Archiwum Forum Sierpień 2021
(70 tematów na forum)
-
Przepisanie połowy mieszkania na przyrodniego brata lub sprzedaż
przez: Margalo | 2021.8.1 10:55:11
Jakiś czas temu odziedziczyłam mieszkanie wraz z przyległym gruntem po zmarłym tacie, do podziału wraz z przyrodnią siostrą. Planowalysmy sprzedać to mieszkanie, jak dotąd nie znalazł się kupiec. (...) czytaj dalej»
-
Przelew większej kwoty z UK do Polski - najkorzystniejszy sposób
przez: River5 | 2021.8.1 15:44:37
Ja przelewam przez Transfer24, pieniądze mam w Polsce w kilka minut od zrobienia przelewu (do jego użycia używam angielskiej karty), a przelew jest od razu na koncie przewalutowany na PLN. czytaj dalej»
-
przez: joadab | 2021.8.1 20:44:13
Witam, za kilka dni zdanie mieszkania a ostatnio Wynajmujący powiadomił mnie i moją współlokatorkę, że w trakcie ostatniego roku, kiedy tam mieszkałyśmy, właściciel budynku (nowe budownictwo, (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty przed ukończeniem 18 lat przez dziecko
przez: Mokatka | 2021.8.2 10:1:41
Witam, w marcu wniosłam pozew o alimenty. Termin wyznaczono na koniec sierpnia. W międzyczasie (jeszcze przed terminem sprawy) dziecko skończy 18 lat. Czy w tej sytuacji potrzebne mi jest pełnomocnictwo (...) czytaj dalej»
-
Spadek po siostrze dziadka - czy wnuk może dziedziczyć długi?
przez: amina444 | 2021.8.2 10:29:36
Jak długi to tylko i wyłącznie http://mamdlugiforum.pl/ sporo ciekawych porad prawnych tam znajdziesz, ludzie opisują swoje doświadczenia związane z długami, plus dodatkowo pomagają w znalezieniu (...) czytaj dalej»
-
przez: szczuply49 | 2021.8.2 13:57:23
Witam, w tym roku idę na studia i chciałbym zrezygnować z alimentów, które płaci na mnie ojciec od piętnastego roku życia. Nie wiem jakie dokumenty i gdzie się składa, wniosek o alimenty złożyła (...) czytaj dalej»
-
Zamiana mieszkania komunalnego
przez: PuszkaEnergatyka | 2021.8.2 16:41:45
Dzień dobry, Zamiana mieszkania komunalnego. Jak to wygląda przy zarobkach prawie 5tys/msc? Mieszkam w owym mieszkaniu 25 lat, ostatnio zmarła mama, która była najemcą, udało się przepisać ja (...) czytaj dalej»
-
Wczasy przez Grecos - dwukrotna zmiana lotów bez powiadomienia
przez: Bialy1920 | 2021.8.3 11:30:31
Witam serdecznie. Zacznę od początku: Wraz z żoną kupiliśmy wczasy korzystając z biura wakacje.pl . Wczasy organizowane były przez Grecos- kierunek Zakynthos. Dzień przed lotem otrzymałem (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie domu po ojcu gdy siostra niepełnosprawna ubezwłasnowolniona
przez: pitereko | 2021.8.3 20:54:50
witam mam taką sytuacje. chciałem przepisać na siebie dom po moim ojcu który zmarł 10 lat temu . Dom stoi na mojego ojca i mamę. całe rodzeństwo zgadza się bym dom przepisał na siebie. i tutaj (...) czytaj dalej»
-
Mediacje nie przyniosły rozwiązania - kiedy skierować sprawę do sądu?
