21:43:16
Znalazłam jednak stwierdzenie, że intercyza nie działa wstecz. Sprawiałoby to, że mimo dokumentu kredyt zaciągnięty przez partnera przed rozpoczęciem małżeństwa przechodzi na jego żonę. Czy (...) czytaj dalej»
-
Czy założenie strony internetowej agencji towarzyskiej jest legalne
przez: batigam | 2013.3.19 3:7:43
czy zlozenie strony internetowej agencji towarzyskie tzn zdjecia i dane osob,ktore chca je umiescic na mojej stronie jest legalne? Dziekuje z gory za odpowiedz czytaj dalej»
-
Problem z nieogrzewaniem mieszkania komunalnego przez całą zimę
przez: cziki-ta | 2013.3.19 8:3:25
Witam ! Przeprowadziłam się do lokalu po eksmitowanych lokatorach. Spłacam za nich zadłużenie czynszu. Zostałam zobowiazana przez Zarząd Budynków Komunalnych do: wymiany okien, drzwi, instalacji (...) czytaj dalej»
-
Czy może istnieć umowa ustna na otwarcie lokaty bankowej
przez: g | 2013.3.19 8:51:37
Czy w banku może istnieć coś takiego jak umowa ustna o otwarcie lokaty? Witam, wczoraj miała dziwną sytuację w banku. Kiedy pobierałam pieniądze pani w kasie zaproponowała mi czy nie chciałabym (...) czytaj dalej»
-
Alimenty płacone do komornika - MOPS wypłaca dodatkowe środki wierzycielce
przez: Mateusz | 2013.3.19 10:3:26
Witam, Pytanie dotyczy alimentow przyznanych sadowo. Alimenty place w wysokosci 700zl miesiecznie do komornika sadowego poniewaz cala suma zadluzenia wynosi 13 tys zl plus alimenty bierzace w wysokosci (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja znaku towarowego w Polsce a spółka w Szwajcarii
przez: Suchy_ | 2013.3.19 10:7:43
Witam, proszę o bardzo istotną dla mnie poradę dotyczącą znaku towarowego. Kilka faktów: -Znak towarowy rejestruję po prostu na siebie, pod imieniem i nazwiskiem w UPRP. -Znak towarowy (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za złamane przedramiona w pracy w Holandii
przez: krachu6 | 2013.3.19 10:32:10
Witam chciał bym od was uzyskać porade czy moge dochodzić mojich praw jak tak to gdzie, Moja sytuacja jest bardzo skomplikowana opisze ją jak najkrócej się da i prosze o rady . 8 stycznia wyjechałem (...) czytaj dalej»
-
Porwanie córki do Francji przez byłego partnera - jak odzyskać dziecko
przez: agata33 | 2013.3.19 11:14:8
Przez 6 lat miezkałam we francji w zwiazku z polakiem bez slubu,urodzila nam sie corka,jednak nie ukladalo nam sie ,moj partner byl wobec mnie agresywny,zarowno slownie jak i cielesnie,czesto sie klucilismy,wiadomo (...) czytaj dalej»
-
Czy mój tata może przejść na wcześniejszą emeryturę po latach w warunkach szkodliwych
przez: Marzena | 2013.3.19 11:28:46
Witam Mam do Państwa pytanie. Mój Tata urodził się we wrześniu 1954 roku. Do 01.01.1999 miał przepracowane 25 lat w tym 15 lat w warunkach szkodliwych. Czy w związku z tym będzie mógł przejść (...) czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się mieszkania kwaterunkowego którego nie chcę?
