Archiwum Forum Lipiec 2013
(263 tematów na forum)
-
Basen w ogrodzie - ograniczenia zabudowy działki
przez: michal.poreda | 2013.7.22 22:35:39
Witam. Chciałbym zrobić sobie mały basenik w ogrodzie. Wiem, że mamy narzucone że zabudowa nie może przekraczać 24% powierzchni działki. To dom rodziców(jestem studentem i mieszkam z nimi), i (...) czytaj dalej»
-
Czy można podpisać umowę na męża w firmie pożyczkowej
przez: agnieszka.matiuc | 2013.7.22 22:49:25
Dziękuję za odpowioedź czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne dla pary z dzieckiem bez ślubu w Warszawie
przez: Michał | 2013.7.23 9:51:52
Witam. Jestem bezdzietnym rozwodnikiem, a moja partnerka jest także po rozwodzie, lecz ma sześcioletnią córkę. Ona ma 27 lat ja 32. Nie jesteśmy małżeństwem. Chcielibyśmy starać się o mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Zakup serwisu internetowego na Allegro - brak faktur potwierdzających
przez: faszynski | 2013.7.23 12:16:36
Cześć, Na allegro zalicytowałem w aukcji kupna serwisu internetowego. Następnie wymieniłem kilka e-maili ze Sprzedającym W opisie przedstawił zarobki serwisu, więc go poprosiłem o kopie (...) czytaj dalej»
-
Remont wynajętego mieszkania - wymogi właściciela po latach
przez: dobrynka2 | 2013.7.23 12:42:40
Wynajeliśmy mieszkanie na okres 10 lat(para w średnim wieku). Ponieważ mieszkanie było zniszczone postanowilismy je wyremontować jak swoje,a więc całkowity remont łazienki (nowa armatura, płytki, (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy - brak przedłużenia umowy i problem z ZUS
przez: efdz9ejkej | 2013.7.23 13:4:4
Witam, mam problem i nie wiem co mogę teraz zrobić otóż 14 czerwca miałem wypadek w pracy, do 30 czerwca miałem ważną umowę o prace, dostałem do 4 lipca chorobowe i nie przedłużono mi umowy, (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe leczenie alkoholika - czy można zmusić do terapii
przez: osobka | 2013.7.23 17:24:3
Mój ojciec jest alkoholikiem. Od dziecka pamiętam niewielkie awatury w domu. Ale nigdy nie było policji, mama nie chce wzywać, w sumie nigdy nikogo nie uderzył. Tylko znęca się nad nami psychicznie.Do (...) czytaj dalej»
-
Czy można pozwać za obraźliwy post na Facebooku bez nazwisk
przez: jacekkowalski | 2013.7.23 18:40:23
Nie ma możliwości edycji więc: P.S.3: Wpis został usunięty po 3 godzinach. czytaj dalej»
-
Czy przyzakładowa szkoła zawodowa liczy się do stażu pracy
przez: cuercus | 2013.7.23 22:16:42
Witam Państwa serdecznie! Mam do Państwa pytanie odnośnie wliczania przyzakładowej szkoły zawodowej do stażu pracy, oczywiście oprócz stażu urlopowego. W latach 1993-1996 koleżanka uczęszczała (...) czytaj dalej»
-
Kontrole budowlane starostwa - odbudowana ściana poza pozwoleniem
przez: jungu | 2013.7.24 18:13:45
Witam mam ciągły problem z urzędnikami ze Starostwa. Najpierw 60dni czekałem na pozwolenie, które uważam że cudem załatwiłem (kazali mi przedstawić papiery potwierdzające legalność budynku (...) czytaj dalej»
-
Decyzja o opłacie za odpady - złożenie deklaracji po otrzymaniu
przez: magdziul88 | 2013.7.24 23:40:0
Czy w momencie gdy osoba otrzyma decyzję określającą wysokość opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi ma prawo przyjść i złożyć deklarację? Czy można zmienić decyzję po złożeniu (...) czytaj dalej»
-
Urlop na warunkach macierzyńskiego dla rodziny zastępczej - termin
przez: Julka777 | 2013.7.25 7:50:23
Witam, zwracam się do Państwa z problemem dotyczącym interpretacji przepisów odnośnie udzielanego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego osobie przyjmującej dziecko na wychowanie do rodziny (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż na Allegro przez pośrednika - czy to oszustwo
przez: Kyoraku | 2013.7.25 9:26:50
Witam! Pare tygodni temu znalazłem ogloszenie na tablicy.pl że potrzebny jest sprzedawca na allegro...pochodzę z Kielc wiec wybrałem właśnie ten rejon. Wysłałem CV i za 2 dni dostałem odpowiedź (...) czytaj dalej»
-
Pozew o nakaz zapłaty bez odsetek - późniejsze żądanie
przez: Karol | 2013.7.25 9:37:15