przez: *************@*****.*** | 2021.8.4 2:38:16
Wraz z zbyla zona poszlismy ma mediacje, ktore nie przyniosly pozytywnych rozwiazan. Sąd po prosbie przelozenia sprawy ktora miala sie odbyc w lipcu wyslal pismo mowiace o tym ze mamy 60dni na poinformowanie (...) czytaj dalej»
-
przez: bizonek27 | 2021.8.4 9:18:18
lub dane kierownika budowy? czytaj dalej»
-
przez: Namenlos | 2021.8.4 14:36:35
Witam, otrzymałem wiadomość SMS z prośbą o przelew z numerem konta od nieznanej osoby. Czy da się zobaczyć dane tej osoby po numerze konta? Czy gdyby ta osoba wysyłała więcej takich wiadomości (...) czytaj dalej»
-
przez: Namenlos | 2021.8.4 14:36:36
Witam, otrzymałem wiadomość SMS z prośbą o przelew z numerem konta od nieznanej osoby. Czy da się zobaczyć dane tej osoby po numerze konta? Czy gdyby ta osoba wysyłała więcej takich wiadomości (...) czytaj dalej»
-
Wyścig kolarski blokuje drogi dojazdowe przez 10 godzin
przez: Obywatelka2021 | 2021.8.4 18:0:22
Dzień dobry, przez miejece mojego zamieszkania (wieś) odbywa się kilka razy w roku wyścig kolarski. Tego dnia przez około 10 godzin wszystkie drogi dojazdowe do posesji są zamknięte. Mieszkańcy (...) czytaj dalej»
-
Komornik potraktował sąd II instancji i nieprawidłowe potrącenia
przez: dyanna | 2021.8.4 18:42:6
Dzień dobry, komornik wysłał do banku postanowienie sądu I instancji na kwotę ponad 4000zł, natomiast apelacji sądu II instancji w ogóle nie wziął pod uwagę a jest kwota zmniejszona do 1800zł. (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę złożyć wniosek dowodowy po 7 dniach od otrzymania listu?
przez: szybkibill12 | 2021.8.5 16:49:33
Witam mam pytanie czy mogę złożyć wniosek dowodowy po 7 dniach od otrzymania listu? czytaj dalej»
-
Najemcy nie mają dostępu do piwnicy - sąsiedzi zrobili składzik
przez: Hanqa | 2021.8.6 9:47:16
Witam serdecznie. Wynajmuję z Mężem mieszkanie, nie mamy dostępu do piwnicy. Mieliśmy go raz i trzymaliśmy tam hulajnogę na dziecka, którą ukradli. Po tym czasie nie schodziliśmy do piwnicy (...) czytaj dalej»
-
przez: Chriss11 | 2021.8.7 5:15:5
Wiechał facet autem na moje pole i niszczył plony.,, młode zboże" czy według prawa- wszystko co na moim polu jest moje???? czy mogłem okopać głębokim rowem to auto i uniemożliwić mu wyjazd???także (...) czytaj dalej»
-
Samochód po zmarłej mamie z umową darowizny - złomowanie czy rejestracja?
przez: Graba700 | 2021.8.7 12:48:33
Witam. Mam problem z samochodem jestem jego współwłaścicielem, właścicielem była zmarła mama która przed śmiercią zostawiła mi umowę darowizny, czy mogę z tą umową zezlomowac samochód (...) czytaj dalej»
-
Czy dwie różne komendy mogą prowadzić czynności wyjaśniające w tej samej sprawie tej samej osoby?
przez: xaos1 | 2021.8.8 18:4:55
Cześć, chciałabym się dowiedzieć czy dwie różne komendy mogą prowadzić czynności wyjaśniające w związku z tą samą sytuacją dotyczącą tej samej osoby? Zostałam spisana w innym mieście (...) czytaj dalej»
-
Dyskryminacja w pracy i przesunięcie na gorsze stanowisko - jak szybko wypowiedzieć umowę o pracę?
