Archiwum Forum Lipiec 2013
(263 tematów na forum)
-
Mini motorek elektryczny - przepisy i możliwość jazdy po ulicy
przez: Ak1239 | 2013.7.10 11:43:39
Witam, mam pewien problem. Około tygodnia temu zakupiłem sobie przez internet mini motorek elektryczny z tej aukcji http://allegro.pl/mini-scigacz-elektryczny-pocket-bike-motorek-tanio-i3351069504.html (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu z odroczonym terminem płatności pierwszego czynszu
przez: dachstal | 2013.7.10 13:42:2
Witam.Zawarłem umowe najmu lokalu w kwietniu br. natomiast pierwszy czynsz najemca zapłaci mi dopiero w lipcu ponieważ czeka na dotacje i dopiero z chwilą otrzymania dotacji rozpocznie swoja działalność,jak (...) czytaj dalej»
-
Podejrzenie o kradzież w pracy - jak się bronić? Pomówienie pracownika
przez: ewcia022 | 2013.7.10 15:7:59
witam pracuje w firmie odzieżowej w centrum handlowym ostatnio zostałam podejrzana o kradziez pieniedzy dwum kolezanka z pracy .Sytacja ta miala miejsc na zmainie popludniowej gdzie były 4 osoby (z (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie z tytułu złamania nogi dla emerytki KRUS
przez: K.W. | 2013.7.10 15:31:19
Mama jest emerytka KRUS ma obecnie 83 lata i złamała nogę. Czy należy się jej z tego tytułu jakieś odszkodowanie. czytaj dalej»
-
Minimalne odległości uli od domów sąsiadów - przepisy prawne
przez: Ania | 2013.7.10 17:21:26
Chciałabym się dowiedzieć jaka musi być odległość między domem, działką a postawionymi ulami? Saad ma ule blisko domu a my nie możemy wyjśc na działkę, gdyż jestesmy atakowani przez pszczoły. (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży działki współdziedziczonej w różnych latach
przez: mm85 | 2013.7.10 18:25:22
Bardzo dziękuję za opowiedz. Czy pieniadze musza byc przeznaczone na zakup mieszkania? czy moze to byc np. zakup gruntu. Sprawa jest troche zagmatwana, ale wyglada mniej wiecej tak . Wszystkie te osoby (...) czytaj dalej»
-
Zabieranie dzieci bez fotelików - zgłoszenie do policji przed rozwodem
przez: agata | 2013.7.10 20:5:28
Dzień dobry mam pytanie moj maz zabiera dzieci co drugi dzień jak ja jestem w pracy wozi ich autem bez zadnych zabezpieczen typu pasy foteliki oraz z wieksza iloscia osób czy moge zgłosic taka sprawe (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności nieruchomości - problem z nieobecnym współwłaścicielem
przez: Grzegorz | 2013.7.10 20:40:55
Witam Szukałem porady w internecie i natknąłem się na tę stronę. Moje zapytanie brzmi następująco, a sprawa jest dosyć zawiła: Moja mama,jej brat rodzony i drugi przyrodni nabyli dom po swoich (...) czytaj dalej»
-
Czy lokator może odmówić płacenia czynszu z powodu braku remontów?
