Archiwum Forum Kwiecień 2025
(48 tematów na forum)
-
Spacery po ROD - czy mogę jako osoba spoza wspólnoty?
przez: Wszystkieloginysajuzzajete | 2025.4.3 14:40:45
Witam. Nie wiem czy to właściwy dział, w razie czego z góry przepraszam i proszę o przekierowanie mnie we właściwe miejsce. Lubie spacerować po alejkach na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych, (...) czytaj dalej»
-
Wójt chroni mącicieli - odwołanie sołtysa na podstawie kłamstw
przez: Majami | 2025.4.3 14:41:57
Szanowni Państwo W niewielkiej miejscowości grupa mieszkańców która straciła władzę próbuje za wszelką cenę pozbyć się nowego sołtysa. Za starym sołtysem i radnym tęskni także wójt który (...) czytaj dalej»
-
T-Mobile rachunek za anulowaną przenośność numeru
przez: babcinka62 | 2025.4.3 14:42:43
Mąż chciał przenieść swój nr telefonu do innego operatora. Po złożeniu wniosku u operatora T-Mobile podpisano oświadczenie a umowa zostanie zawarta po wyrażeniu zgody przez poprzedniego operatora. (...) czytaj dalej»
-
Uchwała PFKC zawody mistrzowskie - interpretacja przepisów
przez: piqs3p | 2025.4.3 14:42:49
NIe wiedziałem do jakiej kategorii to dac ale proszę o pomoc w interpretacji uchwały PFKC (posiadam jedynie część) ?(?) zakaz startu osób nieuprawnionych do reprezentowania Polski w zawodach mistrzowskich (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż ruchomości przez urząd skarbowy - czy może być telefonicznie?
przez: MaroAro12 | 2025.4.3 14:42:54
Witam, przychodzę z pewnym pytaniem na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy urząd skarbowy podczas sprzedaży ruchomości z tzw. ''wolnej ręki'' może dokonać takiej sprzedaży telefonicznie (...) czytaj dalej»
-
Skrócone tablice rejestracyjne dla Audi A4 B8 z USA - czy legalne?
przez: PawelWojcik335 | 2025.4.3 14:43:0
Jaka jest zasada wydawania skróconych tablic rejestracyjnych? Niektóre pojazdy posiadają wnękę, która uniemożliwia założenie tablic o standardowych wymiarach np. VW Golf 4 z rynku Japońskiego (...) czytaj dalej»
-
Miasto wycina drzewa - czy wymaga ekspertyzy dendrologicznej?
przez: covocovo | 2025.4.3 14:43:5
miasto prowadzi dużą inwestycję, wycina ewidentnie (wg. inwestora + wykonawcy) kolidujące z nią drzewa. ale: przy drodze jest parę drzew, które nie kolidują z inwestycją, natomiast wykonawca (...) czytaj dalej»
-
Parking centrum handlowego - mandat za wyjście do urzędu mimo zakupów
przez: Paulina_Anna | 2025.4.3 14:43:9
Dzień dobry, wczoraj otrzymałam nakaz uiszczenia opłaty za parkowanie przy centrum handlowym w Sosnowcu, mimo posiadanego przeze mnie aktualnego darmowego biletu. Po zgłoszeniu reklamacji okazało (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza w lokalu TBS - czy można prowadzić?
przez: pika1234 | 2025.4.3 14:43:15
Jezeli posiadam dzialanosc gosp.to cy moge wykonywac ja w lokalu TBS jako glowne zrodlo utrzymania oczywiscie niezaklocajacej porzadku czy spokoju innym mieszkańcom w podzinach dziennych? Jezeli sasiad (...) czytaj dalej»
-
Sprzedałem motorower - czy zgłosić sprzedaż czy będzie kara?
