Archiwum Forum Lipiec 2012
(256 tematów na forum)
-
przez: Zdesperowany:) | 2012.7.24 19:4:0
Mieszakam w kamienicy 17 lat. Miałem tymczasowe zameldowanie. Od siedmiu lat jestem \"bezdomny\", bo właściciel stwierdził, że nie muszę być już zameldowany. Od tamtego czasu nie dostaję kwitów (...) czytaj dalej»
-
przez: asdk120 | 2012.7.25 0:13:37
Witam. Mam 17 lat (za 3 miesiące 18 ). Miesiąc temu zostałam zatrzymana przez policję razem z moją koleżanką, która ma tyle lat co ja. Wypiłyśmy po jednym piwie, a drugie miałam w torebce. Na (...) czytaj dalej»
-
Rekompensata za zajęcie ziemi pod Stadion Narodowy.
przez: mateuszsz32 | 2012.7.25 9:1:1
Szczerze jeśli ktoś sądzi że dzisiaj dostanie ziemie, w takim miejscu, po tylu latach, to jest albo głupi albo uczciwy i sam nie wiem co w tym momencie jest bardziej przykre. czytaj dalej»
-
Auta z kratką i VAT w 2012 roku.
przez: franek58 | 2012.7.25 9:1:58
Dołączam się z pytaniem. Jestem w kropce bo nie wiem jak teraz będzie traktowane moje auto. Proszę o odpwoiedź na pytanie powyżej. czytaj dalej»
-
Nowe prawo jazdy - znowu problemy.
przez: karolina_p159 | 2012.7.25 9:2:49
Wlepienie kary miałoby sens jeżeli osoby odpowiedzialne za brak wejścia zmian na czas osobiście bekneły by za to, z własnej kieszeni a nie naszej. czytaj dalej»
-
Odwołanie Rzecznika Praw Dziecka.
przez: ilonka26 | 2012.7.25 9:4:24
Jak dla mnie pan J.Owśiak się trochę zapędził, bo rzecznik nie jest od tego by być pieniaczem i krzykaczem, a z tego co widzę to jest główny zarzut pana Owsiaka. Pytanie jak reagują na rzecznika (...) czytaj dalej»
-
Czy można opatentować znak \"Polska Walcząca\"??
przez: mira11 | 2012.7.25 9:6:47
Powstańcom się w głowie pomieszało, pewnie od niemieckich granatów co im się od chełmów odbijały odłamkami. To nie jest znak czyjś, tylko znak prawie jak narodowy. Patent na znak PW?! Paranoja (...) czytaj dalej»
-
Nowelizacja ustawy o systemie oświaty. Szybko znaczy dobrze czy niedbale?
przez: wojciech6 | 2012.7.25 9:7:57
O jakie zmiany dokładnie chodzi????? czytaj dalej»
-
Koniec z Transzami dla Aten. Niemcy się wycofują.
przez: lukasz_40 | 2012.7.25 9:13:7
Witaj Drachmo. Żegnaj Europo. czytaj dalej»
-
Porzucenie pracy = rozwiązaniu umowy o pracę?
przez: grejfrut | 2012.7.25 9:14:8
W przypadku umowy zlecenie tak jest na pewno. Trudno mówić o rekompensacie za złamanie umowy w takim wypadku. czytaj dalej»
-
przez: iujik | 2012.7.25 10:26:30
Dostałem od rodziców działkę, pzrepisali na mnie żebym mógł sobie postawić dom, czy jezeli działak jest budowlana i już teraz jest moja, to czy muszę wnosić o pozwolenie na budowę, czy mogą (...) czytaj dalej»
-
Czy Policja ma prawo wszcząć postępowanie
przez: mrozowskim | 2012.7.25 20:39:17
Skoro zostało złożone zawiadomienie, to policja wręcz musi prowadzić postępowanie. Trudno będzie im jednak udowodnić wpływ alkoholu oraz kierowanie pojazdem, skoro nie został Pan zatrzymany, (...) czytaj dalej»
-
Zarażenie amebozą - odszkodowanie ?
