Archiwum Forum Marzec 2013
(398 tematów na forum)
-
Interpretacja art. 87 ustawy VAT - termin zwrotu podatku
przez: Piotr | 2013.3.22 14:16:37
interpretacja art. 87 ust. 5a ustawy o podatku od towarów i usług, w szczególności dotyczącej wątpliwości od kiedy liczyć termin 180 dni zwrotu kwoty podatku ? czy w terminie 180 dni od dnia złożenia (...) czytaj dalej»
-
Ocieplenie zabytkowego budynku - odwołanie od decyzji konserwatora
przez: rudaiza | 2013.3.22 15:13:39
Jestem włascicielka nieruchomości, która została wpisana do rejestru zabytków. Chcę i musze ocieplić ta nieruchomośc z uwagi na pilna wymiane ogrzewania w zwiazku z tym złożyłąm wniosek do (...) czytaj dalej»
-
Poszukiwanie informacji o biologicznym ojcu - czy żyje
przez: Buzek Iwona | 2013.3.22 15:13:56
Szukam informacji czy mój biologiczny ojciec żyje Poszukuję wiadomości czy mój biologiczny ojciec żyje,znam tylko jego imię i nazwisko oraz date urodzenia.Nazywam się Buzek Iwona z domu Orzeszek;mój (...) czytaj dalej»
-
Jak sformułować apelację i zamienić grzywnę na prace społeczne
przez: tresc aplecji | 2013.3.22 15:22:30
jak sformuowac apelacje i do czego sie odniesc aby ewntualnie zmniejszyc sume lub czy da sie ja zamienic na jakies prace spoleczne itp. ? zostalem oskarzony o 286 paragraf1kk, 284par2kk i 297 par 1 kk... (...) czytaj dalej»
-
Zaniżone wynagrodzenie za urlop macierzyński w dużej firmie
przez: Lidia22 | 2013.3.22 15:23:38
Witam. Mam pytanie. Jestem zatrudniona na umowę o pracę. Obecnie jestem w ciąży i przepracowałam u pracodawcy 1 dzień. W rozmowie z ZUS-em uzgodniliśmy, że to pracodawca płaci mi wynagrodzenie, (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność córki za kredyt matki jako żyranta po śmierci
przez: beata | 2013.3.22 17:27:57
Jeżeli moja matka podżyrowała kredyt obcej osobie i kredytobiorca zmarl i moja matka jako jej żyrant tez zmarła po jakims czasie przyszlo pismo ze musze splacic kredyt matki(żyranta) a kredytobiorca (...) czytaj dalej»
-
Gdzie wpisać darowizny w zeznaniu CIT-8 stowarzyszenia bez działalności gospodarczej
przez: marylka | 2013.3.22 22:37:26
stowarzyszenie powstało w 2012 r.nie prowadzi diałalności gospodarczej i wpłyneły na konto wyłącznie 3 darowizny od osób fizycznych na kwotę łaczną 8100zł. Ne było natomiast żadnych wydatków. (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed przemocą domową i wyjazd z dzieckiem
przez: pawel47a | 2013.3.23 0:44:26
Witam. Moim zdaniem to jest tak jeśli chodzi o kłutnie i wyzwiska...prawda leży gdzieś pośrodku..przemoc fizyczna to już inna sprawa.nie wypowiadam się..Wiesz co możesz zglosić w opiece spolecznej, (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje nieterminowej zmiany danych w dowodzie rejestracyjnym
przez: magdalennna | 2013.3.23 7:47:39
Witam serdecznie, niestety zdaryło mi się przeoczyć termin 30 dni na zmiane dowodzie rejestracyjnym samochodu danych osobowych (nazwiska po ślubie) Czy coś mi grozi? Wiąże się to z dodaktowym (...) czytaj dalej»
-
Brak opłaconego przyłącza prądu mimo odbioru technicznego u dewelopera
przez: qqqqqwwwwweeeee | 2013.3.23 10:11:36
witam mam poważny problem z kupionym mieszkaniem deweloperskim . we wrześniu ur. podpisałam akt notarialny z którego wynika że są wszystkie media jest też odbiór budowlany budynku - czyli ze inwestor (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z opłat sądowych WSA dla studenta bez stypendium socjalnego
przez: jasny | 2013.3.23 16:4:58