przez: adamkl23 | 2025.4.3 14:43:34
Witam mam pytanie sprzedałem motorower 2017roku i zgłosiłem tylko do ubezpieczalni i tak sobie sprawdzałem w aplikacje mObywatel i motor istnieje jako na mnie jeszcze bez przeglądu i oc a z tego co (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż autorskich mieszanek ziołowych - jakie dokumenty potrzebne?
przez: karolinaszy | 2025.4.3 14:43:40
Dzień dobry! Mam zamiar otworzyć sklep internetowy, w którym będę sprzedawać autorskie mieszanki ziołowe. Do konfekcjonowania, mieszania i wysyłki ziół będzie zatrudniona zewnętrzna firma, (...) czytaj dalej»
-
Jak dochodzić odszkodowania za uszkodzenie samochodu na drodze osiedlowej
przez: mlodyy | 2025.4.3 14:43:59
Uszkodziłem samochód na drodze już na moim osiedlu, ale nie wiem jak starać się o odszkodowanie, nie wiem jak ustalic do kogo należy droga, czy to od nich należy mi się odszkodowanie ? czytaj dalej»
-
Notatka policyjna - czy mogę uzyskać jako osoba niebiorąca udziału w zdarzeniu?
przez: ******.********020@*****.*** | 2025.4.3 14:44:4
Czy ktos kto nie bral udzialu w zdarzeniu, może wystapic o notatke policyjna? Czy sam wniosk wystarczy? Czy musi isc to przez sad? Kochanka meza pobila moja siostre i w notatce jest opis, ze on przyjechal (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie gruntów po dziadku - jak uzyskać tytuł własności?
przez: KimiZet | 2025.4.3 14:44:10
Witam, mam dosyć skomplikowaną sprawę moich rodziców, ale od początku. Działka oraz dom wielorodzinny w którym zamieszkują moi rodzice oraz ciocia (w osobnym mieszkaniu w tym samym budynku) został (...) czytaj dalej»
-
przez: smigiello | 2025.4.3 14:44:16
Witam. Tak jak w tytule, moje pytanie brzmi: czy Urząd skarbowy naliczając mi akcyzę za auto sprowadzone do którego jest sporządzona opinia rzeczoznawcy może przyjąć za podstawę opodatkowania (...) czytaj dalej»
-
Siłownia odmawia rezygnacji z umowy z powodu epidemii - czy muszę czekać?
przez: tommil627 | 2025.4.3 14:44:29
Czy siłownia może mi odmówić z natychmiastowej rezygnacji z powodu niemożliwości świadczenia usług? Mój mail: Chciałbym skorzystać z możliwość rezygnacji w trybie natychmiastowym z umowy (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie bez prawa jazdy w pilnej sprawie
przez: marcin8 | 2025.4.3 14:44:54
Witam Chciałem się dowiedzieć co grozi za prowadzenie auta bez prawa jazdy, tzn. mam prawo jazdy ale zostawiłem je w innym mieście a dziś pilnie muszę wyjechać w trasę. Co może się stać jak (...) czytaj dalej»
-
Budowa domu - droga gminna prowadzi przez działkę sąsiada
przez: linka699 | 2025.4.3 14:44:59
Witam serdecznie. Chciałam was prosić o pomoc w pewnie niestety na tym sie nie znam. Chcem sie budować lecz w planie zagospodarowania droga gminna jest przywieziona u sasiada. Co z taka sytuacja? (...) czytaj dalej»
-
Kupno auta z cofniętym licznikiem
przez: ZDaniel | 2025.4.8 10:51:37
Witam. 9 miesięcy temu kupiłem samochód w Polsce z komisu na fakturę jako osoba prywatna. Niedawno okazało się, że trzeba zrobić remont silnika na 7000 zł. Zacząłem dochodzić i okazało się, (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad pryska na moją trawę i borówki - co mogę zrobić?