przez: figi72 | 2013.3.19 13:23:11
Witam posiadam mieszkanie w gdansku 50m na 5 pietrze bez windy z powodu wyjazdu chciala bym oddoc go za odstepne. Niestety nie wiem jak to zrobic ze strony technicznej.Moze ktos byl 516takiej sytuacji (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę zapłacić podatek od odszkodowania komunikacyjnego po zmarłym ojcu
przez: Lidia Smukała | 2013.3.19 13:25:42
Witam,czy muszę zapłacić podatek od odszkodowania po zmarłym ojcu, które otrzymałam jako spadkobierca? Ojciec zmarł w 2008r.w tym czasie toczyło się już postępowanie sądowe o odszkodowanie (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie kwaterunkowe - wymagania i gdzie załatwić
przez: figi72 | 2013.3.19 13:29:45
Witam mam mieszkanie kwaterunkowe 50m w gdansku z powodu wyjazdu chciala bym oddac za odstepne.Niestety nie wiem jak to zrobic technicznie moze ktos jest w stanie mi pomoc.Pozdrawiam moj tel 516370005 czytaj dalej»
-
Pracodawca zmusza do podpisania umowy szkoleniowej mimo innego stanowiska
przez: Gatta30 | 2013.3.19 16:36:47
Witam, prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu a mianowicie; Zostałam zatrudniona na stanowisku "kasjerki" i taka umowę posiadam, natomiast od 2 lat moje obowiązki zostały poszerzone i to dosyc szeroko, (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę parkować na terenie kliniki weterynaryjnej obok osiedla
przez: mentorq | 2013.3.19 17:54:34
Zdaje sobie sprawę, że tematów takich było od groma lecz wolę się upewnić bo nie znalazłem dokłądnej odpowiedzi i wzamian dostarczyć dokładnie informację aby sprawa była jasna. Przedstawione (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę sprzedać dom mimo opieki nad babcią w umowie notarialnej
przez: jendus5 | 2013.3.19 18:58:45
Witam, chciałbym prosić o pomoc, ponieważ w 2009r nabyłem dom w umowie notarialnej i również jest tam opieka nad Babcią. W ostatnim czasie okazało się, że zaczynam pracę bliżej większego miasta (...) czytaj dalej»
-
Czy powód może odwołać swojego świadka w procesie karnym
przez: Paulina | 2013.3.19 20:26:5
Czy w procesie karnym, Powód moze odwołać swojego świadka? Zostałam podana na świadka, w procesie karnym i nie mam możliwości wstawienia sie na niego. Dużo problemu mam by napisać wniosek o zmiane (...) czytaj dalej»
-
Jak bronić się przed nakaz zapłaty przez e-sąd
przez: ryslaw | 2013.3.19 20:47:36
Jak mogę obronić się przed nisłusznym nakazem zapłaty przez e-sąd, czy jak nie odbiorę listu poleconego to egzekucja zapłaty sie nie odbędzie ? czytaj dalej»
-
Podział działki budowlanej i prawa do budynku
przez: Owcash90 | 2013.3.20 9:35:33
roblem wygląda następująco: Moja babcia posiada działkę a na niej dom(budynek 68;1) oraz murowany garaż.(budynek 68;3) Chciałaby podzielić tę działkę i sprzedac mi część z garażem (budynek (...) czytaj dalej»
-
Czy pobieranie renty po operacji i powrocie do zdrowia to oszustwo?
przez: Gosc | 2013.3.20 10:52:42
Gdzie to mozna sprawdzic?dowiedziec sie? zna ktos jakas strone?mail? czytaj dalej»
-
Jak długo sąd może trzymać zatrzymany sprzęt po postanowieniu o zwrocie
przez: Neutralgame | 2013.3.20 11:20:52
Witam. 5 lutego stawiłem się w sądzie na posiedzenie odnośnie zatrzymanych mi rzeczy i sąd postanowił mi je zwrócić (komputer, 2 laptopy, telefony ?). Sama sprawa i wyrok zapadły już dużo wcześniej. (...) czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu - najkorzystniejsze wyjście z sytuacji dla młodego kierowcy
przez: Wojtek | 2013.3.20 15:48:31
Jazda samochodem po spożyciu alkoholu, jak najkorzystniej wyjść z tej sytuacji? Kierowałem samochodem i zatrzymała mnie policja do kontroli, oczywiście badanie trzeźwości wcześniej wypiłem małego (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę ponownie wnieść sprawę o niespłacone odsetki alimentów do komornika
przez: Basia Z. | 2013.3.20 15:55:24