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty, ale z racji przyspieszenia nie zaznaczyłem odsetek (miałem sytuacje że jeden dzień różnicy w odsetkach i pozew został odrzucony). Czy po uzyskaniu nakazu mogę (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyrejestrowania z urzędu pracy w ciąży
przez: aneta | 2013.7.25 15:25:59
jak powinno byc napisane odwolanie do urzedu pracy urzad pracy wyrejestrowal mnie poniewarz niewstawilam sie na ustalony termin o ktorym niewiedzialam!!jestem w 6 miesiacu ciazy i pilnuje terminow w urzedzie. (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność małżeńska a założenie firmy bez rozwodu
przez: Renata | 2013.7.26 10:21:5
Od 3 lat nie mieszkam z mężem, każdy z nas prowadzi swoje życie. Nie mamy rozwodu ani zniesionej współwłasności małżeńskiej w związku z tym mam pytanie.Chce założyć firmę na swoje nazwisko, (...) czytaj dalej»
-
Wyjście z umowy komisowej po przekroczeniu terminu - zutylizowana waga
przez: Izabela | 2013.7.26 10:31:15
Jak znaleźć wyjście z umowy komisowej? oddałam 3 przedmioty znacznej wartości w komis,sprzedali wszystko,została im tylko waga Medesa warta 500 pln - po upływie 100 dni nie została sprzedana,zapomniałem (...) czytaj dalej»
-
Jazda rowerem po alkoholu na warunkowym zwolnieniu - konsekwencje
przez: sabinka71 | 2013.7.26 12:42:23
Jeśli stężenie alkoholu przekracza 0,25 mg na dm3 albo 0,5 promila to można to uznać za przestępstwo. czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyroku pozbawienia wolności za kredyt na osobę trzecią
przez: kotryla | 2013.7.26 13:3:0
Dostalam wyrok pozbawienia wolności na 4 miesiące gdyż wziełam kredyk dla kogoś osoba go nie spłacała czy moge napisać odwołanie dotyczące wyroku nie wiem co mam robić? czytaj dalej»
-
Wypadek po zdaniu egzaminu na prawo jazdy - konsekwencje
przez: miro95 | 2013.7.26 19:24:17
Wiatm, mam 18 lat i kilka dni temu zdalem egzamin na prawo jazdy katB. Dzisiaj jechalem je zaplacic. W drodze powrotnej spowodowalem wypadek w ktorym wymusilem pierwszenstwo, samochod mnie uderzyl i wjezdzajac (...) czytaj dalej»
-
Kto dziedziczy spadek po zmarłej ciotce - podział między krewnych
przez: jaś | 2013.7.26 19:47:36
Kto i w jakiej części dziedziczy spadek po zmarłej cici. Zmarła ciocia zostawiając mieszkanie własnościowe.Nie miała męża ani syna bo zmarli wczesniej.Rodzeństwo cioci również nie żyje za (...) czytaj dalej»
-
Czy OPS może rozwiązywać problemy rachunków osobom bez zasiłku
przez: kasia.gluchowska | 2013.7.26 22:49:4
czy opieka ma prawo rozwiązywac problem rachunku za energie elektryczno osobie bez prwa do zasiłku z powodu wysokich dochodów czytaj dalej»
-
Użytkowanie pasa działki od lat - prawa do zasiedzenia
przez: Maciek | 2013.7.27 12:52:0
Witam Mam pytanie dotyczące własności i praw do ziemi. 20 lat temy rodzice kupili dom z wąskim dojazdem do działki. Po kilku latach Sąsiadka w porozumieniu z Rodzicami dała wąski pas swojej (...) czytaj dalej»
-
Żądanie odesłania stroju zakonnego - groźby prawne
przez: bartek1f | 2013.7.27 16:16:21
Witam, mam problem z pewną osobą, która dobrowolnie wysłała mi paczkę ze strojem duchownym. Miałem być członkiem zgromadzenia zakonnego tej osoby, ale ani nic nie podpisywałem ani nic innego (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie mandatu wystawionego przez sąd
przez: Stanisław | 2013.7.27 20:29:18
Jak starać się o zmniejszenie mandatu do izby celnej Dostałem wysoki mandat za nie zgłoszenie papirosow do oclenia dostałem mandat 1830 zl czytaj dalej»
-
Wynajm lokalu komercyjnego - zwrot VAT z czynszu brutto
przez: gruby892 | 2013.7.27 21:42:8
Witam, mam pytanie gdy wynajmuje lokal i mam w umowie zawarta wartosc brutto 9 tys. miesiecznie, to czy dostane w jakis sposob zwrot 23% vatu z kwoty brutto? na czym to polega i jak to jesc i z czym? Prosze (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za mieszkanie w którym nikt nie mieszka - zwolnienia
przez: lidiahenshaw | 2013.7.27 22:41:59
jestem wlascicielka mieszkania spoldzielczego w ktorym od kilku miesiecy nikt nie mieszka. oplacam regularnie wszelkie oplaty uwzglednione w czynszu mieszkaniowym. W mieszkaniu /do czasu sprzedazy?/ (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna a zmiany w diagnozach psychiatrycznych
