Archiwum Forum Lipiec 2012
(398 tematów na forum)
-
Obowiązek informowania PIP o prowadzeniu firmy i spółki
przez: Marsela | 2012.7.4 18:30:40
Witam! Mam pytanie dotyczące pracy PIPu. W mojej firmie PIP gości regularnie, ponieważ jest nasyłany przez każdego pracownika ze względu na niepłacenie wypłat. PIP przyjeżdża, kontroluje i pomimo, (...) czytaj dalej»
-
Organizacja turnieju gier w barze - pozwolenia i wymagania
przez: SpiJay | 2012.7.4 18:56:2
Witam serdecznie ! Mam kilka pytań dotyczących organizacji turnieju w moim mieście. Chciałbym zorganizować turniej, który miałby się odbyć w barze. Głównie w tym przypadku interesuje (...) czytaj dalej»
-
Koszty adwokackie strony przeciwnej po przegranej apelacji
przez: furblock | 2012.7.4 23:35:10
Witam, Od jakiegoś czasu zaczełem się zastanawiać czy mam prawo do niemieckiego obywatelstwa... mianowicie mój ojciec urodzony w 1941 w Berlinie mając jakieś 5-7 lat wyjechał ze swoją matką(niemką) (...) czytaj dalej»
-
Działka z nieznanym właścicielem - zgoda na prace energetyczne
przez: meteorryt | 2012.7.4 23:52:25
Problem jest taki. Rejon energetyczny planuje wykonać pewne prace na działce, której właściciel jest praktycznie nieznany. W wypisie z rejestru gruntów i budynków figuruje jedynie nazwisko właściciela, (...) czytaj dalej»
-
Zakaz używania telefonu na poczcie - czy obowiązuje w praktyce?
przez: kaludia | 2012.7.5 9:20:10
jest w każdej poczcie taki zakaz, ale faktycznie nigy nie widziałem żeby ktoś się tego trzymał, aż sobie sprawdze jaki to art., bo na naklejkach jest to nadrukowane. czytaj dalej»
-
Dofinansowanie do wypoczynku dziecka w wakacje 2012
przez: ewwa41 | 2012.7.5 9:29:9
Zakład świadczeń socjalnych musi być, jak nie ma to jedyną opcją jest zapytanie pracodawcy czy przewiduje takie dofinansowania? czytaj dalej»
-
Nowelizacja ustawy o służbie wojskowej - tacierzyńskie dla oficerów
przez: ocława | 2012.7.5 9:30:3
Tak, nasi "ułani" będą mieli urlopy ojcowskie. Zmieniły się też zasady rekrutowanie kadry oficerskiej, obowiązkowy mgr., sprawnościówka mniej ważna. czytaj dalej»
-
Sklep ukrywa towar przed nabywcą podczas wyprzedaży - art. 135 KW
przez: filipa | 2012.7.5 9:30:55
o kurczę pieczonę, i motyla noga. zapisuje sobie ten art. bo kilka razy w Lidlu czułam że mnie chcą wydy... w ten sposób czytaj dalej»
-
Listonosz nie puka, tylko zostawia awizo w skrzynce - prawo poczty
przez: monik67 | 2012.7.5 9:32:12
Poczta polska traktuje dostarczone awizo jako dostarczoną przesyłkę, więc listonoszowi nic pan nie zrobi. Do UOKiK radze sprawdzę skierować, przyda im się kolejna skarga na działalność poczty (...) czytaj dalej»
-
Wycinka drzewa na własnej ziemi - czy trzeba zgłaszać?
