Archiwum Forum Październik 2009
(190 tematów na forum)
-
Znaleziono 30 sadzonek konopi - czy muszę współpracować z policją
przez: michcioms | 2009.10.13 21:31:56
ten policjant twierdzi ze dzieki niemu o handlu nawet nie ma wspomnienia w moim wyroku teraz mowi ze wniesie o areszt jak nie pomoge , moga mnie zamknac ?? czytaj dalej»
-
Czy po 5 latach wynajmu można skrócić 3 miesięczne wypowiedzenie
przez: maryja | 2009.10.14 20:15:16
MUSICIE PRZEPROWADZIC PRAWIDŁOWO POSTĘPOWANIE SPADKOWE I SĄD WYDA POSTANOWIENIE O DZIEDZCZENIU PO DZIADKU! Potem takie sam,e procedury!Pani meldunek ma tylko znaczenie administracyjne .Dopóki Pani (...) czytaj dalej»
-
Czy po przejściu na emeryturę mogę mieszkać w mieszkaniu służbowym
przez: maryja | 2009.10.14 20:20:14
To wynika z umowy pomiedzy Pania a byłym pracodawcą!Także może Pani zwrócić sie z oficjalnym pismem do komendy >Powodzenia czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia może wywiesić listę lokali z liczbą mieszkańców
przez: maryja | 2009.10.14 20:33:30
To nie powinno mieć miejsca .Powiadomić Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych czytaj dalej»
-
Termin informowania o delegacji przez pracodawcę
przez: Marchewa88888 | 2009.10.14 21:57:21
Mam takie pytanie. Ile dni przed wyjazdem musi mnie poinformowac pracodawca o wyslaniu mnie na delegacje! Pilne, z gory dziekuje czytaj dalej»
-
Praca bez umowy przez pół roku - jakie prawa?
przez: Kamaixx | 2009.10.14 22:16:18
Witam. Potrzebuję porady. Przez pół roku pracowałam bez żadnej umowy w pewnej Spółce Cywilnej. Było kilka rozmów o umowie, jednak nie dostałam umowy, a pracodawca zwolnił mnie, w trybie natychmiastowym, (...) czytaj dalej»
-
Jak załatwić przydział mieszkania dla syna po zmarłym mężu
przez: margo668 | 2009.10.14 22:44:12
jestem prawna malzonka i dziecko jest pelnoletnie ma 19 lat,tylko ja nie bylam tam zameldowana i boje sie ze syn jest za krotko zameldowany i czy on moze wystapic o przydzial na siebie czytaj dalej»
-
Urząd odmawia wymeldowania przez pełnomocnika mimo upoważnienia
przez: qbalski | 2009.10.15 9:30:22
Witam Bardzo ciekawa sytuacja. Odpowiem w ten sposób-niech Pan złoży wniosek o wymeldowanie się w trybie decyzji administracyjnej i powoła się na to, że opuścił Pan to mieszkanie w sposób trwały (...) czytaj dalej»
-
Definicja prawna terminu niezwłocznie w kodeksach
przez: doktor Faust | 2009.10.15 11:32:58
sjp.pl słownik języka polskiego * strona główna * słowa * komentarze * więcej > niezwłocznie scaevus, 2006-11-22 19:12 1. niezwłocznie znaczenie: bez zwłoki, natychmiast kdagusiak, (...) czytaj dalej»
-
Główny najemca nie żyje 2 lata - nie mogę płacić rachunków ani remontować
przez: JoannaTim | 2009.10.15 14:56:36
Dwa lata temu zmarła moja babcia-główny najemca mieszkania komunalnego, w którym jestem zameldowana ja oraz jej syn(Pan J.) Nie mogę zrobić nic co dotyczy mieszkania ponieważ Pan J. jedynie bywa (...) czytaj dalej»
-
Rodzice adoptowali dzieci a ja czuję się odrzucona biologicznie
przez: JessUnia | 2009.10.15 17:44:17
Macie pojęcie jak się czują wasze dzieci biologiczne rozumiem że Te dzieci potrzebują więcej uczucia niż my no ale nie wiecie jak my się czujemy gdy rodzice przutulają inne dzieci i mówią im (...) czytaj dalej»