przez: teaman1986 | 2013.7.28 1:22:38
Witam! Chciałbym poprosić Państwa o poradę w niżej opisanej sprawie. Od 2009 roku prawie bez przerwy jestem na rencie rodzinnej po zmarłej śp. mamie-najpierw z tytułu pobierania nauki w szkołach (...) czytaj dalej»
-
Urlop macierzyński dla żony ubezpieczonej u męża
przez: malina | 2013.7.28 10:22:13
Witam Małżonka urodziła drugie dziecko, jest osobą ubezpieczoną w zakładzie pracy męża, nie opracuje, czy przysługuje jej urlop macierzyński bądż jakie świadczenia może otrzymać w tej sytuacji? (...) czytaj dalej»
-
Opłata za II semestr po 6 latach od rezygnacji ze studiów
przez: qwartz | 2013.7.28 21:13:5
Przedawnienie tu nie wchodzi w grę, ponieważ wg ostatniego kierunku orzecznictwa wynosi ono 10 lat. Trzeba to będzie niestety zapłacić. czytaj dalej»
-
Czy ojciec może odebrać matce dziecko bez ślubu
przez: kAROLINA | 2013.7.29 8:16:17
czy ojciec moze odebrac matce dziecko moja kolezanka ma dziecko ok 6 mies jest z chlopakiem bez slubu ,ktory traktuje ja jak powietrze chce od niego odejsc z tym ze on straszy ja ze zabieze jej dziecko, (...) czytaj dalej»
-
Przeszukanie domu przez policję - prawa i konsekwencje
przez: Dawid | 2013.7.29 8:51:54
Witam. Mam pytanie odnosnie policji, chodzi o marihuane. Czy jesli istnieje podejrzenie ze w moim domu sa narkotyki to czy, i kiedy policja moze przeszukac dom? Co sie moze stac jesli cos znajda? Czy jesli (...) czytaj dalej»
-
Jak wymeldować rodzinę która nie mieszka w domu po eksmisji
przez: sarraa | 2013.7.29 9:17:17
Możesz wymeldować ich w trybie administracyjnym tylko że muszą tam nie zamieszkiwać przynajmniej przez okres co najmniej 3 miesiące. czytaj dalej»
-
Od jakiego wieku można uprawiać seks zgodnie z prawem polskim
przez: grabek37 | 2013.7.29 9:20:32
Żeby sprawa była jasna do końca, podsyłam art. mówiący o tym. Art. 200 kodeksu karnego: § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności (...) czytaj dalej»
-
Jaki wyrok za posiadanie i sprzedaż narkotyków nieletnim
przez: patrycja67 | 2013.7.29 9:25:35
Oby wyrok był obfity a sąd surowy, bo sprzedać drugów dzieciom to przegięcie. Ile lat ma ten debil który dzieciakom ładuje drugi? czytaj dalej»
-
Zadośćuczynienie za złamanie nosa w pobiciu - jak dochodzić
przez: ilona 34 | 2013.7.29 9:28:48
Pierwsza rozprawa będzie na bank ugodową i to wtedy będzie najlepiej dogadać się, ze sprawcą w sprawie kasy za złamany nos. Ale po namyśle wniosek możesz złożyć już na etapie postępowania (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na aukcji internetowej - co robić gdy sprzedawca znika
przez: łukaszek15 | 2013.7.29 9:34:9
Wydrukuj rozmowy z widocznym numerem gg pani od telefonu oraz dobrze żebyś miała jakieś potwierdzenie przelewu i idź na policje i zwyczajne zgłoś sprawę o oszustwo. czytaj dalej»
-
Czy dług za wytrzeźwiałkę przedawnia się po kilku latach
przez: kamila0085 | 2013.7.29 9:35:20
Dług najprawdopodobniej nie jest już aktualny skoro spieniężono ci komórkę, z tego co mówisz. Ale zawsze warto będzie sprawdzić rejestr dłużników i tyle w temacie, chyba więcej nie ma co pisać. czytaj dalej»
-
Zabójstwo za zgodą ofiary - jakie konsekwencje prawne
przez: nataliel8 | 2013.7.29 9:37:26
Aby mowa była o takim złagodzeniu kary czy odstąpieniu od niej muszą zostać spełnione łącznie przesłanki określone w par. 1. Chodzi o to że działanie zabicia musi nastąpić na żądanie ale (...) czytaj dalej»
-
Zatajenie choroby przed ślubem - gdzie złożyć wniosek o unieważnienie
przez: okleina | 2013.7.29 9:38:48
O jakiej chorobie mówimy? Dobrze było by wiedzieć. Pytam bo... Art. 161. § 1. Kto, wiedząc, że jest zarażony wirusem HIV, naraża bezpośrednio inną osobę na takie zarażenie, podlega karze (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż butów z długim czasem reklamacji - czy można żądać zwrotu
przez: matt18 | 2013.7.29 11:54:51
chodzi o to, że towar nabyłem jako klient w sklepie (w lokalu) media expert w Millenium Hall w Rzeszowie w celach nie zwiazanych z działalnościa gospodarczą, jedynie dla własnego użytku. Reklamacje (...) czytaj dalej»
-
Wyrok za nielegalny software - czy widnieję w rejestrze karnym?