przez: aldona3 | 2012.7.5 9:35:29
No nie wszystko można od tak sobie wyciąć. Bez zezwolenia można wyciąć drzewo, którego wiek nie przekracza pięciu lat. Można wycinać też drzewa owocowe rosnące na plantacjach, jeżeli chcemy (...) czytaj dalej»
-
Komornik zajął mieszkanie wynajmowane - możliwość wykupu
przez: gggoossiiaaa | 2012.7.5 10:42:11
Witam. Kilka miesięcy temu zamknąłem spółkę cywilną. W czasie jej istnienia wspólnik podpisał umowę na usługi telekomunikacyjne dla 2 telefonów. Pod tym samym numerem klienta był również (...) czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy szkoły dla dorosłych
przez: Obywatel001 | 2012.7.5 12:11:56
Witam. W ubiegłym roku zapisałem się do "szkoły dla dorosłych" w Warszawie. W umowie był zapis stanowiący, że jeżeli spóźnię się z opłatą za drugi semestr o 30 dni muszę zwrócić 500zł (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska w rodzinie zastępczej
przez: origamistrz | 2012.7.5 12:48:55
Mam pytanie jestem od paru lat w rodzinie zastępczej i chcę przyjąć nazwisko swoich opiekunów i czy będę po zmianie nazwiska traktowany tak jak po adopcji?? czy ta zmiana nazwiska może pozbawić (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja silnika z stukami na podstawie gwarancji
przez: wojtek.rebacz | 2012.7.5 17:56:2
Kupiłem niedawno(ok 2 tyg temu czyli 23-25 czerwiec) silnik, był jeszcze na samochodzie, samochod rozbity więc nie dało się jeździć- mogłem tylko odpalić i przygazowac na postoju. Silnik kupiłem (...) czytaj dalej»
-
Prezentowanie czynności seksualnej w art 200 KK
przez: bobek123 | 2012.7.5 17:59:31
Witam! mam pytanie odnośnie art 200 dokładnie paragraf 2. "tej samej karze podlega kto w celu zaspokojenia seksualnego małoletniemu poniżej lat 15 prezentuje wykonanie innej czynności seksualnej" Ze (...) czytaj dalej»
-
Odmowa pracodawcy udzielenia opieki nad dzieckiem
przez: ujex | 2012.7.6 8:25:33
Witam mam problem z urlopem a dokładni opieka nad dzieckiem do lat 14 art.188kp. Mianowicie wybrałem już 1 dzień w tym roku i nie miałem żadnych problemów ale z drugim dniem to już cos nie tak.A (...) czytaj dalej»
-
Oczko wodne na działce rekreacyjnej - czy potrzebne pozwolenie?
przez: fikuśny | 2012.7.6 9:19:45
oczko trzeba jedynie zgłosić i to wszystko. nie wiem jak sprawa głębokości, czy formy i kształtu. czytaj dalej»
-
Wysokość ogrodzenia powyżej 2,2 metra - czy trzeba zgłaszać?
przez: tito | 2012.7.6 9:21:43
od strony drogi mogą być wyższe niż 2,2 metra, tutaj zasada zgłaszanie nie obowiązuje. czytaj dalej»
-
Umieszczanie drutów kolczastych i szkła na ogrodzeniu - przepisy prawne
przez: lopkin | 2012.7.6 9:22:52
Można to zrobić zgodnie z prawem o ile mur jest wyższy niż 1,8 metra. czytaj dalej»
-
Używanie sprzętów wodnych pod wpływem alkoholu - mandaty policji wodnej
przez: stokroteczkaaa | 2012.7.6 9:32:21
Policja rzeczna a nie wodna. I tak grozi za to grzywna. Za pływanie po użyciu alkoholu (0,2 ? 0,5 promila) grozi nam od 20 do nawet 5 tys. złotych kary. Powyżej 0,5 promila kara rośnie do co najmniej (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić długi zmarłej osoby - BIK, NORT, inne bazy
przez: kolorado | 2012.7.6 9:32:56
Napewno nie NORT. BiK tak, ale też rejestr dłużników. czytaj dalej»
-
Profesjonalne CV i list motywacyjny - czy warto zlecić specjaliście?
przez: jadzia20 | 2012.7.6 9:33:48
:) ja narazie oglądam ich podcasty, i jestem prawie zdecydowana na kupienie CV + List Motywacyjny. czytaj dalej»
-
Znęcanie się nad końmi dorożkarskimi w Krakowie - gdzie zgłosić?