-
Szczegółowe rozliczenie kosztów ogrzewania w mieszkaniu komunalnym
przez: dora1001 | 2009.10.15 20:45:46
czy naprawdę nikt nie wie jak mi pomóc? czytaj dalej»
-
Wymeldowanie braci alkoholików z mieszkania
przez: kasiunia2203 | 2009.10.15 20:48:37
witam. moi rodzice nie wiedzą jak mają wymeldować moich braci z mieszkania. moi bracia nadużywają alkoholu, są agresywni wobec ich, nie chcą dobrowolnie się wyprowadzić. Moi rodzice to dwa kłębki (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielenie przyłącza elektrycznego - wymagane pozwolenia
przez: zygimar | 2009.10.16 6:16:8
Jeżeli idzie po ścianie to moim zdaniem nie ale w ostateczności tylko zgłoszenie. Ale projekt musi byc koszt projektu ok 400 zł. czytaj dalej»
-
Urząd marszałkowski nie wypłacił w terminie za umowę zlecenie
przez: adiuto | 2009.10.16 10:48:11
Proszę wysłać z potwierdzeniem odbioru (ZPO) wezwanie do zapłaty z informacją, że przy braku zapłaty np. w terminie 3 dni od daty doręczenia wezwania dochodzić Pan będzie oprócz kwoty głównej (...) czytaj dalej»
-
TBS spłaca długi lokatora z funduszu remontowego wspólnoty
przez: silverek | 2009.10.16 11:33:35
Tak też myślałem. No właśnie w żadnym z protokołów ze spotkań TBS nie umieścił tej informacji. Wspominali że zadłużenie Pana X się zgromadziło ale to przecież nie dotyczyło nas bo my (...) czytaj dalej»
-
Pozew rozwodowy - czy musi podpisać mąż i jakie dokumenty załączyć
przez: e-prawnikpl | 2009.10.16 14:56:41
Wzór pozwu rozwodu z orzeczeniem o winie, można ściągnąć tutaj. czytaj dalej»
-
Czy jestem odpowiedzialny za ugięcie legarów po wyburzeniu ścian działowych
przez: landslade | 2009.10.16 20:12:27
Remontuję stare mieszkanie na parterze budynku z 1937 roku (zbudowanego przez Niemców). Stropy zbudowane są z drewnianych legarów (długość ok. 4 m) opartych na ścianach nośnych. Ściany działowe (...) czytaj dalej»
-
Renta po zmarłym ojcu a odziedziczona ziemia
przez: josiph_snow | 2009.10.17 15:14:9
Witam serdecznie potrzebuje odpowiedzi na pytanie, a właściwie wskazówki co mam robić Sytuacja: Ojciec mój który miał wspólnote majątkową z matką i był wspólnikiem firmy prowadzonej przez (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku po siostrze - czy mogę żądać zwrotu nakładów osobistych
przez: jolanta56 | 2009.10.17 17:2:9
W lutym 2009 roku zmarła moja jedyna siostra.Była w związku małżeńskim lecz nie mieli wspólnych dzieci.Moi rodzice nie żyją.Tato zmarł w 1996 roku a mama w 2006 roku.Po ojcu była przeprowadzona (...) czytaj dalej»
-
Ewidencja przebiegu auta ciężarowego w działalności
przez: jonaska | 2009.10.18 10:2:59
Proszę o pomoc. Prowadzę jednoosobowa działalność gosp, dojazd do klienta. Mąż użyczył mi auta, auto zarejestrowane jako ciężarowe (passat z kratką). Wyczytałam,ze przy osobowym należy (...) czytaj dalej»
-
Jak wykorzystać rozmowę GG jako dowód że ojciec pracuje za granicą
przez: Qalina | 2009.10.18 18:8:5
Witam, mam problem dotyczacy sprawy o alimenty a mianowicie. W kwietniu tego roku 2009 mialam sprawe dotyczacą alimentow na moje dziecko. Ojciec dziecka obecnie pracuje za granica. Na sprawie powiedzialam (...) czytaj dalej»
-
Dowód osobisty policjantowi - okazać czy dać do ręki?
