Archiwum Forum Maj 2013
(251 tematów na forum)
-
Nagrywanie rozmów z promotorem bez jego wiedzy - czy można użyć jako dowód?
przez: elpasonaso | 2013.5.8 9:48:33
Oczywiście że przed dziekanem może pan to zrobić, to ine sąd nie bedzie rządał uwiarygodnienia nagrania, i napewno rozpozna głos promotora. Ponad to radzę jeszcze jakby była jakaś rozmowa wspomnieć (...) czytaj dalej»
-
Doręczenie przez pocztę elektroniczną w banku - czy to legalne?
przez: elpasonaso | 2013.5.8 9:53:41
Nie w moim rozumieniu prawa.Nie uznałbym ich za doręczone skoro bank wysyła je ze swojej platformy na swoją platformę. czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku - babcia z synem wybrała pieniądze z konta
przez: marcin1233 | 2013.5.8 9:55:45
Straciłem sporo 50tys zł pozostała część rodziny niestety nie ma takowej czytaj dalej»
-
Faktura na złe dane - sprzedający wystawia po angielsku na nieistniejącą firmę
przez: jadwiga | 2013.5.8 10:18:39
faktura na złe dane co jeśli umawiałam się ze sprzedającym, że wystawi mi fakturę na zakup odzieży używanej - faktura miała być na os. prywatną po polsku przy odbiorze. kazało się ze faktury (...) czytaj dalej»
-
Czy napisanie o nielegalnym nauczaniu w książce może być dowodem przestępstwa?
przez: gmonika | 2013.5.8 10:25:34
Dziękuje za odpowiedź :) WIdać mój przykład z gitarą trochę niefortunny... A jeśli chodzi o działalność gospodarczą, która wymaga rejestracji? Jako przestępstwo/wykroczenie rozumiem tutaj (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po rozwodzie dla żony z dwuletnim dzieckiem
przez: iwona hrysio | 2013.5.8 11:49:29
jakie alimenty mi sie po rozwodzie naleza a wiec tak mysle nad rozwodem bo od dawna nie dogaduje sie z mezem nie sypiamy ze soba obecnie on utrzymuje rodzine bo mamy na wychowaniu 2letniego szkraba ktorym (...) czytaj dalej»
-
Eksport do Kanady bez dowodu wywozowego - unikanie podatku VAT
przez: bella1234 | 2013.5.8 12:11:40
Firma w której pracuję otrzymała zamówienia do kontrahenta z Kanady na wykonanie elementów metalowych, w czasie realizacji przez nas zamówienia kontrahent wycofał się ze złożonego zamówienia. (...) czytaj dalej»
-
Kody PKD dla przedstawiciela handlowego sprzedającego terminale płatnicze
przez: xmaciekxxx | 2013.5.8 13:22:14
Jakie potrzebuję kody pkd dla przedstawiciela handlowego, który bedzie sprzedawał (pozostawiał w dzierżawie) terminale do obsługi kart płatniczych? czytaj dalej»
-
Hipoteka przymusowa - czy sąd może zmienić przedmiot zabezpieczenia?
przez: ugrzech | 2013.5.8 14:5:36
Sąd udzielił mi zgodę na zabezpieczenie się na majątku pozwanej firmy w postaci hipoteki przymusowej. Wpis w KW został dokonany. Czy sąd może zmienić przedmiot na którym jest wykonane zabezpieczenie (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie ziemi przez babcię - czy pozostałe dzieci muszą się zrzec?
przez: Koles123 | 2013.5.8 15:11:14
Witam. Czy jak babcia przepisuje za życia ziemie na jedno z trzech dzieci to ta dwójka musi sie zrzec ? czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji mieszkaniowej - zł za wpłaconą kwotę to żart?