przez: ładomysł | 2012.7.6 9:34:57
Bardzo dobry pomysł! Im więcej osób zgłosi takie zachowanie, tym trudniej będzie nie zadziałać lub zadziałać opieszale strażnikom i policji. czytaj dalej»
-
Założenie sklepu internetowego - opinie i szanse powodzenia
przez: teknoid | 2012.7.6 12:59:12
jak dla mnie wogóle to nie przeszkadza, można miec kilka sklepów, dodatkowo znalazłem fajną rzecz dotyczącąnowych i obecnych sklepów czy to dobra opcja? podobno to autorska dystrybucja darmowego (...) czytaj dalej»
-
Podatek katastralny od wartości nieruchomości - sprawiedliwszy system
przez: drucker | 2012.7.6 17:22:58
W podatku katastralnym według mnie nie chodzi o sposób jego naliczania, który może jest rozsądny, ale o jego wysokość. Ma ona być wielokrotrnie wyższa od obecnego podatku od nieruchomości. Spodowduje (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie alimentów w wieku 22 lat - dług u komornika
przez: sobotarano | 2012.7.7 11:46:29
Witam, niedawno mój ojciec złożył wniosek do sądu o zniesienie alimentów. (mam 22lata i nie uczę się) Odbyła się rozprawa, alimenty mi zabrali. Ojciec ma dług wobec mnie i mojego brata (18lat, (...) czytaj dalej»
-
Wypełnienie formularza SD3 bez zgłoszenia spadku
przez: Marcin | 2012.7.7 15:24:9
witam, mam następujący problem. Kilka dni temu dostałem wezwanie do US w sprawie nie złożenia spadkowego zeznania podatkowego. Stało się to 3 lata po uprawomocnieniu się wyroku sądu który (...) czytaj dalej»
-
Alimenty podczas 7-tygodniowego pobytu żony w szpitalu
przez: erykpodem | 2012.7.7 19:23:6
Witam! Mam pytanie odnośnie alimentów. Była żona przebywała 7 tygodni w szpitalu, w tym czasie Syn pozostawał pod moją opieką. Jak wygląda w tym czasie sprawa alimentów, które mam zasądzone (...) czytaj dalej»
-
Wydatki na cele mieszkaniowe - interpretacja urzędu skarbowego
przez: ujex | 2012.7.7 22:33:55
Witam nazywam się Henryk Tuszyński. Niedawno zadałem pytanie (nr opinii 73508) niestety treść otrzymanej odpowiedzi jest ogólnie dostępna i bez trudu do odnalezienia w internecie. Zdaję sobie sprawę (...) czytaj dalej»
-
Wydanie znajomych policji za marihuanę - czy ujawnią mnie
przez: Maras1470 | 2012.7.8 12:26:3
Witam. Kilka dni temu ze znajomymi złapali nas z marihuaną, a właściwie ze śladowymi jej ilościami. Spędziliśmy 24h w celi. W czasie przesłuchania i spisania protokołu spytano mnie z kim kiedykolwiek (...) czytaj dalej»
-
Hałasująca lodówka sąsiada przy sklepie spożywczym
przez: izowita | 2012.7.8 14:9:13
Witam w maju 2011 na posesji sąsiada ( dość scisla zabudowa - waskie place) został otwarty sklep spożywczy. Zaraz na poczatku wakacji wystawili sobie lodówkę wolnostojąca na placu przed (...) czytaj dalej»
-
Transport elektronarzędzi z USA do Polski - cło, VAT, ilość
przez: ivansky880826 | 2012.7.8 15:53:2
Witam, Przebywam w chwili obecnej w USA i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie: Czy przewożąc (w bagażu lub w paczce pocztowej) z USA elektronarzędzia, chodzi mi tutaj o wkrętarki (...) czytaj dalej»
-
Czynności dla zapisu windykacyjnego w testamencie notarialnym
przez: sasza | 2012.7.8 19:47:13
Jestem ujęta w testamencie sporządzonym notarialnie jako jedyny spadkobierca, jakie czynnoścci podjąć aby był to zapis windykacyjny ? czytaj dalej»
-
Mandat za krzyk pod adresem policji
przez: laugher | 2012.7.8 20:53:11
Otoz jechalismy samochodem z kolegami i krzyknalem "jeb** policje" i dziwnym trafem policjanci uslyszeli to i wzieli mnie do radiowozu, w radiowozie oczywiscie pogadane, chcial mi wlepic 500 zl mandatu, (...) czytaj dalej»
-
Wcześniejsza emerytura po likwidacji zakładu pracy
przez: Paweł | 2012.7.8 21:32:46
Mam 53 lata i 36 lata pracy w tym dwa lata wojska. Zakład został sprzedany obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych. Czy mogę iść na wczesniejszą emeryturę ?? Czy przysługuje mi coś innego? (...) czytaj dalej»
-
Przemyt papierosów przez niepełnoletniego
przez: kurczakbezwindy | 2012.7.8 23:30:14
Dowiedziałem się od koleżanki mojego syna, że mój syn został przyłapany na przemycie papierosów. Nic nie chce powiedzieć na ten temat. Bardzo się martwię o niego. Czy grozi mu więzienie? Na (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów urlopu odwołanego przez pracodawcę
przez: jaryło | 2012.7.9 8:55:44
Odwołanie z urlopu ma charakter polecenia i jako takie wiąże pracownika, do powrotu z urlopu. Pracodawca niestety nie musi uzasadniać przyczyn takiego odwołania a kodeks pracy nie reguluje szczegółowo (...) czytaj dalej»
-
Nazwanie katolem w pracy - czy to obraza i dyskryminacja religijna?
