Forum prawne

Świadczenie Pielęgnacyjne na prawach nabytych przed grudniem 2023 - forum prawne

Witam Szanownych forumowiczów. Bardzo proszę o pomoc w sprawie ŚP. W lipcu 2023 po odwołaniu do SKO zostało mi (opiekunowi) przyznane prawo do Świadczenia Pielęgnacyjnego na tatę ale tylko do momentu ważności orzeczenia jego żony (mojej mamy) gdyż jej decyzja o niepełnosprawności wygasła w grudniu 2024. Tym samym od stycznia br. zostałem bez świadczenia. Według ustawy można ubiegać się o kontynuację na starych zasadach jeżeli osoba wymagająca opieki uzyska w okresie 3 miesięcy nowe orzeczenie ale tu jest problem bo tata na którego brałem świadczenie ma orzeczenie na stałe i nie ma takiej konieczności, natomiast moja mama uzyskała w marcu br. nowe orzeczenie o niepełnosprawności. Czy w tej sytuacji mogę ubiegać się w MGOPS o kontynuację Świadczenia na prawach nabytych?
SKO wydało poprzednia decyzję tylko do momentu ważności orzeczenia mamy z tego wzgledu że na niej ciąży obowiązek alimentacyjny. Co mam zrobić w tej sytuacji?

Nie ma jeszcze odpowiedzi w temacie: Świadczenie Pielęgnacyjne na prawach nabytych przed grudniem 2023

DODAJ POST W TEMACIE

Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika