Archiwum Forum Lipiec 2012
(256 tematów na forum)
-
Alimenty w trakcie hospitalizacji matki
przez: erykpodem | 2012.7.7 19:23:6
Witam! Mam pytanie odnośnie alimentów. Była żona przebywała 7 tygodni w szpitalu, w tym czasie Syn pozostawał pod moją opieką. Jak wygląda w tym czasie sprawa alimentów, które mam zasądzone (...) czytaj dalej»
-
vat i cło przy sprowadzaniu elektornarzędzi z USA
przez: ivansky880826 | 2012.7.8 15:53:2
Witam, Przebywam w chwili obecnej w USA i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie: Czy przewożąc (w bagażu lub w paczce pocztowej) z USA elektronarzędzia, chodzi mi tutaj o wkrętarki (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów za odwołanie z urlopu
przez: jaryło | 2012.7.9 8:55:44
Odwołanie z urlopu ma charakter polecenia i jako takie wiąże pracownika, do powrotu z urlopu. Pracodawca niestety nie musi uzasadniać przyczyn takiego odwołania a kodeks pracy nie reguluje szczegółowo (...) czytaj dalej»
-
dyskryminacja w pracy - \"katol\" to obraza?
przez: witek12 | 2012.7.9 8:56:34
Można przybliżyć całą rozmowę, lub jej kluczowy fragment? to dosyć ważne. Nie można robić z igły widły, prawda? czytaj dalej»
-
Oszustwo - czyli gdzie sprawdzić w sieci, gdzie i kiedy fotoradar zrobił ci zdjęcie?
przez: baczysława | 2012.7.9 8:57:35
hahaha ale jaja, ludzie dali się na to nabrać? to taka tandetna ściema jak, daj mi 100zł to powiem ci kto cię właśnie w konia zrobił ;] czytaj dalej»
-
Baza danych wszystkich dzieci w Polsce
przez: lukasz_40 | 2012.7.9 8:59:16
Osobiście nie zgadzam się na takie rozwiązanie, to że w UE wszystko się spisuje, oznacza i prowadzi rejestr elektroniczny, to nie znaczy że mamy być jak bydło Unijne. Nie chodzi mi tutaj o sprzeciw (...) czytaj dalej»
-
Czym jest zasada de minimis????
przez: heniek54 | 2012.7.9 9:1:20
Ogólnie jest to wsparcie państwa udzielane przedsiębiorcom, nie wymagające notyfikacj KE, z tego powodu iż jest do pomoc w niewielkim zakrecie("de minimis"). czytaj dalej»
-
Kto posiada interes prawny w sprawie o ustalenie warunków zabudowy ?
przez: ariadna1 | 2012.7.9 9:2:32
Z zasady interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy mają właściciele, użytkownicy wieczyści nieruchomości sąsiadujących z terenem inwestycji oraz właściciele i użytkownicy (...) czytaj dalej»
-
niewykorzystanie urlopu u byłego pracodawcy
przez: lasław | 2012.7.9 9:4:35
Dzięki za info ;) czytaj dalej»
-
przez: maxmilian | 2012.7.9 9:5:35
...a jak wtedy wygląda sprawa wypoczynku płatnego? Mam za ten czas płacone tak samo czy jak za chorobowe? czytaj dalej»
-
Czy pracownikowi na zlecenie przysługuje jakiś urlop?