Czy jako student studiów dziennych (nie otrzymujący stypendium socjalnego w tym roku akademickim 2012/13 - moja mama przeszła we wrześniu 2012 na emeryturę, tata jest już od dłuższego czasu emerytem, (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania spółdzielczego po rozwodzie - podział majątku czy wymeldowanie
przez: dres | 2013.3.23 18:38:29
[cytat] jestem po rozwodzie 24 lata przekształcenia dokonałam już po rozwodzie chćę sprzedać mieszkanie bo jest na 4 piętrze cz muszę mieć zgodę męża cz moze być pełnomocnikiem jego brat (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie projektów stron internetowych bez umowy i działalności gospodarczej
przez: r3m4k3 | 2013.3.23 20:11:58
Witam! Mam pewien problem. Mam 19 lat i wykonywałem dla pewnej rosyjsko-polskiej firmy 2 zlecenia na zaprojektowanie stron internetowych. Problem polega na tym, że nie podpisaliśmy żadnej umowy, (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca musi zwrócić koszty badań wstępnych po miesiącach
przez: Beata | 2013.3.23 22:47:0
Witam!! Pracodawca nie zapłacił za badania wstępne, mam rachunek z września 2012, czy mogę nadal się ubiegać o zwrot kosztów za badania?? czytaj dalej»
-
Konfiskata komputera przez policję - podstawy prawne
przez: Zibi125 | 2013.3.24 2:34:25
Działania policji w takich sprawach są co najmniej nielogiczne. Wykonują to na zlecenie prokuratury, zazwyczaj policjanci wykonujący czynności służbowe( najczęściej na zasadzie kradzieży)nie (...) czytaj dalej»
-
Gdzie umieścić przychód z PIT-8C jako nagroda w programie lojalności Santander
przez: bielak | 2013.3.24 9:36:41
gdzie umieścić przychód z pit8c,jako nagroda w programie lojalnościowym formuła santander w pit36 czytaj dalej»
-
Dlaczego listonosze nie mogą zwrócić listów z sądu mimo przeprowadzki adresata
przez: grzesx25 | 2013.3.24 10:52:7
Dlaczego listonsze nie mogą zwrócić listów z sądu, chociaż wiedzą że np.adresat wyprowadził się.W tym przypadku zostawiają awizo bez awiza czytaj dalej»
-
Prawo dziadka do uniemożliwienia zamieszkania męża wnuczki
przez: rozalia345 | 2013.3.24 14:25:58
Witam. Mieszkam w domu moich dziadków, babcia nie dawno zmarła, a z dziadkiem jestem na wojennej ścieżce. Niedługo wychodzę za mąż i będę chciała z mężem mieszkać w domu dziadków, gdzie (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca odebrał samochód email i telefon pracownikowi na L4
przez: AMFAST | 2013.3.24 14:55:25
Witam serdecznie; Od ponad miesiąca jestem na zwolnieniu lekarskim L4 z powodu wypadku podczas pracy. Od tego momentu do dnia dzisiejszego miało miejsce szereg zdarzeń dla mnie "niekomfortowych " (...) czytaj dalej»
-
Ślub na Filipinach - wymagane dokumenty i procedury
przez: pudeloni | 2013.3.24 16:21:40
Witam Państwa, Mam w planie w tym roku wyjechać na Filipiny z moją narzeczoną i zawrzeć tam z nią związek małżeński po czym wrócić ponownie do UK, gdzie mieszkamy oboje. Nie chcemy robić (...) czytaj dalej»
-
Samowola budowlana sąsiada uszkodziła mój dom - jak dochodzić odszkodowania
przez: Mariusz | 2013.3.24 18:55:55
Witam. Mam dość nietypowy problem, przynajmniej tak mi się wydaje... do rzeczy mieszkam w mieścinie gdzie jest zabudowa szeregowa, mój dom ma wspólną ścianę z domem,który został poddany gruntownemu (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku i zwrot kosztów remontu mieszkania
przez: BoguslawK | 2013.3.24 20:31:1