przez: Mathus00 | 2009.10.18 20:19:9
Witam. Ostatnio znajomy powiadomił mnie, że jak policja chce ode mnie dowód osobisty to muszę mu go tylko okazać (czyli nie dać do ręki, tylko pokazać). Czy jest to prawda, czy muszę za każdym (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za drugi kierunek studiów dziennych - trwałość decyzji
przez: bastun73 | 2009.10.18 21:10:16
ty student. studiow przez dwa o z kreska nie piszemy. czytaj dalej»
-
Plan wyodrębnienia lokalu do księgi wieczystej - koszty
przez: graziag | 2009.10.18 22:2:52
Plan można sporządzić samemu wg obmiaru . czytaj dalej»
-
Czy 4-letnia córka może spędzać noc u ojca - wniosek do sądu
przez: marcin1amelka | 2009.10.19 13:24:9
Musisz opisać cała tą sytuację, że córka chce zostać na noc i udowodnić że sprzeciw ma tylko matka dziecka a jest to jej fanaberia. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Różnica między własnością hipoteczną a spółdzielczą mieszkania
przez: Janek9899 | 2009.10.19 13:59:1
[cytat] Proszę o odpowiedź czym się różni i na czym polega własność hipoteczna i własność spółdzielcza? W ogłoszeniach kupna/sprzedaży mieszkań można znaleźć takie pojęcia, lecz (...) czytaj dalej»
-
Relacja 18-latka z 14-latką - groźby matki o pozew
przez: beamarczenko | 2009.10.19 14:54:6
Jesteś osobą pełnoletnia więc masz wszystkie! prawa, jakie ma osoba dorosłą. poczytaj Kodeks Cywilny i rodzinny. Poszukaj , może znajdziesz darmowe porady prawne. działania matki dziewczyny są (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż do UE bez VAT - dokumentacja i procedury
przez: december3 | 2009.10.19 16:7:45
Witam, Proszę mi napisać jak wygląda procedura przy sprzedaży towaru do kraju UE bez 22% podatku. W jaki sposób powinienem to prawidłowo udokumentować i odliczyć? Dziękuję za wszelkie porady czytaj dalej»
-
Matka pozwała o alimenty ale wychowuję siostrę w rodzinie zastępczej
przez: IMPOSTOR-2006 | 2009.10.19 19:0:22
MAM TAKIE PYTANIE MOJA MATKA PODAŁA MNIE O ALIMĘTY . ALE TO NIE JEST TAKIE PROSTE JA WYCHOWUJĘ SWOJĄ SIOSTRĘ JEST U MNIE W RODZINIE ZASTĘPCZEJ BO SĄD OGRANICZYŁ MATCE PRAWA RODZICIELSKIE (...) czytaj dalej»
-
Jak zmusić spółdzielnię żeby z ciepłego kranu leciała ciepła woda
przez: wally_30 | 2009.10.20 0:12:26
Jak egzekwować od spłódzielni żeby z ciepłego kranu leciała ciepła a nie zimna woda. Musze spuścić wanne wody żeby poleciała ciepła - rachunki kosmos - rozmowy ze spłódzielnią nic nie dają. czytaj dalej»
-
Mandat za brak legitymacji z uszkodzonym zdjęciem
przez: mpuchala | 2009.10.20 10:34:43
Proponuję, aby zabrać ze sobą zarówno legitymację jak i dowód osobisty (lub ewentualnie paszport) wykazanie identyczności danych na obu tych dokumentach powinno wystaczająco uzasadnić Pani prawo (...) czytaj dalej»
-
Wykaz numerów PKD i EKD z opisem rozliczania podatkowego
przez: malwis58 | 2009.10.20 11:34:14
[cytat] Gdzie w sieci można znaleźć pełen wykaz numerów PKD i EKD wraz z opisem w jaki sposób można rozliczać się z fiskusem przy danym PKD? (Pinki) [/cytat] czytaj dalej»
-
Czy agent CBA może wręczyć wezwanie w miejscu pracy
przez: Aniaaaa29 | 2009.10.20 11:49:14
Chciałabym prosić o pomoc w zrozumieniu postępowania służb CBA Wczorajszego dnia otrzymałam wezwanie od "agenta "CBA jako podejrzana. Czy jest to normalna procedura ,że wezwanie zostało mi wręczone (...) czytaj dalej»
-
Pozew o alimenty gdy ojciec ma 16 lat a ja jestem pełnoletnia
przez: Aniaaaa29 | 2009.10.20 16:44:21
Mam syna w wieku 15 lat za chwilkę skończy 16 lat , czytając tą wiadomość ugięły mi się nogi. czytaj dalej»
-
Pierwsza rozprawa rozwodowa odroczona - czy nagrania mogą być dowodem
przez: praw | 2009.10.20 18:22:10
Pierwsza rozprawa rozwodowa moich rodziców została odroczona z powodu braku świadków i dowodów. Tata jest osobą wulgarną i niekorzystnie oddziałuje na psychikę całej rodziny. Często krzycząc (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność prezesa i wice-prezesa w spółce z oo dwuosobowej
przez: adiuto | 2009.10.21 12:46:37
