Archiwum Forum Grudzień 2003
(27 tematów na forum)
-
Egzekwowanie postanowień NSA - od kogo żądać wykonania?
przez: Bomberyszon | 2003.12.2 1:57:52
Cierpliwy nie umiem odpowiedzić na twoje pytanie ale napisz do mnie bomberyszon@op.pl bo niebawem spotkam się z radcą to zapytam bo sam musze to wiedzieć, napisz czego dotyczyła towoja sprawa bo mnie (...) czytaj dalej»
-
SMS-y marketingowe od operatora komórkowego bez zgody
przez: glaube | 2003.12.2 19:42:30
Zobacz w umowie czy zgodziłeś się na to. czytaj dalej»
-
Wykaz spraw z okresami przedawnienia - różne terminy
przez: Kiana | 2003.12.4 11:4:41
Bardzo proszę o przepisy dot. wysokości sciąganej kwoty gdyz mnie pozostawiaja 429 zl a nie 540 zl i z gory dziekuje za pomoc czytaj dalej»
-
Wymeldowanie osoby nie mającej prawa własności do lokalu
przez: ika | 2003.12.5 10:47:25
po półrocznej nieobecności skłąda się podanie do urzędu miasta i sprawa załatwiona czytaj dalej»
-
Ograniczenie praw rodzicielskich przez szpital vs rozwód z pozbawienie praw
przez: marika | 2003.12.5 21:45:51
sad odmawia mi rozwodu propozycja to rozdzielnosc majatkowa na co ja siie nie zgadzam.Nastepna rozprawa przed swietami w ostatecznosci zgodzilam sie na separacje.Mam nadzieje ,ze chociaz tyle osiagne. czytaj dalej»
-
Zwrot prowizji agenta ubezpieczeniowego po 4 latach - przedawnienie
przez: Barbara | 2003.12.6 10:10:16
Mialo być ubezpieczenie i przedawnienie Przepraszam i prosze o pomoc, dodam , ze nie pracuje , studiuję i naprawde nie wiem co robić :( czytaj dalej»
-
Kopiowanie płyt do własnego użytku - nowe przepisy i kary
przez: marek | 2003.12.6 23:31:58
No, wiesz - zrobienie z jednego dwóch to też jest chyba zwielokrotnienie. czytaj dalej»
-
Monitor z giełdy z wypalonym kineskopem - oszustwo przy sprzedaży
przez: marek | 2003.12.6 23:56:30
Pojedź i porozmawiaj. Może nie będzie problemu. Jesli to nie poskutkuje - trzeba chyba będzie udać się na Policję - jesli było tak, jak piszesz - nosi to cechy oszustwa. Masz świadka - żonę, (...) czytaj dalej»
-
Były mąż zwalnia się z pracy unikając alimentów - praca na czarno
przez: ik | 2003.12.8 10:34:7
serdecznie dziekuję MArku. czy mogę w tej sprawie na forum kontaktować się bezpośrednio z Tobą? jeśli nie - zrozumiem. mam dodatkowe pytanie: czy do komornika (jeśli zostanie wyznaczony ) (...) czytaj dalej»
-
Rozszerzenie klauzuli wykonalności na współmałżonka dłużnika alimentacyjnego
przez: ika | 2003.12.8 12:53:48
pewności całkowitej nie mam ale z tego co pamiętam to odpowiedzialność finansowa nie podlega w takich przypadkach rozdzielności (chyba, ze małżonkowie-sa na tyle spraytni, że mają podpisaną (...) czytaj dalej»
-
Zniekształcanie protokołu przez sąd - środki prawne przeciwko sędzi
przez: szelest | 2003.12.8 17:5:45
to jest walka o każde słowo, które w konsekwencji może mieć dla ciebie przykre skutki szczególnie przy apelacji, gdzie będzie czytała to trzecia osoba i na tej podstawie (między innymi) będą (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od umorzenia dochodzenia w sprawie kradzieży i gróźb
przez: ik | 2003.12.9 14:52:36
Uprawnienie do wystąpienia z zażaleniem na odmowę wszczęcia dochodzenia (śledztwa) lub umorzenie postępowania karnego - dni od dnia doręczenia zaskarżonego postanowienia. podstawa prawna Dz.U.97.89.555 zażalenie (...) czytaj dalej»
-
Pożyczka lub darowizna na mieszkanie - ile bez podatku od rodziców
przez: ik | 2003.12.10 14:0:45
owszem, ma to znaczenie. gdyż od pożyczki (tu bez względu na kwotę) musi byc zapłacony podatek. natomiast od pożyczki (w rodzinie jest zwolniona od podatku tylko pewna kwota) najlepiej spisać w (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z przyznaniem winy - wpływ na podział majątku i alimenty
przez: mikawi | 2003.12.10 14:32:17