przez: lajtofy | 2013.7.29 12:12:8
Witam, otrzymałem dzisiaj wyrok nakazowy w trzech podpunktach zapisano że: 1.obwinionego... uznaje się za winnego popełnienia czynu zarzuconego mu we wniosku o ukaranie, to jest wykroczenia z art (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie numeru Plus za opóźnioną opłatę - egzekucja
przez: tomasz.masior | 2013.7.29 12:49:16
Witam, Mam problem z siecią Plus, kilka lat temu skorzystałem z ich oferty abonamentu, i przez kilka miesięcy wszystko było w porzadku. Po połowie roku przestałem otrzymywać rachunki na mój adres (...) czytaj dalej»
-
OPS odbiera zasiłki na spłatę rachunku teściowej za prąd
przez: kasia.gluchowska | 2013.7.29 15:45:5
ostatnio tesciowa zapłaciła 3000zł rachunku za energie elektryczno zamiast wyjasnic skąd ta kwota poszła do ops mimo ze ma 900zł emerytury i nie przysługuje jej zasiłek.pani kierownik chciała (...) czytaj dalej»
-
Anulowanie umowy zlecenia po wypadku w pracy
przez: smutna | 2013.7.29 16:11:51
Czy mogą mi anulować umowę? Witam! Mój problem przedstawia się następująco: Od 2.04.2013 r jestem zatrudniona na podstawie umowy zlecenia. W tym dniu podpisałam z firmą dwie umowy zlecenia: (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych
przez: elvirka1 | 2013.7.29 16:44:5
Jestem pracownikiem Urzędu Miejskiego od paru lat i obecnie nasz pracodawca chce na podstawie upoważnienie scedować odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych na pracowników (...) czytaj dalej»
-
Koszty napraw w mieszkaniu najmu - odpowiedzialność właściciela
przez: Al_Capone | 2013.7.29 16:49:5
Witam, mam problem z właścicielem. Kompletnie nie poczuwa się do ponoszenia kosztów jakichkolwiek napraw w mieszkaniu. Kilka miesięcy temu popsuł się piec do ciepłej wody. Po wielu rozmowach i (...) czytaj dalej»
-
Jaką stawkę wczasów pod gruszą przy jednym zarobku w rodzinie
przez: kacha | 2013.7.30 9:41:29
Witam, ile może wynosić stawka moich wczasów pod gruszą jeżeli z dwuosobowej rodziny zarabiam tylko ja (2100 brutto), a mój mąż jest zarejestrowany w krusie i prawnie nie ma zarobków? Jakie dokumenty (...) czytaj dalej»
-
Brama ograniczająca służebność gruntową - naruszenie prawa przejazdu
przez: kasiadd0 | 2013.7.30 10:24:44
Witam,mam mały problem w tym temacie i będę wdzięczna za odpowiedż. Otóż w 2006r zakupiliśmy z mężem nieruchomość,do której dojazd jest przez sąsiednią działkę,co ujęte jest w moim akcie (...) czytaj dalej»
-
przez: Darek J | 2013.7.30 13:26:37
Mialem-wypadek w pracy koniczy mi się świadczenie rehabilitacyjne,pozostalo mi jeszcze 3 miesiące do pełnych 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego-płatne 100procent---mam pytanie --co mam robici (...) czytaj dalej»