Archiwum Forum Lipiec 2012
(398 tematów na forum)
-
Znaleziska archeologiczne w rzece - toporek i naczynia z gliny
przez: mazurrek | 2012.7.27 9:26:47
Znajomy archeolog kiedyś mi to wytłumaczył. Teoretycznie musi pan to oddać. Rzeka nie rzeka, ziemia nie ziemia. Tyle że nie są to niesamowite rzeczy powiedziawszy szczerze. Takich jest mnóstwo (...) czytaj dalej»
-
Prywatna kolekcja broni białej - czy trzeba zgłaszać?
przez: władzimierz | 2012.7.27 9:28:3
Kolekcja kolekcja. To tak jakby zestaw noży kuchennych był arsenałem. Reszty radzę dopytać się na komendzie. Warto taką kolekcję zarejestrować, bo np. może pan tam mieć niezłe cacka. Zrobić (...) czytaj dalej»
-
Janosikowe - krytyka obecnego systemu podziału środków
przez: włościbor | 2012.7.27 9:29:18
Kraków traci 61 mln. zł., to mogło by pomóc z dziurą budżetową miasta. Zamiast tego Limanowa, doi Krakowksą krowę tak jak kiedyś Szwecja Inflanty. Za broń Małopolscy Panowie. Po Łbach tych (...) czytaj dalej»
-
Postrzał złodzieja śrutem w twarz - konsekwencje prawne obrony
przez: kamil62 | 2012.7.27 9:30:58
Pewnie będzie przekroczenie obrony koniecznej. Lepiej żeby pan mówił że nie celował, nie przymierzał się nawet tylko na postrach strzelał z biodra. To moja dobra rada. Poza tym to pewnie jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Córka ściąga gry piratekie - kary za posiadanie pirackich gier
przez: inezz21 | 2012.7.27 9:31:37
Naliczanie jest za każdy piracki plik, mp3., film, grę. Tak jak to widzę i tak zdaje się też jest. czytaj dalej»
-
Znaleziska pieniędzy - ile należnego znaleźnego, podatek od znaleźnej
przez: polo59 | 2012.7.27 9:32:40
Ja nie byłbym na tyle głupi żeby kasę oddawać na policję. Czekałbym na ogłoszenie w gazecie czy ktoś nie zgubił kasy. Dlaczego? Bo jak coś to pan to znalazł nie państwo i panu się to należy (...) czytaj dalej»
-
Konstruowanie petard i przechowywanie materiałów pirotechnicznych w piwnicy
przez: chrabaszcz11 | 2012.7.27 9:36:44
Ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (Dz. U. z dnia 25 lipca 2002 r.) Rozdział 6 Przepisy karne Art. 63. Kto dokonuje przemieszczenia (...) czytaj dalej»
-
Prawo do broni z USA - czy ważne w Polsce?
przez: grywa25 | 2012.7.27 9:40:33
Nie proszę pana. Musi pan mieć osobne pozwolenie w Polsce lub w krajach UE. Polska nie jest kolejnym stanem USA. Zresztą nawet w stanach tak jest że trzeba mieć pozwolenie na broń na dany stan w (...) czytaj dalej»
-
Kara za wypuszczanie zwierząt egzotycznych do lasów
przez: bluegrass | 2012.7.27 10:14:0
Witam. Mam takie pytanie, co grozi ludzią którzy zwierzęta egzotyczne jak na polskie strony, wypuszczją do lasów i akwenów wodnych. Np. piranie, węże, krokodyle?? To jest napewno znęcanie się (...) czytaj dalej»
-
Brama na wspólnej drodze dojazdowej bez zgody - co robić?