przez: wiesz | 2012.7.9 9:9:14
Tutaj niestety nie mają zastosowania prawa pracy, gdyż jest to stosunke cywilno-prawny. czytaj dalej»
-
Kara za brak gasnicy w samochodzie
przez: kanimira | 2012.7.9 9:35:48
Hej, mam pytanie jak po zmienie kodesku prezentuje sie wątek braku gaśnicy w samochodzie? Grzywna napewno bo jest zasze, ale pkt też? czytaj dalej»
-
przez: wielb | 2012.7.9 9:53:49
Hej mam pytanie, czy wasz taryfikator tutaj http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/nowy-taryfikator-mandatow.html przewiduje wszystkie zmiany, bo wydaje mi się że miało byc ich zdecydowanie (...) czytaj dalej»
-
przez: krzysztof1987 | 2012.7.9 12:25:50
Dzień dobry. Pytałem już ale może źle sformułowałem cały temat... Czy mogę uniknąć kosztów które naliczył komornik za swoje działania, skoro po jakiś 2 tygodniach od spotkania z komornikiem (...) czytaj dalej»
-
Konwencja haska - pomoc prawna
przez: 123e | 2012.7.9 14:43:39
Witam, Zwracam się z zapytaniem dot. konwencji haskiej i ustalenia powortu dziecka do jego miejsca urodzenia. Ojciec i dziecko maja podwojne obywatelswo polsko-amerykanskie. Matka tylko polskie. Obecnie (...) czytaj dalej»
-
przez: adamN | 2012.7.10 9:1:6
Nie ma takich wymagań - przecież ktoś może mieszkać np. w innym mieście, bo tam dostał pracę. czytaj dalej»
-
Ściąganie plików z chomika - to przestępstwo/wykroczenie?
przez: abimelek | 2012.7.10 9:24:11
Ściąganie filmów jest legalne, udostępnianie to wykroczenie i spore ryzyko wjazdu na dom i zaboru mienia w postaci komputera. czytaj dalej»
-
Znieważenie osoby prywatnej w sieci.
przez: paulus omg | 2012.7.10 9:27:43
Najpierw sprawa do moderatora z prośbą o usunięcie treści, wcześniej print screen, zachowaj koresopndencje z uzytkownikiem który umieścił te treść o ile taka jest, i tę z moderatorem też. Potem (...) czytaj dalej»
-
przez: Itap111 | 2012.7.10 9:30:45
no to lipa, jak o dilerke to mozliwe ze jednak dilowala osoba, bo czesto sie je wczesniej obserwuje psze pana. tak czy inaczej warto wziac dobrego papuga bo piec lata to sporo, pewnie i tka pojda zawiasy, (...) czytaj dalej»
-
komornik i podjecie pracy przez dłużnika
przez: kwiatek43 | 2012.7.10 9:33:56
No z pewnością będzie pobierać więcej, to naturalne, trudno żeby pobierał 200zł dalej jak np. dłużnik zarabia 1500zł. Czasami z rent w wysokości 1000zł pobiera się 350zł nawet. Tak więc (...) czytaj dalej»
-
Ilość dni urlopu na żądanie- wakacje 2012.
przez: zbanosław | 2012.7.10 9:37:12
Ilość dni urlopu na żądanie zawsze wynosi tyle samo i są to 4 dni. Proszę jednak pamiętać iż pracodawca decyduje czy zgadza się na ten urlop ostatecznie, może nie wyrazić zgody. Niestety urlop (...) czytaj dalej»
-
przez: katarina61 | 2012.7.10 9:38:48
o kurcze, ale by była lipa ;P ale wątpie żeby był za to mandat extra. czytaj dalej»
-
przez: gigacomp | 2012.7.10 12:24:2
Witam! Mam w 100% sprawdzony i legalny sposób na niepłacenie ZUSu, sam z niego korzystam i jestem bardzo zadowolony :-) I nie ma tu mowy o firmie czy zatrudnieniu za granicą, wszystko tu w Polsce w (...) czytaj dalej»
-
przez: an_mu | 2012.7.10 19:22:45
Jestem w separacji orzeczonej przed sąd od 8 lat. Składałam pozew o rozwód 5 lat temu, jednak sąd nie orzekł rozwodu, gdyż mąż nie odebrał zawiadomienia z sądu o sprawie rozwodowej. Chciałabym (...) czytaj dalej»
-
przez: Nicolas | 2012.7.11 9:26:21
plastik ma przewidziane miejce na chip co nie zmienia faktu iż eni wiadomo czy ten będzie czy nie bedzie? czytaj dalej»
-
Zmiany w prawie drogowym w Holandii.
