Archiwum Forum Lipiec 2013
(168 tematów na forum)
-
przez: popek85 | 2013.7.9 14:6:32
Skoro jest to kłamstwo to w tym momencie może dziewczyno zgłosić sprawę na policję bo zgodnie z Art. 234. fałszywe oskarżenie, Art. 233. składanie fałszywych zeznań lub zatajenie prawdy, Art. (...) czytaj dalej»
-
przez: Praw Amelia | 2013.7.9 14:7:43
Przede wszystkim: art.182 KPK § 1. Osoba najbliższa dla oskarżonego może odmówić zeznań. § 2. Prawo odmowy zeznań trwa mimo ustania małżeństwa lub przysposobienia. § 3. Prawo odmowy zeznań (...) czytaj dalej»
-
przez: Werkortyr | 2013.7.9 14:12:19
Zasada jest taka , że zawsze za swoje nieodpowiedzialne czyny trzeba odpowiadać karnie. Osobiście nie widzę powodu dla którego sprawa miała by być umożona warunkowo. czytaj dalej»
-
przez: benio123 | 2013.7.9 17:11:17
bardzo proszę o wzór takiego pisma! pilne ! z góry dziękuję adres email benek-w1@tlen.pl czytaj dalej»
-
Podatki, a marketing wielopoziomowy (= marketing seciowy, MLM).
przez: Steffen1992 | 2013.7.9 17:20:30
Dzieńdobry. Mam pytanie o MLM. Otóż jestem dystrybutorem jednej z polskich firm (e-sklepu) działających w MLM (spółka komandytowa). Jako dystrybutor mam prawo kupić od e-sklepu dany produkt (...) czytaj dalej»
-
Sąd wydał zabezpieczenie dot. alimentów na kwotę 700 zł w lipcu, w grudniu zmienił zabezpieczenie
przez: ypla | 2013.7.9 19:21:16
Sąd wydał zabezpieczenie dot. alimentów na kwotę 700 zł w lipcu, w grudniu zmienił zabezpieczenie do kwoty 1400, druga strona się odwołała do sądu apelacyjnego, który w kwietniu kolejnego roku (...) czytaj dalej»
-
Sama wychowuję dziecko, jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Nie mam ślubu z ojcem dziecka i nie
przez: malenia | 2013.7.9 21:0:29
Sama wychowuję dziecko, jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Nie mam ślubu z ojcem dziecka i nie jesteśmy razem. Nie jest on również podany w akcie urodzenia dziecka. Ojciec chce uzyskać teraz (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od ojca, który nie uznał dziecka
przez: gasko | 2013.7.9 21:27:48
Witam. Mam 18 lat. Moja mama sama mnie wychowała. Chciałabym się ubiegać o alimenty od biologicznego ojca. Wiem kto nim jest, ale nie miałam nigdy z nim bliższego kontaktu. Ja chciałam, on nie. (...) czytaj dalej»
-
Art. 1015 - Tytuł swojego powołania
przez: Comperio_Leges | 2013.7.10 7:48:0
Rozumiem, że jesteś takim "rodzeństwem" na którego ma spaść długi spadkowe. Wydaje się, że termin ten dla dalszych krewnych powinien biec od dnia ich zawiadomienia - przez Sąd lub spadkobierców, (...) czytaj dalej»
-
przez: Comperio_Leges | 2013.7.10 7:51:48
Jeżeli współżyłeś z dziewczyną przed ukończeniem przez nią 15 lat to odpowiadasz karnie niezależnie od jej zgody. Jeżeli ukończyła 15 l. współżycie zależy tylko od woli partnerów. Jeśli (...) czytaj dalej»
-
rozwód z orzekaniem o winie a podział majątku
przez: Comperio_Leges | 2013.7.10 8:3:23
Tą sytuację może uzdrowić wykonanie wyroku Sądu karnego, który orzeknie, że tata znęcał się nad wami oraz mamą. Sąd jest władny orzec nakaz opuszczenia przez sprawcę lokalu zajmowanego przez (...) czytaj dalej»
-
Jak wpisać spółkę zagraniczną jako wspólnika na formularzu KRS
przez: tomekp72 | 2013.7.10 10:28:7
Dzień dobry. Chciałbym zapytać, czy wiedzą Państwo jak należy postąpić, wpisując do formularza krs zc nowego komplementariusza w spółce, który jest spółką zagraniczną i w związku z (...) czytaj dalej»
-
okres czasu od nabycia nieruchomosci, do sprzedazy
przez: Comperio_Leges | 2013.7.10 15:15:1