przez: igor34 | 2012.7.26 9:14:11
Jeżeli nie opuszczał pan hotelu to pewnie można spróbować. Napewno od ubezpieczyciela dostanie pan pieniadze jakieś, za pobyt w szpitalu i leczenie. czytaj dalej»
-
Zostawili 2 letnie dziecko na lotnisku. Grozi im 5 lat więzienia.
przez: podlot | 2012.7.26 9:22:52
Podobało mi się jak wczoraj prawniczka w telewizji tłumaczyła że tak naprawdę to nie bylo przestępstwo ani wykroczenie. Jak pozostawienie dziecka, obcym osobą nawet na 15 minut przez rodziców, (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie netto na umowie o pracę.
przez: kopytkaa | 2012.7.26 9:25:29
Jest jak najbardziej zgodne z przepisami, jednak powinno być zaznaczone że jest to wynagrodzenie netto! czytaj dalej»
-
przez: maniek0 | 2012.7.26 9:26:16
Jedno i drugie. czytaj dalej»
-
przez: lalik | 2012.7.26 9:26:55
PRzestępstwo to przestępstwo. Jak śię je popełnia to trzeba liczyć się z tym że nawet świadkowanie koronne nie pomoże. czytaj dalej»
-
przez: justyskaaa123 | 2012.7.26 12:0:31
Witam, mam 19 lat. Moja mama, która nie żyje ma syna z 2 partnerem . Jej syn, Oskar ma teraz 8 lat. Ojciec mojego brata zabrania nam kontaktów ze sobą, nie dociera do niego, ze to ja oskara wychowywalam (...) czytaj dalej»
-
przez: basia | 2012.7.26 19:17:23
komornik a darowizna witam serdecznie moje pytanie to ; czy komornik moze zająć mieszkanie darowizne które dostałam wgrudniu 2011 roku na poczet zadłuzenia ? czytaj dalej»
-
Kontroler MPK może zatrzymać mnie siła w tramwaju?!
przez: jacknet | 2012.7.26 20:9:41
dwa razy? to recydywa. Jest proste rozwiązanie. Zacznij jeździć z ważnym biletem, a nie będziesz miał więcej tego problemu. czytaj dalej»
-
Osoba ubiegająca się o przyłączenie jest zobowiązany do wpłacenia zaliczki?
przez: wit77 | 2012.7.27 9:15:21
Ten obowiązek ma charakter warunkowy. Aktualizuje się w sytuacji, gdy napięcie znamionowe jest większe niż 1 kV. czytaj dalej»
-
Projekt ustawy obniżającej opłaty za przyjmowanie kart płatniczych.
przez: kamila700 | 2012.7.27 9:17:8
Bardzo słuszna zmiana, jako kraj raczej biedny w standardach UE, mamy dalej najwieksze opłaty za internet, za karty i w sumie za wszystko. Zarabiamy jak zawsze wydajemy jak nigdy chciałoby się rzec. (...) czytaj dalej»
-
przez: gawron_bartek | 2012.7.27 9:20:18
Z tym należy zgłosić się do kancelarii prawnej z dokładną sprawą. Tak nadaje się to na odszkodowanie, bo na pewno pkp zapłaci, tylko nie wiadomo czy żądaną sumę czy ugodę. Nie powoływałbym (...) czytaj dalej»
-
Znalezienie \"zabytku\" w rzece przy domu - czyja własność????
przez: mazurrek | 2012.7.27 9:26:47
Znajomy archeolog kiedyś mi to wytłumaczył. Teoretycznie musi pan to oddać. Rzeka nie rzeka, ziemia nie ziemia. Tyle że nie są to niesamowite rzeczy powiedziawszy szczerze. Takich jest mnóstwo (...) czytaj dalej»
-
Kolekcja czy nielegalnie posiadana broń biała?