przez: pati24 | 2012.7.11 9:27:32
oo dzięki za info, wybieram się tam za tydzień;) czytaj dalej»
-
Skandal na Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie.
przez: włodzimierz1 | 2012.7.11 9:28:8
No ale co to ma do tego że Pan tutaj o tym piszę? Szuka pan pomocy dla tych żydów czy dla kelnerów? czytaj dalej»
-
Podział majątku w trakcie rozwodu?
przez: prawnik27 | 2012.7.11 9:29:58
Jest taka możliwość. Chociaż z reguły podział majątku następuje już po rozwodzie. Jeżeli miałoby to nastąpić wraz z orzeczeniem rozwodowym, to podział musi być jasny i szybki, jedna ze stron (...) czytaj dalej»
-
Na wakacje - tabela frankfurcka - wysokość odszkodowań za reklamacje.
przez: widmiła | 2012.7.11 9:31:42
Jeżdżę po świecie już tak długo, i tego nie znałam. wstyd na 5! Dziękuje Pani bardzo za wstawienie tego linka, napewno będzie pomocny. czytaj dalej»
-
50% koszty uzyskania przychodu znikają.
przez: oda | 2012.7.11 9:35:0
Nie chce pana wpuścić w maliny ale jakieś czterdzieści kilka tysiecy złotych chyba. czytaj dalej»
-
przez: norb60 | 2012.7.11 9:46:42
Witam, mam pytanie. Jestem w separacji, od miesiąca. Ile musi trwać separacja aby rozwód przebiegł bezproblemowo? Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Kara za parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych.
przez: tomoe.kurosaki | 2012.7.11 12:38:26
Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych jest szczytem bezczelności. Nie życzę nikomu, żeby był zmuszony parkować na takim miejscu. Jesteś zdrowy to nic Ci się nie stanie jak zaparkujesz (...) czytaj dalej»
-
przez: mala-27 | 2012.7.11 15:35:38
Witam. Mam taki problem-kupiliśmy z mężem dom do remontu. Otrzymaliśmy wszystkie pozwolenia na rozbudowę i nadbudowę owego budynku. Problem polega ma tym,iż nad domem "przechodzi" linia energetyczna,prowadząca (...) czytaj dalej»
-
Jak wyglada prawidlowa wykonana procedura zabezpieczenia dowodow przez policje ?
przez: dudipl | 2012.7.11 21:34:29
I posiadam swiadka ktory widzial wtargniecie do mieszkania przzeszukanie go schowanie przedmiotu do kieszenie itp po czym opuscil mieszkanie po jakichs 1.2h a cala akcja trwala 1,45 na oko przyjechal pies (...) czytaj dalej»
-
Czy Prokurator może wezwać świadka jako podejrzany?
przez: Hossam Aboumarak | 2012.7.11 22:51:33
Czy Prokurator może wezwać świadka jako podejrzany? Byłem przesłuchane w policji jako świadek i tak się skończyło. Otrzymałem wezwania od prokuratora jako podejrzany. U prokuratora, na początek (...) czytaj dalej»
-
przez: agnieszka.zalewska | 2012.7.12 7:34:21
Witam mam pytanie,gdzie mogę pisać i do kogo jesli ta sama P,Prokurator po raz drugi umarza śledztwo w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci przez szpital. Pomimo iż rzecznik praw napisał że (...) czytaj dalej»
-
Nie stawienie się w pracy po odwołanym urlopie.
przez: joanina65 | 2012.7.12 9:21:10
Pytanie, czy pana szef, nie każe panu zostać pod kontaktem, albo nie poprosi o w przybliżeniu pana miejsce pobytu. Jeżeli nie będzie miał pan zasięgu to faktycznie nic pan nie poradzi na to. Niech (...) czytaj dalej»
-
Praca i wniosek o niekaralność.
