Archiwum Forum Lipiec 2013
(263 tematów na forum)
-
Obliczenie odsetek ustawowych - tabela i wzór do obliczeń
przez: pimiolek | 2013.7.16 13:50:24
Daleko nie trzeba szukać, jest taki na e-prawniku: kalkulator odsetek ustawowych czytaj dalej»
-
Wysokość odsetek ustawowych w roku 2000
przez: pimiolek | 2013.7.16 14:12:17
Odsetki ustawowe - tabela z zestawieniem odsetek z ostatnich kilkudziesięciu lat. czytaj dalej»
-
Operator wymusza podpisanie lojalki przy zmianie szybkości internetu
przez: TanSid | 2013.7.16 15:1:39
Dostawca net (operator telewizji i Internetu kablowego), zmienił cennik usług. Dotychczasowa cena i szybkość łącz była nieadekwatna do aktualnych warunków) rynkowych. Z cennika znikły stare szybkości (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje świadczenie pielęgnacyjne mieszkając osobno od mamy
przez: tool | 2013.7.16 16:55:9
Witam, Chciałabym się dowiedzieć czy w świetle nowych przepisów będzie przysługiwało mi świadczenie pielęgnacyjne na mamę. Mama ma 90 lat i wymaga całkowitej opieki. Spełniam kryterium (...) czytaj dalej»
-
Wymazanie wyroku za usunięcie spod egzekucji po latach
przez: MarioB | 2013.7.16 17:49:42
Po jakim czasie można wymazać wyrok za usunięcie spod egzekucji ? Czy możliwe jest , że z KRK usuwany jest on automatycznie po jakiś okresie czasu ? Otrzymałem wyrok 8mcy prac społecznych za usunięcie (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie myjni samochodowej brata - czy potrzebne nowe pozwolenia
przez: krzysztof | 2013.7.16 20:58:13
witam Mam pytanko brat likwiduje firmę - myjnię samochodową i chcem otworzyć na tym smaym miejscu co miał, zaznacze że pozwolenia brat miał i jestem współwłascicilem posesji czy też muszę (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy pocztą podczas zwolnienia lekarskiego
przez: Kamila | 2013.7.17 7:29:34
Witam, Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim. Jednak moja firma mimo zapisu w umowie że wynagrodzenie będzie do 5 każdego miesiąca nie stosuje się do tego i spóźnia się z wypłatą średnio (...) czytaj dalej»
-
Czy można dosypać ziemi na drodze objętej służebnością przejazdu
przez: amak | 2013.7.17 8:36:45
Służebność przejazdu i przechodu Witam Mam przypisana w akcie notarialnym służebność przejazdu i przechodu dla sąsiadów. Będę niebawem prowadziła mednia przez tą drogę . W związku z tym (...) czytaj dalej»
-
Prawo do wkładu mieszkaniowego po śmierci ojca
przez: Kasia | 2013.7.17 12:32:59
Dyspozycja wkładem mieszkaniowym. W trakcie trwania pierwszego małżeństwa, mój tata z ówczesną żoną kupili mieszkanie -wkład budowlany - lata `60. Mieli syna. Tata się rozwiódł, wyprowadził (...) czytaj dalej»
-
Blokada środków na koncie akademika po wcześniejszej wyprowadzce
przez: kaczor066 | 2013.7.17 14:47:26
Witam, jestem, a raczej byłem studentem informatyki na politechnice warszawskiej. Obroniłem się jakiś czas temu lecz dalej mieszkam w akademiku w te wakacje. Akademik Mikrus. Zakwaterowalem się na (...) czytaj dalej»
-
Wypadek na wakacjach zgłoszony jako domowy - czy można coś wymagać?
