Archiwum Forum Marzec 2021
(45 tematów na forum)
-
Rejestracja samochodu zakupionego od małżeństwa z współwłaścicielem
przez: MPiotr07 | 2021.3.1 22:24:30
Dobry wieczór, Mam następujący przypadek. Zakupiłem samochód na FVAT w dniu 27.01.2021 od małżeństwa, z czego faktura została wystawiona przez żonę, która posiada działalność gospodarczą. (...) czytaj dalej»
-
Wpis kary upomnienia na świadectwo pracy przed upływem roku
przez: wrona546 | 2021.3.1 23:26:18
Czy pracodawca może wpisać karę upomnienia na świadectwie pracy jeżeli zwolnię się z pracy przed upływem roku od jej nałożenia? czytaj dalej»
-
Przeniesienie niewykorzystanej ulgi termoizolacyjnej na kolejny rok podatkowy
przez: polo2005 | 2021.3.2 16:5:4
Witam wszystkich. Przy odliczeniu faktur za ulgę termoizolacyjną za rok 2020 zabrakło podatku do zwrotu, pomimo że wartość faktur znalazła pokrycie w dochodzie. Czy mogę odliczyć za rok 2020 (...) czytaj dalej»
-
Domówka u siebie w wynajmowanym mieszkaniu - czy grozi mandat za zakłócanie porządku?
przez: skranska | 2021.3.4 13:7:19
Witam, w dniu 26.03.2021 zrobiłam domówkę u siebie w wynajmowanym mieszkaniu, przyznam, że było głośno oraz odwiedziła nas sąsiadka, z którą rozmawiała moja siostra. Groziła, że wezwie policje (...) czytaj dalej»
-
Działalność handlowo-usługowa dropshipping - jaka forma DG, czy potrzebna kasa fiskalna dla usług?
przez: MateuszKaps | 2021.3.7 8:50:8
Witajcie. Mam zamiar założyć działalność gospodarczą. W skrócie byłaby to działalność handlowo-usługowa, czyli sklep internetowy na zasadzie dropshippingu + działalność usługowa w podobnej (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę stawiać zbiorniki na deszczówkę za garażem 2,5m od granicy działki bez zgłoszenia?
przez: tomke92z | 2021.3.7 13:34:59
Dzień dobry, Dostałem w drodze darowizny 2 połączone ze sobą działki rolne o łącznej powierzchni 1600 m2. Działki są rolne tylko w teorii, dlatego, że są małe, ziemia jest bardzo niskiej (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność wspólnika mniejszościowego spółki zoo za dopłaty do kapitału
przez: d4r0d4r0 | 2021.3.7 23:3:0
Witam Serdecznie . Od niedawna jestem mniejszościowym wspólnikiem sp.z.o.o. Spółka została załozona przez portal s24 wiec jej umowa jest standardowa. Generalnie z tego co wiem wspólnicy nie (...) czytaj dalej»
-
Publikacja artykułu medycznego bez podpisania umowy o prawa autorskie
przez: nostress | 2021.3.9 14:54:27
Cześć! Ponad 6 miesięcy temu wysłałam do magazynu publikującego artykuły medyczne swój tekst. Ponieważ nie otrzymałam feedbacku upominałam się kilkukrotnie o potwierdzenie, czy artykuł bedzie (...) czytaj dalej»
-
Blokada konta Allegro przez długi lokatora korzystającego z tego samego IP
przez: dolcan2006 | 2021.3.9 17:5:2
Witam, Zostało zablokowane konto na portalu aukcyjnym Allegro przez długi lokatora, zamieszkującego dwa piętra pode mną, który prawdopodobnie korzysta z tego samego routera WI-FI. Składałem już (...) czytaj dalej»
-
Ochrona konta firmowego przed komornikiem przy długach z chwilówek
przez: Holidaysfree90 | 2021.3.9 17:20:7
Dzień dobry. Chciałabym otworzyć firmę która sprzedaje ubrania online albo mechanikę samochodowa, a mam komorników z powodu chwilówek, które ciężko mi się je splaca(poprzedni mąż wziął (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż kodów i doładowań online - PKD ryczałt VAT i ewidencja towaru
przez: cwirek91 | 2021.3.11 16:52:11
Witam, zastanawiam się nad założeniem własnej działalności gospodarczej, w związku z czym mam parę pytań: -czy http://www.pkd.com.pl/wyszukiwarka/pkd/47.91.Z.html jest odpowiedni do sprzedaży (...) czytaj dalej»
-
Kurs elektroniczny z klauzulą wyłączającą reklamacje i prawo odstąpienia - czy można się bronić?
