Archiwum Forum Lipiec 2012
(398 tematów na forum)
-
Odstąpienie od ubezpieczenia DAS w 30 dni
przez: maniek32s | 2012.7.19 17:54:16
Witam serdecznie Ojciec "nieświadomie" podpisał umowę z towarzystwem ubezpieczeń DAS S.A. "Nieświadomie?" Agentka ubezpieczeniowa wmówiła mu, że jest to ubezpieczenie zdrowotne (tj.PZU), (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu mieszkania w kamienicy na miesiąc
przez: dorota-michal.janus | 2012.7.19 19:45:19
Witam ja w sprawie mieszkania w kamienicy ,mieszkam obecnie 8 lat z mężem i córką mieliśmy umowę do końca czerwca i czekaliśmy od lipca na nową i ku naszemu zdziwieniu właścicielka przysłała (...) czytaj dalej»
-
Mandat za przejazd bez biletu po zmarłym teściu
przez: ewelinkaii | 2012.7.19 19:56:25
Witam Mam taki problem mój teściu nie żyje już dwa lata. A dziś przyszedł do nas pewien pan i twierdzi że mój teściu nie zapłacił mandatu za przejazd autobusem bez ważnego biletu. Kwota mandatu (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu mieszkania w kamienicy na miesiąc
przez: dorota-michal.janus | 2012.7.19 20:38:27
Witam ja w sprawie mieszkania w kamienicy ,mieszkam obecnie 8 lat z mężem i córką mieliśmy umowę do końca czerwca i czekaliśmy od lipca na nową i ku naszemu zdziwieniu właścicielka przysłała (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna - brak 5 lat ale 30-letni staż pracy
przez: ikarmp85 | 2012.7.20 0:54:17
Ubiegam się o rentę rodziną, dla mojej mamy po zmarłym tacie(58lat). Niestety otrzymałem decyzje odmowną ponieważ mój tata z ostatniego dziesięciolecia nie wypracował wymaganych 5-lat. 5 lat (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie rachunku biegłego grafologia w sądzie
przez: krystynasug | 2012.7.20 7:2:58
biegły grafolog zarządał zapłaty za badanie w kwocie 841 zł. dostał zaliczkowo 600 zł. czy może rządać dopłaty ,gdy badanie uzasadnia terminowością , a dotrzymał terminu na wniosek prokuratury (...) czytaj dalej»
-
Kara za nieterminowe składanie deklaracji VAT7 bez podstawy
przez: AMagda | 2012.7.20 8:28:7
dostałam wezwanie do US, domyślam sie ze chodzi o nieterminowe składanie deklaracji Vat7 przy zawieszonej działalnosci, czy mogą mnie ukarac jesli nie wystąpila podstawa opodatkowania ? czytaj dalej»
-
Przedawnienie roszczeń ZBK Kraków po dobrowolnym zdaniu mieszkania
przez: bellam | 2012.7.20 8:48:14
Czy Zarząd Budynków Komunalnych w Krakowie, po dobrowolnym zdaniu mieszkania (bez eksmisji sądowej) przez osobę zameldowaną, ma tylko rok na dochodzenie roszczeń wobec dłużnika? Wiadomość o (...) czytaj dalej»
-
Dachowiec w Krakowie - nowatorski sposób na dojazd do pracy
przez: wolemir | 2012.7.20 9:27:21
To administrator kamienicy próbuje wykurzyć ostatnich lokatorów i najemców z lokali. Końcówka reportażu jest przykra, jak skur*%&@#%^ nawiercają dziury i wlewają substancje żrące do mieszkań (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnianie obcokrajowców przebywających nielegalnie - kary do 3 lat
przez: jadzia20 | 2012.7.20 9:30:37
A co z krajami z Europy które nie są w UE?? czytaj dalej»
-
Gmina pomoże z usuwaniem eternitu z dachu - dofinansowanie wymiany
przez: wirginiusz | 2012.7.20 9:31:20
Trzeba sie jak najszybciej zwrócić z tym do gminy. Broń boże nie usuwać samemu, bez specjalnych kombinezonów. czytaj dalej»
-
Kłusownictwo - zastawianie sideł, strzelanie do zwierząt, łowienie ryb
przez: eli88prawSTU | 2012.7.20 9:32:13
Tak, kłusownictwo to nielegalne, bez zezwolenia i bez uprawnień zdobywanie pożywienia poprzez zabijanie zwierząt. czytaj dalej»
-
Separacja a rozwód - te same przesłanki i skutki?
