Archiwum Forum Kwiecień 2020
(76 tematów na forum)
-
Rozwiązanie umowy o pracę po okresie próbnym na zwolnieniu lekarskim
przez: juuu_ze | 2020.4.20 12:17:49
jesli potrzebuje Pani pomocy z ta sprawą to polecam kancelarie lexstrada z poznania. Mi bardzo pomogli w sprawach pracowniczych. czytaj dalej»
-
Odwołany lot przez pandemię - czy Wizzair musi zwrócić pieniądze?
przez: o0mysz0o | 2020.4.20 13:30:2
Witam. Jak wygląda z prawniczego punktu widzenia gdy mój lot w kwietniu (do Barcelony) został odwołany, z powodu panującej pandemii, a w maju, dokładniej 11, Wizzair nie chce mi zwrócić kosztów (...) czytaj dalej»
-
Prawo banku do zmiany warunków odroczenia spłaty kredytu
przez: tomaszmoskala6 | 2020.4.20 18:43:14
Dzień dobry. Jeden z banków, w którym posiadam konto zaoferował usługę odroczenia spłaty rat kredytów w związku z COVID-19. Zaproponował dwa warianty: - odroczenie spłaty rat kapitałowo-odsetkowych (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od gminy za budowę kanalizacji przez prywatną posesję
przez: Bekon2020 | 2020.4.20 19:16:23
Dzień dobry, Z góry przepraszam, że piszę tak ogólnikowo, niestety przez COVID19 nie mogę podać więcej szczegółów ponieważ musiałbym wybrać się do mojego domu rodzinnego 80 km dalej (...) czytaj dalej»
-
Zwrot prowizji Allegro za transakcje testowe między własnymi kontami
przez: KacperM | 2020.4.20 22:37:21
Witam, przepraszam jeżeli dałem w złym dziale, problem dotyczy allegro, a mianowicie zwrotu prowizji. Stworzyłem aukcje testowe (nie żeby sprzedać przedmiot, a chciałem coś z czystej ciekawości (...) czytaj dalej»
-
Prawo pracodawcy do karania za zachowanie poza terenem firmy
przez: zibi195 | 2020.4.20 23:58:5
Mam pytanie odnośnie karania pracowników. Dzisiaj doszło do nieprzyjemnej sytuacji, moim zdanie niezgodnej z prawem. Mianowicie stałem na chodniku przed zakładem pracy i piłem kawę wraz ze znajomymi (...) czytaj dalej»
-
Rozstanie w konkubinacie - czy muszę opuścić mieszkanie z dziećmi?
przez: Paulineczka1155 | 2020.4.21 21:6:53
Rozstanie w konkubinacie - czy będę musiała wynieść się z dziećmi z mieszkania w ktorym mam część udziałów? Streszcze sytuacje . Zaczęłam pracować w firmie pana X , byłam jeszcze mężatką, (...) czytaj dalej»
-
Szukam materiałów o zasadzie domniemania niewinności - praca magisterska
przez: Karsoon | 2020.4.22 14:46:32
Witam wszystkim, Jestem studentką IV roku prawa i własnie rozpoczynam pisanie pierwszego rozdziału mojej pracy na temat Zasady domniemania niewinności. W związku z tym, chciałam podpytać, czy nie (...) czytaj dalej»
-
Czy można wyjechać do innego miasta w czasie epidemii?
przez: Przemko1710 | 2020.4.22 17:3:1
Witam , zwracam się z zapytaniem czy jest możliwość wyjazdu do innego miasta oddalonego o przykładowo 100 km by spotkać się z dziewczyną ? Według ostatnich zmian w przemieszczaniu się to że (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie etatu w ciąży - wpływ na zasiłki i macierzyński
przez: Kinga851 | 2020.4.22 20:50:2
Witajcie, obecnie jestem w 8 tygodniu ciąży. Mój pracodawca nie został jeszcze o tym poinformowany. Mimo, że moja praca jest stresująca postanowiłam jeszcze wstrzymać się z informacją. W dniu (...) czytaj dalej»
-
Budowa hali stalowej na działce usługowej - czy można zastosować płaski dach?
przez: bromal | 2020.4.22 23:48:54
Mam następujący problem, zakupiłem działkę usługową, w mojej miejscowości, jest to jedna z nielicznych, o ile nie jedyna działka usługowa w mojej jakże wielkiej metropolii, zamierzam wybudować (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nakazuje maseczki w zakładzie pracy - czy może?
przez: Pion1987 | 2020.4.24 12:10:8
Dzień dobry. Czy pracodawca może nakazać stosowania maseczek na terenie zakładu pracy, mimo, że wg rozporządzenia RM obowiązku takiego nie ma w zakładach pracy dla osób które nie obsługują (...) czytaj dalej»
-
Legalność sprzedaży na targowisku podczas zakazu handlu detalicznego
przez: blazejmaksym | 2020.4.24 20:55:52
Zgodnie z rozporządzeniem z 13 marca Ministerstwa Zdrowia, ogranicza się sprzedaży detalicznej (z wyjątkami) w związku z COVID-19. Prowadzę działalność gospodarczą (branża odzieżowa) i przed (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania zakładowego - czy cena jest prawidłowa?