Witam Przedmiotem sporu jest mieszkanie o pow. 170m kwadratowych Sprawa ma się następująco. Mam troje rodzeństwa. Około 20lat temu (zaraz po śmierci Ojca) Matka dała w darowiźnie córce (Mojej (...) czytaj dalej»
-
Ojciec nie płaci alimentów ale chce widywać dziecko
przez: jkkk | 2013.3.25 8:46:13
witam, moj problem polega na tym, że rozwiodłam się i mam dziecko. mój były mąż dostał prawo widzenia w jeden dzien tygodnia przez 6 godz. ja jestem z dzieckiem 24 h na dobę od pon do sob. w niedziele (...) czytaj dalej»
-
Przedłużenie umowy najmu mieszkania przejmowanego przez gminę
przez: janusz bartosinski | 2013.3.25 11:2:0
spalil mi sie dom wynajmuje przez gmine lokal nalerzacy do polici ale ten lokal przejmuje urzad gminy skonczyla mi sie umowa najmu co zrobic chca mnie wyrzucic odcieli ogrzewanie w czyjej gesti jest przedluzenie (...) czytaj dalej»
-
Czy rozbudowa domku gospodarczego może być potraktowana jako samowola budowlana
przez: iskierka83 | 2013.3.25 14:38:11
Witam, Około 6 lat temu rodzice kupili działkę z domkiem jednorodzinnym oraz domkiem gospodarczym. Z mężem chcieliśmy domek gospodarczy rozbudować oraz zmienić sposób użytkowania na budynek (...) czytaj dalej»
-
Czy skazany ma sam zgłosić się do zakładu karnego?
przez: matchios | 2013.3.25 15:21:41
Witam, Zostalem skazany na kare pozbawienia wolnosci w wymiarze roku i 2 och miesiecy zgodnie z sygnatura akt II K 96/04. Jestem poszukiwany europejskim listem gonczym. Od siedmiu lat przebywam poza (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć rzeczy kupione po ślubie za dług męża sprzed ślubu
przez: ewelinag88 | 2013.3.25 15:53:57
Proszę o jaką kolwiek odpowiedz na moje pytanie,a brzmi ono tak.mąż jeszcze przed ślubem miał kredyt który spłacał jeszcze po slubie.niestety stracił pracę i zrobiły się zaległości.bank (...) czytaj dalej»
-
Składanie skargi na radnego miasta - właściwe organy
przez: 24karolina | 2013.3.25 16:24:41
Witam. Muszę napisać skargę na członka rodziny. Szukałam w Internecie, jak to zrobić. Są skargi na różne instytucje, sąsiada, ale na członka rodziny nie mogę znaleźć. Jestem w dość skomplikowanej (...) czytaj dalej»
-
Czy portier może zatrzymywać dowód osobisty w akademiku na noc
przez: tomeczeky | 2013.3.25 16:41:11
Witam! Piszę z pewnym pytaniem. Moja dziewczyna wynajmuję pokój w akademiku w Białymstoku Politechniki Białostockiej. Zamieszkuję pokój 2 osobowy, gdyż jest on większy i wygodniejszy. Problem (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć mieszkanie gdzie mieszka dziecko niepełnosprawne
przez: jasinski | 2013.3.25 16:42:37
czy komornik moze zajac i zlicytowac mieszkanie w ktorym zamieszkuje dziecko niepelnosprawne mieszkanie kupione za kredyt z chipotekom komornikopciazyl wynagrodzenie za inne kredyty moje i zony czytaj dalej»
-
Czy szefowa musi płacić składki ZUS za umowę o pracę w ciąży
przez: monikam | 2013.3.25 19:14:10
chcialabym uzyskac informacje na temat uowy o prace otoz jestem w ciazy pracuje w salonie fryzjerskim jestem obecnie na 3 miesiecanym stazu z urzedu pracy chcialabym dostac umowe o prce zeby dostawac zasilek (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia umowy na czas określony i urlop niewykorzystany
przez: Paweł | 2013.3.25 19:48:5
Witam, potrzebuję pomocy w pewnej kwestii ponieważ w internecie na różnych forach różnie pisze i już sam nie wiem jak to jest do końca. Mianowicie chodzi mi o okres wypowiedzenia umowy o pracę (...) czytaj dalej»
-
Czy firma windykacyjna może sprzedać dług do publicznej wiadomości?