przez: władzimierz | 2012.7.27 9:28:3
Kolekcja kolekcja. To tak jakby zestaw noży kuchennych był arsenałem. Reszty radzę dopytać się na komendzie. Warto taką kolekcję zarejestrować, bo np. może pan tam mieć niezłe cacka. Zrobić (...) czytaj dalej»
-
przez: włościbor | 2012.7.27 9:29:18
Kraków traci 61 mln. zł., to mogło by pomóc z dziurą budżetową miasta. Zamiast tego Limanowa, doi Krakowksą krowę tak jak kiedyś Szwecja Inflanty. Za broń Małopolscy Panowie. Po Łbach tych (...) czytaj dalej»
-
Postrzelenie z wiatrówki napastnika.
przez: kamil62 | 2012.7.27 9:30:58
Pewnie będzie przekroczenie obrony koniecznej. Lepiej żeby pan mówił że nie celował, nie przymierzał się nawet tylko na postrach strzelał z biodra. To moja dobra rada. Poza tym to pewnie jeszcze (...) czytaj dalej»
-
posiadanie nielegalnych gier komputerowych.
przez: inezz21 | 2012.7.27 9:31:37
Naliczanie jest za każdy piracki plik, mp3., film, grę. Tak jak to widzę i tak zdaje się też jest. czytaj dalej»
-
Znaleźne za znalezione pieniądze, bez właściciela.
przez: polo59 | 2012.7.27 9:32:40
Ja nie byłbym na tyle głupi żeby kasę oddawać na policję. Czekałbym na ogłoszenie w gazecie czy ktoś nie zgubił kasy. Dlaczego? Bo jak coś to pan to znalazł nie państwo i panu się to należy (...) czytaj dalej»
-
przez: chrabaszcz11 | 2012.7.27 9:36:44
Ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (Dz. U. z dnia 25 lipca 2002 r.) Rozdział 6 Przepisy karne Art. 63. Kto dokonuje przemieszczenia (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na broń wyrobione za granicą.
przez: grywa25 | 2012.7.27 9:40:33
Nie proszę pana. Musi pan mieć osobne pozwolenie w Polsce lub w krajach UE. Polska nie jest kolejnym stanem USA. Zresztą nawet w stanach tak jest że trzeba mieć pozwolenie na broń na dany stan w (...) czytaj dalej»
-
brama na wspólnej drodze dojazdowej
przez: niespodzianka123 | 2012.7.27 10:22:20
Witam, mamy wspolną drogę dojazdową (zapis w akcie notarialnym). Osoby posiadające większościowy udział w drodze zajmują 2 ostatnie działki i bez zgody pozostałych współwłaścieli postawiły (...) czytaj dalej»
-
przez: samotna25 | 2012.7.27 11:27:37
Mam slub z nigeryjczykiem (slub zalatwiony w Nigerii bez naszego udzialu), zgodzilam sie na to bo myslalam ze zamieszkamy razem. Czas mija, moj "malzonek"nadal mieszka w Londynie i nie zamierza sie przeprowadzic. (...) czytaj dalej»
-
przez: *.***********@** | 2012.7.27 18:39:36
Na cudza kartę może łowić jedynie najblizsza rodzina -wspołmałzonek,dziecko.Najprosciej pojechac na prywatny staw-tam nie trzeba mieć karty.Pozdrawiam i połamania kija czytaj dalej»
-
przez: szaramysz | 2012.7.27 22:14:31
Mam wielki problem w 2002 roku pożyczyłam pieniądze siostrze z książeczki PKO. Niestety nie mam dowodów ani żadnej umowy z nią że jej te pieniądze dałam. Była to wielka kwota 11 tys. złotych. (...) czytaj dalej»
-
Czy ktoś, kto jest martwy, może popełnić przestępstwo?
przez: larson121 | 2012.7.28 13:17:0
W liście do pewnego mężczyzny, który moim zdaniem mógłby chcieć mnie zabić, napisałem, że jeżeli on mnie zabije, to i ja, już jako duch, też doprowadzę do jego śmierci. Mężczyzna ten zgłosił (...) czytaj dalej»
-
pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia za delegacje zagraniczną i pensji krajowej.
przez: e-prawnikpl | 2012.7.29 12:11:51
Zachęcam do zapoznania się z artykułem: Sposób rozliczania delegacji służbowych na obszarze kraju W razie problemów z pracodawcą skonsultuj się z naszym prawnikiem: Zadaj pytanie Więcej (...) czytaj dalej»
-
przez: e-prawnikpl | 2012.7.29 12:15:14
Więcej na ten temat w artykule: Akta stanu cywilnego - czyli jak rejestruje się urodzenia, małżeństwa i zgony? czytaj dalej»
-
przez: debina | 2012.7.29 12:34:27
Witam, proszę o pomoc w zakresie zapisu umowy przedwstępnej z deweloperem; cytuję zapis 1 z paragrafów: "W przypadku niedotrzymania terminu przekazania do użytkowania lokalu, Deweloper zobowiązany (...) czytaj dalej»
-
NFZ - wyjazd emeryta/rencisty zagranice
przez: wojciech.swieboda | 2012.7.30 9:35:10
Witam wszystkich. Zwracam sie z goraca prosba, chcemy zabrac dziadka zagranice i skladamy wniosek o wydanie formularza E 121. Mam dwa pytania i ogromnie prosze o pomoc. 1. W w/w wniosku nalezy (...) czytaj dalej»
-
przez: kdd | 2012.7.30 13:50:40
Policealne studium ukończyłam 1996 ,posiadam dyplom technik elektroradiologii.Po szkole odbyłam staż i pracowałam 4,5 lata.Od 2002 do dziś nie pracuję w swoim zawodzie.Chcę wrócić do zawodu.Przeglądając (...) czytaj dalej»
-
przez: mazurkas | 2012.7.30 13:56:15
Sytuacja jest następująca: podczas silnego wiatru gałąź z drzewa sąsiada, rosnącego przy granicy działki (potężne stare świerki), spadła i uszkodziła altankę. Gałąź była złamana już (...) czytaj dalej»
-
GAŁĘZIE I OWOCE Z SĄSIEDNIEGO OGRODU MOŻNA WYCIĄĆ?
przez: marko40 | 2012.7.30 14:40:22
A co z roślinkami, które wystają za ogrodzenie po stronie drogi, tym samym ograniczając widoczność przy jeździe autem np. skręcie. Mam taką sytuację na wsi, jest dość niemiły skręt i stromy, (...) czytaj dalej»
-
przez: Emkacf | 2012.7.31 1:12:24
Witam. Sprawę sądową oraz komornika dot. alimentów zakładała jeszcze moja mama, zanim byłam pełnoletnia. Obecnie dogadałam się z ojcem, że zapłaci mi podaną przeze mnie kwotę w gotówce w (...) czytaj dalej»
-
Forma działania poczty polskiej.
przez: adelka28 | 2012.7.31 9:40:23
W formie spółki akcyjnej, w której jedynym akcjonariuszem jest Skarb Państwa czytaj dalej»
-
reklama alkoholu jest dozwolona?????
przez: ilona72 | 2012.7.31 9:41:51
Art. 131 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości przeciwdziałaniu alkoholizmowi, reguluje te kwestie., czytaj dalej»
-
reklama tytoniu - gdzie może być prowadzona
przez: poddar | 2012.7.31 9:43:8
Zabrania się reklamowania i promocji wyrobów tytoniowych, rekwizytów tytoniowych i produktów imitujących wyroby lub rekwizyty tytoniowe oraz symboli związanych z używaniem tytoniu. czytaj dalej»
-
Nowy sprzedawca energi i umowa kompleksowa.
przez: waldek99 | 2012.7.31 9:46:44
Jest taka możliwość. czytaj dalej»
-
przez: złoticzka | 2012.7.31 9:51:14
Tak, jest to dziwne ale jest taka możliwość. To przez to że ustalono że można mieć broń o odpowiedniej mocy. Tak więc dano myśliwym możliwość posiadania broni krótkiej. W ustawie radze zajrzeć (...) czytaj dalej»
-
Warunki uzyskania pozwolenia na broń.
przez: mól | 2012.7.31 9:53:0
Zgadza się, to policja a nie ustawa decyduje kto dostanie broń. Dlatego tutaj potrzeba zmiany. Ale na pewno nie zmiany na łatwiejszy dostęp. czytaj dalej»