Archiwum Forum Styczeń 2008
(72 tematów na forum)
-
Zamknięcie działalności gospodarczej
przez: graza | 2008.1.1 19:43:33
chce zamknac dzialalnosz gosp. prosze o porade. czytaj dalej»
-
przez: timo | 2008.1.1 20:34:37
Niedługo zamierzam zmienić miejsce zamieszkania (o około 500 km), gdzie planuję podjąć pracę i wynająć mieszkanie, no i właśnie rozumiem, że w przypadku zameldowania będę miał zameldowanie (...) czytaj dalej»
-
PKO BP i realizacja książeczek mieszkaniowych
przez: Mithos | 2008.1.2 12:57:4
Durna Pipo przeciez nie o to chodzi co mozesz zrobic przed kupnem tylko po kupnie - naucz sie czytac a pozneij sie wypowiadaj co Ty i Twoj narzeczyony zrobiliscie... Ja wlasnie sie dowiedzialem ze nie (...) czytaj dalej»
-
Wypadek samochodow i zwrot odszkodowania Warcie???
przez: gość | 2008.1.2 17:2:32
jeśli miałeś wypadek minimum 3 lata temu to sprawa jest przedawniona a jak nie minnęło a podadzą cie do sondu to będziesz zwracał. czytaj dalej»
-
przez: ***********@******.** | 2008.1.2 22:40:43
Nie wiem jak mam podpisać się pod postem, w którym pisze użytkownik że powołał się na jakies kruczki prawne odnośnie zajecia przez komornika 100% wynagrodzenia przy umowie zlecenie. Mam identyczną (...) czytaj dalej»
-
przez: miła | 2008.1.3 0:3:34
Ale jest Pan miły nie dość, że najemca dał Panu bez dodatkowych opłat mieszkać w jego mieszkaniu, to jeszcze chce go Pan oszukać i wykorzystać zaufanie. Taka zachłanność, to obrzydliwe... i (...) czytaj dalej»
-
NIEULECZALNIE CHORE DZIECKO!!!
przez: komornik | 2008.1.3 13:1:39
najpierw wystąp o alimenty do sądu,jak otrzymasz tytuł zasądzający wystąp do komornika o egzekucję,dodatkowo wystąp z wnioskiem do prokuratury o ściganie go z urzędu,oraz po trzech miesiącach (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie zysku w spółce z o.o.
przez: mrozowskim | 2008.1.4 11:24:22
Zgodnie z umową spółki i k.s.h zgromadzenie wspólników może podjąć uchwałę o zatrzymaniu zysku w spółce w drodze głosowania. Taka uchwała będzie wiążąca. Mniejszościowi udziałowcy/udziałowca (...) czytaj dalej»
-
bank nie informuje o stanie kredytu
przez: Ela1958 | 2008.1.4 20:14:25
kredyt otrzymałam w 1993 roku. spłaciłam go w 1995 roku. dopiero po 4 latach z banku otrzymałam informację iż pozostała jakaś niewielka niedopłata (200zł). napisałam do banku pismo z prośbą (...) czytaj dalej»
-
MOJA EX NASTAWIA DZIECKO PRZECIWKO MNIE...