przez: anastazja | 2013.3.25 20:43:31
czy intrum justitia moze sprzedac dlug do publicznej wiado mam maly dlug do splacenia i przyslali mi wiadomosc ze moga mnie podac do sprzedazy do publicznej wiadomosci jak media prasa itp. czytaj dalej»
-
Zasiłek pielęgnacyjny dla osoby ze stwardnieniem rozsianym po roku
przez: Mariola | 2013.3.25 20:49:23
Czy nalezy sie zasilek pielegnacyjny osobie ktorama stwierdzona diagnoze stwardnienie rozsiane miesiac po 21 urodzinach i na jakie swiadczenie moze liczyc? Osoba ta jest chora od dwoch lat, z orzeczenie (...) czytaj dalej»
-
Jak poprosić o fakturę VAT jako płatnik VAT UE za granicą
przez: Andrzej | 2013.3.25 20:53:46
Jestem zarejestrowany płatnikiem Vat UE. Mam NIP europejski itp. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę za granicą poprosić o FV. Przykładowo jadę na słowację kupuję w markecie budowlanym (...) czytaj dalej»
-
Oskarżyciel posiłkowy w sprawie karnej - prawa i procedury
przez: markus_77 | 2013.3.25 21:3:26
Witam, proszę o poradę w następującej kwestii. W 2006.04 wysłałem zawiadomienie do prokuratury o popełnienie przestępstwa ściganego z urzędu (facet uderzył mnie w sposób gdzie leczenie (...) czytaj dalej»
-
Czy zakład stolarski może rozszerzyć działalność o usługi mechaniczne
przez: W.Datczuk | 2013.3.26 8:38:26
Czy mając zakład stolarski mogę prowadzić jednocześnie usługi mechaniczne? Mam zarejestrowaną działalność jako Zakład Stolarski czy mogę rozszerzyć ją o usługi mechaniczne nie zmieniając (...) czytaj dalej»
-
Jak wykreślić się z KRS gdy prezesi i prokurent uciekli za granicę
przez: Monika | 2013.3.26 8:39:53
W 2010 roku byłam prokurentem spółki z o.o. Z kapitałem zagranicznym. W grudniu 2010 rozwiazalam umowę o pracę i posiadam pisemne odwołanie prokury podpisane przez prezesa. Społka powołała nowego (...) czytaj dalej»
-
Służebność przesyłu wodociągu i kanalizacji - odszkodowanie za działkę
przez: DaroXL1 | 2013.3.26 10:37:30
Proszę o poradę .Wraz z małżonką jesteśmy właścicielami mieszkania ( od niedawna)w dwurodzinnym domu. Właścicielem drugiego mieszkania jest jedna osoba emeryt , lokale te stanowią odrębną (...) czytaj dalej»
-
Czy będzie mi wypłacane wynagrodzenie na L4 po umowie na okres próbny
przez: miachl93o | 2013.3.26 12:34:43
Witam, Mam podpisaną umowę na okres próbny (3 miesiące), która wygasa za 2 dni. Pracodawca prawdopodobnie nie przedłuży ze mną umowy. Od jakiegoś czasu kiedy pracuje bolą mnie plecy możliwe, (...) czytaj dalej»
-
Ujawnienie danych o zaległościach - naruszenie prywatności przez zarządcę
przez: elpasonaso | 2013.3.26 13:15:52