Jeżeli chcesz kupić bezpiecznie to umowę należy zawrzeć z podmiotem wpisanym do księgi wieczystej. W dużych miastach wpis zmiany właściciela w księdze można trwać parę miesięcy. Niezależnie (...) czytaj dalej»
-
przez: mm85 | 2013.7.10 18:25:22
Bardzo dziękuję za opowiedz. Czy pieniadze musza byc przeznaczone na zakup mieszkania? czy moze to byc np. zakup gruntu. Sprawa jest troche zagmatwana, ale wyglada mniej wiecej tak . Wszystkie te osoby (...) czytaj dalej»
-
Edycja screenshotów z filmu prawo cytatu
przez: drzejek | 2013.7.10 21:13:44
Umieszczałbym te screeny w swoim filmie, coś w formie prezentacji zdjęć. Film byłby w celach komercyjnych. czytaj dalej»
-
przez: ifetka | 2013.7.10 22:16:4
Potrzebuję pomocy w kwestii formalnej. Może ktoś znajdzie jakiś paragraf. Mieszkam w kamienicy - właściciel budynku gmina, posiadam natomiast prawo własności mieszkania. Teren pod budynkiem gminy (...) czytaj dalej»
-
przez: kasia | 2013.7.10 23:25:40
Mam problem z wypełnieniem OŚWIADCZENIA O STANIE RODZINNYM, MAJĄTKU, DOCHODACH I ŹRÓDŁACH UTRZYMANIA. Mieszkam z córką u rodziców i jesteśmy tam zameldowane. Mieszkanie jest własnością rodziców. (...) czytaj dalej»
-
przez: mbt | 2013.7.11 7:23:34
Witam Nie wiem cy w dobrym dziale zamieszczam mój temat. Jeśli wybrałem źle, to przepraszam z góry. Napisałem serwis internetowy, który służy temu, aby pracodawca mógł wystawić opinie (...) czytaj dalej»
-
dług za czynsz w mieszaniu komunalnym
przez: Tomkon | 2013.7.11 11:53:56
ZApłacę , bo na szczęście nie jest to duża suma.Sprawa wykupu mieszkania i tak się za długo ciagnie,szkoda mojego czasu i nerwów.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. czytaj dalej»
-
Zaskarżenie zaocznego wyroku uprawomocnionego
przez: Spirit80 | 2013.7.11 12:40:5
Witam czy jest szansa na zaskarżenie wyroku 30 dni aresztu w zawieszeniu na 12miesięcy za wykroczenie . Sąd zaocznie mnie skazał takim wyrokiem nie znając mojego położenie otóż leczę się psychiatrycznie (...) czytaj dalej»
-
Zaliczka na poczet przyszłych prowizji
przez: jarekphuavae | 2013.7.11 14:13:28
Zaliczka wiąże się z obowiązkiem jej rozliczenia. W Twoim przypadku jest to zaliczka na poczet przyszłej prowizji. Wysokość i wypłata prowizji uzależnione są od konkretnych efektów Twojej pracy. (...) czytaj dalej»
-
przez: jarekphuavae | 2013.7.11 14:21:36
Czy wydruki z gg wystarczą na udowodnienie faktu udzielenia pożyczki i obowiązku jej zwrotu zależne będzie od treści zawratych w tych wydrukach. Przy tej kwocie dla celów dowodowych niezbędne było (...) czytaj dalej»
-
Przekwalifikowanie budynku przez gminę
przez: mrozowskim | 2013.7.11 16:6:50
"Nawet potrafi baba przyjść do domu kazać wyznaczyć parking dla samochodu firmowego aby płacić za to miejsce parkingowe stawkę jak za przemysłówkę." W takiej sytuacji odsyła się babę tam skąd (...) czytaj dalej»
-
Porada własność gruntu, a rozbudowa domu
przez: KANCER777 | 2013.7.11 17:22:15
proszę zgłosić budowę jakiegoś obiektu który nie wymaga pozwolenia a będzie to mieszkanie -- nikt Panu nie zabroni budować dla psa budy w której będzie Pan sam mieszkał :)))) tak się robi (...) czytaj dalej»
-
przerwanie zasiedzenia / art. 123 kc - post. spadkowe vs dział spadku
przez: MagdaM81 | 2013.7.12 11:26:2
Witam, Jak skończył się dla Pana ten wątek. Czy od tamtego czasu coś się wyjaśnilo, pytam bo mam bardzo podobną sprawę :) czytaj dalej»
-
Zmiana wysokości etatu podczas urlopu macierzyńskiego
przez: mrozowskim | 2013.7.12 15:40:18