przez: stud praw | 2012.7.20 9:42:50
Po pierwsze rozwód daje prawo do drugiego małżeństwa, separacje nie - byłby to bigamia. Po drugie separacje łatwiej uzyskać, podczas separacji najcześciej następuje zatarcie kontaktów między (...) czytaj dalej»
-
Nowa ustawa emerytalna z wiekiem 67 lat - kiedy wchodzi?
przez: katarzytna45 | 2012.7.20 9:43:21
nowe prawo emerytalne wchodzi w życie 1 stycznia 2013 roku,. czytaj dalej»
-
Wyprzedzanie policjantki po służbie - wypadek drogowy
przez: devender | 2012.7.20 9:58:9
Witam serdecznie!!! Postanowiłem wyprzedzić pojazdy wieczorem, droga nie mokra ale wilgotna, mrugnołem długimi światłami, włączyłem kierunek i zacząłem wyprzedzać pojazd. Z naprzeciwka nic (...) czytaj dalej»
-
Zakaz opuszczania kraju a otwarta strefa Schengen
przez: klamara44 | 2012.7.20 9:59:38
Hej. mam pytanie, czy otwarta strefa schengen ma wpływ na zakaz opuszczania granicy kraju ?? czytaj dalej»
-
Zgłoszenie znieważania i nękania - czy można nie płacić 300 zł opłaty?
przez: henio_k | 2012.7.20 10:1:58
Chcę zgłosić na policji znieważanie i nękanie psychiczne. Jest to tryb prywatnoskargowy. Słyszałem, że w przypadku paragrafu 216 trzeba uiścić opłatę w wysokości 300 zł. Nie jestem człowiekiem (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy pracownikowi na zwolnieniu lekarskim
przez: kolidor | 2012.7.20 10:7:39
Czy wypowiedzieć umowe o prace można zastosować nawet wobec pracownika przebywającego na zwolnieniu lekarskim ??? czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa a dług męża w spółdzielni mieszkaniowej
przez: bil42 | 2012.7.20 10:16:46
Witam,mam taki problem. 5 lat temu wziełam znajomemu tel komórkowy z ery i on po pewnym czasie sprzedał go i przestał płacic obiecywał ze wszystko wyrówna ale tak się nie stało on wyjechał za (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność rodziców za 16-latka złapanego po raz trzeci pod wpływem
przez: krykttyna | 2012.7.20 10:21:32
WITAM!Czy rodzice nieletniego, w wieku 16 lat, mogą miec kłopoty w sądzie jeżeli dziecko już 3 raz złapała policja pod poważnym wpływem alkoholu. Raz 16 latek trafił na izbę wytrzeźwień. Czy (...) czytaj dalej»
-
Zmiana najemcy głównego w mieszkaniu kwaterunkowym na córkę
przez: baczysława | 2012.7.20 10:24:8
Prosze o poradę jak moge zmienić najemcę głównego mieszkania kwaterunkowego. Chciałabym przepisać tytuł do lokalu na siebie, za zgodą rodziców. Jesteśmy zameldowani w mieszkaniu od kilkunastu (...) czytaj dalej»
-
Maksymalny procent alkoholu dozwolony w miejscu publicznym
przez: majka1050 | 2012.7.20 16:23:44
dzieki czytaj dalej»
-
Sytuacje usprawiedliwiające fałszywe składanie zeznań
przez: mrozowskim | 2012.7.20 18:3:45
Nie ma takich sytuacji. Świadek ma jedynie prawo do odmowy składania zeznań w sytuacji kiedy narażałby siebie lub osobę bliską na sankcje karne. Świadek może jeszcze nie pamiętać zdarzeń, bo (...) czytaj dalej»
-
Wyrok 40 stawek grzywny - czy płacić czy stawić się do więzienia?
przez: agnieszka.gluszek | 2012.7.21 11:1:49
witam dostalam zawiadomienie z sadu ze mam sie wstawic na posiedzenie w sprawie o dowodach rzeczowych???dodam ze juz zostal uprawomocniony wyrok. czytaj dalej»
-
Wykorzystanie bazy mailingowej z forum do wysyłki
przez: santomas | 2012.7.21 17:10:35
Witam, miesiąc temu kupiłem pewne forum, które ma dosyć dużą bazę zarejestrowanych osób a zarazem maili, które chciałbym wykorzystać do wysyłki mailingu. I oto moje pytanie gdy ktoś się rejestruje (...) czytaj dalej»
-
Brak zwrotu podatku - czy się zagubił, kiedy termin?