przez: achajos | 2020.4.25 16:41:55
Witam Chciałbym Się poradzić w sprawie wykupu mieszkania. Moja Babcia nie posiada wykupionego mieszkania które dostała wraz z dziadkiem od zakładu w którym dziadek pracował. Mieszka tam już (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy pozycjonowania po 4 godzinach - czy jest wiążąca?
przez: Morios | 2020.4.27 15:42:6
Dzień dobry. Chciałem podpisać umowę o pozycjonowanie strony, po rozmowie z bardzo przekonującym konsultantem zdecydowałem się, podpisałem umowę wraz z pieczęcią firmy i wysłałem jej zdjęcia (...) czytaj dalej»
-
Warunki zabudowy na terenie zalewowym - nowa ustawa prawa wodnego
przez: pimpuchowa | 2020.4.28 10:29:15
Witam, Mamy mały problem. W październiku 2019r. zakupiliśmy działkę z warunkami zabudowy z listopada 2015r. Załącznikiem do warunków jest postanowienie uzgodnieniowe Dyrektora RZGW, w którym (...) czytaj dalej»
-
Zgłaszanie zwolnienia lekarskiego w dwóch miejscach pracy
przez: Marzens93 | 2020.4.28 11:18:40
Witam. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony, jednocześnie w innej firmie mam umowę zlecenie. Czy jeśli ostatniego dnia umowy zlecenia ( a przypada mi w tedy dzień wolny) wezmę (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie wynagrodzenia w ciąży podczas tarczy antykryzysowej
przez: Paulinadeb | 2020.4.28 12:18:30
Czy pracodawca może w ramach tarczy antykryzysowej obniżyć wysokość wynagrodzenia pracownikowi który przebywa na zwolnieniu lekarskim ze wzgledu na ciążę. Zwolnienie lekarskie rozpoczęło sie (...) czytaj dalej»
-
Prawo ubezpieczyciela do modyfikacji kosztorysu w niereklamowanym zakresie
przez: Astrino | 2020.4.29 12:49:15
Witam, nie chcę się rozpisywać w szczegółach, bo sprawa trwa już 2 miesiące i było dużo maili wymienianych. Ale przedstawię aktualny stan. Spór mój dotyczy ubezpieczenia AC w tzw. wersji warsztatowej. (...) czytaj dalej»
-
Absurdalne opłaty za studia w WSFiZ - czy można je obniżyć
przez: SzymonB | 2020.4.29 15:38:46
Witam serdecznie, Mam w tej chwili identyczną sytuację na tej samej uczelni tylko sprawa nie trafiła jeszcze do sądu. Jeżeli udało się Pani rozwiązać tą sprawę proszę o kontakt już ma Pani (...) czytaj dalej»
-
Brat molestował kuzynkę - co powinienem zrobić?
przez: Tomasz149 | 2020.4.29 17:25:29
Powiedział ze mnie i tak nikt nie uwierzy bo on ma prace a ja nie czytaj dalej»
-
Pracodawca nie składa wniosku o postojowe - jak go zmusić?
przez: velvet1978 | 2020.4.29 20:20:24
Witam proszę o pomoc. Pracowałem przez rok w firmie produkcyjnej która co miesiąc dawała mi nową umowę zlecenie na kwotę 900zł ( czy to w ogóle legalne?). Po nastaniu pandemii pracodawca nie (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie drogi przez cudzą działkę po utracie własności
przez: sendi937 | 2020.4.30 10:37:32
Czy można zasiedzieć część nieruchomości, która jest drogą przez cudzą działkę, jeśli wcześniej była to nasza własność przez wiele lat, a potem własność tej nieruchomości przeszła (...) czytaj dalej»
-
Zbyt wysokie zajęcie komornicze przy najniższej krajowej
przez: edyta1702 | 2020.4.30 12:44:52
dzień dobry od 6 miesięcy pracuje na umowę o prace otrzymuję najniższą krajową .. Pracodawca z wypłaty nic mi nie potrąca ponieważ mówi że to najniższa krajowa i na konto otrzymuję całe (...) czytaj dalej»
-
Odmowa pracy w Święto Pracy przy ograniczonym etacie
przez: poziomka98 | 2020.4.30 20:26:39
Od 1. marca pracuję w hotelu na umowę o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy. Od momentu trudnej sytuacji związanej z koronawirusem etaty zostały obcięte do 0,8. W związku z tym, kiedy na ten moment (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu lekarskim przed emeryturą
przez: *****_**1@**.** | 2020.4.30 20:33:34
Witam czy pracownik może wypowiedziec umowe o prace bedac na zwolnieniu lekarskim poniewaz planuje przejsc na emeryture czytaj dalej»