z alimentami to nie do końca tak: jezeli zostanie orzeczona twoja wina żona bedzie mogła wystapić o alimenty na siebie JEŚLI JEJ SYTUACJA MATERIALNA PO ROZWODZIE ULEGNIE POGORSZENIU i wcale nie musi (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zeznań świadka - podstawa prawna i opuszczenie sali
przez: marek | 2003.12.10 22:24:2
Może zawiesić ? to zależy od okoliczności sprawy, postawy sprawcy, prognozy na przyszłość. Przestępstwo z art.157 par. 3 kk, to przestępstwo nieumyślne. A tylko przestępstwo umyślne i podobne (...) czytaj dalej»
-
Szkoda w rowerze powyżej 70% wartości - PZU nie wypłaca odszkodowania
przez: BikeFan | 2003.12.12 18:19:18
Dziękuje za odpowiedź. Dziś wiem, że nie mam wyjścia gdyż sprawca jest gotowy zapłacić mi kwotę jaką oszacowło PZU - 150zl. Gdy serwis rowerowy wycenia szkody na 480. Wkurza tylko to, że to (...) czytaj dalej»
-
Identyczna nazwa projektu muzycznego - kto ma prawo do używania
przez: herbatoman | 2003.12.13 16:57:35
*bump* czytaj dalej»
-
Oszuści w usługach remontowych - niezapłacone należności i bankructwo
przez: marek | 2003.12.13 17:53:14
Jeśli, jka piszesz, została Ci tylko umowa, to na tej podstawie możesz złóżyc pozew o zapłatę należnej Ci sumy - w zależności od jej wysokości, do Sądu Okręgowego (jeśli więcej niż 30000) (...) czytaj dalej»
-
Kopiowanie filmów DVD na własny użytek - legalność i napisy
przez: haker | 2003.12.16 17:26:35
nie wolno, przeczyta opis na orgyginalnym opakowaniu ~!!!!!! czytaj dalej»
-
Nagana za stłuczkę samochodem służbowym z własnej winy
przez: gor | 2003.12.17 13:42:59
Mozesz sie odwolac, chodz nie wiadomo co to da. Prawdopodobnie terminy na odwolanie i tak minely.Pamietaj, po roku i tak ulega to usunieciu z akt. czytaj dalej»
-
Pożyczka przyjacielowi z zabezpieczeniem - nieuchwytny dłużnik
przez: marek | 2003.12.18 0:27:25
Albo jeszcze napiszcie do niego, że czekacie do jakiegoś terminu na zwrot pożyczki - albo od razu pozew do sądu - jeśli wartość pożyczki do 5000 - Wydzialu Grodzliego, jeśi powyżej - Wydział (...) czytaj dalej»
-
Ciężki uszczerbek ze skutkiem śmiertelnym u młodocianych - wyrok w zawieszeniu
przez: malgosia | 2003.12.21 13:58:9
Marcinie dziękuję za odpowiedź.Z tego co mi wiadomo zagodzenie Sąd może zastosować wlaśnie w przypadku mlodocianego a także biorąc pod uwagę dotychczasowe życie. czytaj dalej»
-
Kontrola legalności oprogramowania przez policję w domu i firmie
przez: marek | 2003.12.24 0:27:6
W praktyce to oznacza, że w kazdej sytuacji mogą wejść i powiedziec, że mieli uzasadnione podejrzenia, że coś jest nie tak, np. uzyskane drogą operacyjną. Ale, czy masz się czego bać? Przeczytaj (...) czytaj dalej»
-
Martwe przepisy o oświadczeniach majątkowych radnych
przez: MALA | 2003.12.27 2:28:26
KORUPCJA BYŁA JEST I BĘDZIE czytaj dalej»
-
Reklamacja płyty głównej Epox - wymiana na nową lub zwrot pieniędzy
przez: x | 2003.12.29 22:28:9
Nie rozumiem. Skoro kupiłes płytę w maju to powinna miec min 2 lata gwarancji, jesli była kupowana w Pronoxie to powinna byc wymieniona, chyba że pronox nie ma umowy gwarancyjnej z ich dostawcą, (...) czytaj dalej»
-
Odebranie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka mieszkającemu za granicą
przez: mary | 2003.12.31 11:29:32
dzieki za odpowiedz. Wlasciwym dla mnie sadem jest sad w Polsce poniewaz ja i moje dziecko jestesmy zameldowani w Polsce mimo iz na stale mieszkamy w Niemiec. Twoja odpowiedz nie jest za bardzo pocieszajaca. (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż udziałów w spółce z o.o. po śmierci ojca
przez: max50 | 2003.12.31 12:2:17
W pierwszej kolejności należy zapoznać się z treścią umowy Spółki w zakresie zasad zbywania w niej udziałów. W mojej Spółce jest to tak szczegółowo przedstawione, że aż strach się ich (...) czytaj dalej»