przez: Galka | 2012.7.21 17:48:44
Na zwrot podatku czeka się maksymalnie 3 miesiące od dnia złożenia deklaracji. czytaj dalej»
-
Zakaz wyciszania dźwięku migawki w aparacie telefonu
przez: Filip Molnard | 2012.7.21 21:4:19
Witam. Ostatnio chcąc wyłączyć dźwięk migawki w aparacie w moim telefonie natrafiłem na taki komunikat: "To może być nielegalne! Wyciszenie dźwięku podczas robienia zdjęć jest nielegalne (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja zdegenerowanych sąsiadów z mieszkania spółdzielczego
przez: PiotrW007 | 2012.7.21 23:38:44
Dzień dobry, Witam wszystkich na forum. Mam następujący problem. Rok temu kupiłem mieszkanie w centrum miasta. Po jakimś czasie poznałem otoczenie. W dwóch mieszkaniach w klatce były meliny. (...) czytaj dalej»
-
Matka utrudnia kontakt z 3-letnim synem - wniosek o widcenia i zakaz wyjazdu
przez: weles | 2012.7.22 11:29:8
Witam Moja była dziewczyna z którą mam 3 letniego syna utrudnia mi kontakt z dzieckiem. Wyprowadza się coraz dalej od moje miejscowości już 3 raz zmienia mieszkanie, wybiera terminy spotkań tak (...) czytaj dalej»
-
Odmowa wypłaty przez TU Europa - odwołanie od decyzji ubezpieczyciela
przez: Adrian1981 | 2012.7.22 12:33:37
Witam serdecznie. 24 marca br. zmarł mój tata. Pozostawił mnie - syna oraz żonę - moją matkę. Miał kilka pożyczek w różnych bankach oraz kilka kart kredytowych. Roszczenia skierowane do Ubezpieczycieli (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza w ciąży a zwolnienie lekarskie
przez: kaska | 2012.7.22 22:53:27
Witam prowadze wlasna dzilalnosc gospodarcza i pracuje rowniez w innej firmie na pol etatu. jestem obecnie w ciazy i bede na zwolnieniu. czy jest taka mozliwosc alby byc na zwolnieniu w firmie gdzie mam (...) czytaj dalej»
-
Zorganizowanie zebrania z szefem bez kierownika produkcji
przez: Zykfryd | 2012.7.23 6:48:44
Witam, jestem pracownikiem produkcji w firmie ktorej szefem jest Niemiec (szef przyjezdza z niemiec do zakladu w polsce ok.2 razy w miesiacu) natomias w polsce zakladem opiekuje sie kierownik produkcji. (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w podręcznikach szkolnych maksymalnie co 3 lata
przez: magdalenkka | 2012.7.23 9:13:27
I bardzo słusznie. Zmiany co rok podręczników, w których było to samo praktycznie, dobijały dużą ilość rodzin z kilkoma dziećmi z niewielką różnicą wieku, oraz budżet wszystkich rodzin (...) czytaj dalej»
-
Czy podczas separacji trzeba udowadniać trwały rozpad małżeństwa?
przez: pinakolada | 2012.7.23 9:15:27
Super, dziękuje za (p)odpowiedź ;) czytaj dalej»
-
Alimenty podczas separacji - ograniczenia czasowe
przez: mateuszsz32 | 2012.7.23 9:16:57
Ten okres w trakcie separacji nie jest ograniczony czasowo. Trwa tak długo jak nie ma rozwodu i tyle. Czyli jak separacja trwa rok to alimenty w trakcie niej trwają rok. Jak separacja trwa lat 10 to (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż domu z hipoteką wraz z długiem - zgoda banku
przez: tomeczek88 | 2012.7.23 9:17:52
Dziękuje za te informację, na pewno się w takim razie skontaktuję z bankiem. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie dorosłego syna alkoholika z domu rodziców
przez: 6942 | 2012.7.23 9:20:1
Najpierw złożyć sprawę na policję o zakłócanie miru domowego, o przemoc fizyczną i znęcanie się psychiczne, o nadużywanie alkoholu. Każdą najmniejszą rzecz trzeba zgłosić. Najgorzej że (...) czytaj dalej»
-
Allegro za 1 zł - czy sprzedawca musi sprzedać za cenę aukcji?