przez: winiek94 | 2021.3.12 19:51:3
Witam, zostałem w moim mniemaniu naciągnięty na trefny kurs elektroniczny który posiadał taką klauzule: Zgłoszenia reklamacyjne będą na bieżąco rozpatrywane przez Administratora w terminie (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne do remontu - problemy z wilgocią, brak wentylacji - jakie prawa najemcy?
przez: lukaszled | 2021.3.12 21:13:2
Witam. Otrzymałem od miasta mieszkanie do remontu. Remont został wykonany za własne pieniądze, po 2 miesiącach użytkowania lokalu na ścianach zaczęła osiadać wilgoć w dość dużym stopniu, (...) czytaj dalej»
-
Prawa wnuków do mieszkania przepisanego oszustce przez współwłaściciela
przez: omnomnom | 2021.3.13 20:39:56
Dzień dobry. Jest nas troje wnuków, każdy ma już własną rodzinę. W 2012 roku umarła nasza babcia, zostawiając po sobie działkę z bardzo starym mieszkaniem, budynek będzie pewnie do rozbiórki (...) czytaj dalej»
-
Procedura rozwodu i ochrona przed odebraniem dzieci przez męża
przez: Sylwcia1987 | 2021.3.14 0:14:7
Witam jestem 12 lat po ślubie już od jakiegoś czasu nie układa nam się w małżeństwie ciągle kłótnie brak rozmowy często jestem wyzywana .od paru miesięcy jest też brak pożycia .coraz częściej (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie listu po przekroczeniu terminu odbioru z awizo
przez: Pettygry | 2021.3.15 0:14:40
Mam pytanie. Dostałam awizo. Ale nie było mnie w domu przez ponad 2 tygodnie. O liście nic nie wiedziałam i nie mogłam go odebrać. Co mam zrobić by odzyskać list? czytaj dalej»
-
Prawo szkoły lub przedszkola do sprawdzenia zaświadczenia o zatrudnieniu
przez: Peres077 | 2021.3.15 8:26:28
Witam mam pytanie odnośnie czy szkoła lub przedszkole ma prawo do sprawdzenia zaświadczenia o zatrudnieniu i czy sprawdzą. czytaj dalej»
-
Czy szkoła lub przedszkole sprawdza zaświadczenie o zatrudnieniu i ma do tego prawo?
przez: Peres077 | 2021.3.15 8:51:41
Witam mam pytanie odnośnie czy szkoła lub przedszkole ma prawo do sprawdzenia zaświadczenia o zatrudnieniu i czy sprawdzą. czytaj dalej»
-
Czy namawianie małoletniego do czynności seksualnych przez internet podpada pod art. 200a czy 200?
przez: JoannaKarwinska | 2021.3.16 18:51:53
Pod,ktory artykuł podpada namawianie przez dorosla osobe(skuteczne) maloletniego do czynnosci seksualnych(200a czy 200 1) i ich nagranie i wyslanie przez internet? Dodam ze nigdy sie nie spotkali bo (...) czytaj dalej»
-
Czy kierowcy samochodu ciężarowego przysługuje odzież robocza?
przez: Muskieter | 2021.3.17 16:21:5
Czężko powiedzieć na ten temat, zekrnij sobie na tej stronie, może coś będzie https://bhptechnik.pl/odziez-robocza-19 czytaj dalej»
-
Weksel własny in blanco po latach - prawo do domagania zapłaty dowolnej kwoty
przez: meehowk | 2021.3.18 14:54:18
Witam. Dwa lata temu (26.02.2019) podpisałem weksel własny in blanco, który wymagany był przez osobę, która wypożyczała mi auto. Posiadam zdjęcie tego weksla, a zawierają się w nim następujące (...) czytaj dalej»
-
Rozwód - mąż ma dom, ja kredyt na wykończenie - czy mogę żądać spłaty kredytu?
przez: 92Anna | 2021.3.19 10:54:51
Dzień dobry Mąż przed ślubem zaczął budować dom, który jest całościowo na niego . Po ślubie wzięłam kredyt gotówkowy na wykończenie ktory sama spałacam. Chcę rozwodu i co w sytuacji kiedy (...) czytaj dalej»
-
Czy SM może dokonywać korekt rozliczenia CO za 2018 rok w 2021 roku? Podwyżka po dwóch latach
przez: rudzielec202 | 2021.3.19 15:51:14
Czy SM może dokonywać korekt za CO za rok 2018 w roku 2021? Jesteśmy rozliczani wg.ryczałtu ponieważ na całym osiedlu nie ma liczników do pomiaru ciepła. Wszystkie zobowiązania wobec SM zostały (...) czytaj dalej»
-
Wierzyciele wpisali hipotekę po przysądzeniu własności w licytacji - czy mogę być egzekwowana?