przez: anna | 2013.7.10 20:59:3
czy lokator może odmówić zapłacenia czynszu tłumacząć się tym iż kamienica nie jest remontowana?w mieszkaniu ma czysto czynsz czytaj dalej»
-
Czy można zmieniać screenshot z filmu na animację 3D w prawie cytatu
przez: drzejek | 2013.7.10 21:13:44
Umieszczałbym te screeny w swoim filmie, coś w formie prezentacji zdjęć. Film byłby w celach komercyjnych. czytaj dalej»
-
Sąsiad buduje bez pozwolenia - co zrobić z nielegalną altaną
przez: ifetka | 2013.7.10 22:16:4
Potrzebuję pomocy w kwestii formalnej. Może ktoś znajdzie jakiś paragraf. Mieszkam w kamienicy - właściciel budynku gmina, posiadam natomiast prawo własności mieszkania. Teren pod budynkiem gminy (...) czytaj dalej»
-
Jak wypełnić oświadczenie majątkowe do wniosku o pełnomocnika z urzędu
przez: kasia | 2013.7.10 23:25:40
Mam problem z wypełnieniem OŚWIADCZENIA O STANIE RODZINNYM, MAJĄTKU, DOCHODACH I ŹRÓDŁACH UTRZYMANIA. Mieszkam z córką u rodziców i jesteśmy tam zameldowane. Mieszkanie jest własnością rodziców. (...) czytaj dalej»
-
Dane osobowe - numer rejestracyjny samochodu jako informacja identyfikująca
przez: mbt | 2013.7.11 7:23:34
Witam Nie wiem cy w dobrym dziale zamieszczam mój temat. Jeśli wybrałem źle, to przepraszam z góry. Napisałem serwis internetowy, który służy temu, aby pracodawca mógł wystawić opinie (...) czytaj dalej»
-
Pisanie pracy licencjackiej dla innych - konsekwencje prawne
przez: edzia31 | 2013.7.11 9:24:51
Co grozi na napisanie drugiej osobie pracy licencjackiej ? Czy zleceniodawca moze zgłosić sprawę na polcję ? co grozi na napisanie drugiej osobie pracy licencjackiej ? Czy zleceniodawca moze zgłosić (...) czytaj dalej»
-
Jak zapewnić opiekę babci na kilka dni? Możliwości i obowiązki rodziny
przez: emilka | 2013.7.11 10:3:12
jak zapewnić opiekę dla babci na kilka dni? opiekuję się moją babcią i nikt mi nie pomaga ani za to nie płaci ale chciałabym odpocząć kilka dni wyjechać z rodzinką nikt nie chce się podjąć (...) czytaj dalej»
-
Czy gmina może żądać zapłaty niedopłaty z 2004 roku przy wykupie
przez: Tomkon | 2013.7.11 11:53:56
ZApłacę , bo na szczęście nie jest to duża suma.Sprawa wykupu mieszkania i tak się za długo ciagnie,szkoda mojego czasu i nerwów.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku zaocznego bez badania psychiatrycznego
przez: Spirit80 | 2013.7.11 12:40:5
Witam czy jest szansa na zaskarżenie wyroku 30 dni aresztu w zawieszeniu na 12miesięcy za wykroczenie . Sąd zaocznie mnie skazał takim wyrokiem nie znając mojego położenie otóż leczę się psychiatrycznie (...) czytaj dalej»
-
Czy po zmianie pracy trzeba zwrócić zaliczkę na prowizję
przez: jarekphuavae | 2013.7.11 14:13:28
Zaliczka wiąże się z obowiązkiem jej rozliczenia. W Twoim przypadku jest to zaliczka na poczet przyszłej prowizji. Wysokość i wypłata prowizji uzależnione są od konkretnych efektów Twojej pracy. (...) czytaj dalej»
-
Czy rozmowy z GG i wezwanie wystarczą do pozwu o zwrot pożyczki
przez: jarekphuavae | 2013.7.11 14:21:36
Czy wydruki z gg wystarczą na udowodnienie faktu udzielenia pożyczki i obowiązku jej zwrotu zależne będzie od treści zawratych w tych wydrukach. Przy tej kwocie dla celów dowodowych niezbędne było (...) czytaj dalej»
-
Gmina chce przekwalifikować młyn z rolniczego na przemysłowy
przez: mrozowskim | 2013.7.11 16:6:50
"Nawet potrafi baba przyjść do domu kazać wyznaczyć parking dla samochodu firmowego aby płacić za to miejsce parkingowe stawkę jak za przemysłówkę." W takiej sytuacji odsyła się babę tam skąd (...) czytaj dalej»
-
Rozbudowa domu - kiedy można nabyć prawa do gruntu i nowego budynku
przez: KANCER777 | 2013.7.11 17:22:15
proszę zgłosić budowę jakiegoś obiektu który nie wymaga pozwolenia a będzie to mieszkanie -- nikt Panu nie zabroni budować dla psa budy w której będzie Pan sam mieszkał :)))) tak się robi (...) czytaj dalej»
-
Komornik zajął konto bez zawiadomienia - czy można odzyskać wypłatę?
