Archiwum Forum Listopad 2010
(604 tematów na forum)
-
Nauczyciel molestujący ucznicę - co robić bez dowodów
przez: seba27172 | 2010.11.29 1:27:41
Hej Dorisa. Daj znać jak to wszystko wygląda. Pozdrowionka. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu z powodu złych warunków mieszkania
przez: marcioszka | 2010.11.29 1:58:57
wynajmuje od pazdziernika mieszkanie i mam w umowie zapisane-"okres wypowiedzenia umowy dla NAJEMCY wynosi 1 miesic a dla wynajmujacego 3miesiace" problem tkwi w tym,ze na mieszkaniu sa niedogodne warunki (...) czytaj dalej»
-
Czy prawidłowo napisałem karę umowną za niedotrzymanie terminu
przez: Micaelo | 2010.11.29 8:18:55
Witam, a wieć podpisałem z pewną instytucja, dokladniej stowarzyszeniem porozumienie stron, z kilkoma podpunktami, podpunkt e polegal na tym, ze podali oni czas w ktorym wyrównaja zaległe pieniadze, (...) czytaj dalej»
-
Czy można wycofać służebność pokoju podarowaną siostrze
przez: kalina | 2010.11.29 8:25:59
czy słuzebność pokoju podarowanej siostrze za darmo, można wycofać czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić za odmowę wyjazdu na delegację
przez: piotr 545 | 2010.11.29 11:29:14
Witam Mam pytanie czy pracodawca może mnie zwolnić, gdyż nie zgadzam się na delegację. Jets to dość długi wyjazd 2 miesiące i nie chce wyjeżżać co mogę zrobić w tej sytuacji?Z góry dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Jakie zmiany w kursach prawa jazdy od nowego roku
przez: paweł 2 | 2010.11.29 11:34:35
Witam Mam pytanie jakich zmian możemy się spodziewać od nowego roku jeśli chodzi, o kursy prawa jazdy??Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Jaki mandat grozi za niezapięte pasy podczas jazdy
przez: maniek 7 | 2010.11.29 11:47:7
Witam Mam takie pytanie jaki mandat grozi za niezapięte pasy podczas jazdy?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Czy alimenty są opodatkowane i czy można otrzymać zwrot
przez: radek 31 | 2010.11.29 12:30:16
Witam Czy aliemnty sa opodatkowane?Czy mozna otrzymac zwrot podatku za płacone alimenty??Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Czy można usunąć ojca biologicznego z aktu urodzenia dziecka
przez: monia 1 | 2010.11.29 12:38:41
Witam Mam pytanie w kacie urodzenia mojedy synka widnieje jego ojciec biologiczny, czy jest mozliwośc, aby usunąc tą inforamcje?? czytaj dalej»
-
Odśnieżanie chodnika przed kamienicą - obowiązki właściciela vs najemcy
przez: rafal_M | 2010.11.29 13:18:14
Takie same obowiązki ciążą na współwłaścicielach, użytkownikach wieczystych, jednostkach organizacyjnych, a także na zarządcach i innych użytkownikach nieruchomości oraz na innych podmiotach, (...) czytaj dalej»
-
Wytyczne do odśnieżania dachu - ilość śniegu i przepisy
przez: albertkow | 2010.11.29 13:23:51
Podstawowym obowiązkiem przedsiębiorców wynajmujących duże powierzchnie oraz zarządców nieruchomości jest bezpieczne użytkowanie obiektu budowlanego. W okresie zimowym, kiedy występują niekorzystne (...) czytaj dalej»
-
Czy można odmówić płacenia za ochronę osiedla wprowadzoną przez radę
przez: olenka_W | 2010.11.29 13:28:32
Wprowadzając się do mieszkania w bloku na osiedlu wiedziałem, że nie ma tam ochrony i odpowiadało mi to. Niedawno rada osiedla zadecydowała, że taka ochronę dostaniemy ?w prezencie?, za który (...) czytaj dalej»
-
Czy ojcu przysługuje zwolnienie lekarskie po porodzie żony
przez: kamil 31 | 2010.11.29 14:7:31
Witam! Mam pytanie czy ,mnie ojcu po porodzie zony przysługuje zwolnienie lekarskie?Jeśli tak to ile i jak jest ono płatne.I jeszcze jedno pytanie kto takie zwonienie powinien wypisac czy ginekolog (...) czytaj dalej»
-
Czy można zwolnić pracownika podczas trwania zwolnienia lekarskiego