przez: ***********@******.****.** | 2021.3.19 19:7:31
Wygrałam licytację komorniczą. Wierzyciele (INKASO) złożyli wniosek o wpis do hipoteki po przysądzeniu na mnie własności i (zanim otrzymałam zawiadomienie o uprawomocnieniu , złożyłam wniosek (...) czytaj dalej»
-
Czy nabywca w licytacji komorniczej odpowiada za hipoteki wpisane po przysądzeniu własności?
przez: ***********@******.****.** | 2021.3.19 19:18:45
Czy jako nowy nabywca w licytacji komorniczej mogę odpowiadać za wpisane po przysadzeniu własności hipoteki - mimo, ze dochowałam wszelkiej staranności i wpisałam się niezwłocznie jako nowy właściciel (...) czytaj dalej»
-
przez: Pawello6 | 2021.3.20 8:54:12
Witam. W 13.10.2015 roku zostalem skazany na kare ograniczenia wolności na 6 miesiecy oraz nawiązkę 1000 zl na rzecz pokrzywdzonego. W 29.04.2016 wykonałem kare ograniczenia wolności lecz nawiązkę (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zmusić do zostania opiekunem prawnym podopiecznej pod groźbą zwolnienia?
przez: Agusia17700 | 2021.3.21 17:39:5
Witam! Pracuje w DPS .Moj pracodawca chce zmusic ,abym zostalaopiekunem prawnym podopiecznej . Nadmieniam ,iz podoieczna ma opiekuna prawnego ,poniewaz podopieczna przechodzi do naszej grupy lll,bo w (...) czytaj dalej»
-
Błąd lekarza w dacie zwolnienia a praca w międzyczasie
przez: Sonia1823 | 2021.3.22 11:21:59
Byłam na zwolnieniu od 10do 12.03, dziś czyli 22.03 okazało się lekarz ,przez pomyłkę wystawił mi zwolnienie do 16.03 , a ja 15 i 16 byłam w pracy ? Co teraz ? czytaj dalej»
-
Ćwiczenia śpiewu operowego a skargi sąsiadów na hałas
przez: danutakk | 2021.3.23 21:45:11
Chciałabym zapytać, czy możemy coś zrobić, jeśli sąsiedzi po raz kolejny wzywają Policję, bo córka ćwiczy (oczywiście w godzinach dziennych). Ostatni raz było to przed tygodniem, akurat podczas (...) czytaj dalej»
-
Odbiór pojazdu z parkingu policyjnego - opłata z góry czy z dołu
przez: adazzax | 2021.3.24 17:12:1
Witam Moje pytanie brzmi czy obecne przepisy mówią ,że pojazd zatrzymany na parkingu policyjnym można odebrać dopiero po wniesieniu opłaty jak powiedziano mi na miejscu? W internecie pisze we wszystkich (...) czytaj dalej»
-
Ojciec podpisał umowę sprzedaży auta za mnie a ja podrobiłem podpis kupującego - jakie konsekwencje?