przez: Kasia96 | 2025.4.8 11:23:35
Dzień dobry, Posiadam niedużą działkę w mieście (RODOS). Przy koszeniu niechcący trawa poleciała na działkę sąsiada. Przeprosiłam, ale sąsiad powiedział, że "on mi teraz pokaże". Od (...) czytaj dalej»
-
Media Expert - odmowa reklamacji telewizora po przekroczeniu 14 dni
przez: Nighty89 | 2025.4.8 11:24:19
Dzień dobry, W listopadzie zeszłego roku kupiłem w Media Expert nowy telewizor. W lutym zauważyłem, że na ekranie widoczne są cienie, takie ciemniejsze pasy. Sprawę zgłosiłem 8 lutego poprzez (...) czytaj dalej»
-
Internet radiowy - wezwanie do zapłaty po 4 latach spokoju
przez: Findfreights | 2025.4.8 11:35:36
Witam. Mam nietypowe pytanie. W 2017 roku podpisałem umowę o internet radiowy. Wyjeżdżałem czesto za granicę. Narosly oplaty. Powiedziano mi, że jeśli ureguluje wszystko to sprawa będzie zamknięta. (...) czytaj dalej»
-
Zakup samochodu od kolegi za gotówkę - umowa kupna-sprzedaży
przez: jedri123 | 2025.4.8 11:39:7
Czy od kolegi moga kupic samochod na umowe kupna sprzedazy za 50 tys placać gotówka ? czytaj dalej»
-
Przepisanie połowy mieszkania z ojca na mnie - potrzebne dokumenty
przez: drzemlinski | 2025.4.8 11:39:23
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w temacie podanym powyżej. Jak zabrać się do tego, co przygotować do formalności i jak zrobić to najtaniej? Spieszę wyjaśnić sytuację: Po mamie w spadku (...) czytaj dalej»
-
Teściowa w mieszkaniu MZBM - przemoc finansowa i groźby
przez: siemano2112 | 2025.4.8 11:40:39
Witam. Na samym początku mojego posta chciałbym przywitać wszystkich użytkowników tego forum. Jakiś czas temu pod namową mojej Teściowej wraz z rodziną wprowadziliśmy się do wynajmowanego (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przez byłego partnera i jego rodziców na zakupie mieszkania
przez: Oliwiablaszczyk7 | 2025.4.8 11:40:55
Dzień dobry. Obawiam się, że wraz z moją mamą zostałyśmy oszukane przez mojego byłego partnera i jego rodziców. Mama wzięła kredyt w wysokości 50 000, co miało stanowić część wpłaty własnej (...) czytaj dalej»
-
Działka budowlana - czy można prowadzić działalność produkcyjną?
przez: julcia_408 | 2025.4.8 13:17:46
Czy na działce budowlanej może być prowadzona działalność produkcyjna? Sąsiad ma działkę budowlaną , która w mpzp widnieje jako działka budowlana. Ogrodził ja płotem betonowym, postawił (...) czytaj dalej»
-
L4 po przerwaniu ubezpieczenia - czy będę miała kontrolę z ZUS?
przez: Sara946 | 2025.4.9 17:59:57
Cześć, pracowałam w firmie, która się przeniosła do innego województwa. Miałam ponad miesiąc przerwy, bo tyle czasu zajęło mi znalezienie nowej pracy. Zatrudniona byłam na umowę zlecenie jeden (...) czytaj dalej»
-
Pełnoletnia córka - czy sąd może ustalać widzenia bez mojej zgody?
przez: kasper11 | 2025.4.10 19:27:32
Witam sprawa dotyczy praw rodzinnych, mianowicie mam 20 lat, mieszkam z babcią a za ok. 2 miesiące planuje wyprowadzkę, moi rodzice są od kilku lat po rozwodzie i mam trójkę rodzeństwa młodszego, (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie wypowiedzenia w ciąży - czy pracodawca musi się zgodzić?