przez: emilka95 | 2012.7.12 9:22:26
Jeżeli pracodawca wcześniej nie mówił panu o zaświadczeniu to teraz za późno, ma pan umowę podpisaną na 3 miesiące. Pytanie co grozi pracodawcy za zerwanie z panem umowy? tego wwynika iż jest (...) czytaj dalej»
-
przez: ferdekkk | 2012.7.12 9:24:50
Nie, to dalej jest picie w miejscu publicznym. czytaj dalej»
-
przez: prymasik | 2012.7.12 9:25:12
zgadza sie, a połów bez zezwolenie to kłusownictwo. czytaj dalej»
-
Zmiany w uprawnieniach policji - środki przymusu bezpośredniego i broni palnej.
przez: wąs56 | 2012.7.12 9:26:33
Ludzie to nie chodzi o to że oni będą teraz do dzieci strzelać czy kobiet w ciąży. Tylko że przestępcy często są bardziej sprytni niż WY! Przebrać się to nie problem, np. za kobietę w ciąży. (...) czytaj dalej»
-
przez: maksyma | 2012.7.12 9:27:32
Musi pan być zapisany do koła łowieckiego, bez dwóch zdań, to czym pan będzie polował to już pana sprawa. Polowanie bez zezwolenia to surowa kara, bardzo surowa. czytaj dalej»
-
przez: Marcin7 | 2012.7.12 12:0:41
Witam Zwracam się do Państwa o pomoc prawną. Sprawa poniższa zaczęła się od pisma ze spółdzielni z dnia 17.10.2011 w którym to spółdzielnia wzywa mnie do usunięcia zabudowy z szaf z korytarza. (...) czytaj dalej»
-
przez: adamN | 2012.7.12 15:55:55
Rząd tłumaczy, że ulga internetowa nie jest potrzebna - ceny internetu znacznie spadły poprzez wzrost konkurencji na rynku dostawców. Tymczasem wciąż jeszczena na wielu terenach naszego kraju (...) czytaj dalej»
-
przez: tofu | 2012.7.12 16:8:21
Witam, może Pani zasięgnąć porady miejskiego/powiatowego rzecznika konsumentów (za darmo), ale przepisy mamy takie, że sklep NIE MA obowiązku wymiany towaru. To, że niektóre sklepy wymieniają (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać pozew o obniżenie alimentów?
przez: krzysiek | 2012.7.12 16:19:1
jakoś nie jasno pan to opisał a konkretnie daj pan wzór czytaj dalej»
-
Wyjazd zagranicę z nieślubnym dzieckiem.
przez: ujex | 2012.7.12 16:28:30
Witam ! Mam takie pytanie. Ożeniłem się z kobietą,która ma dziecko (4-letnie) ze wcześniejszego związku. Dziecko nosi nazwisko matki ( nie brała ona ślubu z ojcem dziecka). Wszystko byłoby dobrze (...) czytaj dalej»
-
przez: Beataboch | 2012.7.13 2:8:8
Czesc miala bym sprawe jak ktos slyszal o aferze w sosnowcu o podkupionych mieszkaniach niech sie odezwie bo tez mam 3miesieczne wypowiedzenie na bruk a jestem sama z4letnim dzieckim pan sznajder lub p. (...) czytaj dalej»
-
przez: nadia332 | 2012.7.13 9:8:20
Oczywiście że kancelarie mogą udzielać darmowych porad prawnych, przecież od nich zależy czy wezmą pieniądze czy nie. Ja tak ostatnio skorzystałam z porady radcy prawnego Mariusza Borucha w Krakowie, (...) czytaj dalej»
-
Zasady wydawania pozwolenia na broń i badania okresowe - myśliwy.
przez: abimelek | 2012.7.13 10:9:47
To straszne, ale faktycznie osoby z koła myśliwskiego robią pozwolenie na broń raz, i koniec. Nawet policjani sa bardziej restrykcyjnie sprawdzani niż oni. czytaj dalej»