Nie miał takiego prawa. W trakcie usprawiedliwionej nieobecności jakim jest urlop macierzyński pracodawca nie może przeprowadzić takiej zmiany. Nawet podczas Pani obecności w pracy nie może tego (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.7.12 15:44:26
Musi Pan zgłosić swoje roszczenie na piśmie względem upadłej firmy podając kwotę oraz dokumentując tytuł tego roszczenia (umowa-zlecenie)sędziemu komisarzowi, powołując się na sygn. akt: VIII (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.7.12 15:54:13
Może Pan próbować nabyć własność zajętej części działki sąsiada przez zasiedzenie w dobrej lub złej wierze. To zależy, co będzie łatwiej udowodnić. Myślę, że powinien Pan poczekać (...) czytaj dalej»
-
przez: SW | 2013.7.12 16:17:8
nie w tym kraju... czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie miejsca pobytu dziecka przy matce
przez: Cecilia89 | 2013.7.13 11:46:4
Chciałabym prosić o poradę w rodzinnej sprawie. Mam ośmiomiesięcznego synka. Z jego ojcem nie mieszkamy razem, ogólnie nie jesteśmy w związku. W maju odbyła się rozprawa o uznanie ojcostwa z (...) czytaj dalej»
-
Koszty zastępstwa procesowego do depozytu sądowego ?
przez: mrozowskim | 2013.7.13 15:6:28
Takie podejście sądu wynika z faktu, że wielu sędziów to niekompetentne palanty, którzy mają wszystko w dupie i nawet nie znają orzeczeń SN w sprawach, które rozpatrują. Gdyby mi się chciało (...) czytaj dalej»
-
gdy babcia (opiekun prawny) chce wyrzucic mnie zdomu
przez: ania192 | 2013.7.14 15:23:50
mam 22 lata, studiuje, teraz bede na 3 roku. od dawna jest problem z babcia ktora jest moim opiekunem prawnym poniewaz nadal sie ucze. chce mnie wyrzucic z domu poniewaz jak mam np wolny weekend to spedzam (...) czytaj dalej»
-
przez: Marzycielka | 2013.7.14 17:29:23
Witam! Jeżeli ktoś używa sformułowań: "zniszczę ją", "nie dam jej skończyć studiów", to czy noszą one znamiona przestępstwa? Zostały one wypowiedziane przez mojego brata do mojego chłopaka, (...) czytaj dalej»
-
przez: Mirekmon | 2013.7.15 12:57:22
Witam. W maju 2010r, dokładnie 12, zostałem skazany na dwa miesiące ograniczenia wolności, i opracowanie 20 godzin miesięcznie. A więc tak, 40 godzin od pracowałem do 1 lipca już. Teraz chciałbym (...) czytaj dalej»
-
przez: rysic | 2013.7.15 15:32:52
Witam! Kupilem od dewelopera mieszkanie, ktore ma osobna kuchnie. Chcialbym zrobic z niej aneks kuchenny. Niestety kierownik budowy uznal, ze zmiany takie sa zbyt duze (przeniesienie wentylacji i doprowadzenie (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie przedprocesowe od firmy Intrum Justitia
przez: mrozowskim | 2013.7.15 17:29:6
Dokonując częściowych spłat proszę koniecznie w tytule wpłaty dopisać: "częściowa spłata zobowiązania głównego" inaczej zaksięgują wpłaty na poczet odsetek. czytaj dalej»
-
Niezgodność ze stanem faktycznym
przez: mrozowskim | 2013.7.15 17:56:40
To tak jest, że Pan nie ma możliwości przeprowadzenia dowodu, że w przesyłce nie było sprzętu elektronicznego. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.7.15 18:3:49
Może Pani zabrać wszystko, co Pani zakupiła do mieszkania. Kosztów przeprowadzki gmina nie musi pokryć. Remont nowego mieszkania jest kwestią do dyskusji z gminą. czytaj dalej»
-
przez: ulcia1112 | 2013.7.15 20:8:36
Witam!!! Mam 22 lata. Właśnie skończyłam studium wieczorowe. Mam zamiar iść do kolejnej szkoły ale zaocznej i do pracy 1/2 etatu. Ojciec płaci mi alimenty od 13 lat od 3 lat po 550 zł. Dowiedziałam (...) czytaj dalej»
-
najniższa krajowa, czego nie można wliczać?