przez: niespodzianka123 | 2012.7.27 10:22:20
Witam, mamy wspolną drogę dojazdową (zapis w akcie notarialnym). Osoby posiadające większościowy udział w drodze zajmują 2 ostatnie działki i bez zgody pozostałych współwłaścieli postawiły (...) czytaj dalej»
-
Ślub z Nigeryjczykiem załatwiony bez udziału - anulowanie małżeństwa
przez: samotna25 | 2012.7.27 11:27:37
Mam slub z nigeryjczykiem (slub zalatwiony w Nigerii bez naszego udzialu), zgodzilam sie na to bo myslalam ze zamieszkamy razem. Czas mija, moj "malzonek"nadal mieszka w Londynie i nie zamierza sie przeprowadzic. (...) czytaj dalej»
-
Żądanie zapłaty za wodę po dwóch latach bez rozliczenia
przez: ola111 | 2012.7.27 11:31:58
wynajmowalam z rodzina mieszkanie ze 1000zl +media. Pod koniec roku umowilismy sie z wlascicielem ze przyjdzie z rozliczeniem za wode aby przeliczyc czy 200zl to wystarczajaco na pokrycie kosztow zlozycia (...) czytaj dalej»
-
Bezprawny zwrot pieniędzy przed ogłoszeniem likwidacji firmy
przez: Iska00 | 2012.7.27 12:32:2
Na początku roku zakupiłam poprzez aukcję allegro sprzęt komputerowy. Zapłaciłam i towaru do dzisiaj nie otrzymałam. Po 3-miesięcznych próbach odzyskania pieniędzy, 26 maja wpłynęły one (...) czytaj dalej»
-
Dom na działce należącej do syna - ustalenie właściciela
przez: Monika | 2012.7.27 17:15:59
Witam.Mam dość nietypowe pytanie.Matka dostała gospodarstwo rolne od rodziców, działkę, dom, las itp.Potem postanowiła wraz z synem na jednej działce wybudować nowy dom.Dostała pozwolenie na (...) czytaj dalej»
-
Czy do łowienia ryb potrzebna jest karta wędkarska?
przez: *.***********@** | 2012.7.27 18:39:36
Na cudza kartę może łowić jedynie najblizsza rodzina -wspołmałzonek,dziecko.Najprosciej pojechac na prywatny staw-tam nie trzeba mieć karty.Pozdrawiam i połamania kija czytaj dalej»
-
Czy z umową pożyczki mogę iść bezpośrednio do komornika
przez: szaramysz | 2012.7.27 22:14:31
Mam wielki problem w 2002 roku pożyczyłam pieniądze siostrze z książeczki PKO. Niestety nie mam dowodów ani żadnej umowy z nią że jej te pieniądze dałam. Była to wielka kwota 11 tys. złotych. (...) czytaj dalej»
-
Serwis z wirtualną walutą - kwestie podatkowe
przez: W_ktus | 2012.7.28 9:54:17
Chciałbym stworzyć serwis w obrębie którego będzie funkcjonować wirtualna waluta np. 1zł = 1 BON. Ideą serwisu jest umożliwienie użytkownikom świadczenia wzajemnych usług w zamian za wirtualną (...) czytaj dalej»
-
Groźby karalne wobec mężczyzny z bronią - duch doprowadzi do śmierci
przez: larson121 | 2012.7.28 13:17:0
W liście do pewnego mężczyzny, który moim zdaniem mógłby chcieć mnie zabić, napisałem, że jeżeli on mnie zabije, to i ja, już jako duch, też doprowadzę do jego śmierci. Mężczyzna ten zgłosił (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie domu po 35 latach mieszkania
przez: marekrakow | 2012.7.28 15:55:48
Mieszkam w domu po mojej matce od 35 lat. Mam 4 rodzeństwa mieszkających osobno w różnych częściach kraju - w tym brata który nie żyje. Mama również od wielu lat nie żyje. Nie zostawiła testamentu. (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nie wypłacił za delegację zagraniczną - umowa ustna
przez: e-prawnikpl | 2012.7.29 12:11:51
Zachęcam do zapoznania się z artykułem: Sposób rozliczania delegacji służbowych na obszarze kraju W razie problemów z pracodawcą skonsultuj się z naszym prawnikiem: Zadaj pytanie Więcej (...) czytaj dalej»
-
Który urząd wydaje skrócony odpis aktu urodzenia?