przez: tereskao | 2021.8.8 20:52:50
Nie każdy wie, że za zwolnienie z pracy niekiedy należy sie doprawa, któa pewnie by Ci sie przydała. Na https://leasingteam.pl/centrum-prasowe/komunikaty-prasowe/odprawa-po-zwolnieniu-z-pracy jest (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży mieszkania po roku - spłata kredytu hipotecznego
przez: karolajnbdg | 2021.8.8 21:23:58
Witam Jaki podatek musiałabym zapłacić jeśli Kupiłam mieszkanie w 2020 roku za 137 tys na kredyt hipoteczny (99 tys reszta wkład własny) a sprzedała bym je w 2021 za 145 tys zł i z tej kwoty (...) czytaj dalej»
-
Żona odchodzi do teściowej z dziećmi - problemy alkoholowe teścia
przez: Kokowca13 | 2021.8.9 12:46:18
Witam moja żona chce odejść dzisiaj lecz dzieci chce zabrać później. W pracy poznała faceta z którym po kryjomu pisze i utrzymuje kontakt twierdząc że to nikt. Chcę odejść do teściowej (...) czytaj dalej»
-
Kto ma większe szanse w sądzie za wzajemne obrażanie się przez internet - pomówiony czy obrażający?
przez: MilllerTM | 2021.8.10 8:40:32
Witam, chciałbym, opisać sytuację ktoś mnie spotkała i zapytać co mogę zrobić z tym dalej. Otóż zostałem pomówiony i obrażony przez internet nie jednokrotnie i mam na to dowody. Chcąc, dogadać (...) czytaj dalej»
-
Auto we wspólności małżeńskiej w firmie po intercyzie - komornik
przez: daw-mar | 2021.8.10 13:9:57
Witam, posiadam samochód we wspólności małżeńskiej, założyłem firmę i auto wciągnąłem do firmy. Po roku sporządziliśmy z żoną rozdzielność majątkowa. Na dzień dzisiejszy firma upadała (...) czytaj dalej»
-
Co się stanie gdy nie opłacę mandatu za marihuanę otrzymanego w Czechach? Konsekwencje w Polsce
przez: Sharky | 2021.8.10 14:52:37
Witam. W zeszły czwartek dostałem po stronie czeskiej mandat za posiadanie 1g marihuany 2000 koron. Mialem ten mandat w kieszeni, a że lało to cały mandat mi zmókł i z wilgoci sie potargał, przez (...) czytaj dalej»
-
Przelew dolary z USA na konto w Polsce przez kant?? - darowizna?
przez: Michalnk | 2021.8.10 14:52:40
Witam serdecznie. Nurtuje mnie nastepujaca sprawa: z zagranicznego (usa) konta moj ojciec przelal mi dolary na polskie konto walutowe. Ja wymienilem je na zlotowki w kantorze internetowym, a nastepnie (...) czytaj dalej»
-
Czy parking "tylko dla klientów" w strefie zamieszkania jest prawnie wiążący? Groźba odholowania
przez: adi5497 | 2021.8.11 13:50:28
Witam, u mnie na osiedlu gdzie wynajmuję mieszkanie jest problem z parkowaniem. Nie ma za bardzo miejsc parkingowych (właściwie to w ogóle), a niestety właściciel nie kupił od dewelopera miejsca (...) czytaj dalej»
-
Czy deweloper musi oddać zadatek przy odmowie kredytu hipotecznego mimo wcześniejszych ustaleń?
przez: Wojtek782 | 2021.8.11 16:30:44
Witam mam taki problem z tego tytułu iż starałem sie o kredyt hipoteczny i dostałem odmowe po ok 2msc , i tu pojawia się problem ponieważ deweloper twierdzi iż nie musi oddawać wkładu własnego (...) czytaj dalej»
-
przez: mikipetri74 | 2021.8.12 10:35:46
Moje ubezpieczenie odmawia zapłaty za wizytę w ER. Wielokrotnie odwoływałem się i podałem wszystkie możliwe informacje. Zadzwoniłem do wszystkich osób zajmujących się rozliczeniami/ubezpieczeniami (...) czytaj dalej»
-
Gładzie pękają po remoncie - odpowiedzialność wykonawcy czy wina płyt?