przez: mlodyiglupi | 2021.3.24 18:4:59
Witam,ojciec sprzedawał w moim imieniu mój samochód. Przygotowałem mu podpisane umowy ale kupujący chciał na swoich drukach więc zgodziłem się (ustnie), żeby ojciec za mnie podpisał umowę. (...) czytaj dalej»
-
Przymusowa obniżka wynagrodzeń tylko w bibliotece samorządowej
przez: Blue_angel19 | 2021.3.25 17:39:7
Witam. Ponad 30 lat pracowałem na stanowisku dyrektora w Gminnym Ośrodku Kultury. Po zmianie władz w gminie moje stanowisko pracy zostało zlikwidowane, a ja zostałem przeniesiony do Gminnej Biblioteki (...) czytaj dalej»
-
przez: vivaa | 2021.3.25 18:18:8
Witam, w roku 2020 osiagnąłem dochód ze sprzedaży akcji na polskiej giełdzie. Jestem rezydentem podatkowym w Wielkiej Brytanii. Wyjechałam tam w 2015 roku i nigdy nie pracowałam w Polsce. Otrzymałem (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może sprawdzić wykształcenie pracownika bez zgody? Fałszywe świadectwa za granicą
przez: Natalia-eckert1992 | 2021.3.26 15:23:17
Witam pracuje w domu starcow w niemczech wraz z nie dawno poznana dziewczyna(polka) . Dowiedzialam sie ze nie ukonczyla nawet gimnazjum ,trwa rekrutacja na zdobycie wyksztalcenia jako pielegniarka z nie (...) czytaj dalej»
-
Odrzucenie spadku przez akt notarialny po wysłaniu wniosku do sądu
przez: michal4152 | 2021.3.27 10:21:21
Witam, mam pytanie odnośnie spadku po zmarłym, wniosek o odrzucenie spadku został wysłany do sądu, ale wniosek ten to nie akt notarialny wystawiony przez notariusza i teraz zostało wysłane przedsądowe (...) czytaj dalej»
-
Nabycie nieruchomości małżeństwa z domem starców gdzie jeden nie zarabia
przez: pytajacy99 | 2021.3.27 18:18:14
Małżeństwo ma swoją wspólnie zakupioną nieruchomość (bez procentowego wskazania udziału w nieruchomości). Ona - ma zarejestrowaną działalność - dom starców On - pod tym samym adresem (...) czytaj dalej»
-
Wypisanie zmarłego męża z księgi wieczystej mieszkania - procedura i koszty
przez: gczyzyk1 | 2021.3.28 14:8:52
Po śmierci męża, potrzebuję wypisac go z Ksiegi Wieczystej mieszkania w którym zamieszkiwaliśmy razem. Chcę to mieszkanie sprzedać a nie mam do tego prawa póki Ksiegi nie będą aktualizowane. Jakie (...) czytaj dalej»
-
Podrobienie zaświadczenia o zatrudnieniu na wynajem apartamentu przez 16-latkę - jakie konsekwencje?
przez: *********************2004@***** | 2021.3.28 23:47:31
Sytuacja jest skomplikowana. Wynajęliśmy z znajomymi apartament, ale przez obostrzenia można wyłącznie w celach służbowych. Postanowiłam podrobić zaświadczenie. Wzielam dane angecji, numer nip (...) czytaj dalej»
-
przez: mko2410 | 2021.3.30 11:30:33
Dzień dobry, od kilku lat jestem właścicielem działki, która w MPZP widnieje jako przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną. Dzisiaj zauważyłem, przeglądając geoportal, że przez (...) czytaj dalej»
-
Termin rozpoczęcia budowy - pierwotne pozwolenie czy przeniesione na nowego właściciela
przez: *******.*****.1125@*****.*** | 2021.3.30 13:21:36
Dzień dobry, szukam pomocy w uzyskaniu odpowiedzi na pytanie dotyczące wydane pozwolenia budowę. Pierwotne pozwolenie na budowę zostało wydane w 1998-03-05 następnie przeniesione zostało na (...) czytaj dalej»
-
Kupiono mieszkanie z wadliwym piecem gazowym - kto odpowiada za komin w całym budynku po nadbudowie?
przez: Adong123 | 2021.3.30 15:39:46
Dzień dobry, z góry dziękuję za każdą pomoc. Potrzebuję porady z zakresu prawa budowlanego. Kupiłam rok temu mieszkanie w starej kamienicy, w której miała mieć miejsce nadbudowa - miały powstać (...) czytaj dalej»
-
Ulga prorodzinna przy liniowym PIT po urodzeniu dziecka
przez: Oglo80 | 2021.3.31 9:3:55
Ja znalazłem dużo informacji u doradców firmy Sipp.pl. Mam aktywowany pakiet w ramach serwisu doradczego, jestem zadowolony. Odpada dzwonienie po urzędach. Polecam poczytać więcej na: https://sipp.pl/opinie/. (...) czytaj dalej»
-
Niezgodność stanowiska z zakresem obowiązków
przez: matters | 2021.3.31 12:27:4
Uważam tak samo jak AlicjaLadwiniec czytaj dalej»
-
Darowizna pieniędzy między małżonkami dla uniknięcia podatku
przez: mlodyiglupi | 2021.3.31 22:15:22
Witam, czy jak moja żona dostała od matki darowiznę w formie pieniędzy, to następnie może ona z części tych pieniędzy zrobić darowiznę dla mnie ? I czy wtedy unikniemy płacenia podatku. Oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Legalność automatycznego zbierania numerów telefonu ze stron Facebook w celach marketingowych
przez: apocalypsenow | 2021.3.31 23:28:24
Jestem osobą prywatną, która dostaje zlecenia. Dostałem dzisiaj zlecenie dotyczące automatycznego zbierania numerów telefonu ze stron na facebooku. Czy jeżeli dobrze rozumiem, jako iż jestem osobą (...) czytaj dalej»