przez: michalstg | 2008.1.4 22:49:7
Do niedawna moje kontakty z corka byly ok.Przyjezdzala do mnie w/g postanowienia sadu, rozmawiala ze mna przez telefon, mowila ze kocha itp.Byla chce abym zrzekl sie prawa do dziecka,gdyz chce wyjsc za (...) czytaj dalej»
-
Zamykanie firmy, a stan posiadania (sprzet firmowy)
przez: XXL | 2008.1.5 9:25:9
... obowiązkowo sprzedać na fakturę VAT lub paragon fiskalny. Pamiętaj, te wszystkie urządzenia mogą być zużyte na maksa - cena :) czytaj dalej»
-
przez: cichosza | 2008.1.5 9:32:2
Od dwóch lat jestem w związku z pewną Kobietą. Ona jest mężatką. Ma 6letie dziecko. Mieszkamy daleko od siebie. Kiedy się poznaliśmy, Ona mieszkała sama (z dzieckiem). Ich związek był w stanie (...) czytaj dalej»
-
przez: *********2@**.** | 2008.1.5 12:46:41
Witam Czy podpsiując z firmą kontrakt menadżerski muszę zakładać działalność gospodarczą i czy muszę płacić i jak składki na ubezpieczenie społeczne, czy też oni muszą mi płacić ZUS. czytaj dalej»
-
Jak kupić dobrze i tanio mieszkanie
przez: Kamyl | 2008.1.6 13:9:35
Tak ja mam ten sam problem. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: januszrom | 2008.1.7 13:52:36
Napisz pismo (kopia potwierdzona dla Ciebie) do Zarządu wspólnoty że planujesz remont łazienki i daj im termin na rozwiązanie sprawy z sąsiadkami, zaznacz też że w razie nie podjęcia stosownych (...) czytaj dalej»
-
przez: ccicci | 2008.1.7 16:42:10
Może także , gdy budynek już stał zanim grunt został podzielony na mniejsze działki a także w sytuacji,gdy takie usytuowanie przewiduje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. czytaj dalej»
-
Kradziez w sklepie plus kradziony telefon
przez: piotr | 2008.1.8 0:47:53
oby jak najwyższa....... czytaj dalej»
-
Rozliczenie roczne z małoletnim dzieckiem
przez: goniulkowa | 2008.1.8 10:28:14
Jeszcze raz dzięki. A jeszcze mam pytanie: rozliczam się wspólnie z dzieckiem? (też Gosia) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie z mieszkania spółdzielczego lokatorskiego.
przez: monis321 | 2008.1.8 11:34:5
mam pytanie czy mogę wymeldować moją byłą konkubinę z mojego mieszkania ,ponieważ ona tam, już nie przebywa ponad 4 miesiąca , ma tam pobyt stały. Jednocześnie ja zaczołem remont tego mieszkania (...) czytaj dalej»
-
przez: xxx | 2008.1.8 17:40:20
Jeśli związek był nieformalny to niestety nic nie da rady zrobić. Na kobiecie nie wymusisz nic. Ma prawo decydować o tym gdzie chce mieszkać, z kim chce być. I sąd opiekę nad dzieckiem zazwyczaj (...) czytaj dalej»
-
przez: sir Boguslav | 2008.1.9 17:32:23
Witam Mój brat pracuje na infolinii już kilka lat na umowie o dzieło. Co miesiąc wg. umowy robi co innego "składa patelnie" lub "pakuje nagrody, ręczniki" itp. To jawne oszukaństwo (...) czytaj dalej»
-
jak ustalić dochód rolnika do alimentów??
przez: sylwia21 | 2008.1.11 11:52:13
Mój mąż jest właścicielem gospodarstwa rolnego, ponadto ma hodowlę świń. Jak mam ustalić jego dochód? Hektary liczy się w 3 formach do rodzinnego inaczej, do pomocy społecznej 194 i według (...) czytaj dalej»
-
zaprzeczenie pjcostwa po 4 latach
przez: angela82 | 2008.1.11 12:2:40
Mam taki problem, mianowicie moj maz uznal przed laty dziecko z nieformalnego zwiazku. Matak dziecka zostawila je pod opieka babaci, ktora pozniej zostala rodzina zastepcza dla tego dziecka. Nastepnie (...) czytaj dalej»
-
przez: dfdgfdg | 2008.1.11 22:26:21
nie , max mozesz pracowac 48 h tygodniowo, wg prawa czytaj dalej»
-
sprawa rozwodowa co powinnam.........
