Archiwum Forum Luty 2013
(397 tematów na forum)
-
Czy komornik może zająć jednocześnie dwa dochody - zlecenie i rentę
przez: Marek Woszczyk | 2013.2.11 13:11:39
Czy komornik moż zająć dwa dochody jednocześnie,jeśli ściąga mi z umowy zlecenie i renty stałej czytaj dalej»
-
Czy kierowca busa może pracować na umowie o dzieło
przez: marek l | 2013.2.11 13:47:24
czy kierowca busa, przewoz osob z punktu a do b moze pracowac na umowie o dzielo czytaj dalej»
-
Do kiedy przysługuje renta po ukończeniu 25 lat
przez: Beatka089 | 2013.2.11 14:39:22
Witam, mam takie pytanie: 5 lutego skonczylam 25 lat rente otrzymywalam kazdego 25 i czy teraz w lutym otrzymam jeszcze ostatnia wplate czy ta w styczniu byla już ostatnia ? Z góry dziekuje za odpowiedz. (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla rodziców w domu opieki - obowiązki studenta mieszkającego za granicą
przez: alicja.zoltek | 2013.2.11 17:1:48
Dom pomocy społecznej nie będzie z Ciebie ściągał opłat za pobyt rodziców. Chodzi o to, że jak nawet opłata za DPS wynosi np. 2500zł, to Ty nic nie dopłacisz, chodzi o to, że jak rodzice mają (...) czytaj dalej»
-
Kontrola dokumentów przy zakupie alkoholu - czy sprzedawca może wyrwać dowód?
przez: Paweł | 2013.2.11 17:51:4
W sklepie kupując alkohol, sprzedawczyni chciała mój dowód, wyciągnełem go i trzymając w ręce przybliżyłem jak zawsze w strone sprzedawczyni, aby mogła sprawdzić datę, ta mi wyrwała dosłownie (...) czytaj dalej»
-
Budowa mieszkania na poddaszu garażu - przepisy i pozwolenia
przez: berek1903 | 2013.2.11 19:44:1
Witam wszystkich jako swiezak w sprawach budownictwa i zgodnosci z prawem chcialem sie dowiedziec ,a wiec posiadam kolo domu budynek gospodarczy na dole mam 2 garaze i chcialbym aby na poddaszu,strych (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za szkody w służbowym samochodzie - czy pracownik musi płacić?
przez: mrozowskim | 2013.2.11 20:20:15
Pracodawca ma oczywiście możliwość dochodzenia zwrotu kosztów naprawy pojazdu, ale do tego musi udowodnić winę pracownika. Moim zdanie nie będzie w stanie tego zrobić. Co zrobić w tej sytuacji? (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS przy pracy na umowie o pracę i zleceniu jednocześnie
przez: z0nker | 2013.2.11 23:41:0
Witam. Mając umowę o pracę w jednej spółce chciałbym pracować na umowie zlecenia w innej spółce - jak wtedy wyglądałoby moja sytuacją związana z odprowadzaniem składek w tej drugiej spółce? Pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Podatek od ubezpieczenia na życie na 300 tys zł
przez: wioślarz | 2013.2.12 8:27:6
Nie. nie będze. A jak coś to polecam ubezpieczenia Warta i ich diamentowy pakiet. Jak pan zechce będzie pan mógł wycofać pieniądze z ubezpiezcenia bez żadnych kar. czytaj dalej»
-
Wymagania dla kuratora SA - czy musi być prawnikiem
przez: p911 | 2013.2.12 9:47:49
Witam, Jakie są wymagania co do osoby proponowanej na kuratora SA? Czy taka osoba musi być prawnikiem? Czy np. będąc akcjonariuszem i składając wniosek do KRS mogę zaproponować siebie jako kuratora (...) czytaj dalej»
-
Niesłuszny mandat w komunikacji miejskiej - odwołanie mimo ważnej karty
przez: bartmot | 2013.2.12 11:34:59
Witam! W październiku 2012 jechałem pociągiem Kolei Mazowieckich nie posiadając przy sobie karty miejskiej. Dostałem mandat po czym poszedłem do działu windykacji, zapłaciłem 15 zł pokazując (...) czytaj dalej»
-
Trzynastki w urzędzie a opóźnienie wypłat dla nauczycieli
przez: ooo | 2013.2.12 12:32:13
Czy wójt może wypłacić trzynastki w urzędzie swoim pracownikom a czekać do ostatniej chwili na wypłatę w szkole dla nauczycieli? czytaj dalej»
-
Czy zniosą zasiłki stałe z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
przez: kwiatuszek123 | 2013.2.12 13:28:57
Czy to prawda ze maja calkowicie zniesc Zasilki Stale z Gminnego Osrod. Pom. Spolecznej. Mam 59 lat i od kilku lat taki Zasilek utrzymuje mnie przy zyciu, innych dochodow nie mam. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu na czas oznaczony - czy jest możliwe?