4 lata temu wniosłam do komornika sprawę o alimenty.Otóż były mąż był wtedy dłużny 4 tyś zł.Po czasie ta kwota wraz z odsetkami wynosiła ok.8 tyś.Były mąż poprosił mnie abym wycofała (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy nowy prezes ma zakaz prowadzenia działalności
przez: Andrzej | 2013.3.20 16:18:41
Zostałem odwołany jako prezes po sprzedaży spółki z o.o. Okazało się że nowy prezes ma zakaz prowadzenia działalności i dlatego wniosek o wykreślenie mnie z KRS został oddalony i w dalszym (...) czytaj dalej»
-
Klientka odmawia zapłaty za remont łazienki twierdząc że wszystko źle
przez: oliwia2013 | 2013.3.20 17:5:10
Witam, Prowadzę DG usługową z kategorii- remonty i wykończenia. Jakiś czas temu podpisałem z klientem umowę na usługę. Tematem jej był remont łazienki wg.wskazówek klienta(z jego materiałów). Przy (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie działki po prababci - czy mama może zostać właścicielką
przez: mof1707 | 2013.3.20 19:32:57
Witam. Mam pytanie odnośnie dziedziczenia działki po mojej prababci. Otóż moja babcia miała kiedyś swoje pole, w pewnym okresie w zamian za oddanie pola dostawało się działki na własność od (...) czytaj dalej»
-
Czy fundusze z opcją ubezpieczenie na życie podlegają egzekucji komorniczej
przez: Monika | 2013.3.20 19:37:9
czy zgromadzone środki na funduszu z opcją ubezpieczenie na życie podlegają egzekucji komorniczej mąż, z którym mam rozdzielność majątkowa ma dług w stosunku do ZUS jako odpowiedzialność członka (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe kierownika budowy z działalnością gospodarczą
przez: Dawid | 2013.3.20 20:7:27
Jak kierownik budowy zakładając działalność gospodarczą może rozliczyć się z Urzędem Skarbowym???I która forma jest najlepsza? kierownik czytaj dalej»
-
Były pracodawca zwolnił mnie pod koniec roku bez podania przyczyny
przez: akimi | 2013.3.20 20:57:41
Witam, Przez przypadek dzisiaj dowiedzialam sie ze moj pracodawca jak sie okazalo juz byly zwolnil mnie pod koniec zeszlego roku. Do dzis dnia nie podal mi przyczyny zwolnienia a mialam umowe na czas (...) czytaj dalej»
-
Hałas od wentylatora sąsiada - naruszenie ciszy nocnej
przez: wrabbit | 2013.3.20 23:26:5
Witam i proszę o poradę. Sąsiad z dołu ma zainstalowany w suficie wentylator, którego działanie (jednostajne buczenie w 2 tonach na przemian) jest wyraźnie słyszalne. Jest ono w moim pokoju głośniejsze (...) czytaj dalej»
-
Czy można nosić koszulkę z gorylem w casual friday w korporacji prawniczej
przez: AdamLca | 2013.3.21 0:19:45
pracuję w dużej korporacji, ostatnio wprowadzili u nas tzw. casual friday - jeden dzień w tygodniu luzu, każdy może się ubrać, jak chce. ubrania to to, czego w tej branży nie cierpię, więc (...) czytaj dalej»
-
Prawo do kosztów z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy
przez: Barbara | 2013.3.21 9:26:27
na czym polega prawo do kosztów z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy?, czy należność ze stosuku pracy(pit-37,pozycja 37)i działalność wykonywana osobiście (pozycja 45)to dwa stosunki pracy? (...) czytaj dalej»
-
Legalne dostawienie drugiego blaszaka do istniejącego garażu
przez: PIOTR_FOTO | 2013.3.21 11:29:41
Witam. Mam postawiony samodzielnie solidny garaż-blaszak o wymiarach 6x4m. Chciałbym teraz do tego blaszaka dostawić drugi blaszak o takich samych wymiarach i na wspólnie przylegających ścianach (...) czytaj dalej»
-
Prawo do zachowku po testamencie dziadka
przez: beata838 | 2013.3.21 11:52:0
Witam.Mój dziadek zmarł pół roku temu.W testamencie notarialnym zapisał mi mieszkanie. Mam pytanie: Kto i w jakiej części ma prawo do zachowku? Dodam,że moja mama(córka dziadka) miała 1 siostrę, (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę płacić podatek od środków transportu za samochody na złom
przez: dominia09 | 2013.3.21 12:29:35
Prowadzę działalność gospodarczą i kupuję samochody jako towar handlowy z przeznaczeniem zezłomowania. Czy muszę płacić za nie podatek od srodków transportu choć wiem ze nie będą one używane (...) czytaj dalej»