Jestem z miasta i u mnie też wiadomo jak ktoś nie płaci i że ma zadłużenie, u mnie w spółdzielni ma się rozumieć. Naturalnie nic nie proadzę na odchyły mieszkańców terenów (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie upoważnienia do wyrobienia paszportu dziecku
przez: elpasonaso | 2013.3.26 13:29:26
Tutaj chyba przydqa się coś więcej niż zwyczajan odpowiedź na forum prosze zapytać racz jeszcze tutaj. Pomogą w 24 godziny. czytaj dalej»
-
Ochrona pomysłu biznesowego przed kradzieżą przy prezentacji firmom
przez: stev1989 | 2013.3.26 13:31:12
Dzięki za szybką odpowiedź. A jak wygląda praktyczność takiego zabezpieczenia? czytaj dalej»
-
Ogłoszenie upadłości firmy dla zasiłku przedemerytalnego
przez: elpasonaso | 2013.3.26 13:32:37
Może artykuł o spółce jednoosobowej nieco panu pomoże nie piszą tam tylko podstawowych informacjiktóre pan zna ale tez nieco wiecej albo artykuł z tąd. czytaj dalej»
-
Zgłoszenie nielegalnej sprzedaży komputerów bez podatków
przez: elpasonaso | 2013.3.26 13:33:33
Fiskus najlepiej, bo to już oszukiwanie organów podatkowych. Na policję o ile ma pan podejrzenie że sprze jest kradziony. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność kuriera za zaginięcie paczek - umowa o dzieło
przez: elpasonaso | 2013.3.26 13:36:56
Co do tego co zrobić , jeśli wykonawca wykonuje dzieło wadliwie można przeczytać tutaj. czytaj dalej»
-
Czy praca na zlecenie wpływa na alimenty otrzymywane przez studenta?
przez: elpasonaso | 2013.3.26 13:41:19
Nie. Rodzic może a nie musi nie płacić alimentów. Ale jeżeli okaże się że zarabia pani to 1500 zł to pewnie świadczenia alimentacyjne na ten okres zostana przerwanę. Ale ine utracone. czytaj dalej»
-
Odwołanie do sądu od odmowy wypłaty emerytury po wyroku TK
przez: ***********@******.* | 2013.3.26 14:18:3
proszę o wzór odwolania do sadu w zwiazku z decyzją zus odmawiajacej wyplę zawieszonej 1.X.2011r emerytury .sprawa dotyczy wyroku TK z XI 2012 w sprawie w/emerytur i niezgodnego z prawem ich wstrzymania (...) czytaj dalej»
-
Wzór odwołania do sądu od decyzji ZUS w sprawie zawieszonej emerytury
przez: ***********@******.* | 2013.3.26 14:18:32
proszę o wzór odwolania do sadu w zwiazku z decyzją zus odmawiajacej wyplę zawieszonej 1.X.2011r emerytury .sprawa dotyczy wyroku TK z XI 2012 w sprawie w/emerytur i niezgodnego z prawem ich wstrzymania (...) czytaj dalej»
-
Czy pracownica w ciąży ma prawo do ekwiwalentu za urlop po latach nieobecności
przez: Sandrine | 2013.3.26 14:26:31
Witam, Piszę z zapytaniem bo mam duży problem z pracownicą i przyrzekłam, że już nigdy nikogo nie zatrudnię na umowę o pracę!!! Zatem moja pracownica w dniu otrzymania umowy o pracę na (...) czytaj dalej»