przez: agnieszka | 2013.7.11 19:33:14
mam komornika który zajął mi konto w banku pracuje na umowe o prace na czas określony nie dostałam zadnego pisma o tym fakcie zajecia konta wypłate dostałam w ten piatek a wponiedziałek komornik (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie nieruchomości a postępowanie spadkowe spadkobierców
przez: MagdaM81 | 2013.7.12 11:26:2
Witam, Jak skończył się dla Pana ten wątek. Czy od tamtego czasu coś się wyjaśnilo, pytam bo mam bardzo podobną sprawę :) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zmienić wymiar etatu podczas urlopu macierzyńskiego
przez: mrozowskim | 2013.7.12 15:40:18
Nie miał takiego prawa. W trakcie usprawiedliwionej nieobecności jakim jest urlop macierzyński pracodawca nie może przeprowadzić takiej zmiany. Nawet podczas Pani obecności w pracy nie może tego (...) czytaj dalej»
-
Jak złożyć wniosek wierzyciela po upadłości firmy
przez: mrozowskim | 2013.7.12 15:44:26
Musi Pan zgłosić swoje roszczenie na piśmie względem upadłej firmy podając kwotę oraz dokumentując tytuł tego roszczenia (umowa-zlecenie)sędziemu komisarzowi, powołując się na sygn. akt: VIII (...) czytaj dalej»
-
Działka we współwłasności - czy trzeba notarialna zgoda na reklamę
przez: mrozowskim | 2013.7.12 15:54:13
Może Pan próbować nabyć własność zajętej części działki sąsiada przez zasiedzenie w dobrej lub złej wierze. To zależy, co będzie łatwiej udowodnić. Myślę, że powinien Pan poczekać (...) czytaj dalej»
-
Kiedy przysługuje dodatek antykorupcyjny?
przez: SW | 2013.7.12 16:17:8
nie w tym kraju... czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie chirurgiczne - zakończenie po wypłacie sumy
przez: Asia | 2013.7.12 17:11:55
Witam, mam pytanie z zakresu ubezpieczeń zdrowotnych. Mój tato jest ubezpieczony w TU z tytułu "dodatkowego grupowego ubezpieczenia na wypadek operacji chirurgicznej". Po kolejnej operacji i wypłacie (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży mieszkania nabytego w darowiźnie po latach
przez: ewa1111 | 2013.7.12 20:59:41
Witam, chciałam zapytać o podatek od sprzedaży mieszkania nabytego w drodze darowizny. W 2008 roku babcia przekazała mi w darowiźnie swoje mieszkanie, w którym nadal mieszka. Ja nigdy się tam (...) czytaj dalej»
-
Ojciec nie oddaje dziecka matce - zabezpieczenie miejsca pobytu
przez: Cecilia89 | 2013.7.13 11:46:4
Chciałabym prosić o poradę w rodzinnej sprawie. Mam ośmiomiesięcznego synka. Z jego ojcem nie mieszkamy razem, ogólnie nie jesteśmy w związku. W maju odbyła się rozprawa o uznanie ojcostwa z (...) czytaj dalej»
-
Aparat słuchowy dany omyłkowo innej osobie - żądanie nowego
przez: Annaa75 | 2013.7.13 14:22:0
Witam, mam problem następującej materii: Jakiś czas temu oddałam swój aparat słuchowy do naprawy. Okazało się, że został on po naprawie przekazany innej osobie i ta osoba z niego korzystała, (...) czytaj dalej»
-