przez: adamN | 2013.7.16 11:50:33
Rzeczywiście, nie wszystko się zgadza, tutaj masz wykaz dodatków, które można wliczyć do płacy minimalnej: Najniższa krajowa 2013 - wynagrodzenie za nadgodziny nie podlega takiemu wliczeniu. czytaj dalej»
-
przez: Paweł.J. | 2013.7.16 12:42:57
Mama alkoholiczka.... Moja mama jest alkoholiczką, grozi że mnie z domu wymelduje. Mam 14-letnią siostrę i 2 braci w tym jeden niepełnosprawny. Matka utrzymuje się z gminnych pieniędzy ok 180 zł. (...) czytaj dalej»
-
przez: adamN | 2013.7.16 13:47:19
Kalkulator odsetek ustawowych - skorzystaj z tego; podajesz tylko kwotę zaległości oraz zakres dat, wylicza dni i zwraca wysokosć odsetek. czytaj dalej»
-
Odsetki ustawowe 2011 ? jak obliczyć?
przez: pimiolek | 2013.7.16 13:50:24
Daleko nie trzeba szukać, jest taki na e-prawniku: kalkulator odsetek ustawowych czytaj dalej»
-
przez: pimiolek | 2013.7.16 14:12:17
Odsetki ustawowe - tabela z zestawieniem odsetek z ostatnich kilkudziesięciu lat. czytaj dalej»
-
Zmiana szybkości internetu, a zmuszanie do podpisania umowy 2 letniej.
przez: TanSid | 2013.7.16 15:1:39
Dostawca net (operator telewizji i Internetu kablowego), zmienił cennik usług. Dotychczasowa cena i szybkość łącz była nieadekwatna do aktualnych warunków) rynkowych. Z cennika znikły stare szybkości (...) czytaj dalej»
-
Pytanie o świadczenie pielęgnacyjne
przez: tool | 2013.7.16 16:55:9
Witam, Chciałabym się dowiedzieć czy w świetle nowych przepisów będzie przysługiwało mi świadczenie pielęgnacyjne na mamę. Mama ma 90 lat i wymaga całkowitej opieki. Spełniam kryterium (...) czytaj dalej»
-
Służebność przejazdu i przechodu
przez: amak | 2013.7.17 8:36:45
Służebność przejazdu i przechodu Witam Mam przypisana w akcie notarialnym służebność przejazdu i przechodu dla sąsiadów. Będę niebawem prowadziła mednia przez tą drogę . W związku z tym (...) czytaj dalej»
-
absolwent I stopnia a mieszkanie w akademiku oraz kara za rezygnacje
przez: kaczor066 | 2013.7.17 14:47:26
Witam, jestem, a raczej byłem studentem informatyki na politechnice warszawskiej. Obroniłem się jakiś czas temu lecz dalej mieszkam w akademiku w te wakacje. Akademik Mikrus. Zakwaterowalem się na (...) czytaj dalej»
-
wypadek podczas pracy na czarno
przez: mrozowskim | 2013.7.17 15:46:9
Najlepszym rozwiązaniem w tej sprawie będzie trzymanie się faktów i nie kombinowanie. Nie idźcie pracodawcy na rękę. Najlepiej udajcie się na konsultację do radcy prawnego Państwowej Inspekcji (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie wartości działki z uwagi na maszt telefonii komórkowej
przez: agawolf | 2013.7.17 18:32:20
W 2005 roku otrzymaliśmy informację z gminy, że na działce przemysłowej (prywatnej) obok zostanie postawiony maszt telefonii komórkowej. Wnieśliśmy zastrzeżenia, ponieważ według projektanta (...) czytaj dalej»