przez: Ahme | 2013.5.8 17:13:56
Witam, otrzymałam zawiadomienie iż za wpłaconą kaucje w latach 82-83 w kwocie 25.789 zł otrzymam zwrot w wysokości 2,58zł. Czy jest możliwość aby ubiegać się o zwrot pęłnej wpłaconej kwoty (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność materialna kierowniczki za przeceny towarów
przez: mrozowskim | 2013.5.8 17:26:49
Sugeruję udanie się z tym pytaniem do radcy prawnego Państwowej Inspekcji Pracy. Porada jest bezpłatna. czytaj dalej»
-
Wniosek o becikowe - terminy i wymagane dokumenty
przez: dorisek1616 | 2013.5.8 18:22:44
Witam mam zapytanie. Otóż w lutym urodziłam i chciałam załatwić sprawy z becikowym. W mopsie Pani powiedziała mi że mam jej przynieść pity 11 za rok 2011 i 2012 oraz zaświadczenie z urzędu (...) czytaj dalej»
(Zobacz 96 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Dziedziczenie spadku z obciążeniem przez małoletnie dzieci - zgodza sądu
przez: Arek | 2013.5.8 21:0:28
Bardzo nietypowa sprawa - Dziedziczenie przez dzieci spadku z obciążeniem Witam serdecznie, Zwracam się z prośbą o poradę związaną z decyzją sądu rodzinnego, a mianowicie: Moje córki 7 i (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje niezastosowania zasady bezpośredniości w prawie
przez: maha22 | 2013.5.8 21:6:25
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć na czym polegają konsekwencje niezastosowania zasady bezpośredniości ? Szukam i nic nie mogę znaleźć :/ czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe - 3 miesiące w Polsce, reszta roku w Niemczech
przez: doradca_euro-tax | 2013.5.8 22:34:40
Witam, Tak, ma Pani obowiązek rozliczenia się po stronie polskiej - stosuje Pani w przypadku tego kraju metodę wyłączenia z progresją. Rozliczenie ze stroną niemiecką jest jak najbardziej możliwe (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka płacy minimalnej a wynagrodzenie z wysługą
przez: Patros | 2013.5.9 0:47:31
Witam, zostałem zatrudniony na umowe o prace. W umowie mam napisane "Pracownik tymczasowy będzie otrzymywał wynagrodzenie zasadnicze brutto w wysokości 1600zł miesięcznie. Nie przepracowałem jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS od zasiłku dla bezrobotnych płacone przez urząd pracy
przez: Lucjan Dąbrowski | 2013.5.9 8:33:57
jakie składki płaci urządpracy od zasiłku dla bezrobotnych do zus czytaj dalej»
-
Od kiedy można mówić o zwolnieniu grupowym
przez: Mona777 | 2013.5.9 10:31:33
Firmę w której pracuję wykupiła inna firma i od grudnia stałam się pracownikiem tej innej firmy. Jak wiesz przebywam jeszcze na urlopie macierzyńskim. Urlop macierzyński mam do 15 czerwca potem (...) czytaj dalej»
-
Urlop zaległy nauczyciela po macierzyńskim - obowiązek pracodawcy
przez: Mona777 | 2013.5.9 10:40:20
Witam Obecnie do 14 czerwca przebywam na urlopie macierzyńskim, wysłałam do pracodawcy dwa wnioski urlopowe za urlop zaległy z 2012 r. i urlop bieżący. Wniosek za urlop zaległy został podpisany (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie przez pracodawcę na urlopie wypoczynkowym po macierzyńskim
przez: Mona777 | 2013.5.9 10:58:8
Witam chciałam się dowiedzieć czy wypowiedzenie tzn porozumienie stron może przysłać pracodawca do domu jeśli przebywam na urlopie wypoczynkowym po urlopie macierzyńskim lub na L4. Jeśli będę (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciwko pracodawcy za chorobę zawodową od narzędzi pneumatycznych
przez: jmarczak | 2013.5.9 12:19:23
Nie, jeszcze z żadną kancelarią nie rozmawialiśmy. Dziękuję za namiar. A mój szwagier został zwolniony właśnie jako ten już nieprzydatny do tego typu pracy... czytaj dalej»
-
Pomieszczenie dodatkowe w bloku - przydzielanie bez regulaminu
przez: lukmos1 | 2013.5.9 12:50:46
Witam! Proszę o pomoc w sprawie dodatkowego pomieszczenia w bloku na pół piętrze. Kupiłem mieszkanie w połowie lutego. Poprzedni właściciel powiedział że użytkuje pomieszczenie na pół pietrze. (...) czytaj dalej»
-
Spór o piwnicę w bloku - nowi lokatorowie vs. właściciel lokalu
przez: maxglick | 2013.5.9 15:28:11
Witam, mam pewien problem. Chodzi o piwnicę. Na klatce schodowej znajdują się 3 mieszkania. Każde z nich ma dostęp do 1 z 3 piwnic. Jedno mieszkanie zostało bez lokatorów i piwnicę zajęła osoba (...) czytaj dalej»
-
Deportacja do Polski - ile czasu odsiadki za wyroki sprzed lat?