Jak skutecznie pozbyć się długu sądowego gdy żona nie odbiera pieniędzy
przez: mrozowskim | 2013.7.13 15:6:28
Takie podejście sądu wynika z faktu, że wielu sędziów to niekompetentne palanty, którzy mają wszystko w dupie i nawet nie znają orzeczeń SN w sprawach, które rozpatrują. Gdyby mi się chciało (...) czytaj dalej»
-
Prawo do spadku syna oddanego do adopcji
przez: jarq92 | 2013.7.14 0:52:6
Jestem synem pierworodnym. Matce zabrali do mnie prawo tuz po moich narodzinach byla karana za sposob porzucenia mnie na 5 lat pozbawienia wolnosci (wychowywala mnie ciotka). Czy w zwiazku z zaistniala (...) czytaj dalej»
-
Babcia opiekun grozi wyrzuceniem z domu - przemoc domowa
przez: ania192 | 2013.7.14 15:23:50
mam 22 lata, studiuje, teraz bede na 3 roku. od dawna jest problem z babcia ktora jest moim opiekunem prawnym poniewaz nadal sie ucze. chce mnie wyrzucic z domu poniewaz jak mam np wolny weekend to spedzam (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pożyczonych pieniędzy od byłej dziewczyny i jej rodziny
przez: progresss | 2013.7.14 15:55:26
Witam, w sierpniu ubiegłego roku rozstałem się ze swoją dziewczyną, której wcześniej pożyczyłem 1200zł, a jej rodzinie kolejne 1500zł. Oczywiście pieniądze pożyczyłem bez żadnego prawnego (...) czytaj dalej»
-
Groźba karalna - prawno-karne aspekty i konsekwencje
przez: Marzycielka | 2013.7.14 17:29:23
Witam! Jeżeli ktoś używa sformułowań: "zniszczę ją", "nie dam jej skończyć studiów", to czy noszą one znamiona przestępstwa? Zostały one wypowiedziane przez mojego brata do mojego chłopaka, (...) czytaj dalej»
-
Umowy na czas określony a ustawa antykryzysowa - legalność
przez: sanczo_panczoo | 2013.7.14 17:53:0
Witam, Miałem z pracodawcą zawartych 5 umów na czas określony: 1) 01.08.2010-31.10.2010 (3 miesiące), 2) 01.11.2010-31.01.2011 (3 miesiące), 3) 01.02.2011-31.07.2011 (6 miesięcy), 4) 01.08.2011-31.12.2011 (...) czytaj dalej»
-
Kiedy można złożyć wniosek o zatarcie skazania za ograniczenie wolności
przez: Mirekmon | 2013.7.15 12:57:22
Witam. W maju 2010r, dokładnie 12, zostałem skazany na dwa miesiące ograniczenia wolności, i opracowanie 20 godzin miesięcznie. A więc tak, 40 godzin od pracowałem do 1 lipca już. Teraz chciałbym (...) czytaj dalej»
-
Urlop rodzicielski z pracą na pół etatu - stawka zasiłku
przez: Kasia | 2013.7.15 15:22:7
Witam, mam pytanie odnośnie urlopu rodzicielskiego połączonego z pracą. Czy § 40 ustawy o świadczeniach pieniężnych stosuje się w przypadku art. 1821 § 5 Kodeksu pracy, tj. w przypadku korzystania (...) czytaj dalej»
-
Jakie pozwolenia na zmianę kuchni na aneks w mieszkaniu od dewelopera
przez: rysic | 2013.7.15 15:32:52
Witam! Kupilem od dewelopera mieszkanie, ktore ma osobna kuchnie. Chcialbym zrobic z niej aneks kuchenny. Niestety kierownik budowy uznal, ze zmiany takie sa zbyt duze (przeniesienie wentylacji i doprowadzenie (...) czytaj dalej»
-
Urlop rodzicielski połączony z pracą - anulowanie umowy i zasiłek