przez: mrozowskim | 2013.7.17 15:46:9
Najlepszym rozwiązaniem w tej sprawie będzie trzymanie się faktów i nie kombinowanie. Nie idźcie pracodawcy na rękę. Najlepiej udajcie się na konsultację do radcy prawnego Państwowej Inspekcji (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za maszt telefonii komórkowej obniżający wartość działki
przez: agawolf | 2013.7.17 18:32:20
W 2005 roku otrzymaliśmy informację z gminy, że na działce przemysłowej (prywatnej) obok zostanie postawiony maszt telefonii komórkowej. Wnieśliśmy zastrzeżenia, ponieważ według projektanta (...) czytaj dalej»
-
Widzenia z dzieckiem w areszcie śledczym - prawa konkubiny i małego dziecka
przez: kamila | 2013.7.17 23:17:33
Mozesz starac sie o takie widzenie tylko musisz pisac pisma i ich nachodzic bo ja jestem w takiej samej sytuacij:-) czytaj dalej»
-
Czy ekspertyza samochodowa w skanie ma wartość prawną
przez: Maciek_Si | 2013.7.18 8:36:51
Witam serdecznie! Mam dwie kwestie do omówienia w związku z ekspertyzami samochodowymi. 1) Czy skan ekspertyzy (skan wysłany na e-mail) sporządzonej przez certyfikowanego rzeczoznawcę do spraw (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w konkubinacie - kto płaci gdy konkubina wychodzi za mąż
przez: lukasz321 | 2013.7.18 9:0:18
witajcie, mam dwa dylematy : 1) gdy konkubina wychodzi za mąż za innego niż ojciec biologiczny jak to jest z alimentami na dziecko ,które jest z konkubinatu ? czy konkubent płaci nadal, czy nowy (...) czytaj dalej»
-
Polskie przepisy rowerowe i obowiązki władz wobec cyklistów
przez: KarbofoSS | 2013.7.18 10:11:8
Panowie, proszę o pomoc :) Słyszałem, że jest przepisy w Polsce że każda nowa droga powinien mieć ścieżku rowerowu czy to prawda? czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło - różny zakres pracy niż uzgodniony
przez: ????????? | 2013.7.18 10:14:41
Actual Options To Develop watch And How One Might Enroll with The watch Elite czytaj dalej»
-
Dług za czynsz rodziców - czy dziecko musi płacić po 18 roku życia
przez: Bredzi | 2013.7.18 10:40:41
Obawiam się że w moim mieście nie ma zbyt wielu ;/. No nic muszę kogoś znależć. Dziękuję za odpowiedź ;). Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Zwrot książek do księgarni internetowej w 10 dni - nadużycia
przez: Studencka | 2013.7.18 12:48:48
Niestety ale, na każdym kroku musimy być pewni oszustwa ale nie rozumiem jednego dlaczego potępiasz odbiorców? Bo uznajesz, że każdy oszukuje a wcale tak nie jest. To są pojedyńcze sytuacje, które (...) czytaj dalej»
-
Nagana po przekroczeniu terminu tygodni - czy podpisać
przez: Arandarde | 2013.7.18 13:49:8
Czy pracodawca może wymagać od pracownika podpisania nagany wystawionej po terminie 2 tygodni od poinformowania go o zdarzeniu? Sytuacja miała miejsce dnia 25.06 i sprawa odrazu została zgłoszona (...) czytaj dalej»
-
Rozliczanie diet krajowych i zagranicznych w delegacji
przez: geno12 | 2013.7.18 14:2:9
Witam Piszę aplikacje rozliczającą diety i mam pytanie odnośnie jednego przypadku: podróż krajowa trwa 12h i 1 min zgodnie z ustawą należy się za to 1 dieta, następnie przekraczamy granice (...) czytaj dalej»
-
Błąd PKP z godziną odjazdu - odmowa pełnego zwrotu biletu
przez: fafisz | 2013.7.18 15:10:3
Witam. Kasjerka PKP sprzedała zły bilet. Wprowadziła mnie wraz z narzeczonym w błąd. Wdrukowała bilet na godzinę 20.28 a pociąg odjechał o 20.11. Na tablicy informacyjnej również podana była (...) czytaj dalej»
-
Jak wypowiedzieć umowę z PGE za opóźnienie w odbiorze robót
przez: mrozowskim | 2013.7.18 15:48:26
Co Pan sobie obiecuje po takim kroku. Wypowiedzenie zrealizowanej umowy niczego Panu nie da. Powinien Pan im wysłać pismo (list polecony za potwierdzeniem odbioru) w którym wyznaczy Pan ostateczny termin (...) czytaj dalej»
-
Czy można naliczyć czynsz za 3 lata bez umowy najmu
przez: mrozowskim | 2013.7.18 15:54:1