przez: ******666@*****.*** | 2025.4.11 13:19:38
Dzień Dobry, Chciałabym uzyskać informację na temat cofnięcia wypowiedzenia umowy o pracę na czas określony. Dnia 25.03.2025r. złożyłam wypowiedzenie z miesięcznym okresem, Dnia 1.04.2025r. (...) czytaj dalej»
-
Świadczenie pielęgnacyjne - kontynuacja po wygaśnięciu orzeczenia
przez: Ares88 | 2025.4.11 17:49:36
Witam Szanownych forumowiczów. Bardzo proszę o pomoc w sprawie ŚP. W lipcu 2023 po odwołaniu do SKO zostało mi (opiekunowi) przyznane prawo do Świadczenia Pielęgnacyjnego na tatę ale tylko do momentu (...) czytaj dalej»
-
Zderzenie lusterkami - czy powiedzieć prawdę na przesłuchaniu?
przez: majes420 | 2025.4.14 22:13:27
Mam pytanie w takiej sprawie, mianowicie jakiś czas temu miałem sytuację, że jechałem drogą u siebie na wsi, drogą asfaltową, dość wąską. Był wieczór i mijałem się z samochodem i zderzyłem (...) czytaj dalej»
-
Warta domaga się zapłaty po 3 latach za stłuczkę pod wpływem
przez: Icholito | 2025.4.16 17:47:21
Witam mam pytanie w maju 2022 zostałem skazany wyrokiem prawomocnym za spowodowanie stłuczki pod wpływem alkoholu dostałem wyrok z sądu który opłaciłem oraz z ubezpieczalni tj Warta kwota opiewającą (...) czytaj dalej»
-
przez: Neenu | 2025.4.22 9:49:14
Witam mam takie pytanie, w 2 lutego zostało mi zatrzymane prawo jazdy za jazdę pod wpływem miałem 0.22 promila, zostałem 10 lutego wezwany na policję tak prokuratur miał naszykowany wniosek dla (...) czytaj dalej»
-
Mama chce mnie wyrzucić z mieszkania gdzie płacę za wszystko
przez: mtobias | 2025.4.22 9:50:33
Od 10 lat mieszkam z synem w mieszkaniu ktore nalezy prawnie do mojej mamy. sam oplacam regularnie i bez zadynch opoznien cznsz , prad itd. Jesmen od kilku lat w duzym sporze rodzinnym z rodzicami, Nie (...) czytaj dalej»
-
Figurka Maryi na terenie wspólnym osiedla - czy potrzebna zgoda?
przez: rmps0 | 2025.4.22 9:50:36
Witam, mam chęć ufundowania figurki Maryi przy środku osiedla na terenie wspólnym należącym do 6 wspólnot (5 bloków mieszkalnych). Fizycznie jest to miejsce przy mojej klatce (przy moim balkonie (...) czytaj dalej»
-
Wynajęte mieszkanie B2B - mieszkańcy nie chcą współpracy
przez: adam669 | 2025.4.22 9:50:48
Witam. Pare dni temu rozstalem sie z partnerka. Od 2 lat i 8 miesiecy mieszkamy razem w wynajetym mieszkaniu, oboje mamy podpisana umowe z wlascicielem. Byla partnerka kaze mi sie wyprowadzic, meczy (...) czytaj dalej»
-
Deweloper opóźnia budowę o rok - czy muszę zwrócić rezerwację?
przez: anonim1984 | 2025.4.22 9:50:55
Dzień dobry, w kwietniu 2024 r, podpisałem umowę rezerwacyjną w wysokości 4 tys. zł. na zakup mieszkania. Zgonie z harmonogramem zakończenie budowy i rozpoczęcie odbiorów protokolarnych było (...) czytaj dalej»
-
Do czego służy zaświadczenie o utracie dowodu osobistego? Czy można odebrać przesyłkę bez dowodu?