przez: piotrpiotr848 | 2008.1.13 9:45:17
mam podobny problem pogadajmy czytaj dalej»
-
podział kosztów utrzymania domu
przez: barbara | 2008.1.13 14:7:0
W trakcie malzenstwa kupilismy dzialke o powirzchni 800m wybudowalismy domek jednorodzinny ,potem nastapil rozwod ,po rozwodzie sama splacilam pozyczke ktura byla zaciagnieta na budowe domu a ponadto przez (...) czytaj dalej»
-
mój były mąż złożył dokumenty o unieważnienie małżeństwa
przez: salamandra | 2008.1.13 17:17:13
unieważnieniem małżenstwa zajmuje się sąd kościelny czytaj dalej»
-
przez: Dady | 2008.1.13 18:54:26
1) Czy jako ojciec płacący alimenty w wysokości 1000 PLN/m-c na jedno dziecko mogę sobie to jakoś odpisać od podatku/podstawy opodatkowania? czytaj dalej»
-
przez: jestes cwel | 2008.1.13 23:2:17
cwelu jebany kutasie a ja ci bd tu ubliżał czytaj dalej»
-
czy można domagać się skutecznie obiecanej darowizny?
przez: ***************@**.** | 2008.1.14 14:34:3
mnie rowniez rodzice obiecali darowizne po sprzedaniu domu i splaceniu rodzenstwa matka reszte kwoty miala przekazac dla mnie teraz dowiedzialem sie ze dla mie jest 1/3 tej sumy a na brata jest juz i tak (...) czytaj dalej»
-
przez: Pisior | 2008.1.14 16:41:21
Heh... a ja mam inny problem obywatelstwo już mam. Jak byłem mały to wyrobiono mi STAT jakie dokumenty musze mieć żeby złożyc wniosek??Do konsula mam 100 km nie chce jechać na daremno.Pozd czytaj dalej»
-
przez: pandeusz | 2008.1.14 21:58:11
W mojej (komunistycznej rzekomo) spółdzielni sprawa jest prosta: w y m i a n a grzejnika - to moja sprawa pod warunkiem, że powierzchnia grzejna nowego grzejnika nie jest większa od przewidzianej w (...) czytaj dalej»
-
zmiana nazwiska dziecka na nazwisko matki?
przez: koral | 2008.1.15 12:17:42
wystarczy zgłosić sie do urzedu stanu cywilnego i w obecnosci urzednika podpisać zgode czytaj dalej»
-
Umowa najmu z udziałowcem Spółki z o.o.
przez: everts-pol | 2008.1.15 17:46:2
Jestem udziałowcem 2 osobowej spółki - jednocześnie prezesem tej spółki / 1 osobowy zarząd / . Chcę wynająć spółce pomieszczenia magazynowe jak mam to zrobić zgodnie z prawem. Czy mam powołać (...) czytaj dalej»
-
WINDYKACJA KRUK-mandat za jazdę na gapę
przez: goza | 2008.1.15 20:6:36
Potwierdzam opinię poprzedników. List zwykły traktuj jak niebyły, nawet nie czytaj, żeby sobie ciśnienia nie podnosić. Jak będą natrętni telefonicznie, zażądaj podania imienia, nazwiska i funkcji (...) czytaj dalej»
-
Więzienie, apelacja -przyszłość kryminalista, morderca uczony przez sąd polski
przez: uczciwa | 2008.1.16 18:4:10
Odp. 1 - Nie, po ogłoszeniu wyroku masz prawo w terminie 7 dni złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku. Po otrzymaniu odpisu wyroku z uzasadnieniem w terminie 14 dni masz prawo wywieść apelację do (...) czytaj dalej»
-
Niska renta rodzinna dla wdowy...
przez: dexter74 | 2008.1.16 18:57:56
Witam. Sytuacja była taka, że zmarł teść. Dostawał 2100 PLN emerytury. Teściowa dostawała coś koło 800 PLN. Po śmierci męża zwróciła się do ZUS-u o rentę rodzinną. ZUS wyliczył 900 PLN (...) czytaj dalej»
-
przez: nandzian | 2008.1.16 19:32:36
Czy po śmierci małżonka, jego pasierb ma prawo do spadku wg prawa spadkowego? czytaj dalej»
-
Czy mogę zatrudnić pracownika na umowę o pracę który jest na urlopie??