przez: monika 28 | 2012.7.23 9:22:2
Komputer jest pana nawet za 1zł. Radzę sprawę zgłosić allegro, poprosić o blokadę konta tego pana, w obawie że sprzeda zakupiony przez pana towar komuś innemu. A do pana wysłać pismo przed sądowe (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po mężu z rozszerzoną wspólnością majątkową
przez: kokona | 2012.7.23 9:23:12
o kurczę nigdy sie nad tym nie zastanawiałam, co z takimi rzeczami jak majątek z przed małżeństwa po śmierci jednego z małżonków... prawnik by isę przydał teraz z odpowiedzią na ten wątek. czytaj dalej»
-
Świadczenia dla ciężarnej na umowie zlecenie
przez: ilonka70 | 2012.7.23 9:35:40
Chciałabym sie dowiedziec, jak jest z umową zlecenie, jeśli zaszłabym w ciąże. Moje zlecenie to \" dorazna pomoc w firmie\", czyli tam gdzie potrzebna jest pomoc idę ja. Zarabiam około 1300zł (...) czytaj dalej»
-
Wypłata wynagrodzenia w ratach za umowę zlecenie
przez: wiola9 | 2012.7.23 9:41:42
Umowę zlecenie podpisałam na okres od września do końca roku w jednej z restauracji/pubie. Niestety sytuacja zmusiła mnie do odstąpienia od umowy. Odstąpiłam tak jak była napisane w umowie z okresem (...) czytaj dalej»
-
Odmowa gwarancji na buty Nike - brak konserwacji czy wada fabryczna?
przez: lenora | 2012.7.23 10:12:47
zakupiłem buty w salonie firmowym Nike, Po ok 4 miesiącach oddalem je do gwarancji wymieniajac wady: odklejanie sie podeszwy na calej dlugosci w obu butach, pekanie skory, przecieranie sie podeszwy na (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja na rzeczy używane bez oryginalnej gwarancji
przez: baba jaagaa | 2012.7.23 10:15:6
Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda to zagadnienie. Powiedzmy że jako sprzedawczyni mam spory asortyment rzeczy używanych na które nie mam gwarancji. Mogłabym dać na nie np (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu za studia na które nie uczęszczałem
przez: krystian82 | 2012.7.23 10:17:8
Dzień dobry. Mam problemy z uczelnia która neka mnie wezwaniem do zapłaty za studia na które nie uczęszczałem. Czy mam rozumiec że jeśli otrzymywałem te wezwania z uczelni o ponagleniu (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego przez osobę prywatną
przez: ola87 | 2012.7.23 10:21:19
Witam moja sytuacja wygląda następująco. Moja 90letnia matka mieszka w mieszkaniu komunalnym. Ma w nim również meldunek mój brat chociaż od ok. 4 lat tam nie mieszka i ma inny dom. Czy można samemu, (...) czytaj dalej»
-
Wykonanie umowy przedwstępnej lub odzyskanie pieniędzy
przez: mimka41 | 2012.7.23 10:24:32
Podpisałem umowę przedwstępną w zwykłej formie cywilnej nie notarialnej i teraz mam mały problem. Osoba sprzedająca mi mieszkanie ewidentnie nei ma zamiaru stawić sie na spotkanie i nie chce robić (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie USC o oczekiwaniu na odbiór dowodu osobistego
przez: aska123 | 2012.7.23 10:47:15
Czy mam możliwość zwrócić się do USC by zaświadczyli mi to że czekam na odbiór dowodu osobistego? dowód potrzebny na zapisanie się na egzamin prawa jazdy. czytaj dalej»
-
Zerwanie kontraktu artystycznego przed datą rozpoczęcia - sankcje
przez: kkameleonkka | 2012.7.23 13:19:5
Witam, w dniu dzisiejszym podpisany został kontakt artystyczny, który bedzie obowiazywal od przyszłego miesiaca. Czy ewentualne zerwanie go jeszcze przed data rozpoczynajaca wspolprace, bedzie wiazalo (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty za rejestrację na portalu jako nieletni
przez: siwekkkk | 2012.7.23 13:43:33
Mam 16 lat . Zarejestrowałem się prawdopobonie 3 listopada 2011 roku na portalu podanym w temacie . Teraz dokładnie dzisiaj 23 lipca 2012 roku dostałem wezwanie pisemne do zapłaty w wysokości 94,80 (...) czytaj dalej»
-
T-Mobile odmawia wymiany telefonu w promocji Bezpieczny Telefon
przez: vomestein | 2012.7.23 15:7:1
Witam! Mam taki problem. zniszczył mi się telefon (wypadł na balkonie i się najzwyczajniej roztrzaskał) zakupiony w t-mobile z usługą "bezpieczny telefon": http://www.t-mobile.pl/r/repo1/documents/tmobile/Warunki_swiadczenia_uslugi_bezpieczny_telefon_20110605.pdf Zaniosłem (...) czytaj dalej»