przez: kasia | 2013.7.15 15:40:17
Witam, Chciałabym wiedzieć, czy § 40 ustawy o świadczeniach pieniężnych stosuje się w przypadku art. 1821 § 5 Kodeksu pracy, tj. w przypadku korzystania z urlopu rodzicielskiego z jednoczesnym (...) czytaj dalej»
-
Intrum Justitia grozi wizytą komornika za dług Orange
przez: mrozowskim | 2013.7.15 17:29:6
Dokonując częściowych spłat proszę koniecznie w tytule wpłaty dopisać: "częściowa spłata zobowiązania głównego" inaczej zaksięgują wpłaty na poczet odsetek. czytaj dalej»
-
Portal motoryzacyjny - lata opóźnień programisty
przez: plm777 | 2013.7.15 17:34:7
Witam mam pewien problem, pare już lat temu zleciłem wykonanie strony internetowej, portalu, portal jak i cały projekt miał się zajmować szerokopojętą motoryzacje. Portal miał być zarówno społecznosciowy (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo za pobraniem - brak dowodów na otrzymanie właściwego towaru
przez: mrozowskim | 2013.7.15 17:56:40
To tak jest, że Pan nie ma możliwości przeprowadzenia dowodu, że w przesyłce nie było sprzętu elektronicznego. czytaj dalej»
-
Czy gmina musi doprowadzić mieszkanie zamienne do stanu używalności
przez: mrozowskim | 2013.7.15 18:3:49
Może Pani zabrać wszystko, co Pani zakupiła do mieszkania. Kosztów przeprowadzki gmina nie musi pokryć. Remont nowego mieszkania jest kwestią do dyskusji z gminą. czytaj dalej»
-
Czy sąd może zabrać alimenty studentce po skończeniu studium
przez: ulcia1112 | 2013.7.15 20:8:36
Witam!!! Mam 22 lata. Właśnie skończyłam studium wieczorowe. Mam zamiar iść do kolejnej szkoły ale zaocznej i do pracy 1/2 etatu. Ojciec płaci mi alimenty od 13 lat od 3 lat po 550 zł. Dowiedziałam (...) czytaj dalej»
-
Wizyta przełożonych w domu podczas zwolnienia lekarskiego
przez: Dor123 | 2013.7.16 10:27:38
Aktualnie jestem chora , przebywam na zwolnieniu lekarskim, wczoraj moja kierowniczka nękała mnie telefonami na temt mojej pracy, którą robiłam mięsiąc temu, nastepnie jak nie uzyskała odpowiedzi (...) czytaj dalej»
-
Co może być wliczone w najniższą krajową przez pracodawcę?
przez: adamN | 2013.7.16 11:50:33
Rzeczywiście, nie wszystko się zgadza, tutaj masz wykaz dodatków, które można wliczyć do płacy minimalnej: Najniższa krajowa 2013 - wynagrodzenie za nadgodziny nie podlega takiemu wliczeniu. czytaj dalej»
-
Alkoholiczka mama grozi wymeldowaniem - czy może to zrobić
przez: Paweł.J. | 2013.7.16 12:42:57
Mama alkoholiczka.... Moja mama jest alkoholiczką, grozi że mnie z domu wymelduje. Mam 14-letnią siostrę i 2 braci w tym jeden niepełnosprawny. Matka utrzymuje się z gminnych pieniędzy ok 180 zł. (...) czytaj dalej»
-
Kalkulator zadłużenia alimentów z odsetkami - jak obliczyć należność?
przez: adamN | 2013.7.16 13:47:19
Kalkulator odsetek ustawowych - skorzystaj z tego; podajesz tylko kwotę zaległości oraz zakres dat, wylicza dni i zwraca wysokosć odsetek. czytaj dalej»