przez: basasza | 2013.5.9 22:45:45
Witam. Mój partner przebywa w areszcie śledczym, został deportowany do Polski za przewinienia popelnione 8 lat temu. Pierwszy wyrok rok pozbawienia wolnosci (krzadziez z wlamaniem), drugi pół roku (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o warunkowe zawieszenie kary - kiedy składać przed upływem odroczenia?
przez: hb1970 | 2013.5.10 11:4:39
Mam pytanie. Mój mąż ma odroczony wyrok na łączny okres 1 roku. Rok mija 07 czerwca 2013r. Kiedy należy złożyć wniosek o warunkowe zawieszenie kary, czy przed 07 czerwca, czy w dniu 07 czerwca (...) czytaj dalej»
-
Czy można wystawić korektę do duplikatu noty odsetkowej?
przez: IWONA | 2013.5.10 13:30:29
Czy można wystawić KOREKTĘ DO DUPLIKATU NOTY ODSETKOWEJ? czytaj dalej»
-
Firma obrotu nieruchomościami - obowiązek VAT czy rachunki uproszczone?
przez: anna.czajkowska | 2013.5.10 15:19:55
czy firma działająca w obrocie nieruchomościami musi być płatnikiem vat, czy może wystawiać rachunki uproszczone? czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro z kluczami gier - czy sprzedaż wirtualnych przedmiotów jest karalna?
przez: Piotruspan19 | 2013.5.10 20:2:23
Witam, sprawa jest nieco skomplikowana: Pewnien człowiek chciał kupić moje akcesoria w grze mmorpg, uznałem że nic nie tracę, przedmioty warte były sporej sumy bo aż 3600 zł, koleś chciał (...) czytaj dalej»
-
Transport miedzi i aluminium z Norwegii do Polski samolotem
przez: Karol | 2013.5.10 22:8:58
Witam Czy muszę zgłosić, oclić miedź i aluminium (łącznie około 15 kg) które chcę zabrać do Polski z Norwegii? Dodam, że lecę samolotem czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne po ślubie - czy muszę się samodzielnie ubezpieczyć?
przez: kasiaorg | 2013.5.10 22:48:19
Witam wszystkich. Jestem studentką II roku, mam 22 lata. Za parę miesięcy wychodzę za mąż. Jestem córką emeryta, więc z tego tytułu przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne, z którego korzystam; (...) czytaj dalej»
-
Praktyki studenckie z badaniami lekarskimi - interpretacja uczelni
przez: jacekmi | 2013.5.11 11:1:57
Witam, nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, jednak mam do czynienia z taką sytuacją: zgodnie z programem studiów mamy odbyć praktykę zawodową w zakładzie pracy, znalezionym przez nas. Mniej (...) czytaj dalej»
-
Lot do Niemiec z dowodem tracącym ważność w czasie podróży
przez: Jasio22 | 2013.5.11 13:56:19
Dzień Dobry, Mam wykupiony lot z Warszawy do Niemiec. Właśnie się zorientowałem, że mój dowód osobisty dwa dni po wylocie (a dzień przed przylotem do Polski) z Polski straci ważność. Czy (...) czytaj dalej»
-
Wylot z nieważnym dowodem - zawrócenie na lotnisku w Polsce
przez: Jasio22 | 2013.5.11 14:48:53
Właśnie się zorientowałem, że mój dowód osobisty za parę dni traci ważność. Przed utratą ważności mam wylot do Niemiec. Czy w związku z tym mogą mnie zawrócić na odprawie w Polsce (niby (...) czytaj dalej»
-
przez: Natq | 2013.5.11 15:45:41
Czy każda praktykantka ma taką samą kwotę którą będzie otrzymywać co miesiąc z salonu fryzjerskiego w każdym roku szkolnym ? czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie dla praktykantki fryzjerskiej - obowiązki salonu
przez: natalia | 2013.5.11 15:47:59
Czy każda praktykantka w zawodzie fryzjer powinna otrzymywać pieniądze co miesiąc ? Jest jakaś wyznaczona kwota czy to zależy od salonu ? czytaj dalej»
-
Instalacja ciepłej wody we wspólnocie - zgoda właścicieli mieszkań
przez: narath | 2013.5.11 15:54:5
Witam, Nasza wspólnota, większością głosów podjęła uchwałę o instalacji ciełej wody w budynku. Bedą wiec zakładane piony w łazienkach. Dla części osób oznacza to remont łazienki - (...) czytaj dalej»
-
Umowa działu spadku - czy zapis o koncie bankowym jest prawidłowy?