Ojciec nie jest lokatorem tylko współwłaścicielem i ma pełne prawo do użytkowania mieszkania w domu, którego jest współwłaścicielem. czytaj dalej»
-
Ślub z Serbem w Serbii - zgłaszanie w Polsce do MOPS
przez: Nowozency | 2013.7.18 19:56:15
witam ,mam pytanie: kilka dni temu wzielam slub z zerbem w serbi. on tam zostal a ja wrocilam do polski. czy jesli zawarlam malzenstwo to czy musze to zglosic w mopsie bo tam pobieram alimenty na dziecii (...) czytaj dalej»
-
Czy można pozwać za zmuszenie do aborcji i odszkodowanie
przez: anna1982gd | 2013.7.18 22:54:56
Potrzebuje kochani porady. Mam problem z przyjaciółka i chce jej pomoc, jej chłopak z którym była 4 lata i zaszła z nim w ciążę ona 29 lat a on 28 zmusił ją do aborcji a że jest skromna osoba (...) czytaj dalej»
-
Czy można wygrać reklamację wadliwej instalacji gazowej po roku
przez: Maciek_Si | 2013.7.19 9:27:0
Witam serdecznie! Poniżej przedstawiam opis sprawy. Pytanie: czy poniższą sprawę da się wygrać? Da się reklamować instalację gazową i walczyć o zwrot kosztów za taką instalację i wymusić (...) czytaj dalej»
-
Zmiana wyroku po odkryciu wcześniejszego wyroku w zawieszeniu
przez: ChatN0ir | 2013.7.19 11:6:41
Co zrobić aby cofnąć prawomocny (wykonywany) wyrok sądu pierwszej instancji? na pewno jeszcze coś da się zrobić, jakieś odwołanie czy ponowne rozpatrzenie, nowa rozprawa? Wyrok jest prawomocny (...) czytaj dalej»
-
Zdjęcia pracowników na stronie internetowej firmy
przez: ?? ?????? | 2013.7.19 13:48:21
Getting Traffic Tactic That's Actually Helping bag-industry professionals Grow czytaj dalej»
-
Zawieszenie działalności gospodarczej a umowa najmu lokalu z miasta
przez: Marcin | 2013.7.19 14:6:3
Umowa najmu lokalu z miasta a przerwanie działalności gospodarczej ( zawieszenie ). Witam Chciałbym się zapytać, czy istnieje możliwość zawieszenia działalności gospodarzcej ? ( raz mówią (...) czytaj dalej»
-
Wzór umowy użyczenia części lokalu na działalność gospodarczą
przez: prawniok | 2013.7.19 21:12:18
niewiem:/ czytaj dalej»
-
Zakup auta z Niemiec - problemy z dokumentami w urzędach
przez: koliberek77 | 2013.7.19 21:56:22
Witam. Mam mały problemik wczoraj zakupiłam autko, od gościa z innego miasta który przywiózł to autko z Niemiec.Umowę kupna sprzedaży spisaliśmy w dwóch językach, ale pomiędzy właścicielem (...) czytaj dalej»
-
Rezerwacja produktu w sklepie Alsen - rezygnacja bez kosztów
przez: piotr9519 | 2013.7.20 11:5:55
Witam, zamówiłem/złożyłem rezerwacje produktu na sklepie internetowym Alsen.pl. Nie dałem żadnej zaliczki ani nie wpłaciłem żadnej kwoty na ich konto. Napisze to trochę na chłopski rozum Popełniłem (...) czytaj dalej»
-
Czy współwłaściciel ma prawo do pieniędzy ze sprzedaży po rozwodzie
przez: mrozowskim | 2013.7.20 11:24:13
Oczywiście że tak, tylko teraz może Pan mieć problem z udowodnieniem, że część środków przeznaczonych na zakup mieszkania przez zmarłą małżonkę należał się Panu. Trzeba było tego pilnować (...) czytaj dalej»
-
Podział ogródków w kamienicy według nowej mapy geodezyjnej
przez: mrozowskim | 2013.7.20 11:29:45
To jest dość skomplikowana sprawa. Jeśli się nie możecie dogadać, to pozostaje rozgraniczenie sądowe. Ale tu trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić na nabyliście udział we współwłasności (...) czytaj dalej»
-
Czy można zgłosić PIP o zatrudnianie na czarno po zwolnieniu
przez: czyzewski | 2013.7.20 15:9:30
czy moge powiadomoic PIP o zatrudnianiu pracownikow na czarno pracowalem w firmie ktura zatrudniala mnie na czarno oraz kilku innych pracownikow na czarno ciegle byly obiecane umowy o prace a doszlo do (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę żądać alimentów bezpośrednio od mamy w wieku 17 lat
przez: egzekut0r | 2013.7.20 21:40:6