przez: lucjan 52 | 2010.11.29 14:11:20
Witam Mam pytanie moja żona jest w chwili obecnej na zwolnieniu lekarskim, bardzo obawia się o pracę, czy jest taka mozliwośc aby została zwolniona podczas trwania zwolnieniea L4?Z góry dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek odśnieżania dachu przez pracownika sprzedawcy
przez: tadek50 | 2010.11.29 14:14:16
Stanowisko PIP jest jednoznaczne. - Jeżeli będą robili to ludzie bez uprawnień, ich szefom i administratorom budynków grozi mandat od tysiąca do pięciu tysięcy złotych. Pracownicy ci powinni (...) czytaj dalej»
-
Skierowanie na kurs kierowców za przekroczenie 24 punktów karnych
przez: grupcio64 | 2010.11.29 15:12:56
Skierowanie na specjalny kurs kierowców za przekroczenie 24 punktów karnych. Jeśli jednak w ciągu następnych pięciu lat osoba taka ponownie przekroczy limit 24 punktów, to straci prawo jazdy. czytaj dalej»
-
Czy ciąża na okresie próbnym oznacza przedłużenie umowy
przez: maryska | 2010.11.29 15:18:26
Witam Mam pytanie jak wygląda sprawa pracy, gdy jest kobieta na okresie próbnym a zajdzie w ciążę?Czy umowa zostaje przedłużona?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Jak podzielić majątek otrzymany w spadku między spadkobierców
przez: tatamarysi | 2010.11.29 15:20:21
Witam, chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można podzielić majątek otrzymany w spadku. Z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Zmiany w dofinansowaniu dla osób niepełnosprawnych
przez: jehhud | 2010.11.29 15:55:12
Nowa ustawa zmniejsza dofinansowanie dla osób niepełnosprawnych w stopniu lekkim, a zwiększa dla osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym. czytaj dalej»
-
Poszukiwanie adwokata w sprawie uwłaszczenia i zasiedzenia gospodarstwa
przez: goniakow | 2010.11.29 18:9:26
proszę o podanie kontaktu adwokata,radcy prawnego, w sprawie o uwłaszczenie - i zaprzeczenie zasiedzenia przez inną osobę gospodarstwa rolnego - z okolic Łęczyca i okolice/ sprawa pilna czytaj dalej»
-
Czy można prawnie zakazać ojcu brania kolejnych kredytów
przez: grzesiek_l | 2010.11.29 18:11:42
Witam, Nie bylem pewien, w ktorym dziale umiescic ten watek wiec z gory przepraszam jesli to zly dzial. Problem jest nastepujacy, moj ojciec zaciagnal wiele kredytow i teraz nie jest w stanie ich splacic (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania w związku homoseksualnym po rozstaniu
przez: mrozowskim | 2010.11.29 18:13:18
Jeśli zgodził się Pan na zapisanie w akcie własności partner jako jedynego nabywcę mieszkania bo on wniósł większy wkład, to ma Pan posprzątane. Czy Pan w stanie jakoś wykazać swój wkład (...) czytaj dalej»
-
Czas nienormowany w delegacjach vs praca biurowa
przez: mrozowskim | 2010.11.29 18:15:56
Myślę, że nie, ale na wszelki wypadek sugeruję odwiedzić placówkę Państwowej Inspekcji Pracy i tam wyjaśnić swoje wątpliwości. PIP udziela porady z zakresu prawa pracy bezpłatnie. czytaj dalej»
-
Przymusowe umieszczenie dorosłej córki z anoreksją w szpitalu
przez: mrozowskim | 2010.11.29 18:19:19
Jest to możliwe, ale tylko za zgodą sądu. czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy z Netią bez daty podpisania
przez: mrozowskim | 2010.11.29 18:22:49
Umowę zawsze może Pan wypowiedzieć i w ten sposób ją rozwiązać. czytaj dalej»
-
Konsekwencje jazdy pod wpływem alkoholu bez uprawnień przez 17-latka
przez: Andrzej987 | 2010.11.29 18:50:49
Witam. mam 17 lat przed wczoraj prowadziłem samochód pod wpływem alkoholu (0.80mg/l) bez uprawnień. Jakie są za taki czyn konsekwencję ? Nigdy nie byłem karany. czytaj dalej»
-
Kiedy polskie prawo dopuszcza przeprowadzenie zabiegu aborcji?