przez: adamN | 2013.2.12 13:32:38
Jeżeli w umowie nie stwierdzono inaczej, obowiązuje Cię miesięczny okres wypowiedzenia lokalu mieszkalnego. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za uszkodzenie lampy w wynajętej hali sportowej
przez: piotrekkck | 2013.2.12 14:17:27
Witam. Od pewnego czasu wynajmuję halę sportową mieszczącą się przy zespole szkół (podstawówka i gimnazjum). Oczywiście została podpisana umowa wynajmu hali sportowej, w której znajduje się (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie alimentów przy zarobkach na najniższą krajową
przez: rudiii | 2013.2.12 14:23:7
Chciałem zapytać o zmniejszenie alimentów mam 2,5 roczne dziecko i płace 1500 zl miesiecznie kwota ta jest zbyt duża dla mnie i cała suma tylko rośnie!!! jakie dokumenty są potrzebne w sądzie??? (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie opieki nad dzieckiem kuzynki w trudnej sytuacji
przez: Justyna | 2013.2.12 14:49:43
przejęcie opieki nad dzieckiem Witam, mam pytanie dotyczące przejęcia praw nad opieką dziecka kuzynki. Sprawa wygląda następująco, kuzynka posiada kilka wyroków sądowych w zawieszeniu, jest (...) czytaj dalej»
-
Nierówne wymiary otworów drzwiowych w nowym mieszkaniu - reklamacja odrzucona
przez: chopin_83 | 2013.2.12 15:54:18
zrobiłem byka i jeszcze nie mogę go poprawić ehh czytaj dalej»
-
Powrót z ZUS do KRUS przy prowadzeniu działalności pozarolniczej
przez: Iz | 2013.2.12 16:25:34
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia społecznego. Rodzice posiadają 7-ha gospodarstwo rolne, mama dodatkowo prowadzi działalność pozarolniczą. Przez kilka lat była na rencie i opłacała składki (...) czytaj dalej»
-
Gdzie sprawdzić czy dorosłe dziecko nadal się uczy - weryfikacja dla alimentów?
przez: marcin | 2013.2.12 18:31:59
chciałbym się dowiedzieć gdzie wysłać pismo o sprawdzenie czy mój dorosły syn się jeszcze uczy mam na niego zasądzone alimenty ściągane przez komornika proszę o pomoc czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się mieszkania na rzecz banku przy kredycie CHF
przez: ania | 2013.2.12 18:42:41
czy mozna zrzec się mieszkania na rzecz banku, w którym jest ono zabezpieczeniem spłacanego kredytu hipotecznego. Kredyt regularnie spłacany od 6 lat. Waluta kredytu CHF. czytaj dalej»
-
Import używanych opon z Norwegii - procedury i przepisy
przez: lukasz M | 2013.2.12 21:4:21
witam mam pytanie odnosnie importu używanych opon z norewgii do polski opony są kupione lub dawane od wulkanizatorów jak reguluja to przpisy w PL jak legalnie moge przywieść je ?wg jakich procedór (...) czytaj dalej»
-
Zwrot komputera sprzedanego na Allegro przez nieletniego bez zgody matki
przez: homzik646 | 2013.2.13 0:21:8
Witam , mam problem z kupującym z allegro. Sprzedałem komputer , jako osoba fizyczna , nie firma , w drodze licytacji. Od kupującego otrzymałem wpłatę , wysłałem przedmiot. W dzień odebrania (...) czytaj dalej»
-
Potrącanie ryczałtu samochodowego za dni wolne przy pracy w weekendy
przez: Darek | 2013.2.13 8:26:34
Czy mój pracodawca może potrącać mi ryczałt samochodowy za dni robocze w których byłem na wolnym ale w danym miesiącu pracowałem w soboty lub niedziele. Ilość przepracowanych godzin w miesiącu (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik wystawia fakturę VAT na licytacji?
przez: lesio71 | 2013.2.13 9:17:23
I jak się sprawa rozwiązała? Wystawił fakturę czy nie? czytaj dalej»
-
Udowodnienie umowy ustnej przy wypieraniu się
przez: trompek | 2013.2.13 9:21:6
Świadek takiej umowy byłby najlepszym jej potwierdzeniem. Albo nagranie. I tylko tyle. czytaj dalej»
-
Ile może zająć komornik z umowy zlecenia?