przez: e-prawnikpl | 2012.7.29 12:15:14
Więcej na ten temat w artykule: Akta stanu cywilnego - czyli jak rejestruje się urodzenia, małżeństwa i zgony? czytaj dalej»
-
Interpretacja kary umownej od dewelopera za zwłokę w przekazaniu lokalu
przez: debina | 2012.7.29 12:34:27
Witam, proszę o pomoc w zakresie zapisu umowy przedwstępnej z deweloperem; cytuję zapis 1 z paragrafów: "W przypadku niedotrzymania terminu przekazania do użytkowania lokalu, Deweloper zobowiązany (...) czytaj dalej»
-
Formularz E-121 dla dziadka - utrata uprawnień zdrowotnych w Polsce
przez: wojciech.swieboda | 2012.7.30 9:35:10
Witam wszystkich. Zwracam sie z goraca prosba, chcemy zabrac dziadka zagranice i skladamy wniosek o wydanie formularza E 121. Mam dwa pytania i ogromnie prosze o pomoc. 1. W w/w wniosku nalezy (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia umowy agencyjnej - skutek na koniec miesiąca
przez: nickfrick | 2012.7.30 13:15:49
Proszę o informację kiedy zaczyna się okres wypowiedzenia umowy agencyjnej o pracę. Zapis w umowie: 1. Umowa niniejsza zostaje zawarta na czas określony 12 miesięcy. 2. Każda ze stron może rozwiązać (...) czytaj dalej»
-
Powrót do zawodu technik elektroradiologii po przerwie - wymagane kursy
przez: kdd | 2012.7.30 13:50:40
Policealne studium ukończyłam 1996 ,posiadam dyplom technik elektroradiologii.Po szkole odbyłam staż i pracowałam 4,5 lata.Od 2002 do dziś nie pracuję w swoim zawodzie.Chcę wrócić do zawodu.Przeglądając (...) czytaj dalej»
-
Spadła gałąź z drzewa sąsiada i uszkodziła altankę - roszczenia odszkodowawcze
przez: mazurkas | 2012.7.30 13:56:15
Sytuacja jest następująca: podczas silnego wiatru gałąź z drzewa sąsiada, rosnącego przy granicy działki (potężne stare świerki), spadła i uszkodziła altankę. Gałąź była złamana już (...) czytaj dalej»
-
Gałęzie drzew sąsiada nad moją działką - kto ma je przyciąć?
przez: marko40 | 2012.7.30 14:40:22
A co z roślinkami, które wystają za ogrodzenie po stronie drogi, tym samym ograniczając widoczność przy jeździe autem np. skręcie. Mam taką sytuację na wsi, jest dość niemiły skręt i stromy, (...) czytaj dalej»
-
Problemy z właścicielką kamienicy pracującą w domu publicznym
przez: indianka888 | 2012.7.30 15:54:57
Witam (-: Od 4 lat mieszkam na wsi w kamienicy w której mieszka 5 rodzin z czego jedno mieszkanie zajmuje właścicielka,drógie jej siostra. Obie panie piją,przyjmują panów za pieniądze lub za piwo (...) czytaj dalej»
-
Przesłuchanie nieletniego za posiadanie marihuany
przez: MrKlucha | 2012.7.30 21:47:34
Witam Mam 15 lat (ur. 10.09.1996), w zeszły poniedziałek podczas "rutynowej kontroli" na ulicy policja znalazła u mnie ok. 2g marihuany na własny użytek. Przesłuchanie mam po jutrze (02.08.12). (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie alimentów po dogadaniu się z ojcem - jak napisać pismo do sądu?
przez: Emkacf | 2012.7.31 1:12:24
Witam. Sprawę sądową oraz komornika dot. alimentów zakładała jeszcze moja mama, zanim byłam pełnoletnia. Obecnie dogadałam się z ojcem, że zapłaci mi podaną przeze mnie kwotę w gotówce w (...) czytaj dalej»
-
Reklama alkoholu w prawie polskim - czy jest dozwolona?
przez: ilona72 | 2012.7.31 9:41:51
Art. 131 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości przeciwdziałaniu alkoholizmowi, reguluje te kwestie., czytaj dalej»
-
Gdzie nie może być prowadzona reklama tytoniu?
przez: poddar | 2012.7.31 9:43:8
Zabrania się reklamowania i promocji wyrobów tytoniowych, rekwizytów tytoniowych i produktów imitujących wyroby lub rekwizyty tytoniowe oraz symboli związanych z używaniem tytoniu. czytaj dalej»
-
Umowa kompleksowa z nowym sprzedawcą energii
przez: waldek99 | 2012.7.31 9:46:44
Jest taka możliwość. czytaj dalej»
-
Myśliwy a broń krótka - czy może posiadać oprócz długiej?
przez: złoticzka | 2012.7.31 9:51:14
Tak, jest to dziwne ale jest taka możliwość. To przez to że ustalono że można mieć broń o odpowiedniej mocy. Tak więc dano myśliwym możliwość posiadania broni krótkiej. W ustawie radze zajrzeć (...) czytaj dalej»
-
Zmiany warunków uzyskania pozwolenia na broń - kiedy wejdą?