przez: pinka79 | 2010.11.29 21:32:54
Aborcja zawsze była trudnym tematem, jedne są za drugie przeciw. Ja z tematem zetknęłam się kiedy to moja koleżanka z pracy właśnie postanowiła usunąć ciążę bo okazało się że dziecko jest (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie zaległości ZUS po latach nieaktywnej działalności za granicą
przez: panters | 2010.11.29 22:42:30
Witam. MAm takie pytanie. W 2007 roku zgłosiłem działalność gospodarczą w ZUS oraz zapłaciłem jedną składkę na obniżonym pułapie tj około 300zł. Po czym miałem problem ze znalezieniem (...) czytaj dalej»
-
Dozorczyni w spółdzielni - groźba eksmisji lub wykup za cenę rynkową
przez: Nadzieja85 | 2010.11.30 0:14:15
Witam! Mam bardzo poważny problem, otóż dostałam dzisiaj ze spółdzielni pismo informujące mnie iż mogę zakupić zajmowane przeze mnie mieszkanie po cenie rynkowej lub, jeżeli nie skorzystam (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od gminy za opóźnienie karetki z powodu złych dróg
przez: danhoffer | 2010.11.30 5:49:20
Mieszkam na wsi. Z głównej drogi do mojej posesji prowadzą dwie drogi leżące na gruntach gminy. Żadna jest nieprzejezdna i gdy są opady bądź-tak jak teraz śnieg-nie można do mnie dojechać. (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie z administratora i zarządcy sądowego nieruchomości
przez: riat | 2010.11.30 8:2:3
Witam! Kamienica. Współwłasność w częściach ułamkowych 5-ciu współwłaścicieli. Jeden z nich mieszkając w kamienicy (reszta nie) administrował nieruchomością przez ostatnie cztery lata. Robił (...) czytaj dalej»
-
Jakie zmiany dla niepełnosprawnych w pracy od nowego roku
przez: jolka44 | 2010.11.30 10:9:51
Witam Jakie niespodzianki czekaja na niepełnosprawbych od nowego roku jesli chodzi o pracę??Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Czy po zwolnieniu z pierwszej pracy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych
przez: babetka34 | 2010.11.30 10:14:2
Witam Zostałam zwolinona z pierwszej mojej pracy, czy w takim przypadku mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnych?Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
W jakim czasie pracownik musi dostarczyć zwolnienie lekarskie
przez: ilonaa28 | 2010.11.30 10:16:43
Witam Mam pytanie jaki ma czas pracownik na dostarczenie swojemu pracodawcy zwolnienia lekarskiego?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy zachoruje w 15 dzień po ustaniu pracy w niedzielę
przez: Andzia | 2010.11.30 10:27:29
Co zrobić jeżeli zachoruje na 15 dzień po ustaniu stosunku pracy, a 14 dzień to niedziela? Dostałam wypowiedzenie i stosunek pracy trwał do 31 października 2010, poszłam do lekarza dnia 15 listopada (...) czytaj dalej»
-
Czy prawo jazdy od nowego roku dopiero po ukończeniu lat
przez: sikkksa | 2010.11.30 10:49:24
Witam Mam takie pytanie czy jest prawda to , że od nowego roku prawo jazdy będzie można robic dopiero po ukończeniu 21 lat?Może ktoś coś wie na ten temat? czytaj dalej»
-
Przekształcenie użytkowania wieczystego z mieszkalno-usługowego na mieszkalne
przez: tasshass | 2010.11.30 12:43:30
Witam Posiadam wieczyste użytkowanie na działke mieszkalno-usługową. W jaki sposób mogę ją przekształcić na samą mieszkalną Z góry dziękuje za pomoc czytaj dalej»
-
Cesja umowy internetowej bez podpisania aneksu - okres wypowiedzenia
przez: roos762 | 2010.11.30 13:43:30
Prywatna firma dostarczająca mi internet zaprzestała działalności z dniem 1.10.2010 r. O fakcie tym zostałem powiadomiony przez nową firmę 2 tygodnie po fakcie, na odwrocie rachunku za internet. (...) czytaj dalej»
-