przez: milst3 | 2013.2.13 9:23:0
Z umów o pracę może zabrać tylko określoną procentową część. Najmniej z podstawy, więcej z nagród i premii ale też nie całość. Naturalnie komornik musi nam zostawić minimalną krajową (...) czytaj dalej»
-
Przewlekanie się sądu z wysłaniem wyroku o kontaktach z dzieckiem
przez: Artur | 2013.2.13 11:1:8
Dzień dobry mam pytanie.21.11 2012 miałem rozprawe o kontakty dziecka na tej rozprawie miał byc wyrok koncowy mie na tej sprawie nie było.Po swiętach wigilijnych napisalem do sadu list o przesłanie (...) czytaj dalej»
-
Urlop zdrowotny dla nauczyciela przed zmianami w Karcie Nauczyciela
przez: Ania nauczyciel | 2013.2.13 11:21:1
Witam. Chciałabym skorzystać z urlopu zdrowotnego od 1 września 2013roku. Obecnie jest dyskusja o zmianach w Karcie Nauczyciela- czy zdążę na "starych" zasadach ubiegać się o urlop? czytaj dalej»
-
Obniżenie podatku od nieruchomości komercyjnej gdy brak najemcy
przez: ama56 | 2013.2.13 11:59:17
Witam. Wybudowałem budynek w ramach działalnosci gospodarczej. Jest to budynek komercyjny (handlowo-uslugowy). Budynek został oddany do użytku. Aktualnie mam najemców i płacę wysoki podatek od nieruchomosci (...) czytaj dalej»
-
Podział podatku od nieruchomości między spadkobierców - kto ile powinien płacić?
przez: justc | 2013.2.13 12:11:33
Teraz konkretnie rozchodzi mi się o podatek co się płaci raz na kwartał do urzedu miasta. Ja niby go płacę bo mieszkam w domu, ale dom jest już zapisany na całe rodzeństwo. I dlatego chcę wiedzieć (...) czytaj dalej»
-
Różnica w powierzchni mieszkania od dewelopera - prawo do rekompensaty
przez: drzazgak | 2013.2.13 13:20:15
Witam! Dwa dni temu odebraliśmy mieszkanie od dewelopera. Odbiór został zrobiony z paroma usterkami. Do piątku mamy czas, żeby coś jeszcze zgłosić i tak: Policzyliśmy powierzchnię mieszkania, (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania gdy ojciec mieszka z nową kobietą
przez: PePe220 | 2013.2.13 14:25:33
Bardzo proszę o pomoc.... Wraz z mężem 3 lata temu wprowadziliśmy się do domku jednorodzinnego należącego do jego rodziców i jesteśmy w nim zameldowani na pobyt tymczasowy. W tym czasie regularnie (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność najemcy za szkody powstałe podczas normalnego użytkowania
przez: piotrekkck | 2013.2.13 14:52:36
chodzi o uszkodzenie niezabezpieczonej lampy znajdującej się nad placem gry czytaj dalej»
-
Błąd w świadectwie pracy - jak i gdzie poprawić dane osobowe
przez: Pyras Marianna | 2013.2.13 16:44:43
Błąd w świadectwie pracy: Jest:Marianna Pyras Córka Jana,Marii winno być córka Jana,Marianny. Jak i gdzie poprawić ? czytaj dalej»
-
Nadmierne kary za opóźnienie spłaty raty - jak się bronić przed windykacją?
przez: datrix6000 | 2013.2.13 19:35:21
Witam sprawa ktora chce przedstawic jest dosyc prosta lecz niewiem jak sobie z nią poradzic siostra wziela mi telewizor na raty przez Sygma Bank na 6mies wydawalo mi sie że splacilem wszystkie raty przed (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza długów byłego męża na nieruchomości wspólnej
przez: annula1970 | 2013.2.13 19:42:46
czy komornik może prowadzić egzekucje lub wnioskowac o wpisy w KW co do długów mojego byłego męza (4 lata po rozwodzie) na nieruchomości wspólnej 52 ar działka ? czytaj dalej»
-
Pobieranie alimentów za granicą z funduszu alimentacyjnego
przez: Natalia | 2013.2.13 19:49:16
Czy mozna pobierac alimenty za granica z funduszu alimentacyjnego? czytaj dalej»
-
Czy przelew 150 zł bez umowy musi być opodatkowany
przez: Zatroskany | 2013.2.13 22:53:53
Czy przelew 150 zł od osoby prywatnej musi być opodatkowany ? Mam taką sytuacje: Dostałem propozycje zarobienia 150 zł. Osoba powiedziała ze mam sie zarejestrować na stronie i znalezc 5 osób (...) czytaj dalej»
-
Czy rodzic płaci długi zameldowanego dziecka?