przez: Babulej | 2025.4.22 9:53:22
Chciałem za jego pomocą odebrać z poczty przesyłkę awizowaną (nawet nie list polecony, tylko zwykła paczka), więc zadzwoniłem na infolinię z pytaniem, czy zamiast dowodu przyjmują takie zaświadczenie, (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę wpisywać leasing samochodu męża do oświadczenia majątkowego przy wspólności majątkowej?
przez: zysk | 2025.4.22 9:53:28
Witam, czy mam obowiązek wpisywania umowy leasingu samochodu do oświadczenia majątkowego. Umowa leasingu jest na firmę mojego męża (jednoosobowa działalność gosp.). Mamy wspólność majątkową. czytaj dalej»
-
Prawo administracyjne na studiach - jakie są dobre materiały do nauki i jak rozmawiać z profesorem?
przez: HelsiBorlis | 2025.4.22 9:53:37
Więc biorąc prawo administracyjne w tym semestrze, ale czuję się kompletnie zagubiony w tekście, a profesor też mnie traci. Wygląda na to, że będę musiał sam się uczyć czy coś. Jakie są (...) czytaj dalej»
-
Drugie obywatelstwo i podwójne nazwisko - jakie formalności w Polsce?
przez: Paola95 | 2025.4.22 9:54:21
Witam, za miesiąc przyjmę drugie obywatelstwo - po ojcu, odbędzie się to na Dominikanie. W związku z tym przyjmuję też ojca nazwisko i będę miała podwójne: Imię, nazwisko ojca (nie polskie) (...) czytaj dalej»
-
Nagranie rozmowy z właścicielem mieszkania jako dowód w sądzie
przez: oskib | 2025.4.24 9:54:39
Dzień dobry! Chciałbym użyć rozmowy z oglądania mieszkania z właścicielem, nagranego telefonem - jako dowodu przed sądem na to, że stan był - no cóż - taki, jak w trakcie rozmowy. Czy (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania na spłatę kredytu innego mieszkania - zwolnienie z 19% podatku?
przez: dvyprt | 2025.4.24 14:52:22
Chciałbym sprzedać jedno z moich mieszkań iz dochodami planuję spłacić kredyt na drugie mieszkanie. Mam wiedzę, że w 2022 roku nastąpiła zmiana przepisów w prawie, jednak zastanawiam się, (...) czytaj dalej»
-
Utrudniony dostęp do garażu - jak wyegzekwować prawo przejazdu?
przez: MariuszM82 | 2025.4.25 10:50:16
Temat: Utrudniony dostęp do garażu ? prośba o poradę prawną Dzień dobry, jestem właścicielem działki, na której znajduje się garaż. Moja działka graniczy z nieruchomością należącą (...) czytaj dalej»
-
Kurator zmusza do ośrodka zamkniętego - czy może bez nowego wyroku?
przez: fl0qp4 | 2025.4.25 17:33:39
Mam wyrok rok w zawieszeniu na dwa lata, grzywne, kuratora i musze chodzic na terapie od uzaleznien. Raz zdarzyła sie sytuacja że nie było mnie w domu miesiąc i nie zgłosiłam tego kuratorce. Przez (...) czytaj dalej»
-
Zakup starodruków z antykwariatu - prawo do rozporzadzania po terminie
przez: misters | 2025.4.27 12:24:44
Dzien dobry. Sprawa dotyczy zakupu starodrukow z antykwariatu zakupionych na aukcji internetowej. Poniewaz nie jestem w stanie - ze wzgledu na todleglosc- odebrac przedmiotow w terminie( jak poinformowano (...) czytaj dalej»
-
Czy osoba która podłożyła podsłuch może go udostępnić innym?
przez: Kasia00000 | 2025.4.27 20:45:6
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie podsłuchu.Czy osoba która podłożyła podsłuch może go udostępnić innym osoba?Jeśli nie a ona to zrobiła czy można ją jakoś oskarżyć ?Proszę pomóżcie (...) czytaj dalej»