przez: Mariusz9000 | 2021.8.12 10:37:32
Witam, nie wiem czy dobrze trafiłem i czy mój problem jest zgodny z tematem tego forum ale chętnie poznam waszą opinię, która może być dla mnie bardzo pomocna. A więc zleciłem pracę remontowe (...) czytaj dalej»
-
Prawo dziedziczenia w Koranie - czy obowiązuje gdy nie ma testamentu czy tylko dla 1/3 majątku?
przez: actiopabs94 | 2021.8.12 11:1:57
Salaam. Dyskutowałem na ten temat i była różnica zdań na ten temat. Jedna z opinii głosi, że prawa dziedziczenia Koranu mają zastosowanie tylko wtedy, gdy nie ma woli. Inna opinia jest taka, że (...) czytaj dalej»
-
przez: minionek728 | 2021.8.12 20:5:46
Witam, X robi transmisję na żywo na YouTube, podczas której odpowiada na pytania swoich widzów. Zapytany przez widza, co myśli na temat społeczności LGBT, odpowiada: "Osoby LGBT są nieposłuszne (...) czytaj dalej»
-
Spadek po wujku bez dzieci - kto dziedziczy po ciotce?
przez: Kate176 | 2021.8.13 12:6:1
Bardzo proszę o informację kto dalej by dziedziczył ze strony wujka. Dziadek zapisał dom mnie, tacie i wujkowi. Wujek jest w związku małżeńskim (wspólnota majątkowa), bez dzieci. Kto z jego strony (...) czytaj dalej»
-
Prawnik do odszkodowania za błąd lekarski - polecenia
przez: Betakancelaria | 2021.8.14 8:58:12
Pomożemy Ci uzyskać odszkodowanie. Specjalizujemy się w pomocy prawnej w kwestii odszkodowań, działamy na terenie całego kraju. Bezpłatnie zweryfikujemy każdą sprawę. Pokrywamy za Klienta (...) czytaj dalej»
-
Wypadek śmiertelny dziecka z nową partnerką - odpowiedzialność ojca
przez: Czarnulkaa98 | 2021.8.14 17:32:20
Witam, w skrócie..mojego byłego partnera dziecko miało wypadek komunikacyjny którego następstwem była jego śmierć. Dziecko podróżowało z jego nową partnerką (to ona była kierowca) pytanie (...) czytaj dalej»
-
Czy grozi mi więzienie za podanie fałszywych danych o zarobkach przy kredycie podczas uzależnienia?
przez: Sed11 | 2021.8.14 19:15:47
Dzień dobry, Jestem narkomanem, leczę się, ale ostatnio zdarzyła mi się kilku miesięczna wpadka. Podczas niej wziąłem kredyt składając ustnie oświadczenie o zarobkach znacznie wyższych niż (...) czytaj dalej»
-
przez: michalk88 | 2021.8.14 20:22:32
Witam. Prosiłbym o poradę jakim trybem najlepiej wejść na drogę prawną z sąsiadem, gdyż utknąłem obecnie w martwym punkcie. Sprawa dotyczy żywopłotu przerastającego przez płot na moją (...) czytaj dalej»
-
Pomysł na stronę podobną do YouTube - ochrona prawem autorskim
przez: OskiPl | 2021.8.15 8:47:7
Witam. Prosiłbym o pomoc w zakresie prawa autorskiego. Czy pomysł na stronę jest chroniony prawem autorskim. Chodzi mi np. o stronę YT jeśli taką stronę zrobię sam wyglądowi nie przypominającej (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy a upadłość firmy - odzyskanie ekwiwalentu
przez: Alicja2508 | 2021.8.15 9:9:13
Witam. Do 23 września jestem na urlopie macierzyńskim, zadzwoniłam do szefowej, ponieważ chciałam złożyć wniosek o zaległy i bieżący urlop wypoczynkowy (52dni) a zaraz po nim o wychowawczy. (...) czytaj dalej»
-
Pożyczka od ciotki - podatek i możliwość umorzenia
przez: Genesis72 | 2021.8.16 8:14:30
Chciałem się zapytać odnośnie odnośnie pożyczki od Ciotki Rozumiem, że od pożyczki muszę zapłacić 0.5% Czy muszę jakoś udokumentować zwrot pożyczki? Czy Ciotka może mi umorzyć pożyczkę? Jakie (...) czytaj dalej»
-
Sprawa o alimenty - zaświadczenia ze szkoły i żłobka
przez: domsik999 | 2021.8.16 8:24:39
Witam, jestem studentką mającą dziecko. Czy przy złożeniu sprawy do sądu o alimenty muszę mieć zaświadczenie że szkoły że jestem studentką? Czy dziecko również musi mieć zaświadczenie (...) czytaj dalej»
-
Brak umowy z wykonawcą remontu - jakie mam prawa jako zleceniodawca w przypadku sporów o cenę?