Czy można odstąpić od ubezpieczenia OC potwierdzonego telefonicznie
przez: marea1 | 2010.11.30 13:45:24
mam ubezpieczenie u starego ubezpieczyciela oc a po rozmowie z konsultantem i jego namową potwierdziłem jego ubezpieczenie oc że skorzystam lecz o tym zapomniałem a ubezpieczyłem tam gdzie zawsze (...) czytaj dalej»
-
Ile potrwa sprawa rozwodowa przy zgodzie obydwu stron
przez: karolinka | 2010.11.30 13:46:22
Witam Mój mężczyzna właśnie złożył pozew o rozwód nie żyje z żona już 3 lata ile potrwa taka sparwa?Chcemy aby wszystko się jak najszybciej skończyło oczywiście najlepiej bez żadnych (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje kontroli drogowej bez ważnego ubezpieczenia OC
przez: rysio44 | 2010.11.30 13:56:56
Kupiłem samochód za grosze na części, poprzedni właściciel wypowiedział umowę OC Teraz zezłomowałem auto, dostałem kwitek potwierdzający zezłomowanie auta. Ale w urzędzie komunikacji powiedzieli, (...) czytaj dalej»
-
Pomoc z MOPS podczas sprawy rozwodowej bez alimentów
przez: halinka33 | 2010.11.30 14:6:55
Jestem w trakcie sprawy rozwodowej, nie pracuje bo ma małe dziecko a mąż nie płaci mi alimentów.Nie mam teraz z czego żyć bo na przyznanie alimentów drogą sądową trzeba czasu. Czy przysługuje (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie ojca na wyjazd z dzieckiem za granicę
przez: gienia_K | 2010.11.30 14:38:25
witam ojciec dziecka średnio się nim interesuje, widuje je raz na parę miesięcy, ja zaczęłam prace za granicą i chciałam wziąć teraz synka ze sobą? dziecko ma paszport, jak wygląda sprawa (...) czytaj dalej»
-
Czy szkoła może dyskryminować nauczyciela z powodu orientacji seksualnej
przez: adam_P | 2010.11.30 14:47:57
Uczę się w liceum w dość małym mieście, gdzie większość osób się zna. W szkole mamy wspaniałego nauczyciela, który uczy języka polskiego, uczniowie bardzo go lubią i część z nich domyśla (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może wymagać zdjęcia całej sylwetki na stanowisko asystentki
przez: ewka_30 | 2010.11.30 14:56:24
Ostatnio intensywnie poszukuję pracy i przeglądam wiele ofert pracy. Zaczynam się tak zastanawiać po ich lekturze po co na boga w cv na posadę asystentki wymagane jest zdjęcie całej sylwetki?! Nie (...) czytaj dalej»
-
Co się dzieje gdy pracownik wykorzysta więcej urlopu niż mu przysługuje
przez: przemek52 | 2010.11.30 14:58:22
Witam Co dzieje w sytuacji gdy pracownik wykorzysta więcej dni urlopu niz mu przysługuje??Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Jak wlicza się studium policealne do stażu pracy
przez: minolka43 | 2010.11.30 15:1:26
Witam Mam pytanie jak wlicza sie studium policealne do stażu pracy?Jeśli ukończyłam 2,5 letnie studium i ptacuje przez pół roku to staż moejej pracy w tym przypadky wynosi 3 lata?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
W jakich przypadkach możliwe jest rozwiązanie spółki jawnej
przez: dominik-gama | 2010.11.30 15:9:56
witam, chciałabym się dowiedzieć w jakich przypadkach dopuszczalne jest rozwiązanie spółki jawnej??? czytaj dalej»
-
Jak skutecznie wnieść powództwo zbiorowe do sądu
przez: Dosia61 | 2010.11.30 15:12:16
w jaki sposób można skutecznie wnieść powództwo zbiorowe do sądu?? z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Skargi sąsiadki na normalne zachowanie 5-letniego dziecka
przez: wladek_K | 2010.11.30 15:17:40
Witam, mam 5 letnie dziecko, nie jest ono rozwydrzone i nie rozrabia, bawi się jak każde inne o 20,30 już śpi. Natomiast moja sąsiadka napisała skargę do spóldzielni, wydzwania do straży miejskiej (...) czytaj dalej»