przez: melba | 2008.1.17 22:14:32
Własnie mnie też by to interesowało tylko chodzi o urlop bezpłatny czytaj dalej»
-
zadłużone mieszkanie sp. własnościowe
przez: Leval | 2008.1.18 1:17:34
Dziekuje bardzo za cenne informacje. napewno je zastosuje i moze choc troche bede spala spokojniej pozdr Leval czytaj dalej»
-
Opłata za przynależność do Izby Budowlanej.
przez: Bogna1 | 2008.1.18 8:42:46
Opłata ta może być uregulowana przez pracodawcę - ale zależy to od jego dobrej woli. Mój pracodawca opłaca składkę paru osobom - po złożeniu oświadczeń, że nigdzie więcej nie będziemy korzystać (...) czytaj dalej»
-
Spadek.mieszkanie spółdzielcze-własnościowe.
przez: tobiaszek | 2008.1.18 21:12:12
Proponuję dowiedzieć się wszystkiego w Urzędzie Skarbowym. O ile się orientuję, to dopiero po 5-ciu latach zamieszkania można sprzedać go nie płacąc żadnego podatku, ale w tym wypadku, jeśli (...) czytaj dalej»
-
przez: ela | 2008.1.19 14:9:30
Czy ten dom lub mieszkanie komunalne jest w ogóle do sprzedaży - może gmina ma inne plany np. rozbiórke tego domu? czytaj dalej»
-
uszkodzone buty piłkarskie NIKE, reklamacja 2 razy odrzucona.
przez: ardianek | 2008.1.19 23:15:15
Witam, pol roku temu kupilem buty pilkarskie NIKE VAPOR II, jako ze gram w klubie pilkarskim. Buty uzywane byly tylko i wylacznie na treningach i meczach, a wiec bezapelacyjnie wykorzystywane byly do celu (...) czytaj dalej»
-
Były mąż w Anglii, a syn w Polsce
przez: babsztyl | 2008.1.20 17:46:26
Troszkę szacunku do kobiet. Stwierdzeniem że, "brak mu honoru" nie wyżywi się dziecka. Jeśli facet bierze benefity na dziecko a przysyła mniej niż dostaje tego benefitu to nie sądzę (...) czytaj dalej»
-
czy ojciec może wyrzucić z domu pełnoletnie dziecko?
przez: gucz4 | 2008.1.21 15:42:18
Jesli zapewni Panu mieszkanie zastepcze-socjalne lub jesli Pan swoim zachowaniem spełnia przesłanki do wyeksitowania Pana (zakłuca porzadek, nie płaci). Ale w innym przypadku jest to prawie niemożliwe. czytaj dalej»
-
Zalanie mieszkanie - prosba o pomoc.
przez: gosia | 2008.1.22 0:3:5
oj nie tak bardzo z głowy bo jeśli suma gwarantowana będzie niższa niżwyrządzona szkoda to pokrzywdzony ma prawo ścigać cię na drodze sądowej o różnicę kwoty wypłaconej z odszkodowania a (...) czytaj dalej»
-
rezygnacja po umowie zlecenie a wynagrodzenie
przez: Andresito | 2008.1.22 19:34:46
Napisz wezwanie do zapłaty wyslij listem poleconym, wyznacz termin wpłaty na twoje konto bankowe (np.ROR) zaznaczając, że po bezskutecznym upływie terminu skierujesz sprawę do Państwowej Inpekcji (...) czytaj dalej»
-
przez: madzia | 2008.1.22 22:30:23
z tego co wiem to komornik może zając tylko jedna trzecia wynagrodzenia.A jeżeli jest ich kilku to kazdy czeka na swoja kolej bo na przezycie musza zostawic ci tez cos bo masz rodzinę.I nie może cię (...) czytaj dalej»
-
Pracuję na czarno i co z tym zrobić?
przez: mrozowskim | 2008.1.23 14:27:11
No właśnie kontrola PIP w czasie pracy może być takim dowodem. To jest pierwsze miejsce, gdzie ja bym się udał. Zakładając, że nawet PIP nic z tym nie może zrobić jest poddaniem się, zamian (...) czytaj dalej»