-
Czy wolne za nadgodziny ulega przedawnieniu gdy nie zostało wykorzystane
przez: Zbyszek | 2013.3.21 12:50:31
czy wolne za nadgodziny gdy nie jest wykorzystane w okresie rozliczeniowym ulega przedawnieniu?, chodzi o stan prawny na dzień 21-03-2013r czytaj dalej»
-
Przedłużenie renty rodzinnej do ukończenia studium
przez: WERONIKA | 2013.3.21 13:41:28
PRZEDLUŻENIE RENTY RODZINNEJ witam. w czerwcu 2013 roku skoncze 25 lat, do konca czerwca mam rente rodzinna. w 2012 roku podjelam nauke w studium 2 letnim i rokiem konczacym szkole jest rok 2014. czy (...) czytaj dalej»
-
Zaliczenie gospodarstwa rolnego na poczet schedy spadkowej
przez: dawo20 | 2013.3.21 14:15:32
Witam, proszę o komentarz do opisywanego stanu faktycznego. W 1983 zmarła spadkodawczyni pozostawiając także gospodarstwo rolne. Z trzech spadkobierców tylko jeden miał kwalifikacje, aby odziedziczyć (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek pielęgnacyjny dla dziecka z lekkim stopniem niepełnosprawności
przez: wbrewwszystkim | 2013.3.21 18:14:24
Mojej córce przyznano lekki stopień niepełnosprawności. Chcialabym się dowiedzieć czy przysługuje jej zasiłek pielegnacyjny, Symbol niepełnosprawośći 10N. W orzeczeniu było napisane' kożystanie (...) czytaj dalej»
-
Czy były pracodawca może odmówić zaświadczenia o zakresie obowiązków
przez: vito148 | 2013.3.21 19:8:9
Witam. Czy były pracodawca może odmówić wystawienia zaświadczenia o zakresie obowiązków? Potrzebuję takiego zaświadczenia w celu przedstawienia na uczelni aby zaliczyć praktykę. Pracodawca (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie nazw firm i logo na stronie niekomercyjnej - prawo autorskie
przez: meblesam | 2013.3.21 22:32:56
Mam takie pytanie. Mając stronę WWW niekomercyjną i ch topex, bosch itd. to co można, a czego opinie używając do tego nazwy np TOP opinie używając do tego nazwy np TOP nie? Albo wklejać do tematu, (...) czytaj dalej»
-
Czy można wystawić rachunek uproszczony parafii za usługę?
przez: L.Szcześniak | 2013.3.22 8:23:42
Czy mogę wystawić parafii rachunek uproszczony za wykonaną usługę? Dzięki otrzymanej dotacji z urzędu pracy założyłem działalność usługową(usł. ślusarsko-spawalnicze).Słyszałem że nie (...) czytaj dalej»
-
Obrona pozwanego gdy nie otrzymał zawiadomienia o przelewie wierzytelności
przez: edka75 | 2013.3.22 8:25:14
Witam! Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. W pozwie skierowanym przeciwko S.D domagam się zasądzenia kwoty 6000 i wykazuję, że nabył tę wierzytelność od O.R, której dłużnikiem był pozwany. (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje prawne wysłania obraźliwych SMS-ów do teściowej
przez: kami67 | 2013.3.22 9:54:53
Witam. Na początku czerwca 2012r między mną a moją teściową wynikła ogromna sprzeczka prowadzona przez smsy. Bardzo mnie zdenerwowała wiec mnie poniosło i zwyzywałam ją od najgorszych. Ona też (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie - kredyt i wkłady własne
przez: Prawnik1209 | 2013.3.22 11:19:12
Witam, Na tym etapie radziłabym aby spotkać się i ustalić szczegóły podziału majątku pomiędzy Państwem. Można również spisać umowę o podziale majątku. Zawsze będzie to jakiś (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzeczeniem o winie żony i ustalenie miejsca dziecka
przez: Prawnik1209 | 2013.3.22 11:29:31
Witam, Nie wiem na jakiej podstawie uważa Pan, że nie ma Pan szans na opiekę nad dzieckiem. W sytuacji gdy dziecko tak małe zostaje samo na kilka miesięcy w roku bez matki, to mając przede wszystkim (...) czytaj dalej»
-
Ochrona pomysłu na biznes i procedury przetargowe dla instytucji państwowych
przez: azuu | 2013.3.22 13:38:40
Witam,jeśli w złym dziale napisałem to proszę o przeniesienie. Jak wygląda sprawa ochrony pomysłu na biznes? Sprawa wygląda tak, mam pomysł na pewien biznes, wiąże się on ze współpracą (...) czytaj dalej»