Proszę uściślić o jaką odpowiedzialność chodzi - generalnie za działania spółki wobec osób trzecich, odpowiada Zarząd solidarnie. Ewentualne różnice zakresu odpowiedzialności mogą wynikać (...) czytaj dalej»
-
Rozliczanie podatku z dzierżawy powierzchni reklamowej w internecie
przez: adiuto | 2009.10.21 13:26:53
Pośrednictwo pomiędzy reklamodawcą a wystawcą reklamy, bez wpływu na treść i zawartość reklam. Zawierane przez Pana umowy można zaliczyć do umowy podobnej do umowy najmu. Można bowiem uznać, (...) czytaj dalej»
-
Tesciowie pozwolili nam mieszkać ale boję się że się rozmyślą
przez: sylvka76 | 2009.10.21 15:11:46
ciekawe czy tescie was nie wykiwaja? czytaj dalej»
-
Wierzycielka nie potwierdza wpłat alimentów - jak zmusić przez sąd
przez: pietia_w | 2009.10.21 15:13:39
Witam serdecznie, mam pytanie, a mówiąc mocniej, duży problem. Otóż wierzycielka alimentów nie chce potwierdzać wpłat alimentacyjnych przelanych na jej konto bankowe z mojego konta bankowego. (...) czytaj dalej»
-
Czy policja będzie szukać za granicą w sprawie kradzieży 3000 zł
przez: adrianek1984 | 2009.10.21 15:42:36
Witam. Mam pytanie dotyczace przedawnienia. Otoz ktos zlozyl zawiadomienie o kradziez na mojego kolege na kwote blisko 3000 tysiace zlotych. Moj kolega wyjechal za granice, i czy mozliwe ze jesli wczesniej (...) czytaj dalej»
-
Gmina uzgodniła ogrodzenie niezgodnie z przepisami o drogach publicznych
przez: darex1 | 2009.10.21 16:35:18
witam. mam problem. droga dojazdowa do mojej posesji jest 3m szeroka. Z obu stron są płaty dotychczasowych mieszkańców, dotychczas nie uzgodnione z gminą. Jak zacząłem grzebać to nagle wszyscy (...) czytaj dalej»
-
Prowadzę małą działalność - czy można dorobić na etacie?
przez: krzystychy | 2009.10.21 16:51:58
Prowadze mala dzialalnosc ktora nie przynosi mi zbyt duzych zyskow. Chcialem dorobic sobie poprzez dodatkowa prace na etacie. Czy jest to mozliwe? Sam oplacam zkladki ZUS. Prosze o pomoc i z gory dziekuje. czytaj dalej»
-
Wniosek ojca o ustalenie widzeń z 14-miesięcznym dzieckiem
przez: ancia_85 | 2009.10.21 17:28:56
ja mam taki sam problem tylko moje dziecko nie widzialo taty prawie 3 lata i nagle tatus jest i nawet sad odwolawczy przyznal mu polowe grudnia polowe stycznia codziennie!!!! od 9-20 i moze ja zabierac (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie partycypacji w TBS - procedura
przez: anek333 | 2009.10.21 22:20:27
Witam! Jak jest z odstąpieniem partycypacji w tbs? Mieszkam w tbs j.w.construction. W umowie jest napisane że partycypant może wskazać osobę trzecią na głównego najemce lokalu jednak tylko za (...) czytaj dalej»
-
Szanse na aplikację kuratorską dla osoby bez znajomości i protekcji
przez: Masakraaaaaa | 2009.10.21 22:27:17
Witam Wszystkich. Ja zdawałam na aplikację kuratorską w Lublinie i zabrakło mi ciut do egzaminu ustnego, ale następnym razem może mi się uda. Ponieważ jest dużo pytań o zagadnienia na egzaminie (...) czytaj dalej»
-
Ciąża przed końcem umowy w oświacie - przedłużenie zatrudnienia?
przez: tutati | 2009.10.21 23:5:32
witam serdecznie, mam takie pytanie: Obecnie pracuję w szkole, z dniem 1 września dostałam drugą już umowę do 31.08.2010roku.jeżeli zaszłabym w ciążę i termin porodu wyznaczony byłby przed (...) czytaj dalej»
-
Członek zarządu spółdzielni wydaje polecenia pomijając przełożonego
przez: Stantor | 2009.10.22 10:43:31
Jestem pracownikiem Spółdzielni mieszkaniowej. Mam pytanie, czy członek zarządu spółdzielni i jednocześnie pracownik kadr może wydawać mi polecenia "służbowe" pomijając drogę tj. mój bezpośredni (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od mandatu za przekroczenie prędkości
przez: alagor | 2009.10.22 13:33:44
Wykroczenie popełniłeś, winy nie kwestionujesz. Do sądu tylko i wyłącznie, jeżeli zostałbyś ukarany za czyn nie będacy wykroczeniem - w twoim przypadku, gdybys jechał z prędkością nie wyższą (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek złożenia wniosku o dowód osobisty po 18. urodzinach
przez: alagor | 2009.10.22 13:40:3
a to precyzyjna odpowiedź! to ile ta młoda osoba ma na to czasu? a co z upomnieniem - dostanie, czy nie? czytaj dalej»