Skoro jesteś niepełnoletni/a, to ustawowo Twoim przedstawicielem jest matka. Zresztą w orzeczeniu przyznającym alimenty, sędzia na pewno użył sformułowania: "płatne do rąk matki". czytaj dalej»
-
Czy można odzyskać gospodarstwo po śmierci brata od jego żony
przez: almich | 2013.7.21 7:37:59
witam mam ogromny problem dlatego prosze o pomoc wyglada to nastepujaco moi rodzice zapisali gospodarstwo rolne w darowiznie mojemu bratu gdy byl kawalerem .ja bylem wowczas niepelnoletni ojciec zmarl (...) czytaj dalej»
-
Czy można jeździć skuterem po zakazie na kategorię A
przez: tomekwwa | 2013.7.21 10:32:9
Witam. W dniu 9.04.2013 zapadl wyrok o zakazie prowadzenia pojazdow kategorii A. Zostalem zlapany na skuterze pod wplywem alkoholu ale udalo mi sie uratowac kategorie B, poniewaz grozilo mi odroczenie (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie alimentów i kontaktów z synem - czy potrzebny prawnik
przez: tomek171287 | 2013.7.21 14:22:30
Zapomnialem dodac ze sprawa odbywa sie w angli tak rzeczowo to ona mieszka z synem sama ma dofinansowania do mieszkania i dziecka pracuje te 20godz czy cos takiego ja tez tu mieszkam i pracuje czytaj dalej»
-
Jazda pod wpływem alkoholu na warunkowym - czy odwieszą karę
przez: Rafal91 | 2013.7.21 21:8:25
Dzień dobry, w czwartek zatrzymała mnie policja i miałem w wydychanym powietrzu 0.17 promila policjant powiedział ze jest to wykroczenie, dwa dni później znowu mnie zatrzymała policja jak wjeżdżałem (...) czytaj dalej»
-
Uzyskanie paszportu dla dziecka bez ojca - trwająca sprawa
przez: ania | 2013.7.22 10:3:13
jak uzyskac paszport lub dowod dla dziecka gdy nie ma ojca? sprawa trwa dwa lata czytaj dalej»
-
CV i ujawnienie stanu cywilnego - czy pracodawca może zwolnić za ukrycie
przez: clineczkaa | 2013.7.22 10:17:40
W CV nie powinno się umieszczać informacji odnośnie stanu cywilnego i pracodawcy nie mają prawa o to zapytać. Co do zdjęcia - lepiej je umieścić, chociaż takiego obowiązku nie ma. czytaj dalej»
-
Kwota wolna od podatku w roku wynosi złotych
przez: Wolka | 2013.7.22 14:1:53
Nie słyszałam o tym, że miała wzrosnąć. Co prawda jest niska w porównaniu do innych krajów, więc mogłaby wzrosnąć. czytaj dalej»
-
Praca na czarno przez kilka miesięcy bez umowy
przez: CASIO G-SHOCK | 2013.7.22 14:50:21
Organization News - women Looked as Essential In this time czytaj dalej»
-
Zachowanie ojca przy dziecku podczas wizyt - chodzenie nago i bicie
przez: Jolanta | 2013.7.22 15:50:16
ZACHOWANIE OJCA PRZY NIELETNIM DZIECKU W CZASIE POBYTU ZGODNIE Z WYROKIEM SĄDU. Ja jestem babcia mojej 5 letniej wnuczki. córka rozwiodła sie ze swoim mężem ojecm jej dziecka 3 lata temu. W wyroku (...) czytaj dalej»
-
Wymiana okien przez administrację - zwłoka od lat
przez: michal wiaderkiewicz | 2013.7.22 15:54:53
administracja zwleka z wymiana okien ich wymowki sa takie ze nie dostaja kasy lub jej nie maja z urzedu miasta czy mozemy zwrocic sie pezposrednio do urzedu miasta z tym problemem . na wymiane okien (...) czytaj dalej»
-
Termin na odrzucenie spadku - data śmierci czy postanowienie sądu
przez: Jan Kwiatkowski | 2013.7.22 16:31:48
od jakiego momentu liczy się okres 6 miesięcy w którym należy odrzucić spadek bądź przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza? Osoba zmarła pozostawiła nieruchomość, pozostawiła też długi; nie (...) czytaj dalej»
-
Wodomierz ciepłej wody niesprawny - naliczenie opłat
przez: sparr0w | 2013.7.22 18:24:45
Witam, W marcu zakupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim. Po skończeniu remontu (około 5 tygodniach) od daty zakupu wprowadziłem się. Często wyjeżdżałem, można powiedzieć że przez dwa pierwsze (...) czytaj dalej»
-
Praca bez umowy przez pół roku - czy jestem zarejestrowana
przez: ????????? | 2013.7.22 20:40:44
japan can help all of us by including a handful of one of a kind functions and attributes. This is a unvaluable item for all enthusiast of japan. czytaj dalej»