przez: mól | 2012.7.31 9:53:0
Zgadza się, to policja a nie ustawa decyduje kto dostanie broń. Dlatego tutaj potrzeba zmiany. Ale na pewno nie zmiany na łatwiejszy dostęp. czytaj dalej»
-
Piłka zbiła okno i zalała sprzęt AGD - roszczenia wobec rodziców dzieci
przez: wiekosława | 2012.7.31 9:53:44
Niech pan da przedsądowe wezwanie do zapłaty. Ewentualnie sprawę na policje zgłosi. Dzieciom nic nie bedzie, a rodzice będą musieli zapłacić. czytaj dalej»
-
Czas na rozpatrzenie sprzeciwu przez organ kontrolujący
przez: truskafka | 2012.7.31 9:54:10
A nie tydzień???? czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność karna za rozsyłanie spamu e-mailowego
przez: marko40 | 2012.7.31 9:58:9
Hmm czyli najlepiej mając firmę, zlecić spamowanie osobie prywatnej. Prywatnej nie ukarzą nas też nie, a spam nadal będzie płynął. czytaj dalej»
-
Dobudowa piętra - pozwolenie czy zgłoszenie, układ pokoi
przez: aneczkaa4 | 2012.7.31 10:40:20
Chcę dobudować piętro w domu gdzie mieszkam, dom jest już moją własnością. Czy prawo mówi o takich rzeczach jak to czy góra musi mieć ten sam układ pokoi co dół? Albo czy nie ma problemów (...) czytaj dalej»
-
Uzyskanie podpisu elektronicznego - procedura i koszty
przez: Moniczka81 | 2012.7.31 10:44:55
Na przyszły rok chciałbym już wiedzieć w jaki sposób można uzyskać podpis elektroniczny oraz na czym on polega i czy to coś kosztuje? czytaj dalej»
-
Podatek od wynajmu lokalu użytkowego 22 m2
przez: okolll | 2012.7.31 10:46:3
Witam! Chciałbym zacząć wynajmować lokal użytkowy o powierzchni 22 m2. Ile powinnienem w takim razie zapłącić podatku za wynajem takiego pomieszczenia ? czytaj dalej»
-
Rezygnacja z ubezpieczyciela i nowa polisa bez kar
przez: nissam | 2012.7.31 10:49:27
Chce zrezygnować z ubezpieczyciela i zrobić nową polisę u innego. Chodzi o samochód kupiony z polisa wazne jeszcze przez 6 miesiecy. Jak to zrobic zeby wypoewiedziec umowe bez zadnych kar? czytaj dalej»
-
Legalne używanie nazw BMW X6 w domenach komercyjnych
przez: inerek | 2012.7.31 12:50:49
Ostatnio natrafiłem na dwie strony, które w nazwach zawierają markę oraz konkretny model samochodu. Dodam, że obie strony mają charakter komercyjny. Pierwsza świadczy usługi http://slub-bmwx6.pl/ Druga (...) czytaj dalej»
-
Złożenie sprawy do sądu o nieopłaconą umowę zlecenia
przez: qarola | 2012.7.31 13:12:34
Witam serdecznie, Z końcem września 2011 skończyłam pracować u poprzedniego pracodawcy. Miał zaległości w wypłatach, ale regulował je w miarę chęci i możliwości. Została nam "ostatnia (...) czytaj dalej»
-
Złożenie sprawy do sądu o nieopłaconą umowę zlecenia
przez: qarola | 2012.7.31 13:12:34
Witam serdecznie, Z końcem września 2011 skończyłam pracować u poprzedniego pracodawcy. Miał zaległości w wypłatach, ale regulował je w miarę chęci i możliwości. Została nam "ostatnia (...) czytaj dalej»
-
Procedura darowizn i sprzedaży samochodu dla zniżek OC
przez: crash50 | 2012.7.31 13:15:36
Witam, nie wiem czy w odpowiednim dziale zamiesciłem temat, wiec prosze o wyrozumiałosć. Sprawa wyglada nastepujaco: w sierpniu 2011r. brat wystawił mi fakture na samochód ktory był "wciagniety (...) czytaj dalej»
-
Rozwód i sprawa karna przeciwko agresywnemu mężowi
przez: Martyna | 2012.7.31 13:26:15
Chcę założyć sprawę rozwodową a także sprawę karną przeciwko mojemu mężowi lecz boję się co się stanie z moimi dziećmi Witam mam poważny problem nie wiem co robić chce się rozwieść (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż konta w League of Legends - czy policja może pomóc po oszustwie?
przez: strejt | 2012.7.31 14:19:46
Kupilem je poprzez gadu gadu cala rozmowe mam w archiwum a konto dostalem po wyslaniu smsa na podany przez wlasciciela numer czytaj dalej»