przez: Nix2 | 2013.5.11 17:48:28
Witam Proszę o opinię czy taki zapis umowy działu spadku jest prawidłowy i wystarczająco precyzyjny? W szczególności czy zapis dotyczący konta bankowego -Bank Spółdzielczy jest ok ? Czy (...) czytaj dalej»
-
Podatek od darowizny samochodu między rodzicami a dzieckiem
przez: bysiaseb | 2013.5.11 18:6:16
WItam serdecznie, Z góry przepraszam jezeli zalozylam temat w zlym miejscu Opisze swoja sytuacje i proszę o pomoc ponieważ jestem "zielona" w tych sprawach a jestem ograniczona czasowo i nie wiem (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie mieszkania przez rodziców - czy przejdzie na dzieci?
przez: Wojtek500 | 2013.5.12 13:13:5
Witam serdecznie. Zarejestrowałem się tutaj na forum w związku z problemem jaki chciałbym przedstawić i uzyskać porady. Od 1990 roku, w chwili śmierci dziadka wprowadziłem się z rodzicami do mieszkania (...) czytaj dalej»
-
Kwota wolna od zajęcia komorniczego przy umowie o pracę
przez: Katarzyna | 2013.5.13 8:42:40
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w przypadku umowy o pracę? czytaj dalej»
-
Spadek z nieznanym miejscem pobytu jednego z trzech spadkobierców
przez: mmpp | 2013.5.13 13:26:2
Witam,moja babcia zmarla i przepisala mieszkanie w testamencie swojemu synowi ,ja jestem wnuczkiem.Syn a moj wujek jednak zaginal w Kanadzie ,szukala go moja ciocia przez ambasade i na rozne sposoby,minelo (...) czytaj dalej»
-
Czym jest zapis windykacyjny w kodeksie cywilnym?
przez: ładmir | 2013.5.13 14:24:34
Zapis windykacyjny polega na tym, że z chwilą otwarcia spadku po śmierci spadkodawcy zapisobiorca nabywa dany składnik majątku i staje się prawowitym właścicielem danego elementu. Zapis windykacyjny (...) czytaj dalej»
-
Zachowek po babci - czy można żądać świadczeń za opiekę?
przez: aleksandran | 2013.5.13 15:20:37
Witam. Moi rodzice zmarli 7 lat temu. Dopiero od 2 lat mam 18 lat. Mieszkalismy z matka ojca do momentu odejscia rodziciw, pozniej opieke nade mna przejela matka mojej matki i tam sie wyprowadzilam. (...) czytaj dalej»
-
Odebranie dziecka przez ojca - czy mogę odzyskać córkę z Niemiec?
przez: dobryradca8 | 2013.5.13 15:50:33
Oczywiście. Proszę o kontakt - 533-952-710. czytaj dalej»
-
Pracodawca zmusza do bezpłatnej delegacji pod groźbą zwolnienia
przez: deror | 2013.5.13 16:45:32
Witam Potrzebuję porady co jeśli w prywatnej szkole, pracodawca stawia pracownikowi ultimatum dotyczące delegacji, która nie należy do obowiązków pracownika i za którą nie dostanie ona wynagrodzenia (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o doradcę tymczasowego dla chorego ojca po udarze
przez: dorisek16 | 2013.5.13 20:31:52
jak podtrzymać wniosek o ustanowienie doradcy tymczasowego i uzasadnić czy zachodzi konieczność załatwienia pilnych spraw w imieniu uczestnika .Jestem córką i aktualnie opiekunką uczestnika sprawy- (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu MPK po roku - sprzeciw od nakazu zapłaty
przez: konan91 | 2013.5.13 23:7:46
Witam serdecznie. Chcialbym uzyskac porade dot. mandatu z mpk. Dnia 11.05.2012 dostalem mandat z mpk w wysokosci 120 zl. Nie mialem pieniedzy na zaplacenie wiec odlozylem to na "kiedys". 7.09.2012 dostalem (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania odziedziczonego - jak uniknąć podatku 19%?
przez: Brzechu | 2013.5.14 11:41:3
Przepraszam za błędy ortograficzne ale to na szybko pisałem a dopiero po opublikowaniu je zauważyłem:) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie po zabójstwie matki - jak odzyskać pieniądze z wyroku?
przez: mmmmL | 2013.5.14 12:9:15
Witam! w 2012 roku został wydany wyrok (prawommocny-już po apelacji) na bandytę, który zabił moją Mamę. Do odsiadki ma 25 lat ale najwcześniej może wyjść po 23 za dobre sprawowanie. Ostatecznie (...) czytaj dalej»