przez: wytrych222 | 2013.2.14 9:21:44
Rodzice o ile nie żyrowali niczego to nie mają się o co martwić. Nie można odpowaidać za długi członka rodziny tylko daltego że jest członkiem rodziny. czytaj dalej»
-
Czy komornik będzie egzekwował mandat za niewielką kwotę?
przez: homers | 2013.2.14 9:23:18
Fajnie że pan udziela, to niech pan udzieli odpowiedzi na pytanie na forum? Chyba nikt nie pytał o numery telefonów ani maila co nie? czytaj dalej»
-
Ministerstwo Finansów wprowadza opłaty za wypłaty z bankomatu
przez: asert | 2013.2.14 9:25:22
Czy wiadomo coś więcej kiedy coś takiego miałoby wejść w życie? Jakaś debata będzie na ten temat, bo wątpie żeby to miało od tak przejść. czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwolnić osobę z diagnozą depresji?
przez: kowal89 | 2013.2.14 9:27:29
Można. Jak się jest rok na chorobowym np. to pracodawca może zwolnić pracownika. Jak się w miedzy czasie kończy umowa to nie trzeba też jej podpisywać z pracownikiem. Naturalnie to nie pomoże (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż bez kasy fiskalnej - jaka kara grozi?
przez: grotołaz | 2013.2.14 9:30:3
Ja słyszałem o tym że w grecji jak klient nie wezmie paragonu to może dostac karę za to. Kare grzywny. Nie wiem z tylko z jakeigo powodu. Do tej pory myslalem ze to restauracja musi paragon dawac, (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po miesiącu małżeństwa - zadłużony mąż alkoholik nie zajmuje się dzieckiem
przez: Prawnik1209 | 2013.2.14 11:26:12
Witam, ad.1 Nikt nie jest w stanie przewidzieć ile będzie rozpraw wszystko zależy od tego jak poważny będzie spór pomiędzy stronami. W wyroku rozwodowym sąd orzeka o władzy rodzicielskiej (...) czytaj dalej»
-
Czy 17-latek może żądać odebrania praw rodzicielskich matce?
przez: Prawnik1209 | 2013.2.14 11:34:48
Witam, Proponuję jednak wytrzymać te miesiące które zostały. Samo postępowanie raczej nie zdąży się zakończyć przed ukończeniem 18 lat. Potem może się Pani wyprowadzić i np. zamieszkać (...) czytaj dalej»
-
Darowizna między małżonkami przed rozwodem - czy pozostanie po rozwodzie?
przez: Prawnik1209 | 2013.2.14 11:43:40
Witam, rozwód tutaj nie ma znaczenia. Darowiznę jednak można odwołać w trybie art. 896 kc. Jednak proces ten w praktyce nie jest łatwy i sądy rzadko uwzględniają powództwo w tym zakresie czytaj dalej»
-
Punkt sprzedaży warzyw bez wody bieżącej - jak obejść wymogi sanitarne?
przez: gibon1980 | 2013.2.14 13:47:14
Na początku tego posta chciałbym Wszystkich powitać jako że jest to mój pierwszy post na tym forum...(proszę wybaczyć ewentualne niedociągnięcia dotyczące regulaminu). Nie wiedziałem jak (...) czytaj dalej»
-
MOPS może zmusić rodziców do pomocy pełnoletniemu dziecku?
przez: anna szpyra | 2013.2.14 14:21:5
Czy MOPS może zmusić rodziców do pomocy dla pełnoletniego dziecka Jestem samotną matką dwojga dzieci utrzymuję się z alimentów i pomocy społecznej ostatnio pracownica stwierdziła że za dużo (...) czytaj dalej»
-
Staż bezrobotnej i ciąża - czy przysługuje stypendium podczas zwolnienia?
przez: ewelina1991 | 2013.2.14 14:50:30
Witam mam dość męczące mnie pytanie... zostałam przyjęta na staż tydzień temu który ma trwać rok i jest organizowany przez UP a wczoraj dowiedziałam się że jestem w ciąży... Czy ciąża (...) czytaj dalej»