przez: tomekthemessenger | 2021.8.16 10:20:31
Witam Z polecenia remontuje mi pewna ekipa dom (malowanie ścian, szpachlowanie dziur). Tylko że nie mamy żadnej umowy bo małżonka nie chciała o to cisnąć fachowców bo to z polecenia jej znajomych (...) czytaj dalej»
-
Czy ratownik pracujący na SOR może się domagać wliczenia pracy w warunki szkodliwe mimo kontraktu?
przez: slawcio336 | 2021.8.16 10:38:50
Witam. Jestem ratownikiem. Pracuję w pogotowiu gdzie liczone sa warunki szkodliwe, i pracuje także na sor po 400 godzin, o ile wiem na sor nie sa liczone warunki szkodliwe, a wszyscy wiedzą że tam (...) czytaj dalej»
-
Kiedy nastąpi zatarcie wyroku w zawieszeniu - od daty wyroku czy od zakończenia dozoru kuratora?
przez: laik12 | 2021.8.16 20:20:42
Witam, Dostałem wyrok na rok w zawieszeniu na 3 lata. 05.17 poszedłem do więzienia, 08.17 zostałem wypuszczony z zakładu i resztę kary odbywałem w systemie dozoru elektronicznego. W 02.18 zostałem (...) czytaj dalej»
-
Fitness Academy - problem z wypowiedzeniem umowy
przez: gylo24 | 2021.8.16 21:47:6
Cześć, mam lekki problem z siłownią Fitness Academy i prosiłbym o poradę. Sytuacja wygląda następująco. Byłem członkiem siłowni i we wrześniu ubiegłego roku postanowiłem na miesiąc zamrozić (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie pracy pierwszy dzień po urlopie macierzyńskim w ciąży
przez: PaulinaS1988 | 2021.8.17 7:40:17
Dzień dobry, Do 10 czerwca 2021r. przebywałam na urlopie macierzyńskim,a następnie do 15 sierpnia 2021r. na urlopie wypoczynkowym. Pierwszego dnia po powrocie do pracy dostałam wypowiedzenie. Poinformowałam (...) czytaj dalej»
-
Platforma pożyczkowa Mintos - czy trzeba zgłaszać w deklaracji?
przez: roreilly | 2021.8.17 13:30:36
[url=https://urzadskarbowy-pit.pl/]pit darmowy program[/url] czytaj dalej»
-
Współwłasność gospodarstwa rolnego - dzierżawa i odmowa spłaty
przez: Myrols92 | 2021.8.17 22:17:27
Dzień dobry, Kilka lat temu odziedziczyłem po moich dziadkach część majątku. Mój ojciec zmarł kilkanaście lat temu, dlatego jego część przeszła na mnie i mojego brata. Ojciec miał również (...) czytaj dalej»
-
Czy nazwanie hodowli "pseudohodowlą" w prywatnej wiadomości może być uznane za zniesławienie?
przez: Kinnak | 2021.8.18 9:8:50
Dostałam dzisiaj smsa z informacją, że na policję zgłoszony zostanie incydent o zniesławienie z art. 212 paragraf 1 k.k.. I wyjaśniam o co chodzi. Widziałam ogłoszenie w Internecie o sprzedaży (...) czytaj dalej»