przez: witek12 | 2012.7.9 8:56:34
Można przybliżyć całą rozmowę, lub jej kluczowy fragment? to dosyć ważne. Nie można robić z igły widły, prawda? czytaj dalej»
-
E-wykroczenia.pl to oszustwo - zawiadomienie GITD do prokuratury
przez: baczysława | 2012.7.9 8:57:35
hahaha ale jaja, ludzie dali się na to nabrać? to taka tandetna ściema jak, daj mi 100zł to powiem ci kto cię właśnie w konia zrobił ;] czytaj dalej»
-
Baza danych wszystkich dzieci w Polsce - zapobieganie patologii
przez: lukasz_40 | 2012.7.9 8:59:16
Osobiście nie zgadzam się na takie rozwiązanie, to że w UE wszystko się spisuje, oznacza i prowadzi rejestr elektroniczny, to nie znaczy że mamy być jak bydło Unijne. Nie chodzi mi tutaj o sprzeciw (...) czytaj dalej»
-
Zasada de minimis w prawie europejskim
przez: heniek54 | 2012.7.9 9:1:20
Ogólnie jest to wsparcie państwa udzielane przedsiębiorcom, nie wymagające notyfikacj KE, z tego powodu iż jest do pomoc w niewielkim zakrecie("de minimis"). czytaj dalej»
-
Interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy
przez: ariadna1 | 2012.7.9 9:2:32
Z zasady interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy mają właściciele, użytkownicy wieczyści nieruchomości sąsiadujących z terenem inwestycji oraz właściciele i użytkownicy (...) czytaj dalej»
-
Niewykorzystany urlop u byłego pracodawcy - przeniesienie do nowego
przez: lasław | 2012.7.9 9:4:35
Dzięki za info ;) czytaj dalej»
-
Choroba podczas urlopu wypoczynkowego - odliczenie od czasu urlopu
przez: maxmilian | 2012.7.9 9:5:35
...a jak wtedy wygląda sprawa wypoczynku płatnego? Mam za ten czas płacone tak samo czy jak za chorobowe? czytaj dalej»
-
Czy pracownikowi na zlecenie przysługuje urlop?
przez: wiesz | 2012.7.9 9:9:14
Tutaj niestety nie mają zastosowania prawa pracy, gdyż jest to stosunke cywilno-prawny. czytaj dalej»
-
Pokrycie kosztów pogrzebu przez bank z konta zmarłego
przez: kamit | 2012.7.9 9:27:58
Jestem klientem banku i posiadam tam konto oszczędnościowe, czy w razie śmierci moja rodzina będzie mogła prosić bank o pomoc w pokryciu kosztów spadku z tegoż konta oszczednościwego? Bank ma (...) czytaj dalej»
-
Graffiti na murze - wandalizm czy street art
przez: fidelis6 | 2012.7.9 9:29:41
Witam, czy każde sprayowanie po murze to wandazlim czy może raczej street art? Czy bierzę się pod uwagę to co dana osoba chciała lub przedstawiła? Np. osoba która maluje \"penisy\" na murze będzie (...) czytaj dalej»
-
Kara za ścięcie własnego drzewa na własnej działce
przez: pączuś | 2012.7.9 9:31:31
Ostatnio w wiadomościach mówiono, o rodzinie która na sowjej działce, zcieła swoje własno ręcznie zasadzone drzewe, i dostała karę 80tys. zlotych... chciałbym się dowiedzieć skąd takie sumy, (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie osoby znęcającej się psychicznie nad rodziną
przez: olaffff | 2012.7.9 9:33:12
Czy osobę która znęca się psychicznie nad członkami rodziny można wymeldować z domu? Rozumiem że pewnie sprawę należy przedłożyć przed sąd? Pytanie czy można np. wymienic zamki w drzwiach (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie całej sumy na koncie przez komornika
przez: witalis1 | 2012.7.9 9:34:50
Komornik może zająć dłużnikowi całą sumę na koncie? Co w sytuacji gdy dłużnik ma 2 konta? Obydwa zostaną zajęte czy tylko jedno? Na całą sume długu od razu czy jedynie częściowo? czytaj dalej»